Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
Hafis

#1601 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Chmoljo wrote: bošnjačka politika i bošnjačka svijest su često dušmani sami sebi, ali ne način kako ti i društvo pokušavate predstaviti. jedan od samodušmanluka je upravo i taj odnos prema toj Srebrenici, odnos prema žrtvama, vlastitim ali i sunarodnjaka iz drugih gradova ("neka osnuju svoja udruženja")... ali ja ne vjerujem, nego znam da tebe žestoko boli kurac za ovim.
Ovo i ne vidjeh.
Vidiš, svi mi imamo neka svoja nesrasla i nezaliječena stratišta u sebi...netko ima veće, netko ima manje.
Moje geslo je da svoje stratište ne prpam, ne kopam, a ni tuđa....u stvari ponekad prpam po svom, ali stvarno, stvarno rijetko..... i to samo kad ja to hoću...i samo s kim hoću... I vjeruješ mi, vremenom sve rijeđe i rijeđe...što nije znak da sam zaboravio.
Toliko o tim stvarima.
Roccohljup

#1602 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Roccohljup »

Chmoljo wrote:ne znam da li bi ih mobilizirao. ali znam da bi tada rekao istinu. nije se smjelo dozvoliti da četnik bude načelnik Srebrenice.

bošnjačka politika i bošnjačka svijest su često dušmani sami sebi, ali ne način kako ti i društvo pokušavate predstaviti. jedan od samodušmanluka je upravo i taj odnos prema toj Srebrenici, odnos prema žrtvama, vlastitim ali i sunarodnjaka iz drugih gradova ("neka osnuju svoja udruženja")... ali ja ne vjerujem, nego znam da tebe žestoko boli kurac za ovim.

kako sam ga naknadno skontao na to je i mislio ali se po mom zaista sramno izrazio ....trbao je brate reći četnik i nista ne bi pogrješio.

al hebiga, to se desi kad se religijski lideri petljaju tamo gdje im nije mjesto (politiku) pa lanu sto ne treba ili ne priliči takvim ličnostima, al na žalost nikako da ostanu po strani.
Sjetimo se cerića, srpskih patrijaha, a nedavno me je i uzoriti kardinal iznenadio izjavom oko komšićevog hrvatstva.
Al eto, hafizagi je to objašnjenje koje oslikava bošnjačku politiku danas.......a pod bošnjačku narovno misli sve mimo HDZ i SNSD :)
notsure

#1603 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by notsure »

HDZ: Puzigaća smije biti dopredsjedavajući Doma naroda jer za njega
ne glasaju Srbi nego Hrvati i Bošnjaci iz FBiH (HDZ, SDA, SBB).

HDZ: Komšić ne smije biti član predsjedništva jer za njega
ne glasaju Hrvati nego Srbi i Bošnjaci iz FBiH (SDP, DF, GS).

Dosljedno u vražiju mater.

Image
Image
Roccohljup

#1604 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Roccohljup »

Pa HDZ je skraćenica za Hrvatska Dosljedna Zajebancija :D :D :D
Alfons Kauders

#1605 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote: NVZ se ne predaje. Pred NVZ se kapitulira.

Bezuvjetno!

Kako bilo, imate još tri mjeseca da se pomirite s SDA ili da pogurate Fahra da osvoji 50% glasova Bošnjaka. Trebali bi požuriti s tim, jer vam se u protivnom valja dogovarati s nama. :)
čini mi se da vi još morate dosta mlijeka piti i dova proučiti da bi SDA izbacili sa sinije. Jerdnostavno nemate kila, a i guzice vam zinule previše.
Bit će malo graje poslije izbora, ali to će se svesti opet sve na isto.
Ti nikako da ne skontaš zašto te prcam "pomirite se s SDA" zadnjih 13-14 mjeseci? :lol:

E moj Hafise, kad smo mi ikad pružili svoje pipke tamo... Neka bolan i SDA - neće nam više smetati.
Novak20

#1606 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Chmoljo wrote:
Novak20 wrote:
Hvala na iscrpnim odgovorima.

