Sirija

Locked
muhafuca

#15976 Re: Sirija

Post by muhafuca »

japin_mutapi wrote:
basar wrote:Milijarde iz Katara, Saudije i sličnih se slijevaju. Pa me ne bi čudilo da je tako jeftino.
da ... ali u egipat da pomognu nelegitimnu vlast
kako se to uklapa u vaše teorije zablude
sjasi kurta uzjasi murta

prije slao Katar dok su njihovi vladali

cim su ih oborili Katar vise ne salje , a Saudija preuzela tj salje
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#15977 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

muhafuca wrote:
japin_mutapi wrote:
basar wrote:Milijarde iz Katara, Saudije i sličnih se slijevaju. Pa me ne bi čudilo da je tako jeftino.
da ... ali u egipat da pomognu nelegitimnu vlast
kako se to uklapa u vaše teorije zablude
sjasi kurta uzjasi murta

prije slao Katar dok su njihovi vladali

cim su ih oborili Katar vise ne salje , a Saudija preuzela tj salje
jest ... to znači da su ovi sada što vladaju egiptom vehabocionisti jer ih plaća saudija
sarajevoxxxx

#15978 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

japin_mutapi wrote: jest ... to znači da su ovi sada što vladaju egiptom vehabocionisti jer ih plaća saudija
Ova vojska u Egiptu što im Saudija šalje milijarde je ista ona koja bombarduje Homs, Damask, Haleb. Sve je stvar trenutka, mjesta, i u kojoj mjeri će ubogi narod postati prijetnja za vladajuću elitu.

KSA bi slala i Bešaru milijarde samo ovaj je Alevit, ili bolje kazano ne bi se pomoć nikako mogla uklopiti sa tezom ili najvećom ublehom stoljeća o ''Iranu kao najvećoj prijetnji za Saudiju''.
Last edited by sarajevoxxxx on 15/07/2013 19:49, edited 1 time in total.
McMoy

#15979 Re: Sirija

Post by McMoy »

Kikibombona wrote:
Rjesenje nisu imali. Prihvatam da nisu dorasli trenutku u vremenu kada su se crtale granice. Za tim vremenim ne treba zaliti, treba gledati kako napraiviti pozitivan iskorak.

I naravno da su nabrojani lose rjesenje. Nece Britanci i drustvo raditi u korist svoje stete. Sve je to uradjeno i instalirano da iz kanalizacije nikad ne isplivaju.

Sta je onda problem? Problem je sto se Arapi ne micu sa mjesta, sto iz godine u godinu zaostaju za svijetom. Ako nesto ne urade u skorije vrijeme, ne gine im visestoljetna patnja. I kada bi sada poceli nisam optimista s obzirom na probleme koje imaju.

Najveci problem vidim u religiji. Religija koja je vinula Arape sada ih gura u ambis bez dna i povratka. Vidi na primjeru Evrope. Sta nam tu istorija govori? Je li Evropa krenula putem prosperiteta kada je religiju makla iz politickog zivota, kada je u dobroj mjeri svela na minumum destruktivno djelovanje iste?

Navest cu ti samo jedan primjer da ti bude jasno o cemu pricam. Zamisli da Francuzi i Njemci ne mogu sjesti za isti stol zato sto pripadaju razlicitim sektama. Zamisli da Evropa na sve moguce nacine ugnjetava i obezvrijedjuje naucnike koji se izjasnjavaju kao 'nevjernici'. Ja mislim da bi doslo do sukoba manjeg i vecg intenziteta koji bi se godinama razvlacili, da bi doslo do zastoja u razovju i tehnoloskim otkricim, da bi drustvo potonulo u svakom pogledu...

Arapi bi napravili veliki iskorak kada bi rasirenih ruku prihvatili siite, alavite i mnoge druge sekte, kada bi prihvatili ateiste i ljude koji su vise tradicionalisti nego vjernici (poput nas u Bosni ili recimo Turaka).. Mogli bi dosta nauciti i imati veliku korist od tih koje odbacuju.

