Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15976 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by izvrsni direktor »

Jbt zivot. 320km autoputa preveliki zalogaj....
escobar__

#15977 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

30tak, 40 KM koje bih dao za vožnju autocestom od Tuzle (Tuzla-Žepče) do mora (Žepče-ostatak trase kroz Bosnu i Hercegovinu) mi je nikakav iznos kakva je vremenska i svaka druga ušteda (ne drkam automobil, nema rizičnih situacija kao na magistralama, brda, dolina, pički materina).

A reći da je autocesta u 21. vijeku prevelik zalogaj mi je krajnje neozbiljno.
escobar__

#15978 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

izvrsni direktor wrote:Jbt zivot. 320km autoputa preveliki zalogaj....
Ne... Ona možda i jest prevelik zalogaj u kontekstu potrebnog novca za izgradnju ali dugoročno ne da nije prevelik zalogaj već je i must-have. A svakako mislim da je jadno da ni tih 320 kilometara nije završeno za 20 godina.
izvrsni direktor

#15979 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Znam ja, samo se cudim tom razmisljanju da je komadic autoputa prevelik zalogaj, pored milijardi koje kriminalci uzece u dzepove za jedan infrastrukturni projek reci da nema para je... :-)
doktor78

#15980 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by doktor78 »

Naslovnica wrote:Koliko puta ste pomislili kada idete ili se vraćate s mora, da 20tak ili koliko već maraka od Sa u jednom pravcu i nije neka suma u poređenju s sikiracijom i opasnostima sa kojima se sada susrećemo i kojima svjedočimo na putu prema jugu i obrnuto? Ja prvi halalim. 'Prst u uho' i vozi.
:thumbup:
Dope_Man

#15981 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Nije autoput prevelik zalogaj vec nema politicke volje da se gradi brze i efikasnije. Nista vise. Pa zasto mislis da bi modernizacija magistrala bolje prosla? Vidis li situaciju sa Karaulom? Isti klinac. Dakle nema politicke volje da se gradi, nebitno da li je to kozija staza ili autoput.

A sto se cijena tice, ja uvijek kritikujem cijenu i navodim da jeste skupo, jer jeste. Ali se vozim AP-om kad god mogu jer bas maloprije preticem sporaca na magistrali (vozi 50 gdje je 70 ogranicenje), idiot se pomjeri napola u lijevu traku kad sam poceo preticanje tako da sam morao bjezati tockom izvan ceste da ga zaobidjem. Bar takve idiotske situacije ako cu izbjeci na AP, a hocu, onda mi nije problem platiti iako cu i dalje govoriti da je skup i da treba uvesti vinjete, koje nikad uvesti nece.

Nikakva modernizacija magistrala nece omoguciti da takve i slicne jednostavno prodjes svojom trakom i sa 2 metra izmedju auta u trenutku preticanja, da me ni slucajno idiot ne moze ugroziti. Naravno, ima idiota i na AP, al je opet daleko sigurnije nego bilo koja magistrala.
escobar__

#15982 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

Ma sigurnost na autocesti je neuporediva sa onim šta nude magistralne ceste, a posebno magistrale u Bosni i Hercegovini gdje ne postoji nikakva saobraćajna kultura.
drug_profi

#15983 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

escobar__ wrote:Ma bit će i ovdje vinjete vjerovatno dok završe autocestu.
Nece.
drug_profi

#15984 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

escobar__ wrote:30tak, 40 KM koje bih dao za vožnju autocestom od Tuzle (Tuzla-Žepče) do mora (Žepče-ostatak trase kroz Bosnu i Hercegovinu) mi je nikakav iznos kakva je vremenska i svaka druga ušteda (ne drkam automobil, nema rizičnih situacija kao na magistralama, brda, dolina, pički materina).

