Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post Reply
ABH017

#1601 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

tututuuuu wrote:
ABH017 wrote:
dustaban wrote: Bogami su druge religije odvojive i to upravo i jeste najveci problem islama.
I ostalih sa islamom.
Vidjeli smo odvojivost jedne od njih, na nedavnom skupu u Bijeljini (čini mi se), gdje je sva Srpska politika došla kod patrijarha na "reset na fabričke postavke".
To je izuzetak u krscanskom svijetu i vjera to uopce ne trazi. To je vise stvar nacionalizma nego vjerskog propisa. Islam s druge strane trazi svoju inkorporaciju u drustveno, politicko i pravno uredjenje. I kako kolega rece po meni upravo je to glavni problem u islamskom svijetu. Pa je tako tesko pomiriti mnoge konvencije o ljudskim pravima sa islamom.
Koliko sam upućen, mi smo imali ovdje šeriat na vlasti dugi period. Imamo ga i sad u Iranu, recimo. Zašto se pod šeriatom smatra samo uređenje KSA? Možda zato što na tom truhlom primjeru možete da se liječite... I uz put nam prikačite kako mi, u stvari i nismo muslimani. :oops:
ABH017

#1602 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

dustaban wrote:
ABH017 wrote: Vjernik ne mora da se pridržava svih propisa da bi bio vjernik. Može vjerovati a da ne ispunjava sve obaveze. Negdje svjesno, negdje nesvjesno.
Vjerovanje se temelji na drugim stvarima, a ne na propisima...
Evo konacno nesta prihvatljivo iz tvoje tastature.

S tim sto bih ja ovo jos malo prosirio pa kazao - za vjerovanje u boga cak je i religija nepotrebna!
:)
Ali to ja uvijek pišem.
To je Islam dustabane.
Styling

#1603 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Styling »

Bodkin wrote:
Styling wrote:
Kareem Abdul wrote:
To je više stvar nekakvog identiteta nego religije. Kršćanstvo nigdje ne traži uspostavu države po kanonskom zakonu. Isus iz Nazareta nije bio politički već duhovni vođa koji je i sam rekao "Moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta" i upravo zbog toga su gotovo sve tradicionalno kršćanske države sekularne i zakoni se ne kroje po Bibliji jer prepreka sekularizaciji je bila Crkva, a ne vjera.

Islam s druge strane, traži uspostavu vjerske države po islamskim zakonima a primjeri su Saudijska Arabija (vjerski apartheid), Somalija, šiitski Iran, Brunej, Katar, Sudan.... U svijetu više ne postoje zemlje koje su teokratske a da nisu većinski muslimanske.

Možda Sjeverna Koreja ako uzmemo u obzir da je njihov Veliki Vođa neka vrsta božanstva kojem pridaju nadnaravne sposobnosti.
To je zato sto je Islam, za razliku od drugih religija, u isto vrijeme i religija i politicki sistem. Propisuje ne samo religijska nego i drustvena pravila, odnose u drustvu, prava i obaveze, legislativu, itd. dok se druge religije, uslovno receno, drze po strani. Jer, recimo, u vecinski katolickim drzavama kao sto je kompletna Juzna Amerika, religija itekako ima utjecaj na zivot i odredjuje pravila svakodnenog ponasanja. Sve se vrti oko svetaca i proslava religijskih dogadjaja.
Upravo o tome i pricamo da islam propisuje politiku dok druge religije ne ali ima forumasa koji ne kontaju.
A o tome da je takav politicki model totalno u suprotnosti sa modernom demokratijom i ljudskim pravima drugom prilikom
Demokratskiji je nego neki sistemi koji se busaju u prsa svojom demokratijom a uspostavili su apsolutni "surveilance" drustva. Uskoro ce u tim demokratskim drustvima ljudima cipove ugradjivati da bi ih mogli nadzirati i kontorolisati. Da li je to krsenje ljudskih prava i sloboda?
ABH017

#1604 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

Bodkin wrote:
ABH017 wrote:
Bodkin wrote:Druge religije nemaju veze sa vodjenjem politike
Ma nemoj. Hoćeš reći da su druge vjere manjkave?
Jesi siguran?
Ko upravlja Vatikanom?
Ko je upravljao srednjovjekovnim evropskim državama?
Zašto se u SAD zaklinju nad Biblijom?

