Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Sve o FK Željezničar...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
DonieBrasco

#1601 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by DonieBrasco »

Definitivno naredni korak po pitanju infrastrukture mora biti rekonstrukcija terena.
Tromblon

#1602 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by Tromblon »

Occasionally odličan tekst. Rijetko se javim na forum, ali stanje terena me inspirisalo. Nekad 86,87 sam u ljetnoj pauzi visio na Grbavici kada se mijenjala trava. Tada su naši ljudi išli na Maksimir da usavršavaju znanje. E, tada je skroz bio dignut teren. Ispod se nalazi ukopano sigurno 5,6 metara rupa ispresjecena odvodima. Ja nisam vjerovao kad sam vidio. Teren na Grbavici je bio tepih. Poslije rata se 2 puta revitalizirao teren. Sjecam se jedne tekme pljustalo ko ludo prvo poluvrijeme, a u drugom tepih. U zadnjih desetak godina teren je propao do katastrofalnih razmjera. Mislim da je taj sistem drenaze ispod terena totalno zacepljen jer se to nikad nije otvaralo jos od tad 86,87. Mislim da bi na ljeto uz kvalitetne radove i ne toliko mnogo ulaganja moglo da se uradi mnogo. Ocistiti drenazu skroz, nasuti nove redove podloge i poloziti busen. Nama su Italijani nakon rata poklonili travu i brzo se primila. Znam da su prije rata donosili busen sa Bjelasnice. Ima rjesenja, samo se treba poraditi na problemu.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1603 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by mali_milojica »

Slažem se sa Occasionally, treba pokušati teren dozvati do utakmice sa Spancima.
Kad se teren bude digao i krene u potpunu rekonstrukciju ili ga raditi kako Bog zapovijeda ili nikako. Valjda je dosta više polovicnih rješenja
Occasionally

#1604 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by Occasionally »

@byTromblon

Hvala drug na korisnim informacijama.
Kao što napisah treba pokrenuti inicijativu za bilo kakvom reakcijom i djelom. Šteta bi bilo da se ovoliki prostor na forumima svede samo na "divi mu glave". Jasno je da uvjek ima i drugih pravaca djelovanja, konkretno, odmah delegirati Zenicu i vozdra đaci. Bilo bi to istinska šteta za Željovce i za Sarajevo kao grad. S druge strane opet treba misliti i na same igrače, kako naše, tako i njihove. I ovo dosad je bila luda sreća da se niko nije povrijedio na derbiju, protiv Širokog a pogotovo jučer.
Bilino Polje. Svakako da je trošak za sve nas ali i najbolja solucija koju trenutno imamo u državi. Ne zaboraviti na UEFA regulativu. Sumnjam da se kod njih može tek tako prolongirati meč. Ako se uspijemo skupiti na tribinama Bilinog Polja a izglednije je i bučnije od lavora mislim da bi to bila dovoljna podrška našim juniorima. Osjetili su "krv" i privikli se na navijanje koje nekad doduše može napraviti i kontraefekat kod mladih igrača pa da se "izgube".
Jedno je jasno.
Uprava mora reagovati hitno i uz kvalitetne konsultacije sa strukom utvrditi ima li ikakvog lijeka za Grbavicu u ovih 55 dana i još ktome Decembar/Januar, ili da delegiraju Zenicu a da se pokrene sva moguća reklama za utakmicu koja bi napunila Bilino Polje.
Nešto slično Newcastle utakmici kada je svo muško u BiH bilo zainteresovano za dolazak na Koševo da vidi Sir "Bobby" Robsona i Alena Shirera. Nije da se može porediti ali ako je gosp.Misimović tako dobar menager sigurno će gledati da zaradi na ovome.
SSemir

#1605 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by SSemir »

negdje procitah kako nema sunca da bi oporavilo travo i pospjesilo rast i u zimskim danima.
beh evo slike sa stadiona iz stuttgarta. postave se svjetla okrenuta ka travi sa blize udaljenosti. svjetlost glumi sunce, a toplota iz sijalice zagrijava travu. a rekose i da su posijali travu, a preko providni filc, kako ne bi ptice pojele sjeme.
sigurno da je skupo, ali eto, za sve postoji rjesenje.
Image
avetinja

#1606 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by avetinja »

Možeš istok rušiti, ali teren ne dirati. Na ovakvoj poljini meljemo. Prodati priču da je teren simbol otpora, rat, tako nešto. Ako su u Zvezdi mogli tunel sačuvati, možemo i mi teren. :mrgreen:
Occasionally

