Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#1601 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ententina wrote:Pratim temu i ne mogu da vjerujem količini izjava koje vrve od omlaovažavanja i izvrtanja činjenica.

Dragi naši susjedi, da uprostim, kada ti neko toliko dugo i u tolikim količinama donosi LOVU, ne kakiš po njima čak i ako ste u pravu. Kažem ČAK i da ste u pravu, a niste. Eto, probaš sa ucjenom, ne prolazi, a ti nastavljaš *srat što Bosančeros nije glup po tvom ukusu. Ja majko kretenizma. Sad iz inata neću kupovati ništa Hrvatsko, sve dok ne čujem izvinjenje i lijepu riječ uz poštovanje. PatriJotizam jel'? E pa jeste, i zato moja MUBAREĆ ručica iz inata u korpu neće više stavljati ni Kraš, ni puretinu, a bome ni Ledo. Ne, ne i ne. Što se tiče hrvatskog mlijeka i mliječnih proizvoda njih nisam ni kupovala jer su škart i puni otrova. To je to.
Da, i promoviraću na sve strane domaće i prenosiću saznanja koja sam stekla istraživajući ovu temu i druge teme na hr forumima. Da, i to sve sjedeć' na midnerima uz burek Jami, Bosanski lokum (s orasima, mljac)i zlatnu dzezvu.
:thumbup: Upravo reakcije i nervoza susjeda najbolje govore o njihovim "poštenim" namjerama. Smaram da ovakve teme i najvećim skepticima bojkota otvaraju oči.
Bodkin

#1602 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Bodkin »

Kitrona wrote:
and wrote: šta konkretno bih radi protiv propisa i licemjerno?

Opći bojkot na osnovu nac. porijekla robe
cuj protiv propisa :D kojiih propisa? sto ljudi nece da kupuju hrvatske proizvode? :D da da, ima zakon protiv nekupovanja proizvoda na osnovu nacionalnog porijekla :lol: :lol: kakav klaun
klavirdžija

#1603 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by klavirdžija »

Njuzfleš iz Hrvatske, a sve povodom prijetnji s ove teme: Ante Gotovina ponovo uteko u Argentinu, i to plivajući od straha. Hrvatska izbačena iz NATO-a jer ovi ne smiju da ih brane kad ustreba i dođete do jubilarne 68. stranice. :D
Co0l

#1604 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Co0l »

Kitrona wrote:
Co0l wrote: Koji to bosanski zvanicnik i cime siri mrznju i bojkot i to na osnovu nacinonalnog porijekla?
Hrvatska je zbog mnogo razloga pod povećalom i svaka izjava se prenosi u regiji.

Sa druge strane izjave bošnjačkih političara ne dobivaju toliko pažnje.

I pored toga,kad bi nekim cudom mogli zakljuciti da je tacno to da neko u BiH to radi-je li to nelegalno i,dalje,kakve bi to veze uopste imalo sa BiH,kada bi i bilo tako,kad BiH nije u EU??
Ali BiH je ta koja je izrazila želju i poduzela neke korake da se pridruži toj istoj EU, zar ne?

E pa ako si ti taj koji hoće unutra onda valjda EU ima prava postaviti pravila igre?

Opet se vracamo na pocetak svega-da Hrvatska hoce u BiH da izvozi po CEFTA-i a da nama dopusti izvoz po EU.Da se jebu al da im ne udje.I kad mi na to odgovorimo kupovinom domaceg,a ne bojkotom ko oni,onda nastupa kmecanje.E pa,gospodo,jebi te se ili izadjite iz EU i vratite se u CEFTA-u,izbor je vas.

Zašto je onda Srbija prihvatila taj zahtjev? Zašto Hrvatska može izvoziti u Srbiju po CEFTA uvjetima iako i Srbija ima negativan trgovniski saldo sa HR(manji ali ipak)?
1.To nije odgovor na moje pitanje;

2.BiH je po EU pravilima zadovoljila standarde kvaliteta mlijeka;

3.To sto je Srbija prihvatila neki zahtjev ne znaci da i BiH mora.Pitanje je da li je BiH uradila nesto nelegalno a odgovor je da nije.Mogao bih ti odgovoriti kontraargumentom-zasto Hrvatska dovodi u pitanje kvalitet bosanskog mlijeka kad ostatak EU kaze da mlijeko zadovoljava EU standarde.

