Bloo wrote:![]()
Vrati se...
Naidje vazda neko od nas......prevare se, kao sto se ja prevarim, pa pokusajte ih cuti, nece ni galamiti niti se nametati, pokusajte ih prepoznat.
Bloo wrote:![]()
Vrati se...
Casna ateisticka, obecavam da cu se potruditi.mali jomu wrote:Bloo wrote:![]()
Vrati se...
Naidje vazda neko od nas......prevare se, kao sto se ja prevarim, pa pokusajte ih cuti, nece ni galamiti niti se nametati, pokusajte ih prepoznat.
Bloo wrote: Casna ateisticka, obecavam da cu se potruditi.
Bolje slusati i pazljivije gledati.
Ne vidim nikakve vjerske zapreke da zena bude u dzematskom odboru, dalje u skupstini medzlisa (opstinski nivo) ili cak I dalje.arzuhal wrote:Sviđa mi se ideja. Pa nije Marks bio budala kada je pričao o bazi i to...Gojeni H wrote:Nasim kolegicama muslimankama nema druge nego se poceti masovno prijavljivati kao kandidatkinje za dzematske odbore?
Bio bi to dobar test ...
Zar je ne moze serijatski uzeti za drugu zenu?Euridika wrote:Međutim, ja bih ovdje izdvojila još dvije situacije. Ako je silovatelj već oženjen čovjek, on ne može oženiti žrtvu i u tom slučaju, njegova kazna je smrt. I drugi slučaj, za kojeg ne znam kakva je praksa, šta ako je silovana žena već bila udata za drugog čovjeka, kako se tad postupa?
Zavisno u kojoj je državi, ne dozvoljavaju sve poligamiju (tamo gdje je na snazi ipak svjetovni zakon, a vjerski se prakticira usput). Ili, šta ako već ima 4 žene, šta ćemo onda?Bloo wrote:Zar je ne moze serijatski uzeti za drugu zenu?Euridika wrote:Međutim, ja bih ovdje izdvojila još dvije situacije. Ako je silovatelj već oženjen čovjek, on ne može oženiti žrtvu i u tom slučaju, njegova kazna je smrt. I drugi slučaj, za kojeg ne znam kakva je praksa, šta ako je silovana žena već bila udata za drugog čovjeka, kako se tad postupa?
Komunisticka idolatrija kao dokaz necega - zeni?wewa wrote: pa nece se nista promijeniti za bosansku zenu, a ni bosance opcenito, dok se ne poradi na obrazovanju.
mozebit nas je veliki dio opismenjenih, no velika je vecina funkcionalno nepismena - ne poznajemo svoja prava kao clanova (uslovno demokratskog) drustva, a usto smo skloni izbjegavanju obaveza.
sto se zena konkretno tice, nikad nije velika grupa zena bila odlucujuca u donosenju promjena - eto, sutra ce biti prilika da se prisjetimo pocetaka i onih zbog kojih se dijele karanfili. aktivistica ima, rade u prostoru koje su same sebi osigurale, ali predrasude s kojima se suocavaju obeshrabrile bi i veliku vecinu muskaraca. pogledajmo samo primjer Sabine Cudic, za prosjecnog bosnju arhetipa zenetine.
Treba pregledati propise IZ, mislim da je dozvoljen angažman žena u tijelima IZ (ona se određuju prema Statutu IZ, nemaju veze sa šerijatom). Žena ne može biti imam u džamiji, ali može komotno biti muallima - vjeroučiteljica i sl. Uostalom, kako djeluju oni ženski ogranci IZ-a (ogranci u kojima su zaposlene i žene), npr. Jedileri i sl.?Gojeni H wrote:Ne vidim nikakve vjerske zapreke da zena bude u dzematskom odboru, dalje u skupstini medzlisa (opstinski nivo) ili cak I dalje.arzuhal wrote:Sviđa mi se ideja. Pa nije Marks bio budala kada je pričao o bazi i to...Gojeni H wrote:Nasim kolegicama muslimankama nema druge nego se poceti masovno prijavljivati kao kandidatkinje za dzematske odbore?
Bio bi to dobar test ...
Zasto ne zaljuljati camac?
Uskoro i u prvim safovimasekerbay wrote:Ma ja ba, žene mogu bit i hodže. Svakako nema jasne zabrane.
Feminizam pokušava da uđe u džamiju
Komunizam je tvoja bolna tackaGojeni H wrote:Komunisticka idolatrija kao dokaz necega - zeni?wewa wrote: pa nece se nista promijeniti za bosansku zenu, a ni bosance opcenito, dok se ne poradi na obrazovanju.
mozebit nas je veliki dio opismenjenih, no velika je vecina funkcionalno nepismena - ne poznajemo svoja prava kao clanova (uslovno demokratskog) drustva, a usto smo skloni izbjegavanju obaveza.
sto se zena konkretno tice, nikad nije velika grupa zena bila odlucujuca u donosenju promjena - eto, sutra ce biti prilika da se prisjetimo pocetaka i onih zbog kojih se dijele karanfili. aktivistica ima, rade u prostoru koje su same sebi osigurale, ali predrasude s kojima se suocavaju obeshrabrile bi i veliku vecinu muskaraca. pogledajmo samo primjer Sabine Cudic, za prosjecnog bosnju arhetipa zenetine.
Sta ako je taj dan jos jedan "dokaz" zenine "nesposobne posebnosti"?
