Muzički Almanah (naš život u muzici)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Ommadawn

#1601 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

Ja preferiram The Police. Jedna od mojih prvih ploca u Swe - Regatta de blanc.

Od Stinga najvise volim "Fragile". Podsjeca me na djetinjstvo i "Nocni program" koji tad isao na nasoj televiziji krajem osamdesetih.
Niemand

#1602 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Niemand »

Dale, jesam naravno slusala police. Samo sto je to valjda prokletstvo jutuba pa blage veze nemam sta je na kojem albumu.

A ommadawn, bas mi naumpade da ti cesto kad pises o nekim pjesmama pises i o nekim sitnicama, ono, kad si slusao to i sl. Recimo cesto spomenes slusanje sa kcerkicom dok nesto bojite. I posto fkt ne znam objasniti ovo sa atmosferom i muzikom, naumpalo mi to, posto mi se cini da i ti bas pazis na to.

Nije to ono muzicka podloga za neke aktivnosti, vec bas slusanje u odredjenim situacijama i kasnije kad prodje neko vrijeme i ponovo cujes tu muziku podsjeti te na neko vrijeme.

Stvaranje nostalgije za buducnost. :) A eto u sadnosnjosti je neka melanholija pretezno. :D

Muzika ko i parfem cesto podsjeti na nesto iz proslosti, stoga je meni fkt bitno da to ne svedem na neko puko namjensko slusanje (iako naravno i ja nekad naprosto samo slusam muziku), vec i da bude tu negdje u pozadini dok pijem kafu il forumam.
Ommadawn

#1603 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

Niemand wrote:
A ommadawn, bas mi naumpade da ti cesto kad pises o nekim pjesmama pises i o nekim sitnicama, ono, kad si slusao to i sl. Recimo cesto spomenes slusanje sa kcerkicom dok nesto bojite. I posto fkt ne znam objasniti ovo sa atmosferom i muzikom, naumpalo mi to, posto mi se cini da i ti bas pazis na to.

Nije to ono muzicka podloga za neke aktivnosti, vec bas slusanje u odredjenim situacijama i kasnije kad prodje neko vrijeme i ponovo cujes tu muziku podsjeti te na neko vrijeme.

Stvaranje nostalgije za buducnost. :) A eto u sadnosnjosti je neka melanholija pretezno. :D

Muzika ko i parfem cesto podsjeti na nesto iz proslosti, stoga je meni fkt bitno da to ne svedem na neko puko namjensko slusanje (iako naravno i ja nekad naprosto samo slusam muziku), vec i da bude tu negdje u pozadini dok pijem kafu il forumam.
Naravno, svaka pjesma ili zanr ima svoje mjesto, zavisno od raspolozenja. Kada sam na poslu, u pauzama slusam nesto sto ce me smiriti i dati inspiraciju za slijedeci potez na poslu. Kada slikam onda slusam nesto vise psihedelicno. I tako dalje i tako blize. Sve je relativno.
dale cooper

#1604 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Niemand wrote:
Uslikaj vala, al ako je budes postavljo ono na kratko pa editovo, cekaj dok ja budem tu. :D
Image

Slikao sam ovo na brzaka maksuz za tebe mrgude. :D Ovo mi je glavnina kolekcije. Ima još jedna manja stalaža u drugoj sobi. :D
Ommadawn

#1605 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

dale cooper wrote:
Niemand wrote:
Uslikaj vala, al ako je budes postavljo ono na kratko pa editovo, cekaj dok ja budem tu. :D
Image

Slikao sam ovo na brzaka maksuz za tebe mrgude. :D Ovo mi je glavnina kolekcije. Ima još jedna manja stalaža u drugoj sobi. :D
Ah miline :-D Sto bi nekad rekao moj rodjak kada je vidio neke moje ploce "valjalo bi ovo nekad popiti" :)
dale cooper

#1606 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:
Ah miline :-D Sto bi nekad rekao moj rodjak kada je vidio neke moje ploce "valjalo bi ovo nekad popiti" :)
:mrgreen:
Niemand

#1607 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Niemand »

dale cooper wrote:
Niemand wrote:
Image

OMG. :shock: Ko u radnji. :D :D Fakat izgleda bas mocno. :thumbup: :thumbup:

I dobro, sad ti malo zavidim. Ja bi to sve povadila da pregledam i sve bi ti razbacala. :mrgreen:

Pa sta imas sve onako ofrlje? Kupujes li i ovu noviju muziku?

