Freelancing....all about
Moderator: anex
-
caros
#1601 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne moram pronaći sebe, ali itekako dobro razumijem ljude na ovoj temi i znam šta pričaju. Otvaranje obrta ili DOO-a dok si freelancer je bacanje novca u bunar i bespotrebna stvar i to ne radi niko normalan, ni u BiH ni van nje.
Pa biro je koristan upravo takvim, uslovno rečeno najsiromašnijem sloju društva i ne igra nikakvu ulogu bilo kakvom freelanceru. Niko ko zarađuje makar 1000 mjesečno neće koristiti public zdravstvo jer je totalno razjebano i prosto mi je nevjerovatno da biro navodiš kao neku prednost bilo kome.
Jedina činjenica u svemu ovome jeste da je porez beskoristan. Ja dajem jako mnogo novca za porez, a od toga nemam ništa (kao što nemaš ni ti), sretnije bih se osjećao da te pare doniram nekome. Ova država je u totalnom kurcu, ali nije u kurcu radi freelancera nego zbog onih privatnika kao što je onaj što se maloprije javljao na temi. Takvi izrabljuju radnike, takvi tjeraju omladinu iz države, takvi su dobro uvezani s politikom.
Pa biro je koristan upravo takvim, uslovno rečeno najsiromašnijem sloju društva i ne igra nikakvu ulogu bilo kakvom freelanceru. Niko ko zarađuje makar 1000 mjesečno neće koristiti public zdravstvo jer je totalno razjebano i prosto mi je nevjerovatno da biro navodiš kao neku prednost bilo kome.
Jedina činjenica u svemu ovome jeste da je porez beskoristan. Ja dajem jako mnogo novca za porez, a od toga nemam ništa (kao što nemaš ni ti), sretnije bih se osjećao da te pare doniram nekome. Ova država je u totalnom kurcu, ali nije u kurcu radi freelancera nego zbog onih privatnika kao što je onaj što se maloprije javljao na temi. Takvi izrabljuju radnike, takvi tjeraju omladinu iz države, takvi su dobro uvezani s politikom.
-
pianist
#1602 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ja evo kafu pijem, zapalio, pisem na forumu, malo u pricu s rajom, nisam nesto nasekiranTheHound wrote:Pa da se sad sekiram i po forumima trazim rjesenja za izlaz iz problema? Sto ce mi to u zivotupianist wrote: A brate mogao si i ti tako zaraditi, ali sta cu ti ja, ti hoces redovno da dolazis na sastanke, joj, joj
- TheHound
#1603 Re: Porez na dohodak na freelancing?
I ja isto, a jos ne moram cekati plavu kovertu na vratima, da vidis rahatluka.pianist wrote: Ja evo kafu pijem, zapalio, pisem na forumu, malo u pricu s rajom, nisam nesto nasekiranNije lose uopste, kazem ti
- TheHound
#1604 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa zasto se onda ne odjave sa biroa i zasto idu drzavnom doktoru kad imaju neki zdravstveni problem, zasto idu na Kosevo u bolnicu i slicno? Opet govorim samo za ove sto freelance-aju a na birou su, da ne bude zabune.caros wrote:Ne moram pronaći sebe, ali itekako dobro razumijem ljude na ovoj temi i znam šta pričaju. Otvaranje obrta ili DOO-a dok si freelancer je bacanje novca u bunar i bespotrebna stvar i to ne radi niko normalan, ni u BiH ni van nje.
- 512MB
#1605 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Super, uplatite svako svoj porez i svi sretni ovce na broju 
-
caros
#1606 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Usko sam vezan i svaki dan komuniciram sa još pet ljudi i niko od nas nikada nije ni pokušao da se prijavi na biro. Poznajem još tridesetak ljudi, niko ne koristi zdravstveno tako da ti nemam odgovor na to. Mnogi ljudi i na ovoj temi su izričito rekli da ga ne koriste što mi je i logično jer i ne vidim svrhu biroa ovakvog kakav je.TheHound wrote:Pa zasto se onda ne odjave sa biroa i zasto idu drzavnom doktoru kad imaju neki zdravstveni problem, zasto idu na Kosevo u bolnicu i slicno? Opet govorim samo za ove sto freelance-aju a na birou su, da ne bude zabune.caros wrote:Ne moram pronaći sebe, ali itekako dobro razumijem ljude na ovoj temi i znam šta pričaju. Otvaranje obrta ili DOO-a dok si freelancer je bacanje novca u bunar i bespotrebna stvar i to ne radi niko normalan, ni u BiH ni van nje.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1607 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Za ove zagovarače poreza je sve ok, jer nemaju "direktni" dodir sa istim. Da li dobiju na ruke bruto platu pa krenu obračunavati, zapitali bi se o mnogim nametima.