#1607 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by Occasionally »

@by SSemir
:thumbup:
Vidiš kako to ide. Odmah mi nešto nadođe. Gledajući ovu konstrukciju i tražeći "jeftiniju" varijantu de da razmislimo o ovome.
Konstrukcija
Image
Jedne prilike sam se zatekao u društvu ljudi kojima je trebala pomoć u vidu neke opreme i rješenje je bilo da se putem civilnih vlasti obratiš Ministarstvu Odbrane BiH da ti izdaju njihovu opremu na određeno vrijeme. Oni to zovu Izdavanje trečim licima. Znači, kontaktiramo ih da nam daju samo ramove a zasigurno ih imaju bruku i to na nekih mjesec dana.
Rasvjeta
Ponuditi besplatnu reklamu firmama koje bi ustupile ovakav vid rasvjete. Oni nama sijalice na 30 dana, mi njima reklamu na godinu dana.

Struja. Vala se ne brukali da nam Kanton plati.
zipoo

#1608 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by zipoo »

Ili jednostavno iskoristiti pare od grada i opstine, podici kredit, napraviti akciju kao za istok i napraviti teren kako Bog zapovjeda
Occasionally

#1609 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by Occasionally »

Ide Skupština ide Nova Godina (zvončići, zvončići...)

Prošle godine poželjeli i dobili
Image

Ove godine želimo
Image

Neki nagovještaj možda..

Spomenuli ste Zenicu, vraća li se reprezentacija na Bilino polje u narednim kvalifikacijama?

- U ovom trenutku je to teško reći, jer još ne postoji odluka u vezi s tim, ali postoji plan, koji je na neki način bio razmotren prilikom posjete gospodina Čeferina i bilo je govora na koji način UEFA može da pomogne razvoju fudbala u BiH. Na tim sastancima zaključeno je da je neophodno da se uradi analiza stanja na našim stadionima, sa fokusom na one stadione koji dolaze u obzir za odigravanje utakmica A reprezentacije, a da tu analizu izvrši i prijedlog pripremi neovisni ekspertni tim iz UEFA, koji će utvrditi koliko je još potrebno sredstava uložiti i koji je stadion najpogodniji za daljnja ulaganja.

http://sport1.ba/premijer-liga-bih/bako ... iji/103923

A ne tako davno
Image

Ja opet kažem, mi tribinu oni teren. Nada umire posljednja.
zipoo

#1610 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by zipoo »

Uefa neće nikad platiti puni iznos, hoce pogurati, ali uraditi sami to ne. Savez je do sada mogao sve i jedan teren zamijeniti u BiH.
Mi ako smo spremni i mozemo učestvovati 30% u gradnju juga(oko 1.5 mil KM) znaci da mozemo uraditi nov teren. Uz obecanu pomoc od kantona, opstine i uefe skupilo bi se za novi teren kakav ima Rijeka, CZ, Partizan itd.
Meni je iskreno bolje da uradimo teren njega mozemo sigurno zavrsiti do kraja i koristiti, nego pocinjati jug koji ne mozemo završiti i kociti ce bilo kakve druge radove na stadionu.
Kinaski

#1611 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by Kinaski »

SSemir wrote:negdje procitah kako nema sunca da bi oporavilo travo i pospjesilo rast i u zimskim danima.
beh evo slike sa stadiona iz stuttgarta. postave se svjetla okrenuta ka travi sa blize udaljenosti. svjetlost glumi sunce, a toplota iz sijalice zagrijava travu. a rekose i da su posijali travu, a preko providni filc, kako ne bi ptice pojele sjeme.
sigurno da je skupo, ali eto, za sve postoji rjesenje.
Image
ti ko da nikad nisi imao san da postanes lokalni uzgajivac marihuane, pa nisi cuo za te sijalice :D
mali_milojica