Ozbiljno pitanje-jesil osiguro stan, kucu dje vec zivis? :D Ako nisi, pod hitno trazi neko osiguranje sto omogucuje i osiguranje ovakve imovine. Il stavi alarm ispred vrata. Sobnih vrata. I prozora. Ona blo kad ti ovo vidi.. eh. :D :lol:
I jos jedno pitanje, mada mislim da se to tebi ne desava posto ovo djeluje bas uredno-sta kad pomijesas cd-ove i omote? :-?

Ako nastavis uredno skupljati, tamo nekad za 20 godina mozes otvoriti muzicki muzej :mrgreen: Bgm, bila sam u jednom rok muzeju i sve same budalastine, ovo je bar nesto konkretno, par slusalica ko u radnjama i laganini 8)

Nego da ne smaram vise, fakat divno :thumbup:
Hakiz

#1608 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Hakiz »

dale cooper wrote:
Niemand wrote:
Image

Koliko je ovoga originalno, koliko je "Bugarska veza", a koliko je pravljeno audio CD-ova sa downloadovanih MP3? :wink:

U svakom slučaju, impresivna kolekcija.

P. S. Za one koji ne znaju, Bugari su jedno vrijeme bili najveći svjetski ilegalni kopirači CD-ova. Ogroman broj CD-ova koji se i kod nas mogao kupiti nakon rata na pijacama i u CD shopovima bio je nabavljen iz Bugarske, ne od originalnog izdavača. Ne bi se mogao originalni CD recimo Pink Floyda kupiti za 5 ili 10 KM. Odatle termin "Bugarska veza".
Last edited by Hakiz on 20/12/2016 23:22, edited 1 time in total.
dale cooper

#1609 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Niemand wrote: OMG. :shock: Ko u radnji. :D :D Fakat izgleda bas mocno. :thumbup: :thumbup:

I dobro, sad ti malo zavidim. Ja bi to sve povadila da pregledam i sve bi ti razbacala. :mrgreen:

Ozbiljno pitanje-jesil osiguro stan, kucu dje vec zivis? :D Ako nisi, pod hitno trazi neko osiguranje sto omogucuje i osiguranje ovakve imovine. Il stavi alarm ispred vrata. Sobnih vrata. I prozora. Ona blo kad ti ovo vidi.. eh. :D :lol:
I jos jedno pitanje, mada mislim da se to tebi ne desava posto ovo djeluje bas uredno-sta kad pomijesas cd-ove i omote? :-?

Ako nastavis uredno skupljati, tamo nekad za 20 godina mozes otvoriti muzicki muzej :mrgreen: Bgm, bila sam u jednom rok muzeju i sve same budalastine, ovo je bar nesto konkretno, par slusalica ko u radnjama i laganini 8)

Hvala! :kakoste:

Kupujem svašta, i novo i staro, ne ograničavam se godinama ili žanrovima. Imam gomilu starih klasika, ali i kultnih albuma,
kao i dosta, dosta nove muzike. Recimo albumi koje sam kupio nedavno su novi albumi od Nick Cavea, Leonarda
Cohena, Jenny Hval i King Gizzard and the Lizard Wizard na cd-u, a kupio sam i ploču od Huerco S.

Pa imam solidna ulazna vrata, a nemam neko posebno osiguranje. Živim u zgradi, komšiluk je solidan, nema sad
nešto puno kriminala. Jebiga još da se sikiram i za ovo. Ovo je isključivo zadovoljstvo. :-D

Pa ne dešava mi se da bilo šta pomiješam, sve je poprilično uredno. :D

Pokojni dj John Peel je imao pravi kolekcionarski muzej.

