Profesor na fakultetu sa 980 KM ima duplo veću platu od bravara u nekoj privatnoj firmi. Nema.cvrčak_na_hedonizmu wrote:
Navedi mi, normalnu, zemlju gdje javni sektor ima dulo veće plate od realnog sektora. U razvijenim zemljama situacija je obratna. Kako to ne možeš da definišeš otimanjem ? To mi nije jasno.
Javni sektor postoji zbog građana i realnog sektora, da omogući bolji život, uređeno tržište, lakše pokretanje posala, vladavinu zakona i prava. Kod nas mi postojimo zbog javnog sektora i snosimo osim svojih i njihove troškove.
Klasična otimačina, zar ne ?
Nastavićemo čim ovo rasčistimo, ne bježim od konkretne priče.
Vrhunski doktor, priznat u regiji, sa doktoratom, funkcijom ima duplo veću platu od bravara (izvinjavam se bravarima što sam ih uzeo kao poređenje, vrlo poštujem njihov rad) ima.....njegovih 1800 KM je duplo više......u razvijenim zemljama bi imao deset puta više......
Sve dotle dok ti čitav javni sektor podvodiš po isti nazivnik,i sve nazivaš otimačima, ne vejrujem da ima rješenja.
A rješenje je kao što Prpa reče "Tu je jedini izlaz nauciti sta nam treba a sta ne".......