Ali nije. Mi smo davno ispričana priča u koju se, nadam se, neće upisati i Španija/Katalonija.hAZNADAR wrote:Ne rece mi za legitimit i zakon da je Bogicevic glasao ZA.
1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
- Challenger__
#1601 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
- Tito_i_Partija
#1602 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Radi cega, sirijskih izbjeglica?Hakiz wrote:Imaju. Rekli Orbanu da se ne zajebava i ovaj se odmah ukakio u gaće te otišao na poklonjenje.Tito_i_Partija wrote: Ako to stvarno mislis, onda ne kapiras koliku moc Njemacka i Francuska imaju nad drugim drzavama EU.
Pa njih niko nece. Jebe se Nijemcima hoce li ih Madjari primit', al' neko mora glumit' dobricu u medijama. Sirijske izbjeglice, k'o i madjari, su totalno nebitan faktor. Koriste se u svrhe populizma i mlacenje prazne slame.
Al' zato pogledaj sta se desava oko Brexita. Mislili englezi napustit' EU a da ne plate ceh, e kurko moj. Sad su se uspanicili jer su shvatili da ga ipak moraju platit'.
-
hAZNADAR
#1603 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
To sto nije je bio njegov izbor. Znaci sudbina 20 i kusur milliona ljudi do danasnjeg dana zavisila od njegovog izbora na nekom glasanju? Vojna hunta legitimno i svi i dalje u YU?Challenger__ wrote:Ali nije. Mi smo davno ispričana priča u koju se, nadam se, neće upisati i Španija/Katalonija.hAZNADAR wrote:Ne rece mi za legitimit i zakon da je Bogicevic glasao ZA.
Ja mislim da vecina nebi sljivila taj legitimet.
- Maraschino
#1604 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Da sumiramo, 42% Katalonaca zeli samostalnost.
- Challenger__
#1605 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ako to želi tata, nepristojno je insistirati na detaljima.Maraschino wrote:Da sumiramo, 42% Katalonaca zeli samostalnost.
- Maraschino
#1606 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Tata ne tata, to je avantura. Dok tata reaguje ode puno krvi...e sada, cije? Pa vjerovatno ''tudje''.Challenger__ wrote:Ako to želi tata, nepristojno je insistirati na detaljima.Maraschino wrote:Da sumiramo, 42% Katalonaca zeli samostalnost.
Isplati li se, sa ove vremenske distance, ni jedan nezavisnost koja se placa desetinama hiljada zrtava se ne isplati.
O direktnim i indirektnim stetama da ne pricamo. O vremenskom rasponu za oporavak, isto tako...jedna(najmanje) generacija unistena.
- Challenger__
#1607 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Aman, slažem se 100%.Maraschino wrote:Tata ne tata, to je avantura. Dok tata reaguje ode puno krvi...e sada, cije? Pa vjerovatno ''tudje''.
Isplati li se, sa ove vremenske distance, ni jedan nezavisnost koja se placa desetinama hiljada zrtava se ne isplati.
O direktnim i indirektnim stetama da ne pricamo. O vremenskom rasponu za oporavak, isto tako...jedna(najmanje) generacija unistena.
-
developer10
#1608 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Pa sjećaš li se katalonske terorističke organizacije ETA-e? Gdje je danas? Ne bi se Katalonci smirili možda ali ako bi došlo do otvorenog sukoba/rata, pokušaj osamostaljenja bi bio u krvi ugušen. Legitimno.Hakiz wrote:Krenuli Katalonci da se osamostale. Španci poslali policiju koja ih je pretukla. Katalonci nastavili dalje. Španci poslali vojsku. Krenuo građanski rat. Španci pozvali neke EU oružane snage da im pomognu da slome Katalonce.developer10 wrote:Ne vidim ja tu neki veliki problem kao sto vidis ti. Bitno je samo da li ce se u tom slucaju EU staviti na stranu Spanije (a hoce) i u tom slucaju bilo koje snage upucene u Spaniju nisu okupatorske vec dolaze kao faktor koji ce pomoci drzavi clanici rijesiti nastalu situaciju. Iako nemam nista protiv moguce samostalne Katalonije - ako spanski ustav dozvoljava samo izjasnjavanje na nivou cijele drzave Spanije - Katalonci krse Ustav svoje zemlje.Hakiz wrote: Ne povezujem ja ovo u Španijii sa nama.
