Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

mali jomu

#1601 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by mali jomu »

Bloo wrote: :cry:
Vrati se...

Naidje vazda neko od nas......prevare se, kao sto se ja prevarim, pa pokusajte ih cuti, nece ni galamiti niti se nametati, pokusajte ih prepoznat. :)
Bloo
Globalna šefica

#1602 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

mali jomu wrote:
Bloo wrote: :cry:
Vrati se...

Naidje vazda neko od nas......prevare se, kao sto se ja prevarim, pa pokusajte ih cuti, nece ni galamiti niti se nametati, pokusajte ih prepoznat. :)
Casna ateisticka, obecavam da cu se potruditi.
Bolje slusati i pazljivije gledati.
mali jomu

#1603 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by mali jomu »

Bloo wrote: Casna ateisticka, obecavam da cu se potruditi.
Bolje slusati i pazljivije gledati.

Samo ti budi takva kakva jesi....... nama nista ne skodi, a nadam se ni tebi niti ikom. :thumbup: :)
Gojeni H

#1604 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote:
Gojeni H wrote:Nasim kolegicama muslimankama nema druge nego se poceti masovno prijavljivati kao kandidatkinje za dzematske odbore?
Bio bi to dobar test ... :D
Sviđa mi se ideja. Pa nije Marks bio budala kada je pričao o bazi i to...
Ne vidim nikakve vjerske zapreke da zena bude u dzematskom odboru, dalje u skupstini medzlisa (opstinski nivo) ili cak I dalje.
Zasto ne zaljuljati camac?
Bloo
Globalna šefica

#1605 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Euridika wrote:Međutim, ja bih ovdje izdvojila još dvije situacije. Ako je silovatelj već oženjen čovjek, on ne može oženiti žrtvu i u tom slučaju, njegova kazna je smrt. I drugi slučaj, za kojeg ne znam kakva je praksa, šta ako je silovana žena već bila udata za drugog čovjeka, kako se tad postupa?
Zar je ne moze serijatski uzeti za drugu zenu?
Euridika
Globalna šefica

#1606 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

Bloo wrote:
Euridika wrote:Međutim, ja bih ovdje izdvojila još dvije situacije. Ako je silovatelj već oženjen čovjek, on ne može oženiti žrtvu i u tom slučaju, njegova kazna je smrt. I drugi slučaj, za kojeg ne znam kakva je praksa, šta ako je silovana žena već bila udata za drugog čovjeka, kako se tad postupa?
Zar je ne moze serijatski uzeti za drugu zenu?
Zavisno u kojoj je državi, ne dozvoljavaju sve poligamiju (tamo gdje je na snazi ipak svjetovni zakon, a vjerski se prakticira usput). Ili, šta ako već ima 4 žene, šta ćemo onda? :D
sekerbay

#1607 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

Ma ja ba, žene mogu bit i hodže. Svakako nema jasne zabrane.
Feminizam pokušava da uđe u džamiju :run:
Dogmano

#1608 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Dogmano »

Rasprava neće donijeti ništa dobro ako nam je cilj samo potvrditi unaprijed kreirano mišljenje. O sličnim temama (konkretno ova, sa svojim naslovom i uvodom, je tendenciozna) najviše mogu kazati žene muslimanke, pa općenito muslimani, a zatim općenito žene. Ukoliko neko sebe smatra muslimanom i iznosi svoj stav o ovoj problematici, nije korektno takav stav okvalificirati nereprezentativnim i nedovoljno islamskim.

Lično sam uvijek pažljiviji prema ženskom spolu i smatram da će se džentlmen uvijek lijepo odnositi prema dami, a da će grubijan, isto tako, uvijek naći okvir i opravdanje za omalovažavanje i loše postupanje prema ljepšem spolu. Društvo bi trebalo, kroz pozitivnu diskriminaciju, utjecati na kreiranje boljeg ambijenta i afirmaciju ravnopravnosti žene.
Gojeni H

#1609 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

wewa wrote: pa nece se nista promijeniti za bosansku zenu, a ni bosance opcenito, dok se ne poradi na obrazovanju.
mozebit nas je veliki dio opismenjenih, no velika je vecina funkcionalno nepismena - ne poznajemo svoja prava kao clanova (uslovno demokratskog) drustva, a usto smo skloni izbjegavanju obaveza.

sto se zena konkretno tice, nikad nije velika grupa zena bila odlucujuca u donosenju promjena - eto, sutra ce biti prilika da se prisjetimo pocetaka i onih zbog kojih se dijele karanfili. aktivistica ima, rade u prostoru koje su same sebi osigurale, ali predrasude s kojima se suocavaju obeshrabrile bi i veliku vecinu muskaraca. pogledajmo samo primjer Sabine Cudic, za prosjecnog bosnju arhetipa zenetine.
Komunisticka idolatrija kao dokaz necega - zeni?

Sta ako je taj dan jos jedan "dokaz" zenine "nesposobne posebnosti"?
A ako je zenama ipak potreban formalno "njihov" dan, zasto ga ne vezati za uspjeh? Dan zene borca Armije BiH? Dan pjevacice sevdaha?

