ASTRONOMIJA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
toska

#1601 Re: ASTRONOMIJA

Post by toska »

emirolini wrote: 20/02/2025 18:49 Kako vi posmatrate ideju da je mjesec vjestacki satelit?
Fakat postoji i ta ideja.

To bi trebalo posmatrati isto kao i maštu i "glad" za vanzemaljcima, treba nam čudo.
Sve i da je to tačno i da u Mjesecu žive svemirci to bi bio wow efekat generaciju, dvije, dobili nešto znanja od njih i sve dalje po starom.
Svemir je toliko pun tajni i mind-blowing činjenica da bi tu svemirski Mjesec bio samo dodatni cirkus i ništa više.
Arminovski

#1602 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

Kao što forumaš prije mene reče, više je studija o čovjeku nego o ideji. Kao naučna hipoteza nema nikakve potpore.
H323

#1603 Re: ASTRONOMIJA

Post by H323 »

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1604 Re: ASTRONOMIJA

Post by Velkoski »

Je l' ovo pripada ovdje :mrgreen:
Arminovski

#1605 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

Ni to niti post prije tebe al hajd eto :D kad sve ide ovde.
holowey

#1606 Re: ASTRONOMIJA

Post by holowey »

Sanjarko

#1607 Re: ASTRONOMIJA

Post by Sanjarko »

Moju teoriju proglasili ludom, neostvarivim idejama pronalastva, a sad se potvrdila ideja to jest razmisljanje o tome izgleda. Nek sam proglasen ludim i ideje takvima, nismo spremni na sto sta. Nazalost desi se to sve, ali sudbina takva mozda.
Arminovski

#1608 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

Sanjarko wrote: 24/06/2025 09:20 Moju teoriju proglasili ludom, neostvarivim idejama pronalastva, a sad se potvrdila ideja to jest razmisljanje o tome izgleda. Nek sam proglasen ludim i ideje takvima, nismo spremni na sto sta. Nazalost desi se to sve, ali sudbina takva mozda.
A koja je tvoja teorija?
Sanjarko

#1609 Re: ASTRONOMIJA

Post by Sanjarko »

Arminovski wrote: 28/06/2025 22:40
Sanjarko wrote: 24/06/2025 09:20 Moju teoriju proglasili ludom, neostvarivim idejama pronalastva, a sad se potvrdila ideja to jest razmisljanje o tome izgleda. Nek sam proglasen ludim i ideje takvima, nismo spremni na sto sta. Nazalost desi se to sve, ali sudbina takva mozda.
A koja je tvoja teorija?
Veliki prasak, zasto i kako i slicno. Ne znam kako tacno ide jer je u velikoj jednoj svesci iz skole jos dok sam isao u srednju skolu pisana, u dijelu te sveske sa debelim koricama, nosio je na komisiju kada smo meni trebali da ostvarimo primanja.

Izgleda naucnici dosli na istu teoriju sada, samo je moja jos isla i u druge detalje. Tu je u to svesci pisano o velikom prasku, crnim rupama, materiji i antimateriji itd. Preko 20 godina je stara sveska, debele korice ima i velika, ne znam koji A format.

Za praksu koristena i pola je ispisano bilo u skoli u vezi prakticne nastave, a pola je ispisano nakon skole odmah o ovome. Pa se na komisiji doktorica pitala i zbunjivalo je to dvoje.
The concept of "numerous Big Bangs" is explored in various cosmological theories, primarily in the context of the multiverse and cyclic universes. While the standard Big Bang theory describes a single event marking the beginning of our observable universe, alternative models propose the possibility of other Big Bangs occurring elsewhere or at different times, either within a larger multiverse or as part of a cyclical process.
Here's a breakdown of the different perspectives:
1. The Multiverse:

Many-spatial-simultaneous Big Bangs:
Some theories propose that the Big Bang wasn't a single event for the entire universe, but rather multiple, potentially simultaneous, Big Bangs occurring in different spatial locations, creating separate universes.

Eternal Inflation and Pocket Universes:
The theory of eternal inflation suggests that our universe is a "pocket" within a larger spacetime undergoing constant expansion. Within this framework, it's conceivable that other pocket universes could form through their own Big Bangs.
Multiverse and "Grand Balance":
Some interpretations of the multiverse concept propose an infinite number of universes, each with its own Big Bang, potentially existing alongside anti-universes to maintain a balance.