Jednostavno je,hrvatski potez se ne moze nicim opravdati osim strahom od pada prihoda hrvatskih mljekara.Po meni je to uredu ali onda nemojte nasu zelju za kupovinom domaceg kriminalizovati ili smatrati nemoralnom.Ponavljam,ne mozete se jebat a da vam ne udje.
Frankyee

#1605 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Frankyee »

BiH nije u mogucnosti da zastiti svoju ekonomiju jer prvenstveno i nije efikasna kao drzava i ne posjeduje kapacitete da to uradi. To je siri problem.

Stanovnistvo BiH sa druge strane moze , ako zeli , da izgradi svoje sopstvene kapacitete i mogucnosti. Samo jedan primjer je pivo proizvedeno u BiH.

Ja poznajem nekoliko prijatelja iz Krajine koji na primjer redovno piju Karlovacko pivo i ponekad Heineken , umjesto Premingera iz Bihaca a u isto vrijeme se zale kako nisu u mogucnosti da prodaju svoje poljoprivredne proizvode ( jer imaju male plastenike i farme krava ), zbog konkurencije u lokalnom Konzumu. Kada ih pitam sto piju skuplje Karlovacko, oni kazu " je** Preminger, to piju seljaci , mi Karlovacko pijemo od djetinjstva jer je najbollje " .

budi pametan sad ?
saiks

#1606 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by saiks »

ententina wrote:Pratim temu i ne mogu da vjerujem količini izjava koje vrve od omlaovažavanja i izvrtanja činjenica.

Dragi naši susjedi, da uprostim, kada ti neko toliko dugo i u tolikim količinama donosi LOVU, ne kakiš po njima čak i ako ste u pravu. Kažem ČAK i da ste u pravu, a niste. Eto, probaš sa ucjenom, ne prolazi, a ti nastavljaš *srat što Bosančeros nije glup po tvom ukusu. Ja majko kretenizma. Sad iz inata neću kupovati ništa Hrvatsko, sve dok ne čujem izvinjenje i lijepu riječ uz poštovanje. PatriJotizam jel'? E pa jeste, i zato moja MUBAREĆ ručica iz inata u korpu neće više stavljati ni Kraš, ni puretinu, a bome ni Ledo. Ne, ne i ne. Što se tiče hrvatskog mlijeka i mliječnih proizvoda njih nisam ni kupovala jer su škart i puni otrova. To je to.
Da, i promoviraću na sve strane domaće i prenosiću saznanja koja sam stekla istraživajući ovu temu i druge teme na hr forumima. Da, i to sve sjedeć' na midnerima uz burek Jami, Bosanski lokum (s orasima, mljac)i zlatnu dzezvu.
Ali pazi,Jami je Ledova firma :kiss:
vade_mecum

#1607 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by vade_mecum »

saiks wrote:

:lol: :lol: :lol: i zaljevati senzacijom
Last edited by vade_mecum on 05/09/2015 17:20, edited 1 time in total.
Kitrona

#1608 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

Co0l wrote: Jednostavno je,hrvatski potez se ne moze nicim opravdati osim strahom od pada prihoda hrvatskih mljekara.Po meni je to uredu ali onda nemojte nasu zelju za kupovinom domaceg kriminalizovati ili smatrati nemoralnom.Ponavljam,ne mozete se jebat a da vam ne udje.

Vec sam nekoliko puta pisao da nemam nista proviv kampanje promocije domacih proizvoda. Cak je i podrzavam i sam je postujem ali je se ne drzim striktno i ne ludujem oko toga.

Sa druge strane bojkot robe koji dolaze iz jedne zemlje smatram izrazom histerije koja nije u duhu slobodnog trzista na cemu je u biti EU osnovana i sto je ustvari bio prvi razlog i pogodnost osnivanja.

A u tu EU BiH kaze da zeli uci?
Kitrona

#1609 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

nosara wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Kitrona wrote:
Nije opći jer ga nisu pokrenule institucije države već građani. Ja kao građanin imam prvo da se udružim sa svojim sugrađanima i da demonstriramo svoje nezadovoljstvo pa i bojkotom kao legalnim i legitimnim sredstvom. Znam da boli ali Bosanci su danas sve samo ne glupi.
Opci bojkot... :lol: :lol: :lol: :lol:
Opci bojkot u smislu volumena robe a ne u tome ko ga je proglasio.
Kitrona

#1610 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

ententina wrote:ne kakiš po njima čak i ako ste u pravu.u.