Šeriat je zakonik izvučen iz vjerskih propisa.
:mrgreen: u pravu si. Ajmo se vratiti u srednji vijek. Taman da religije dodju na svoje :izet:

Ps. Varikan JEDINI na svijetu. Nigdje u bibliji niie regulisano da ae na sudu zaklinje na bibliju. Dakle veze nema sa tim da kracanstvo regulise politiku. Plus samo u USA to ima. Argument supalj kao zub
A ti kao znaš šta piše u Kur'anu?
Kršćanska religija se miješala u srednjem vijeku u politiku, Vatikan jedan primjer uređenja kršćanske države, na balkanu se po običaju religija miješa u politiku pa ćemo to pripisati nacionalizmu, u USA se zaklinju na bibliji izabrani političari, sudije, pa i svjedoci na sudu, sve su to šuplji argumenti za islamofoba.
Šta drugo da ti kažem.
ABH017

#1605 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

Bodkin wrote: :mrgreen: u pravu si. Ajmo se vratiti u srednji vijek. Taman da religije dodju na svoje :izet:
Jel to znači da kršćanstvo danas nije izvorno?
Ili nije bilo u srednjem vjeku, jer ako je ikad imalo pretenzije da se mješa u politiku, zašto ne bi opet? Osim ako to više nije kršćanstvo, kao izvorni nauk Božijeg poslanika Isa a.s., nego neka prerađena varijanta?
tututuuuu

#1606 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by tututuuuu »

I sve u svemu, najbolji primjer je ova tema sto ne treba vjernicima (ni hidzabu) dati mjesto u sudnici. Odmah se razvila teoloska rasprava sta muslimani smiju i ne smiju, je li krscanstvo vjera koje utjece na politiku ili ne itd...
tututuuuu

#1607 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by tututuuuu »

ABH017 wrote:
Kršćanska religija se miješala u srednjem vijeku u politiku, Vatikan jedan primjer uređenja kršćanske države, na balkanu se po običaju religija miješa u politiku pa ćemo to pripisati nacionalizmu, u USA se zaklinju na bibliji izabrani političari, sudije, pa i svjedoci na sudu, sve su to šuplji argumenti za islamofoba.
Šta drugo da ti kažem.
U USA se na Bibliji zaklinju samo krscani, muslimani se zaklinju na Kuranu itd... Ateisti valjda daju casnu izvidjacku. :D Ukratko, zaklinjes se na onome sto ti predstavlja vrijednost. Na Balkanu je upravo do nacionalizma i populizma politicara i to je negdje manje, negdje vise. Slovinija najmanje, RH isto tako jako ograniceno...

I krscanska vjera se nigdje ne mijesa u drzavno uredjenje niti u politiku, vec je u srednjem vijeku Crkva bila ta koja je gurala svoj utjecaj. Npr., ja ne znam da igdj u Bibliji pise da treba paliti vjestice itd... Ili bicevati za nevjeru...
ABH017

#1608 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

tututuuuu wrote:I sve u svemu, najbolji primjer je ova tema sto ne treba vjernicima (ni hidzabu) dati mjesto u sudnici. Odmah se razvila teoloska rasprava sta muslimani smiju i ne smiju, je li krscanstvo vjera koje utjece na politiku ili ne itd...
Sve u svemu oponenti Islama (ovdje su većina takvi), razvijaju teološku raspravu (a ne muslimani), na svakoj temi na pdf religija. Tako se po defaultu ponašaju i ovdje. Valjda se tako lakše živi sa predrasudama i fobijama. Šta li?
Ako znaš čitati, onda se lahko možeš i uvjeriti u to. Ali ti to već znaš, ovaj post je bio samo još jedan pokušaj olakšanja fobije.
ABH017

#1609 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

tututuuuu wrote:
ABH017 wrote:
Šta drugo da ti kažem.
U USA se na Bibliji zaklinju samo krscani, muslimani se zaklinju na Kuranu itd... Ateisti valjda daju casnu izvidjacku. :D Ukratko, zaklinjes se na onome sto ti predstavlja vrijednost. Na Balkanu je upravo do nacionalizma i populizma politicara i to je negdje manje, negdje vise. Slovinija najmanje, RH isto tako jako ograniceno...

