FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
Fox_Fox

#1601 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Fox_Fox »

pici wrote:
HM 2011 wrote:
prodati dionice u slucaju hostile takeovera..... prilikom preuzimanja vrcinskog paketa dionica sve obaveze na temu isplate dividende vise ne postoje jer vecinska odluka ide u smijeru reinvestiranja dobiti u "nesto"....

u momentu preuzimanja kompanije od strane privatnih vlasnika krece isisavanje dobiti kroz povezana drustva....

posebno je nuzno uzeti u obzir predvidjwni pad prometa u navedenoj oblasti....

jel da ti prodam po 40 KM po dionici da bi minderaši namirili se... od kada si ti stručnjak za berzu... DIONICE NE PRODAJITE OVIM MINDERAŠHIMA JER SE TAKO BOGATE !!!

znas li koliko se nudi u slucaju hostile takeovera vecinskog paketa ?

googlaj malo hostile takeover INE....[/quote]

Iskreno ne interesuje me dividenda, više me zanima da li će cijena dinonice skočiti bar na 100KM ili će kako ih neko kupi samo početi da pada sve više i više?
HM 2011

#1602 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by HM 2011 »

Fox_Fox wrote:
pici wrote:
HM 2011 wrote:
prodati dionice u slucaju hostile takeovera..... prilikom preuzimanja vrcinskog paketa dionica sve obaveze na temu isplate dividende vise ne postoje jer vecinska odluka ide u smijeru reinvestiranja dobiti u "nesto"....

u momentu preuzimanja kompanije od strane privatnih vlasnika krece isisavanje dobiti kroz povezana drustva....

posebno je nuzno uzeti u obzir predvidjwni pad prometa u navedenoj oblasti....

jel da ti prodam po 40 KM po dionici da bi minderaši namirili se... od kada si ti stručnjak za berzu... DIONICE NE PRODAJITE OVIM MINDERAŠHIMA JER SE TAKO BOGATE !!!

googlaj malo hostile takeover INE....
Iskreno ne interesuje me dividenda, više me zanima da li će cijena dinonice skočiti bar na 100KM ili će kako ih neko kupi samo početi da pada sve više i više?[/quote]

ko god da kupi nora kupiti vecinski paket dionica

a to je 51 %

od vlade fbih moze kupiti dio 40% nedostaje mu 11 % i to je jedina prilika za privremeni rast dionica...

nakon akumulirnja 51% sumnjam da ce biti vise prilike za rast cijene dionica....
Prpa.ba

#1603 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Prpa.ba »

vivaldi wrote:mozes se ti preneraziti kolko hoces, ali fadil je potpuno u pravu. povecanje minimalne plate za 40 maraka u ovakvim uslovima je van svake pameti.

ova izjava definitivno pokazuje da nije populista ko svi prethodnici jer je znao da ce njom izazvat bijes narodnih masa, ali je ipak rekao pravu stvar i na njoj ce insisitrati sto je jos vaznije
U pravu su i Faja i radnici iz realnog sektora. Minimalac ne samo da se ne smije povecavati, nego ga treba i smanjiti uz prateca smanjenja poreskih opterecenja ako hocemo naci svoje mjesto pod investicijskim suncem kao dobri mali kapitalisticki protektorat.

S druge strane, radnici iz realnog sektora su u pravu jer samo postojanje budzetske klase visestruko povecava troskove zivota nama ostalima i cini realne plate gotovo uvredljivo niskim do mjere da se ne isplati raditi. Opet, nije rjesenje ni skresati plate i socijalna davanja preko noci za pola jer ce to dovesti do kolapsa ono malo realnog sektora orijentiranog na domace trziste. Zajebana situacija, najvjerovatnije ce se ici na vec isprobani efekat kuhane zabe. Lagano odumiranje budzetlija i neproduzavanje ugovora, postepena smanjenja penzija i poreskih opterecenja kao uvod u privatizaciju PIO i ZZ fondova kao kljucnog preduslova za legalizaciju sive ekonomije. :mrgreen:
vivaldi

#1604 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

hhaarree wrote:Super, nek sljedeci neko pokaze kako nije populista i da ga ne zanima bijes narodnih masa pa nek uvede prinudni rad, nek spuste minimalac na 1km, naravno u cilju poboljsanja ove i ovakve ekonomije, nek ukinu besplatno zdravstvo i obrazovanje, sve programe socijalne pomoci, moze i visestranacki sistem kao i izbore, opet kazem naravno u cilju poboljsanja ekonomskih prilika. Onda i harac pa i porez na zrak zasto da ne, ne smijemo biti populisti i da nas plasi bijes bagre, dje cemo tako u nove ekonomske vizije
razumijem ja tebe u poptunosti, ali to ne mijenja cinjenicu da je ova izjava fadila izjava odgovornog premijera. Znaci to nema veze sa sda, sa prethodnicima, sa bijedom, usranom ekonomijom...sa svim mogucim sranjima koja su cinjenica, ali ja govorim iskljucivo o fadilu i iskljucivo o ovoj njegovoj izjavi jer ako prodje povecanje minimalca drzava od toga nece imati nikakvog hajra. nikakvog. ni drzava ni radnici.

