Pa da. Nastaće nešto novo. Nekad bili Rimljani, svi se zvali Gaj ovaj i onaj. Odeš u Zemaljski muzej i kontaš... ko su ovi?Hajvan wrote:Chinjenica!piupiu wrote:
Nacionalni identitet je relativno recentna izmišljotina. Usput, i promjenljiva kategorija. Kako je naprasno nastao, tako će u neko doba naprasno i nestati. Svi će ovi današnji identiteti nestati. Kao i svi identiteti prije i poslije njih. 200 godina je vrlo kratak period u kontekstu čovjekovog bistvovanja na Zemlji.![]()
Evo vidimo jugoslovenski identitet, koji je u jednom trenutku trebao ovim narodima je nestao…
Tako ce nestati i boshnjchki, i hrvatski i srpski, najvjerojatnije...
Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
- piupiu
#1601 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
-
asker
#1602 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ma uhar je hefta bez serijataObi Wan Bosnian wrote:
Odoh još malo. Ali samo na 7 dana polupansion
-
Obi Wan Bosnian
#1603 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ja sam ubijeđen da je isus izmišljena ličnost bazirana na starim vjerovanjima pri čemu je isus=sunce. I da je cijela priča izmišljena upravo u Rimu.hAZNADAR wrote: A molim te - gdje je to krscanstvo nastalo,... u Rimu mozda, ono evropski proizvod ili americki mozda? Ili tamo negdje na Bliskom Istoku?
Ali sve i da je kršćanstvo nastalo u Aziji činjenica je da je to dominantna religija evropskog kontinenta. A islam nije.
Ma kakva ravnopravnost i tolerancija. Svako štiti svoj sistem vrijednosti a u evropi ljudi smatraju da je islam tuđi sistem vrijednosti opasan po njihov sistem vrijednosti.hAZNADAR wrote:Nisi ti ni prvi ni posljednji koji kao fura ateizam a istovremeno istice krscanski identiet Evrope kao necega sto je vise domace. Isto kao sto su ovdje neki ustvrdili da je islam stran u Jugi, muslimani stranci u Jugim,... i da je vise jugoslovenski Zoran nego Sabahudin,... Pa onda isti prosipaju suplju o ravnopravnosti i toleranciji,...![]()
Imas ti naravno pravo na svoje misljenje - ali uz ovakvo misljenje ne mozes sebe prodati kao kosmopolitu.
U svakoj državi većina teži da asimilira manjinu. To je prirodni zakon. Ono što bi Bošnjaci izgubili u toj asimilaciji po mom sudu nije ni vrijedno da se zadrži jer je izmišljotina i samo ih izoluje u dijelu svijeta gdje žive. Dakle samo im pravi probleme. Svakome od nas bi danas bilo bolje da smo to zauvijek izgubili.hAZNADAR wrote:Hebo ti drzavu koja u koje se neki narodi ne moraju asimilirati a neki moraju. Gdje neki ne moraju napustati svoju tradiciju i kulturu a neki trebaju. I hebo to narod koji bi sutra halalio i demokratiju i nezavisnost zarad udobnih klupa u parku koje ti je pravedni i nikad prezaljeni beogradski vladar omogucio. Cuj Jugoslavija bila dobra jer je pocela prevaspitavati Bosnjake i integrisati ih u juznoslovenstvo.Cijena - stitnica.
-
Obi Wan Bosnian
#1604 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Joj šuti. Pričam ja komšiji da smo rezervisali polupansion. Kaže on "ma bježi daju ti izbor dva jela a sve klempo". Ja ga gledam i vrtim glavom pa kažem "tobe jarabi"asker wrote:Ma uhar je hefta bez serijataObi Wan Bosnian wrote:
- Edin H.