I krscanska vjera se nigdje ne mijesa u drzavno uredjenje niti u politiku, vec je u srednjem vijeku Crkva bila ta koja je gurala svoj utjecaj. Npr., ja ne znam da igdj u Bibliji pise da treba paliti vjestice itd... Ili bicevati za nevjeru...
Ali zato znaš da u Kur'anu piše???
Styling

#1610 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Styling »

tututuuuu wrote:
ABH017 wrote:
Šta drugo da ti kažem.

A pise li da mozes za manje od 100 godina prisilno pokrstiti citav jedan kontinent (Juzna Amerika) a one koji neprihvate novu vjeru ubijati?
tututuuuu

#1611 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by tututuuuu »

ABH017 wrote:
tututuuuu wrote:
ABH017 wrote:
Šta drugo da ti kažem.

Ali zato znaš da u Kur'anu piše???
Znam isto kao sto ti znas sta u Bibliji pise, a da ne kazem kako se polaze zakletva u USA. Meni je to ipak profesija pa sam ucio nesto o tome ipak.
tututuuuu

#1612 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by tututuuuu »

Styling wrote:
tututuuuu wrote:
ABH017 wrote:
Šta drugo da ti kažem.

A pise li da mozes za manje od 100 godina prisilno pokrstiti citav jedan kontinent (Juzna Amerika) a one koji neprihvate novu vjeru ubijati?
Koliko znam ne. :D Sta kaze islam po tom pitanju i pitanju nevjernika? Sta kaze islam na ISIL i opcenito na ubijanje nevjernika? I sto je ovo uopce bitno? Dijela Crkve su jedno u srednjem vijeku, sta vjera nalaze je drugo. Crkva je institucija upravljana od strane drzave - Vatikana.
Last edited by tututuuuu on 02/03/2016 13:38, edited 2 times in total.
sinuhe

#1613 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by sinuhe »

U islamskim drustvima nema zalaganja za sekularizacijom drustva niti prate drustvene tokove na Zapadu.
Sekularisti u BiH ne bi trebali muslimanima nesto dokazivati vec im priznati interese.
Styling

#1614 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Styling »

tututuuuu wrote:
Styling wrote:
tututuuuu wrote: U USA se na Bibliji zaklinju samo krscani, muslimani se zaklinju na Kuranu itd... Ateisti valjda daju casnu izvidjacku. :D Ukratko, zaklinjes se na onome sto ti predstavlja vrijednost. Na Balkanu je upravo do nacionalizma i populizma politicara i to je negdje manje, negdje vise. Slovinija najmanje, RH isto tako jako ograniceno...

Koliko znam ne. :D Sta kaze islam po tom pitanju i pitanju nevjernika? Sta kaze islam na ISIL i opcenito na ubijanje nevjernika? I sto je ovo uopce bitno? Dijela Crkve su jedno u srednjem vijeku, sta vjera nalaze je drugo. Crkva je institucija upravljana od strane drzave - Vatikana.
Da razjasnimo jednom za svagda, ISIL/ISIS nema nikakve veze sa islamom, to je banda placenika okupljenih sa namjerom da se na Bliski Istok unese nemir, strah i nesabilnost.
tututuuuu

#1615 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by tututuuuu »

Styling wrote:
Da razjasnimo jednom za svagda, ISIL/ISIS nema nikakve veze sa islamom, to je banda placenika okupljenih sa namjerom da se na Bliski Istok unese nemir, strah i nesabilnost.
Da, to jah, al mozemo na ovu temu ubacivati nekakva pokrstavanja od prije xxx godina. Maj pojnt ekzakli.
Hakiz

#1616 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Hakiz »

ABH017 wrote:Jašta. U Beogradu i u Zagrebu ih isto napali muslimani.
Neka ga održe u Banja Luci ili u zapadnom dijelu Mostara, da vidimo kako će proći i ko će ih tu napasti.
Mislim, odgovor ti je baš na nivou.

P.S.
Ja ti vjerujem da su za tebe isti, samo ti je, nekako, krst bliži i draži. To je nasljeđe koje i danas osjetimo. Kršćanstvo se uvijek, kroz društvena uređenja, promovisalo kao napredno, a Islam kao nazadno društvo. Ali to je već zasebna tema.
Pun si predrasuda.