zasto?

zato sto je kompletna tekstilna industrija u kojoj radi 25 hiljada ljudi samo u federaciji na minimalcu, kao i veliki dio drvne industrije i trgovine.

tekstilna industrija radi lohn poslove, dobijes materijal, dobijes kroj, tvoje su samo ruke. nema pameti, nema napretka, nema znanja...samo jeftino krivljenje ledja. jeftina ledja su jedini razlog zasto uospte i dobijamo te poslove.

ali tekstilna industrija puno zaposljava jer je sve manuelno i ako povecas izdatak po radniku za 50 maraka to je firmi sa 100 radnika trosak od 60 hiljada radnika na godinu. to gazda ne moze izdrzat - ili pocinju otpustanja ili bjezi u sivu zonu, ili povecava normu.

textil je robovlasnistvo, to je samozaradjena socijalna pomoc. zapad se toga davno odrekao, ali nama je potrebno ko hitna pomoc da smanji socijalne tenzije. problem je sto smo u tranziciji vec 20 godina pa nikako da se i mi rijesimo tih grana sa mizernom dodanom vrijednoscu, ali to nema veze sa fadilom.

osim toga, jeftina ledja su jedina, bukvalno jedina prednost ili bolje receno nesto sto nas drzi u egalu sa regionom po pitanju privlacnosti za investitore, i samoubistvo je i to sjebat.

zato i kazem, u usranoj situaciji, ovakav fadilov potez koliko god bio nepopularan je jedini ispravan sa stanovnista premijera koji po defaultu mora gledat siru sliku.
vivaldi

#1605 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

Prpa.ba wrote:U pravu su i Faja i radnici iz realnog sektora. Minimalac ne samo da se ne smije povecavati, nego ga treba i smanjiti uz prateca smanjenja poreskih opterecenja ako hocemo naci svoje mjesto pod investicijskim suncem kao dobri mali kapitalisticki protektorat. S druge strane, radnici iz realnog sektora su u pravu jer samo postojanje budzetske klase visestruko povecava troskove zivota nama ostalima i cini realne plate gotovo uvredljivo niskim do mjere da se ne isplati raditi. Opet, nije rjesenje ni skresati plate i socijalna davanja preko noci za pola jer ce to dovesti do kolapsa ono malo realnog sektora orijentiranog na domace trziste. Zajebana situacija, najvjerovatnije ce se ici na vec isprobani efekat kuhane zabe. Lagano odumiranje budzetlija i neproduzavanje ugovora, postepena smanjenja penzija i poreskih opterecenja kao uvod u privatizaciju PIO i ZZ fondova kao kljucnog preduslova za legalizaciju sive ekonomije.
:thumbup:

opet kazem, nastranu sav lopovluk, kriminal, sda...ali da se stavim u njegovu poziciju isto bih uradio.

i ti si u pravu oko poreskih opterecenja, ali to je visokorizican posao jer penzije kasne, deficit su svakako u budetima, problemi sa mmf ratama...

tu je sada vrlo zajebano praviti bilo kakav rez jer bi i mali pad prihoda, cak i privremen, mogao dovesti do kolapsa, strjkova, tenzija...jer cak ni najbolja reforma ne moze dati rezultate za mjesec dana, a ti moras svaki mjesec isplatiti i plate i penzije.

zajebano, cak i sa najboljim namjerama i najboljim znanjem
Hakiz

#1606 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Hakiz »

vivaldi wrote:
hhaarree wrote:Super, nek sljedeci neko pokaze kako nije populista i da ga ne zanima bijes narodnih masa pa nek uvede prinudni rad, nek spuste minimalac na 1km, naravno u cilju poboljsanja ove i ovakve ekonomije, nek ukinu besplatno zdravstvo i obrazovanje, sve programe socijalne pomoci, moze i visestranacki sistem kao i izbore, opet kazem naravno u cilju poboljsanja ekonomskih prilika. Onda i harac pa i porez na zrak zasto da ne, ne smijemo biti populisti i da nas plasi bijes bagre, dje cemo tako u nove ekonomske vizije
razumijem ja tebe u poptunosti, ali to ne mijenja cinjenicu da je ova izjava fadila izjava odgovornog premijera. Znaci to nema veze sa sda, sa prethodnicima, sa bijedom, usranom ekonomijom...sa svim mogucim sranjima koja su cinjenica, ali ja govorim iskljucivo o fadilu i iskljucivo o ovoj njegovoj izjavi jer ako prodje povecanje minimalca drzava od toga nece imati nikakvog hajra. nikakvog. ni drzava ni radnici.