#1612 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by mali_milojica »

zipoo wrote:Uefa neće nikad platiti puni iznos, hoce pogurati, ali uraditi sami to ne. Savez je do sada mogao sve i jedan teren zamijeniti u BiH.
Mi ako smo spremni i mozemo učestvovati 30% u gradnju juga(oko 1.5 mil KM) znaci da mozemo uraditi nov teren. Uz obecanu pomoc od kantona, opstine i uefe skupilo bi se za novi teren kakav ima Rijeka, CZ, Partizan itd.
Meni je iskreno bolje da uradimo teren njega mozemo sigurno zavrsiti do kraja i koristiti, nego pocinjati jug koji ne mozemo završiti i kociti ce bilo kakve druge radove na stadionu.
Mi ako imamo pare za teren i uradimo ga sami možemo zaboraviti više na pare od UEFE jer oni ne podržavaju komercijalne projekte tipa tribine i sl. UEFU možemo izmusti eventualno još za taj teren i to je to. Ostalo haman moramo sami uz pomoć lokalne zajednice i nas samih. Rijeka ima najbolji teren od svih klubova bivše YU. Hybrid trava,70% prirodna 30% vještačka. Firma koja to radi je radila i iste takve terene imaju MU,Chelsea,Barca,Wembley... Košta izmedju 1.5-2mil KM a održavanje na godišnjem nivou košta oko 150-200k zavisno od uslova,koliko se igra na njemu. I mislim da se novo busenjane radi svakih 5god. Naravno ako hoćeš sve da bude kako Bog zapovijeda.
ultima_palabra

#1613 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by ultima_palabra »

Occasionally wrote:Ove godine želimo
Ko ste vi? Ja ove godine želim titulu, isto kao i svaki željovac kojeg znam.
mali_milojica

#1614 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by mali_milojica »

ultima_palabra wrote:
Occasionally wrote:Ove godine želimo
Ko ste vi? Ja ove godine želim titulu, isto kao i svaki željovac kojeg znam.
I ja želim janjetine,ali nema :D
Ako može oboje bilo bi najbolje. Occasionally je jedan od konsruktivnijih ovdje na temi pa ne treba ga napadati. Čovjek na temi o stadionu priča da želi tribinu,na temi o Zelji bi vjerovatno rekao da želi titulu
ultima_palabra

#1615 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by ultima_palabra »

Ma ja ne znam nikoga ko želi novi jug toliko da se klub strovali u dodatne dugove. A nije da ne znam ljude. Postojeća tribina je totalno funkcionalna za naše uslove.

Tako da mi to liči na spin sa onog foruma navijača uprave FK Željezničar.
vryzas

#1616 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by vryzas »

Teren bi trebao biti prioritet...mozda cak opcija da se uradi potpuno nova drenaza sa grijacima, a povrsinski sloj (trava) da se "zakrpi" ako nema para.
mali_milojica

#1617 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by mali_milojica »

Sami sebi su skočili u stomak najavom gradnje Juga,te Kop,te navijačka tribina... Mene da pitaju ja sam za Zapad da se pravi od tribina,jer bez njega ne možeš maknuti u kategorizaciji stadiona taman sve ostalo bilo svila i kadifa.
Teren raditi ili kako Bog kaže ili nikako. Samo bacanje para je popravka i doradjivanje i odlaganje neodlozivog,a to je teren po svim standardima
vryzas

#1618 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by vryzas »

mali_milojica wrote:Sami sebi su skočili u stomak najavom gradnje Juga,te Kop,te navijačka tribina... Mene da pitaju ja sam za Zapad da se pravi od tribina,jer bez njega ne možeš maknuti u kategorizaciji stadiona taman sve ostalo bilo svila i kadifa.
Teren raditi ili kako Bog kaže ili nikako. Samo bacanje para je popravka i doradjivanje i odlaganje neodlozivog,a to je teren po svim standardima

Teren se zbog troskova moze raditi u segmentima. Tribinu ne mozes, a kosta 3-4-7-10 puta vise.
salle_eh1986

#1619 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by salle_eh1986 »

mali_milojica wrote:
zipoo wrote:Uefa neće nikad platiti puni iznos, hoce pogurati, ali uraditi sami to ne. Savez je do sada mogao sve i jedan teren zamijeniti u BiH.
Mi ako imamo pare za teren i uradimo ga sami možemo zaboraviti više na pare od UEFE jer oni ne podržavaju komercijalne projekte tipa tribine i sl. UEFU možemo izmusti eventualno još za taj teren i to je to. Ostalo haman moramo sami uz pomoć lokalne zajednice i nas samih. Rijeka ima najbolji teren od svih klubova bivše YU. Hybrid trava,70% prirodna 30% vještačka. Firma koja to radi je radila i iste takve terene imaju MU,Chelsea,Barca,Wembley... Košta izmedju 1.5-2mil KM a održavanje na godišnjem nivou košta oko 150-200k zavisno od uslova,koliko se igra na njemu. I mislim da se novo busenjane radi svakih 5god. Naravno ako hoćeš sve da bude kako Bog zapovijeda.
bolje i da "izmuzemo" UEFU za teren, koliko može, 30% ? - to je nekih pola miliona, pola od vlasti i eto onda naših "samo" milion
to "uzeti" od para za jug, a ostatak (koji ima/nema) nek stoji na kamari :D
Occasionally