Nego, ako i jedni i durgi se upuste u rat da bi ostvarili svoje, kako će ih to EU spriječiti? Ne kažem da će do toga doći, ali ako i jedni i drugi tvrdoglavo budu gonili svoje pa krene neki građanski rat, to znači da su pukle sve racionalne kočnice. Čime će to EU da ih zaustavi? NI jedna država ne može biti izbačena iz članstva EU, zamrzavanje sredstava je nikakva prijetnja jer su spremni i na veće žrtve itd.
Ša EU tada može da uradi, da okupira suverenu državu članicu? Tek onda bi vidio belaja.
To bi smirilo situaciju i pokazalo Kataloncima da nisu u pravu? Katalonci bi rekli izvinite, nećemo više?
Hajde de.
-
megaman4
#1609 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
@developer10
ETA je Baskijska separatisticka organizacija a ne Katalonska.
- Matzan
#1610 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
developer10 wrote: Pa sjećaš li se katalonske terorističke organizacije ETA-e? Gdje je danas? Ne bi se Katalonci smirili možda ali ako bi došlo do otvorenog sukoba/rata, pokušaj osamostaljenja bi bio u krvi ugušen. Legitimno.
Ja se ovog ne sjećam!?
-
developer10
#1611 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Izvinjavam se, greška. Mada nema uticaja na drugi dio posta - svejedno bi najebali da dođe do otvorenog sukoba, pa imali bi kontra sebe ostatak Španije i EU sile.megaman4 wrote:@developer10
-
Hakiz
#1612 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Krvi bi bilo. A da bi bio ugušen, to nije sigurno. Šta ako bi se rastegnulo nekoliko godina kao u Siriji ili gore nekoliko decenija kao sa FARC-om u Kolumbiji?developer10 wrote:Pa sjećaš li se katalonske terorističke organizacije ETA-e? Gdje je danas? Ne bi se Katalonci smirili možda ali ako bi došlo do otvorenog sukoba/rata, pokušaj osamostaljenja bi bio u krvi ugušen. Legitimno.Hakiz wrote:
Krenuli Katalonci da se osamostale. Španci poslali policiju koja ih je pretukla. Katalonci nastavili dalje. Španci poslali vojsku. Krenuo građanski rat. Španci pozvali neke EU oružane snage da im pomognu da slome Katalonce.
To bi smirilo situaciju i pokazalo Kataloncima da nisu u pravu? Katalonci bi rekli izvinite, nećemo više?
Hajde de.
- sinuhe
#1613 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
U organizaciji katalonskog civilnog drustva u nedjelju u Barceloni ce biti organizovan skup onih koji su protiv nezavisnosti a medju prisutnima ce biti i poznati liberal i nobelovac Mario Vargas Llosa.
- sinuhe
#1614 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Cuj lak na obaracu... Za ono 'nasilje' u nedjelju je najodgovornija katalonska policija koja nije izvrsila naredbu katalonskog tuzilastva da zatvore glasacka mjesta.
- sinuhe
#1615 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Cekaju da proglasi nezavisnost. Trebalo je 48 sati nakon referenduma ali mu se nesto oduzilo.
-
saimidin
#1616 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Spanci su jebali sami sebe,
Prvo su ukinuli dodatnu autonomiju koju su katalonci trazili.
Onda poslali policiju da mlati narod bez ikakve potrebe.
Sada ce vjerovatno uhapsiti lidere katalonaca, I napraviti od njih mucenike, politicke zatvorenike.