Islam je bio napredan, napredniji od hrišćanstva. Ali to je prestalo pojavom renesanse u Evropi. Danas države u kojima su hrišćani većina su naprednije od država u kojima su muslimani većina. Zakonska uređenja, društvena uređenja, stanja ljudskih prava, tehnološki i naučni razvoj, sve je to, za individualca i njegova individualna prava, bolje riješeno u zemljama u kojima su hrišćani većina. Umjetnosti i kultura su neuporedivi na taj način, to se ne može izračunati. Ali odnosi prema manjinskim grupama, pojedincima koji iskaču iz sivila srednje vrijednosti, ugroženim grupama i pojedincima, maloljetnicima i ženama i prava takvih grupa i pojedinaca su bolje riješena u zemljama koje su većinski hrišćanske od zemalja koje su većinski islamske.

Zašto je to tako, to već nije moj problem. Zašto su muslimani dozvolili da Englezi, nakon što su uzeli literaturu koju su muslimani pisali i odnijeli u Englesku, sa tom literaturom formiraju Cambridge i na kraju tim univerzitetom preteknu muslimane u razvoju, to neka se muslimani sami upitaju. Zašto muslimani danas najjači univerzitet koji imaju je univerzitet koji proučava religiju, a najjači univerziteti koji proučavaju tehnologiju, medicinu, pravo, filozofiju itd su svi u hrišćanskim zamljama i u Izraelu? Zašto su parna mašina, tkalački razboj, elektricitet, penicilin, elektronski elementi, Bulova algebra (matematička osnova za digitalizaciju), itd otkriveni, napravljeni, izmišljeni u Evropi kada su muslimani vijekovima imali skoro monopol na znanja iz matematike, medicine, astronomije itd, to neka se sami muslimani upitaju. Zašto je hrišćanska Amerika postala svjetska sila sa arapskom naftom umjesto da Arapi svojom naftom steknu moć koju danas imaju SAD ili Evropa kriz naftne kompanije, to neka se muslimani sami upitaju.

Nisu hrišćani krivi što su iskoristili prilike koje su muslimani propustili. I to koristeći muslimanska znanja i otkrića.

A to se sve, sav taj naredak, hrišćanima počeo dešavati kada su počeli odvajati crkvu od države i kada je crkva počela gubiti moć i nad državnim zakonima i nad društvenim odnosima.

Treba li sada otkrivati toplu vodu?

Naravno, ništa nije 100% dobro ili loše, ali gledajući srednju vrijednost, to je tako.
Ali Kemal

#1617 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Ali Kemal »

ABH017 wrote:Sve u svemu oponenti Islama (ovdje su većina takvi), razvijaju teološku raspravu (a ne muslimani), na svakoj temi na pdf religija. Tako se po defaultu ponašaju i ovdje. Valjda se tako lakše živi sa predrasudama i fobijama. Šta li?
Ako znaš čitati, onda se lahko možeš i uvjeriti u to. Ali ti to već znaš, ovaj post je bio samo još jedan pokušaj olakšanja fobije.
Pa to je sasvim normalno da su nemuslimani zabrinuti za svoju budućnost u BiH, vidimo širenje vehabizma, selefizma, najezdu Arapa i radovanje jednog dijela stanovništva njihovom naseljavanju, stalnim raspravama kad će više muslimana biti više od 50% i slično.
Strah ili fobija je sasvim opravdan, jer vrlo je mlaka osuda ili je nema od strane muslimana na svu tu katastrofu koja se dešava na raznim stranama svijeta, čak imamo i obožavaoce i fanatike tipa Savoxa i sličnih.
Razmisli o tome, kako nemusliman doživljava sve ove promjene u BiH, pogotovu oni koji se sjećaju dana bez vehabizma i ekstremizma.
ABH017 wrote:[Zašto se pod šeriatom smatra samo uređenje KSA? Možda zato što na tom truhlom primjeru možete da se liječite...
Koji je to dobar primjer šerijataskog društva?
Styling wrote:Da razjasnimo jednom za svagda, ISIL/ISIS nema nikakve veze sa islamom, to je banda placenika okupljenih sa namjerom da se na Bliski Istok unese nemir, strah i nesabilnost.
Čuj kalifat nema nikakve veze sa islamom :-) Pa Bosanci dobrovolno idu tamo da ratuju, naravno kao muslimani, vjernici. Ko plaća to sve?
Nema nikakve logike da će neko zbog para da ide da ratuje za kalifat, svi idu tamo isključivo zbog Islama. Tvrditi da ISIS nema veze sa Islamom je ili zabadanje glave u pijesak ili neprihvatanja proste činjenice da je Islam u krizi već duže vrijeme, jer nije u stanju da se prilagodi novom vremenu i društvenim, tehnološkim i svim ostalim promjenema koje su se desile u svijetu u posljednjih nekoliko decenija.
U doba interneta gdje u svkaoj sekundi možeš da vidiš šta se dešava svugdje u svijetu, kako se živi bilo gdje, gdje milijardu i po ljudi ima fejsbuk i svoje slike dijeli sa ostatkom svijeta, nije lako tražiti da se poštuju islamski vjerski propisi.
Jedna grupa islamskih autoriteta je shvatila da tzv izvorni islam može trenutno da opstane samo u stanju haosa i rata, a poslije ćemo vidjeti.
Styling wrote:
Bodkin wrote:Upravo o tome i pricamo da islam propisuje politiku dok druge religije ne ali ima forumasa koji ne kontaju.
A o tome da je takav politicki model totalno u suprotnosti sa modernom demokratijom i ljudskim pravima drugom prilikom
Demokratskiji je nego neki sistemi koji se busaju u prsa svojom demokratijom a uspostavili su apsolutni "surveilance" drustva. Uskoro ce u tim demokratskim drustvima ljudima cipove ugradjivati da bi ih mogli nadzirati i kontorolisati. Da li je to krsenje ljudskih prava i sloboda?
Ovako isto pričaju zatucani Srbi, kao ljudima na Zapadu ugradjuju čipove i onda ih pretvaraju u robote i kontrolišu :lol:
ABH017