zasto?

zato sto je kompletna tekstilna industrija u kojoj radi 25 hiljada ljudi samo u federaciji na minimalcu, kao i veliki dio drvne industrije i trgovine.

tekstilna industrija radi lohn poslove, dobijes materijal, dobijes kroj, tvoje su samo ruke. nema pameti, nema napretka, nema znanja...samo jeftino krivljenje ledja. jeftina ledja su jedini razlog zasto uospte i dobijamo te poslove.

ali tekstilna industrija puno zaposljava jer je sve manuelno i ako povecas izdatak po radniku za 50 maraka to je firmi sa 100 radnika trosak od 60 hiljada radnika na godinu. to gazda ne moze izdrzat - ili pocinju otpustanja ili bjezi u sivu zonu, ili povecava normu.

textil je robovlasnistvo, to je samozaradjena socijalna pomoc. zapad se toga davno odrekao, ali nama je potrebno ko hitna pomoc da smanji socijalne tenzije. problem je sto smo u tranziciji vec 20 godina pa nikako da se i mi rijesimo tih grana sa mizernom dodanom vrijednoscu, ali to nema veze sa fadilom.

osim toga, jeftina ledja su jedina, bukvalno jedina prednost ili bolje receno nesto sto nas drzi u egalu sa regionom po pitanju privlacnosti za investitore, i samoubistvo je i to sjebat.

zato i kazem, u usranoj situaciji, ovakav fadilov potez koliko god bio nepopularan je jedini ispravan sa stanovnista premijera koji po defaultu mora gledat siru sliku.
Da se sve što se u BiH proizvede izvozi, sve bi bilo OK. Ali, kako to, osim za malo sretnika, nije slučaj, onda ono šta proizvedeš moraš prodati u BiH. A ako ljudi nemaju novca, onda neće ni kupiti ono šta proizvedeš. Nepovećavanje plata, pa i minimalca, smanjuje kupovnu moć, a to onda proizvodnju čini nepotrebnom, jer ljudi nemaju čime kupovati. I tako.
Last edited by Hakiz on 08/01/2016 21:50, edited 1 time in total.
vivaldi

#1607 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

nisam bas shvatio sta si htio reci
Drinski

#1608 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

Ma, Fadil jadan, nema pojma gdje je upao.

@vivaldi
Nek se on upregna pa digne privredu na, da tako kazem, veci tehnoloski nivo. A isto to zatrazi i od svojih stranackih kolega na svim nivoima. To mu je mudrije nego sto se svaki dan dokazuje budalom. Sad trazi i ocjenu ustavnosti akta koji nije vazeci. To bi isto bilo ko kada bi se ti zalio protiv presude koja nije donesena.
Hakiz

#1609 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Hakiz »

vivaldi wrote:nisam bas shvatio sta si htio reci
Zamisli da imaš firmu koja proizvodi. I ljudi ti ne kupuju proizvode jer nemaju novca. Onda ćeš zatvoriti firmu. Logično.

Naročito ako tvoj proizvod nije neophodan za život, tada je još manja mogućnost da će neko sa malom platom kupiti tvoj proizvod.

Da bi imao tržište za svoje proizvode tebi je u interesu da ljudi imaju veće plate, da su im redovne, jer tada je veća šansa da će ti neko kupiti proizvod.

Tako da, ako ne izvoziš, tebi je u interesu da ljudi u BiH imaju što veće plate, da su im redovne i da je što više zaposlenih koji primaju plate.

U suštini, svakom poslodavcu koji ne izvozi, svaki propis koji dozvoljava male plate, koji dozvoljava da jedan radnik radi puno sati umjesto da se zaposli više radnika, svaki takav propis ide na štetu poslodavcu, jer smanjuje broj ljudi koji im kupuje proizvode, a kod ljudi koji kupuju te proizvode smanjuje broj proizvoda koji ti ljudi kupuju. Jer nemaju novca.

Tako da je tebi, kao i svakom poslodavcu iz realnog sektora, a naročito poslodavcu koji nije izvoznik, u interesu da su plate što veće, da je broj sati koje radnik radi manji, i da su odmori duži. Naravno, u okviru nekog optimuma. Jer time više ljudi radi (mora se zaposliti više ljudi), više ljudi kupuje tvoje proizvode, i tebi je bolje.