Trebaju mijenjati mentalitet. Trebaju olabaviti agresivan karakter, izbrisati predrasude... Zadrtost i iskljucivost ih gura u provaliju. Amer nije zadrt ni kad te hoce zgaziti. Nedavno sam prodavao stan... Javio se jedan Arapin, visokoobrazovan, programer, radi za neku katarsku firmu.. Kada su vidjele komsije koga vodim da pogleda stan, vjeruj da su me molili da njemu ne prodam stan. Mnogi od tih ljudi su vjernici, jedan i hadzija cini mi se. Niko ne voli zadrtost, agresivnost, iskljucivost.. I meni se desi da nekom od tih ljudi nazovem 'dobar dan', a da me on pogledao kao da sam mu oca ubio. A nikad isti taj ne zna kad i kako mu mogu valjati. Guzicom zatvaraju vrata, sto bi nas narod rekao.

Definitivno moraju mijenjati mentalitet. Moraju biti otvoreniji, tolerantniji... Bez toga nema napretka.

Obrazovanje. Zar nije Muhamed posebno isticao obrazovanje kao nuznost za muslimana? Sta rade oni na Arabijskom poluotoku. Mrsko im sve, kontaju, 'imamo, koji ce nam q'. A sta kad ne budu imali, misle li na svoju djecu?

Oni sada ni zvaku nisu sposobni napraviti. Svijet nije vidio narod koji ima vece mogucnosti (novac) i manje zelje za napredovanjem i usavrsavanjem. Neko mora pokrenuti taj narod.

Nista se nece promijeniti dok oni ne promjene sebe i odnos prema drustvu. Ameri, Izrael i drustvo ce ih bez puno mozganja i truda gurnuti na dno provalije.
Bravo majstore! :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
slazemse_neslazemse

#15980 Re: Sirija

Post by slazemse_neslazemse »

japin_mutapi wrote:
jest ... to znači da su ovi sada što vladaju egiptom vehabocionisti jer ih plaća saudija
:thumbup:
Al im covjek suknu, ja se od sramote vise ne bih nikad javio :D ovim ave njiohve teorije i naprdjivanja padaju u vodu..
vrbas1979

#15981 Re: Sirija

Post by vrbas1979 »

Herr Flick wrote:Operacija u Al-Kabunu 7.dio

Ovi sto prolaze sa vozilima nisu normalni...
I vojska je luda ovdje. Siguran sam da su plaćenici dobro fasovali ovdje.
vrbas1979

#15982 Re: Sirija

Post by vrbas1979 »

sarajevoxxxx wrote:FSA dozvolila prelaz preko vojnog punkta Bustanul Kasr u Halebu

Na videu su stanovnici zapadnog dijela Haleba koji je pod kontrolom režima, koji prelaze u oslobođeni dio Haleba koji je pod kontrolom FSA, sa namjerom da kupe osnovne životne namirnice koje su i do deset puta skuplje u dijelu Haleba koji je pod kontrolom režima a koji se nalazi u okruženju.

Voća i povrća skoro da nema nikako, a ostale životne namirnice su većini stanovnika preskupe.

Neke jedinice FSA su se protivile, međutim, druge jače i brojnije jedinice su dozvolile prelaz stanovnika Haleba iz jednog dijela grada u drugi pod kontrolom FSA. Pomoć koju su režimski mediji najavljivali i koja je upućena Halebu završila je kod šebiha i režimskih ratnih profitera i trgovaca koji istu pomoć prodaju po astronomskim cijenama, gdje cijena jedne vekne hljeba u pojedinim trgovinama dostiže i do 700 lira ili oko 5 eura.

Iz tih razloga stanovnici Haleba koji je pod kontrolom režima izašli su na demonstracije i kod vojnog punkta ili prijelaza Keradžul Hadžz tražili da se isti preda opoziciji ili FSA.

Međutim, otvaranjem prijelaza isti dan cijene osnovnih životnih namirnica u oslobođenom dijelu Haleba su na žalost se udvostručile kao što se i očekivalo.

Cijene u dijelu Haleba pod kontrolom FSA i drugog pod kontrolom režima:

- Kilogram paradajza u režimskom dijelu Haleba košta 400 lira ili skoro tri eura, dok u oslobođenom dijelu Haleba košta 50 lira.

- Kilogram krompira u režimskom dijelu Haleba košta 400 lira dok u Halebu pod kontrolom FSA cijena je 60 lira.

- Krastavice 400, a u dijelu pod kontrolom FSA 35 lira
- Grah 500 lira u Halebu pod kontrolom režima i 150 lira u Halebu kojeg kontroliše FSA

- Kusa: 110-60
- Ulje: 800-250
- Hljeb: 700-100
- Tabla jaja: 1200-450
- Kilogram mesa: 2200-900
-Litar benzina u Halebu pod kontrolom režima košta 1750 lira, dok u dijelu koji je pod kontrolom FSA košta 350 lira

http://orient-news.net/?page=news_show&id=4381
Baš me nešto zanima koliko svježa džigarica i srce košta u Halepu? Ljudska naravno.

