Ne idem nigdje iz BiH
-
mali jomu
#1602 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ajatolah_ wrote: Može li se negdje vidjeti sadržaj te famozne potrošačke korpe koja se koristi za statistiku?
Zlatni lancici i narukvice, avionske karte, vrece mobillnih, markirana garderoba i obuca, itd......
- black
#1603 Re: Ne idem nigdje iz BiH
sjo kenjaze, jebote pa ja da imam dva stana, 6 milja primanja, da sam u minusu ili reci da sastavljam kraj sa krajem odmah bi se rokno, to doruckujes jaja dinosaura, rucas kavijar a veceras fugu ribu
-
moonca
#1604 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Samo se hvali-mora biti da je sandzo

-
mali jomu
#1605 Re: Ne idem nigdje iz BiH
moonca wrote:Samo se hvali-mora biti da je sandzo![]()
![]()
Sandzo worldtrans.....
- madner
#1606 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Auto nije luksuz. Luksuzno auto jeste. 
- uglavnomja
#1607 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Mutivoda wrote:https://www.klix.ba/biznis/cetveroclano ... /170516038
"Da bi jedna četveročlana porodica imala sve što joj je potrebno, uključujući punu potrošačku korpu i sve ostalo, potrebno je više od 2.100 KM. "
imam dojam da je ove cifre sabrao i izabrao novinar na osnovu podtaka agencije za statistiku jer nema tabele iz agencije, nego neke nidje veze tabele
i jos kaze da ce neko placati puno vise struje zbog grijanja, iako ima centralno
edit: nije novinar, to bi bilo previse
valjda je ovaj "Zoran Petoš, koordinator za rad s potrošačima Udruženja za zaštitu potrošača Don."
kakve karte za prevoz 1,4 km dnevno
mjesecna za odrasle 53 km
za djecu dzaba
- Bluemore
#1608 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Opet milja i stan je milja i stan512MB wrote:Zanemarujes jednu sitnicu, u sveCkoj bolje zdravstvo, skole, ima se pitke vode, zrak nije ko u Pekingu, politicar daje ostavku ako u magistarskom radu nije quotao izvor kako treba, policija radi svoj posao, gradonacelnik nije lokalni berber i fukara, standard opcenito veci. Samo onako et da se ne zaboravi...stakasa wrote:Ako ti je u Svedskoj pocetna tri (na ruke) a ovamo ostavljas "svoje" (i zivot i stan i raju i ...) onda se prag cini kao prevelik.ultima_palabra wrote:Kad mi neko pomene milju maraka kao dobru platu, ranio bih se.
Dugorocno - druga prica.
Zbog djece - isto tako.
Ali ko je prav zdrav, u svom stanu - stvarno nisam siguran da cini pravu stvar.
Ruzno je sugerisati, to su licne odluke ali kad se vec pricamo ja to ovako vidim
- Bluemore
#1609 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Sff a na sliki najvise dijaspore za vrijeme istogamali jomu wrote:Thorgerson wrote:Thorgerson wrote: Fkt.
I ako mi ima ista mrze nego proci ovuda ljeti. Baste sa svih strana, sjede tu i bulje okolo, ne mozes prosetati. Nigdje to jos nisam vidio nego kod nas. Da imas setaliste od 6 metara i da 5 metara ostavis za baste. To samo kod nas ima.
Jednu noc mi dosla neka raja i tako krenuli da setamo, jos djeca dvoje kolica...hoces qrac setati, jedva se dovukli do bezistana - ma vracaj se nazad i bjezi kuci, jedva se dovukli do parkinga. Znaci sa malim djetetoom kolicima ne pomisljaj uopste da ides u grad...
I sta mi tu moze nedostajati jbt, kad i sam pokusavam da izbjegavam odlazak na carsiju. Jer znam kakav gore bude krkljanac. I ako sjednem, sjednem u sporedne ulice...jer ovog papanluka i sjedenja nasred ulice mi je vise navrh glave...
