Makedonija
-
Denijaz1254
#1601 Re: Makedonija
Imaju li Albanci u Makedoniji pravo veta u parlamentu?
- It_is_a_Leclerc
#1602 Re: Makedonija
Organizovana rulja i navijači pod direktnom kontrolom VMPRODPMNE-a, stranke koja već decenijama drži apsolutnu vlast u Makedoniji diktatorskim metodama,a koja pokušava spriječiti da opozicioni SDSM zajedno s albanskim partnerima formira vladu i izbaci VMRO sa vlasti.sandra01 wrote:Hoce li meni iko ovde objasniti sta se zapravo desava u Makedoniji?
Sad pogledah onaj snimak iz parlamenta i nista mi ni nije jasno, ko koga bije i ko je protiv koga i sta je razlog onom cirkusu?
SDSM i Albanci su na izborima pobijedili i imaju većinu, ali Gruevski pokušava ovim terorizmom da gurne zemlju u organizovano nasilje kako bi se održao na vlasti.
-
Denijaz1254
#1603 Re: Makedonija
Jedine vojne baze R Turske izvan Turske su u Albaniji (Dures), Qataru (koja je u izgradnji i Irak te Turski Kipar.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pasha_Liman_Base
Last edited by Denijaz1254 on 28/04/2017 00:43, edited 3 times in total.
-
sandra01
#1604 Re: Makedonija
Ako je Gruevski izgubio izbore, kako je moguce da postavlja bilo kakve uslove i osporava odluku naroda da zemlju vodi izabrani kandidat?It_is_a_Leclerc wrote:Organizovana rulja i navijači pod direktnom kontrolom VMPRODPMNE-a, stranke koja već decenijama drži apsolutnu vlast u Makedoniji diktatorskim metodama,a koja pokušava spriječiti da opozicioni SDSM zajedno s albanskim partnerima formira vladu i izbaci VMRO sa vlasti.sandra01 wrote:Hoce li meni iko ovde objasniti sta se zapravo desava u Makedoniji?
Sad pogledah onaj snimak iz parlamenta i nista mi ni nije jasno, ko koga bije i ko je protiv koga i sta je razlog onom cirkusu?
SDSM i Albanci su na izborima pobijedili i imaju većinu, ali Gruevski pokušava ovim terorizmom da gurne zemlju u organizovano nasilje kako bi se održao na vlasti.
Ima li iko podatak sa kolikim procentom je SDSM pobjedio na izborima?
- ljevoruki
#1605 Re: Makedonija
cyprus wrote: Ma kurac... Kako me nervira ova priča o svemoćnim stranim silama... Nisu Balkan razjebale strane sile, nego Balkanci... Ne kažem da nemaju uticaja, ali za sva ova sranja smo odgovorni prvenstveno MI - Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Albanci, Makedonci, ostali, pojedinci i kolektivi... Mi! Treba prestat tražit alibi u nekim silama koji tobože vuku sve naše poteze, a da mi to ne znamo...
PS Ja bih čak rekao da nije tih stranih sila da bi Balkan bio i u daleko gorem stanju...
- Challenger__
#1606 Re: Makedonija
sandra01 wrote:Ako je Gruevski izgubio izbore, kako je moguce da postavlja bilo kakve uslove i osporava odluku naroda da zemlju vodi izabrani kandidat?
Ima li iko podatak sa kolikim procentom je SDSM pobjedio na izborima?
Priča je, naime, mnogo složenija od crno-bijelog "objašnjenja" prethodnika.
- Challenger__
#1607 Re: Makedonija
I domaći i strani faktor. I jedni i drugi su podjednako odgovorni.cyprus wrote:Ma kurac... Kako me nervira ova priča o svemoćnim stranim silama... Nisu Balkan razjebale strane sile, nego Balkanci... Ne kažem da nemaju uticaja, ali za sva ova sranja smo odgovorni prvenstveno MI - Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Albanci, Makedonci, ostali, pojedinci i kolektivi... Mi! Treba prestat tražit alibi u nekim silama koji tobože vuku sve naše poteze, a da mi to ne znamo...
PS Ja bih čak rekao da nije tih stranih sila da bi Balkan bio i u daleko gorem stanju...