2. Cyclic Universes:

Big Bounce:
The Big Bounce theory suggests that the universe could undergo cycles of expansion and contraction, with each contraction potentially leading to a new Big Bang, avoiding the high-energy singularity of the initial Big Bang.

Repeating Big Bangs:
Some theories propose that the universe might be a repeating cycle of expansion, dissipation, and then another Big Bang, with matter being replenished after each cycle.

3. Potential Causes and Predictions:

Dark Matter Big Bang:
One theory suggests the possibility of a separate Big Bang for dark matter, distinct from the one that created ordinary matter.

Cosmological Constant and Heat Death:
The ΛCDM model suggests that the cosmological constant (dark energy) could lead to a Big Rip, where the universe is torn apart, or a Big Freeze, where the universe reaches a state of heat death. Some theories propose that these scenarios could also be part of a cyclic universe.

In conclusion, while the standard Big Bang theory focuses on a single event, alternative cosmological models explore the possibility of multiple Big Bangs, either within a multiverse or as part of a cyclic universe. These theories offer intriguing possibilities about the nature and origin of the universe, but they remain largely theoretical and speculative.
Arminovski

#1610 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

Sanjarko wrote: 28/06/2025 22:54
A koja je tvoja teorija?
Veliki prasak, zasto i kako i slicno. Ne znam kako tacno ide jer je u velikoj jednoj svesci iz skole jos dok sam isao u srednju skolu pisana, u dijelu te sveske sa debelim koricama, nosio je na komisiju kada smo meni trebali da ostvarimo primanja.

Izgleda naucnici dosli na istu teoriju sada, samo je moja jos isla i u druge detalje. Tu je u to svesci pisano o velikom prasku, crnim rupama, materiji i antimateriji itd. Preko 20 godina je stara sveska, debele korice ima i velika, ne znam koji A format.

Za praksu koristena i pola je ispisano bilo u skoli u vezi prakticne nastave, a pola je ispisano nakon skole odmah o ovome. Pa se na komisiji doktorica pitala i zbunjivalo je to dvoje.
The concept of "numerous Big Bangs" is explored in various cosmological theories, primarily in the context of the multiverse and cyclic universes. While the standard Big Bang theory describes a single event marking the beginning of our observable universe, alternative models propose the possibility of other Big Bangs occurring elsewhere or at different times, either within a larger multiverse or as part of a cyclical process.
1. The Multiverse:

Some theories propose that the Big Bang wasn't a single event for the entire universe, but rather multiple, potentially simultaneous, Big Bangs occurring in different spatial locations, creating separate universes.

The theory of eternal inflation suggests that our universe is a "pocket" within a larger spacetime undergoing constant expansion. Within this framework, it's conceivable that other pocket universes could form through their own Big Bangs.
Some interpretations of the multiverse concept propose an infinite number of universes, each with its own Big Bang, potentially existing alongside anti-universes to maintain a balance.

2. Cyclic Universes:

Big Bounce:
The Big Bounce theory suggests that the universe could undergo cycles of expansion and contraction, with each contraction potentially leading to a new Big Bang, avoiding the high-energy singularity of the initial Big Bang.

Repeating Big Bangs:
Some theories propose that the universe might be a repeating cycle of expansion, dissipation, and then another Big Bang, with matter being replenished after each cycle.

Dark Matter Big Bang:
One theory suggests the possibility of a separate Big Bang for dark matter, distinct from the one that created ordinary matter.

The ΛCDM model suggests that the cosmological constant (dark energy) could lead to a Big Rip, where the universe is torn apart, or a Big Freeze, where the universe reaches a state of heat death. Some theories propose that these scenarios could also be part of a cyclic universe.

In conclusion, while the standard Big Bang theory focuses on a single event, alternative cosmological models explore the possibility of multiple Big Bangs, either within a multiverse or as part of a cyclic universe. These theories offer intriguing possibilities about the nature and origin of the universe, but they remain largely theoretical and speculative.
Izvini što te gnjavim ali koja ke konkretno tvoja teorija? OK ciklični univerzum ali šta i kako?
Sanjarko

#1611 Re: ASTRONOMIJA

Post by Sanjarko »

Arminovski wrote: 02/07/2025 15:17
Sanjarko wrote: 28/06/2025 22:54

A koja je tvoja teorija?

