Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zrakomlat

#1601 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

gidra wrote:Prosjek plate u Aluminiju sa ostalim beneficijama kao što su topli, karta, regres i bonusi su nestvarni i nerealni. Čuj prosjek cca 3 milje. To je duplo više nego što ima naša najjača firma EPBIH u kojoj je prosjek 1300-1400 KM. Ovi jbt država u državi...

Lijepo je vidjeti da neko ima ovoliku platu, i halal bila svaka marka da generišu 100 miliona neto profita gdje bi onda i FBIH kroz dividenu mastila brke, u tom slučaju dabogda im onda bile i još duplo veće, pa prosjek bio 6 milja.
Ali u konstatnoj dubiozi oni i dalje isplaćuju redovite plate uz stalna povećanja. Kakav kamenjarski i škutorski osjećaj za ekonomiju, kad ti ne ide ti povećaj platu :D

Ovako iz prve kad baciš računicu, kada bi ih svukli na federalni prosjek od 900 KM (jer jbg firma je u minusu, čupaj se do boljih dana), na platama bi se na godišnjem nivou napravila ušteda od 40 miliona KM, taj broj bi bio i veći još kada bi bilo određenih otpuštanja bar 10%, a vjerovatno i tu ima prostora jer je HDZ tu uhljebio koga je god mogao.

Znači samim smanjenjem plate + racionalizacija poslova, kontrolom eksternih firmi koji izvlače pare iz Aluminija, ni jedna jedina KM im ne bi trebala kao subvencija, čak bi mogli i ostvarivati i dobit. Samo im oderat nerealne plate i riješili smo problem.
Radnici koji imaju ugovore na neodređeno, uglavnom imaju rata kredita po 900 maraka...
Inače, slažem se s cijelim postom. :thumbup:
Sanjarko

#1602 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Sanjarko »

@Hafize procaprkaj malo, da Deripaska muti zajedno sa ovim svima oko Aluminijuma, i da ce kad i ako Aluminijum propadne povuci sa sobom i EP HZHB. Jer cisto sumnjam da ce dugo ovi iz SDA trpiti Aluminijum ako se i oni na neki nacin ne okoriste kroz isti.

Ja te pitam sta je bolje zrtvovat, Aluminijum ili EP HZHB. A i SDA muti opasno oko ovoga svega.

Ali glavni krivac i mutikasa je HDZ.
jajara

#1603 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

pa behmen se zove alija inzinjeru bosanski
bosan

#1604 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by bosan »

Jajara jel da idemo kod Behmena il kod Alije na grob ??? :D :D :D
jajara

#1605 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

bosan wrote:Jajara jel da idemo kod Behmena il kod Alije na grob ??? :D :D :D
na mezar*
155_mm

#1606 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by 155_mm »

koliko li je malo vremena trebalo da se stigne od "srbima, bosnjacima i psima pristup zabranjen" do "ljubi skute begovima sarajskim" i moli se Gospi da te obrezani preuzmu sto prije.
:lol:
bosan

#1607 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by bosan »

jajara wrote:
bosan wrote:Jajara jel da idemo kod Behmena il kod Alije na grob ??? :D :D :D
na mezar*
Nisam ja Bosnjak , ja sam ostali :D :D
madner

#1608 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by madner »

Prosjek plata = bruto plata.

Stoji za gubitke, ovako svi korisnici EPHB subvencioniraju aluminiji.
Sanjarko

#1609 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Sanjarko »

gidra wrote:Prosjek plate u Aluminiju sa ostalim beneficijama kao što su topli, karta, regres i bonusi su nestvarni i nerealni. Čuj prosjek cca 3 milje. To je duplo više nego što ima naša najjača firma EPBIH u kojoj je prosjek 1300-1400 KM. Ovi jbt država u državi...
To je plata samo. Ja sracunao oko 4.300 da je sveukupno. Oko 50/12=4.000 i nesto.
mO k3

#1610 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mO k3 »

jajara wrote:
megaman4 wrote:
155_mm wrote:i nakon toga opet dolaze u sarajevo da prose sadaku.
Nek idu na grob Franji, pa nek pokucaju na vrat Brajkovicu, i na kraju kod Covica na veceru.

