POsao-Popis stanovnistva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
statistikaBA

#1601 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by statistikaBA »

Dragi forumaši,

unaprijed se izvinjavamo ako kršimo pravila ovog foruma zbog reklamiranja neke druge stranice.

Pozivamo sve zainteresovane forumaše (hobi demografe) da nam pošalju svoju procjenu popisa 2013. u BiH.

Potrebni formular sa spiskom opština možete naći na našoj stranici www.statistika.ba te ispunjen pošaljite na našu adresu: [email protected]

NAPOMENA: Za sve 142 opštine moraju biti ispunjene sve 4 opcije: Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali.

Sve validne procjene biće postavljene na našoj stranici.

Vaš statistika.ba tim
mistek

#1602 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by mistek »

Pitanje za ove što rade ko popisivači:

Koliko kumulativno u ova 4 dana popisaste ljudi, domaćinstava, stanova?
Znam da se ovdje vazda jave samo oni koji se imaju čime pohvaliti, nego s obzirom da znam par popisivača, da vidim koliko su produktivni :D
GoodTaste

#1603 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by GoodTaste »

Recimo da u domacinstvu u prosjeku ima 3 clana i kad to uzmes u obzir vidis da mogu odraditi od 7-15 domacinstava na dan ... Za troclanu porodicu im treba oko 45min da to popisu.

Uvijek imas onih koji brze rade i onih koji sporije rade ...
perfect_guy

#1604 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by perfect_guy »

GoodTaste wrote:Recimo da u domacinstvu u prosjeku ima 3 clana i kad to uzmes u obzir vidis da mogu odraditi od 7-15 domacinstava na dan ... Za troclanu porodicu im treba oko 45min da to popisu.

Uvijek imas onih koji brze rade i onih koji sporije rade ...
tako nekako, to je otprilike prosjek, a ja sam imao slučaj da sam jedno samačko domaćinstvo popisivao sat vremena, a danas jedno petočlano za 40-45 minuta
perfect_guy

#1605 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by perfect_guy »

karanana wrote:Popisivaci, da vas pitam. Dosli ljudi iz dijaspore, ali nisu na stalnoj adresi nego kod prijatelja u stanu gdje su popisivaci vec bili. Gdje mogu kakvog popisivaca ufatit da ih popise? Mogu li schepat na ulici nekoga ko nosi onu slatku torbicu ili moraju zovnuti neki broj i otici negdje da se prijave i upisu i popisu?
ako i uhvate može se napraviti dopuna podataka, ali oni mogu biti popisani kao privremeno prisutne osobe, i izjasniti se gdje inače žive i o razlogu dolaska (što bi vjerovatno bio odmor i slično)
insaneinthebrain

#1606 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by insaneinthebrain »

mistek wrote:Pitanje za ove što rade ko popisivači:

Koliko kumulativno u ova 4 dana popisaste ljudi, domaćinstava, stanova?
Znam da se ovdje vazda jave samo oni koji se imaju čime pohvaliti, nego s obzirom da znam par popisivača, da vidim koliko su produktivni :D
hajd ti prvi pa cemo mi ostali 8-)
mistek

#1607 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by mistek »

Ja ne radim :D

Mogu ljude koje znam, od jučer, otprilike:
66 ljudi-30 domaćinstava
75 ljudi-nešto malo domaćinstava :D
Darko12

#1608 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Darko12 »

75 ljudi dnevno popise? :shock:
Bas i ne vjerujem u to :D
Lakat Jebić

#1609 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Lakat Jebić »

ne juce nego do juce. valjda :D
Last edited by Lakat Jebić on 04/10/2013 21:13, edited 1 time in total.
mistek

#1610 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by mistek »

Pa ja, nije mašinerija :D

Uglavnom, ovo odozgo meni djeluje malo :-D
snaga_znanja

#1611 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by snaga_znanja »

Da razjasnimo dijasporu. Član domacinstva ima pravo popisati odsutnog clana domacinstva ako je punoljetan i ako se nalazi na privremenom radu/boravku/skolovanju u inostranstvu. On se popisuje pod modalitetom b u odgovoru na prvo postavljeno pitanje prisutnom clanu domacinstva. Ne moze se popisati jedino dijete mladje od 15 godina ukoliko je to dijete sa roditeljima u inostranstvu.

Naravno da se popisuju CLANOVI DOMACINSTVA u inostranstvu, a ne da neko lupa familiju na pamet koja mu zivi u inostranstvu.
DON_eARL

#1612 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by DON_eARL »

Zaključno sa današnjim danom 103 P1 i 47 P2. :D

A sad sova. :zzzz:
perfect_guy

#1613 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by perfect_guy »

snaga_znanja wrote:Da razjasnimo dijasporu. Član domacinstva ima pravo popisati odsutnog clana domacinstva ako je punoljetan i ako se nalazi na privremenom radu/boravku/skolovanju u inostranstvu. On se popisuje pod modalitetom b u odgovoru na prvo postavljeno pitanje prisutnom clanu domacinstva. Ne moze se popisati jedino dijete mladje od 15 godina ukoliko je to dijete sa roditeljima u inostranstvu.