Omugucaju vanrednim dekretima da velike korporacije izmjeste centrale iz katalonije, sto su u sustini sankcije.
Sve ovo ide u korist prevage ljudi koji su bili neodlucni, da podrze nezavisnost.
Spanija je izgubila kataloniju, isto ko I srbija kosovo, sada je samo pitanje kada ce to priznat.

Prvo su ukinuli dodatnu autonomiju koju su katalonci trazili.
Onda poslali policiju da mlati narod bez ikakve potrebe.
Sada ce vjerovatno uhapsiti lidere katalonaca, I napraviti od njih mucenike, politicke zatvorenike.
Omugucaju vanrednim dekretima da velike korporacije izmjeste centrale iz katalonije, sto su u sustini sankcije.
Sve ovo ide u korist prevage ljudi koji su bili neodlucni, da podrze nezavisnost.
Spanija je izgubila kataloniju, isto ko I srbija kosovo, sada je samo pitanje kada ce to priznat.
- Point.
#1617 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ako je iko sjebao sam sebe to su Katalonci. Izasli su na nelegalan referendum, kojeg niko od bitnijih svjetskih cimbenika nije priznao, cak sta vise svi su dali potpunu podrsku vladi Spanije, na referendum je izaslo 42% biraca, vidimo da je i katalonsko drustvo jako podjeljeno oko pitanja nezavisnosti, znaci samo su jos dublje podijelili same katalonce.
Sva pravna prava su na strani vlade Spanije. Separatisti mogu samo kurcu pjevati sad.
Sva pravna prava su na strani vlade Spanije. Separatisti mogu samo kurcu pjevati sad.
-
hAZNADAR
#1618 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Meni nije jasno kako se uopce mogu izvuci ikakve statistike o odazivu na glasanju pored onolikih policijskih blokada, zaplijene listica, zatvorenih biralista, pendrekanja okolo,...Point. wrote:Ako je iko sjebao sam sebe to su Katalonci. Izasli su na nelegalan referendum, kojeg niko od bitnijih svjetskih cimbenika nije priznao, cak sta vise svi su dali potpunu podrsku vladi Spanije, na referendum je izaslo 42% biraca, vidimo da je i katalonsko drustvo jako podjeljeno oko pitanja nezavisnosti, znaci samo su jos dublje podijelili same katalonce.
Katalonsko drustvo je bilo i prije podijeljeno oko ovog pitanja. U Barceloni je bilo sasvim normalno imati par skupova jedno pored drugog pristalica i protivnika. Bez incidenata. U familijama imas podijeljena misljenja i stavove - ali to ne stvara jaz. Covjek i zena mogu biti podijeljeni oko toga i ucestvovati na razlicitim skupovima - ali ce navecer leci zajedno.
Po onome sto sam cuo iz prve ruke - pendrekanje su osudili i jedni i drugi i ujedno ih je to vise zblizilo.
- NajdraziVodjaa
#1619 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Prnuli su u sisu katalonci ko i oni Kurdi fol proglasili nezavisnost a mole za pregovore, nemaju petlju da proglase nezavisnost bas steta jer da proglase bila bi bar malo rokacine.
-
Hakiz
#1620 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Mislim, ipak, da je reakcija Madrida, iako formalno i pravno potpuno logična i utemeljena (provođenje odluke Ustavnog suda) učinila da ispadnu despoti. A despote, iako ih se plaše, niko ne voli. Pa ni oni kojima u određenom trenutku odgovaraju.Point. wrote:Ako je iko sjebao sam sebe to su Katalonci. Izasli su na nelegalan referendum, kojeg niko od bitnijih svjetskih cimbenika nije priznao, cak sta vise svi su dali potpunu podrsku vladi Spanije, na referendum je izaslo 42% biraca, vidimo da je i katalonsko drustvo jako podjeljeno oko pitanja nezavisnosti, znaci samo su jos dublje podijelili same katalonce.
