AKCIZE: Ko izda - pizda

Post Reply
palermo

#1601 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by palermo »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:
Navedi mi, normalnu, zemlju gdje javni sektor ima dulo veće plate od realnog sektora. U razvijenim zemljama situacija je obratna. Kako to ne možeš da definišeš otimanjem ? To mi nije jasno.

Javni sektor postoji zbog građana i realnog sektora, da omogući bolji život, uređeno tržište, lakše pokretanje posala, vladavinu zakona i prava. Kod nas mi postojimo zbog javnog sektora i snosimo osim svojih i njihove troškove.

Klasična otimačina, zar ne ?

Nastavićemo čim ovo rasčistimo, ne bježim od konkretne priče.
Profesor na fakultetu sa 980 KM ima duplo veću platu od bravara u nekoj privatnoj firmi. Nema.

Vrhunski doktor, priznat u regiji, sa doktoratom, funkcijom ima duplo veću platu od bravara (izvinjavam se bravarima što sam ih uzeo kao poređenje, vrlo poštujem njihov rad) ima.....njegovih 1800 KM je duplo više......u razvijenim zemljama bi imao deset puta više......

Sve dotle dok ti čitav javni sektor podvodiš po isti nazivnik,i sve nazivaš otimačima, ne vejrujem da ima rješenja.

A rješenje je kao što Prpa reče "Tu je jedini izlaz nauciti sta nam treba a sta ne".......
Fudo387

#1602 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Fudo387 »

palermo wrote:Vrhunski doktor, priznat u regiji, sa doktoratom, funkcijom ima duplo veću platu od bravara (izvinjavam se bravarima što sam ih uzeo kao poređenje, vrlo poštujem njihov rad) ima.....njegovih 1800 KM je duplo više......u razvijenim zemljama bi imao deset puta više......
Vrhunski, da, i puno vise od deset puta, ali ne i svaki doktor.
Drot i vojnik u razvijenim zemljama nema vecu platu od bravara, naprotiv.
General War

#1603 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by General War »

palermo wrote:
General War wrote:
Doktorima vec placamo kad svratimo kod njih na privatnu praksu jer u drzavnim nema skoro nista...btw drzava ih je i izskolovala, na zapadu fukara ni neide na fakultete...
Policija sluzi da ostri cunu na sirotinji, nit ima sredstava za rad niti opreme
A umjetnost se ganja punog stomaka...ne sjecam se da je bingo ili konzum organizovali posjetu svojih radnika tim institucijama.

Znaci, zajebi sve, valja princip divljeg zapada usvojit dok se ne dodje na egal.
A znači to je osnovna ideja.....aha....

pa moram ti priznati drug moj, ali ja sam protiv tih lumpenproleterskih ideja.....
Kakve veze ima proleteri sa tim, ja placam sve usluge visestruko..a sto bih? recimo od pedijatara koji se u nesto razumiju u domu zdravlja u tuzli je jedna zena kojoj vjerujem ostali da te bog sacuva, i sta cu ako nema doticne gospodje a dijete bolesno...pici kod Alabajcija da makar imas dijagnozu kako treba kod djeteta.
Za policiju mozemo svi traktate pisati ovdje, ko ih vodi i cemu sluze...
Umjetnost...daj ne zajebavaj. Din ti zasluzni gradjanin Sarajeva :-) :lol:
Sta hocu reci, svi na trziste rada...pa ko koliko se moze zaraditi realno. Nigdje na svijetu policija nije placena da bude u svili i kadifi...kome se ne svidja eno biro pa nek nadju sta bolje shodno kvaliteti koju mogu ponuditi.
I ja sam protiv kurcenja po svaku cijenu...izgleda da je i tebi osnovna ideja...samo da IKEA dodje, ostalo cemo lako.
palermo

#1604 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by palermo »

Fudo387 wrote:
palermo wrote:Vrhunski doktor, priznat u regiji, sa doktoratom, funkcijom ima duplo veću platu od bravara (izvinjavam se bravarima što sam ih uzeo kao poređenje, vrlo poštujem njihov rad) ima.....njegovih 1800 KM je duplo više......u razvijenim zemljama bi imao deset puta više......
Naravno Dofu, pa uravnilovka je jedan od dodatnih problema ovoga društva, posebno javnog sektora.