A reći da je autocesta u 21. vijeku prevelik zalogaj mi je krajnje neozbiljno.
Uzmes tag i dođe te 20% jeftinije. znaci cca. 30 maraka
Tag se otplati nakon 200 maraka uplacenih, to ti je max za 3 godine ako ces ici samo jednom na more.
drug_profi

#15985 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

btw. imam ispred zgrade necije auto parkirano sa 3 taga na sajbi. Pretpostavljam Federacija, RS i HAC, ako je neko ko fura do Zagreba cesto poslom.
Ako se mreza autoputeva poveze sa srbijanskom, vjerujem da ce ih biti i sa po 4 tag uređaja.

apropo toga, neko bi morao nekad da prica sa AP RS oko jedinstvenog taga. Bila bi bolja prodaja i njima i nama.
kakaljin

#15986 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Dope_Man wrote:
kakaljin wrote: Sada kada se otrpilike zna duzina autoputa od granice do granice koja iznosi izmedju 318 i 335 km, znaci cijena putarine ce biti izmedju 34,95 KM i
36,85 KM, sto je smijesno ako ces za odprilike makismalno 2 i po sata preci tu dionicu.
Sve zavisi iz kojg ugla gledas. Ako sam turist iz Madzarske koji bi samo da na tom jednom putovanju godisnje prodje sto brze kroz Hrvatsku i BiH da stigne do obale onda i nije puno jednom to dati.

Ali ako si covjek iz Sarajeva (ili bilo kojeg drugog grada BiH) i volis cesto putovati, itekako se te putarine naberu, a onda pogledas istu tu Madzarsku gdje imas 350tak kilometara autoputa od juga pa do granice sa Slovackom/Austrijom (ili do Budimpeste i nazad) koje predjes za 20 KM, i imas pravo u toku sedam dana proci taj put koliko hoces puta za istih tih 20 KM odnosno da za ~250 KM godisnje vinjete se vozas koliko hoces, dok ces ovdje toliko baciti u par mjeseci ako putujes cesce.

Nismo mi nimalo jeftini, i necemo biti dok ne uvedu vinjete, a to sigurno necemo dozivjeti.
Posto sam iz Sarajeva i volim cesto putovati, jedva cekam da se napravi autoput da sa halalom platim da sto prije stignem na odrediste.

A vec imam tag i sve to mi je jeftinije 20%. Tako da mi se pogotovo isplati
kakaljin

#15987 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Naslovnica wrote:Koliko puta ste pomislili kada idete ili se vraćate s mora, da 20tak ili koliko već maraka od Sa u jednom pravcu i nije neka suma u poređenju s sikiracijom i opasnostima sa kojima se sada susrećemo i kojima svjedočimo na putu prema jugu i obrnuto? Ja prvi halalim. 'Prst u uho' i vozi.
A vinjete su u ovoj državi, sada a i u budućnosti, naučna fantastika. Nažalost.

Sve jasno :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
escobar__

#15988 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

drug_profi wrote:
Nece.
Mogu li znati na osnovu čega to pretpostavljaš? Mislim daleko je završetak autoceste u ovoj zemlji pa su i moja i tvoja opcija pucanj u prazno ali eto onako me interesuje.
So What!

#15989 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Novca nekada nije bilo, a sada ga poprilično ima.

Finansije postoje za dijelove od Donje Gračanice do Poprikuša, od Počitelja do petlje Mostar Jug, od Tarčina do Ivana, od Johovca do Medakova, plus pregovori sa domaćim bankama oko Mostarske obilaznice.

I šta se od toga gradi?

Tri dionice od ukupno pet između Donje Gračnice i Poprikuša, dvije dionice od ukupno četiri od Počitelja do petlje Mostar Jug, nijedna od Tarčina do Ivan i jedna dionica od ukupno minimalno tri između Johovca i Medakova.