Zene Eritrejke, veteranke etiopsko-eritrejskog rata tvrde da se njihova situacija u drustvo drasticno pozitivno promijenila nakon vjesto objavljenog podatka o procentu njihovog ucesca u ratu.
Euridika
Globalna šefica

#1610 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

Gojeni H wrote:
arzuhal wrote:
Gojeni H wrote:Nasim kolegicama muslimankama nema druge nego se poceti masovno prijavljivati kao kandidatkinje za dzematske odbore?
Bio bi to dobar test ... :D
Sviđa mi se ideja. Pa nije Marks bio budala kada je pričao o bazi i to...
Ne vidim nikakve vjerske zapreke da zena bude u dzematskom odboru, dalje u skupstini medzlisa (opstinski nivo) ili cak I dalje.
Zasto ne zaljuljati camac?
Treba pregledati propise IZ, mislim da je dozvoljen angažman žena u tijelima IZ (ona se određuju prema Statutu IZ, nemaju veze sa šerijatom). Žena ne može biti imam u džamiji, ali može komotno biti muallima - vjeroučiteljica i sl. Uostalom, kako djeluju oni ženski ogranci IZ-a (ogranci u kojima su zaposlene i žene), npr. Jedileri i sl.?
Bloo
Globalna šefica

#1611 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

sekerbay wrote:Ma ja ba, žene mogu bit i hodže. Svakako nema jasne zabrane.
Feminizam pokušava da uđe u džamiju :run:
Uskoro i u prvim safovima :evil:

Mislim da sam vidjela neke vijesti, da u sirokom bijelom svijetu ima i dzemata sa zenama imamima?
Bloo
Globalna šefica

#1612 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:
wewa wrote: pa nece se nista promijeniti za bosansku zenu, a ni bosance opcenito, dok se ne poradi na obrazovanju.
mozebit nas je veliki dio opismenjenih, no velika je vecina funkcionalno nepismena - ne poznajemo svoja prava kao clanova (uslovno demokratskog) drustva, a usto smo skloni izbjegavanju obaveza.

sto se zena konkretno tice, nikad nije velika grupa zena bila odlucujuca u donosenju promjena - eto, sutra ce biti prilika da se prisjetimo pocetaka i onih zbog kojih se dijele karanfili. aktivistica ima, rade u prostoru koje su same sebi osigurale, ali predrasude s kojima se suocavaju obeshrabrile bi i veliku vecinu muskaraca. pogledajmo samo primjer Sabine Cudic, za prosjecnog bosnju arhetipa zenetine.
Komunisticka idolatrija kao dokaz necega - zeni?

Sta ako je taj dan jos jedan "dokaz" zenine "nesposobne posebnosti"?
A ako je zenama ipak potreban formalno "njihov" dan, zasto ga ne vezati za uspjeh? Dan zene borca Armije BiH? Dan pjevacice sevdaha?

Zene Eritrejke, veteranke etiopsko-eritrejskog rata tvrde da se njihova situacija u drustvo drasticno pozitivno promijenila nakon vjesto objavljenog podatka o procentu njihovog ucesca u ratu.
Komunizam je tvoja bolna tacka :mrgreen:
sekerbay

#1613 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

Euridika wrote:Žena ne može biti imam u džamiji
Ko kaže? Daj mi jasnu zabranu i traži šta god hoćeš.
Bloo wrote:Uskoro i u prvim safovima
Prespavala si zadnjih par stoljeća.
Žene već odavno klanjaju u prvom safu, al onom gor, na spratu
Euridika
Globalna šefica

#1614 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

sekerbay wrote:
Nije sve stvar propisa, već i prakse. Znaš i sam zbog čega žene ne imame. Jer muškarci koji bi klanjali iza nje (ili barem neki od njih) ne bi imali ispravan namaz, jer bi jel'te razmišljali o dražima žene, umjesto o dražima namaza i približavanja Bogu.
Bloo
Globalna šefica

#1615 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

sekerbay wrote:
Bloo wrote:Uskoro i u prvim safovima
Prespavala si zadnjih par stoljeća.
Žene već odavno klanjaju u prvom safu, al onom gor, na spratu
:lol:
Nije shia, nego vrat :mrgreen: pun intended.
Gojeni H

#1616 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

Bloo wrote: Mozda patrijarhalni odgoj, tradicija...religija?
Ako ti od malih nogu se naturaju da si manje vrijedna jer si zensko, ako te zovu sine, ako ti brane da se igras kao djecak ili radis iste stvari kao djecaci, ako te razdvajaju ..i ja bih dobila frojdovski kakrakterni kompleks da mi fali penis da bih bila.potpuna.
Bravo.

