Nesporazum u Briselu!

Post Reply
Paranoid

#1601 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Paranoid »

Black111 wrote:
Paranoid wrote:
Black111 wrote:Kako se ono zove onaj bivsi ambasador u Turskoj iz bosnjacke kvote, sto je preko noci presao u hrvatsku kvotu da dobije mjesto ambasadora u Italiji? Ko ga je ono imenovao? A da, Zelja K. Najveci Hrvat od Carsije do Ilidze. :D
Mrki ne dipr.. u BiH se zlo nije pobijedilo, a tvoja priča samo to potvrdjuje.
Ma ja ba. To sto je neki Arihodzic preko noci postao Hrvatina, i sad on kao mene zastupa, jel, a ja ukazujem na tu cinjenicu ja sam zlo. :D

Pa de ti meni objasni, pokusaj, sta ti mislis da navede covjeka koji godinama radi u Turskoj kao ambasador iz bosnjacke kvote, da doslovno preko noci postane Hrvat? Aj probaj.
Imal on veze sa temom...nema. zato kazem bezveze šuplju rasipaš. Rekao sam da zlo nije pobijedjeno, jer da jeste, ekipa koja nas je danas predstavljala bila bi iza rešetaka...

Zato ponovljam...ne dipr dzaba..
Black111

#1602 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Black111 »

Nema, al eto, dodjosmo do tog od Komsica. Jer neki jednostavno odbijaju prihvatiti da je Komsic nametnut od strane Bosnjaka, i da to nema nikakve veze s nekim kvazigradjanstvom. Konkretno SDP i njihovi puleni (jer im naravno pase) koji ruse i svaki pokusaj dogovora. Dok opet s druge strane nista ali nista nisu predlozili. Svi su oni banda, al neki se posebno isticu.
baxul

#1603 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by baxul »

Black111 wrote:Nema, al eto, dodjosmo do tog od Komsica. Jer neki jednostavno odbijaju prihvatiti da je Komsic nametnut od strane Bosnjaka, i da to nema nikakve veze s nekim kvazigradjanstvom. Konkretno SDP i njihovi puleni (jer im naravno pase) koji ruse i svaki pokusaj dogovora. Dok opet s druge strane nista li nista nisu predlozili. Svi su oni banda, al neki se posebno isticu.
koja su ti konkretno prava oduzeta za vrijeme "vladavine" komšića?
Mister Yes

#1604 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Mister Yes »

http://www.klix.ba/vijesti/dzaferovic-o ... /131010127
Džaferović pojašnjava da model predviđa da jedan kandidat iz Federacije koji dobije najveći broj glasova bude izabrani član Predsjedništva BiH, dok se drugi član također bira s teritorije cijele Federacije, ali se gleda iz kojih pet kantona je prvi član Predsjedništva dobio najveći broj glasova.

"Tada drugi član treba da bude iz druge etničke kategorije ili reda Ostalih i većina njegovih glasova treba da dođe sa teritorije ostalih pet kantona iz kojih nije većinu dobio prvi član Predsjedništva BiH", kazao je on.
E ovo je već puno preciznije i jasnije. Na ovaj način gotovo da je nemoguće da Bošnjaci izaberu oba člana.
Hafis