Da se sve mijenja, slažem se. Mnoge stvari od 2000. nisu više kao što su bile. Nigdje u svijetu.
zašto obrazlagati milion puta prežvakanu priču?

politika HDZa, a obzirom da se vole predstavljati kao volja hrvatskog naroda, onda bismo mogli reći i politika hrvatskog naroda u BiH je dobila svoju ocjenu u Haagu.

svi ostali pokušaji nikada nisu bili na tragu priznavanja greški te politike, dapače, samo su slijedili istu politiku ali drugim sredstvima.

šta je ova zadnja rečenica? neka prijetnja? neka aluzija na 9/11?
Ja nigdje do sada ako se ne varam ne spomenuh Hercegovačku banku i pokušaj "državnog udara" dok ih ti nisi spomenuo. Malo pročitam i potsjetim se prošlosti pa postavljam pitanja poput ovog. Zašto se izborna pravila mijenjaju (u suštini stvari ostaju iste :D prema interesu bošnjačke politike i Ž.K.) mjesec ili par mjeseci pred izbore pored zvaničnog i objavljenog stava VK da se ne preporučuju izmjene izbornih pravila i donošenje zakona u izbornoj godini ? Današnje je to predizborno vrijeme, meni aktuelno i nedovoljno prežvakano zbog očite težnje bošnjačke politike koja zbog vlastite dominacije nije pristala na izmjene Izbornog zakona BiH prema presudi US BiH.

Ti vjerovatno znaš da ova tema ne bi trebala pretresati hrvatsku politiku nego bošnjačku. U kolikoj mjeri se promijenila bošnjačka politika prema Hrvatima u BiH od vremena nametanja izbora za člana Predsjedništva ? Kakva je to u stvari bošnjačka politika, ima li potrebe da se mijenja i koliko se promijenila od Dejtona naovamo ? Shvatam da je nepovjerljiva spram hrvatske politike ali je i hrvatska nepovjerljiva prema bošnjačkoj jer je već fasovala po ušima.

Zadnja rečenica ne znači ništa osim konstatacije da se svijet mijenja. I sam si to uStvrdio. Nema više Kare Vollana ni nametanja silom novih pravila mjesec pred izbore od strane MZ, a Inzko se nešto ušutio.

Ne znam zašto misliš i pitaš da li je nešto prijetnja ili aluzija na 9/11 ? Šta ti imaš s tim 9/11 ?
Chmoljo wrote:onda se ibrete ljudi otkud nepovjerenje prema hrvatskoj politici u BiH... a jezik sile jedino razumiju.
a što se tiče potpisivanja, okretenja, mijenjanja, i u Dejtonu potpisano jedno, a sada imamo dosta toga promijenjeno. nijedan zakon niti ustavna odredba nisu bogomdane i za sva vremena. izvjesni Kare Vollan nije jedno jutro ustao i rekao: kurcu mi je ćejf, uradiću šta ja hoću.

Sam kažeš da hrvatska politika jezik sile jedino razumije. Upravo ova dešavanja oko Doma naroda jesu demonstracija sile na način kako je razumiju djeca. Jači sam, uzeću loptu u ruke da se igram kad god mogu a ti kmeči okolo. Zato nam je ovako kako jeste.
Hafis

#1607 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:
Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote: NVZ se ne predaje. Pred NVZ se kapitulira.

Bezuvjetno!

