bisao wrote:@Ommadawn
Pa ti si potegnuo priču kako je nadmeno reći da FUP neće u RS. Logično da neće.

Jer nema nadležnost.
Soluciju sam već naveo. 23 godine nakon rata su pokazale da zajedno nismo u stanju napraviti iskorak. Preciznije biti ozbiljno društvo. Konkretnije eknomski i socijalno stabilno. Politički racionalno. Stoga zaista ne vidim potrebu da i dalje mi Srbi, vi Bošnjaci i Hrvati budemo dio eksperimenta međunarodne zajednice koja je od sva tri naroda napravila pacove za laboratorije. Pošto je isto tako stvoren duh totaliteta da je za neuspjeh kriv isključivo neko drugi, zašto bi onda i nastavili traćenje vremena i života u zajednici koja nema skoro pa ništa zajedničko? To je dakle moj stav, za nekoga možda degutantan, pogrešan, ali je moj. Konkretno u državi sve zabole za BiH. Jedino im je bitan nacionalni interes. Ne postoji praktično ni jedna suštinska stvar oko koje se 3 naroda slažu. Stoga kad već on nije bosanskohercegovački, sasvim je racionalno razmišljati o drugačijoj vrsti sudbine od ove što bi Andrić rekao
nelogične.
Ili da nastavimo biti dio zamisli međunarodnog faktora koji smatra da tri naroda nisu ništa bolje ni zaslužila već da žive u društvu bezvlašća i haosa iz kojeg će mladi odlaziti, a penzioneri biti maskote parkova i ulica... U društvu u kojem se neće ništa drugo cijeniti do kravatirani profiteri i sumorna slika pogrešnog sistema vrijednosti. Preciznije u visoko podjeljenom društvu koje će svakoga dana pričati kako bi ono bilo uspješno, ali mu ne daju. I kako je njegov interes, interes svih drugih u državi... Zanemarujući da nacionalni i državni interes nisu jedno te isto...
Zajebi tu priču prika. Iz tvog pisanja bi se dalo zaključiti da je BiH u ovakvom teritorijalnom obliku nastala 1995 i to nacrtana od strane međunarodne zajednice. Prostim pogledom kroz (h)istoriju se ta tvrdnja baca u kantu za smeće. Od vremena bogumila, pa dobrih bošnjana, preko Bošnjaka sve tri vjere pa kasnije Bošnjaka (muslimana), Hrvata i Srba, od doba kneževina, banovina, kraljevstva, Osmanlija, Austrougara, Jugoslavije vake i nake BiH je bima kompaktna nedjeljiva cjelina. Što znači da se može zajedno.
Problem je što se poslijedejtonska srpska politika većinom svodi na stalna kočenja, nacionalističku šuplju priču, znači jedino u cilji da bi se fol Zapadu dokazalo da se ne može zajedno, da bi se oni umorili od nas i na taj način Srbi dobili ono što u ratu nisu uspjeli.
Eh sad, prika, dolazimo do klasičnog srpskog autogola koji su počinili u ratu, tj protjerivanjem nesrpskog življa, genocidima, pljački, silovanjima, konc logorima, masovnim grobnica i tako dalje i tako šire su zauvjek sebi zatvorili mogućnost bilo kakve nezavisnosti, ako je ona uopšte i postojala. Međunarodna zajednica nikad neće dozvoliti da se nagradi takva politika. Komplet srpsko rukovodstvo koje je stvaralo RS je završilo u Hagu osuđeni kao nacisti u Nürnbergu za gnusne zločine. O čemu dalje da pričamo.
A ti nastavi ubjeđivati sam sebe da će ruljak iz Laktaša i moskovski jermen uvjeriti međunarodnu zajednicu u suprotno. Ili pak, čekaj da se u Trumpu probudi srpstvo i da konačno odlazeća američka administracija konačno ode.