#1620 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by Occasionally »

Spasimo teren Vol 2. „Đe je ba grijanje?“

Podforum je Rekonstrukcija stadiona Grbavica i prvo hvala ljudima koji su ga i pokrenuli. Pokrenuo ga je u stvari @vryzas još 10.07.2012. i do trenutka pisanja ovog teksta napisalo se cirka 1665 postova. Tekstova, lijepih slika (svaka slika Grbavice je lijepa) komentara u vidu rečenice, emotikona itd itd.. Bitno je istaći da je ovdje kao što rekoh 1665 postova a podforum FK Željo nekih 68 500. Gledajući tematiku i ono što nas je i privuklo na pojedine podforume je rezime da u tom navedenom vremenu pisanja postova imamo rezultat gdje je sportski segment ostvario;
Prvak 2009/2010
Kup BiH 2010/2011
Dupla kruna 2011/2012 ( i rekordnih 35 utakmica bez poraza!)
Prvak 2012/2013
Dok u infrastrukturnom pogledu ništa vrijedno do 2014. i zahvata na terenu (prskalice) da bi 2016. vidjeli akciju Evropske Grbavice i onda ISTOK pa KATEGORIJA 3 UEFA. Znači Infrastruktura kasni malo. Red je da se pogura. Samo još jedna kapitalna investicija i onda preostaje samo sportski segment Željezničara.

Ili ovako, prelistajte ovih 60-tak stranica, možda neki i puste suzu kad se sjete svojih nadanja i zebnje „eh, da mi je..“
@charuga 13.05.2015.
Da mi je doživiti, dok sam u srednjem dobu, da kupim godišnju kartu za istok, sjednem na sredini i uživam u pogledu. Ali kako kažu, daj Bože ...
@vrzyas 08.07.2015.
Tamo nekad 2029 igramo evropsku tekmu na Grbavici

Avgust 2017. i pometnja među Željovcima. Graditi ili ne graditi. „Dajte pare za igrače a ostalo neka čeka“. „Hoćemo kategoriju 4“. „Nema od toga ništa, samo Titula“.
Meni je najkonkretnija ona Amarova a vezana za doživljaj gledanja tekme sa tribine Istok.
I tako redom sve do ovog posta i možda sutrašnje Skupštine.

Teren. On je u stvari tema ovog posta.

Ima jedna začkoljica kod terena. A opet ću spomenuti Amara koji kaže „ili jesi, ili nisi“. Tako i teren. Ili je to teren koji ispunjava sve UEFA kriterije ili nije. Ili ćete (ako napišem ćemo uslijediće pitanje ..a ko ste to vi?) napraviti teren UEFA koji u završnici znači odigravanje utakmica Grupne faze ili ništa ne dirajte i ostanite na ovom uslovljenom kome termini odigravanja utakmica Decembar- Mart nikako ne pašu.
Grupna faza ujedno znači i Kategoriju 4 a to opet povlači i tribinu Zapad. Ne uslovno tribina kao tribina ali obzirom na sav onaj sadržaj koji ona mora posjedovati ( a @_Milojica je to lijepo objasnio i usput hvala Drug na podršci) znači da se mora i graditi. Hipotetički, izgradi se tribina, teren je već tu, mi mic po mic, iz godine u godinu ostvarujemo progres i dočepamo se Grupne faze za nekih kusur godina. Kad ono teren opet zahtjeva rekonstrukciju. Kako god uvjek je do novca koga nemamo.
Teren se spominje već neko vrijeme a svi kao referentnu tačku uzimaju Bilino Polje i rekonstrukciju iz 2012.godine Navodna cijena je bila 1.500.000,oo KM a uključena je nova drenaža, zamjena travnjaka i ugrađeno grijanje !!
Zenica 09.12.2017.godine Ćelik – Zrinjski
Image
Uslijedila lavina pitanja, čak i tekstova; „ šta je sa grijanjem?“

Ako je to neka afera, nebitno. Ovdje raspravljamo o potrebnom novcu planiranom za rekonstrukciju terena jer sa druge strane niko ne vjeruje da će biti pomoći od Saveza ili nosioca vlasti Federacije. Izuzev @_Milojica. Teren je izgledan kao donacija UEFA a tribina nikad jer je ona komercijala i to UEFA nije niti će ikome dati novac za tribinu.

