To na brzaka možda i jest problem.jeza u ledja wrote: ↑25/05/2026 15:27 Nabrzaka:
Athletic's first ground, the Ronda de Vallecas, was in the eponymous working-class area on the south side of the city.Ne razumijem kako je Atletico bio pravni radnički klub iz Vallecasa, Atletico nikad nije bio iz Vallecasa, niti je bilo koji stadion Atletica bio u Vallecasu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Atl%C3%A9tico_Madrid
1. Atleticov prvi stadion se nije zvao Ronda de Vallecas kako tvrdi Wikipedia. Atleticov prvi stadion se zvao Campo del Retiro, koji se nalazio u ulici sa nazivom Ronda de Vallecas.
Danas na tom području ne postoji nogometno igralište, već izgrađene stambene i poslovne zgrade i ulaz u metro.The first Athletic football ground was located on a field behind the walls of the Buen Retiro Park, and on the 2nd of May of 1903, the first match was played between the club members.
2.Danas je to ova ulica: https://es.wikipedia.org/wiki/Calle_del_Doctor_Esquerdo koja je zapravo cesta koja razdvaja Salamancu i Retiro.
3. Ono što je tebe zbunilo u tome vjerovatno jeste poveznica odnosno link uz Ronda de Vallecas na Wikipediji koji te vodi na wiki stranicu Vallecas regije, ali ako odeš par redaka ispod, pa klikneš na Ciudad Universitaria, prebaci te na wiki stranicu nekog meksičkog univerziteta. To ti dovoljno govori.
Ne kažem ja da ti treba da vjeruješ bilo šta. Ja samo tražim od tebe primjere te privilegovanosti, ti si mi uspio dosad dati Di Stefana i kup utakmicu. Ja sam ti kao protutezu naveo Kubalu i financijsku pomoć režima.jeza u ledja wrote: ↑25/05/2026 15:27 Mislim da to svi na temi znamo. Valjda treba da vjerujemo da je "kraljevski" klub bio manje privilegovan kao onaj koji je iz provincije i nema tu titulu.![]()
Kada pričamo o prefiksu "Real" odnosno kraljevski, klub ga je dobio jer je tadašnjeg kralja, poput velikog broja drugih klubova, proglasio počasnim predsjednikom kluba. Čisto informativno, taj prefiks je dolaskom Franca klubovima oduzet, a u doba kralja Alfonsa Real Madrid nije bio uspješan klub.
Chamartin je bio selo? Ja sam mislio da je tu bila aristokratija, cvijeće, zlato, s obzirom na historijsku pripadnost Real Madrida buržoazijijeza u ledja wrote: ↑25/05/2026 15:27Chamartin je bio selo na koji se Madrid prosirio nakon rata. Salamanca je susjedno naselje i najbogatiji dio grada, uvijek bio (ovo pretpostavljam). Historijski i danas, generalno juzni dijelovi grada su bili siromasniji, a tamo je Atletico imao stadion(e). (Ovaj novi je negdje u picki materinoj prema aerodromu.)
Hajde da zamislimo taj establišment i tu aristokratiju prijeratnu, koju povezuješ sa klubom koji je prefiks "kraljevski" dobio tek nakon Betisa, Espanyola i Sociedada, koji za vrijeme kralja Alfonsa nije bio najtrofejniji klub u Španiji, nije imao najviše trofeja u Kupu kralja (Bilbao i Barcelona), nije bio bogat, nije bio najbolji, nije imao ni veliku važnost i u suštini ni u čemu nije prednjačio.jeza u ledja wrote: ↑25/05/2026 15:27 U Madridu je jedan klub bio etabliran prije rata - a to je bio Real Madrid. Samo su oni osvajali titule, samo su oni igrali prvu ligu. To je brate znacenje termina establishment, po definiciji. Ovo "aristokratski" sam stavio zbog ovog "real"
Ali eto, valjda je onda to establišment.
Ne mogu sad u ovom trenutku tražiti historijske podatke o ovome, bit ćeš ljubazan i dati mi malo vremena.Isto tako ću malo kasnije postaviti značajne izvore o gradnji novog stadiona i radničkoj klasi koja ga je financirala. Ko god je posjetio Bernabeu imao je priliku vidjeti cijeli jedan zid posvećen izgradnji stadiona i izdavanju obveznica koje su ljudi kupovali.jeza u ledja wrote: ↑25/05/2026 15:27 It was for this reason that the Generalísimo paid regular visits to watch the side in the 1950s and ’60s, especially during their most successful period when, inspired by the majestic Di Stéfano, they won five consecutive European Cups between 1956 and 1960.
https://thesefootballtimes.co/2017/09/2 ... co-regime/
Postoji literatura i postavit ću i izvore.