#1605 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

baxul wrote:
Hafis wrote:Znači, kako god da bude rješenje, probat će se pronaći kakva ''rupa'' i mogući inžinjering.
Pa misle li ikada ovi ljudi odrasti. Zamislite da u Švicarskoj većinski ''oni koji govore njemački jezik'' (bolje rečeno Njemci) odluče tražiti ''rupe'' u brojnim NEPISANIM i OBIČAJNIM pravilima i načelima koja vrijede za tu državu. Konkretno Predjedničko vijeće - koje po nepisamom i usmenom dogovoru uvijek sačinjava formula 3 (NJ)+2 (F)+2 (I), koja su divnim čudom izabrana tu iz svojih govornih kantona. A odluke se donose većinom i na taj način izbijaju svaku prizemnu pomisao.
I sad se nađe neki pametan ''delegat'' poput ovih naših domaćih i dosjeti se da ovih jednih nema ni 5-6% i ''šta će njima dva člana u predsjedništvu kada su gotovo na rubu nestanka'', hajmo mi to malu kakva inžinjeringa, ta ne mogu još oni odlučivati ko će tu sjediti.
E tako i ovo izgleda, samo što su Švicarci Švicarci. Nešto su naučili iz povijesti, i to iz mnogo, mnogo dalje povijesti, ali im ostalo još urezano u svijest.
zašto se krištin glasač smatra majoriziran a silajdžićev regularno poražen na izborima?
U slučaju H. Silajdžića i B. Izetbegovića pobijedio je popularniji Bošnjak među Bošnjacima.
Dok je u slučaju Krišto i Komšić pobijedio Hrvat popularniji među Bošnjacima.
Ne znam kako bih ti drugačije objasnio.
Last edited by Hafis on 10/10/2013 18:50, edited 1 time in total.
hizo ramidovic

#1606 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by hizo ramidovic »

Black111 wrote: Ne mora se pjaviti ni "Hrvat", ni Hrvat, moze biti sto se mene tice i Uzbekistanac, al da je u Predsjednistvo na mjesto predvidjeno za Hrvate dosao glasovima Hrvata, a ne nekog brOOte sto mi sad ovdje izigrava neku socijaldemokraciju.
koliko glup covjek treba biti pa da nakon silnih objasnjenja ne skonta da clanovi predsjednistva nisu "predstavnici naroda" vec "predstavnici drzave iz reda konstitutivnih naroda"...
Innovation

#1607 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Innovation »

Image
Jeli to ovaj covjek. :mrgreen: :skoljka:
Hafis

#1608 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

hizo ramidovic wrote:
Black111 wrote: Ne mora se pjaviti ni "Hrvat", ni Hrvat, moze biti sto se mene tice i Uzbekistanac, al da je u Predsjednistvo na mjesto predvidjeno za Hrvate dosao glasovima Hrvata, a ne nekog brOOte sto mi sad ovdje izigrava neku socijaldemokraciju.
koliko glup covjek treba biti pa da nakon silnih objasnjenja ne skonta da clanovi predsjednistva nisu "predstavnici naroda" vec "predstavnici drzave iz reda konstitutivnih naroda"...
Zato se i borimo da se izbaci to ''iz reda''.
Pa ako uspije, uspije, a ako ne - rahat patnja, kako kažu ovi mjerodavniji.
Black111

#1609 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Black111 »

baxul wrote:
Black111 wrote:Nema, al eto, dodjosmo do tog od Komsica. Jer neki jednostavno odbijaju prihvatiti da je Komsic nametnut od strane Bosnjaka, i da to nema nikakve veze s nekim kvazigradjanstvom. Konkretno SDP i njihovi puleni (jer im naravno pase) koji ruse i svaki pokusaj dogovora. Dok opet s druge strane nista li nista nisu predlozili. Svi su oni banda, al neki se posebno isticu.
Povrijedjeno je moje pravo da u Predsjednistvo udje Hrvat, al u pravom smislu rijeci. Dakle, Hrvat s legitimitetom hrvatskog naroda koji ce ravnopravno odlucivati s druga dva clana. Mene to naravno smeta. Steta koju Komsic radi ili ne radi je druga tema i nije ni bitna. Al za pocetak spomenuti Arifhodzic je jedan od pokazatelja te politike. Druga stvar je sto ja placam kao porezni obveznik dva predsjednika kojeg je birao isti narod itd...

I ne rece mi koliko je HSP osvojio glasova na izborima.