#1605 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Pa sta ce zena jesti?Obi Wan Bosnian wrote:Joj šuti. Pričam ja komšiji da smo rezervisali polupansion. Kaže on "ma bježi daju ti izbor dva jela a sve klempo". Ja ga gledam i vrtim glavom pa kažem "tobe jarabi"asker wrote:Ma uhar je hefta bez serijataObi Wan Bosnian wrote:
-
asker
#1606 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ma taj komsija se garant ne stidi arapskog imena, a mozda mu se cak kcerke nece ni udati za hriscanina................., eto i klempo mu smetaObi Wan Bosnian wrote:Joj šuti. Pričam ja komšiji da smo rezervisali polupansion. Kaže on "ma bježi daju ti izbor dva jela a sve klempo". Ja ga gledam i vrtim glavom pa kežem "tobe jarabi"asker wrote:Ma uhar je hefta bez serijataObi Wan Bosnian wrote:
-
Obi Wan Bosnian
#1607 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Salate. Isto kao i u SarajevuEdin H. wrote:
Pa sta ce zena jesti?
-
Obi Wan Bosnian
#1608 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Dobar je čovjek. Živi kako je naučio i jako ga poštujem.asker wrote:
Ma taj komsija se garant ne stidi arapskog imena, a mozda mu se cak kcerke nece ni udati za hriscanina................., eto i klempo mu smeta, koji primitivac! Ja se ne bih ni druzio s njim!
Nedavno za vrijeme ramazana mala u školi imala zadatak da napiše pjesmu o ramazanu. Ja joj napišem pjesmu koja je sve oduševila. Ma ne razumiješ ti to druže sudija
- Edin H.
#1609 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
DokaziObi Wan Bosnian wrote: Nedavno za vrijeme ramazana mala u školi imala zadatak da napiše pjesmu o ramazanu. Ja joj napišem pjesmu koja je sve oduševila. Ma ne razumiješ ti to druže sudija
-
Obi Wan Bosnian
#1610 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Kako?Edin H. wrote:DokaziObi Wan Bosnian wrote: Nedavno za vrijeme ramazana mala u školi imala zadatak da napiše pjesmu o ramazanu. Ja joj napišem pjesmu koja je sve oduševila. Ma ne razumiješ ti to druže sudija
- Edin H.
#1611 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Pa postavis pjesmu, pa forumasi ocijene.Obi Wan Bosnian wrote:
Kako?
- seln
#1612 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
I sta ka'e Obi Wah Serbian... azijska imena deci davali.
Drugim recima, zasluzili smo da budemo ugnjetavani, jer nismo prihvatili krscanstvo u jednoj sekularnoj drzavi sa ateistima na vlasti.
Drugim recima, zasluzili smo da budemo ugnjetavani, jer nismo prihvatili krscanstvo u jednoj sekularnoj drzavi sa ateistima na vlasti.
-
hAZNADAR
#1613 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Cekaj malo, sad pises o nazadnosti azijske religije a sad o dominaciji. Trebamo li postati veci krscani ili blizi krscanskoj civilizaciji zato sto su bolji ili zato sto ih je vise u Evropi?Obi Wan Bosnian wrote:
Ja sam ubijeđen da je isus izmišljena ličnost bazirana na starim vjerovanjima pri čemu je isus=sunce. I da je cijela priča izmišljena upravo u Rimu.
Ali sve i da je kršćanstvo nastalo u Aziji činjenica je da je to dominantna religija evropskog kontinenta. A islam nije.
Samo desnicari jarane, samo desnicari,... Evropski ljevicari problematicne muslimane tumace kao individualne budale a desnicari da je problem u azijskoj nazadnoj vjeri. I ponavljam - ono u cemu su Evropljani drugaciji od nas nije ni ateizam ni krscanstvo,... vec tolerancija.Ma kakva ravnopravnost i tolerancija. Svako štiti svoj sistem vrijednosti a u evropi ljudi smatraju da je islam tuđi sistem vrijednosti opasan po njihov sistem vrijednosti.
Cuj sad to, novi momenti.U svakoj državi većina teži da asimilira manjinu. To je prirodni zakon. Ono što bi Bošnjaci izgubili u toj asimilaciji po mom sudu nije ni vrijedno da se zadrži jer je izmišljotina i samo ih izoluje u dijelu svijeta gdje žive. Dakle samo im pravi probleme. Svakome od nas bi danas bilo bolje da smo to zauvijek izgubili.