Da se vratimo na novac. Dva izvora i da okončamo ovaj post.
http://www.nogometplus.net/index.php/na ... -u-regiji/
Tiče se Hrvatske i njihovih iskustava u pogledu cijena koštanja rekonstrukcije terena. Koga mrzi da sve čita samo jedan akcenat na teren Rijeke. Cifra je preko 2 miliona ali bez grijača jer je klima primorska a vrsta trave tipska sa otporom na padavine.

http://www.mozzartsport.com/vesti/marak ... ovo/147469
Opet.Koga mrzi da čita svodi se da je 2008. godine koštala rekonstrukcija ( sa grijačima) 2.1 miliona KM. Da su tek 2016. odlučili da koriste grijanje (nije im ni trebalo jer nisu nigdje ni igrali ) za koje im je dodatno izletilo 800.000 KM (pumpa i tečnost)

Uglavnom, dobar teren sa drenažom, slojevima zemlje i ekstra uzgajanim busenom je oko 2 milona Bosanskih :-D Maraka. Grijanje – baška. Održavanje terena je nešto što dolazi samo od sebe i imali donaciju ili ne ona je uključena u rashode svake godine.

Da odgovorim kolegama forumašima.
@zipoo ..da se pravi kako Bog hoće.
- Bog (neuzubillah) hoće 3 miliona KM
@zipoo .. bolje da uradimo teren njega mozemo sigurno zavrsiti do kraja i koristiti
- Dati sav novac koji imaš u teren i koristiti ga da bi ugostio Mladost i Krupu. Hm..
- Ono što je naš međunarodni doseg trenutno su pretkola a ista se igraju u ljetnom periodu. Grijanje ne koristiš, drenaža ne treba. Govorim samo
sa aspekta da ne trošimo vlastiti novac ako baš ne moramo. De, da još malo sačekamo UEFA odgovor. Isti slijedi na početku godine jer se mora
delegirati stadion A reprezentacije. A mi svakako i ne bi radili teren prije Maja.
@vrzyas .. Teren se zbog troskova moze raditi u segmentima. Tribinu ne mozes, a kosta 3-4-
7-10 puta vise.
- Kako u segmentima? Uradimo jedan šesnesterac pa drugi. Odemo de centra pa malo aut oko aut linije!! Ne kontam. Ozbiljno. Očekujemo prilog
sa šemama terena gdje je to urađeno.
@ultima_ ..ja želim Titulu.
- Vidjećemo kako će se ko pojačati na zimu ali nama trenutno Titulu čini sve bližom tim igrača koji nisu basnoslovno plaćeni a igraju za deset. Ne
bacaj pare uzalud. Zagovarajući pojačanja sa par internacionalaca (plate po 20.000 KM mjesečno) ti bi već unaprijed potrošio očekivanu dobit od
Evrope. O.K. ostane ti koeficijent. Šta s njim?

Sve i da učinimo progres na evropskoj sceni u narednih nekoliko godina na kraju nas čeka debela investicija za tribinu Zapad ako već smognemo snage i sreće za Grupnu fazu. Teren će tu biti „sitnica“.

Narode. Niko ne kaže da nam ne treba teren. Ali ako je već izgledno da će se UEFA uključiti u izbor stadiona za naredni/e kvalifikacijske ciklus/e i ako za apliciranje oko UEFA fondova vam treba podrška lokalne zajednice i Saveza pa šta je onda problem da približimo stavove i idemo sa jednom idejom. Pogledajte unazad malo. Nova tribina Istok, stadion kategorije 3, tribina Jug u planu, Juniori u Evropi. Mislite da to UEFA ne vidi. Što nam dade odobrenje za eventualni meč sa Bragom? Vi im s druge strane nudite Titulu. Dobro. Gdje je to Zrinjski sa svim titulama i UEFA-nim projektima. Eto, baš će njima dati A reprezentaciju. ..raljak bi se u grobu okretao dok 20.000 tisuća bodri Bosnu po Bjelim Brijegom.