Moram sad ici.
baxul

#1610 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by baxul »

Hafis wrote: U slučaju H. Silajdžića i B. Izetbegovića pobijedio je popularniji Bošnjak među Bošnjacima.
Dok je u slučaju Krišto i Komšić pobijedio Hrvat popularniji među Bošnjacima.
Ne znam kako bih ti drugačije objasnio.
objašnjenje je da popularnom voljom građana a po izbornom zakonu bih su i krišto i haris poraženi te da njihovi glasači nisu predstavljeni onako kako oni smatraju da treba da budu predstavljeni, te su podjednako "majorizirani".
Last edited by baxul on 10/10/2013 19:07, edited 1 time in total.
weredsf

#1611 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by weredsf »

Black111 wrote:
baxul wrote:
Black111 wrote:
Citam ja.

Nije to poraz na izborima, vec je to nametanje volje jednog naroda drugom. Tri clana predsjednistva su tu valjda s razlogom. A ne da gradjani svojom voljom biraju sva tri ba. Kristini biraci su vecinom Hrvati, i koliko god ti i sl. tebi to spinali to je jedina istina. Citaj malo bolje. Ili ako nista drugo nastoj malo misliti.
a oduzimanje volje 350 000 komšićevih glasača je šta? ajd mislioče odgovori mi!
Sto nisu glasali za protukandidata Bakiru, u kvoti Bosnjaka. Sta su ti Bosnjaci imali glasati za nekog iz hrvatske kvote.
Iskompleksirani Bosnjaci glasaju za Komsica
Black111

#1612 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Black111 »

hizo ramidovic wrote:
A koliko glup covjek treba biti da shvati da ti clanovi iz reda naroda trebaju logicno imati i lagitimitet tog naroda. Kontas? To je jedna nedorecenost koju vi iskoristavate. A ne da dva predsjednika iz Federacije bira isti konst. narod. a drugi narod ne bira ni jednog.
weredsf

#1613 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by weredsf »

Black111 wrote:
baxul wrote:
Povrijedjeno je moje pravo da u Predsjednistvo udje Hrvat, al u pravom smislu rijeci. Dakle, Hrvat s legitimitetom hrvatskog naroda koji ce ravnopravno odlucivati s druga dva clana. Mene to naravno smeta. Steta koju Komsic radi ili ne radi je druga tema i nije ni bitna. Al za pocetak spomenuti Arifhodzic je jedan od pokazatelja te politike. Druga stvar je sto ja placam kao porezni obveznik dva predsjednika kojeg je birao isti narod itd...

Moram sad ici.
:thumbup: :bih:
Paranoid

#1614 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Paranoid »

Black111 wrote:

Moram sad ici.
Što se mene tiče nisi morao ni dolazit. Onog dana kad skontaš da je svejedno kako se zove čovjek koji treba da predstavlja tebe, mene i ostale, onda će nam biti bolje..
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1615 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by pici »

Image
baxul

#1616 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by baxul »

Black111 wrote: Povrijedjeno je moje pravo da u Predsjednistvo udje Hrvat, al u pravom smislu rijeci. Dakle, Hrvat s legitimitetom hrvatskog naroda koji ce ravnopravno odlucivati s druga dva clana. Mene to naravno smeta. Steta koju Komsic radi ili ne radi je druga tema i nije ni bitna. Al za pocetak spomenuti Arifhodzic je jedan od pokazatelja te politike. Druga stvar je sto ja placam kao porezni obveznik dva predsjednika kojeg je birao isti narod itd...

Moram sad ici.
za tvoj info to pravo nikad nisi ni imao.
HSP nemam pojma. nešto minorno.
palermo

#1617 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by palermo »

Mister Yes wrote:http://www.klix.ba/vijesti/dzaferovic-o ... /131010127
Džaferović pojašnjava da model predviđa da jedan kandidat iz Federacije koji dobije najveći broj glasova bude izabrani član Predsjedništva BiH, dok se drugi član također bira s teritorije cijele Federacije, ali se gleda iz kojih pet kantona je prvi član Predsjedništva dobio najveći broj glasova.