Novac nemamo za poteze između Odžaka i Vukosavlja, Vukosavlja i Johovca, Medakova i Ozimica, Ozimica i Poprikuša, Ivana i Ovčara, Ovčara i Konjica, Konjica i tunela Prenj, tunela Prenj i Salakovca, te Salakovca i Mostara Jug (Mostarska obilaznica).

U principu sve osim dijela oko Konjica je kritično za finansije, za sve ostalo bi trebali pronaći novac.

Proces eksproprijacije je tek dobio početak od Medakova do Ozimica i od Ozmica do Poprikuša.

Neko reče, nije stvar u šta treba novac trošiti, već je stvar političke volje. Primjer je Karaula, niko ne zna da li bi ikada došla na red, da nije bilo federalne Vlade (2010-2014), a ovi što su preuzeli ostatak rade to krajnje traljavo.

Meni je zaista žao, što ja moram spominjati određene političke subjekte u ovoj raspravi, ali SDA zaista cestogradnja ne zanima niti znaju organizovati projekte cestogradnje.

Primjer je pomenuta SDP-ova Vlada iz perioda 2010-2014 i sadašnja sarajevska kantonalna Vlada koja je u kratkom roku se počela baviti stvarima koje zaista zanimaju običnog građanina, a to je javni prijevoz i cestogradnja.

Dakle nije da ja sada za nekog navijam ovdje, ali to je jednostavno tako. Tako da ovaj novac kada već imamo i možemo servisirati kredite, moramo ulagati u autoputeve, jer modernizacijom magistrala radimo Sizifov posao, a isti projekti bi traljavo se i dalje izvodili.

Pa čak i ovo oko Neuma ide jako sporo, iako je napravljen gigantski skok u realizaciji ovog projekta. Isto tako ne mislim da treba praviti sve one brze ceste i autoputeve koje su JP Autoceste FBiH i Putevi RS napravili, i da umjesto tih pojedinih projekata treba ulagati u magistrale, ali brza cesta prema Krajini i brza cesta prema Tuzli su pored autoputa A1 su must, sarajevski gradski autoput opet može biti domen Kantona, a Jadransko-jonska je isto zanimljiv projekat, ali definitivno domen nekih budućih geeracija.
Matzan

#15990 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Kaže, Juga nije imala para da gradi autoput kroz BiH, a sprcali par milijardi $ (mislim da tačnu cijenu niko ne zna) u objekat D-0 kod Konjica. U pomenuti objekat - atomsko sklonište sam Tito nikad nije kročio, a upitna je njegova namjena i da je došlo do agresije na SFRJ od strane NATO ili VU, kako se nekad predviđalo.
drug_profi

#15991 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

escobar__ wrote:
drug_profi wrote:
Nece.
Mogu li znati na osnovu čega to pretpostavljaš? Mislim daleko je završetak autoceste u ovoj zemlji pa su i moja i tvoja opcija pucanj u prazno ali eto onako me interesuje.
Vidi, dovoljno je da znas sa kim zivis i radis i da shvatis da ti nikad nece dati nesto sto ti moze naplatiti.
Pa oni oporezuju npr i ekoloski naprednija vozila, udaraju porez na plate od 500 maraka, pa taj jadnik jedan dan za porez mora radit.
I sad da se nadas da ce ti dati vinjetu.... jasta ce. Ni Hrvatska je nece imati, a ni Srbija... jer svi smo mi ista govna.
drug_profi

#15992 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Matzan wrote:Kaže, Juga nije imala para da gradi autoput kroz BiH, a sprcali par milijardi $ (mislim da tačnu cijenu niko ne zna) u objekat D-0 kod Konjica. U pomenuti objekat - atomsko sklonište sam Tito nikad nije kročio, a upitna je njegova namjena i da je došlo do agresije na SFRJ od strane NATO ili VU, kako se nekad predviđalo.
Ne pricaj o necemu sto ne razumijes.
A nije ni tema.
Matzan

#15993 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

drug_profi wrote:
Matzan wrote:Kaže, Juga nije imala para da gradi autoput kroz BiH, a sprcali par milijardi $ (mislim da tačnu cijenu niko ne zna) u objekat D-0 kod Konjica. U pomenuti objekat - atomsko sklonište sam Tito nikad nije kročio, a upitna je njegova namjena i da je došlo do agresije na SFRJ od strane NATO ili VU, kako se nekad predviđalo.
Ne pricaj o necemu sto ne razumijes.
A nije ni tema.