Kako bilo, imate još tri mjeseca da se pomirite s SDA ili da pogurate Fahra da osvoji 50% glasova Bošnjaka. Trebali bi požuriti s tim, jer vam se u protivnom valja dogovarati s nama. :)
čini mi se da vi još morate dosta mlijeka piti i dova proučiti da bi SDA izbacili sa sinije. Jerdnostavno nemate kila, a i guzice vam zinule previše.
Bit će malo graje poslije izbora, ali to će se svesti opet sve na isto.
Ti nikako da ne skontaš zašto te prcam "pomirite se s SDA" zadnjih 13-14 mjeseci? :lol:

E moj Hafise, kad smo mi ikad pružili svoje pipke tamo... Neka bolan i SDA - neće nam više smetati.
Da ne kvarimo temu ljudima i zaključimo: doći će izbori i nakon njih vidjet ćemo čime prdite.
Alfons Kauders

#1608 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote: Sam kažeš da hrvatska politika jezik sile jedino razumije. Upravo ova dešavanja oko Doma naroda jesu demonstracija sile na način kako je razumiju djeca. Jači sam, uzeću loptu u ruke da se igram kad god mogu a ti kmeči okolo. Zato nam je ovako kako jeste.
A ja sve mislio da nam je ovako kako jeste radi 28 godina loše, šovinističke vlasti... Ali nije, loše nam je zbog prijedloga zakona koji još uvijek nije ni prošao. :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1609 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Chmoljo »

Novak20 wrote:Ja nigdje do sada ako se ne varam ne spomenuh Hercegovačku banku i pokušaj "državnog udara" dok ih ti nisi spomenuo. Malo pročitam i potsjetim se prošlosti pa postavljam pitanja poput ovog. Zašto se izborna pravila mijenjaju (u suštini stvari ostaju iste :D prema interesu bošnjačke politike i Ž.K.) mjesec ili par mjeseci pred izbore pored zvaničnog i objavljenog stava VK da se ne preporučuju izmjene izbornih pravila i donošenje zakona u izbornoj godini ? Današnje je to predizborno vrijeme, meni aktuelno i nedovoljno prežvakano zbog očite težnje bošnjačke politike koja zbog vlastite dominacije nije pristala na izmjene Izbornog zakona BiH prema presudi US BiH.
stani ba, ti ZNAŠ da je bošnjačka politika kriva za neutvrđivanje pravila popunjavanja Doma naroda? kako znaš? bio na sastancima, znaš zahtjeve, znaš nešto što mi ne znamo?

ili će biti da se o Izbornom zakonu priča mnogo duže nego posljednjih godinu dana, ali da je Dragan uvijek volio maksimalizam kao i 2010. kada je svako drugi bio kriv što HDZa i HDZ1990 nije bilo u vlasti.

i tada su se pominjale svakakve kletve, prijetnje, datum je bio mnogo poslije 2010. pa je MZ aminovala tu vlast. kakva je ona bila, to je sad deseta priča, ali tražiti dogovor i kompromis, a da to podrazumijeva ispunjavanje svih tvojih želja bez ikakvog ustupka je malo blesavo, čak i za nedoraslu politiku kakvu vode bošnjačke i probosanske stranke...
Shvatam da je nepovjerljiva spram hrvatske politike ali je i hrvatska nepovjerljiva prema bošnjačkoj jer je već fasovala po ušima.
a što je fasovala? i ako je nepovjerljiva, zar je to čini pravednom? fasovala je jer je tražila aparthejd, predstavljanje samo onih koji su podobni, uz stalno pominjanje duhova ustava i guslanja o tome kako je neprimjereno da najuljuđenijem narodu primitivci biraju predstavnike.
Zadnja rečenica ne znači ništa osim konstatacije da se svijet mijenja. I sam si to uStvrdio. Nema više Kare Vollana ni nametanja silom novih pravila mjesec pred izbore od strane MZ, a Inzko se nešto ušutio.
ako šuti u čemu je problem? ipak je on vrhovni tumač Dejtona.
Ne znam zašto misliš i pitaš da li je nešto prijetnja ili aluzija na 9/11 ? Šta ti imaš s tim 9/11 ?
uljuđenost i uglađenost naspram podivljalih muslimanskih terorista i ekstremista. ne pričam ja tu priču. to Barbika gusla.
Sam kažeš da hrvatska politika jezik sile jedino razumije. Upravo ova dešavanja oko Doma naroda jesu demonstracija sile na način kako je razumiju djeca. Jači sam, uzeću loptu u ruke da se igram kad god mogu a ti kmeči okolo. Zato nam je ovako kako jeste.
netačno.