#1618 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

tututuuuu wrote:
ABH017 wrote:
tututuuuu wrote: Znam isto kao sto ti znas sta u Bibliji pise, a da ne kazem kako se polaze zakletva u USA. Meni je to ipak profesija pa sam ucio nesto o tome ipak.
Pa kolega, to se, ako ništa drugo, može vidjeti u filmovima. Ne treba fakultet za to, iako se na pravu malo uči o tome.
Druga stvar, nisam ja atakovao na kršćanstvo, pa da je neophodno moje poznavanje. Ovdje se atakuje na Islam sa predrasudama, pa se zato i pozivam na tvoje poznavanje istog. Ja Islam živim, učim, svakodnevno razgovaram o njemu, pa se opet nađu neki tvoji istomišljenici da mi kažu kako ja nisam musliman.
Ma jook, samo se pravim.
ABH017

#1619 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

Ali Kemal wrote: Pa to je sasvim normalno da su nemuslimani zabrinuti za svoju budućnost u BiH, vidimo širenje vehabizma, selefizma, najezdu Arapa i radovanje jednog dijela stanovništva njihovom naseljavanju, stalnim raspravama kad će više muslimana biti više od 50% i slično.
Strah ili fobija je sasvim opravdan, jer vrlo je mlaka osuda ili je nema od strane muslimana na svu tu katastrofu koja se dešava na raznim stranama svijeta, čak imamo i obožavaoce i fanatike tipa Savoxa i sličnih.
Razmisli o tome, kako nemusliman doživljava sve ove promjene u BiH, pogotovu oni koji se sjećaju dana bez vehabizma i ekstremizma.
Iskreno da ti kažem, oni su počeli da dolaze u vihoru rata, za koji možeš kriviti i patrijarha i Kačavendu, između ostalih, pa svoje strahove adresiraj na Pale i Beograd.
Styling wrote:Da razjasnimo jednom za svagda, ISIL/ISIS nema nikakve veze sa islamom, to je banda placenika okupljenih sa namjerom da se na Bliski Istok unese nemir, strah i nesabilnost.
Čuj kalifat nema nikakve veze sa islamom :-) Pa Bosanci dobrovolno idu tamo da ratuju, naravno kao muslimani, vjernici. Ko plaća to sve?
Nema nikakve logike da će neko zbog para da ide da ratuje za kalifat, svi idu tamo isključivo zbog Islama.[/quote]

Dobro. Kad si tako pametan, de nam reci, PROTIV KOGA ONI RATUJU?
ABH017

#1620 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

sinuhe wrote:U islamskim drustvima nema zalaganja za sekularizacijom drustva niti prate drustvene tokove na Zapadu.
Sekularisti u BiH ne bi trebali muslimanima nesto dokazivati vec im priznati interese.
To isto možeš komotno reći i za srbe, pa i za ruse. :mrgreen:
ABH017

#1621 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

Hakiz wrote:
ABH017 wrote:Jašta. U Beogradu i u Zagrebu ih isto napali muslimani.
Neka ga održe u Banja Luci ili u zapadnom dijelu Mostara, da vidimo kako će proći i ko će ih tu napasti.
Mislim, odgovor ti je baš na nivou.