Vlada FBiH vise nece spasavati gubitasa. Vozdra za sva vremena.
tako i vi na grob aliji i trazite vise te zlatne kasike

edit: da nije aljo obeco zlatne kasikare al vi niste dobro skontali
Lol gubiš mi se jajaro ;) pucaš od muke ??
Hafis

#1611 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

Vizionar 1985 wrote:@Hafize procaprkaj malo, da Deripaska muti zajedno sa ovim svima oko Aluminijuma, i da ce kad i ako Aluminijum propadne povuci sa sobom i EP HZHB. Jer cisto sumnjam da ce dugo ovi iz SDA trpiti Aluminijum ako se i oni na neki nacin ne okoriste kroz isti.

Ja te pitam sta je bolje zrtvovat, Aluminijum ili EP HZHB. A i SDA muti opasno oko ovoga svega.

Ali glavni krivac i mutikasa je HDZ.
Eh, jesi otkrio Ameriku.
Ta firma je bila ponos bivše juge i onda je imala plaće među najvećim u državi.
Hvala bogu da ju je HDZ-ova politička vrteška kadrova dovela na ove grane na kojima je sada.
Što se tiče tko će prije klecnuti, Aluminij je na daleko većem propuhu od EP HZHB, koja ne može propasti sve da hoće. Takav je sistem.
Maraschino

#1612 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Maraschino »

Lijepo je vidjeti da neko ima ovoliku platu, i halal bila svaka marka da generišu 100 miliona neto profita gdje bi onda i FBIH kroz dividenu mastila brke, u tom slučaju dabogda im onda bile i još duplo veće, pa prosjek bio 6 milja.
Ali u konstatnoj dubiozi oni i dalje isplaćuju redovite plate uz stalna povećanja. Kakav kamenjarski i škutorski osjećaj za ekonomiju, kad ti ne ide ti povećaj platu :D

Ovako iz prve kad baciš računicu, kada bi ih svukli na federalni prosjek od 900 KM (jer jbg firma je u minusu, čupaj se do boljih dana), na platama bi se na godišnjem nivou napravila ušteda od 40 miliona KM, taj broj bi bio i veći još kada bi bilo određenih otpuštanja bar 10%, a vjerovatno i tu ima prostora jer je HDZ tu uhljebio koga je god mogao.

Znači samim smanjenjem plate + racionalizacija poslova, kontrolom eksternih firmi koji izvlače pare iz Aluminija, ni jedna jedina KM im ne bi trebala kao subvencija, čak bi mogli i ostvarivati i dobit. Samo im oderat nerealne plate i riješili smo problem.

:thumbup: :thumbup:
gidra

#1613 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by gidra »

Hafis wrote:
gidra wrote:
Prvi post na ovoj temi s kojim se u potpunosti slažem.
Sve si definirao u ove dvije rečenice, svu problematiku...ozbiljno.
Radnici trebaju krenuti prvo od sebe i pokazati dobru volju i pristati na smanjenja i to drastična.

Mene bi Hafise bilo stid tražiti sadaku od države u kojoj je cijena struje kao energenta najjeftnija u Evropi. Ali izgleda da ovi ljudi žive u nekom paralelnom univerzumu.
jajara

#1614 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

mO k3 wrote: Lol gubiš mi se jajaro ;) pucaš od muke ??
od muke sto je opstao "ustaski" kombinat? :izet:
jajara

#1615 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

gidra wrote:
Mene bi Hafise bilo stid tražiti sadaku od države u kojoj je cijena struje kao energenta najjeftnija u Evropi. Ali izgleda da ovi ljudi žive u nekom paralelnom univerzumu.
u bosni najjeftinija struja u europi? pa jest zato sto ti nisi mako dalje od bosne
Sanjarko

#1616 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Sanjarko »

Hafis wrote: Eh, jesi otkrio Ameriku.
Ta firma je bila ponos bivše juge i onda je imala plaće među najvećim u državi.
Hvala bogu da ju je HDZ-ova politička vrteška kadrova dovela na ove grane na kojima je sada.
Što se tiče tko će prije klecnuti, Aluminij je na daleko većem propuhu od EP HZHB, koja ne može propasti sve da hoće. Takav je sistem.
Ali vas deru. Deru EP HZHB pa samim tim i vas. A propasti nece bas, slazem se, ali hoce uci u dubiozu i nabit ce cijenu struje potrosacima, vama, mozda i nama. Jos ko zna kako stoje radi svega sa ulaganjem u infrastrukturu, jer su u gubitku.