Dakle, ti hoces da kazes da u augustu npr navecer oko 7, pola 8 mozes sasvim fino normalno prosetati sa dvoja kolica uporedo ferhadijom i carsijom? Mozes, ali meni je to patnja i mucenje. Pomjeri se tamo, sacekaj da prodje, ko da sam u tramvaju...a ne na setalistu.
I btw i ne setam, napisao sam da po svaku cijenu izbjegavam odlazak u onaj krkanluk koji je gore nastao. Jer provlacenje izmedju basti me nimalo ne fascinira, ali eto dijaspora se zazeli pa trpi.
Mislim to sam napisao, jer ovaj lik smori sa ovim slikama...samo ne kontam poentu, jer licno kod mene, a mislim i kod ostalih da stvara kontraefekat. A mozda mu je to i cilj.
Cilj mi je da ti prodam razgrtac raje po povoljnjoj cijeni, u keŠu ili na raTe, ima ih svakavih, odaberes i dogovorimo se, cijena sitnica.
Mujo, mujo limunicii
- ultima_palabra
#1610 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Sve je lako kad si mladVelkoski wrote:Vala nije. Ako ne valja gras, ima Centro, a i taxi je džaba. Često i ostavim auto i idem taxijem jer mi je postalo nehumano voziti. Od deset auta, u devet sjedi jedna osoba i gužve nema jedino u četiri ujutroultima_palabra wrote:U Sarajevu auto nije prijeka potreba?Velkoski wrote:Pa automobil definitivno nije prijeka potreba, ovo govorim kao neko ko ima jedanSa Grasom ovakvim kakav jest?
Prijeka potreba definitivno nije, makar po mom mišljenju
- madner
#1611 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Mozes novog E350D kupiti za manje od 2000 KM mjesecno, sta se zalis. 
- sve_ovo_ja
#1612 Re: Ne idem nigdje iz BiH
U svakom normalnom gradu je auto stvar navike i luksuza, u Sarajevu je must have. I dok si sam i mlad pa se izjebes sa prevozom, kamo li da imaš još članova porodice.
-
DearJohn
#1613 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ma nemoj. Šta ti podrazumjevaš pod normalnim, jednog bendzu sa 500 ks? Znaš li ti koliko djece u npr. Švedskoj ima što im roditelji ne mogu priuštiti odlazak čak ni u Makarsku na pet dana, da ne govorim o samohranim majkama. Automobil jeste luksuz, sve dok imaš opciju javnog prevoza, taxi itd. I nemoj mi sad ono “U Sarajevu je prijeka potreba i tako to...” pošto sam i sam iz Sarajeva. 2000 KM je DOVOLJNO za normalan život četveročlane porodice, i u Sarajevu i u Olovu. Pa čak i da nekad izvedeš hanumu i djecu na večeru. Nije za neki luksuz ali dovoljno. Naravno, ako nisi do guše zavaljen u kredite i ako nemaš kredu za stan. Šta misliš, da ljudi u Švedskoj idu svaki dan na večere i putuju svaki mjesec?Hakiz wrote:Šta podrazumijeva "ljetovanje po destinacijama"?DearJohn wrote:2 000 KM je sasvim dovoljno za rezije, hranu i odjecu (ako ne kupujes Rej banke ili Hilfigerove kosulje svaki mjesec) u Bosni za cetveroclanu porodicu (pod uslovom da imas stan), zasad. Nece biti ako nastave poskupljenja. Ljetovanje po destinacijama, ekskluzivni izleti, rate za kola su posebni prohtjevi.
Automobil smatrati luksuzom u 21. vijeku je dokaz siromaštva.
Ne moći otići na odmor iz BiH s vremena na vrijeme se može porediti sa osobom koja ima i TV i kompjuter/internet i sve ostale stvari u stanu, ali ne izlazi iz stana. Zatvor. Za psihičko zdravlje je nepohodno privremeno napustiti grad u kojem živiš, pa čak i ne samo državu, nego i kulturu.
Mi i jesmo ovaklo ludi kako jesmo jer ljudi nemaju mogućnost da "provjetre" iskustva. Ako živiš u BiH i odmor provedeš u BiH, psihološki kao da nisi na odmoru.