Sa malim platama, dugim radnim vremenom i kratkim odmorom manje ljudi kupuje tvoje proizvode, pa ti je gore.

Novaliću je problem to što će se povećati broj ljudi koji će imati pravo na neki vid davanja iz budžeta, jer neće više biti ugroženi samo oni koji primaju do 360 KM, nego će sada pod ugrožene (minimalac) potpadati i oni koji primaju do 406 KM. I to je njegov problem, Ne interesuju njega investicije, on se plaši za budžet.
Last edited by Hakiz on 08/01/2016 22:22, edited 3 times in total.
vivaldi

#1610 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

Drinski wrote:Ma, Fadil jadan, nema pojma gdje je upao.

@vivaldi
Nek se on upregna pa digne privredu na, da tako kazem, veci tehnoloski nivo. A isto to zatrazi i od svojih stranackih kolega na svim nivoima. To mu je mudrije nego sto se svaki dan dokazuje budalom.
ljude treba ocjenjivati prema onome sto uspio uraditi u datim okolnostima. ja nisam neki expert u fudbalu, ali cu naravno praviti 1000 puta bolje rezultate da me postave sutra za trenera chelsea nego i murinju i hidink da ih sutra dovedu za trenera zelje i sarajeva.

u bih nema apsolutne vlasti, pa samim tim nema ni apsolutne odgovonosti. faidlu mandat prolazi u sastavljanu parlamentarne vecine, pregovorima, a svaku ideju mu moraju odobriti i bakir, covic, sada i fahro, a ono na drzavno nivou mu treba i bosic i dodik...sigurno je prinudjen i na neke trule komprmise, ili bar djemilicna popustanja i ja to sve uzimam u obzir kada dajem ocjenu.

po meni radi dobar posao u datim okolnostima. ne ocekujem nikakve konkretne rezultate do kraja mandata, ali mislim da bi bio veliki uspjeh da prije nego sto ga se stranka rijesi, napravi neku sistemsku promjenu koja bi olaksala rad buducim nasljednicima.

volio bih da se zrtvuje, da pojede sto je vise moguce govana u vidu nepoplarnih poteza, ali da zato iza sebe ostavi neke relativno zdrave temelje
vivaldi

#1611 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

@hakize

plate se krecu shodno mogucnostima. ne mozes ti sada odvaliti platu kolko ti padne na pamet. ne mozes ti sad areci od sutra minimalac 1000 maraka jer para nema. da bi para moraju se zaraditi. ne mozes tjerati poslodavca u minus jer ce zatvorit fabriku.

mi smo premala zemlja.cijela drzava ima stanovnika ko bukurest. nasa jedina sansa razvitka, realnog, zdravog i ozbiljnog razvitka je izvoz, samo izvoz i nista drugo osim izvoza. a da bi imali izvoz trebaju nam strane investicije, samo strane investicije i nista drugo sem stranih investicija.

ova prica o izvozu mlijeka, kupujom domace, bingo ili konzum je da izvines sviranje kurcu. glodjanje oglodjanih kostiju. mi smo toliko trziste da kad bi nas sve skupio na jendo mjesto i da nismo razbaceno od bihaca do trebinja, sarajevska velepekara bi cijelu zemlju bez problema sama hljebom i pecivom namirila. nema prostora da se na domacem trzistu nesto razvija, stvara konkurnecija itd. to je ubleha koju nam, u nedostatku ozbiljnih stvari, plasiraju ublehasi koji mjesecno primaju 7-8 hiljada i to legalno, ne racunajuci lopovluk.

nama trebaju strane investicije da nam ljudi donesu novu tehnologiju, da nas obuce za rad na savremenim tehnologijama, know-how, i sto je najvaznije da nam osiguraju plasman. nase je da godinama radimo za male plate i ucimo i da nezaposlenost dovedemo do nekog prihvatljivog nivoa.

treba nam nova industrijalizacija, a onda s vremenom kako sve veci broj radnika bude imao sticao savremene radne i poslovne vjestine, onda ce se postepeno u jednom od 100 radnika probuditi poduzetnicki duh pa ce sa tim novim znanjima sam uploviti u biznis i od radnika postati poslodavac. tek dana ce doci do povecanja plata i ozbiljnog procvata

to je jedini razvojni put. sve ostalo je laz i obmana.

pravo pitanje je kako privuci stranog investitore jer se vecina planete za njih otima?