Zar ima naš drot duplo veću platu od bravara...? kod nas u HNK nema, možda u Kantonu Sarajevo...
palermo

#1605 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by palermo »

General War wrote:[
Sta hocu reci, svi na trziste rada...pa ko koliko se moze zaraditi realno. Nigdje na svijetu policija nije placena da bude u svili i kadifi...kome se ne svidja eno biro pa nek nadju sta bolje shodno kvaliteti koju mogu ponuditi.
I ja sam protiv kurcenja po svaku cijenu...izgleda da je i tebi osnovna ideja...samo da IKEA dodje, ostalo cemo lako.
Pa to ti nije loša ideja, tržište nek sve odredi i cijenu rada i cijenu usluge......samo bojim se da tada imaju konsekvence kojima se mnogima sa ove teme ne bi svidjele......

Šta fali IKEA da dođe :shock:
General War

#1606 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by General War »

palermo wrote:
Pa to ti nije loša ideja, tržište nek sve odredi i cijenu rada i cijenu usluge......samo bojim se da tada imaju konsekvence kojima se mnogima sa ove teme ne bi svidjele......

A kao sada su konsekvence obecavajuce?

Cekaj ba, je li ti zivis u Bosni?
Ako je raznim nametima i paranametima optereceni BiH gradjanin vec opterecen sad je OK da mu jos malo dodamo, jer ovo do sada nije dovojno?
Last edited by General War on 18/12/2017 22:43, edited 1 time in total.
cvrčak_na_hedonizmu

#1607 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

palermo wrote:
Navedi mi, normalnu, zemlju gdje javni sektor ima dulo veće plate od realnog sektora. U razvijenim zemljama situacija je obratna. Kako to ne možeš da definišeš otimanjem ? To mi nije jasno.

Javni sektor postoji zbog građana i realnog sektora, da omogući bolji život, uređeno tržište, lakše pokretanje posala, vladavinu zakona i prava. Kod nas mi postojimo zbog javnog sektora i snosimo osim svojih i njihove troškove.

Klasična otimačina, zar ne ?

Nastavićemo čim ovo rasčistimo, ne bježim od konkretne priče.
Profesor na fakultetu sa 980 KM ima duplo veću platu od bravara u nekoj privatnoj firmi. Nema.

Vrhunski doktor, priznat u regiji, sa doktoratom, funkcijom ima duplo veću platu od bravara (izvinjavam se bravarima što sam ih uzeo kao poređenje, vrlo poštujem njihov rad) ima.....njegovih 1800 KM je duplo više......u razvijenim zemljama bi imao deset puta više......

Sve dotle dok ti čitav javni sektor podvodiš po isti nazivnik,i sve nazivaš otimačima, ne vejrujem da ima rješenja.

A rješenje je kao što Prpa reče "Tu je jedini izlaz nauciti sta nam treba a sta ne".......
Opet spinuješ i ne znam kako te neko može uzeti za ozbiljno u diskusiji.

Policajac u USA ima istu ili manju platu u odnosu na prosjek države kod nas izlaze 1.200-1.300 pa računaj gdje smo. Vani doktori plaćaju svoje školovanje, ovdje školu dobijaju besplatno i jako loše rade svoj posao. Ono što valja je otvorilo privatne biznise. Usloga katastrofalna.

Opštine, Kantoni, ministarstva, parlamenti, drotovi, medicinski radnici, vozači, sekretarice, VIK, GRAS, Tržnice, Telecomi i ostala JP - zapravo svi radnici sa SSS u javnom sektoru izađu preko 1.200-1.300 i mnogo više od toga, a u suštini vrijede pola iznosa koji dobijaju, a i to je puno.

Srednja stručna sprema, u javnom sektoru, a takvih je preko 90% je plaćena duplo više nego što zaista vrijedi. Razlog, biračko tijelo.

A ti nastavi sa spinovima i pričom kako je birački aparat glomazan, ali eto, naše je, jebiga.
Fudo387

#1608 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Fudo387 »

palermo wrote:
Fudo387 wrote:
Naravno Dofu, pa uravnilovka je jedan od dodatnih problema ovoga društva, posebno javnog sektora.