Otići 5 dana na more u Neum ili Makarsku za nekoga ko živi u BiH je skoro isto kao ostati u gradu u kojem živi. To nije odlazak i skoro da nije ni odmor koji "liječi dušu". Osim za one koji vole na odmoru baš ništa ne raditi, i to je legitiman pristup, njima more u Makarskoj ili planina na Vlašiću vjerovatno jeste odmor.
Last edited by DearJohn on 20/02/2018 21:16, edited 1 time in total.
-
DearJohn
#1614 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Bravo.Velkoski wrote:Moji starci su kupili i otplatili stan s dvije milje mjesečnih primanja, a meni i burazu opet ništa nije nedostajalo... Doduše, nismo jeli u restoranima
-
DearJohn
#1615 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Bilo je i gorih skandala, ne pričaj. Drži se ti Švedske kad ti je tamo tako dobro..Ommadawn wrote:A afera Toblerone? A afera ministrice što nije plaćala TV pretplatu?DearJohn wrote:Stakasa wrote:
"Bolesno si upucen u svedske probleme. Ovo je skandal sa direktorima Skandia-e koji su odreda dobili po prstima jer su djeci namjestili stanove za iznajmljivanje. Problem star nekih dvadesetak Godina".
Ne lupaj, bilo je dosta skandala.Pa su opet ostali su na pozicijama. Da, upucen sam dobro u desavanja u Svedskoj. Nije bitno kako.
Ima tu skandala, nije da nema ali oni su benigni u odnosu na skandale političara na Balkanu.
- Radio Sarajevo
#1616 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ja živim u Amsterdamu. Auto sam kupio tek nakon sedam godina boravka ovdje, a i sada mi se ne isplati, ali jednostavno volim imati auto, i nije me briga koliko košta. Da bih otišao u grad autom, kao što si ti u ovom citatu opisao, potrebno mi je da tražim parking jedno pola sata i da ga platim šest eura po satu, eventualno euro manje ako imam sreće. Ako želim prošetati na glavnom trgu s kolicima, moraću se suočiti sa hordom razularenih engleskih, japanskih, kineskih i inih turista koji će me zakačiti, udariti, pasti pijani po meni, ispovraćati se ispred mojih očiju itd. Pritom godišnju registraciju za dizel plaćam oko 2.500 eura.Thorgerson wrote: Fkt.
I ako mi ima ista mrze nego proci ovuda ljeti. Baste sa svih strana, sjede tu i bulje okolo, ne mozes prosetati. Nigdje to jos nisam vidio nego kod nas. Da imas setaliste od 6 metara i da 5 metara ostavis za baste. To samo kod nas ima.
Jednu noc mi dosla neka raja i tako krenuli da setamo, jos djeca dvoje kolica...hoces qrac setati, jedva se dovukli do bezistana - ma vracaj se nazad i bjezi kuci, jedva se dovukli do parkinga. Znaci sa malim djetetoom kolicima ne pomisljaj uopste da ides u grad...
I sta mi tu moze nedostajati jbt, kad i sam pokusavam da izbjegavam odlazak na carsiju. Jer znam kakav gore bude krkljanac. I ako sjednem, sjednem u sporedne ulice...jer ovog papanluka i sjedenja nasred ulice mi je vise navrh glave...
Dakle, šetnja je misaona imenica u centru grada, to je jednostavno svugdje tako. Ti možeš živjeti i u Drvaru, pa će ti biti manja gužva naveče, niko te ne tjera da dolaziš u centar.
Poenta priče je da uvijek možeš naći nešto da ti smeta. Ljudi su kod nas jednostavno previše nadrkani, i to je tako. Ti i pored toga što imaš auto, što dolaziš u centar i parkiraš za 2 KM po satu, ili ga zabiješ negdje na Mejtaš ili Bistrik gdje i ne platiš, a u gradu ne platiš iza 8 naveče, ti si i pored toga nesretan, nezadovoljan, niko ti ne valja, ništa ti ne valja, nerviraju te ljudi, mrziš kafane i bašte, itd.
Buraz, bujrum dođi vani i živi, pa onda nešto pričaj. Ovo što govoriš mi liči na one babe što se žale na buku, a žive u Vase Miskina. Ma daj.