-
Hakiz
#1621 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Bolan, ako ti je do rokačine eno ti Legija stranaca, eno ti Blackwater, eno ti sukoba i ratova po Africi, Aziji, Bliskom istoku. Idi tamo, postani plaćenik, rokaj, pucaj, siluj, kolji, kradi. Ako preživiš još ćeš i zaraditi dobru lovu.NajdraziVodjaa wrote:Prnuli su u sisu katalonci ko i oni Kurdi fol proglasili nezavisnost a mole za pregovore, nemaju petlju da proglase nezavisnost bas steta jer da proglase bila bi bar malo rokacine.
Ali jok, ti bi da gledaš iz udobnosti doma svoga i ne rizikujući kako se drugi ubijaju da bi se zadovoljavao.
Fuj!
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#1622 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Čujem sinoć u jednoj emisiji na HRT3 da je izlaznost na katalonski referendum bila 40%.
Koliko sam uspio da povežem svu ovu priču, sve mi izgleda kao neko veliko spinovanje i skretanje pažnje sa mnogo većih socijalnih problema, možda i političkog kriminala. Gledajući brojne tv izvještaje i nasumične izjave običnih katalonaca, primjetio sam da je dosta njih zbunjeno, neodlučno, ili da o "neovisnosti" imaju dvojak stav- više da je sve to halabuka neke nove političke elite koja se gura kroz priču o "boljoj budućnosti u neovisnosti".
Kao i u svim nesretnim ili klimavim društvima gdje ima more problema- ili gole sirotinje, ili prezasićene svjetine koja ne cijeni ono što već ima- i u Kataloniji se eto razvio "novi duh" i "nacionalni romantizam koji je donio nove zahtjeve osvještenih građana".
Sjećam se i da taj narod tamo, nije bio gluh na naše patnje devedesetih. Zato ne bih da budem oštar, ali dopustiću sebi da pomislim da hoće hljeba preko pogače. Ne čitava Katalonija, već jedna brojna skupina onih koji hvataju svojih pet minuta u istoriji kako bi bili novi idoli nacionalne demokratije. To je hipokrizija, a nadam se da će u narodu biti dovoljno mudrih, utjecajnih i bogatih pojedinaca koji će spriječiti i lijevo i desno vječito spletkarenje ili veće sukobe. Neka čuvaju ovu blagodat koju već imaju...
Glede španske države, neprijatno me iznenadilo pretjerana upotreba metoda tajnih službi, pretjerano korištenje "javne" policije, a posebno nemušto, rigidno i potpuno neuvjerljivo djelovanje kralja Španije kao simboličkog vođe naroda. Španski dvor je, nažalost, pokazao da je truo do srži.
Koliko sam uspio da povežem svu ovu priču, sve mi izgleda kao neko veliko spinovanje i skretanje pažnje sa mnogo većih socijalnih problema, možda i političkog kriminala. Gledajući brojne tv izvještaje i nasumične izjave običnih katalonaca, primjetio sam da je dosta njih zbunjeno, neodlučno, ili da o "neovisnosti" imaju dvojak stav- više da je sve to halabuka neke nove političke elite koja se gura kroz priču o "boljoj budućnosti u neovisnosti".
Kao i u svim nesretnim ili klimavim društvima gdje ima more problema- ili gole sirotinje, ili prezasićene svjetine koja ne cijeni ono što već ima- i u Kataloniji se eto razvio "novi duh" i "nacionalni romantizam koji je donio nove zahtjeve osvještenih građana".
Sjećam se i da taj narod tamo, nije bio gluh na naše patnje devedesetih. Zato ne bih da budem oštar, ali dopustiću sebi da pomislim da hoće hljeba preko pogače. Ne čitava Katalonija, već jedna brojna skupina onih koji hvataju svojih pet minuta u istoriji kako bi bili novi idoli nacionalne demokratije. To je hipokrizija, a nadam se da će u narodu biti dovoljno mudrih, utjecajnih i bogatih pojedinaca koji će spriječiti i lijevo i desno vječito spletkarenje ili veće sukobe. Neka čuvaju ovu blagodat koju već imaju...