Bitno mi je da ti razumiješ. :thumbup:
Ja koliko sam načuo, Jugoslavija je bila jedan od osnivača pokreta nesvrstanosti pa bi nam, valjda, u slučaju kakvog žešćeg sukoba sa Amerikom ili SSSR-om u pomoć pristigle bratska Sjeverna Koreja, Tanzanija i Zimbabve. To u prvom talasu.
U drugom već idu Eritreja, Etiopija i Fidži.
U trećem ...
escobar__

#15994 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

drug_profi wrote:Vidi, dovoljno je da znas sa kim zivis i radis i da shvatis da ti nikad nece dati nesto sto ti moze naplatiti.
Pa oni oporezuju npr i ekoloski naprednija vozila, udaraju porez na plate od 500 maraka, pa taj jadnik jedan dan za porez mora radit.
I sad da se nadas da ce ti dati vinjetu.... jasta ce. Ni Hrvatska je nece imati, a ni Srbija... jer svi smo mi ista govna.
Ma dobro, to stoji nego kontam daleko je ta budućnost pa se do tada MOŽDA šta i promijeni ako se zemlja prije toga i ne raspadne i koji već qrac.
The BEN10

#15995 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

@Alphonse je mislim baš na ovoj temi više puta obrazlagao zašto bi modernizacija magistrale Tz-Sa bila veća stvar od autoputa od Žepča prema Tuzli. Stizalo bi se za isti vremenski period maltene, a put preko Zenice i Žepča bi koštao 30-tak KM više (gorivo (100 km puta više) + putarina). Govorim o povezivanju dvije najnaseljenije regije u zemlji. Uloženih 150-200 miliona na modernizaciju te dionice bi ihahaj ubrzalo putovanje. Šta samo znači onaj dio na Karauli kada se završi, a realno, nije koštao mnogo.
izvrsni direktor

#15996 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

So What! wrote:Meni je zaista žao, što ja moram spominjati određene političke subjekte u ovoj raspravi, ali SDA zaista cestogradnja ne zanima niti znaju organizovati projekte cestogradnje.

Primjer je pomenuta SDP-ova Vlada iz perioda 2010-2014 i sadašnja sarajevska kantonalna Vlada koja je u kratkom roku se počela baviti stvarima koje zaista zanimaju običnog građanina, a to je javni prijevoz i cestogradnja.
Ne moze biti ne znaju, pogotovo u danasnje vrijeme. Ako ne znas nadjes nekog ko zna i platis mu da to sprovede. Njihovi direktori preuzeli upravu npr autoputevi federacije, prethodna uprava je znala, iskustva su ostala, radnici unutsr firme koji su bili dio uspjesnog projekta su ostali, i sad odjednom ne znaju?
Imas pare, imas plan po kojem trebas radis, znanje mozes naci, treba jos samo volja da to sve süojis i krenes. volje nema?
Citav problem je u politici i interesima. Kojim interesima su trenutni vodjeni sad?
Ne moze biti neznanje krivo za onu farsu na karauli...
Alfons Kauders

#15997 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

The BEN10 wrote:@Alphonse je mislim baš na ovoj temi više puta obrazlagao zašto bi modernizacija magistrale Tz-Sa bila veća stvar od autoputa od Žepča prema Tuzli. Stizalo bi se za isti vremenski period maltene, a put preko Zenice i Žepča bi koštao 30-tak KM više (gorivo (100 km puta više) + putarina). Govorim o povezivanju dvije najnaseljenije regije u zemlji. Uloženih 150-200 miliona na modernizaciju te dionice bi ihahaj ubrzalo putovanje. Šta samo znači onaj dio na Karauli kada se završi, a realno, nije koštao mnogo.
Problem je što ne vjerujem da bi se ta modernizacija mogla odraditi za 100-200 miliona. Ako bi uključivala zaobilaznice oko npr. Živinica (najjeftinija zbog terena) i Kladnja ili Olova (katastrofa zbog terena), onda ne bi.

