Fudo387 wrote:tranquil wrote:Bodkin wrote:A i sta je problem sa irskim teroristima? Nemamo problem sa srpskim i hrvatskim separatistima jelde?
Pa upravo to mu crtam cijelo vrijeme. Ne mogu da skontam jel' ozbiljan il' trola pokušavajući da me iznervira. Čuj nije čuo za irski terorizam. Ni za ekološki, baskijski. Čuje samo ono što hoće. How yes no.
Dobro, ovo je novinarski clanak, ja se ne sjecam da su ih tako oslovljavali, bar kad je rijec o vlastima tog vremena.
Vazda je bilo, IRA uradila to i to, ETA uradila to i to...nikad irski teroristi ili baskijski teroristi.
Doslovno su tako oslovljavani i naziv uopšte nije problematičan. Imaš onaj link FBI-a o ekološkom terorizmu koji je još aktuelan ne da mi se više tražiti da udovoljim nečijoj intelektualnoj lijenosti, ali u svim britanskim komunikacijama se "irski terorista" kada se govori o tom vremenu normalno koristi, bez protesta Iraca.
Mada, tadašnja nekontroverznost upotrebe tih prefiksa je možda i dijelom zbog toga što su većina terorističkih činova tog vremena bili bez žrtava, česte su bile otmice aviona i brodova sa prisilnim sletanjem / promjenom rute, a i to je terorizam, dok su, protekom vremena, do nas ostale informacije samo o najgorim činovima. Iz tog vremena je i izreka "terorista jednih je borac za slobodu drugih" pa se možda zato i nije ni stvarao toliki otpor toj nomenklaturi.
Ovi današnji ubijaju kamionom u meso, bombom u djecu, i razumijem goruću želju za distanciranjem vlastitih identifikacijskih oznaka od tog pojma.