Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post Reply
piupiu

#1601 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by piupiu »

Hajvan wrote:
piupiu wrote:
Nacionalni identitet je relativno recentna izmišljotina. Usput, i promjenljiva kategorija. Kako je naprasno nastao, tako će u neko doba naprasno i nestati. Svi će ovi današnji identiteti nestati. Kao i svi identiteti prije i poslije njih. 200 godina je vrlo kratak period u kontekstu čovjekovog bistvovanja na Zemlji.
Chinjenica! :thumbup:

Evo vidimo jugoslovenski identitet, koji je u jednom trenutku trebao ovim narodima je nestao…
Tako ce nestati i boshnjchki, i hrvatski i srpski, najvjerojatnije...
Pa da. Nastaće nešto novo. Nekad bili Rimljani, svi se zvali Gaj ovaj i onaj. Odeš u Zemaljski muzej i kontaš... ko su ovi? :| :lol: :D
asker

#1602 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by asker »

Obi Wan Bosnian wrote:
Odoh još malo. Ali samo na 7 dana polupansion :sad:
Ma uhar je hefta bez serijata :thumbup:
Obi Wan Bosnian

#1603 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Obi Wan Bosnian »

hAZNADAR wrote: A molim te - gdje je to krscanstvo nastalo,... u Rimu mozda, ono evropski proizvod ili americki mozda? Ili tamo negdje na Bliskom Istoku?
Ja sam ubijeđen da je isus izmišljena ličnost bazirana na starim vjerovanjima pri čemu je isus=sunce. I da je cijela priča izmišljena upravo u Rimu.

Ali sve i da je kršćanstvo nastalo u Aziji činjenica je da je to dominantna religija evropskog kontinenta. A islam nije.
hAZNADAR wrote:Nisi ti ni prvi ni posljednji koji kao fura ateizam a istovremeno istice krscanski identiet Evrope kao necega sto je vise domace. Isto kao sto su ovdje neki ustvrdili da je islam stran u Jugi, muslimani stranci u Jugim,... i da je vise jugoslovenski Zoran nego Sabahudin,... Pa onda isti prosipaju suplju o ravnopravnosti i toleranciji,... :D

Imas ti naravno pravo na svoje misljenje - ali uz ovakvo misljenje ne mozes sebe prodati kao kosmopolitu.
Ma kakva ravnopravnost i tolerancija. Svako štiti svoj sistem vrijednosti a u evropi ljudi smatraju da je islam tuđi sistem vrijednosti opasan po njihov sistem vrijednosti.
hAZNADAR wrote:Hebo ti drzavu koja u koje se neki narodi ne moraju asimilirati a neki moraju. Gdje neki ne moraju napustati svoju tradiciju i kulturu a neki trebaju. I hebo to narod koji bi sutra halalio i demokratiju i nezavisnost zarad udobnih klupa u parku koje ti je pravedni i nikad prezaljeni beogradski vladar omogucio. Cuj Jugoslavija bila dobra jer je pocela prevaspitavati Bosnjake i integrisati ih u juznoslovenstvo. :roll: Cijena - stitnica.
U svakoj državi većina teži da asimilira manjinu. To je prirodni zakon. Ono što bi Bošnjaci izgubili u toj asimilaciji po mom sudu nije ni vrijedno da se zadrži jer je izmišljotina i samo ih izoluje u dijelu svijeta gdje žive. Dakle samo im pravi probleme. Svakome od nas bi danas bilo bolje da smo to zauvijek izgubili.
Obi Wan Bosnian

#1604 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

asker wrote:
Obi Wan Bosnian wrote:
Joj šuti. Pričam ja komšiji da smo rezervisali polupansion. Kaže on "ma bježi daju ti izbor dva jela a sve klempo". Ja ga gledam i vrtim glavom pa kažem "tobe jarabi" :lol:
Edin H.