Imaš taj info?
Dr_dre

#15983 Re: Sirija

Post by Dr_dre »

Baš me nešto zanima koliko svježa džigarica i srce košta u Halepu? Ljudska naravno.
Imaš taj info?
Kosta puno puno manje od npr jednog skuda.
Info iz prve ruke.
Dr_dre

#15984 Re: Sirija

Post by Dr_dre »

Pakistanski talibani se pridružili ratu protiv Assada

Pakistanski talibani poslali su više stotina boraca u Siriju da se bore zajedno s pobunjeničkom opozicijom protiv predsjednika Bashara al-Assada, saopćili su u nedjelju talibani.
Sarađujući sa pobunjeničkim grupama kao što je El Nusra Front, sunitski borci većinom dolaze iz obližnjih zemalja poput Libije i Tunisa.
Dr_dre

#15985 Re: Sirija

Post by Dr_dre »

Image

Visoki zapovjednik pakistanskih Talibana potvrdio je kako su uspostavili svoju bazu unutar Sirije, uz pomoć boraca koji su se borili u Afganistanu, te kako su spremni dovesti još svojih ljudi u borbi protiv sirijske vojske i sirijskih vlasti.
Dr_dre

#15986 Re: Sirija

Post by Dr_dre »

sarajevoxxxx

#15987 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

vrbas1979 wrote:

Imaš taj info?
Nemam tu infomaciju, što pitaš ? Jesi fan kanibala ili nešto drugo ?

Nego mene živo zanima kada će saudijske milijarde početi stizati Bešaru Kasapinu. Ne znam gdje je zakovalo ? Problem komunikacije ? Ono, međudiktatorsko nerazumijevanje ? Ne mogu se dogovoriti oko plijena ? Zna li ko šta o tome ? vrbas, ćeli, klavikula, dajte malo uključite se forum zamro skroz.
sarajevoxxxx

#15988 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Šestogodišnja djevojčica i šehid Amina Ahmed Redžeb
(Telbisije, Homs - 12.07.2013.)

Več sutradan se niko neće sjećati ove djevojčice. Zauvijek će ostati među onih 100 000 ubijenih Sirijaca. Nikoga neće zanimati ni ime ubice. Ubice i zločince Bešara Kasapina kojima je džigerica izvađena i pojedena svi oplakuju. Biti kanibal je anticivilizacijski čin. Ubiti dijete od 6 godina je incident, nemio događaj, u najboljem slučaju tragedija, ali ne tolika da završi na nekoj od naslovnica zapadnih medija.

Aminin grijeh je što nema grijeha. Da ima bila bi prva vijest svih svjetskih medija.
Herr Flick

#15989 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

@sarajevoxxxx Ne znam zasto kacas ovde te klipove.Svi mi znamo da ima zlocina i to s obje strane.Naravno da je tuzno nesto ovakvo vidjeti :roll: ..Sad bi ja ovde mogao isto postavit klip u kojem se vidi kako pobunjenici rade zlodjela.... :roll:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#15990 Re: Sirija

Post by Chmoljo »

tema Sirija.

nije tema - forumaši.

opet ste se opustili
:)
Challenger__

#15991 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

japin_mutapi wrote: jest ... to znači da su ovi sada što vladaju egiptom vehabocionisti jer ih plaća saudija
Ne, ne znači. Znači da su se novi donatori prepali za svoj pustinjske *uzice, boje se egipatske vojske, pa se drže one "s prijateljem budi blizu, a s neprijateljem još bliže".