dok nije bio popunjen ustavni sud, svaki zakon koji je na štetu tajkunskih mecena HDZa, a u korist države, mogao se blokirati potezanjem vitalnim nacionalnim interesom i čekanjem na popunjavanje ustavnog suda. sada toga nema. to je kad ti se sila obije o glavu.
Hafis

#1610 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Pozivanje na vitalni nacionalni interes nije nikakvo blokiranje već je ustavna kategorija.
Chmoljo

#1611 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Chmoljo »

nemoj zajebavati?
Hafis

#1612 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

mogao se blokirati potezanjem vitalnim nacionalnim interesom
Ispravka pogrešnog navoda. Tj. neprimjeran izraz za ustavnu kategoriju.
Ako dvije trećine zastupnika jednog kluba jednog naroda u DN smatra da neki zakon ugrožava vitalni nacionalni interes, oni na to ukazuju a ne blokiraju
I onda, Ustavni sud nekad potvrdi da jesu u pravu, a nekad da nisu u pravu.
Chmoljo

#1613 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Chmoljo »

a ako ustavni sud nije u situaciji da donese odluku, šta se onda dešava?
Novak20

#1614 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Alfons Kauders wrote:
Novak20 wrote: Sam kažeš da hrvatska politika jezik sile jedino razumije. Upravo ova dešavanja oko Doma naroda jesu demonstracija sile na način kako je razumiju djeca. Jači sam, uzeću loptu u ruke da se igram kad god mogu a ti kmeči okolo. Zato nam je ovako kako jeste.
A ja sve mislio da nam je ovako kako jeste radi 28 godina loše, šovinističke vlasti... Ali nije, loše nam je zbog prijedloga zakona koji još uvijek nije ni prošao. :)
Kako je tamo gdje nema loše šovinističke vlasti ? Čujem teče med i mlijeko.

Šta je novo u Prijedlogu Zakona o Izbornim jedinicama u odnosu na osporene odredbe IZ ?

Prijedlog zakona koji još nije ni prošao:
Image

Osporena odredba IZ.
Image
Nadzornik

#1615 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Nadzornik »

Novak20 wrote: Prijedlog zakona koji još nije ni prošao:
Image

Osporena odredba IZ.
Image
Ovdje je raspored madata potpuno isti... :shock:

Namjera predlagaca zakona je da se presuda Ustavnog suda implementira na nacin da raspored izaslanika po narodima i po zupanijama ostane isti onaj koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.
Cisto ismijavanje i izrugivanje presude Ustavnog suda ! :-)
Hafis

#1616 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Chmoljo wrote:a ako ustavni sud nije u situaciji da donese odluku, šta se onda dešava?
Ništa. Sud ne može odlučiti i čeka se da se popuni.
Hafis

#1617 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Nadzornik wrote:
Novak20 wrote: Prijedlog zakona koji još nije ni prošao:
Image

Osporena odredba IZ.
Image
Ovdje je raspored madata potpuno isti... :shock:

Namjera predlagaca zakona je da se presuda Ustavnog suda implementira na nacin da raspored izaslanika po narodima i po zupanijama ostane isti onaj koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.
Cisto ismijavanje i izrugivanje presude Ustavnog suda ! :-)
A oni koji to pokušavaju spriječiti, nazivaju se kočničarima, fašistima i izloženi su javnom ličnu i orkestriranoj paljbi svih federalnih medija
Chmoljo

#1618 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Chmoljo »