Da se omoguci npr. plaćanje 14% u humanitarne svrhe, 99% osoba bi novac preusmjerilo u taj fond, fond u kojem se pare troše za prave stvari, nego 10% na finansiranje parazitskog aparata i 4% za razjebano zdravstvo koje na kraju krajeva ne može ni koristiti.
Da se omoguci npr. plaćanje 14% u humanitarne svrhe, 99% osoba bi novac preusmjerilo u taj fond, fond u kojem se pare troše za prave stvari, nego 10% na finansiranje parazitskog aparata i 4% za razjebano zdravstvo koje na kraju krajeva ne može ni koristiti.
-
pianist
#1608 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ooo ne cekam ni ja vjeruj, vise mi nervozu stvara sto sam mislio veceras do grada skakat po gradu, a kisa mi evo poremeti planove, nije to to...TheHound wrote:I ja isto, a jos ne moram cekati plavu kovertu na vratima, da vidis rahatluka.pianist wrote: Ja evo kafu pijem, zapalio, pisem na forumu, malo u pricu s rajom, nisam nesto nasekiranNije lose uopste, kazem ti
-
caros
#1609 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Naravno da nisu jer je porez u ovoj formi donacija vladajućim strukturama koje te novce preusmjeravaju na svoje stranke, namještene tendere i slične stvari. Harač je obaveza oduvijek, ali porediti ozbiljne države s našom je ludilo.512MB wrote:Super, uplatite svako svoj porez i svi sretni ovce na broju
Ja ga plaćam čisto iz razloga kako ne bih imao problema, ali itekako razumijem one koji ne daju ni marke.
- TheHound
#1610 Re: Porez na dohodak na freelancing?
pianist wrote:Ooo ne cekam ni ja vjeruj, vise mi nervozu stvara sto sam mislio veceras do grada skakat po gradu, a kisa mi evo poremeti planove, nije to to...TheHound wrote:I ja isto, a jos ne moram cekati plavu kovertu na vratima, da vidis rahatluka.pianist wrote: Ja evo kafu pijem, zapalio, pisem na forumu, malo u pricu s rajom, nisam nesto nasekiranNije lose uopste, kazem ti
- madner
#1611 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa nije niko dosad ljudima branio da sa stopom od 0% plate nesto u humanitarne svrhe.un1ted wrote:Za ove zagovarače poreza je sve ok, jer nemaju "direktni" dodir sa istim. Da li dobiju na ruke bruto platu pa krenu obračunavati, zapitali bi se o mnogim nametima.
Medjutim malo skroman ucinak
-
bosanka hercegovic
#1612 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Problem je napravila država svojim građanima zato što ovakvu vrstu dohodka i načina obračuna svih nameta nije blagovremeno obuhvatila zakonskim i podzakonskim aktima( imala je i previše pisanih upita, ja znam 3 osobe koje su se bezuspješno raspitivale kako da prijave prihod iz inos), a sad bi da se retaktivno naplati, i ne samo porez na dohodak već i ovih besmslenih 4%( a u zakonu piše da 4% uplaćuje isplatilac na teret "osiguranika")TheHound wrote:
Ako nisi platio porez koji je zakonom propisan krao si drzavu, ne znam sta je tu problem za skontati.
Po meni, za godine 2015, 2016, i 2017. bi se trebala podnijeti godišnja prijava i GPD-1051 i uplatiti porez kako ispadne u prijavi, a ne popnositi ovaj AMS koji je usvojen tek 20.04.2018.( iskreno rečeno čitajući ovaj pravilnik iz Aprila, imam osjećaj da se on odnosi na registrovane samostalne poduzetnike, a nikako na fizička lica koja obavljaju povrmene samostalne djelatnosti koje mogu ići i bez registracije:
"Član 70b.
(1) Porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost iz člana 12. stav (4) tačka 3) zakona, a prihod ostvaruju neposredno iz inostranstva, dužni su na taj dohodak sami obračunati akontaciju poreza od samostalne djelatnosti, od ukupne naknade po stopi od 10% bez prava napriznavanje ličnog odbitka iz člana 24. ovog Zakona, i uplatiti je najkasnije naredni dan od dana kada su primili dohodak.
