Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#1601 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

fatamorgana wrote:Cu' sad ne valja nista kinesko, a ova violina u drugom spotu odozgo?
eto fata prilike za tebe, možda je Vanesa budistkinja :D
Challenger__

#1602 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

Pozdravljam uvažene dame i gospodu, Bizet, Cornholia, dr Gonza, Fatu.
ne umijete prepoznati umjetnike i umjetnost van klasične forme, e u tome je poenta. :)
Ti, iz komentara u komentar pokazuješ da ne shvataš o čemu je ovdje riječ. Pa postavljeno je nekoliko klasika koji su interpretirani "van klasične forme", i sam si to sada uradio (Vanesa).

Niko ovdje ne spori ničiji muzički ukus. Ja samo podvlačim da "trance (techno)" nema umjetničke domete. Mislim, zanimljivi su i Žan Mišel, Vangelis, Era, Enya... Sve je to samo popularna, pučka muzika tako reći, hi, hi, hi a ne umjetnost.
Challenger__

#1603 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

Kako da ti nacrtam stvar... Evo ovako: jedan Vivaldi se može interpretirati na 100 načina, pa i na taj trash način (trans, tehno), ali trans, tehno - NEMA VIVALDIJA.

Kužiš, ne :-D ?
odr0n

#1604 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Challenger__ wrote:Pozdravljam uvažene dame i gospodu, Bizet, Cornholia, dr Gonza, Fatu.
ne umijete prepoznati umjetnike i umjetnost van klasične forme, e u tome je poenta. :)
Ti, iz komentara u komentar pokazuješ da ne shvataš o čemu je ovdje riječ. Pa postavljeno je nekoliko klasika koji su interpretirani "van klasične forme", i sam si to sada uradio (Vanesa).

Niko ovdje ne spori ničiji muzički ukus. Ja samo podvlačim da "trance (techno)" nema umjetničke domete. Mislim, zanimljivi su i Žan Mišel, Vangelis, Era, Enya... Sve je to samo popularna, pučka muzika tako reći, hi, hi, hi a ne umjetnost.
Samo dodatno potvrđuješ moju tezu osporavajući umjetnički dojam navedenih umjetnika, reći za Vangelisa, Enigmu, Schillera itd. da ne predstavljaju umjetnost, je ili troll ili ono što rekoh u vezi sluha, nema trećeg kratko i jasno, tako da se nema dalje šta raspravljati. ;-)
fatamorgana

#1605 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:Cu' sad ne valja nista kinesko, a ova violina u drugom spotu odozgo?
Nego kad smo kod Vanese jel' znas da se nasa Vanesa sretno udala? :D
Great Cornholio

#1606 Re: Za predane Životu

Chalenger, alejkumu selam i Bog ti pomog'o :D

Evo vam jedna "thrash" verzija umjetničkog djela, ali vala valja

toliko od mene za danas, pozdrav svima :)
Great Cornholio

#1607 Re: Za predane Životu

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Nego kad smo kod Vanese jel' znas da se nasa Vanesa sretno udala? :D
Nema više svirat violinu :evil: :lol: Ko se god udao, nek' mu je sa srećom :)
odr0n

#1608 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Challenger__ wrote:Kako da ti nacrtam stvar... Evo ovako: jedan Vivaldi se može interpretirati na 100 načina, pa i na taj trash način (trans, tehno), ali trans, tehno - NEMA VIVALDIJA.

Kužiš, ne :-D ?
Pa ne čudi me da neko ko ima ograničene domete sluha može tako nešto izjaviti, i pored trancea u klasičnoj interpretacijama koje postavih, isto kao da daltonisti objašnjavam da spektar boja koje on percepira nisu jedine dok on tvrdi da su one jedini domet.
Last edited by odr0n on 05/02/2013 16:25, edited 1 time in total.
Challenger__

#1609 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

odr0n wrote: Samo dodatno potvrđuješ moju tezu osporavajući umjetnički dojam navedenih umjetnika, reći za Vangelisa, Enigmu, Schillera itd. da ne predstavljaju umjetnost, je ili troll ili ono što rekoh u vezi sluha, nema trećeg kratko i jasno, tako da se nema dalje šta raspravljati. ;-)
Ah, dušica moja uvrjeđena... Ti svoju emotivnost i duševnost držiš za univezum, za cjelokupnu tvorevinu, za Bogom dano mjerilo, pa kada ti se kaže da je tvoj muzički "univerzum", ipak samo prizemlje, počinješ da protestuješ.

Kič senzibilitet.

Evo jednog darovitog violiniste, interpretira Vivaldija na savremen način.

fatamorgana

#1610 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Nema više svirat violinu :evil: :lol: Ko se god udao, nek' mu je sa srećom :)
Nije Violina vec Vanilija, :!:
Challenger__

#1611 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

Odrone, bez uvrede, ništa ti ne razumiješ.
fatamorgana

#1612 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Momci, de gustibus, :)
odr0n

#1613 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Nema potrebe da zbog fanatične privrženosti vlastitom besmislenom stavu pokušavaš diskusiju svesti na nivo ličnih prepirki jer ti je to jedino ostalo, pored svih fula i besmislica koje iznosiš. :)
Challenger__

#1614 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

Great Cornholio wrote:Chalenger, alejkumu selam i Bog ti pomog'o :D

Evo vam jedna "thrash" verzija umjetničkog djela, ali vala valja

toliko od mene za danas, pozdrav svima :)
Tako mi svega, nemam ništa ni protiv Šemse:

Šemsa, na techno način :lol:
Challenger__

#1615 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

fatamorgana wrote:Momci, de gustibus, :)
Fato. Ne pričam ja o ukusu. Nego o tendenciji Odorna da svoj lični muzički ukus promoviše u umjetnost. E, to vala ne može. Da ne kažem da je neukusno i totalno degute.