1. The Multiverse:

2. Cyclic Universes:

Big Bounce:

Repeating Big Bangs:

Dark Matter Big Bang:

Izvini što te gnjavim ali koja ke konkretno tvoja teorija? OK ciklični univerzum ali šta i kako?
Ne mogu reći šta i kako itd je moja teorija itd, jer je pisano kada sam imao oko 20 godina.

Prije jedno 20 godina jer meni je sada 40 godina.

Samo se nečega sjećam, a to je da crne rupe kada postanu nestabilne eksplodiraju i sl. Čak sam pisao tada da one vrše kanibalizam jednih, drugih kada nemaju šta više da usisavaju u sebe, i još nešto u vezi materije i antimaterije sam pisao tada ali najbolje se toga ne sjećam.

Mislim da su ili prozor one u svemir pun antimaterije ili da one u sebi imaju antimateriju ili oboje, ne sjećam se kažem.
Evo Armine i ovdje o tome nešto šta sam već poslao kroz pp tebi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1612 Re: ASTRONOMIJA

Post by Velkoski »

New interstellar object candidate heading toward the sun. Called A11pl3z, it is the third interstellar visitor known in our solar system
https://earthsky.org/space/new-interste ... n-a11pl3z/
SmokingMan

#1613 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

H323 wrote: 08/05/2025 10:47 @SmokingMan

https://indico.cern.ch/event/1504616/

Image
Ovo mi je bilo skroz u nezgodno vrijeme, najviše zbog posla.
banjaluka078
Moderator

#1614 Re: ASTRONOMIJA

Post by banjaluka078 »

H323

#1615 Re: ASTRONOMIJA

Post by H323 »

@SmokingMan da ne ulijećem u DMs, jesi li ikad uspio išta s radioastronomijom? Naumpalo mi je neki dan da sam s nekim nekad pričao o tome, pa dok mi je nadošlo gdje i ko. Razmišljam da nešto isprobam, vjerovatno bi se snimala hidrogenova linija, možda neka osnovna interferometrija s 3-4 antene, zavisi šta bi se moglo dobiti.
SmokingMan

#1616 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

H323 wrote: 20/12/2025 12:21 @SmokingMan da ne ulijećem u DMs, jesi li ikad uspio išta s radioastronomijom? Naumpalo mi je neki dan da sam s nekim nekad pričao o tome, pa dok mi je nadošlo gdje i ko. Razmišljam da nešto isprobam, vjerovatno bi se snimala hidrogenova linija, možda neka osnovna interferometrija s 3-4 antene, zavisi šta bi se moglo dobiti.
Ej vidio sam poruku, no ja imam naviku da nekada odgovorim sa zakašnjenjem. :D

Na žalost, odustalo se za sada od toga, jer nemoguće je u urbanoj sredini raditi neometano zbog šireg polja frekvencija, pa onda to kasnije analizirati. Oprema je ovdje kod mene, maloprije sam sve provjeravao, antena mi je na krovu, kao i prijemnik. Problem je da kada bi na-ljeto ponio sve na Visočicu, kada obično imamo godišnji astro-festival, kako napojiti strujom sistem. Taman bi usput mogao održati polusatno teoretsko predavanje uz demonstraciju. Vdijet ću da ponovno oživim projekat, volio bih da se ovo moglo izvesti na veću razinu, no treba tu dosta novca kojeg nemam.

Ako imaš nkoga ko dobro poznaje RF tehnologiju, kasnije će ostalo što je potrebno oko elektronike i stuje biti jednostavno implementirano. Mi smo onomad imali namjeru tako da napravilo "širokopojasnu" mrežu tekeskopa, pa i ovaj sa kojim bi se snimali meteori, ali to je bio samo plan (koji je još u opticaju), pa da se sve poveže na jedan računar ) server) kako bi smo imali "osjetljiviji" teelskop. Kasnije bi se to automatizovalo, programira se sa pythonom kako bi to sve radilo. Ja bi vodio kućni mini server kao Admin, i tu bi se svaki mogao mogao logovati kao User i provjeravati podatke.