Zar ima naš drot duplo veću platu od bravara...? kod nas u HNK nema, možda u Kantonu Sarajevo...
Pojma nemam, ali mislim da vojska i murija ima vecu platu od radnicke klase u BIH, mozda grijesim, al' sumnjam da bi se svi gurali i stelili
poslove u muriji da je onom sto ljepi djonove u Olipu plata i blizu njegove. Isti slucaj i sa vojskom, pa jebo te, to je jedina zemlja na svijetu
u kojoj ti treba stela da budes vojnik. Zatekao se za stolom u kafani kad se ovom jednom rahiticaru to sredjiva, mislim, nisam se mjesao
jer nisam dobro ni skontao sta se desava, kasnije mi rekli. :D
Cuj, hoce da bude vojnik, a nema u njemu dvadeset kila sa sljemom kad mu metnes na glavu...vele, haj ba Fudo, ne kontas ti to, dobra je plata.
Aha, ok, haj dobro.
palermo

#1609 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by palermo »

.
:thumbup:

svakako se moram spremati za sutrašnji posao
palermo

#1610 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by palermo »

General War wrote:
palermo wrote:

Ako je raznim nametima i paranametima optereceni BiH gradjanin vec opterecen sad je OK da mu jos malo dodamo, jer ovo do sada nije dovojno?
Jok, u hercegovini.....

Pa ne kažem ja da su konzekvence obećavajuće, sve je uvijek samo stvar odluke
cvrčak_na_hedonizmu

#1611 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

General War wrote:
palermo wrote:

Palermov spin kaže da bi došla anarhija, ako bi policija bila lošije plaćena. Krala bi se vozila ko bombone, masa droge i narkosa na ulici, krađe bi se povećale, bilo preko 50% neriješenih predmeta. Ono, klasična anarhija :skoljka:
cvrčak_na_hedonizmu

#1612 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

palermo wrote:

.

Ali uredno preskoči priču o pretplaćenoj SSS u javnom sektoru ( koje ima više od 90% i biračko su tijelo ) uz obavezno ubacivanje nn profesora sa platom od 970,00 maraka.

Tanak si druže, ko rizla :)
palermo

#1613 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by palermo »

palermo wrote:

.

Ali uredno preskoči priču o pretplaćenoj SSS u javnom sektoru ( koje ima više od 90% i biračko su tijelo ) uz obavezno ubacivanje nn profesora sa platom od 970,00 maraka.

Tanak si druže, ko rizla :)
a jebo ga Cvrle, prvo kažeš ko te može uzeti za ozbiljno u diskusiji, a onda me optužuješ da neću da pričam.......vallahi billahi ne znam ko ne bi bio tanak u takvom odnosu snaga...
General War

#1614 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by General War »

palermo wrote: Jok, u hercegovini.....

PA sta ti je odluka...ko god se buni ti budes tako dobar sto ces od nekog drugog koji sa tim nema veze uzeti koliko treba na namjeris...pa do kada mislis tako? Ili drugacije:
Je li bolje da sve ode u picku materinu kad smo duzni 8 milijardi ili 20 milijardi MMF i kojekakvima?
Fudo387

#1615 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Fudo387 »

Ako cemo realno, i da sistem bude odrziv.

Prosjecna plata bravara 800 KM-polazna osnova.
Onda to povlaci sljedecu isplatu:
Drot-500 KM
UCiteljica-520 KM
Vojnik-250KM
Ona za salterom u opstini-120KM
Doktor-4000KM
Univerzitetski profesor-3000KM
........................................

