Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ned071
#1601 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ma ne znam ni treba li mi takav auto. Al znam covjeka, malo je bas presao auto, kao nov je fakat, prvi vlasnik a meni daje puno ispod cijene... Razmislicu dobro
-
Naslovnica
#1602 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Drug, kao prvo, dobro razmisli da li imaš dovoljno para za održavanje tog auta (te klase).Ned071 wrote:Ma ne znam ni treba li mi takav auto. Al znam covjeka, malo je bas presao auto, kao nov je fakat, prvi vlasnik a meni daje puno ispod cijene... Razmislicu dobro
Ako je malo prešao, ako je kao nov, a ako ide ispod cijene...
Vakat mu je za kojekakve redovne servise po knjižici,vakat mu je da počne da se kvari. Ne mora značiti da je tako, ali dobro pazi.
Tucson spada u istu klasu, šta god mi je otišlo na njemu bilo je žara (doduše, firma je plaćala ovlašteni servis, ali opet nije za kokuza).
Zamajac skoro 3milje.
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#1603 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Iduce sedmice ugradjujem plin, kontaktirao sam darkom i on ima tri sistema u ponudi, LPG Tech 204-ONE(Tomasetto-Valtek,Valtek)-700,00KM, LPG Tech 204(Tomasetto-Valtek,Dragon)-800,00KM, Zavoli Bora Light -900,00KM. Ima li ko od forumasa iskustva sa ovim sistemima i koje su osnovne razlike!
- muha_sa
#1604 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
sto skuplji to boljibordo gandalf wrote:Iduce sedmice ugradjujem plin, kontaktirao sam darkom i on ima tri sistema u ponudi, LPG Tech 204-ONE(Tomasetto-Valtek,Valtek)-700,00KM, LPG Tech 204(Tomasetto-Valtek,Dragon)-800,00KM, Zavoli Bora Light -900,00KM. Ima li ko od forumasa iskustva sa ovim sistemima i koje su osnovne razlike!
kod mene je zavoli vec 7 godina--zadovoljan
sacekaj da se jos raje javi, ovi koji imaju jedan od pobrojanih sistema
spavaju lijenstine
- Ned071
#1605 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
- muha_sa
#1606 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
da ne moram na poso i ja bih spavoNed071 wrote:Samo djuturumi citaju

-
NediM17
#1607 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ne moze ti se odgovoriti na pp!Industrialyzer wrote:Zdravo druze...
Ako ti prebacuje na benzin bez razloga, moze bit par uzroka.
Obicno padne pritisak plina i elektronika prebaci na benzin da bi sprijecila rad na siromasnoj smjesti, potucanje motora i eventualno potpuno gasenje motora.
Uzrok tome moze biti da je stvarno nesto zastopano (isparivac, filteri), ili da ne valja sam senzor pritiska gasa. Eventualno solenoid da zeza, ili senzor temperature rashladne tecnosti na isparivacu, sto je manje vjerovatno ali ne i iskljuceno.
Ako ti obicno desava samo kad "pricepis" auto, vjerovatno je nesto postopano.
Koji auto je u pitanju?bordo gandalf wrote:Iduce sedmice ugradjujem plin, kontaktirao sam darkom i on ima tri sistema u ponudi, LPG Tech 204-ONE(Tomasetto-Valtek,Valtek)-700,00KM, LPG Tech 204(Tomasetto-Valtek,Dragon)-800,00KM, Zavoli Bora Light -900,00KM. Ima li ko od forumasa iskustva sa ovim sistemima i koje su osnovne razlike!
Ova kombinacija LPG Tech ECU sa Tomasetto isparivacem i Dragon diznama (isto LPG Tech dizne) mi se ne cini nimalo losa.
Ipak, ako pare nisu problem, ja bih isao na Zavoli.
- bordo gandalf
#1608 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
U pitanju je polo 1.4 16v. Nije da pare nisu problem ali eto isao bih prije na kvalitet nego na cijenu, jos me interesuje ona dodatna boca za podmazivanje ventila uzeti i nju iki se moze i bez nje?NediM17 wrote:Ne moze ti se odgovoriti na pp!Industrialyzer wrote:Zdravo druze...
Ako ti prebacuje na benzin bez razloga, moze bit par uzroka.
Obicno padne pritisak plina i elektronika prebaci na benzin da bi sprijecila rad na siromasnoj smjesti, potucanje motora i eventualno potpuno gasenje motora.
Uzrok tome moze biti da je stvarno nesto zastopano (isparivac, filteri), ili da ne valja sam senzor pritiska gasa. Eventualno solenoid da zeza, ili senzor temperature rashladne tecnosti na isparivacu, sto je manje vjerovatno ali ne i iskljuceno.
Ako ti obicno desava samo kad "pricepis" auto, vjerovatno je nesto postopano.