P.S.
Ja ti vjerujem da su za tebe isti, samo ti je, nekako, krst bliži i draži. To je nasljeđe koje i danas osjetimo. Kršćanstvo se uvijek, kroz društvena uređenja, promovisalo kao napredno, a Islam kao nazadno društvo. Ali to je već zasebna tema.
Pun si predrasuda.

Islam je bio napredan, napredniji od hrišćanstva. Ali to je prestalo pojavom renesanse u Evropi. Danas države u kojima su hrišćani većina su naprednije od država u kojima su muslimani većina. Zakonska uređenja, društvena uređenja, stanja ljudskih prava, tehnološki i naučni razvoj, sve je to, za individualca i njegova individualna prava, bolje riješeno u zemljama u kojima su hrišćani većina. Umjetnosti i kultura su neuporedivi na taj način, to se ne može izračunati. Ali odnosi prema manjinskim grupama, pojedincima koji iskaču iz sivila srednje vrijednosti, ugroženim grupama i pojedincima, maloljetnicima i ženama i prava takvih grupa i pojedinaca su bolje riješena u zemljama koje su većinski hrišćanske od zemalja koje su većinski islamske.

Zašto je to tako, to već nije moj problem. Zašto su muslimani dozvolili da Englezi, nakon što su uzeli literaturu koju su muslimani pisali i odnijeli u Englesku, sa tom literaturom formiraju Cambridge i na kraju tim univerzitetom preteknu muslimane u razvoju, to neka se muslimani sami upitaju. Zašto muslimani danas najjači univerzitet koji imaju je univerzitet koji proučava religiju, a najjači univerziteti koji proučavaju tehnologiju, medicinu, pravo, filozofiju itd su svi u hrišćanskim zamljama i u Izraelu? Zašto su parna mašina, tkalački razboj, elektricitet, penicilin, elektronski elementi, Bulova algebra (matematička osnova za digitalizaciju), itd otkriveni, napravljeni, izmišljeni u Evropi kada su muslimani vijekovima imali skoro monopol na znanja iz matematike, medicine, astronomije itd, to neka se sami muslimani upitaju. Zašto je hrišćanska Amerika postala svjetska sila sa arapskom naftom umjesto da Arapi svojom naftom steknu moć koju danas imaju SAD ili Evropa kriz naftne kompanije, to neka se muslimani sami upitaju.

Nisu hrišćani krivi što su iskoristili prilike koje su muslimani propustili. I to koristeći muslimanska znanja i otkrića.

A to se sve, sav taj naredak, hrišćanima počeo dešavati kada su počeli odvajati crkvu od države i kada je crkva počela gubiti moć i nad državnim zakonima i nad društvenim odnosima.

Treba li sada otkrivati toplu vodu?

Naravno, ništa nije 100% dobro ili loše, ali gledajući srednju vrijednost, to je tako.
Slažem se sa gore iznešenim (a kako i ne bi), međutim, dopunio bih ovo tvoje izlaganje sa par činjenica.
Muslimani, ili taj geografski dio svijeta, su tehnološki procvat i napredak počeli sa dolaskom Islama na njihovo tle, dok je sunovrat krenuo kad su se okrenuli od vjere i kad su se, kao halife, počeli nizati prinčevi raznoraznih dinastija.
Zaključke mislim da možeš izvući sam.
Ali Kemal

#1622 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Ali Kemal »

