SmokingMan wrote: ↑24/12/2025 11:14
Ej vidio sam poruku, no ja imam naviku da nekada odgovorim sa zakašnjenjem.
Nikakav problem, nego sam ja u manic phase pa mi se žurilo
Na žalost, odustalo se za sada od toga, jer nemoguće je u urbanoj sredini raditi neometano zbog šireg polja frekvencija, pa onda to kasnije analizirati. Oprema je ovdje kod mene, maloprije sam sve provjeravao, antena mi je na krovu, kao i prijemnik. Problem je da kada bi na-ljeto ponio sve na Visočicu, kada obično imamo godišnji astro-festival, kako napojiti strujom sistem. Taman bi usput mogao održati polusatno teoretsko predavanje uz demonstraciju. Vdijet ću da ponovno oživim projekat, volio bih da se ovo moglo izvesti na veću razinu, no treba tu dosta novca kojeg nemam.
Šteta, vidjeću šta bi se moglo izvesti s opremom koja je potencijalno u opticaju. Možda ne hidrogenova linija, ali možda širi spektar sunca ili neki udaljeniji izvor za početak. U svakom slučaju očekujem poziv na predavanje kad budeš držao, ponijet ćemo agregat ako treba.
Ako imaš nkoga ko dobro poznaje RF tehnologiju, kasnije će ostalo što je potrebno oko elektronike i stuje biti jednostavno implementirano. Mi smo onomad imali namjeru tako da napravilo "širokopojasnu" mrežu tekeskopa, pa i ovaj sa kojim bi se snimali meteori, ali to je bio samo plan (koji je još u opticaju), pa da se sve poveže na jedan računar ) server) kako bi smo imali "osjetljiviji" teelskop. Kasnije bi se to automatizovalo, programira se sa pythonom kako bi to sve radilo. Ja bi vodio kućni mini server kao Admin, i tu bi se svaki mogao mogao logovati kao User i provjeravati podatke.
Čuo sam nedavno da neko radi na mreži kamera koje bi snimale meteorske kiše i radile predikciju gdje su pali meteoriti, sad da li si ti u pitanju, ili je neko drugi, ne znam. Jesi li tražio meteorite po bosanskim pripizdinama u skorije vrijeme?
Hajde kada prođu praznici i dok izvidim kakva je situacija pišem ti na DM, možda se organizuje kakva saradnja ako budeš zainteresovan, pa makar i privatno. Volio bih te svašta ispitati oko raznih detalja, šta vam je tačno problem oko šuma, konfiguracije antene, kako ste zamislili tu mrežu teleskopa itd, ali da ne smaram sad dok je svašta nešto u zraku.