#1605 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Edin H. »

Obi Wan Bosnian wrote:
asker wrote:
Obi Wan Bosnian wrote:
Joj šuti. Pričam ja komšiji da smo rezervisali polupansion. Kaže on "ma bježi daju ti izbor dva jela a sve klempo". Ja ga gledam i vrtim glavom pa kažem "tobe jarabi" :lol:
Pa sta ce zena jesti? :shock:
asker

#1606 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by asker »

Obi Wan Bosnian wrote:
asker wrote:
Obi Wan Bosnian wrote:
Joj šuti. Pričam ja komšiji da smo rezervisali polupansion. Kaže on "ma bježi daju ti izbor dva jela a sve klempo". Ja ga gledam i vrtim glavom pa kežem "tobe jarabi" :lol:
Ma taj komsija se garant ne stidi arapskog imena, a mozda mu se cak kcerke nece ni udati za hriscanina................., eto i klempo mu smeta :roll: , koji primitivac! Ja se ne bih ni druzio s njim!
Obi Wan Bosnian

#1607 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Edin H. wrote:
Pa sta ce zena jesti? :shock:
Salate. Isto kao i u Sarajevu :lol:
Obi Wan Bosnian

#1608 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

asker wrote:
Ma taj komsija se garant ne stidi arapskog imena, a mozda mu se cak kcerke nece ni udati za hriscanina................., eto i klempo mu smeta :roll: , koji primitivac! Ja se ne bih ni druzio s njim!
Dobar je čovjek. Živi kako je naučio i jako ga poštujem.

Nedavno za vrijeme ramazana mala u školi imala zadatak da napiše pjesmu o ramazanu. Ja joj napišem pjesmu koja je sve oduševila. Ma ne razumiješ ti to druže sudija ;-)
Edin H.

#1609 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Edin H. »

Obi Wan Bosnian wrote: Nedavno za vrijeme ramazana mala u školi imala zadatak da napiše pjesmu o ramazanu. Ja joj napišem pjesmu koja je sve oduševila. Ma ne razumiješ ti to druže sudija ;-)
Dokazi :wink:
Obi Wan Bosnian

#1610 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Edin H. wrote:
Obi Wan Bosnian wrote: Nedavno za vrijeme ramazana mala u školi imala zadatak da napiše pjesmu o ramazanu. Ja joj napišem pjesmu koja je sve oduševila. Ma ne razumiješ ti to druže sudija ;-)
Dokazi :wink:
Kako? :-D
Edin H.

#1611 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Edin H. »

Obi Wan Bosnian wrote:
Kako? :-D
Pa postavis pjesmu, pa forumasi ocijene. :D
seln

#1612 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by seln »

I sta ka'e Obi Wah Serbian... azijska imena deci davali. :-)
Drugim recima, zasluzili smo da budemo ugnjetavani, jer nismo prihvatili krscanstvo u jednoj sekularnoj drzavi sa ateistima na vlasti.
hAZNADAR

#1613 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Obi Wan Bosnian wrote:

Ja sam ubijeđen da je isus izmišljena ličnost bazirana na starim vjerovanjima pri čemu je isus=sunce. I da je cijela priča izmišljena upravo u Rimu.
Ali sve i da je kršćanstvo nastalo u Aziji činjenica je da je to dominantna religija evropskog kontinenta. A islam nije.
Cekaj malo, sad pises o nazadnosti azijske religije a sad o dominaciji. Trebamo li postati veci krscani ili blizi krscanskoj civilizaciji zato sto su bolji ili zato sto ih je vise u Evropi?
Ma kakva ravnopravnost i tolerancija. Svako štiti svoj sistem vrijednosti a u evropi ljudi smatraju da je islam tuđi sistem vrijednosti opasan po njihov sistem vrijednosti.
Samo desnicari jarane, samo desnicari,... Evropski ljevicari problematicne muslimane tumace kao individualne budale a desnicari da je problem u azijskoj nazadnoj vjeri. I ponavljam - ono u cemu su Evropljani drugaciji od nas nije ni ateizam ni krscanstvo,... vec tolerancija.