Hafis wrote:
Chmoljo wrote:a ako ustavni sud nije u situaciji da donese odluku, šta se onda dešava?
super, skontao si. onda idući put pročitaj rečenicu do kraja, pa ćemo izbjeći ovo učenje step baj step.
Hafis

#1619 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Chmoljo wrote:
Hafis wrote:
super, skontao si. onda idući put pročitaj rečenicu do kraja, pa ćemo izbjeći ovo učenje step baj step.
Napredujemo, moram priznati.
čekanjem na popunjavanje ustavnog suda. sada toga nema. to je kad ti se sila obije o glavu.
Ovo mi još nije najasnije. Kome se sila obija o glavu u ovom slučaju?

- onome što hoće pošto -poto progurati neustavni zakon.

-ili onome što to pokušava spriječiti vitalnim nacionalnim interesom.

Koliko mi javljaju s terena ustavni sud nije u svim segmentimna popunjen. Kojoj se strani sila obila o glavu?
Chmoljo

#1620 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Chmoljo »

kako je zakon neustavan? kada je proglašen neustavnim?

ti i novak ga proglasili?

ako ste tako sigurni, čemu onda ovoliko drame? fino dođu HDZovci ko gospoda. kae zakon, šta zakon, ovo o izbornim. ma možete vi, al ću ja, evo, jedan vitalni nacionalni, pa nek štreberi sa pravnog o tome tabire.

i štreberi kau, ma jok ovo, ovo neustavno. i eto ga.

bez puno dreke, vike, elegantno se složi i po ušima dobije probosanskobošnjačka politika. taman pred izbore.

čemu dreka?
Alfons Kauders

#1621 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Kako je tamo gdje nema loše šovinističke vlasti ? Čujem teče med i mlijeko.

Šta je novo u Prijedlogu Zakona o Izbornim jedinicama u odnosu na osporene odredbe IZ ?

Prijedlog zakona koji još nije ni prošao:
Image

Osporena odredba IZ.
Image
Uglavnom, med i mlijeko čim HDZ dobije pola vlasti u FBiH.

Jest da je vec imaju, ali eto, strpimo se jos 28 godina. :-)

Stvarno ste kraljevi. Bolan, pa kako vam nije mrsko? Odakle toliko strpljenja?
duh_sa_sjekirom

#1622 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by duh_sa_sjekirom »

:D
Eto, ne možemo se dogovoriti ništa.
Zato je najbolje da se mirno raziđemo. Svakom po jedan entitet i mirna Bosna
Novak20