- Freamon Lester
#1608 Re: Makedonija
Fantazirate do jaja. Koji kurcev strani faktor. Dva makedonska plemena se bore za vlast i igraju demokratije. Ne moze se Svicarski model demokratije primjeniti sa balkanskim seljaklukom i primitivizmom. Nismo mi mentalno za to sposobni niti imamo dovoljno inteligencije da ga savladamo.
Jesu bili izbori? Jel ima vecina? Kako nema parlamenta i vlade? Dakle tu ni na papiru nema demokratije. A vladajuci su konacno pokazali totalitarni izgled kada su dopustili ovo prebijanje i zavrsili pricu. I bice sreca ako na ovome ostane. Ja da sam opozicioni politicar jos bi veceras bio na putu prema Bugarskoj, Srbiji ili Albaniji jer ovo vrlo lako moze otici u obracu sa opozicijom do kraja, a onda ce biti prica desio se narod.
Vladajuce demokrate na djelu...
Jesu bili izbori? Jel ima vecina? Kako nema parlamenta i vlade? Dakle tu ni na papiru nema demokratije. A vladajuci su konacno pokazali totalitarni izgled kada su dopustili ovo prebijanje i zavrsili pricu. I bice sreca ako na ovome ostane. Ja da sam opozicioni politicar jos bi veceras bio na putu prema Bugarskoj, Srbiji ili Albaniji jer ovo vrlo lako moze otici u obracu sa opozicijom do kraja, a onda ce biti prica desio se narod.
-
Denijaz1254
#1609 Re: Makedonija
Makedonci se kurce protiv Albanaca. A svojataju ih Bugari, Grci, Srbi a Albanci im cine 35% drzave sa trendom rasta, Turci i Bosnjaci 6% i Romi jos nekih 5%. Nemaju ni jednog iskrenog prijatelja na ovom svijetu.Freamon Lester wrote:Fantazirate do jaja. Koji kurcev strani faktor. Dva makedonska plemena se bore za vlast i igraju demokratije. Ne moze se Svicarski model demokratije primjeniti sa balkanskim seljaklukom i primitivizmom. Nismo mi mentalno za to sposobni niti imamo dovoljno inteligencije da ga savladamo.
- Freamon Lester
#1610 Re: Makedonija
Onda im je pametnije da se jebu, a ne da udaraju jedni druge u glavu. Bukvalno.
-
Denijaz1254
#1611 Re: Makedonija
Za njih je vec odavno prekasno zato se ovako i ponasaju. Da znaju da ih tamo iza brda ceka pobjeda demografska, ekonomska ili bilo koja...oni bi bili tolerantno i strpljeni. No znaju da za 10 godna sve je gotovo. Jednostavno Turska im je najveci prijatelj zajedno sa Srbijom a obadvije zemlje su totalno neiskreni prema njima. Turska im je prijatelj da bi prokosili Grckoj ali otvoreno pise u Turskoj vanjsko politickoj doktrini da Albanci i Bosnjaci (A ne Makedonci) jesu primarni Turski nacionalni interes na balkanu. Srbi sa svoje strane svojataju Makedonce kao Juzne Srbe a to rade i Bugari jer ih smatraju Bugarima. Grci im osporavaju ime a Albanske drzave vide pola Makedonije u svojem sastavu. Uz sve to Albanci na svojoj strani imaju skoro cijeli zapad a ovi nemaju nikoga. Jedino ih Rusija moze iskoristiti kao topovsko meso za jeftino podkusurivanje sa zapadom zbog Ukrajine i to je to.Freamon Lester wrote:Onda im je pametnije da se jebu, a ne da udaraju jedni druge u glavu. Bukvalno.
- jao_situacije
#1612 Re: Makedonija
nekoliko je bitnih momenata u ovoj priči, stara vlada očito ne sluša gazde, sve susjedne države žele raskomadati makedoniju, makedonija je na izbjegličkoj ruti
da se podsjetimo nekih izjava:
Ivanov
da se podsjetimo nekih izjava:
Ivanov
Zaev"Predsjednik Ivanov je rekao da, u skladu s ustavom, neće imenovati mandatarom nekoga tko pregovara na osnovu platforme strane zemlje koja se koristi za ucjenjivanje Makedonije, ugrožavanje njezinog suvereniteta, neovisnosti i unitarnog karaktera", navodi se u priopćenju.