-
DearJohn
#1617 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Baš tako.Radio Sarajevo wrote:Ja živim u Amsterdamu. Auto sam kupio tek nakon sedam godina boravka ovdje, a i sada mi se ne isplati, ali jednostavno volim imati auto, i nije me briga koliko košta. Da bih otišao u grad autom, kao što si ti u ovom citatu opisao, potrebno mi je da tražim parking jedno pola sata i da ga platim šest eura po satu, eventualno euro manje ako imam sreće. Ako želim prošetati na glavnom trgu s kolicima, moraću se suočiti sa hordom razularenih engleskih, japanskih, kineskih i inih turista koji će me zakačiti, udariti, pasti pijani po meni, ispovraćati se ispred mojih očiju itd. Pritom godišnju registraciju za dizel plaćam oko 2.500 eura.Thorgerson wrote: Fkt.
Dakle, šetnja je misaona imenica u centru grada, to je jednostavno svugdje tako. Ti možeš živjeti i u Drvaru, pa će ti biti manja gužva naveče, niko te ne tjera da dolaziš u centar.
Poenta priče je da uvijek možeš naći nešto da ti smeta. Ljudi su kod nas jednostavno previše nadrkani, i to je tako. Ti i pored toga što imaš auto, što dolaziš u centar i parkiraš za 2 KM po satu, ili ga zabiješ negdje na Mejtaš ili Bistrik gdje i ne platiš, a u gradu ne platiš iza 8 naveče, ti si i pored toga nesretan, nezadovoljan, niko ti ne valja, ništa ti ne valja, nerviraju te ljudi, mrziš kafane i bašte, itd.
Buraz, bujrum dođi vani i živi, pa onda nešto pričaj. Ovo što govoriš mi liči na one babe što se žale na buku, a žive u Vase Miskina. Ma daj.
- Radio Sarajevo
#1618 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ima, ima, odnese vjetar po 100 km/h, pa ti dođi i prošetaj po plaži. Holanđani tako dođu, s gumenim čizmama i šalovima preko faca, pa odu u šetnju. Fak det šit.512MB wrote:Kolko sam upoznat, hrvatska nije jedina zemlja sa morem. Ustvari 90% drzava u EU ima more
- kloniran
#1619 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ja se ne bih sekunde premisljao, odmah bi se spakovao i vratio kuci.
Gdje covjek da zivi u takvom sranju od drzave
Gdje covjek da zivi u takvom sranju od drzave
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1620 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Radio Sarajevo wrote: Poenta priče je da uvijek možeš naći nešto da ti smeta.
- Radio Sarajevo
#1621 Re: Ne idem nigdje iz BiH
DearJohn wrote:Politicar daje ostavku? O cemu pricas? Skandali su bili gdje su namjestali djeci stanove u centru grada preko reda pa niko ne dade ostavku...
Ma sve i da političar daje ostavku za svaku glupost, kakvo je to mjerilo? Taj isti političar na zapadu glasa da njegova zemlja, NATO članica, bombarduje Libiju, Afganistan, Irak, Siriju... you name it.
O kojem političkom moralu pričamo?
- Radio Sarajevo
#1622 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Buraz, volim i ja Želju, i većina mojih postova je tamo, ali kako poreed tolike plate uspiješ naći vremena da nakucaš 44.444 postova?ultima_palabra wrote:Ma nema nikakav dio. Samo kažem da na zapadu ako zarađuješ tri prosječne plate (x2) sigurno imaš neku solidnu ušteđevinu uštekanu. Ovdje možeš qrac od ovce uštekat._BataZiv_0809 wrote:Ni meni nije jasno kako se na tu cifru nagrne minus. Vjerovatno ima dio koji ne znamo a nije za foruma. Svakom njegovo naravno. Ne da mi se prebirati po tudjim novcanicima...
Nešto mi tu ne štima.
- madner
#1623 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Pif, da ti znas kakve se plate vrte na tim ciframa. Ultima niza liga 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
-
sumirprimus
#1625 Re: Ne idem nigdje iz BiH
mene sramota priznat kolko ustedim .al da stedim stedim. ko zidov