Koji auto je u pitanju?bordo gandalf wrote:Iduce sedmice ugradjujem plin, kontaktirao sam darkom i on ima tri sistema u ponudi, LPG Tech 204-ONE(Tomasetto-Valtek,Valtek)-700,00KM, LPG Tech 204(Tomasetto-Valtek,Dragon)-800,00KM, Zavoli Bora Light -900,00KM. Ima li ko od forumasa iskustva sa ovim sistemima i koje su osnovne razlike!
Ova kombinacija LPG Tech ECU sa Tomasetto isparivacem i Dragon diznama (isto LPG Tech dizne) mi se ne cini nimalo losa.
Ipak, ako pare nisu problem, ja bih isao na Zavoli.
-
NediM17
#1609 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Idi na Zavoli onda, a ne treba ti mazalica ventila!
- bordo gandalf
#1610 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Zbog Zavoli sistema da ne stavljam mazalicu ili da ona generalno nije potrebna?NediM17 wrote:Idi na Zavoli onda, a ne treba ti mazalica ventila!
-
NediM17
#1611 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
VW ima dosta dobre dosjede ventila i ventile, a tvoj motor jos ima i hidropodizace.
U tvom slucaju nije potrebna.
U tvom slucaju nije potrebna.
- drug_profi
#1612 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Imao sam na staroj astri G na X16XEL motoru ovaj LPG od 800 KM.bordo gandalf wrote:Iduce sedmice ugradjujem plin, kontaktirao sam darkom i on ima tri sistema u ponudi, LPG Tech 204-ONE(Tomasetto-Valtek,Valtek)-700,00KM, LPG Tech 204(Tomasetto-Valtek,Dragon)-800,00KM, Zavoli Bora Light -900,00KM. Ima li ko od forumasa iskustva sa ovim sistemima i koje su osnovne razlike!
5 godina me pouzdano sluzio. Jednom me dizna zezala, zamijenio je za 20 km. Redovni servisi filtera. Prešao oko 65K sa tim sistemom, i produzio auto dalje. Sistem sasvim solidan.
- bordo gandalf
#1613 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ostavio auto u darkomu 1070 KM sa atestom. Eh sad da li moram ponovo raditi tehnicki ili samo odnesem u mup saobracajnu da mi upisu plin u nju?
- muha_sa
#1614 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
ja bih registraciju sacekobordo gandalf wrote:Ostavio auto u darkomu 1070 KM sa atestom. Eh sad da li moram ponovo raditi tehnicki ili samo odnesem u mup saobracajnu da mi upisu plin u nju?
- bordo gandalf
#1615 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Necu imati problema sa policijom ako ne uradim to odma? Registracija tek u julu.muha_sa wrote:ja bih registraciju sacekobordo gandalf wrote:Ostavio auto u darkomu 1070 KM sa atestom. Eh sad da li moram ponovo raditi tehnicki ili samo odnesem u mup saobracajnu da mi upisu plin u nju?
- muha_sa
#1616 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
zaista ne znambordo gandalf wrote:Necu imati problema sa policijom ako ne uradim to odma? Registracija tek u julu.muha_sa wrote:ja bih registraciju sacekobordo gandalf wrote:Ostavio auto u darkomu 1070 KM sa atestom. Eh sad da li moram ponovo raditi tehnicki ili samo odnesem u mup saobracajnu da mi upisu plin u nju?
mene su par puta kontrolisali al me nikad nista u vezi plina pitali nisu
kupi kod Darkoma aparat za gasenje--kod njega je 30 maraka sa atestom--a ja kupio na Selexu i platio 40 maraka i iso na atestiranje u Proving
- bordo gandalf
#1617 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Bocu cu kod njega uzeti, ja mislim rece da je 35.muha_sa wrote:zaista ne znammuha_sa wrote:ja bih registraciju sacekobordo gandalf wrote:Ostavio auto u darkomu 1070 KM sa atestom. Eh sad da li moram ponovo raditi tehnicki ili samo odnesem u mup saobracajnu da mi upisu plin u nju?po mom misljenju regularan si--imas uredne papire od ugradnje a imas i vazeci atest
![]()
mene su par puta kontrolisali al me nikad nista u vezi plina pitali nisu![]()
kupi kod Darkoma aparat za gasenje--kod njega je 30 maraka sa atestom--a ja kupio na Selexu i platio 40 maraka i iso na atestiranje u Proving![]()
budala
mogo sam sve kod darkoma zavrsit
- drug_profi
#1618 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Opel Astra J 1,4 Turbo, 103 kW. Urađena LPG konverzija. Landi Renzo. Sistem dozira malo benzina na obrtajima iznad 4000 radi zaštite turbine i ventila.
Ali 4000 na tom motoru ću vrlo rijetko dobaciti. On čupa već na 2500, na 3000 jednostavno prešaltaš gore.