Što ti točno podrazumjevaš pod onim što nazivaš 'kakenjem'?
Kitrona

#1611 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

and wrote:
Kitrona wrote:
and wrote: Očito se EU proces ne slaže sa tvojom tvrdnjom, čim još uvijek uspješno blokiraju. Većim EU zemljama to ne predstavlja preveliki problem, a ovo vjerovatno vide i kao još jedan vid svekolike sadake koja nas iznad površine jedva drži evo već 20 godina. Hrvatskoj naravno da je problem, sa njihovim statusom, veličinom, privredom, pozicijom itd. 99% ovih velikih "patriJota", da su se kojim čudom zatekli sa druge strane, bi sada pozivalo na nuklearnu odmazdu i protiv Bosne, a bogami i Hercegovine. To se zove licemjerje, ne da nam ono već ne čini 99 posto politike i raznoraznih minderisnja na koje na se ova svodi.
šta konkretno bih radi protiv propisa i licemjerno?
to nešto zvanično?
bojkotuju li hrvati brojnu bih robu na policama svojih marketa?[/quote]

Daj jedan dokaz tog hrvatskog bojkota?
dalmatinka

#1612 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by dalmatinka »

and

bojkotuju li hrvati brojnu bih robu na policama svojih marketa?
Ne, jer se nema što bojkotirati. Kupila sam jednom Jami kore za pite (robna marka za jedan trgovački lanac)
Rok u redu, unutra plijesan. To je bilo 3 u 1 : prvi, zadnji i nikad više. Za to postoje Clarum kore.
Idemo dalje, Sky cola je očajna, Violeta toaletni papir se ne može mjeriti s Floralysom.
Zemlja za cvijeće je jeftina i nju kupujem, kupujem i Vitaminkin ajvar. Ukratko nikoga ne bojkotiram, ali mi ne možete ništa ponuditi. :-)
and

#1613 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by and »

Kitrona wrote:
and wrote:
Kitrona wrote:

to nešto zvanično?
to ide institucionalno.
prvo poredajte bih proizvede na police, pa da se možemo porediti
dalmatinka

#1614 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by dalmatinka »

@and - tko uvozi robu i plasira je na tržište? Država ili uvoznici i distributeri?
and

#1615 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by and »

dalmatinka wrote:@and - tko uvozi robu i plasira je na tržište? Država ili uvoznici i distributeri?
naravno uvoznici i distributeri,al uz pomoć države.pametne.koja takve ljude podržava
to je normalan i pametan način plasiranja svojih proizvoda i da ne bude zabune to je pametan potez na kojem vam čestitam.
Kitrona

#1616 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

and wrote:
Kitrona wrote:
and wrote:to nešto zvanično?
to ide institucionalno.
Institucionalno? Misliš da to država nameće? Stvarno ne znam o čemu pričaš?

prvo poredajte bih proizvede na police, pa da se možemo porediti

To nije posao države. To je posao privrednika - imate li uopće robe da se stavi?
Kitrona

#1617 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

dalmatinka wrote:
and

Ne, jer se nema što bojkotirati. Kupila sam jednom Jami kore za pite (robna marka za jedan trgovački lanac)
Rok u redu, unutra plijesan.

Kolikogod zvučalo bizarno pojava plijesni je u biti nešto na čemu trebamo biti zahvalni. Znam da nije normalno tako to reći kad je tvoj novac u pitanju ali činjenica da nešto živo želi da se naseli u neki prehrambeni proizvod je znak da u toj hrani nema industrijskih antibiotika za koje nismo ni svjesni koliko su prisutni u hrani koju jedemo.
dalmatinka wrote:Violeta toaletni papir se ne može mjeriti s Floralysom.
Zemlja za cvijeće je jeftina i nju kupujem, kupujem i Vitaminkin ajvar.

Meni je Violeta sasvim pristojan proizvod i kupujemo ga. Ipak cu prije dat lovu Bosancu nego Francuzu(ili ko vec).