o tome sam pisao u par navrata kilometarske postove i ne da mi se opet pisati. To je jeben posao, pogotov iz naseg ugla, ali u ovom konkretnom slucaju povecanje minimalne plate sigurno nije plus u privlacenju.
strong69

#1612 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by strong69 »

Vivaldi, da ne bih ulazio preopsirno u raspravu... Mi imamo danas oko 400.000 ljudi u FBiH koji zive od poljoprivrede. 90% njih bavi se ekstenzivnom poljoprivredom. Nismo u stanju tu osigurati uslove da ljudi ostanu na selu i da ih pravilnom edukacijom i poticajima dovedemo do toga da budu samoodrzivi i stimulisemo ostanak mladih ljudi na selu. Nesto kao sto je Irska uradila. A kamoli da pocinjemo industrijalizaciju i dovodimo velike investitore. Dovescemo ih kad prepisemo recept iz Irske a mozda necemo ni tada jer je BiH ovakva kakva jeste nezanimljiva.
vivaldi

#1613 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

strong69 wrote:Vivaldi, da ne bih ulazio preopsirno u raspravu... Mi imamo danas oko 400.000 ljudi u FBiH koji zive od poljoprivrede. 90% njih bavi se ekstenzivnom poljoprivredom. Nismo u stanju tu osigurati uslove da ljudi ostanu na selu i da ih pravilnom edukacijom i poticajima dovedemo do toga da budu samoodrzivi i stimulisemo ostanak mladih ljudi na selu. Nesto kao sto je Irska uradila. A kamoli da pocinjemo industrijalizaciju i dovodimo velike investitore. Dovescemo ih kad prepisemo recept iz Irske a mozda necemo ni tada jer je BiH ovakva kakva jeste nezanimljiva.
na selu je stvoren visak radne snage cim je izmisljen traktor. i poljoprivreda treba stranog investitora, nekog da ti osigura plasman, ulozi ogormne pare u staklenike i navodnjavanja da ne propadas jedne godine od suse, a druge od poplave. poljoprivreda i danas u bih dobija jedno 150 miliona maraka poticaja u oba entieta i opet je u kuruc i opet kukaju i opet je uvozno jefitnije.

nemas ti njima odakle dat vise para i stvorit ih konkuretnijim poljirprednim gigantima u evropi, a tu su i prepreke na koje ti ne mozes uticati poput eu kvota i sl.
cvrčak_na_hedonizmu

#1614 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Turizam je brz način da dobijemo casha i relativno "jeftin" način razvoja. Podići kapacitet sarajevskog aerodroma za 100-200% i to bi nam donijelo dosta prihoda i radnih mjesta. Da ne pričam šta bi se desilo da napravimo autoput na relaciji Sarajevo- Mostar-graninca. Par hotela sa 5 zvjezdica, par kockarnica i eto ga, (ozbiljan )turizam,a ne kao ovo što imamo danas ( Nacionalna Geografija nam pravi više rekalme nego država ) :oops:

Imam veze sa turizmom, nemoguće je koliko smo nesposobni da iskoristimo "božiji dar". Sa vrlo malo ulaganja ( malo je diskutabilan pojam, ali je zaista malo i veoma ostvarljivo, da znamo kao što ne ne znamo ).

Mi ne možemo privući high-class goste, ali ovu boraniju, bez problema. Jeftino, atraktivno, zelenilo, rijeke, jezera, pećine, planine, more, etno sela, spoj Europe i Azije, muslimana i kršćana, nemate pojma koliko to ljude zanima.

Ali avaj, mi ne bi bili mi, da znamo.
vivaldi

#1615 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:Turizam je brz način da dobijemo casha i relativno "jeftin" način razvoja. Podići kapacitet sarajevskog aerodroma za 100-200% i to bi nam donijelo dosta prihoda i radnih mjesta. Da ne pričam šta bi se desilo da napravimo autoput na relaciji Sarajevo- Mostar-graninca. Par hotela sa 5 zvjezdica, par kockarnica i eto ga, (ozbiljan )turizam,a ne kao ovo što imamo danas ( Nacionalna Geografija nam pravi više rekalme nego država ) :oops:

Imam veze sa turizmom, nemoguće je koliko smo nesposobni da iskoristimo "božiji dar". Sa vrlo malo ulaganja ( malo je diskutabilan pojam, ali je zaista malo i veoma ostvarljivo, da znamo kao što ne ne znamo ).