Image

Mokri san muzičkih kolekcionara. :mrgreen:
Hakiz

#1610 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Hakiz »

dale cooper wrote:
Niemand wrote: OMG. :shock: Ko u radnji. :D :D Fakat izgleda bas mocno. :thumbup: :thumbup:

Kupujem svašta, i novo i staro, ne ograničavam se godinama ili žanrovima. Imam gomilu starih klasika, ali i kultnih albuma,
kao i dosta, dosta nove muzike. Recimo albumi koje sam kupio nedavno su novi albumi od Nick Cavea, Leonarda
Cohena, Jenny Hval i King Gizzard and the Lizard Wizard na cd-u, a kupio sam i ploču od Huerco S.

Pa imam solidna ulazna vrata, a nemam neko posebno osiguranje. Živim u zgradi, komšiluk je solidan, nema sad
nešto puno kriminala. Jebiga još da se sikiram i za ovo. Ovo je isključivo zadovoljstvo. :-D

Image

Ovaj vlažni san slušati na još jednom vlažnom snu, Thorens Reference gramofonu prikopčanom na Burmester pojačalo na koje su prikopčani Dynaudio zvučnici i/ili Sennheiser Orpheus slušalice.

Jeste da je oprema u vrijednosti 100.000 Eura, ali, kad je bal, nek' je maskenbal.
dale cooper

#1611 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Hakiz wrote:
Koliko je ovoga originalno, koliko je "Bugarska veza", a koliko je pravljeno audio CD-ova sa downloadovanih MP3? :wink:

U svakom slučaju, impresivna kolekcija.
Sve originalna izdanja. :) Započeto negdje krajem 80-tih, kada sam počeo skupljati cd-e kao klinac.
Imam još uvijek prva izdanja iz 1991 Pearl Jam Ten albuma i Nirvaninog Nevermind, prije nego
što je grunge potpuno eksplodirao, naručeno i poslato mail orderom iz Walesa. Tada sam bio pretplaćen na
Kerrang magazin i tu sam prvi put čuo o tim bendovima. Rat je nažalost prekinuo ovu početnu fazu da bi tamo
negdje krajem 90-tih nastavio skupljanje. Prvo sam sa ocem kupovao u Zagrebu koji je imao par sjajnih malih
dućana, a kasnije kada su se kod nas počele izdavati kreditne kartice počeo sam naručivati od
Amazona, a poslije i od ovih nezavisnih Engleskih online prodavnica kao Boomkat, Norman Records,
Juno, a kupovao sam i neke raritetne stvari sa Discogsa. My life in music. :-D
dale cooper

#1612 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Hakiz wrote:
dale cooper wrote:

Image

Ovaj vlažni san slušati na još jednom vlažnom snu, Thorens Reference gramofonu prikopčanom na Burmester pojačalo na koje su prikopčani Dynaudio zvučnici i/ili Sennheiser Orpheus slušalice.

Jeste da je oprema u vrijednosti 100.000 Eura, ali, kad je bal, nek' je maskenbal.
Siguran sam da je Peel imao sve najbolje. Sjajan lik.
Niemand

#1613 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Niemand »

dale cooper wrote:

Image

Pa zato ti i kazem. Zamisli razocarenja da im sta bude. :o :D Doduse, nesto kontam posto si spominjao da od djetinjstva skupljas cd-ove, dio ovih cd-ova je i rat prezivjelo jel da? :)

Mrgud je inace i panicar, ne zamjeri.

Ova me slika od ovog peela podsjeti na slike hemingvejove kuce na kubi i njegovih knjiga.

A tek sad shvatam sve te sitnice oko slusanja muzike koje su ti bitne. Dje nece biti, vidi ovo. Uzivaj. :thumbup: :-D

P.S. imas li frenkija valija? Kontam, sta sve stane u par hiljada naslova. :hm:
dale cooper

#1614 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Niemand wrote:
Pa zato ti i kazem. Zamisli razocarenja da im sta bude. :o :D Doduse, nesto kontam posto si spominjao da od djetinjstva skupljas cd-ove, dio ovih cd-ova je i rat prezivjelo jel da? :)

Mrgud je inace i panicar, ne zamjeri.

Ova me slika od ovog peela podsjeti na slike hemingvejove kuce na kubi i njegovih knjiga.