Ali i za te pare bi se dalo uraditi dosta. Tunel kod Gojakovića koji je Fadil pomenuo prije par mjeseci je dobar primjer, jer tunel od manje od kilometar skratio trasu za 3%. Recimo da to košta 40 miliona, gledajući cijenu ugovorenu za tunel Žaba.

Na Nišićima bi se izmještanjem trase zapadno od Dolova mogla skresati još 2 kilometra (od Bakića nastaviti pravo ka deponiji umjesto na Dolove), a to bi bio mali tunel ili usjek, ne neki ogroman objekt. Ostatak bi bio obična magistralna cesta dužine kilometar i po. Recimo da je to 30 miliona.

Peglanje trase i traka za preticanje s obje strane Nišića, manje od 10 km u svakom slučaju, recimo nek je još 50-70 miliona, jer bi tu bilo dosta zajebancije zbog terena (proširenje zvuči jeftino, ali kad put ide liticom kao od Olova na Nišiće, to bi bio skup cirkus).

Dakle i za 100 miliona bi se dalo uraditi dosta, npr. mogli bi skratiti dionicu za 3km na Gojakovićima i eliminisati grozan dio puta s nekoliko aktivnih klizišta, plus skratiti još 2km na Nišićima. To je skoro 5% kraći put za relativno male pare. A za 200 miliona bi se put od Sarajeva do Tuzle skratio za minimum 6-7km i barem 20 minuta vožnje, a zimi možda i duplo više.
The BEN10

#15998 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:
The BEN10 wrote:@Alphonse je mislim baš na ovoj temi više puta obrazlagao zašto bi modernizacija magistrale Tz-Sa bila veća stvar od autoputa od Žepča prema Tuzli. Stizalo bi se za isti vremenski period maltene, a put preko Zenice i Žepča bi koštao 30-tak KM više (gorivo (100 km puta više) + putarina). Govorim o povezivanju dvije najnaseljenije regije u zemlji. Uloženih 150-200 miliona na modernizaciju te dionice bi ihahaj ubrzalo putovanje. Šta samo znači onaj dio na Karauli kada se završi, a realno, nije koštao mnogo.
Problem je što ne vjerujem da bi se ta modernizacija mogla odraditi za 100-200 miliona. Ako bi uključivala zaobilaznice oko npr. Živinica (najjeftinija zbog terena) i Kladnja ili Olova (katastrofa zbog terena), onda ne bi.

Ali i za te pare bi se dalo uraditi dosta. Tunel kod Gojakovića koji je Fadil pomenuo prije par mjeseci je dobar primjer, jer tunel od manje od kilometar skratio trasu za 3%. Recimo da to košta 40 miliona, gledajući cijenu ugovorenu za tunel Žaba.

Na Nišićima bi se izmještanjem trase zapadno od Dolova mogla skresati još 2 kilometra (od Bakića nastaviti pravo ka deponiji umjesto na Dolove), a to bi bio mali tunel ili usjek, ne neki ogroman objekt. Ostatak bi bio obična magistralna cesta dužine kilometar i po. Recimo da je to 30 miliona.

Peglanje trase i traka za preticanje s obje strane Nišića, manje od 10 km u svakom slučaju, recimo nek je još 50-70 miliona, jer bi tu bilo dosta zajebancije zbog terena (proširenje zvuči jeftino, ali kad put ide liticom kao od Olova na Nišiće, to bi bio skup cirkus).