Iako smo, hvala Bogu, daleko od Saudijske Arabije, u knjizi Roberta Lejsija Unutar kraljevstva, jedna od intervjuisanih zena krivi majku kao, mozda ne osnovi problem, ali definitivno nekoga ko daje snaznu podrsku sistemu "kamenog doba na tockovima".
Saudijska majka je ta koja uci zensko dijete da obavezno oblaci crno, ukljucujuci I nikab (nindza stajl), koja je savjetuje da ne zapitkuje muza gdje je bio cijelu noc, ali najvise od svega da bude pasivna u vezi svega sto se desava u drustvu, te da bude sretna sto joj hairlija daje dovoljno novca da bi svoju aktivnost svela na jos jednu kupovinu, jos jedne torbice, iz masine ljudske tastine zvane Gucci.
Bloo
Globalna šefica

#1617 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Euridika wrote:
sekerbay wrote:
Nije sve stvar propisa, već i prakse. Znaš i sam zbog čega žene ne imame. Jer muškarci koji bi klanjali iza nje (ili barem neki od njih) ne bi imali ispravan namaz, jer bi jel'te razmišljali o dražima žene, umjesto o dražima namaza i približavanja Bogu.
Treba Esmu staviti da bude imam.
Razmisljali bi kako da je nahrane.

Znaci jedan spol ne moze da kontrolise svoj um tokom molitve i drugi spol je onda limitiran.

A opcija ako je zena imam da dolje budu samo zene, a muski na spratu? :mrgreen:
Negdje u kraju i zaledu.

U crkvi barem mogu da sjedim gdje hocu dok mi muskarac eunuh sa govornice soli pamet.
Gojeni H

#1618 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

Bloo wrote: Komunizam je tvoja bolna tacka :mrgreen:
Da. Do Korijena totalitarizma od Hannah Arendt, nacizam I komunizam nisam volio. Poslije te knjige, nacizam I komunizam su neprijatelji onoga sto covjek jeste (ili znaci) I borba je bez ikakve zadrske. :bih:
sekerbay

#1619 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

Euridika wrote:Nije sve stvar propisa, već i prakse.
To je drugi par cipela. Govorio sam o samom propisu.
Drugo, ako nije spušten propis, odakle nekome pravo da kaže da takav namaz ne bi bio ispravan.
Bloo wrote:Nije shia, nego vrat
Budimo precizni :oops:
Prvi saf na spratu je prvi saf. E sad, drugo je što ona koja klanja u zadnjem ima veću nagradu od one koja klanja u prvom.

Evo sad jedno pravilo, a kad govorim o pravilima, onda nema šale.
Helem, ima idzma da ako se ne nađe učeno muško, žena može voditi džumu.
Bloo
Globalna šefica

#1620 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:
Bloo wrote: Mozda patrijarhalni odgoj, tradicija...religija?
Ako ti od malih nogu se naturaju da si manje vrijedna jer si zensko, ako te zovu sine, ako ti brane da se igras kao djecak ili radis iste stvari kao djecaci, ako te razdvajaju ..i ja bih dobila frojdovski kakrakterni kompleks da mi fali penis da bih bila.potpuna.
Bravo.

Iako smo, hvala Bogu, daleko od Saudijske Arabije, u knjizi Roberta Lejsija Unutar kraljevstva, jedna od intervjuisanih zena krivi majku kao, mozda ne osnovi problem, ali definitivno nekoga ko daje snaznu podrsku sistemu "kamenog doba na tockovima".
Saudijska majka je ta koja uci zensko dijete da obavezno oblaci crno, ukljucujuci I nikab (nindza stajl), koja je savjetuje da ne zapitkuje muza gdje je bio cijelu noc, ali najvise od svega da bude pasivna u vezi svega sto se desava u drustvu, te da bude sretna sto joj hairlija daje dovoljno novca da bi svoju aktivnost svela na jos jednu kupovinu, jos jedne torbice, iz masine ljudske tastine zvane Gucci.
Kako ce je majka poduciti bilo cemu drugacijem ako je i sama odrasla u istom? Mozda je neka i probala da se pobuni i vracena je na svoje mjesto.
Kako se izvuci iz zacaranog krug opresije?
U komunizmu sa druge strane :mrgreen: ....
Euridika
Globalna šefica

#1621 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

Bloo wrote:
Euridika wrote:
sekerbay wrote:Ko kaže? Daj mi jasnu zabranu i traži šta god hoćeš.
Treba Esmu staviti da bude imam.
Razmisljali bi kako da je nahrane.

Znaci jedan spol ne moze da kontrolise svoj um tokom molitve i drugi spol je onda limitiran.

A opcija ako je zena imam da dolje budu samo zene, a muski na spratu? :mrgreen:
Negdje u kraju i zaledu.

U crkvi barem mogu da sjedim gdje hocu dok mi muskarac eunuh sa govornice soli pamet.
Evo reče Seker, može teoretski, ali praktično već... :roll:
Bloo
Globalna šefica

#1622 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Sta bi se desilo kad bi muslimanke usetale i zauzele mjesta dolje kod imama?
arzuhal

#1623 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Pazi ti samo te ratne i militantne terminologije...
Bloo
Globalna šefica

#1624 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Pazi ti samo te ratne i militantne terminologije...
Mlada muslimanka tespihe nosala...hej nek se vazi, vazi, hej nek se zna...
arzuhal

#1625 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Sta bi se desilo kad bi muslimanke usetale i zauzele mjesta dolje kod imama?
Haja, niko neće kod mujezina da sjedne...
Post Reply