Ni manje, ni više.
dr.Gonzo

#1616 Re: Za predane Životu

Post by dr.Gonzo »

Izgleda da neki ovdje jos zive u zabludi da postoji objektivna definicija umjetnosti :lol:
Challenger__

#1617 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

dr.Gonzo wrote:Izgleda da neki ovdje jos zive u zabludi da postoji objektivna definicija umjetnosti :lol:
Da, zanimljiva i kontroverzna tema... Estetika je dala tu neke napore, a znaš li da je jedan SARAJLIJA na tu temu dao možda najveći doprinos??

EDIT: Najveći globalni doprinos.
Challenger__

#1618 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

Sarajlije, nekadašnje, znaju za ulicu porodice Foht: "Tijekom Drugoga svjetskoga rata, 1944., cijela obitelj Focht je uhićena, pošto je u njihovoj kući otkriven materijal vojne prirode i tiskara Mjesnoga komiteta KPJ. Svi članovi obitelji su ubijeni — spasio se jedino Ivan Focht. Bio je član ANU BiH". Stara sarajevska jevrejska porodica.

Dakle, preživjeli akdamik Ivan Foht je na tu temu, po dolasku u Austriju, dao najveći doprinos.

"U glazbenoj umjetnosti, osobito onoj Bachovoj, Focht je pokušao razotkriti bitnost pitagorejskog ostvarenja glazbe. Utemeljena brojem te na zakonima kosmosa što su ih ustanovili Pitagora i njegovi učenici, Bachova glazba prema tumaćenju Ivana Fochta nije puki odraz subjekta, niti odraz društvene zbilje, jednako tako ona nije izraz ljudskih osjećaja, nego tajna života ustrojena i ugođena prema kozmičkim zakonima".
Challenger__

#1619 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

U svojoj etstetici, Foht govori o "biti" umjetnosti i prevashodstvo daje muzici koja po svojoj prirodi nije deskriptivna, pa je kao takva u startu predodređena da da najveće domete.

Itd.
Challenger__

#1620 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

OK. Estetika, odnosno Foht nas dovedoše do muzike, odnosno Baha.

1. interpretacija Davida Freja, Francuska

2. nadaleko znameniti, minuciozni koncert za 4 klavira, Pletnjev, Kisin (Rusija), Argerič (Australija), Levin (SAD)

Toliko od mene. Lijep pozdrav.
odr0n

#1621 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Ja mislio nema "Mevlida" u muzici, ali Challenger me razuvjeri. :-) Još malo pa će se i zapucati na temi oko Bacha, Vivaldija i ostalih. :lol:
Challenger__

#1622 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

"Mevlid" je arhetip uskogrudosti, sitničavog duha koji sve van gabarita svoje proste duše ne shvata i osuđuje. Jedini "Mevlid" na ovoj temi si ti, Odrone.

Adio.
odr0n

#1623 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Challenger__ wrote:"Mevlid" je arhetip uskogrudosti, sitničavog duha koji sve van gabarita svoje proste duše ne shvata i osuđuje. Jedini "Mevlid" na ovoj temi si ti, Odrone.

Adio.
Pa upravo si to ti sa svojim fanatičnim destruktivnim muzičkim stavom, samo što ne primjetiš, još se 5 puta odzdravljaš. :lol:
odr0n

#1624 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:Evo jedna i za odrona, ima i šargija i ona gitara što je uključiš u struju, pa viče vouuuuiiiuuu :lol:

Ne bi ni mi zaostajali da je neko drugo vrijeme ;-), ali evo i ono što imamo uze onaj tvoj lopov bog, Lukovac legenda. :(
dr.Gonzo

#1625 Re: Za predane Životu

Post by dr.Gonzo »

Challenger__ wrote:Pozdravljam uvažene dame i gospodu, Bizet, Cornholia, dr Gonza, Fatu.

Pozdravljam i ja, mir s tobom :)

Po mom misljenju, moderna elektronska muzika, a pogotovo trance zanr u sirem smislu vuce korijene iz muzike plemenskih zajednice. To su moderni naslijednici "pra-muzike", "proto-muzike". Kao sto je plemenski bubnjar anoniman, tako je i dobar trance DJ cesto anoniman. Po mom misljenju, ovo je najsiroviji, i najenergicniji vid muzickog izrazaja, koji slusaoca (odnosno plesaca) moze odnijeti vrlo duboko, u isti mentalni prostor u koji ga moze odnijeti prepustanje Betovenovenovim simfonijama. Istina, ta muzika nema "prefinjenost" klasicne muzike, ali nedvojbeno dolazi sa jednog "povisenog" stanja svijesti. Dobar trance umjetnik moze "povuci" publiku sa sobom u svoj mentalni prostor, prostor jedinstva bez ega i svakodnevnih ogranicenja. To je carolija kvalitetne trans muzike.

Dubina trans muzike ne moze se spoznati intelektualno, vec se iskljucivo moze dozivjeti na dobrom open air trans partiju, koji u sustini predstavlja modernu verziju plemenskog rituala. Zato je se u nazivima trans festivala cesto i kaze "tribal gathering". Ima u tome nesto vrlo iskonsko i duboko.

Naravno, ima jako puno elektronske muzike koja za neme nema ovu dubinu ili moc, ali takva muzika me ne zanima :)
Post Reply