Dakle i za 100 miliona bi se dalo uraditi dosta, npr. mogli bi skratiti dionicu za 3km na Gojakovićima i eliminisati grozan dio puta s nekoliko aktivnih klizišta, plus skratiti još 2km na Nišićima. To je skoro 5% kraći put za relativno male pare. A za 200 miliona bi se put od Sarajeva do Tuzle skratio za minimum 6-7km i barem 20 minuta vožnje, a zimi možda i duplo više.
Da, i onda bi se ta dionica prelazila za 1:45-1:50 minuta, što bi bilo malo vjerovatno za preći putujući Sa-Ze-Žepče-Tuzla u slučaju da je čitava dionica autoput.
Dope_Man

#15999 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

escobar__ wrote:
drug_profi wrote:Vidi, dovoljno je da znas sa kim zivis i radis i da shvatis da ti nikad nece dati nesto sto ti moze naplatiti.
Ma dobro, to stoji nego kontam daleko je ta budućnost pa se do tada MOŽDA šta i promijeni ako se zemlja prije toga i ne raspadne i koji već qrac.
Pogledaj nam susjede kao primjer. Davno su prakticno zavrsili sa svojim radovima. Imaju tu i tamo nekih sitnica, ali 90% mreze im je vec odavno zavrseno i upotrebljivo. I ne pada im na pamet da uvedu vinjete jer zasto uzeti 10tak eura nekome ko ce za tu vinjetu sici na obalu i vratiti se nazad u Madzarsku/Austriju itd... kada mu mozes uzeti daleko vise samo u jednom smjeru, pa onda opet u drugom.
Alfons Kauders

#16000 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

The BEN10 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Da, i onda bi se ta dionica prelazila za 1:45-1:50 minuta, što bi bilo malo vjerovatno za preći putujući Sa-Ze-Žepče-Tuzla u slučaju da je čitava dionica autoput.
Teško je odvagati. Za neke dijelove TK, autoput preko Žepča bio dobra opcija, iako skuplja (npr. Banovići, možda Lukavac i sl). Međutim, postojeća magistrala je opcija dobar dio kantona, Kladanj, Kalesiju, Živinice u neku ruku. Pored toga, veže Podrinje, Olovo itd. Naravno, ko putuje za Zenicu i Lašvu bi imao ogromnu korist od autoputa kakav je sad predložen, jer bi skratio put za dva sata.

Međutim, za put ka Sarajevu postojeća magistrala je ipak najkraća opcija. Recimo da se nekom modernizacijom skrati 6-8 kilometara, onda bi udaljenost pala ispod 120km. A preko Žepča i Zenice do Sarajeva? Oko 160 u najboljem slučaju.

U oba pravca, TZ - SA bi bili 230-240km modernizovanom magistralom i 320-330km preko Zenice. To je velika razlika i malo kome bi se isplatilo. Recimo mojim autom bi po prvoj trebalo 2.4 x 5 litara goriva = 12 litara, a preko Zenice ne samo veća kilometraža već i potrošnja (jer voziš 120, a ne 70), pa bi bilo npr 3.3 x 7 litara goriva odnosno 23 litra.

Trošak goriva magistralom s cijenom od 2.3KM po litru bi bio 27.6KM, a gorivo za autoput bi izašlo 53KM. Dakle tu imamo 25KM razlike što nije kraj svijeta, ali onda imamo i putarinu koja bi bila oko 35 maraka, pa bi se razlika za povratnu vožnu popela na 60 maraka. To je već velika cifra za naš standard.

Ukratko, autoput bi bio super rješenje za promet od Srednje Bosne prema Tuzli, Semberiji i Beogradu, ali prema Sarajevu i Mostaru ne. Tu bi postojeća magistrala bila daleko isplativija opcija.
Post Reply