"Ta platforma predstavlja postizborno kršenje ustava i okvirnih sporazuma iz Ohrida i stavlja Makedoniju u subverzivnu poziciju i u položaj ovisnosti od strane zemlje. Građani su glasovali za europske reforme, a ne za stranu platformu"
Mogherini"Još jednom apeliramo na Ivanova da preispita svoju odluku zato što iza tih 67 mandata stoji blizu 700.000 glasača, a svakim prolongiranjem strah od eskalacije situacije realno je prisutan"
lideri imaju odgovornost da smire strasti i spriječe izbijanje "međunacionalnih ili geopolitičkih konflikata".
- Makedonija je složena zemlja, koja se nalazi u složenom regionu i požar nam nije potreban, rekla je Mogherini.
"To je osnovna poruka koju sam prenijela političarima - ne igrajte se vatrom, ne pretvarajte ovo u etnički konflikt, to će ruinirati zemlju i najvjerovatnije se proširiti van granica", naglasila je Mogerinijeva.
tekst iz njemačkih novinaOsim Mogerini, poziv za preispitivanje odluke o dodjeljivanju mandata za sastav vlade makedonskom predsjedniku prethodno su uputili europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han i američki veleposlanik u Makedoniji.
Te zemlje su ustvari "kandidati za pristup" Europskoj uniji, "ali nove krize su Zapadni Balkan stavile u vrh 'agende zabrinutosti' Europske unije", piše u svom članku pod naslovom "Zabrinutost za Balkan" Süddeutsche Zeitung (SZ). "Napetosti između Srbije i Kosova, teška unutarnjopolitička kriza u Makedoniji i jedna ne manje neugodna situacija u Crnoj Gori su regiju ponovno stavili u vrh krizne agende u Europskoj uniji. Veliki je strah od novog kaosa usred Europe. Savezna kancelarka Angela Merkel se požalila na 'kompliciranu situaciju između zemalja'. Donesena je odluka o tome da se 'tu još jače djeluje i pomogne kako bi se osnažila europska perspektiva tih zemalja'. Upravo o tome se radi.
Mnogi u zemljama Zapadnog Balkana su prestali vjerovati u maglovita obećanja o 'europskoj perspektivi'. Istovremeno Rusija i Turska odlučno rade na tome da prošire svoj utjecaj u toj regiji. Proeuropljani stoga sada žele znati mogu li ozbiljno računati na Europsku uniju i pristup", poručuje SZ ujedno navodeći da šefovi vlada i država na summitu EU-a održanom krajem prošlog tjedna na to pitanje nisu dali odgovor. Ono što je, međutim, poručeno sa summita je da će se s obzirom na "interne i eksterne izazove" i dalje promatrati "fragilno stanje" na Zapadnom Balkanu te da podrška za europsku perspektivu i dalje važi "neograničeno", prenosi SZ.
O krizama na Balkanu koje zabrinjavaju Europsku uniju piše i Spiegel Online, konkretno o krizi u Makedoniji. Spiegel Online se tako osvrće na prosvjede, koji se od proteklog tjedna održavaju u Skopju, "protiv navodno ugroženog jedinstva zemlje". No, prosvjeduje se u prvom redu protiv dalekosežnih prava albanske manjine i prije svega protiv uvođenja albanskog jezika kao mogućeg drugog službenog jezika, pojašnjava Spiegel Online:
"U svojim porukama organizatori prosvjeda sugeriraju mračne scenarije: ukoliko albanski postane službeni jezik, makedonske građane će se možda obvezati da prisilno uče albanski, glasi njihova poruka. Dodaju kako bi se morale tiskati dvojezične novčanice i da bi se na koncu područja koja su većinski naseljena Albancima mogla odcijepiti i priključiti Velikoj Albaniji. Te demonstracije su najnovija epizoda jedne državne krize u kojoj se Makedonija nalazi već skoro tri godine i koja tu zemlju sve dublje vodi u nemogućnost vladanja njome - iako EU diplomati već dugo vode istok tako intenzivne kao i očajne pokušaje posredovanja kako bi se izmirili politički konflikti. I to rade iz dobrih razloga: Makedonija bi u slučaju jedne nasilne eskalacije unutarnjopolitičkih konflikata lako mogla u sukobe uvući svoje susjede."