Član 12 Zakona
(4) Drugim samostalnim djelatnostima, u smislu stavka (2) točke 4) ovoga članka, smatraju se: 1) djelatnost članova zastupničkih tijela vlasti, 2) djelatnost članova skupština i nadzornih odbora gospodarskih društava, upravnih odbora, stečajnih upravitelja i sudaca porotnika koji nemaju svojstvo uposlenika u sudu, 3) povremene samostalne djelatnosti, kao što su: povremene djelatnosti znanstvenika, umjetnika, stručnjaka, novinara, sudskih vještaka, trgovačkih putnika, akvizitera, sportskih sudaca i izaslanika i druge djelatnosti koje se obavljaju uz neku osnovnu samostalnu ili nesamostalnu djelatnost.
-
heat3
#1613 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Prilicno je depresivno citati ovu temu. Dodjes malo da pogledas sta su uradili oni koji su dobili poziv i ako imaju kakav savjet, a naidjes na ove postenjake koji pametuju o placanju poreza. Cinjenica je da mnogi od njih ne bi placali porez da imaju tu opciju (kao sto je recimo bruto plata), i zalosno je sto mnogi ne zele da shvate da mi nemamo problem sa placanjem poreza, ali imamo problem sa placanjem od 2015. i placanjem 4% za zdravstvo od kojeg nemamo nista.
Lik koji nam govori da uredno placamo porez savjetuje i da otvorimo d.o.o i damo sebi minimalnu platu kako bismo izbjegli placanje visih iznosa. Izgleda da najvise i pametuju ovi koji gledaju kako ce da prevare drzavu, ali je problem ako mi ne zelimo da bacimo u vodu hiljade KM zbog novca koji smo zaradili prije vise od 1000 dana.
Lik koji nam govori da uredno placamo porez savjetuje i da otvorimo d.o.o i damo sebi minimalnu platu kako bismo izbjegli placanje visih iznosa. Izgleda da najvise i pametuju ovi koji gledaju kako ce da prevare drzavu, ali je problem ako mi ne zelimo da bacimo u vodu hiljade KM zbog novca koji smo zaradili prije vise od 1000 dana.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1614 Re: Porez na dohodak na freelancing?
@madner
Da je neko davao x% u humanitarne svrhe, opet mu to niko ne bi priznao
Zagovarači poreza su oni na sisi, pa se ušute kada neko pomene namjenske račune, gdje nema manipulacija.
Mislim, nebitna rasprava oko ovoga, ali svako normalan zna da ovaj porez ustvari jeste namicanje novca pred izbore, koji opasno nedostaju u državnoj kasi.
Da je neko davao x% u humanitarne svrhe, opet mu to niko ne bi priznao
Mislim, nebitna rasprava oko ovoga, ali svako normalan zna da ovaj porez ustvari jeste namicanje novca pred izbore, koji opasno nedostaju u državnoj kasi.
-
neon-x
#1615 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Banovase mi ovog sto je mogao imati neke korisne informacije oko otvaranja obrta ili d.o.o. za freelancere ali je nazalost bio sklon vrijedjanju.
Kao sto rekoh previse se kuka a premalo nude konkretna rjesenja i najbolje opcije za buducnost. Ovih 14% je nista u poredjenju sa zakonom koji se treba usvojiti i po kojem ce freelanceri davati 42% i vise svojih prihoda drzavi. Dakle jedina realna opcija za one koji zaradjuju malo vece iznose je ili obrt ili doo.
Zato dajte da vidimo ako iko ima konkretne informacije, koji su stvarni (minimalni) troskovi vodjenja doo ili obrta za jednog internet freelancera koji ostvaruje preko 2 hiljade KM prihoda mjesecno. Dali je moguce registrovati obrt za freelancere ako se njihova aktivnost smatra izvozom?
Kao sto rekoh previse se kuka a premalo nude konkretna rjesenja i najbolje opcije za buducnost. Ovih 14% je nista u poredjenju sa zakonom koji se treba usvojiti i po kojem ce freelanceri davati 42% i vise svojih prihoda drzavi. Dakle jedina realna opcija za one koji zaradjuju malo vece iznose je ili obrt ili doo.
Zato dajte da vidimo ako iko ima konkretne informacije, koji su stvarni (minimalni) troskovi vodjenja doo ili obrta za jednog internet freelancera koji ostvaruje preko 2 hiljade KM prihoda mjesecno. Dali je moguce registrovati obrt za freelancere ako se njihova aktivnost smatra izvozom?
-
Floyd_666
#1616 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Izvinjavam se na CAPSU unaprijed!
HAJDE DA SE PRESTANEMO BAVITI GLUPOSTIMA, PREPIRKAMA, BESKRAJNIM POLEMIKAMA, I DA SE FOKUSIRAMO NA KONKRETNE STVARI TJ ZAKON.