_______

- pijaca u Damasku, 14. jul ove godine: KLIK

- s druge strane, procesi demokratizacije, emancipacije i edukacije u nevladinom dijelu Alepa: LINK
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#15993 Re: Sirija

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Challenger__ wrote:- taj navodno "oslobođeni" dio Alepa je onaj u kome caruju ove spodobe:

Image

- ako nekoga zanima zašto je BiH zakucana na samo evropsko dno, neka pročita komentare advokata ovih terorističkih spodoba, sve će mu se samo kazati.
Joj kralju, al' je ova dobra. :lol:

Poslacu je Obami da ukrasi Bijelu kucu. :oops: :lol: :lol: :lol: :lol:

PS Onaj u sredini pomalo lici na Dzeronima, Bijeloj kuci omiljenog "rebelsa". :D
Herr Flick

#15994 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Image

Ratna zona,a lik komotno sa kombijem pici :lol: :lol:
Objektivni navijac

#15995 Re: Sirija

Post by Objektivni navijac »

Challenger__ wrote:- taj navodno "oslobođeni" dio Alepa je onaj u kome caruju ove spodobe:

Image

- ako nekoga zanima zašto je BiH zakucana na samo evropsko dno, neka pročita komentare advokata ovih terorističkih spodoba, sve će mu se samo kazati.
Jesu li i ovo nasi mudjahidi iz Hadzica :D :D :D
Srednjak je Kralj ,btw :D
sarajevoxxxx

#15996 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Sirija danas: 98 poginulih, uglavnom u Damasku i Idlibu

Al Kanajtere: FSA nakon borbi zauzela Al Kahtaniju. Uništena su tri tenka i poginulo je desetine režimskih boraca.

Haleb: FSA granatirala jedan od režimskih vojnih punktova u selu Harbareš

Haske, Re'sul Ajn: Sukobi između Kurda i FSA

Dera - Neva: U ranim jutarnjim satima FSA je prodrla u grad Nevu, u kojem se trenutno vode borbe. Zauzeta je stanica koja se nalazi u samom jezgru grada, uništena su dva tenka T-55 te nekoliko vojnih punktova, a većina ostalih su u potpunomm okruženju: Punkt ''Al Saha'' kod džamije Al Omeri te punktovi ''Mudžemea imam An Nevevi'' ''Binajetu džihad Al Radi''.

- U akciji je likvidirano i ranjeno na desetine režimskih vojnika, a određen broj je zarobljen. Režimske snage trenutno iz tenkova granatiraju cijeli grad

Idlib: FSA zauzela vojni punkt ''Al Džuni'' zajedno sa kompletnom vojnom opremom

Okolica Dere: FSA zauzela vojni punkt ''Hava''

Homs: Režimske snage granatiraju kvart Halidiju

- Ukupan broj poginulih u Siriji danas je 98. Od toga 27 je podleglo od posljedica mučenja, 10 djece, 7 žena, 29 poginulih je u Idlibu. 27 u Damasku i okolici, 12 u Halebu, 12 u Homsu, 9 u Hami, i 5 u Deri. i 2 u Dejru ezZuru, i po jedan poginuli u Al kanajtari i u Banijasu.

- Režim je na 39 mjesta avionima granatirao. U Tel Merdihu, i selima Ferhaja u Idlibu, te u blizini aerodroma Kuvejres u Halebu režimske snage su bacale burad napunjena eksplozivom.

- U Halebu u kvartu Beni Zejd pod kontrolom FSA pale su rakete zemlja-zemlja. te u Karsu kod Dejr ezZura.

- Kasetne bombe režim je ispalio u Halebu u mjestu Ahsem, Al bara, i u mjestu Al Medadžin u Idlibu.

http://orient-news.net/index.php?page=news_show&id=4412
sarajevoxxxx

#15997 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Možda je Homs srušen i sravnjen do temelja, ali duh ljudi u tome gradu je još uvijek živ. Pored svakodnevnog granatiranja, straha, smrti, ranjavanja, neimaštine, stignu se i radovati, i veseliti.

Par momaka je pokušalo i više od toga, ili više od obične zabave. Odlučili su se na snimanje serija, duhovitih scena, gdje devastirane kvartove i sve crne dogodovštine u okupiranom Homsu koji je oko 400 dana u okruženju, pokušavaju iskoristi ti i našaliti se na svoj račun :)

http://www.youtube.com/watch?v=l6M6aZPb ... r_embedded
Last edited by sarajevoxxxx on 17/07/2013 18:01, edited 3 times in total.
Challenger__

#15998 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

"da ti kažem tajnu..."

Image

Prva dama Sirije sa porodicom poginulog.
Dr_dre

#15999 Re: Sirija

Post by Dr_dre »

Prva dama Sirije sa porodicom poginulog
Jel je mala to pitala koliko joj muz jos namjerava napraviti sirocadi,koliko jos namjerava unistiti djetinstava.
Dr_dre

#16000 Re: Sirija

Post by Dr_dre »

Sto joj nije otkinula uho ko tyson holifildu.
Locked