P.S. „spin-spinovanje“ jedna forma propagande, kojom se nastoji izmanipulirati javnost i prikazati neke osobe, događaje ili proizvode boljim nego što stvarno jesu.
golfiista

#1621 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by golfiista »

Ne bih se slozio u cjelosti. Posebno sa dijelom u kojem kazes da bi teren sluzio da ugostis Mladost iz Kaknja. To je zamjena teza. Dobar teren znaci i bolji fudbal, ako ne bolji onda gledljiviji. Gledljiviji fudbal znaci vise gledalaca, vise gledalaca donosi vise sponzora, vise sponzora vise love itd. Mozda da pitamo igrace na terenu sta bi izabrali? Grbavica nema problem kapaciteta ali terena ima. Teren je temelj. Gdje ce juniori odigrati svoju prvu proljetnu evropsku utakmicu ? Na onakvom terenu nece sigurno.
zipoo

#1622 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by zipoo »

Ne mogu ti ja ovo citati, halali
salle_eh1986

#1623 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by salle_eh1986 »

istok 2015-e

Image

istok danas

Image

zapad 2015-e

Image

zapad danas

Image
salle_eh1986

#1624 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by salle_eh1986 »

a red je i da se podsjetimo detalja koji se desio na današnji dan, prije tačno godinu

Image
Occasionally

#1625 Re: Rekonstrukcija stadiona Grbavica

Post by Occasionally »

golfiista wrote:Ne bih se slozio u cjelosti. Posebno sa dijelom u kojem kazes da bi teren sluzio da ugostis Mladost iz Kaknja. To je zamjena teza. Dobar teren znaci i bolji fudbal, ako ne bolji onda gledljiviji. Gledljiviji fudbal znaci vise gledalaca, vise gledalaca donosi vise sponzora, vise sponzora vise love itd. Mozda da pitamo igrace na terenu sta bi izabrali? Grbavica nema problem kapaciteta ali terena ima. Teren je temelj. Gdje ce juniori odigrati svoju prvu proljetnu evropsku utakmicu ? Na onakvom terenu nece sigurno.
Vidim da si kao i mnogi preskočio par stranica na kojima sam isticao značaj terena a pogotovo misleći na Juniore. Pogledaj na podforum Mlađe selekcije, gdje sam još prije utakmice uzvrata sa Lokomotivom shvatio da ćemo imati problem sa terenom i nedajBože delegiranja nekog drugog terena za 6/ februar.
Ovo nešto malo što sam se uključio u Rekonstrukciju, a podrazumjeva da se vratiš nekoliko stranica unazad, se svodi na neku nazovimo platformu po kojoj bi se Željin trud oko stadiona "nagradio" doprinosom UEFA fondova. Podvlačim ovo fondova jer bi bilo fakat glupo iskeširati milionski iznos za teren koji bi u konačnici bio bez punog potencijala ili iskorištenosti. Puni potencijal je Grupna faza. Sve ostalo je Mladost.
Predzadnji post i riječi Fudbalskog saveza da će UEFA-ina nezavisna komisija donijeti zaključak koji je to stadion u BiH najpotentniji za ulaganja!!!
Fakat, koji je to stadion?
Hajde da odmah eliminišemo Grbavicu ( nikad za nikad) i razmotrimo potencijalne;

Image

Nazad na teren. Šta to mi sami ( ali sa svega 500 K od Kantona) možemo uraditi na terenu?
Možemo skinuti ovu travu, nabiti zemlju ispod, eventualno je mašinski obraditi, staviti novu travu i kao zadnje „čepovati“ da bi pospješili odvoz vode naniže ka drenaži koja samiBogzna u kakvom je stanju. Ovo podrazumjeva da se izbjegavaju termini u zimskom periodu i neposredno (24 sata) pred obilne padavine. Manje više to i sada imamo. Cijena same trave sa busenom od 3 cm ( ima i od 5 cm ali je skuplji) je 400.000 KM sa demontažom stare i ugradnjom nove. Ovako polovično tretirati teren a ne uključiti: nasipavanje pijeska na teren, gnojidbu, dosijavanje, te zaštitu od korova i bolesti terena kao i dalje održavanje bi bilo neozbiljno i na kraju uzaludno. Zenica izdvaja do 180 000 KM godišnje za Bilino polje.

Predzadnji post oko sanacije terena je više bio da se ljudi afirmišu i digne svijest oko terena i da se shvati da bez infrastrukture nema napretka. Možda je nekom i bilo smiješno da bušimo ispod terena ali evo šta? Šta vi predlažete? Nisam od struke ali pokušavam da izazovem druge sa boljim rješenjima.

Uprava će vrlo brzo pokazati šta smjera sa terenom pred ovu utakmicu Juniora.
Sat otkucava a Atletico dolazi.
Post Reply