Vitamkina je OK iako malo prekisela(konzervansi), zemlja za cvijece - da, Konzum ju je nudio, bila je stvarno povoljna, negdji iz Grahova, ako se sjecam dobro?
Last edited by Kitrona on 05/09/2015 17:51, edited 1 time in total.
and

#1618 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by and »

@Kitrona
ne nameće država,već todorić,a država prati todorića.recimo
naravno da imamo robe.
probajte staviti bar u toku sezone u markete na jadranu,pa ćete vidjeti.
Kitrona

#1619 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

and wrote:@Kitrona
ne nameće država,već todorić,a država prati todorića.recimo
naravno da imamo robe.
probajte staviti bar u toku sezone u markete na jadranu,pa ćete vidjeti.

Jesi ti siguran da vasi komercijalisti obavljaju posao kako treba i da vi uopce imate robe?

Pazi, govorim napamet, Bosna nije Vojvodina a Posavina je zarasla u korov?
dalmatinka

#1620 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by dalmatinka »

and wrote:
dalmatinka wrote:@and - tko uvozi robu i plasira je na tržište? Država ili uvoznici i distributeri?
naravno uvoznici i distributeri,al uz pomoć države.pametne.koja takve ljude podržava
to je normalan i pametan način plasiranja svojih proizvoda i da ne bude zabune to je pametan potez na kojem vam čestitam.
Ajmo još jedan primjer. U Plodinama neki dan odoh kupiti ulje. Imaju tri različite ambalaže svoje robne marke pa ja iz znatiželje pročitam deklaracije. Jedno je iz Bugarske, drugo iz Rumunjske, treće iz Srbije.
Kako to da država se država nije umiješala nego eto zabranjuje samo bosanske proizvode. Biti će ipak da bosanski proizvođači ne znaju plasirati svoje proizvode. Btw, kupila sa Tena ulje po koje sam i došla, skuplje od sva tri,ali provjereno. :D
mmaar

#1621 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by mmaar »

klavirdžija wrote:Kmečanje se nastavlja, mi potpisali, oni tako i uradili. Neeeećeeemoooo da seee igraaamooo takoooo. :D

Dobar pokazatelj zašto i imamo ovaj problem je da je upravo ovakav "profil" forumaša i uključen u ozbiljnije pregovore dejtonskog protektorata, pa se poslije čudimo što nam poslovni ljudi iz EU nisu poslali sadake, a ono mi mislili da mislimo....

Majorizirani, bojim se da cete u ljubavi za maticom svoju tudjmanovstinu i ustastvo morati ponovo prosipati Hunima, po njihovim konjusnicama, umjesto sto ovdje s visine prdite o sadaci i protektoratu.
ententina

#1622 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by ententina »

vade_mecum wrote:
saiks wrote:

:lol: :lol: :lol: i zaljevati senzacijom
ZaboVarih za Jami, a Senzaciju pamtim :-D . U svakom slučaju, hvala na podsjećanju. A ja se čudim šta bi Jamiju da počnu onako fušerit zeljanicu, čuj zeljanica sa mljevenim zeljem, niđe veze... sad znam :D
ententina

#1623 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by ententina »

Kitrona wrote:

Pod kakenjem u ovom kontekstu poimam da se po*ereš, što bi ga preneseno u ovu situaciju moglo značiti, paaaaaa, hmmmmmmm...... recimo: da udariš blokadu prvim i dragim susjedima na dugo očekivani izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda i time prouzročiš proizvođačima neviđene štete, hinjski i mimo svijeta u zadnji čas
Kitrona

#1624 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

ententina wrote:
Kitrona wrote:

Pod kakenjem u ovom kontekstu poimam da se po*ereš, što bi ga preneseno u ovu situaciju moglo značiti, paaaaaa, hmmmmmmm...... recimo: da udariš blokadu prvim i dragim susjedima na dugo očekivani izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda i time prouzročiš proizvođačima neviđene štete, hinjski i mimo svijeta u zadnji čas

Ajmo ponovo - blokada nije došla zbog "umjetničkog dojma". BiH sebi traži prava koja ne želi ponuditi zauzvrat.
dalmatinka

#1625 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by dalmatinka »

Gdje je to mlijeko trebalo otići?
Post Reply