#1623 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Chmoljo wrote:
stani ba, ti ZNAŠ da je bošnjačka politika kriva za neutvrđivanje pravila popunjavanja Doma naroda? kako znaš? bio na sastancima, znaš zahtjeve, znaš nešto što mi ne znamo?
Znam iz medija koliko i većina. US BiH je osporio odredbe IZ o Domu naroda, problem postoji i može se manifestovati nakon izbora.
Chmoljo wrote:ili će biti da se o Izbornom zakonu priča mnogo duže nego posljednjih godinu dana, ali da je Dragan uvijek volio maksimalizam kao i 2010. kada je svako drugi bio kriv što HDZa i HDZ1990 nije bilo u vlasti.
Maksimalizam postoji i na drugoj strani. maksimalistički prijedlog HNS je odbijen od strane bošnjačke politike i ponuđen je zakon na nivou F BiH koji sadrži identične odredbe kao što su one osporene u IZ BiH.
Chmoljo wrote:i tada su se pominjale svakakve kletve, prijetnje, datum je bio mnogo poslije 2010. pa je MZ aminovala tu vlast. kakva je ona bila, to je sad deseta priča, ali tražiti dogovor i kompromis, a da to podrazumijeva ispunjavanje svih tvojih želja bez ikakvog ustupka je malo blesavo, čak i za nedoraslu politiku kakvu vode bošnjačke i probosanske stranke...
Dragocijeno vrijeme izgubljeno je u političkom natezanju oko vlasti. Bošnjačka politika je prihvatila Lijana i crnokošujaše koji nisu ni 10 % izraz volje hrvatskih glasača. Da su oni željeli takve u vlasti, vjerovatno bi imali 90 % glasova.
Chmoljo wrote:a što je fasovala? i ako je nepovjerljiva, zar je to čini pravednom?
Već sam navodio šta su fasovali pa da se ne ponavljam. Politika inače nije kategorija koja odiše vrlinama i pravednošću. kako hrvatska, tako i sve druge. Eto ti primjera da se bošnjačkim glasovima bira hrvatski član Predsjedništva. U višeetničkoj i višereligijskoj državi stvarno pravedno.
Chmoljo wrote:fasovala je jer je tražila aparthejd, predstavljanje samo onih koji su podobni, uz stalno pominjanje duhova ustava i guslanja o tome kako je neprimjereno da najuljuđenijem narodu primitivci biraju predstavnike.
Meni je aparhejd kad u državnom obdaništu djeca od dvije do pet godina isključivo jedne vjeroispovijesti idu na vjeronauk, a druga ne. Što se tiče biranja predstavnika drugom narodu, ista bi stvar bila da to rade Nijemci, a ne Bošnjaci. Primitivizma ima, ne vidim svrhu upornog provlačenja takvih "argumenata" kroz uši.
Chmoljo wrote:ako šuti u čemu je problem? ipak je on vrhovni tumač Dejtona.
Problem je što 5 nije trećina od 17. Valjda je do sada naučio matematiku bez obzira kakav je tumač ne može mijenjati matematička pravila. Ko će mu vjerovati da su takva tumačenja ispravna i da ne naginju na jednu stranu?
Chmoljo wrote:uljuđenost i uglađenost naspram podivljalih muslimanskih terorista i ekstremista. ne pričam ja tu priču. to Barbika gusla.
Mislim, je.at' je, ali činjenica je da ima neodgovornih pojedinaca i grupa koji štete ugledu i imidžu bošnjačke politike. Ja nisam time opterećen niti to pominjem na temi.
Chmoljo wrote:netačno.

dok nije bio popunjen ustavni sud, svaki zakon koji je na štetu tajkunskih mecena HDZa, a u korist države, mogao se blokirati potezanjem vitalnim nacionalnim interesom i čekanjem na popunjavanje ustavnog suda. sada toga nema. to je kad ti se sila obije o glavu.
Dobra vijest. Upratio sam da je vezano za kladionice US poništio neke odluke Fuada Kasumovića oko komunalnih taksi. Obila mu se sila o glavu samo hoće li sve ispoštovati.
Chmoljo

#1624 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Chmoljo »

Alfons Kauders wrote:

prije nekoliko mjeseci sam baš sa Hafisom raspravljao o ovom zakonu, koji je on ismijavao. i sad to radi, ali sa zadrškom.

ja opet kažem, nisam stručan, kompetentan niti se moja pika da ovaj zakon bude ustavan ili neustavan, ali valjda je sud koji teba tu dilemu razriješiti. moguće je i da bude oboren na sudu. i šta? ništa.

riješiće se nekako drugačije. ljudi iskoristili svoje ustavno pravne mogućnosti i to je to.

međutim, evidentno je da se puno dreke diže oko priče za koju su svi kao sigurni da će pasti. ovaj zakon nije negdje sakrivan, pa sad odjednom izvađen na svjetlo dana. predstavnicima MZ je poodavno pokazan, tako da su imali kakvih primjedbi, valjda bi ih dosad dali.

onda neka US razriješi dilemu kao i u svakoj civilizovanoj zemlji.

jer, po ovome ispada da je kompetentnija da to radi Irena Hadžiabdić od sudskog vijeća.
Novak20

#1625 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Alfons Kauders wrote:

Navikli na rahat patnju. :lol:
Post Reply