Nedavno sam upoznao u našoj školi filozofije sa PMF.a jednog profesrora fizike, brat mu je tu u organizaciji jedan od predavača, i bavi se snimanjem metoerskih kiša, i vizualnog promatranja Svemira. Morat ću sjesti sa njim kada ga sretnem da mu psomeneom ovaj projekat, vjerujem da bi mi mogao biti od velike koristi.
H323

#1617 Re: ASTRONOMIJA

Post by H323 »

SmokingMan wrote: 24/12/2025 11:14 Ej vidio sam poruku, no ja imam naviku da nekada odgovorim sa zakašnjenjem. :D
Nikakav problem, nego sam ja u manic phase pa mi se žurilo :mrgreen:
Na žalost, odustalo se za sada od toga, jer nemoguće je u urbanoj sredini raditi neometano zbog šireg polja frekvencija, pa onda to kasnije analizirati. Oprema je ovdje kod mene, maloprije sam sve provjeravao, antena mi je na krovu, kao i prijemnik. Problem je da kada bi na-ljeto ponio sve na Visočicu, kada obično imamo godišnji astro-festival, kako napojiti strujom sistem. Taman bi usput mogao održati polusatno teoretsko predavanje uz demonstraciju. Vdijet ću da ponovno oživim projekat, volio bih da se ovo moglo izvesti na veću razinu, no treba tu dosta novca kojeg nemam.
Šteta, vidjeću šta bi se moglo izvesti s opremom koja je potencijalno u opticaju. Možda ne hidrogenova linija, ali možda širi spektar sunca ili neki udaljeniji izvor za početak. U svakom slučaju očekujem poziv na predavanje kad budeš držao, ponijet ćemo agregat ako treba.
Ako imaš nkoga ko dobro poznaje RF tehnologiju, kasnije će ostalo što je potrebno oko elektronike i stuje biti jednostavno implementirano. Mi smo onomad imali namjeru tako da napravilo "širokopojasnu" mrežu tekeskopa, pa i ovaj sa kojim bi se snimali meteori, ali to je bio samo plan (koji je još u opticaju), pa da se sve poveže na jedan računar ) server) kako bi smo imali "osjetljiviji" teelskop. Kasnije bi se to automatizovalo, programira se sa pythonom kako bi to sve radilo. Ja bi vodio kućni mini server kao Admin, i tu bi se svaki mogao mogao logovati kao User i provjeravati podatke.

Čuo sam nedavno da neko radi na mreži kamera koje bi snimale meteorske kiše i radile predikciju gdje su pali meteoriti, sad da li si ti u pitanju, ili je neko drugi, ne znam. Jesi li tražio meteorite po bosanskim pripizdinama u skorije vrijeme? :mrgreen:

Hajde kada prođu praznici i dok izvidim kakva je situacija pišem ti na DM, možda se organizuje kakva saradnja ako budeš zainteresovan, pa makar i privatno. Volio bih te svašta ispitati oko raznih detalja, šta vam je tačno problem oko šuma, konfiguracije antene, kako ste zamislili tu mrežu teleskopa itd, ali da ne smaram sad dok je svašta nešto u zraku.
tovarish

#1618 Re: ASTRONOMIJA

Post by tovarish »

Razmišljam da svojoj curici od 9 godina kupim teleskop. Ne bih neku jeftinoću, ali ni nešto preskupo.

Pošto o tome ne znam ništa, ima li neko neki savjet?
SmokingMan

#1619 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

H323 wrote: 24/12/2025 19:10
Čuo sam nedavno da neko radi na mreži kamera koje bi snimale meteorske kiše i radile predikciju gdje su pali meteoriti, sad da li si ti u pitanju, ili je neko drugi, ne znam. Jesi li tražio meteorite po bosanskim pripizdinama u skorije vrijeme? :mrgreen:

Hajde kada prođu praznici i dok izvidim kakva je situacija pišem ti na DM, možda se organizuje kakva saradnja ako budeš zainteresovan, pa makar i privatno. Volio bih te svašta ispitati oko raznih detalja, šta vam je tačno problem oko šuma, konfiguracije antene, kako ste zamislili tu mrežu teleskopa itd, ali da ne smaram sad dok je svašta nešto u zraku.
To radi Nedim Mujić. Pokazivao mi je nekoliko puta, kamere će biti u budućnosti dijelom dislocirane u daleko bolje uslove u okolini Konjica na jedno privatno imanje gdje i ja planiram raditi astrofotografiju.

Ovih zadnih sedmica sam se zarotirao oko jednog stvarno lijepog projekta vezan je za fotografiju, ali ne mogu otkrivati nikakve detalje, uglavnom je u punom zamhu, ako se sve poklopi, kraj naredne godine sa izložbom će biti vrhunac mog bavljenja fotografijom. Da ne budem sebičan tu očestvuju još dvojica kolega iz foto kluba. Ja sam uzeo teret rada na magazinu koji će predstaviti naš proces radi, fotografije plus malo teksta.