-
hAZNADAR
#1614 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Tako sam nekada i ja razmisljao. I ne samo ja vec cjelokupno patriotsko jugoslovensko okruzenje. To je bio standard i nazalost kod mnogih i ostao.seln wrote:I sta ka'e Obi Wah Serbian... azijska imena deci davali.![]()
Zato obijevo misljenje ne treba tuamciti kao njegov licni biser - slicno su mnogi ovdje pisali. Obi je samo iskreniji i to jako cijenim.
- ultima_palabra
#1615 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Frajer ti samo kost baca 
-
hAZNADAR
#1616 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Pa nisi li i ti isto ustvrdila da je muslimanska tradicija i kultura konto imena malko vise stran faktor od ostalih?piupiu wrote:Pa da. Nastaće nešto novo. Nekad bili Rimljani, svi se zvali Gaj ovaj i onaj. Odeš u Zemaljski muzej i kontaš... ko su ovi?Hajvan wrote:Chinjenica!piupiu wrote:
Nacionalni identitet je relativno recentna izmišljotina. Usput, i promjenljiva kategorija. Kako je naprasno nastao, tako će u neko doba naprasno i nestati. Svi će ovi današnji identiteti nestati. Kao i svi identiteti prije i poslije njih. 200 godina je vrlo kratak period u kontekstu čovjekovog bistvovanja na Zemlji.![]()
Evo vidimo jugoslovenski identitet, koji je u jednom trenutku trebao ovim narodima je nestao…
Tako ce nestati i boshnjchki, i hrvatski i srpski, najvjerojatnije...![]()
![]()
Gdje je ta suptilna granica koja odredjuje sta je ovdje doamce a sta strano?
- seln
#1617 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Gdje mu je brat po trolanju, insomnia78?ultima_palabra wrote:Frajer ti samo kost baca
-
hAZNADAR
#1618 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ako se meni obracas - lijepo stoji da sam prvo uputio pitanje da li to misli ozbiljno. Potvrdio i uopce me ne interesuje da li i dalje to stvarno misli ili "baca koske". Ovo je diskusija odraslih a ne obdaniste.ultima_palabra wrote:Frajer ti samo kost baca
- Banksy
- seherzada_begovica
#1620 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Identiteti su bogatstvo, najvece dostignuce ljudske civilizacije jeste kozmopolitizam.
Ljudi kojima je bosnjastvo, hrvatstvo, srpstvo, austrijanstvo, germanstvo, itd. iznad kozmopolitizma, nisu nic drugo do bolesni zakrzljali pripadnici ljudske vrste. A takovih je more, preplavili su sve.
Ljudi kojima je bosnjastvo, hrvatstvo, srpstvo, austrijanstvo, germanstvo, itd. iznad kozmopolitizma, nisu nic drugo do bolesni zakrzljali pripadnici ljudske vrste. A takovih je more, preplavili su sve.
- Point.
#1621 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Jebiga, ti se stidiš Islama i muslimana. Mislim, nisu ni meni nešto plaho dragi arapi, no ipak se ne stidim što sam Bošnjak, Bosanac, Banjalučanin, pa i musliman (u očima mega vjernika sam vjerovatno kjafir, nemusliman no šta da se radi). Vidiš, postoji nešto od čega ne možeš pobjeći, ma koliko ti filozofirao, kćerke oženio kardinalima i popovima, jeo svinjetine, davao djeci bliskoistočna kršćanska imena ili promijenio prezime ili sta sve već radis da se distanciraš od svog identiteta, a to je tvoja veza sa Bosnom i Hercegovinom, brdovitim Balkanom. Ta ista Bosna i Hercegovina, u kojoj je preko polovine stanovništva Bošnjaci koji se izražavaju kao muslimani, u kojoj žive već pun niz godina i godina i koji su evropski narod i pripadaju Evropi.Obi Wan Bosnian wrote:Postoje različiti identiteti. Ja težim izbrisati svaki trag onog što smatram pogrešnim (arapsko ime) i sa čime se nikako ne identifikujem. Jedem svinjetinu kad god mogu ali eto to je recimo nešto što ne mogu ženu nagovoriti nikako. Ali u svemu ostalom žena se slaže sa mnom što je velika stvar jer djeca nam imaju veliku šansu da se riješe tih utega religije.Point. wrote: Ovo je čisto prodavanje vlastitog identiteta i jako je tužno za čitati da postoje ljudi sa ovakvim razmišljanjem.