A tek sad shvatam sve te sitnice oko slusanja muzike koje su ti bitne. Dje nece biti, vidi ovo. Uzivaj. :thumbup: :-D

P.S. imas li frenkija valija? Kontam, sta sve stane u par hiljada naslova. :hm:
Jeste, ima tu stvari koje su kupljene početkom 90-tih.

Nemam, ali Peel je garant imao originalne singlice. :D
Niemand

#1615 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Niemand »

dale cooper wrote:

A jel i sad sve volis? Mislim ono, jesi narucio neke i to nije bilo to vise? :-?

Sori ako sam dosadna. :D
dale cooper

#1616 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Niemand wrote:
dale cooper wrote:

A jel i sad sve volis? Mislim ono, jesi narucio neke i to nije bilo to vise? :-?

Sori ako sam dosadna. :D
Pa većinom da, iako možda neke i ne slušam više toliko često. Ali dio su tog nekog procesa, moja autobiografija
muzičkog sazrijevanja. :)

Ma ne možeš ti meni biti dosadna. :D
Niemand

#1617 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Niemand »

dale cooper wrote:
Pa većinom da, iako možda neke i ne slušam više toliko često. Ali dio su tog nekog procesa, moja autobiografija

Imam ja jos hrpu pitanju, pretezno tehnickih poput prvo sto mi je palo napamet-kako brises prasinu :lol: il jel imas neki popis naslova i tako to, al budalasto i da pitam, djeluje bas organizovano :thumbup: :)

:kakoste:
dale cooper

#1618 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Niemand wrote:
dale cooper wrote:

Imam ja jos hrpu pitanju, pretezno tehnickih poput prvo sto mi je palo napamet-kako brises prasinu :lol: il jel imas neki popis naslova i tako to, al budalasto i da pitam, djeluje bas organizovano :thumbup: :)

:kakoste:
Prašina je zajebana stvar, sa njome stalno kuburim. :| :mrgreen: A imao sam čini mi se neki popis svega što posjedujem u wordu,
mada mislim da sam ga zijanio u zadnjem formatiranju kompa. :|
cLo

#1619 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by cLo »

dale cooper wrote:
Image
Dale :D :thumbup: Coolio!
dale cooper wrote:Ima još jedna manja stalaža u drugoj sobi. :D
Što si redao po drugoj stalaži, ako ovu nisi završio? :D :P
Je li te to bole leđa, pa ne možeš da se sagneš do donje dvije police? :(
Ommadawn

#1620 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

A gledaj mu Pro-Ject-a, stoji sa strane ;)

Impresivna kolekcija.
dale cooper

#1621 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

cLo wrote: Dale :D :thumbup: Coolio!
dale cooper wrote:Ima još jedna manja stalaža u drugoj sobi. :D
Što si redao po drugoj stalaži, ako ovu nisi završio? :D :P
Je li te to bole leđa, pa ne možeš da se sagneš do donje dvije police? :(
Ta je u stvari prva stalaža. :D Ovu drugu na slici su mi radili po narudžbi. Na prvoj ima
lots and lots....and lots of metal stuff i nešto hip hopa. :mrgreen:
Problem će biti kad završim slaganje na ovoj. Šta onda jebote? :zoka: :mrgreen:
Last edited by dale cooper on 21/12/2016 12:29, edited 1 time in total.
dale cooper

#1622 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:A gledaj mu Pro-Ject-a, stoji sa strane ;)

Impresivna kolekcija.
Dobro oko. :D
Ommadawn

#1623 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

dale cooper wrote:

Impresivna kolekcija.
Je li i tvoj bijeli? Mislim gramofon.
dale cooper

#1624 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:
dale cooper wrote:

Impresivna kolekcija.
Je li i tvoj bijeli? Mislim gramofon.
Nije, crne je boje.
dale cooper

#1625 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Spomenuo sam ranije da sam nabavio ploču od producenta iz Kanzasa imenom Huerco S, koji mi je najbolji
ambient album koji sam čuo ove godine.

A ovo je perfektna kompozicija za zimsku kontemplaciju iz komfora toplog doma dok kroz prozor zimske pahulje
sporo, sporo padaju. Prava atmosfera snjega i zime, što bi Niemand rekla. :D
Post Reply