Mogherini: "Ne igrajte se vatrom"
Spiegel Online u svezi s tim donosi koje zemlje bi mogle biti pogođene krizom u Makedoniji ili koje prate svoje vlastite interese:
"Albanija i Kosovo: političari obiju zemalja ohrabruju albansku manjinu iz susjedstva na separatističke akcije. Kosovski predsjednik je nedavno kazao da Makedonija bez jednakopravnih Albanaca gubi svoj smisao, te zatražio od makedonskih Albanaca da 'sudbinu svojih prava uzmu u svoje ruke'.
U Bugarskoj mnogi Makedonce smatraju etničkim Bugarima i zalažu se za ujedinjenje s Makedonijom. Bugarska je u kriznim slučajevima u Makedoniji opetovano pojačavala svoju vojnu prisutnost na vlastitoj granici.
Grčka opet Makedoniji predbacuje da ima pretenzije na sjevernogrčku istoimenu provinciju, te zbog toga Atena već dugo godina blokira pristup Makedonije NATO-u i pristupne pregovore s EU-om.
Europska unija: za Bruxelles, kao i za čitavu Uniju, Makedonija je od velikog značaja, jer ta zemlja zajedno s Bugarskom služi kao bedem protiv izbjeglica na takozvanoj Balkanskoj ruti."
Osvrćući se dalje na unutarnjopolitičke probleme i napetosti u Makedoniji, Spiegel Online napominje da su sporovi oko uvođenja albanskog kao drugog službenog jezika ustvari samo povod za demonstracije koje traju danima, ali da se u pozadini radi o nečemu sasvim drugom: "Nikola Gruevski i njegova stranka VMRO-DPMNE pokušavaju da se svim sredstvima održe na vlasti. Gruevski zemljom vlada još od 2006. godine, ali se na izborima protekle godine mogao održati izgleda samo uz masivnu izbornu prijevaru. To je na vidjelo izašlo 2015. godine kada je socijaldemokratska oporba objavila brojne prisluškivane telefonske razgovore državnog vodstva čiji je izvor do danas nejasan. Ti razgovori su dokazali da su premijer i njegovi bliski suradnici zemljom vladali poput mafije - pomoću korupcije, izborne prijevare, ucjenjivanja i dalekosežnog špijuniranja protivnika. Kad su višemjesečne demonstracije protiv vlade Gruevskog Makedoniju dovele na rub nasilnih konflikata, kao posrednica se uključila Europska unija. EU se plaši da bi mogao izbiti veliki požar u Makedoniji i njezinim susjednim zemljama. Tako se, barem, neuobičajeno jasno izrazila opunomoćenica za vanjsku politiku Federica Mogherini nakon što je nedavno za vrijeme posjeta zemljama Zapadnog Balkana posjetila i makedonski glavni grad Skopje i tom prilikom poručila: 'Ne igrajte se vatrom'."
-
sandra01
#1613 Re: Makedonija
E sad mi tek nista nije jasno, ovde na tvom linku ВМРО-ДПМНЕ ima 51% a SDSM 49% mjesta u parlamentu.Challenger__ wrote:sandra01 wrote:Ako je Gruevski izgubio izbore, kako je moguce da postavlja bilo kakve uslove i osporava odluku naroda da zemlju vodi izabrani kandidat?
Ima li iko podatak sa kolikim procentom je SDSM pobjedio na izborima?LINK
Kako je SDSM pobjedio ako ima manje predstavnika u parlamentu?
Znaci SDSM da bi preuzeo vecinu u parlamentu sklopio je savez sa manjim albanskim strankama ,je li tako'?
ВМРО-ДПМНЕ bi isto tako moga da sklopi savez sa ostalim strankama i da opet ima vecinu,mada ne znam koliko je SDSM sada dobio mjesta sa tim albanskim savezom.
Mislim sta god da je moglo se rijesiti politickim putem.Meni i dalje nije jasno sta je PRAVI razlog nemirima.
-
Denijaz1254
#1614 Re: Makedonija
To je upravo sto sam i ja napisao iznad a da nisam ni procitao ovu Mogherininu izjavu.jao_situacije wrote:Mogherini: "Ne igrajte se vatrom"
Spiegel Online u svezi s tim donosi koje zemlje bi mogle biti pogođene krizom u Makedoniji ili koje prate svoje vlastite interese:
"Albanija i Kosovo: političari obiju zemalja ohrabruju albansku manjinu iz susjedstva na separatističke akcije. Kosovski predsjednik je nedavno kazao da Makedonija bez jednakopravnih Albanaca gubi svoj smisao, te zatražio od makedonskih Albanaca da 'sudbinu svojih prava uzmu u svoje ruke'.