Gule vas. Gule i ovi nas da se razumijemo, ali prije ili kasnije ce se morati presjeci i slomiti, sad na kome, vidjet cemo.
Hafis

#1617 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

gidra wrote:
Hafis wrote:
gidra wrote:
Prvi post na ovoj temi s kojim se u potpunosti slažem.
Sve si definirao u ove dvije rečenice, svu problematiku...ozbiljno.
Radnici trebaju krenuti prvo od sebe i pokazati dobru volju i pristati na smanjenja i to drastična.

Problem je što osim ćelijaša koji stvarno zaslužuju dobre plaće postoji masa krpelja i administracije sastavljene od rodbine političara, koji takođe imaju velike plaće na račun nekakvih izmišljenih koeficijenata.
doduše nekadašnji predratni EAL je zapošljavao preko 4000 ljudi, ali tada je kombinat radio s punim svojim kapacitetima..pa i onda su imali plaće 2-3 puta veće od prosjekaq, a radnici su dobivali stanove u životnoj dobi od tridesetak godina
megaman4

#1618 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by megaman4 »

jajara wrote:pa behmen se zove alija inzinjeru bosanski
omer behmen neznalice. on je prvi spomenuo zlatne kasike. jao lika :roll: :-)
Hafis

#1619 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

Firmu svakako treba sačuvati i nekako ozdraviti.
Jebote, kako znam za sebe, znam za tu firmu, ponos grada...radio sam kao student preko servisa neke poslove u njoj, ono baš su gala plaćali u to vrijeme.. sad kad vidim koji su se sve nigdje veze likovi i bezveznjaci ovdje radovali i iživljavali u uvjerenju daće se ugasiti, dođe ti da navijaš za one lopine iz HDZ-a.
mO k3

#1620 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mO k3 »

jajara wrote:
Ko kaže da je ustaski ??
zrakomlat

#1621 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

Hafis wrote: Problem je što osim ćelijaša koji stvarno zaslužuju dobre plaće postoji masa krpelja i administracije sastavljene od rodbine političara, koji takođe imaju velike plaće na račun nekakvih izmišljenih koeficijenata.
doduše nekadašnji predratni EAL je zapošljavao preko 4000 ljudi, ali tada je kombinat radio s punim svojim kapacitetima..pa i onda su imali plaće 2-3 puta veće od prosjekaq, a radnici su dobivali stanove u životnoj dobi od tridesetak godina
Slažem se. Celijasi zaslužuju visoke plate jer tu gdje rade dobra je šansa da zdravlje sjebe. Krpelji su problem, ima ih dosta, imaju visoke plate a ne doprinose ničemu. Takvih je dosta i u ephzhb i eronetu i bhtelecomu, obe pošte itd.
Hafis

#1622 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

megaman4 wrote:
jajara wrote:pa behmen se zove alija inzinjeru bosanski
omer behmen neznalice. on je prvi spomenuo zlatne kasike. jao lika :roll: :-)
Alija ili Omer - to ti je njemu k'o tebi Stipe ili Jozo :)
jajara

#1623 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

alija meho mujo suljo sve ti je to meni isto druze moj bosanski. samo nek je meni kombinat opsto
jajara

#1624 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

mO k3 wrote:
jajara wrote:
Ko kaže da je ustaski ??
prelistaj pa vidi ko kaze odo ja na pivu da proslavim opstanak giganta
bingov buraz

#1625 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by bingov buraz »

Meščini da bi te radnike bolje bilo plaćati da sjede kod kuća nego da proizvode gubitke,manje zlo.
Post Reply