Bacanje uroka, u suštini, nije uredu, međutim, često se mogu vidjeti pokrivene žene i muškarci s vjerskim obilježjima koji se bave bacanjem uroka/sihira i sl., pa ljudi stiču pogrešan dojam da su takve stvari u duhu islama iako nije tako.Leo_alfa wrote:Evo jedno pitanje.
Kakva su vasa ubjedjenja kao muslimana u vezi crne magije? Mozda to cak tako ne bi ni definisali, ali ovako navodim jer sam slucajno naletio na pricu o sihirbazima i crnoj magiji itd. Koliko sam shvatio u islamu je vracanje/bacanje uroka (opet, mozda koristim krivu terminologiju) nesto sto se prihvata ozbiljno i opasno. Da li je zaista tako ili se radi o tumacenju samo odredjene skupine unutar islama? Odnosno, da li je to uopste po islamu?
Islam - pitanja i odgovori
- S4mpion
#1601 Re: Islam - pitanja i odgovori
- Leo_alfa
#1602 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nisam mislio da je u duhu islama, zanima me stav islama po ovom pitanju. Tehnicki bez obzira da li vjerujemo ili ne mozemo reci da neko vraca i baca uroke, jer postoji neki ritual koji ta osoba vec radi. Zanima me da li je po islamskom ucenju da takve stvari zaista imaju neki magijski/nadnaravni uticaj?S4mpion wrote:Bacanje uroka, u suštini, nije uredu, međutim, često se mogu vidjeti pokrivene žene i muškarci s vjerskim obilježjima koji se bave bacanjem uroka/sihira i sl., pa ljudi stiču pogrešan dojam da su takve stvari u duhu islama iako nije tako.Leo_alfa wrote:Evo jedno pitanje.
Kakva su vasa ubjedjenja kao muslimana u vezi crne magije? Mozda to cak tako ne bi ni definisali, ali ovako navodim jer sam slucajno naletio na pricu o sihirbazima i crnoj magiji itd. Koliko sam shvatio u islamu je vracanje/bacanje uroka (opet, mozda koristim krivu terminologiju) nesto sto se prihvata ozbiljno i opasno. Da li je zaista tako ili se radi o tumacenju samo odredjene skupine unutar islama? Odnosno, da li je to uopste po islamu?
- S4mpion
#1603 Re: Islam - pitanja i odgovori
Prema islamu, duhovni svijet postoji, pa je sasvim moguć i uticaj tog svijeta na ljude, o tome se govori i u Kur`anu na mnogo mjesta. Sura An-Nas, je jedno od mjesta gdje se spominje duhovni svijet, odnosno zaštita od duhovnog svijeta.Leo_alfa wrote:Nisam mislio da je u duhu islama, zanima me stav islama po ovom pitanju. Tehnicki bez obzira da li vjerujemo ili ne mozemo reci da neko vraca i baca uroke, jer postoji neki ritual koji ta osoba vec radi. Zanima me da li je po islamskom ucenju da takve stvari zaista imaju neki magijski/nadnaravni uticaj?S4mpion wrote: Bacanje uroka, u suštini, nije uredu, međutim, često se mogu vidjeti pokrivene žene i muškarci s vjerskim obilježjima koji se bave bacanjem uroka/sihira i sl., pa ljudi stiču pogrešan dojam da su takve stvari u duhu islama iako nije tako.
- Towelie
#1604 Re: Islam - pitanja i odgovori
Imaju itekako. Sihr moze unistiti neciji zivot. Zato je greh sihirbaza tako ozbiljan i veliki, da ne kazem da ga izvodi iz Islama.Nisam mislio da je u duhu islama, zanima me stav islama po ovom pitanju. Tehnicki bez obzira da li vjerujemo ili ne mozemo reci da neko vraca i baca uroke, jer postoji neki ritual koji ta osoba vec radi. Zanima me da li je po islamskom ucenju da takve stvari zaista imaju neki magijski/nadnaravni uticaj?
- kritichar
-
apoksiomen
#1606 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zanima me tumačenje 31. ajeta sure En-Nur:
31. A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.
Zanima me što ovdje znače "ukrasi", a što "nakit"? Pravi nakit ili ženske atribute (tjelesne). Da li ovaj ajet sugerira da je ženama, recimo, dopušteno pokazivati grudi svim muškarcima koji su joj mahrem (tj. zabranjeni za udaju), pa i svome ocu, djeci i amidžićima?