U Bugarskoj mnogi Makedonce smatraju etničkim Bugarima i zalažu se za ujedinjenje s Makedonijom. Bugarska je u kriznim slučajevima u Makedoniji opetovano pojačavala svoju vojnu prisutnost na vlastitoj granici.
Grčka opet Makedoniji predbacuje da ima pretenzije na sjevernogrčku istoimenu provinciju, te zbog toga Atena već dugo godina blokira pristup Makedonije NATO-u i pristupne pregovore s EU-om.
Europska unija: za Bruxelles, kao i za čitavu Uniju, Makedonija je od velikog značaja, jer ta zemlja zajedno s Bugarskom služi kao bedem protiv izbjeglica na takozvanoj Balkanskoj ruti."
Albanske zemlje u susjedstvu zele pola Makedonije. Turska zvanicno podrzava Makedoniju ali ispod stola podrzava veliku Albaniju i to moze svako procitati ko procita njihovu zvanicnu vanjsko politicku doktrinu.Bas sa toliko rijeci to pise tu.Jedna od rijetkih vojnih baza Turske izvan Turske je kod Duresa dok u njihovoj vanjsko politickoj doktrini pise da je Albanija most prema BiH, Sandzaku, Kosovu i Makedoniji (Islamskim residuima kako ih je nazvao Dovoutoglu). Odnos Turske prema Makedoniji mozemo vidijeti od prilike kao odnos Tudjmana prema BiH samo bez rata. Kada bi izbio rat Albanci bi imali punu podrsku 2. NATO sile.
Bugari i Srbi Makedonce smatraju ili Srbima ili Bugarima a Grci ih smatraju ne postojecom zemljom; bar ne pod tim imenom i Istoiju smatraju izmisljenom. Zapad je tradicionalno pro Albanski nastrojen. Italija na prvom mjestu je historijski saveznik Albanaca a posle toga i Njemacka ali i SAD (a time i Velika Britanija).
Pogotovo sada kada je se na relaciji Moskva Washington zakuhalo mozemo ocekivati od neo konzervativaca u Washingtonu da zaostre situaciju sa Putinom kako bi dodatno usmjerili Trampa tamo gdje su usmjeravli i sve predhodne predsjednike. Tramp jos uvijek mora da shvati sta mu je mjesto i da ga neo konzervativci stave pod svoju sapu. Mozda je konflikt u Makedoniji super prilika za takvo nesto. EU se tu nista ne pita; oni su guske u magli; nemaju pojma ni kud idu ni sta zele ni sta im se desava.
- Challenger__
#1615 Re: Makedonija
Iz perspektive ВМРО-ДПМНЕ i predsjednika Makedonije Ivanova, kamen spoticanja je tzv. "Tiranska platforma" (tvorci premijer Albanije Edi Rama i političke partije Albanaca iz Makedonije) koja bi, po njima, dovela do federalizacije i podjele Makedonije. Sa tim obrazloženjem ("antiustavna platforma") predsjednik Ivanov odbija da imenuje Zaeva za mandatara vlade. Ovo odbijanje je bilo predmet žestokih kritika pojedinih krugova u Briselu.sandra01 wrote:E sad mi tek nista nije jasno, ovde na tvom linku ВМРО-ДПМНЕ ima 51% a SDSM 49% mjesta u parlamentu.
Znaci SDSM da bi preuzeo vecinu u parlamentu sklopio je savez sa manjim albanskim strankama ,je li tako'?
ВМРО-ДПМНЕ bi isto tako moga da sklopi savez sa ostalim strankama i da opet ima vecinu,mada ne znam koliko je SDSM sada dobio mjesta sa tim albanskim savezom. Mislim sta god da je moglo se rijesiti politickim putem.Meni i dalje nije jasno sta je PRAVI razlog nemirima.
Znači, ВМРО-ДПМНЕ, njihov lider Gruevski i predsjednik Ivanov misle da je to neprihvatljivo, zato Zaeva optužuju za ono što oni nazivaju veleizdajom.