ABH017 wrote:
Ali Kemal wrote: Pa to je sasvim normalno da su nemuslimani zabrinuti za svoju budućnost u BiH, vidimo širenje vehabizma, selefizma, najezdu Arapa i radovanje jednog dijela stanovništva njihovom naseljavanju, stalnim raspravama kad će više muslimana biti više od 50% i slično.
Iskreno da ti kažem, oni su počeli da dolaze u vihoru rata, za koji možeš kriviti i patrijarha i Kačavendu, između ostalih, pa svoje strahove adresiraj na Pale i Beograd.
To znači praktično da se slažeš sa mnom.
Prema tome moraš biti svjestan da će nemuslimansko stanovništvo da se suprostavlja islamizaciji na državnom nivou, jer nemaju drugog izbora.
Ali Kemal wrote:Čuj kalifat nema nikakve veze sa islamom :-) Pa Bosanci dobrovolno idu tamo da ratuju, naravno kao muslimani, vjernici. Ko plaća to sve?
Nema nikakve logike da će neko zbog para da ide da ratuje za kalifat, svi idu tamo isključivo zbog Islama.
ABH017 wrote:Dobro. Kad si tako pametan, de nam reci, PROTIV KOGA ONI RATUJU?
Upravo je to ta kriza Islama koju sam pomenuo, gdje vlada medjusobno optuživanje ko je pravi musliman, sukob šiita i sunita, odsustvo želje za mirnim rješenjima, smišljeno izazivanje haosa, kao spasa Islama, koji jednostavno ne može da prati evolucione promjene čovječanstva.
Kako kriva razvoja eksponencijalno raste, tako je i kriza Islama sve veća iz godine u godinu. Do prije 30 godina, bombaši samoubice su bili rijetkost, sada je to svakodnevna pojava. Od Afganistana ratni požar se proširio na Irak, Libiju, Siriju, Jemen, Nigeriju, zaoštravanje odnosa Irana i Saudijske Arabije, konstantne terorističke akcije u Pakistanu, pojava Al Kaide i sada ISIS-a.
Šta je slijedeće, ko zna, ali nešto će doći novo, još gore i krvavije, sve dok ne dodje do renesanse, modernizacije i prilagodjavanja Islama cjelokupnom razvoju čovječanstva.
Last edited by Ali Kemal on 02/03/2016 16:54, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#1623 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Connaisseur Karlin »