Naravno da se popisuju CLANOVI DOMACINSTVA u inostranstvu, a ne da neko lupa familiju na pamet koja mu zivi u inostranstvu.
tačno, ako kaže da osoba uobičajeno živi vani tu se priča završava i ne popisuje se. Jedino ako je momentalno tu (odmor i tako to) popisuje se kao privremeno prisutan
BESKUCNIKBB

#1614 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by BESKUCNIKBB »

98 P1; STANOVA:32; DOMAĆINSTAVA:27 Popisujem ruralni dio, pa tako...ima pješačenja dosta...I dosta se izgubi na onome: "Je li možeš doći poslije 5, poslije 3...nema mi muža..pa kad on dođe...itd, itd...ne usude se osobe bez prisutnosti muža davati inf...valjda mentalitet naroda, naročito u ruralnom dijelu." Isto tako, više sam nego pozitivno iznenađen, nikakvih problema...a kafa i kolača mi na vrh glave više :D. U svakom slučaju hvala im na gostoprimstvu. Isto tako sam iznenadjen što mi je broj osoba u okrugu za nekih 30 % PODCIJENJEN (a nisam popisao nijednog "Švicarca", "Austrijanca" itd...mada je bilo pokušaja). ABD u nedjelju završavam ovaj okrug...pretpostavka otprilike 130 - 135 P1...pa onda od ponedjeljka drugi PK... :-)
vješalica

#1615 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by vješalica »

kakvih pokušaja?
SSemir

#1616 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by SSemir »

karanana wrote:Popisivaci, da vas pitam. Dosli ljudi iz dijaspore, ali nisu na stalnoj adresi nego kod prijatelja u stanu gdje su popisivaci vec bili. Gdje mogu kakvog popisivaca ufatit da ih popise? Mogu li schepat na ulici nekoga ko nosi onu slatku torbicu ili moraju zovnuti neki broj i otici negdje da se prijave i upisu i popisu?
samo neka se jave u centralni opstinsku komisiju u njihovo sjediste. ili telefonom. pa ce oni dogovoriti sa vama kada da im posalju popisivaca da ih popise. takva je procedura ;)

inace, medju nama :D , ti internet obrasci se nece ni zaa sta uzimati kao relevantni. oni su tu samo da smiruju javnost
Janjicar

#1617 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Janjicar »

Pitanje za popisivace

Cetveroclana porodica radi u Italiji ali dolaze svake godine mjesec-dva ovdje, imaju dvojno drzavljanstvo samim tim i JMBG.
Ja im nisam u srodstvu nego samo u komsijskom odnosu.
Uz njihov JMBG da li ih ja mogu prijaviti popisivacu i za njih se izjasniti ?
perfect_guy

#1618 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by perfect_guy »

Janjicar wrote:Pitanje za popisivace

Cetveroclana porodica radi u Italiji ali dolaze svake godine mjesec-dva ovdje, imaju dvojno drzavljanstvo samim tim i JMBG.
Ja im nisam u srodstvu nego samo u komsijskom odnosu.
Uz njihov JMBG da li ih ja mogu prijaviti popisivacu i za njih se izjasniti ?
je li ujedno i žive tamo? ako je tako, mogu se popisati kroz obrazac za dijasporu, a ako se zateknu ovdje, mogu biti popisani samo kao privremeno prisutne osobe.
fortaleza

#1619 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by fortaleza »

zenny wrote:hajd sto mi je buraz koji studira van drzave i koje je u zadnje tri godine bio u BiH ukupno pola godine popisan (pokazao sam CIPS potvrdu izvadjenu prije 7-8 mjeseci koju sam slucajno imao), nego sto me uopste nije pitala za onaj entitetski dio nego je automatski ispunila kontajuc da mi cini uslugu...
Ovo se i meni dogodilo, zaokružila "entitetsko državljanstvo Federacija" bez mog znanja, a u P2 popisnici sam odgovorio na svega par pitanja, skoro sve je preskočila. Veliki broj popisivača nema pojma kako treba popisivati, to su većinom oni s vezama, pitanja o zemljištu i slično uopće nisam dobio jer je popisivačica jako loše informirana. :-)
NeenaSa

#1620 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by NeenaSa »

Kakogod, osobno, uzalud stracenje novca.
Ima l' ijedna Drzava ovakav popis?
insaneinthebrain

#1621 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by insaneinthebrain »

NeenaSa wrote:Kakogod, osobno, uzalud stracenje novca.
Ima l' ijedna Drzava ovakav popis?
ima svaka :izet:
BadSanta

#1622 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by BadSanta »

Jel ko od vas koji su završili sa svojim PK tražio novi, jer ja sam praktično gotova al opet mi nekako nema smisla da tražim još jer bi po nekoj logici svi PK trebali biti podijeljeni. Netko od vas zna ?
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#1623 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by bordo gandalf »

BadSanta wrote:Jel ko od vas koji su završili sa svojim PK tražio novi, jer ja sam praktično gotova al opet mi nekako nema smisla da tražim još jer bi po nekoj logici svi PK trebali biti podijeljeni. Netko od vas zna ?
Daju ti PK on nekog ko je odustao
kakavdanakneiskustvu

#1624 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by kakavdanakneiskustvu »

jedno pitanje,koji jezik građani mogu izabrati na popisu?
Malik Urcic

#1625 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Malik Urcic »

BadSanta wrote:Jel ko od vas koji su završili sa svojim PK tražio novi, jer ja sam praktično gotova al opet mi nekako nema smisla da tražim još jer bi po nekoj logici svi PK trebali biti podijeljeni. Netko od vas zna ?
I ja sam jucer zavrsio, popisivo vikend naselje. Instruktor govori da bi mogao dobiti jos nesto, ali nesto ne vjerujem u to.
Post Reply