Možeš ti care promijeniti i ime i prezime ali ćeš na Zapadu uvijek biti stranac, jer ne možeš promijeniti ono što jesi, ma koliko to želio. Što kažu u mojoj ulici, jwbo čovjeka koji se stidi vlastitog identiteta.
Postoje drugi identiteti kojih se ne stidim i ne želim odreći jer mi imaju smisla. Filozof? Jesam i time se dičim. Pjesnik? Jesam i time se dičim. Otac? Jesam i time se dičim. Muž? Jesam i time se dičim. Nevjerovatno inteligentan čovjek? Jesam i time se dičim. itd.![]()
Nije religija i etnička pripadnost jedina vrsta identiteta.
Glumiš ateistu, kosmopolitu i filozofa svjetskih stajališta ali ipak ti kršćanstvo ne smeta dok su muslimani strani objekat, samo zbog vjere. Ovo mi bazdi na šovinizam, pusti se bolan šuplje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1622 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Al vam covjek puce laznjak ko Nejmar 
-
hAZNADAR
#1623 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Znaci neko vam moze opsovati nekoga iz familije, na upit to ponoviti i vi onda kazete, aaa laznjak, aaa koska. Ne misli on tako, samo se zeza jelte
Ja samo znam da je lik prilicno opsirno iznio sta misli, bio upitan da li misli ozbiljno i to isto opsirno potvrdio. I drugo me ne interesuje.
Posebno ne pokusaji miniranja teme.
Ja samo znam da je lik prilicno opsirno iznio sta misli, bio upitan da li misli ozbiljno i to isto opsirno potvrdio. I drugo me ne interesuje.
Posebno ne pokusaji miniranja teme.
- Bloo
- Globalna šefica
#1624 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
i
Reci to Yusufu Islamu i Muhamedu Aliju....oops tad je ok
Point. wrote:. Vidiš, postoji nešto od čega ne možeš pobjeći, ma koliko ti filozofirao, kćerke oženio kardinalima i popovima, jeo svinjetine, davao djeci bliskoistočna kršćanska imena ili promijenio prezime ili sta sve već radis da se distanciraš od svog identiteta, a to je tvoja veza sa Bosnom i Hercegovinom, brdovitim Balkanom. Ta ista Bosna i Hercegovina, u kojoj je preko polovine stanovništva Bošnjaci koji se izražavaju kao muslimani, u kojoj žive već pun niz godina i godina i koji su evropski narod i pripadaju Evropi.
.
Reci to Yusufu Islamu i Muhamedu Aliju....oops tad je ok
- piupiu
#1625 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ja sam za sebe utvrdila da preferiram domaća imena koja razumijem. Jer sebe doživljavam na svom jeziku, a ne na araspkom, ni na perzijskom, ni na turskom (ni na francuskom, ni na njemačkom, da se razumijemo). Pa mi se tako svidjaju imena sa jasnim značenjem na našem jeziku. Na konto tvoje tvrdnje da se u Jugoslaviji moralo mijenjat imena da bi se napredovalo. Po nesreći, i ja imam strano ime... al' haj.hAZNADAR wrote:Pa nisi li i ti isto ustvrdila da je muslimanska tradicija i kultura konto imena malko vise stran faktor od ostalih?piupiu wrote:Pa da. Nastaće nešto novo. Nekad bili Rimljani, svi se zvali Gaj ovaj i onaj. Odeš u Zemaljski muzej i kontaš... ko su ovi?![]()
![]()
Gdje je ta suptilna granica koja odredjuje sta je ovdje doamce a sta strano?