Styling wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Serijatski propis marame automatski "odvaja" zenu iz drustva iz mnogih razloga,a isti propis upravo "kaze" zeni kako da zivi.Svojim "licnim izborom" zena narusava svoj odnos u drustvu,svjesno,iz straha,bogobojaznoosti i niza drugih razloga koji su danas nelogicni i nepotrebni.Ja se ne petaljm u njenu odluku,ali se propis i njeno religiozni svijet u kojem zivi "petaljaju" tokom donosenja njene odluke.Ranije sam pisala,zena je uvijek u losoj poziciji ,u pojedinim drzavama ja zakoonm natjerana da nosi maramu,a u drugim drzavama ne moze raditi na Sudu.Propis nosnja marame je upravo najveca kocnica u svakodnevnom zivotu zene,bilo gdje,u bilo kojoj drzavi.Zato su muskarci skinuli sebi obavezu nosenja pokrivala na glavi,jednsotavno objavili fetvu i to je to. Nosenje marame je akt narusavanja drzavnog prava i odluke nosenja marame na Sudu. Demonstriranje religijskih vjerovanja u mnogim sferama drustva nije pozeljno u vecini drzava.Zamili,ako bi svi govorili,i tako se ponasali kako imamo pravo na ovo ili ono ili svasta nesto,takvo drustvo bi prestalo slijediti vlastita postavljena zakonska pravila. Imati pravo uraditi ili dokazivati u drustvu ne znaci nemati licna prava,ali ipak znaci da svacije licno pravo MORA imati postavljane granice!
Ti konstantno ovdje zamjenjujes teze. Nisu zene pod hidzabom prekrsile zakon zato sto rade u Sudu vec je Sud prekrsio vlastiti zakon kada ih je zaposlio pod hidzabom. Znaci, te zene su bile od hidzabom kada su pocele raditi i niko se, do prije par mjeseci, nije sjetio da postoji neki tamo zakon iz 2003 godine koji zabranjuje vjerska obiljezja u Sudu. I sada kola treba da se slome na zenama pod hidzabom. Prije bilo kakve snakcije prema tim zenama prvo treba na odgovornost pozvati pametnjakovice iz Suda koji su te zene i zaposlili pa neka oni nadju zadovoljavajuce rjesenje za problem koji su sami kreirali.
To sto zena pod hidazbom zeli da radi kao sudije a recimo serijat joj to ne dozvoljava kako tvrdite, iako to nigdje ni u Kur'anu ni u sunnetu nije eksplicitno receno, je njeno pravo i ako krsi pravilo vjere to je njena odgovornost.
Ne mozete se konstantno pozivati na to da serijat brani zenama pod hidzabom da budu sudije pa da zbog toga one to ne mogu raditi. Kao sto ste i ti i jos neke kolege na forumu rekli, u ovoj drzavi ne vlada serijat te tako zene pod hidzabom ne moraju postovati serijatsko pravilo da ne mogu raditi kao sudije.
Styling,nisam nijednom prilikom na temi napisala da su zene sa maramom prekrsile Zakon,ali zar je moguce da se slucaj u TR iz 2011 godine uspjesno ignorisao od zena sa maramom u SA ,a koje su tad radile na Sudu!? Bilo je povremenih sukoba i 2009 godine,i opet se sve uspjesno zataskalo. Ipak cutnja zena sa maramom koje su radile i njihovo ognorisanje slucaja 2011 godine ne mogu biti igonirasani,jer su tad mogle stati na stranu svoje radne kolegice u TR,ali nisu! Zasto? Nemoguce je da osobe koje rade godinama na Sudu nisu znale sta se desava u njihovim "pravnim krugovima" u FBiH.Ti si vise puta igornisala moj komentar i TRAvniku 2011 ,i evo,opet ga uspjesno ne spominjes.Da rezimiramo 2003,nista, 2009 povremeno se prica , 2011,opet u medijima,ali nema daljnjih previranja,dodju 2015-2016 i odjednom se svi ponasaju kao napad na zene sa maramom,bez daljinje potrebe da se analizira dugogodisnje ignorisanje svih koje sam tokom pisanja spomeula.Sud i drzava moraju rijestiti problem,ali se problem ne mora rijesiti sa zadrzavanjem nosenja marame na Sudu.
Nigdje nisam pisala da zena zena na Sudu kao radnica muslimanka ne moze raditi na Sudu,sa ili bez marame.To nisam nigdje napisala!
U vecini drzava ne vlada serijat i iste drzave su postavile zabrane vezaen sa nosenje marame u odredjenim javnim ustanovama,a koje su pod okriljem drzave.Zabrana psotoji za sve ukljucujuci i sljedbenike drugh religija,a koje nisu vezan za serijat.Provjeri kako danas zive i funkcioniraju ortodoksni jevrejiu pojednim dravama.
Kao sto si napisala,nosenje marame nije napisano u Kuranu,nije sunnet,a to znaci da zene nose maramu jer tako zele,imaju naravno pravo jer vjeruju da je to religijska obaveza.Ista religijska obaveza nije poslana direktno od Boga,vec je sastavljena i izrecena od strane autoriteta kao rezultat tradicije,vremena,statusa zene i sl. ako jis u se vremenom promjenili.Danas zena muslimanka ne mora nositi maramu jer zna da ne krsi vjersko pravilo ,a koje istovremeno narusava status zena u danasnjem drustvu.
Connaisseur Karlin

#1624 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Netacno,religijski autoriteti su istovremeno politicari,koji svoje zakone opisuju vjernicima da su Boziji,i da se zato moraju slijediti!
Na isti način i gazde kafića, učiteljice, vaspitačice, direktori firmi, doktori, apotekari itd., rade isto.
Vjernici dozivljavaju religijske autoritete drugacije od jednog vlasnika kafica,a koji ne izdaje fetve svojim musterijama!
Connaisseur Karlin

#1625 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

ABH017 wrote:
dustaban wrote:
A to biva ti i takvi muslimani kao ti ne ubjedjujete ostatak svijeta kako treba urediti SEKULARNU drzavu!

Suncetiyebem koje izvrtanje teza.
Samo mi potvrdi da se vjernici drugih vjeroispovjesti ne bave istim.
Aha ABH017,zelis reci da vjernici posjeduju zelje i teznje da uredjuju svoju drzave i drustvo prema svjojim religijskim mjerilima.Da u pravu si,i zato se mnogi pitaju,otkud takvo pravo vjerninicima da petalju svoje vjerovanje na nivo drave tj. dali vjernici zaista misle da im je i to dio ljudksih prava. :D
Post Reply