Ja sam do prije par dana htio platiti sve jer sam duzan mozda 3000 KM u vrh glave, ali nakon sto sam se nakratko posavjetovao sa jednim advokatom koji mi je "u letu" dao par savjeta, odlucio sam da prerovim zakon uzduz i poprijeko. Zato savjetujem svima vama da procitate zakone i pravilnike o porezu na dohodak i licnim doprinosima pa da onda iznosite misljenja jer sudeci po pojedinim postovima, vecina vas nije u stanju odvojiti jedan sahat i procitat 30-trak stranica teksta koji je od zivotnog znacaja.
Ja licno zivim sa djevojkom koja je takodjer zaposlena i hocu da nastavim neometano raditi jer zelim graditi porodicu. Zadovoljan sam poslom koji trenutno radim, pogotovo ove godine, i ne zelim da ga obustavljam. Koliko sam primjetio vecina vas je imala neka dugovanja od prije kojih zeli da se rijesi pa zasipa temu bespotrebnim postovima tako da mi ostali ne mozemo doci do konkretnih savjeta i odgovora.
HAJDE DA SE PRESTANEMO BAVITI GLUPOSTIMA, PREPIRKAMA, BESKRAJNIM POLEMIKAMA, I DA SE FOKUSIRAMO NA KONKRETNE STVARI TJ ZAKON.
Ja sam do prije par dana htio platiti sve jer sam duzan mozda 3000 KM u vrh glave, ali nakon sto sam se nakratko posavjetovao sa jednim advokatom koji mi je "u letu" dao par savjeta, odlucio sam da prerovim zakon uzduz i poprijeko. Zato savjetujem svima vama da procitate zakone i pravilnike o porezu na dohodak i licnim doprinosima pa da onda iznosite misljenja jer sudeci po pojedinim postovima, vecina vas nije u stanju odvojiti jedan sahat i procitat 30-trak stranica teksta koji je od zivotnog znacaja.
Ja licno zivim sa djevojkom koja je takodjer zaposlena i hocu da nastavim neometano raditi jer zelim graditi porodicu. Zadovoljan sam poslom koji trenutno radim, pogotovo ove godine, i ne zelim da ga obustavljam. Koliko sam primjetio vecina vas je imala neka dugovanja od prije kojih zeli da se rijesi pa zasipa temu bespotrebnim postovima tako da mi ostali ne mozemo doci do konkretnih savjeta i odgovora.
- madner
#1617 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Sta mu ima priznati kada je imao 0% poreznog opterecenja, jer nije placao nista?un1ted wrote:@madner
Da je neko davao x% u humanitarne svrhe, opet mu to niko ne bi priznaoZagovarači poreza su oni na sisi, pa se ušute kada neko pomene namjenske račune, gdje nema manipulacija.
Svako normalan zna da nije posteno da dio placa porez a dio ne.
- ExNihilo
#1618 Re: Porez na dohodak na freelancing?
I šta si ti zaključio iz Zakona?Floyd_666 wrote:Izvinjavam se na CAPSU unaprijed!
-
Floyd_666
#1619 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Evo jedan primjer o licnom odbitku koji sam vec pominjao prije par dana:
(6) Rezidentni porezni obveznik iz člana 2. stav (3) i (4) ovog Zakona, može koristiti lične odbitke iz st. (1) i (2) ovog člana za period za koji postoji obaveza plaćanja poreza i u kojem se lice izdržava. Period se zaokružuje u korist poreznog obveznika na pune mjesece, a neiskorišteni odbici se ne mogu prenositi unaredni porezni period.
Znaci ovim svmo utvrdili, zakonski, da nemamo pravo na licni odbitak od 3600 KM. Nije rekla-kazala suplja nego pise u aktuelnom zakonu.
Ima li jos neko voljan da ovako vodi diskusiju ili cete i dalje prosipati pricu o drzavnoj sisi i nekom izmisljenom potkradanju drzave u kojoj vlasnici cevabdzinica vozaju auta od po 300k?
(6) Rezidentni porezni obveznik iz člana 2. stav (3) i (4) ovog Zakona, može koristiti lične odbitke iz st. (1) i (2) ovog člana za period za koji postoji obaveza plaćanja poreza i u kojem se lice izdržava. Period se zaokružuje u korist poreznog obveznika na pune mjesece, a neiskorišteni odbici se ne mogu prenositi unaredni porezni period.
Znaci ovim svmo utvrdili, zakonski, da nemamo pravo na licni odbitak od 3600 KM. Nije rekla-kazala suplja nego pise u aktuelnom zakonu.