Kontaktriao sam Nedima i predložit ću mu neke svoje ideje za detektor meteora, ja uglavnom imam najvažniju komponentu RTLSDR prijemnik, i ivšenamjenski je zbog šireg pojasa frekvencija. Onaj mi se lik iz IS ne javlja, možda ne koristi mail, ili mi sve ode u spam, nema veze. Kontao sam ispitati ovu antenu za 1420 mhz, samo se ne mogu sjetit na koju komponentu mi ide + a na koju - :lol: , a na starom mobitelu koji mi je ukraden bio je mali tutorijal kako da pravilno skopčam napajanje. Mehh... :D
toska

#1620 Re: ASTRONOMIJA

Post by toska »

tovarish wrote: 29/12/2025 20:55 Razmišljam da svojoj curici od 9 godina kupim teleskop. Ne bih neku jeftinoću, ali ni nešto preskupo.

Imaš iskustva na prethodne dvije stranice, dovoljno.
Ne očekuj previše ni od čega što bi kupio, imaćeš Mjesec, i uz dozu stpljenja i sreće, veće planete.
tovarish

#1621 Re: ASTRONOMIJA

Post by tovarish »

toska wrote: 30/12/2025 20:28
tovarish wrote: 29/12/2025 20:55 Razmišljam da svojoj curici od 9 godina kupim teleskop. Ne bih neku jeftinoću, ali ni nešto preskupo.

Imaš iskustva na prethodne dvije stranice, dovoljno.
Ne očekuj previše ni od čega što bi kupio, imaćeš Mjesec, i uz dozu stpljenja i sreće, veće planete.
Hvala. Pročitao i saznao šta me je interesovalo.
Arminovski

#1622 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

Copper wrote: 04/04/2024 20:05
Arminovski wrote: 03/04/2024 22:36
Copper wrote: 03/04/2024 19:25
N 114/1000 SkyHawk EQ-1 - 200 eura https://www.astroshop.eu/telescopes/sky ... q-1/p,5014
Image

N 114/900 EQ-1 - 200 eura https://www.astroshop.eu/telescopes/ome ... -1/p,11266
Image

Koja je razlika sad izmedu dva a ista je cijena
Ja koliko vidim samo u opremi. Omegon ima 30 mm finder povećanjem 6x (smeće, teško za koristiti). Skywatcher ima red dot finder. Bolje. Za njega ti treba baterija, okej ako su ti oči dovoljno dobre ili nebo dovoljno tamno da teleskop uperiti možeš u pravcu zvijezde koju hoćeš da gledaš. Skywatcher izgleda ima bolje okulare. Omegonovi ne valjaju (Izbjegavaj okulare sa oznakom H). Ogledalo gotovo isto. Skywatcher bolji.

Šta misliš o ovoj varianti? Kompaktniji je ali malo veći. Ima i 150mm verzija što je skuplja.

https://www.astroshop.eu/telescopes/sky ... ob/p,14966
Gledo sam video starsense medela, i svida mi se kombinacija sa mobitelom. https://www.astroshop.eu/telescopes/cel ... az/p,65881
Image
Gledao sam ove teleskope ponovo jer me nešto kopkalo sa izgledom broja 1 i 3 jer izgledaju prekratki (u poređenju sa brojem 2) Gotovo sam siguran da koriste Bird-Jones dizajn koji daje slabu/mekanu sliku. Prodaje se isključivo kao budžet varijanta. Izbjegavati ih.

Žao mi je što nisam bio više obzervantan prvi put.
Peacean

#1623 Re: ASTRONOMIJA

Post by Peacean »

toska

#1624 Re: ASTRONOMIJA

Post by toska »

Mislim da je Jupiter. Večeras je bila parada planeta, ali zakasnih zbog Irana.
Sirova slika, iz ruke pred sam zalazak, pokušati ću bolje i na vrijeme, za sada neka stoji:

Image

Dodatak, 16,00h, sirova slika, nije ni ovo čemu al eto. Za sunce se koriste posebni filteri zbunjujućeg nd broja, ND 5.0.
To znači 100,000 puta smanjenje svjetlosti, ne igrati se običnim filterima i miješati standardne ND oznake.

Image
Peacean

#1625 Re: ASTRONOMIJA

Post by Peacean »

Post Reply