Mi ne možemo privući high-class goste, ali ovu boraniju, bez problema. Jeftino, atraktivno, zelenilo, rijeke, jezera, pećine, planine, more, etno sela, spoj Europe i Azije, muslimana i kršćana, nemate pojma koliko to ljude zanima.

ma kod nas je sve na niskom nivou i sve u teoriji ima veliku mogucnost za napredak, ali to ne moze biti nasa glavna slamka spasa.

pogledaj hrvatsku, sa onolikom obalom, sa onoliko ostvro, sa onilikim aerodorima, sa onolikim autoputevima, u ekonomskom smislu mogu slovence povuci za cunu, a i slovenci su ispod eu prosjeka.
strong69

#1616 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by strong69 »

vivaldi wrote:
strong69 wrote:Vivaldi, da ne bih ulazio preopsirno u raspravu... Mi imamo danas oko 400.000 ljudi u FBiH koji zive od poljoprivrede. 90% njih bavi se ekstenzivnom poljoprivredom. Nismo u stanju tu osigurati uslove da ljudi ostanu na selu i da ih pravilnom edukacijom i poticajima dovedemo do toga da budu samoodrzivi i stimulisemo ostanak mladih ljudi na selu. Nesto kao sto je Irska uradila. A kamoli da pocinjemo industrijalizaciju i dovodimo velike investitore. Dovescemo ih kad prepisemo recept iz Irske a mozda necemo ni tada jer je BiH ovakva kakva jeste nezanimljiva.
na selu je stvoren visak radne snage cim je izmisljen traktor. i poljoprivreda treba stranog investitora, nekog da ti osigura plasman, ulozi ogormne pare u staklenike i navodnjavanja da ne propadas jedne godine od suse, a druge od poplave. poljoprivreda i danas u bih dobija jedno 150 miliona maraka poticaja u oba entieta i opet je u kuruc i opet kukaju i opet je uvozno jefitnije.

nemas ti njima odakle dat vise para i stvorit ih konkuretnijim poljirprednim gigantima u evropi, a tu su i prepreke na koje ti ne mozes uticati poput eu kvota i sl.
Ne slazem se s tobom. Na selu nema viska radne snage nego je zbog pogresne politike to postala socijalna kategorija koja se bavi necim cime ne bi trebala i ne zna. Sve je to extenzivna poljoprivreda kojom roditelji skoluju djecu da odu u gradove i ne vrate se a tamo ostaju godinama na birou. Ovo za traktor necu ni da komentarisem. Nadam se da se salis jer gore pricas o potrebi za industralizacijom.

BiH ne treba investitore u poljoprivredi. Treba dostupna i povoljna sredstva domacih banaka i garantni fond te podsticajna sredstva koja ce se davati iskljucivo pravnim licima i obrtnicima koji placaju poreze. BiH treba IPA fondove. BiH treba plavi dizel i kontrolu nad neobradjenim zemljistem na kojem bi onaj ko ga uzima u zakup i ne obradjuje placao porez. U BiH postoji dosta primjera uspjesnih domacih investicija u poljoprivredi. Sto se plasmana tice postoje firme koje danas plasiraju sve sto se proizvede u BiH. Evo firma iz Vakufa je prodala svu papriku par godina unaprijed. Ljudi sami prave plastenike sada. Proizvodnja kornisona se sva izveze. I ona je nedovoljna.

Zastitu od poplava i navodnjavanje treba osigurati drzava i to iz sredstava koja se namjenski izdvajaju za tu svrhu ali se za isto ne koriste. FBiH i RS imaju budzet od ukupno 130 miliona KM. Hrvatska ima oko 650 miliona € a Slovenija oko 850 miliona €. Zemlje EU imaju dostupna bespovratna sredstva cak i do 75%. U BiH ti podsticaji kasne i po godinu i po dana i zbog toga kukaju.

Nama investicije i know how trebaju u auto industriji, u namjenskoj industriji...
cvrčak_na_hedonizmu

#1617 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

vivaldi wrote:
cvrčak_na_hedonizmu wrote:Turizam je brz način da dobijemo casha i relativno "jeftin" način razvoja. Podići kapacitet sarajevskog aerodroma za 100-200% i to bi nam donijelo dosta prihoda i radnih mjesta. Da ne pričam šta bi se desilo da napravimo autoput na relaciji Sarajevo- Mostar-graninca. Par hotela sa 5 zvjezdica, par kockarnica i eto ga, (ozbiljan )turizam,a ne kao ovo što imamo danas ( Nacionalna Geografija nam pravi više rekalme nego država ) :oops:

ma kod nas je sve na niskom nivou i sve u teoriji ima veliku mogucnost za napredak, ali to ne moze biti nasa glavna slamka spasa.

pogledaj hrvatsku, sa onolikom obalom, sa onoliko ostvro, sa onilikim aerodorima, sa onolikim autoputevima, u ekonomskom smislu mogu slovence povuci za cunu, a i slovenci su ispod eu prosjeka.
Mi trenutno nemamo nikakve slamke, bukvalno.

