SamoVasGledam wrote:----
Kao prvo, otkad to proročanstvo sadrži termin 'ako možete'? Jel tvoj sveznajući Bog daje proročanstvo ovde ili se igra nagađanja? Meni više liči na ovo drugo.
za vrijeme Kur'ana nisu mogli, ali zato kaze
moci cete prodrijeti jedino uz veliku moc.
sto je jasno naglaseno da postoji mogucnost u buducnosti
u cemu je problem neznam.
Kao drugo, Korkut je pogrešno preveo. Ne piše nigde da je potrebna velika moć za proboj u svemir, već Allahova dozvola. Tako barem svi engleski prevodi kažu -
http://quran.com/55/33 . Dakle tvoja povezanost velike moći sa 'dosta goriva' pada u vodu. Primetio sam da koristiš različite prevode i različite jezike prevoda u zavisnosti koji ti najviše odgovara u datom trenutku, ali ne valja ti to.
nije pogresno preveo, a evo ti i dokaz
سلطـن
https://translate.google.se/#ar/en/%D8% ... 9%80%D9%86
izmedju ostalog sultan znaci
Power (Moc)
Ibn Kesir - "O družine džinova i ljudi, ako možete preko granica nebesa i Zemlje prodrijeti, prodrite, moći ćete jedino uz veliku moć!" Tj. nećete moći pobjeći od Allahove odredbe i snage, jer vas On sve obuhvata. Nećete biti u stanju izbjeći polaganje računa, niti izvršenje suđenja, jer gdje god mislite da biste mogli otići, varate se, bit ćete okruženi melekima koji će paziti na vas.'
Tafsir al-Jalalayn - O company of jinn and humans, if you are able to pass through, to exit from, the confines, the regions, of the heavens and the earth, then pass through! — a command [meant] to challenge them to what they are incapable of [doing]. You will not pass through except with a sanction, [except] with some power, and you have no power for such a thing.
http://www.altafsir.com/Tafasir.asp?tMa ... nguageId=2
kao prvo ,ibn kesiru je bilo nezamislivo da ljudi idu u svemir pa onda vjerovatno je pokusavao da objasni u svom domenu razumijevanja
Svejedno i da je to tačno, opet nije Bog taj koji je stvorio nova prevozna sredstva, kako piše u Kur'anu, već čovek i samo čovek. Bez ikakve Božije pomoći!
ovo pokazuje kako slabo poznajes kako muslimani gledaju na Boga, niko i nikad od muslimana nije vjerovao da ce Bog doci na zemlju i dati nova prevozna sredstva, nego Bog daje tako sto ubaci ideju u covjekov mozak pa to covjek onda poslije napravi , Allah dadne razumijevanje tih stvari nekim ljudima pa to naprave, eto tako to funkcionise a ne kako to ti nakaradno razumijes.
Ti si u jednom starom, primitivnom tekstu koji govori o sakaćenju stoke uspeo da pronađeš modernu nauku, kloniranje, ćelije i šta sve ne. Zaista je neverovatno šta religija učini čoveku. Koristeći tvoju metodu (videću ono što želim da vidim) i tumačenja, u svakoj knjizi, u svakom tekstu bi mogao da vidiš (ili bolje rečeno da ti se priviđa) desetine stvari koje veze sa vezom nemaju, samo da bi ih povezao sa današnjim vremenom.
Gledaj kako se to Smrle radi. Sada ću demantovati sebe i dokazati da upravo u ajetu koji si citirao zaista postoji proročanstvo i da ipak Kura'n sadrži nekakva čuda. U ajetu 4:118 šejtan govori kako će navući neke Božije robove (muslimane) da ga slede, a u 119. ajetu kaže da će ih navoditi da menjaju Allahova stvorenja. Da li to znači da šejtan navodi muslimane da obrežu svoju decu? Meni lično ovo ima više logike nego ono tvoje o kloniranju. A najjače je što se ovo zaista obistinilo.
jeli se spominje rezanje usiju stoci, da
dali se spominje mijenjanje Bozijeg stvaranja, da
Dali sad naucnici rezanjem usiju stoci mijenjanju Allahovo normalno stvaranje, da
U ajetu 4:118 šejtan govori kako će navući neke Božije robove (muslimane) da ga slede,
po islamu svi su ljudi bozji robovi, a ne samo muslimani, tako da pricas gluposti kad hoces samo da zakacis etiketu boiji rob a kao drugi nisu.
znaci jasno i hadis ukazuje da su svi ljudi bozji robovi, bili vjernici ili nevjernici
Ebu Zerr el-Gifari r.a.
kazuje da je Allahov Poslanik s.a.v.s. prenosi da Uzvišeni Allah kaže: "Robovi Moji, Ja sam Sebi zabranio nasilje (zulum), i vama ga ucinio zabranjenim, pa ne cinite jedni drugima nepravdu. Robovi Moji, svi ste vi zalutali osim onoga koga Ja uputim, pa tražite da vas uputim i Ja cu vas uputiti. Robovi Moji, svi ste vi gladni osim onoga koga Ja nahranim, pa tražite da vas nahranim i Ja cu vas nahraniti. Robovi Moji, svi ste vi neodjeveni osim onoga koga Ja odjenem, pa tražite da vas odjenem i Ja cu vas odjenuti. Robovi Moji, vi griješite i nocu i danju, a Ja sve grijehe opraštam, pa tražite da vam oprostim. Robovi Moji, vi nikada ne možete doci do onoga što bi meni koristilo pa da Mi koristite. Robovi Moji, kada bi svi vi, i prvi i zadnji, i ljudi i džini, imali srce najpobožnijeg covjeka, to ništa ne bi povecalo Moju vlast. Robovi Moji, kada bi svi vi, i prvi i zadnji, i ljudi i džini, imali srce najveceg griješnika, to ništa ne bi umanjilo Moju vlast. Robovi Moji, kada biste se svi vi, i prvi i zadnji i ljudi i džini, sakupili na jedno mjesto, pa Mi svi uputili molbe i Ja udovoljio svacijoj molbi, to ne bi umanjilo Moju vlast ni koliko se umanji more kada se u njega zamoci igla. Robovi Moji, sve je do vaših djela koje vam Ja zapisujem, a potom cu vam za njih dati odgovarajucu naknadu. Pa ko zatekne dobro neka zahvali Allahu, a ko zatekne loše neka kori samoga sebe." Bilježe Muslim (Tirmizi i Ibn Madždže).
Pa je zato naredio da se psi tamane, jel tako?
nelazi i nepetljaj, nikad nije rekao da se tamane svi psi