A ako je zenama ipak potreban formalno "njihov" dan, zasto ga ne vezati za uspjeh? Dan zene borca Armije BiH? Dan pjevacice sevdaha?
Zene Eritrejke, veteranke etiopsko-eritrejskog rata tvrde da se njihova situacija u drustvo drasticno pozitivno promijenila nakon vjesto objavljenog podatka o procentu njihovog ucesca u ratu.
Ko kaže? Daj mi jasnu zabranu i traži šta god hoćeš.Euridika wrote:Žena ne može biti imam u džamiji
Prespavala si zadnjih par stoljeća.Bloo wrote:Uskoro i u prvim safovima
Nije sve stvar propisa, već i prakse. Znaš i sam zbog čega žene ne imame. Jer muškarci koji bi klanjali iza nje (ili barem neki od njih) ne bi imali ispravan namaz, jer bi jel'te razmišljali o dražima žene, umjesto o dražima namaza i približavanja Bogu.sekerbay wrote:Ko kaže? Daj mi jasnu zabranu i traži šta god hoćeš.Euridika wrote:Žena ne može biti imam u džamiji
sekerbay wrote:Ko kaže? Daj mi jasnu zabranu i traži šta god hoćeš.Euridika wrote:Žena ne može biti imam u džamiji
Prespavala si zadnjih par stoljeća.Bloo wrote:Uskoro i u prvim safovima
Žene već odavno klanjaju u prvom safu, al onom gor, na spratu
Bravo.Bloo wrote: Mozda patrijarhalni odgoj, tradicija...religija?
Ako ti od malih nogu se naturaju da si manje vrijedna jer si zensko, ako te zovu sine, ako ti brane da se igras kao djecak ili radis iste stvari kao djecaci, ako te razdvajaju ..i ja bih dobila frojdovski kakrakterni kompleks da mi fali penis da bih bila.potpuna.
Treba Esmu staviti da bude imam.Euridika wrote:Nije sve stvar propisa, već i prakse. Znaš i sam zbog čega žene ne imame. Jer muškarci koji bi klanjali iza nje (ili barem neki od njih) ne bi imali ispravan namaz, jer bi jel'te razmišljali o dražima žene, umjesto o dražima namaza i približavanja Bogu.sekerbay wrote:Ko kaže? Daj mi jasnu zabranu i traži šta god hoćeš.Euridika wrote:Žena ne može biti imam u džamiji
Da. Do Korijena totalitarizma od Hannah Arendt, nacizam I komunizam nisam volio. Poslije te knjige, nacizam I komunizam su neprijatelji onoga sto covjek jeste (ili znaci) I borba je bez ikakve zadrske.Bloo wrote: Komunizam je tvoja bolna tacka
To je drugi par cipela. Govorio sam o samom propisu.Euridika wrote:Nije sve stvar propisa, već i prakse.
Budimo precizniBloo wrote:Nije shia, nego vrat
Kako ce je majka poduciti bilo cemu drugacijem ako je i sama odrasla u istom? Mozda je neka i probala da se pobuni i vracena je na svoje mjesto.Gojeni H wrote:Bravo.Bloo wrote: Mozda patrijarhalni odgoj, tradicija...religija?
Ako ti od malih nogu se naturaju da si manje vrijedna jer si zensko, ako te zovu sine, ako ti brane da se igras kao djecak ili radis iste stvari kao djecaci, ako te razdvajaju ..i ja bih dobila frojdovski kakrakterni kompleks da mi fali penis da bih bila.potpuna.
Iako smo, hvala Bogu, daleko od Saudijske Arabije, u knjizi Roberta Lejsija Unutar kraljevstva, jedna od intervjuisanih zena krivi majku kao, mozda ne osnovi problem, ali definitivno nekoga ko daje snaznu podrsku sistemu "kamenog doba na tockovima".
Saudijska majka je ta koja uci zensko dijete da obavezno oblaci crno, ukljucujuci I nikab (nindza stajl), koja je savjetuje da ne zapitkuje muza gdje je bio cijelu noc, ali najvise od svega da bude pasivna u vezi svega sto se desava u drustvu, te da bude sretna sto joj hairlija daje dovoljno novca da bi svoju aktivnost svela na jos jednu kupovinu, jos jedne torbice, iz masine ljudske tastine zvane Gucci.
Evo reče Seker, može teoretski, ali praktično već...Bloo wrote:Treba Esmu staviti da bude imam.Euridika wrote:Nije sve stvar propisa, već i prakse. Znaš i sam zbog čega žene ne imame. Jer muškarci koji bi klanjali iza nje (ili barem neki od njih) ne bi imali ispravan namaz, jer bi jel'te razmišljali o dražima žene, umjesto o dražima namaza i približavanja Bogu.sekerbay wrote:Ko kaže? Daj mi jasnu zabranu i traži šta god hoćeš.
Razmisljali bi kako da je nahrane.
Znaci jedan spol ne moze da kontrolise svoj um tokom molitve i drugi spol je onda limitiran.
A opcija ako je zena imam da dolje budu samo zene, a muski na spratu?![]()
Negdje u kraju i zaledu.
U crkvi barem mogu da sjedim gdje hocu dok mi muskarac eunuh sa govornice soli pamet.
Mlada muslimanka tespihe nosala...hej nek se vazi, vazi, hej nek se zna...arzuhal wrote:Pazi ti samo te ratne i militantne terminologije...
Haja, niko neće kod mujezina da sjedne...Bloo wrote:Sta bi se desilo kad bi muslimanke usetale i zauzele mjesta dolje kod imama?