Što se tiče Hrvatske, oni su za nas Njemačka, da smo barem na njihovom nivou.
Primjer, otišao poznanik u Zagreb, oženio Hrvaticu, odmah našao posao ( sa BiH papirima i radnom dozvolom ) 4.000 kn. Žena radi, ima bolji posao, 7.000 kn. Njih dvoje, 11.000 Kn. Može se živjeti. Ljudi čisti prosjek.

Priča o turizmu je realna, jer imamo svašta nešto za ponuditi boranija gostima. Samo aeordorom pravi problem, jer je nivo Somalije po broju letova. Industralizacija, u ovom trenutku, baš i nije realna opcija.

Slažem se sa kolegom, zemljoradnja je isto tako logičan potez. Stranci se čude što uopšte ne obrađujemo zemlju. Ako si bio vani vidio si da nema pedlja zemlje koji je neiskorišten, kod nas pukla divljina, nigdje traktora na mapi :skoljka: Ima se, može se.

Prvi uslov cijele priče, proizvedi dovoljno hrane da se možemo prehraniti, mi uvozimo 80% ( čini mi se ) hrane :shock: Mi bi bili gladni da se ukine uvoz hrane :-) Još malo da nadođu Kinezi i Indijci i bićemo gladni :run:
vivaldi

#1618 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

strong69 wrote:Nama investicije i know how
naravno da nam treba i poljoprivredi. pa poljoprivredni insistuti u svijetu su vrhunske naucne investicije. holandija ubi pare na mini kupusu, mini pardajazu, mi ovo, mini ono..

traktori i mehanizacija zapadnog seljaka je komforniji od vecine vecine auto parka u bih. a u njima je tehnologije ko u nadzornom centru autocesta, ali to kosta. neces ti dobiti traktor od 150 hiljada eura iz ipa fonda sigurno. nama trebaju veliki poljoprivredni evropski kombinati i giganti i jaki brendovi sa sirokom i razvijenm distributivnim lancom
strong69

#1619 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by strong69 »

vivaldi wrote:
strong69 wrote:Nama investicije i know how
naravno da nam treba i poljoprivredi. pa poljoprivredni insistuti u svijetu su vrhunske naucne investicije. holandija ubi pare na mini kupusu, mini pardajazu, mi ovo, mini ono..

traktori i mehanizacija zapadnog seljaka je komforniji od vecine vecine auto parka u bih. a u njima je tehnologije ko u nadzornom centru autocesta, ali to kosta. neces ti dobiti traktor od 150 hiljada eura iz ipa fonda sigurno. nama trebaju veliki poljoprivredni evropski kombinati i giganti i jaki brendovi sa sirokom i razvijenm distributivnim lancom
Nije moguce imati velike kombinate. Razlozi leze u restituciji zemljista, zabrani prodaje poljoprivrednog zemljista i usitnjenosti. Treba ici na irsku strategiju. Srednja poljoprivredna gazdinstva, nauka, fakulteti i napredak. Od 2004 do danas napravili su cudo.

Sto se nauke tice, naravno da moze bolje ali razvoj gazdinstava ukljucio bi aktivnije i fakultete i druge institucije. Nedavno sam citao da studenti veterinarskog i poljoprivrednog fakulteta obavljaju praksu na farmi Spreca kod Kalesije gdje i zive i rade pod patronatom profesora i struke sa te farme i da imaju ogledna dobra tamo.
vivaldi

#1620 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:Što se tiče Hrvatske, oni su za nas Njemačka, da smo barem na njihovom nivou.
ma hrvatska jest za nas gigant, ali i hrvatska je u velikom kurcu. njima isto tako nema vise napretka bez industrijalizacije. njih drze veliki prihodi od turizma i pratece grane koje turizam gura poput gradjevine i prehrmabene industrije, ali tu je vise tesko ocekivati neki veliki iskorak. blizu su maksimuma.

ni njima bez industrije nema napretka. kada npr uporedis hrvatsku i srbiju, hrvatska sa 50% manjom populaciom ima 20% vecu ekonomiju sto je stvarno veliki uspjeh. hrvatska je privukla i vise investicija u nominalnom iznosu od srbije i u vecini slucajeva bi to bio i razlog zasto je veca ekonomija, ali u slucaju hrvatske tek uvoz/izvoz otkriva hrvastki problem jer hrvastka s amanje stanovnika, ima nominalno veci uvoz, a manji izovz od srbije. hrvatska nema sta da izveze jer je tanka industrija

zasto?