U svakoj državi većina teži da asimilira manjinu. To je prirodni zakon. Ono što bi Bošnjaci izgubili u toj asimilaciji po mom sudu nije ni vrijedno da se zadrži jer je izmišljotina i samo ih izoluje u dijelu svijeta gdje žive. Dakle samo im pravi probleme. Svakome od nas bi danas bilo bolje da smo to zauvijek izgubili.
Cuj sad to, novi momenti. :D Znaci Jugoslavija bila dobra za Bosnjake jer su brojniji Slaveni poceli proces asimilacije manjinskih Bosnjaka. Recimo da je Juga opstala i da smo mi danas prosperitetniji - na koga bi nalikovali?
hAZNADAR

#1614 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

seln wrote:I sta ka'e Obi Wah Serbian... azijska imena deci davali. :-)
Drugim recima, zasluzili smo da budemo ugnjetavani, jer nismo prihvatili krscanstvo u jednoj sekularnoj drzavi sa ateistima na vlasti.
Tako sam nekada i ja razmisljao. I ne samo ja vec cjelokupno patriotsko jugoslovensko okruzenje. To je bio standard i nazalost kod mnogih i ostao.
Zato obijevo misljenje ne treba tuamciti kao njegov licni biser - slicno su mnogi ovdje pisali. Obi je samo iskreniji i to jako cijenim.
ultima_palabra

#1615 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by ultima_palabra »

Frajer ti samo kost baca :D
hAZNADAR

#1616 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:
Hajvan wrote:
piupiu wrote:
Nacionalni identitet je relativno recentna izmišljotina. Usput, i promjenljiva kategorija. Kako je naprasno nastao, tako će u neko doba naprasno i nestati. Svi će ovi današnji identiteti nestati. Kao i svi identiteti prije i poslije njih. 200 godina je vrlo kratak period u kontekstu čovjekovog bistvovanja na Zemlji.
Chinjenica! :thumbup:

Evo vidimo jugoslovenski identitet, koji je u jednom trenutku trebao ovim narodima je nestao…
Tako ce nestati i boshnjchki, i hrvatski i srpski, najvjerojatnije...
Pa da. Nastaće nešto novo. Nekad bili Rimljani, svi se zvali Gaj ovaj i onaj. Odeš u Zemaljski muzej i kontaš... ko su ovi? :| :lol: :D
Pa nisi li i ti isto ustvrdila da je muslimanska tradicija i kultura konto imena malko vise stran faktor od ostalih?

Gdje je ta suptilna granica koja odredjuje sta je ovdje doamce a sta strano?
seln

#1617 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by seln »

ultima_palabra wrote:Frajer ti samo kost baca :D
Gdje mu je brat po trolanju, insomnia78?
hAZNADAR

#1618 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

ultima_palabra wrote:Frajer ti samo kost baca :D
Ako se meni obracas - lijepo stoji da sam prvo uputio pitanje da li to misli ozbiljno. Potvrdio i uopce me ne interesuje da li i dalje to stvarno misli ili "baca koske". Ovo je diskusija odraslih a ne obdaniste.
seherzada_begovica

#1620 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by seherzada_begovica »

Identiteti su bogatstvo, najvece dostignuce ljudske civilizacije jeste kozmopolitizam.

Ljudi kojima je bosnjastvo, hrvatstvo, srpstvo, austrijanstvo, germanstvo, itd. iznad kozmopolitizma, nisu nic drugo do bolesni zakrzljali pripadnici ljudske vrste. A takovih je more, preplavili su sve. :D
Point.

#1621 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Point. »

Obi Wan Bosnian wrote:
Point. wrote: Ovo je čisto prodavanje vlastitog identiteta i jako je tužno za čitati da postoje ljudi sa ovakvim razmišljanjem.
Možeš ti care promijeniti i ime i prezime ali ćeš na Zapadu uvijek biti stranac, jer ne možeš promijeniti ono što jesi, ma koliko to želio. Što kažu u mojoj ulici, jwbo čovjeka koji se stidi vlastitog identiteta.
Postoje različiti identiteti. Ja težim izbrisati svaki trag onog što smatram pogrešnim (arapsko ime) i sa čime se nikako ne identifikujem. Jedem svinjetinu kad god mogu ali eto to je recimo nešto što ne mogu ženu nagovoriti nikako. Ali u svemu ostalom žena se slaže sa mnom što je velika stvar jer djeca nam imaju veliku šansu da se riješe tih utega religije.