Glede španske države, neprijatno me iznenadilo pretjerana upotreba metoda tajnih službi, pretjerano korištenje "javne" policije, a posebno nemušto, rigidno i potpuno neuvjerljivo djelovanje kralja Španije kao simboličkog vođe naroda. Španski dvor je, nažalost, pokazao da je truo do srži.
-
hAZNADAR
#1623 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Nemaju oni nesto poput naseg SDA, SNSD, odnosno lopove tog nivoa, Sebiju, redukcije,... a njihov nacionalromantizam je poceo jos u 19-om vijeku. Ne mogu se tumaciti iz ugla nasih iskustava.dr.gog wrote:Čujem sinoć u jednoj emisiji na HRT3 da je izlaznost na katalonski referendum bila 40%.
- Point.
#1624 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Procitao sam da je bilo 42 posto, sad je li bilo ili ne, to ne znam zaista. Al opet, katalonci su bas podjeljeni po ovom pitanju.pasha078 wrote:Te dvije tvrdnje spanske vlade da je a) refrendum nelegalan i nevazeci i b) da samo 40% katalonaca zeli neovisnost jer ih je toliko glasalo su kontradiktorne. Ako drzis taj referendum nelegalnim onda se nikako ne mozes pozivat na rezultate. Cakstavise to moze biti opasno za Madrid, jer mu indirektno time daju legitimitet.Point. wrote:Ako je iko sjebao sam sebe to su Katalonci. Izasli su na nelegalan referendum, kojeg niko od bitnijih svjetskih cimbenika nije priznao, cak sta vise svi su dali potpunu podrsku vladi Spanije, na referendum je izaslo 42% biraca, vidimo da je i katalonsko drustvo jako podjeljeno oko pitanja nezavisnosti, znaci samo su jos dublje podijelili same katalonce.
Drugo, citao sam tvoje postove na drugim temama i znam da imas dobrih argumenata, zato sam i siguran da kontas da je izlaznost bila i veca, masa listica je konfiskovana a dosta mjesta zatvoreno. Isto sam siguran da je dosta ljudi koji bi bili za iz straha ostalo kuci.
Da budem fer, sama mehanika referenduma je diskutabilna. Ko je kontrolisao da se ne glasa dva puta? Ko je kontrolisao prebrojavanje?
Znaci tesko je reci koliko katalonaca zeli neovisnost. Bar na osnovu ovog referenduma. Indirektno, a to je samo moje misljenje, mogu grijesiti, cini se da je nakon batinjanja i posebice onog zalosnog govora kralja, preko polovine za neovisnost.
Jedini nacin da se ovo pitanje rijesi je referendum u skotskom stilu. Za nekih 2-3 godine, obje strane pripreme argumente, bez bajoneta, pa kako bude.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1625 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Katalonci nisu uopce podijeljeni. Podijeljeni su stanovnici katalunje kojih je gotovo pola iz andaluzije ili kastilje. Ekonomski emigranti. Katalonci pamte repreasiju Frankovog rezima, zabranu jezika i prenoase generacijama. Imaju famu da su vrijedni i skrti i tako ih boli svaki € koji se kroz budzet slijeva anadaluzanina koji imaju famu da su lijeni. Ekonomski aspekt zelje za otcjepljeenjem nikako zanemariti. U svemu je najasramotniji bio kraljev govor. U strahu za gubitak vlastitih privilegija i, parazitiranja jasno i nedvosmisleno je stao uz deasnicu. Socijaliasti i Podemos imaju vrlo pozitivan i tolerantan stav. Nismo za otcjepljenje ali policija ne smije tuci. Franco je ozivio ovih dana. Diktatori ne umiru lako.