zato sto strane investicije u hrvatskoj isle u turzima, hotelijerstvo..., a srbija je uglavnom privlacila industrijske investicije.

hrvastima je sreca da se geogradski nalaze u trecoj ligi pa im je kita (sto je nas omiljena disciplina) jos uvijek veca od cijelog susjdestva sem slovenije, ali sa aspekta vlade hrvatske njima je ko hljeb nasusni potrebna reindustrijalizacija.

milanovic je zato i popusio, pod njegovim mandatom je hrvatska bila 12 kvartala uzastopno u recesiji. on je jednostavno morao letiti jer nista nije pokazao.
vivaldi

#1621 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:Stranci se čude što uopšte ne obrađujemo zemlju. Ako si bio vani vidio si da nema pedlja zemlje koji je neiskorišten, kod nas pukla divljina, nigdje traktora na mapi Ima se, može se.
pa neobradjena je jer ga jedne godine ubije susa, a druge poplave, a nema para za osiguranje. najprofitabilnije je kad nista ne zasije.
cvrčak_na_hedonizmu

#1622 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

vivaldi wrote:
cvrčak_na_hedonizmu wrote:Što se tiče Hrvatske, oni su za nas Njemačka, da smo barem na njihovom nivou.
ma hrvatska jest za nas gigant, ali i hrvatska je u velikom kurcu. njima isto tako nema vise napretka bez industrijalizacije. njih drze veliki prihodi od turizma i pratece grane koje turizam gura poput gradjevine i prehrmabene industrije, ali tu je vise tesko ocekivati neki veliki iskorak. blizu su maksimuma.

ni njima bez industrije nema napretka. kada npr uporedis hrvatsku i srbiju, hrvatska sa 50% manjom populaciom ima 20% vecu ekonomiju sto je stvarno veliki uspjeh. hrvatska je privukla i vise investicija u nominalnom iznosu od srbije i u vecini slucajeva bi to bio i razlog zasto je veca ekonomija, ali u slucaju hrvatske tek uvoz/izvoz otkriva hrvastki problem jer hrvastka s amanje stanovnika, ima nominalno veci uvoz, a manji izovz od srbije. hrvatska nema sta da izveze jer je tanka industrija

zasto?

zato sto strane investicije u hrvatskoj isle u turzima, hotelijerstvo..., a srbija je uglavnom privlacila industrijske investicije.

hrvastima je sreca da se geogradski nalaze u trecoj ligi pa im je kita (sto je nas omiljena disciplina) jos uvijek veca od cijelog susjdestva sem slovenije, ali sa aspekta vlade hrvatske njima je ko hljeb nasusni potrebna reindustrijalizacija.

milanovic je zato i popusio, pod njegovim mandatom je hrvatska bila 12 kvartala uzastopno u recesiji. on je jednostavno morao letiti jer nista nije pokazao.
A da mi dođemo na Hr nivo pa da se brinemo :D Trenutno smo falus u rangu Somalije uz sreću da smo u Europi.
vivaldi

#1623 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:A da mi dođemo na Hr nivo pa da se brinemo
slazem se naravno. oni su giganti za nas
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1624 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by pici »

HM 2011 wrote:

googlaj malo hostile takeover INE....

koliko se nudi... koji hostile paket o čemu ti trabunjaš... aukciono ide na berzu i samo onaj ko aukciono prodaje dobiva ovi manji ulagači mogu sjest i plakat...de.BA kad sam obrto dionice prije više od deset godina ti si u omladinskom savezu SDA noso poštu
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1625 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by pici »

Naziv Procenti Datum
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE 39.9058 8.1.2016
UniCredit Bank d.d. Mostar 2.7417 8.1.2016
Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina 2.6536 8.1.2016
ZIF "MI-GROUP" d.d. Sarajevo 2.0569 8.1.2016
ZIF HERBOS FOND d.d. Mostar 1.7236 8.1.2016
BABIĆ SEAD 1.7186 8.1.2016
ZIF CROBIH FOND d.d. Mostar 1.5315 8.1.2016
ZIF "BONUS" d.d. Sarajevo 1.4996 8.1.2016
UG UDRUŽENJE DIONIČARA FABRIKE DUHANA SARAJEVO 1.3984 8.1.2016
ZIF "PROF-PLUS" d.d. Sarajevo 1.2823 8.1.2016
fondovi i tajkuni preko grup-fondova su uzeli kajmak i sad čekaju SDAovog PaPka da stavi na dobošH FDS i uberu kajmak poslije toga ide rasparčavanje i raskusurivanje zlatne koke... manji dionićari mogu brat maline i molit boga da im neko kupi dionice po 40-70 KM MAXIMUM...
Post Reply