Za sve vise, trebas zakinuti bravara ili se zaduziti kod MMF.
Nema tu neke nadri matematike.
cvrčak_na_hedonizmu

#1616 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

palermo wrote:
a jebo ga Cvrle, prvo kažeš ko te može uzeti za ozbiljno u diskusiji, a onda me optužuješ da neću da pričam.......vallahi billahi ne znam ko ne bi bio tanak u takvom odnosu snaga...
I dalje izbjegavaš odgovor odnosno neozbiljno spinuješ :)

Možemo i sutra nastaviti, nije problem :D Znam da možeš bolje, al jebiga, klizav teren :-D
General War

#1617 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by General War »

Palermov spin kaže da bi došla anarhija, ako bi policija bila lošije plaćena. Krala bi se vozila ko bombone, masa droge i narkosa na ulici, krađe bi se povećale, bilo preko 50% neriješenih predmeta. Ono, klasična anarhija :skoljka:
Anarhija?? :roll:
Pa danas vijesti kazu da su nekakvog inspektora dva puta uhapsili u godini dana za primanje mita :-) :lol:
cvrčak_na_hedonizmu

#1618 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

General War wrote:
Pa danas vijesti kazu da su nekakvog inspektora dva puta uhapsili u godini dana za primanje mita :-) :lol:
Kmh......cinizam ?

Drotovi su najbolji u jedenju buhtli i bureka iz pekara. Sve navedeno se već dešava :skoljka:
palermo

#1619 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by palermo »

General War wrote:

PA sta ti je odluka...ko god se buni ti budes tako dobar sto ces od nekog drugog koji sa tim nema veze uzeti koliko treba na namjeris...pa do kada mislis tako? Ili drugacije:
Je li bolje da sve ode u picku materinu kad smo duzni 8 milijardi ili 20 milijardi MMF i kojekakvima?
a đe si pronašao da sam ja napisao nešto slično ovom boldiranom

I samo da ponovim, nisam pristalica ideje da idemo u pičku materinu zbog toga što će nam nakon toga k'o biva biti bolje......
General War

#1620 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by General War »

palermo wrote:
General War wrote:

I samo da ponovim, nisam pristalica ideje da idemo u pičku materinu zbog toga što će nam nakon toga k'o biva biti bolje......
Nece biti bolje vec postenije...izigravat frajera sa tudjim parama je riskantan posao. A tako sam te razumio, iz tvojih postova.
cvrčak_na_hedonizmu

#1621 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

palermo wrote:
General War wrote:

Zato je bolje da svi plaćamo javni sektor, a samo mi, iz privatog sektora, odemo u pizdu materinu. Ipak je to naše i ne treba biti radikalan, jer se trebamo bojati konsekvenci bunta :thumbup:

Genijalno :lol:
palermo

#1622 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by palermo »

I dalje izbjegavaš odgovor odnosno neozbiljno spinuješ :)

Možemo i sutra nastaviti, nije problem :D Znam da možeš bolje, al jebiga, klizav teren :-D
eno ga opet, pa nisam ja ovo napisao, jebo ga miš.....
i moliću lijepo.....
Ali uredno preskoči priču o pretplaćenoj SSS u javnom sektoru ( koje ima više od 90% i biračko su tijelo )
šta znače riječi glomazan, nekompetentan i skup javni sektor.....možda možeš pokušati pronaći unutar ovih pojmova odgovor na tvoje pitanje. Možeš još razmotriti i pojam uravilovke....spomenuh ga kad sam odgovarao našem prijatelju Fudsonu
General War

#1623 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by General War »

General War wrote:
Kmh......cinizam ?

Drotovi su najbolji u jedenju buhtli i bureka iz pekara. Sve navedeno se već dešava :skoljka:
drotovi slusaju naredbu, a naredba je da bog sacuva i politicka...i ja bi jeo buhtle kad mozes izgubit posao ako pogresno auto zaustavis...ali nije to problem gradjana koji to placaju...a tu se drotovi ne zale.
palermo

#1624 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by palermo »

Zato je bolje da svi plaćamo javni sektor, a samo mi, iz privatog sektora, odemo u pizdu materinu. Ipak je to naše i ne treba biti radikalan, jer se trebamo bojati konsekvenci bunta :thumbup:

Genijalno :lol:
A Cvrleta, možemo mi i ukinuti javni sektor i da sve damo na tržište, kao što rekoh sve je stvar odluke....

....pravo da ti kažem, mene lično to ne bi mnogo pogodilo....
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1625 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by _BataZiv_0809 »

Ali eto ipak radije nemoj...
Post Reply