Postoje drugi identiteti kojih se ne stidim i ne želim odreći jer mi imaju smisla. Filozof? Jesam i time se dičim. Pjesnik? Jesam i time se dičim. Otac? Jesam i time se dičim. Muž? Jesam i time se dičim. Nevjerovatno inteligentan čovjek? Jesam i time se dičim. itd. :-D

Nije religija i etnička pripadnost jedina vrsta identiteta.
Jebiga, ti se stidiš Islama i muslimana. Mislim, nisu ni meni nešto plaho dragi arapi, no ipak se ne stidim što sam Bošnjak, Bosanac, Banjalučanin, pa i musliman (u očima mega vjernika sam vjerovatno kjafir, nemusliman no šta da se radi). Vidiš, postoji nešto od čega ne možeš pobjeći, ma koliko ti filozofirao, kćerke oženio kardinalima i popovima, jeo svinjetine, davao djeci bliskoistočna kršćanska imena ili promijenio prezime ili sta sve već radis da se distanciraš od svog identiteta, a to je tvoja veza sa Bosnom i Hercegovinom, brdovitim Balkanom. Ta ista Bosna i Hercegovina, u kojoj je preko polovine stanovništva Bošnjaci koji se izražavaju kao muslimani, u kojoj žive već pun niz godina i godina i koji su evropski narod i pripadaju Evropi.

Glumiš ateistu, kosmopolitu i filozofa svjetskih stajališta ali ipak ti kršćanstvo ne smeta dok su muslimani strani objekat, samo zbog vjere. Ovo mi bazdi na šovinizam, pusti se bolan šuplje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1622 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by _BataZiv_0809 »

Al vam covjek puce laznjak ko Nejmar :D
hAZNADAR

#1623 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Znaci neko vam moze opsovati nekoga iz familije, na upit to ponoviti i vi onda kazete, aaa laznjak, aaa koska. Ne misli on tako, samo se zeza jelte :D

Ja samo znam da je lik prilicno opsirno iznio sta misli, bio upitan da li misli ozbiljno i to isto opsirno potvrdio. I drugo me ne interesuje.
Posebno ne pokusaji miniranja teme.
Bloo
Globalna šefica

#1624 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bloo »

i
Point. wrote:. Vidiš, postoji nešto od čega ne možeš pobjeći, ma koliko ti filozofirao, kćerke oženio kardinalima i popovima, jeo svinjetine, davao djeci bliskoistočna kršćanska imena ili promijenio prezime ili sta sve već radis da se distanciraš od svog identiteta, a to je tvoja veza sa Bosnom i Hercegovinom, brdovitim Balkanom. Ta ista Bosna i Hercegovina, u kojoj je preko polovine stanovništva Bošnjaci koji se izražavaju kao muslimani, u kojoj žive već pun niz godina i godina i koji su evropski narod i pripadaju Evropi.
.

Reci to Yusufu Islamu i Muhamedu Aliju....oops tad je ok :mrgreen:
piupiu

#1625 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:
piupiu wrote:Pa da. Nastaće nešto novo. Nekad bili Rimljani, svi se zvali Gaj ovaj i onaj. Odeš u Zemaljski muzej i kontaš... ko su ovi? :| :lol: :D
Pa nisi li i ti isto ustvrdila da je muslimanska tradicija i kultura konto imena malko vise stran faktor od ostalih?

Gdje je ta suptilna granica koja odredjuje sta je ovdje doamce a sta strano?
Ja sam za sebe utvrdila da preferiram domaća imena koja razumijem. Jer sebe doživljavam na svom jeziku, a ne na araspkom, ni na perzijskom, ni na turskom (ni na francuskom, ni na njemačkom, da se razumijemo). Pa mi se tako svidjaju imena sa jasnim značenjem na našem jeziku. Na konto tvoje tvrdnje da se u Jugoslaviji moralo mijenjat imena da bi se napredovalo. Po nesreći, i ja imam strano ime... al' haj.
Post Reply