Ima li jos neko voljan da ovako vodi diskusiju ili cete i dalje prosipati pricu o drzavnoj sisi i nekom izmisljenom potkradanju drzave u kojoj vlasnici cevabdzinica vozaju auta od po 300k?
-
krajisnik_bih
#1620 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da to sam i ja procitao i to razumijem sto pisu ali kako se rijesiti ovih 4% retroaktivno ili da priznaju 20% rashoda. Meni nedaju gpd1051 formom ili aug1031 formkm ni 2017 da rijesim sad..a kamol ove prije nego sve strpali u isti kos 2015-2017 preko ams1035Floyd_666 wrote:Evo jedan primjer o licnom odbitku koji sam vec pominjao prije par dana:
-
bosanka hercegovic
#1621 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Evo nešto korisno iz Zakona o porezu na dohodak, član 15, stav 7:Floyd_666 wrote:Izvinjavam se na CAPSU unaprijed!
. Zato savjetujem svima vama da procitate zakone i pravilnike o porezu na dohodak i licnim doprinosima pa da onda iznosite misljenja jer sudeci po pojedinim postovima, vecina vas nije u stanju odvojiti jedan sahat i procitat 30-trak stranica teksta koji je od zivotnog znacaja.
J .
(4) Licima koja ostvaruju dohodak od povremene samostalne djelatnosti iz
člana 12. stav 4. tačka 3. ovog zakona, rashodi se priznaju u visini od 20% ostvarenog
prihoda.
i sad kad uvežete 70b član pravilnika od 20.04.2018."
(1) Porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost iz člana 12. stav (4) tačka 3) zakona, a prihod ostvaruju neposredno iz inostranstva, dužni su na taj dohodak sami obračunati akontaciju poreza od samostalne djelatnosti, od ukupne naknade po stopi od 10% bez prava napriznavanje ličnog odbitka iz člana 24. ovog Zakona, i uplatiti je najkasnije naredni dan od dana kada su primili dohodak.
Dragi moji freelanceri imate argument za odbitak 20% rashoda na svoje prihode, i niko vam to ne može uskratiti....ni obrazac AMS( gdje nema 20% rashoda da se unese) jer je zakon iznad pravilnika ili što će reći ovaj pravilnik iz aprila nije usklađen sa zakonom ili se ovaj AMS odnosi na lica koja imaju registrovane obrte pa im se rashodi priznaju u ukupnom iznonsu???
Last edited by bosanka hercegovic on 23/07/2018 15:17, edited 2 times in total.
- Indigont
#1622 Re: Porez na dohodak na freelancing?
lični odbitak (za brak i za 1,2,3 djeteta) NIJE isto što i rashod u poslovanju. Po zakonu imaš pravo na rashod do 20%Floyd_666 wrote:Evo jedan primjer o licnom odbitku koji sam vec pominjao prije par dana:
- ExNihilo
#1623 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Sve je to već prežvakano, dajte nešto novo. 
-
Floyd_666
#1624 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Clan 15. Zakona o porezu na dohodak
(7) Licima koja ostvaruju dohodak od povremene samostalne djelatnosti iz člana 12. stav (4) tačka 3) ovog Zakona, rashodi se priznaju u visini od 20% ostvarenog prihoda.
(8) Licima koja kao naučnici, umjetnici, stručnjaci, novinari i druga lica u okviru djelatnosti iz člana 12. stav (4) tačka 3) ovog Zakona ostvaruju autorske naknade, rashodi se priznaju u visini od 30% ostvarenog prihoda ili u stvarnom iznosu.
Ovdje se jasno precizira da ja imam pravo na poslovni rashod. Mogu cak priloziti i racune kao i detaljan elaborat o razlozima zbog koji koristim kupljenu opremu... Grijesim li negdje?
(7) Licima koja ostvaruju dohodak od povremene samostalne djelatnosti iz člana 12. stav (4) tačka 3) ovog Zakona, rashodi se priznaju u visini od 20% ostvarenog prihoda.
(8) Licima koja kao naučnici, umjetnici, stručnjaci, novinari i druga lica u okviru djelatnosti iz člana 12. stav (4) tačka 3) ovog Zakona ostvaruju autorske naknade, rashodi se priznaju u visini od 30% ostvarenog prihoda ili u stvarnom iznosu.
Ovdje se jasno precizira da ja imam pravo na poslovni rashod. Mogu cak priloziti i racune kao i detaljan elaborat o razlozima zbog koji koristim kupljenu opremu... Grijesim li negdje?
-
Horcrux
#1625 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kad citas komentare nekih ljudi ovdje, da smo u 1950-im, branili bi da crnci sjede naprijed u busu, jer je eto takav zakon.