"Tada drugi član treba da bude iz druge etničke kategorije ili reda Ostalih i većina njegovih glasova treba da dođe sa teritorije ostalih pet kantona iz kojih nije većinu dobio prvi član Predsjedništva BiH", kazao je on.
E ovo je već puno preciznije i jasnije. Na ovaj način gotovo da je nemoguće da Bošnjaci izaberu oba člana.
Pa to je prilično blizu dvjema izbornim jedinicama ( u praksi) .....e sad što se može dipliti, te gleda se cijela federacija, te ovo, te ono....
Hafis

#1618 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Kaže Komšo na dnevniku da ''ima'' informacije da će EU predložiti prijedlog sličan SDA-ovom. To jest, kako reče ''FBiH iz dvije faktičke izborne jedinice, ali ne i formalne'', ili tako nešto

I još je objektivno i nepristrano kako doliči predsjedniku svih građana dodao da EU čini sve da ide Draganu Čoviću na ruku. Pa valjda EU zna što je to pravda i kako bi trebao izgledati taj okvir za njeno provođenje

Izgleda da Želji nije baš drago što se ti Hrvati k'o nešto bune oko izbora člana predsjedništva, kad je on očit primjer da Hrvat može biti u predsjedništvu, normalno pod uvjetom da ga Bošnjaci izaberu, što ipak ne umanjuje tu činjenicu.
dudlov

#1619 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by dudlov »

Paranoid wrote:
Black111 wrote:

Moram sad ici.
Što se mene tiče nisi morao ni dolazit. Onog dana kad skontaš da je svejedno kako se zove čovjek koji treba da predstavlja tebe, mene i ostale, onda će nam biti bolje..
Evo ja sam Hrvat i mene predstavlja moj direktor Bošnjak i to odlično,plata uvijek na vrijeme. Da je bogdo svima tako.

Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
travnik

#1620 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by travnik »

Nema dogovora jer se B ne žele odreći dva člana PBiH. To je sasvim razumno i nitkom to ne treba smetati jer da H mogu, isto bi to radili. Ono što meni smeta, a vjerojatno jop i nekim, je što pod paravanom BiH provode etničku politiku, odnosno što govore da se bore za BiH, a u biti se bore za jedan njen narod.
Paranoid

#1621 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Paranoid »

travnik wrote:Nema dogovora jer se B ne žele odreći dva člana PBiH. To je sasvim razumno i nitkom to ne treba smetati jer da H mogu, isto bi to radili. Ono što meni smeta, a vjerojatno jop i nekim, je što pod paravanom BiH provode etničku politiku, odnosno što govore da se bore za BiH, a u biti se bore za jedan njen narod.
Da je pameti, BiH bi imala jednog predsjednika bez obzira kako se zvao..
Danguba

#1622 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Danguba »

madner wrote:GlaFom ga Zlaja. :D

Ne raspravljal se s njim, zbodi ga, zbodi ga.
ovoga je trebao glaFom sto je otisao u mostar draganu lizati pedu.
Radončić: U Briselu nije bilo nikakvih "bengalskih tigrova" koji su se borili za BiH
palermo

#1623 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by palermo »

Hmmmm, čuh ovo na federalnoj, kako bi ispalo da je ovaj sistem (što EU sada predlaže) bio na snazi na izborima 2010.....zanimljivo...
travnik

#1624 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by travnik »

Paranoid wrote:
travnik wrote:Nema dogovora jer se B ne žele odreći dva člana PBiH. To je sasvim razumno i nitkom to ne treba smetati jer da H mogu, isto bi to radili. Ono što meni smeta, a vjerojatno jop i nekim, je što pod paravanom BiH provode etničku politiku, odnosno što govore da se bore za BiH, a u biti se bore za jedan njen narod.
Što se mene tiča to je najbolje rješenje.
Paranoid

#1625 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Paranoid »

travnik wrote:
Paranoid wrote:
Što se mene tiča to je najbolje rješenje.
Sreća pa se u nečemu slažemo.. :mrgreen: Nikada nisam prihvatao nametnuti ustav, kao ni tri člana predsjedništva, jer sam ubijedjenja da je to "samo" prelazno rješenje...nažalost to stanje traje i trajaće, ali jedno sam siguran, a to je da nema šanse da ovako stanje ostane..
Post Reply