31. A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.
Zanima me što ovdje znače "ukrasi", a što "nakit"? Pravi nakit ili ženske atribute (tjelesne). Da li ovaj ajet sugerira da je ženama, recimo, dopušteno pokazivati grudi svim muškarcima koji su joj mahrem (tj. zabranjeni za udaju), pa i svome ocu, djeci i amidžićima?
-
Deda Kurcoje
#1607 Re: Islam - pitanja i odgovori
kritichar wrote:
Jao! Stravicno i jedan i drugi. Ovaj prvi ublehas pobija onog drugog, a obojica isti istovjetni.
-
Mašinac
#1608 Re: Islam - pitanja i odgovori
Izvodi iz IMANA.Towelie wrote:Imaju itekako. Sihr moze unistiti neciji zivot. Zato je greh sihirbaza tako ozbiljan i veliki, da ne kazem da ga izvodi iz Islama.Nisam mislio da je u duhu islama, zanima me stav islama po ovom pitanju. Tehnicki bez obzira da li vjerujemo ili ne mozemo reci da neko vraca i baca uroke, jer postoji neki ritual koji ta osoba vec radi. Zanima me da li je po islamskom ucenju da takve stvari zaista imaju neki magijski/nadnaravni uticaj?
- vazi
#1609 Re: Islam - pitanja i odgovori
fin clanak o narodnoj religiji, autor Dr hafiz Elvir DURANOVIC
http://fr.scribd.com/doc/255834294/NARO ... 6I-FAKTORI
http://fr.scribd.com/doc/255834294/NARO ... 6I-FAKTORI
- N.N.
#1610 Re: Islam - pitanja i odgovori
Imam i ja neko pitanje oko te crne magije, sihira i lijecenja
Ako neko npr. lijeci Kur`anom, uci, onda odredi "terapiju" slusanja sura i tako, preporuci kupovinu "naucenog" meda, pa onda opet za nekoliko dana dodje da uci i na kraju svega on kao prica sa dzinom, pita ga ko ga je poslao, ko je sihr nabacio, istjeruje ga i to...mene zanima, koliko je to ispravno ?
Kako neko ima mogucnost da prica sa njima, osim Allaha dz.s. ?
Kako neko ima uopste tu mogucnost ?
Moje znanje je povrsno oko toga, pa me zato to i zanima
Ako neko npr. lijeci Kur`anom, uci, onda odredi "terapiju" slusanja sura i tako, preporuci kupovinu "naucenog" meda, pa onda opet za nekoliko dana dodje da uci i na kraju svega on kao prica sa dzinom, pita ga ko ga je poslao, ko je sihr nabacio, istjeruje ga i to...mene zanima, koliko je to ispravno ?
Kako neko ima mogucnost da prica sa njima, osim Allaha dz.s. ?
Kako neko ima uopste tu mogucnost ?
Moje znanje je povrsno oko toga, pa me zato to i zanima
- kritichar
#1611 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ko su tradicionalni bosanski muslimani?
Koja je važnost i vrijednost tih tradicionalnih, a koji su grijesi i zablude onih netradicionalnih?
Zašto se taj termin stalno ponavlja od zvaničnika IZ-a?
http://www.akos.ba/u-fokusu/kolumna-ko- ... -muslimani
Koja je važnost i vrijednost tih tradicionalnih, a koji su grijesi i zablude onih netradicionalnih?
- asurbanipal
#1612 Re: Islam - pitanja i odgovori
kritichar wrote:Ko su tradicionalni bosanski muslimani?
Uvijek je u Bosni bilo najviše "mrsnih" ljudi. To je tradicija...