Na 2800 obrtaja u 6. brzini jezdiš 140 km/h i slušaš muziku. U istom stepenu prenosa kad spustiš na 110 misliš da ti se auto ugasilo.
Znači 4000 može doći samo u slučaju preticanja i to kad se mora na silu.
Auto ništa na snazi nije izgubilo, nije se zvuk promijenio, ne primjećujem vibraciju prilikom prebacivanja goriva, čak ni na jutarnjem paljenju.
Sve u svemu, zadovoljan. Gepek je i onako golem tako da mi paket sa rezervnom gumom i alatom nije bitno oduzeo prostora. Punjenje postavljeno kraj otvora za benzin, ispod poklopca, uz korištenje adaptera koji se privrće.
Servis plinske instalacije na 10-15K = promjena oba filtera 30KM. Na 120K km, štelovanje ventila - 150KM. To bi svakako moralo da se uradi bio ili ne bio LPG motor.
Sljedeće sedmice odoh uraditi atest i da se unese u saobraćajnu. Jel Quattro jedina opcija ili se atest može i drugdje uradti? Pitam jer mi ne paše njihovo radno vrijeme (do 17h)
Ali 4000 na tom motoru ću vrlo rijetko dobaciti. On čupa već na 2500, na 3000 jednostavno prešaltaš gore.
Na 2800 obrtaja u 6. brzini jezdiš 140 km/h i slušaš muziku. U istom stepenu prenosa kad spustiš na 110 misliš da ti se auto ugasilo.
Auto ništa na snazi nije izgubilo, nije se zvuk promijenio, ne primjećujem vibraciju prilikom prebacivanja goriva, čak ni na jutarnjem paljenju.
Sve u svemu, zadovoljan. Gepek je i onako golem tako da mi paket sa rezervnom gumom i alatom nije bitno oduzeo prostora. Punjenje postavljeno kraj otvora za benzin, ispod poklopca, uz korištenje adaptera koji se privrće.
Servis plinske instalacije na 10-15K = promjena oba filtera 30KM. Na 120K km, štelovanje ventila - 150KM. To bi svakako moralo da se uradi bio ili ne bio LPG motor.
Sljedeće sedmice odoh uraditi atest i da se unese u saobraćajnu. Jel Quattro jedina opcija ili se atest može i drugdje uradti? Pitam jer mi ne paše njihovo radno vrijeme (do 17h)
- muha_sa
#1619 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
drugi profil wrote:Opel Astra J 1,4 Turbo, 103 kW. Urađena LPG konverzija. Landi Renzo. Sistem dozira malo benzina na obrtajima iznad 4000 radi zaštite turbine i ventila.
imas u Dzemala Bijedica, kad ides od remize ka Energoinvestu pa sa lijeve strane tehnicki pregled--odmah do njih mala kucica gdje vrse atestaciju
veze nemam koje im je radno vrijeme, al vrijedi pitat
- drug_profi
#1620 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Hvala muha. Provjeriću.
- muha_sa
#1621 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
jesil u Darkomu ugradjivodrugi profil wrote:Hvala muha. Provjeriću.
pitam iz razloga sto kod njih na lice mjesta dodje covjek koji atestira--sve odradi-uslika sta treba i zovne te da ti da papir
170 maraka
- drug_profi
#1622 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nisam. U Borasu sam. Auto je pod fabričkom garancijom još pa nisam htio da izgubim tu godinu. A ovaj Landi Renzo je jedini odobren od Opela i isti sistem se koristi u fabričkoj ugradnji. Tako da zbog 200 maraka razlike nisam htio da mi bude poslije nešto žao.muha_sa wrote:jesil u Darkomu ugradjivodrugi profil wrote:Hvala muha. Provjeriću.![]()
pitam iz razloga sto kod njih na lice mjesta dodje covjek koji atestira--sve odradi-uslika sta treba i zovne te da ti da papir
170 maraka
- muha_sa
#1623 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
meni je isteko atest te su mi prije dvadesetak dana u Kvatru radili---sve skupa traje 15-ak minuta
tako da ako ne mozes isfurat sa posla kontaktiraj ih telefonom i zamoli momka da ti dodje na lice mjesta
- drug_profi
#1624 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Treba li ono vaganje vozila još? Na prošlom autu sam se morao izvagati prije atesta.
- muha_sa
#1625 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
meni samo usliko instalaciju i bocu--nesto jos pogledo i vozdra---dodji po papir al ponesi 170 maraka kesadrugi profil wrote:Treba li ono vaganje vozila još? Na prošlom autu sam se morao izvagati prije atesta.
sad ne znam jel se ide na vagu kad je prva ugradnja---mada sam gledo kod Darkoma da je momak doso i da isto radi sto i meni
nazovi momka--jako je ljubazan i susretljiv--vjerujem da ce ti doc na parking gdje ti je auto