- jao_situacije
#1616 Re: Makedonija

crvena vmro
svijetlo plava sdsm
plava i crna albanci
- Freamon Lester
#1617 Re: Makedonija
Koga boli racku sta misli Gruevski? Jel ima dovoljno ruku da napravi vladu? Nema. Onda tutanj. Zaev ima zajedno sa Albancima, a ti Albanci su ustvari drzavljani Makedonije i cao drugari. Ili neka ozvanice aparthejd pa neka brane Albancima pravo glasa ili neka se sklone sa vlasti.Challenger__ wrote:Iz perspektive ВМРО-ДПМНЕ i predsjednika Makedonije Ivanova, kamen spoticanja je tzv. "Tiranska platforma" (tvorci premijer Albanije Edi Rama i političke partije Albanaca iz Makedonije) koja bi, po njima, dovela do federalizacije i podjele Makedonije. Sa tim obrazloženjem ("antiustavna platforma") predsjednik Ivanov odbija da imenuje Zaeva za mandatara vlade. Ovo odbijanje je bilo predmet žestokih kritika pojedinih krugova u Briselu.sandra01 wrote:E sad mi tek nista nije jasno, ovde na tvom linku ВМРО-ДПМНЕ ima 51% a SDSM 49% mjesta u parlamentu.
ВМРО-ДПМНЕ bi isto tako moga da sklopi savez sa ostalim strankama i da opet ima vecinu,mada ne znam koliko je SDSM sada dobio mjesta sa tim albanskim savezom. Mislim sta god da je moglo se rijesiti politickim putem.Meni i dalje nije jasno sta je PRAVI razlog nemirima.
Znači, ВМРО-ДПМНЕ, njihov lider Gruevski i predsjednik Ivanov misle da je to neprihvatljivo, zato Zaeva optužuju za ono što oni nazivaju veleizdajom.
I na kraju. Po istu tu Makedoniju su duplo opasniji Bugari nego Albanci. I Srbi su zainteresovani poprilicno za komad, a sto se tice Grka ugasili bi ih vec sutra.
I na kraju krajeva. Sporan Albanski jezik. Kojim ono jezikom Makedonci govore?
- jao_situacije
#1618 Re: Makedonija
to ti mogu reći oni koji su ovo smislili a to nećeš pročitati na forumusandra01 wrote:E sad mi tek nista nije jasno, ovde na tvom linku ВМРО-ДПМНЕ ima 51% a SDSM 49% mjesta u parlamentu.Challenger__ wrote:sandra01 wrote:Ako je Gruevski izgubio izbore, kako je moguce da postavlja bilo kakve uslove i osporava odluku naroda da zemlju vodi izabrani kandidat?
ВМРО-ДПМНЕ bi isto tako moga da sklopi savez sa ostalim strankama i da opet ima vecinu,mada ne znam koliko je SDSM sada dobio mjesta sa tim albanskim savezom.
Mislim sta god da je moglo se rijesiti politickim putem.Meni i dalje nije jasno sta je PRAVI razlog nemirima.
očito da se vmro zamjerio gazdama, zbog čega, kako i zašto, to znaju gazde i vmro
do sada im nije smetalo kako vladaju, korupcija diktatura i sve to ostalo očito nije bilo sporno, a sada jeste
- Challenger__
#1619 Re: Makedonija
Ne bih rekao da sve susjedne zemlje danas žele raskomadati Makedoniju. Ali da je na izbjegličkoj ruti, jeste, da je na kopnenom koridoru alternativnog kineskog Puta svile koji iz luke Tesaloniki (Solun) ide preko Makedonije, jeste, da je na trasi eventualnog Južnog/Turskog toka, jeste, itd, itd.jao_situacije wrote:nekoliko je bitnih momenata u ovoj priči, stara vlada očito ne sluša gazde, sve susjedne države žele raskomadati makedoniju, makedonija je na izbjegličkoj ruti
- Challenger__
#1620 Re: Makedonija
Hoće, hoće, pročitaće:jao_situacije wrote:to ti mogu reći oni koji su ovo smislili a to nećeš pročitati na forumu
očito da se vmro zamjerio gazdama, zbog čega, kako i zašto, to znaju gazde i vmro
do sada im nije smetalo kako vladaju, korupcija diktatura i sve to ostalo očito nije bilo sporno, a sada jeste
1. Nisu uveli sankcije RF;
2. pokazali su zainteresovanost za trasu kineskog puta iz luke Solun do Evrope;
3. pokazali su zainteresovanost kako za Južni, tako za Turski tok.