- zagortenej
#1613 Re: Islam - pitanja i odgovori
zato imamo ove naše "templare" koji će da nam donesu "pravi" islam sa izvora, ali ibn tejmijinog 
- arzuhal
#1614 Re: Islam - pitanja i odgovori
zagortenej wrote:zato imamo ove naše "templare" koji će da nam donesu "pravi" islam sa izvora, ali ibn tejmijinog
Kako se @nefs_sa_sikiricom sekira ko će nam kakav islam donijeti, duša draga
- zagortenej
#1615 Re: Islam - pitanja i odgovori
opet ti, žao mi je, nadam se da nije ništa bitno .
a moram ti reći da si se zakačio k'o pijan plota
a moram ti reći da si se zakačio k'o pijan plota
- asurbanipal
#1616 Re: Islam - pitanja i odgovori
arzuhal wrote:zagortenej wrote:zato imamo ove naše "templare" koji će da nam donesu "pravi" islam sa izvora, ali ibn tejmijinog![]()
Bilo je u Bosni islama i prije islama...
- arzuhal
#1617 Re: Islam - pitanja i odgovori
Bosna je od dženneta dioasurbanipal wrote:arzuhal wrote:zagortenej wrote:zato imamo ove naše "templare" koji će da nam donesu "pravi" islam sa izvora, ali ibn tejmijinog![]()
- fatamorgana
#1618 Re: Islam - pitanja i odgovori
Naravno, još od mlađeg kamenog doba, ima određenih sličnosti,asurbanipal wrote:arzuhal wrote:zagortenej wrote:zato imamo ove naše "templare" koji će da nam donesu "pravi" islam sa izvora, ali ibn tejmijinog![]()
- Kroksica
#1619 Re: Islam - pitanja i odgovori
Tradicionalni bosanski musliman je onaj dedo koji te naucio da klanjas. Osim ako nisi jedan od ovih novokomponovanih koji su zajmili po zbirkama hadisa da nauce klanjat.kritichar wrote:Ko su tradicionalni bosanski muslimani?
- Towelie
#1620 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ovi novi citaju hadise, gluho bilo.Kroksica wrote:Tradicionalni bosanski musliman je onaj dedo koji te naucio da klanjas. Osim ako nisi jedan od ovih novokomponovanih koji su zajmili po zbirkama hadisa da nauce klanjat.kritichar wrote:Ko su tradicionalni bosanski muslimani?
- zagortenej
-
m_l
#1622 Re: Islam - pitanja i odgovori
U komentarima na yt procitah ucac Kur'ana je Muhammed Taha Al-Junaid, kao dijete ...
http://youtu.be/-Laz6FzvqAo
Masallah.
http://youtu.be/-Laz6FzvqAo
Masallah.
- Kroksica
#1623 Re: Islam - pitanja i odgovori
Satrase se citajuci a nimalo mudriji, ni pametniji, ni bolji nisu od ovih tradicionalnih.Towelie wrote: Ovi novi citaju hadise, gluho bilo.
Zanimljiv ovaj tekst, da ne kazem glup. Poredi vehabije sa ljudima koji imaju muslimansko ime i trazi od citaoca da mu odgonetne tu dugogodisnju dilemu: Ko je bolji musliman? Zasto, kao primjer ovog "tradicionalnog" nije predstavio nekog nevehabijskog praktikanta? Zasto je spomenuo sejhovog ucenika a nije, recimo, samog sejha ili sejhovu kcerku koja je vjerovatno, kao i tri Zaimove kceri, pokrivena? Zasto je Muradif, koji je neozenjen i ne obavlja namaz redovno, versus Zaim, koji obavlja namaz ali drugacije? Zasto nije Ibro koji klanja bešvakat od kako za sebe zna versus Hamza, u raji poznat kao Damir, koji "drugacije klanja" a klanja od prije par godina i meće "bidat" na Ibrine raznorazne aktivnosti?
Ustvari, ne zanima me zasto je to tako, vise da mi je zao raje koja ce procitati ovo i popusiti foru pa ce otic komsiji i vazit kako ovaj nije musliman pa ce mu taj isti komsija zestoko zamjeriti i eto ti belaja.
- zagortenej
#1624 Re: Islam - pitanja i odgovori
ovo je krajnji produkt ispiranja mozga i "vehabizacije" bosnjaka, bitnije je jel lijepo učiš kur'an, a razumijevanje je nebitno, to ostavi "ulemi. srednji vijek u punom zamahu
- zagortenej
#1625 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kroksica wrote: Ustvari, ne zanima me zasto je to tako, vise da mi je zao raje koja ce procitati ovo i popusiti foru pa ce otic komsiji i vazit kako ovaj nije musliman pa ce mu taj isti komsija zestoko zamjeriti i eto ti belaja.