Nastavi niz.
- It_is_a_Leclerc
#1621 Re: Makedonija
Priča je složenija jedino vama jer srce malo kuca za pro-Ruse, ali vam je malo neugodno braniti ovako očigledno i stravično iživljavanje nad demokratski izabranim predstavnicama i predstavnicima naroda. Pa ovdje malo mutite vodu, razrijeđujete priču i relativizirate terorizam.Challenger__ wrote:sandra01 wrote:Ako je Gruevski izgubio izbore, kako je moguce da postavlja bilo kakve uslove i osporava odluku naroda da zemlju vodi izabrani kandidat?
Ključna pitanja su
- Da li SDSM i albanske stranke imaju dovoljan glas za formiranje vlade?
-Da li VMRO ima tu većinu ?
- Zašto predsjednik ne daje mandat onom ima parlamentarni kapacitet za vladu, a s obzirom na demokratsku praksu prisutnu širom planete?
Ivanov nije arbitar koji procjenjuje da li mu se sviđa šta su građani odabrali ili ne.
-
sarajevoxxxx
#1622 Re: Makedonija
Čeli po običaju uvijek si na pogrešnoj strani. Tako je kada uletiš u teoriju zavjera, nema razum, nema demokratija, po tebi imaju samo iluminati, svjetske sile, ljudi iza kulisa koji upravljaju svijetom.
Tako i ne čudi što na temi o Siriji podržavaš masovnog ubicu Bešara Al Asada i što opravdavaš najgore masakre.
Tako i ne čudi što na temi o Siriji podržavaš masovnog ubicu Bešara Al Asada i što opravdavaš najgore masakre.
- cyprus
#1623 Re: Makedonija
Ni približno...Challenger__ wrote:I domaći i strani faktor. I jedni i drugi su podjednako odgovorni.cyprus wrote:Ma kurac... Kako me nervira ova priča o svemoćnim stranim silama... Nisu Balkan razjebale strane sile, nego Balkanci... Ne kažem da nemaju uticaja, ali za sva ova sranja smo odgovorni prvenstveno MI - Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Albanci, Makedonci, ostali, pojedinci i kolektivi... Mi! Treba prestat tražit alibi u nekim silama koji tobože vuku sve naše poteze, a da mi to ne znamo...
-
sarajevoxxxx
#1624 Re: Makedonija
Ma pusti Čelija i njegove gasovode, iluminate, velike sile. Teorije zavjere, kada uđeš u to kolo smiješno je i spominjati ili pozivati se na razum, demokratiju.It_is_a_Leclerc wrote:Priča je složenija jedino vama jer srce malo kuca za pro-Ruse, ali vam je malo neugodno braniti ovako očigledno i stravično iživljavanje nad demokratski izabranim predstavnicama i predstavnicima naroda. Pa ovdje malo mutite vodu, razrijeđujete priču i relativizirate terorizam.Challenger__ wrote:sandra01 wrote:Ako je Gruevski izgubio izbore, kako je moguce da postavlja bilo kakve uslove i osporava odluku naroda da zemlju vodi izabrani kandidat?
Ključna pitanja su
- Da li SDSM i albanske stranke imaju dovoljan glas za formiranje vlade?
-Da li VMRO ima tu većinu ?
- Zašto predsjednik ne daje mandat onom ima parlamentarni kapacitet za vladu, a s obzirom na demokratsku praksu prisutnu širom planete?
Ivanov nije arbitar koji procjenjuje da li mu se sviđa šta su građani odabrali ili ne.
-
sarajevoxxxx
#1625 Re: Makedonija
Naravno da nije isto. Ubijati i biti ubica je samo to i ništa drugo. Čuj krivi ovi sa strane što je neko činio ratne zločinecyprus wrote:Ni približno...Challenger__ wrote:I domaći i strani faktor. I jedni i drugi su podjednako odgovorni.cyprus wrote:Ma kurac... Kako me nervira ova priča o svemoćnim stranim silama... Nisu Balkan razjebale strane sile, nego Balkanci... Ne kažem da nemaju uticaja, ali za sva ova sranja smo odgovorni prvenstveno MI - Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Albanci, Makedonci, ostali, pojedinci i kolektivi... Mi! Treba prestat tražit alibi u nekim silama koji tobože vuku sve naše poteze, a da mi to ne znamo...