Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#15976 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Pa onda reci staklo a ne retrovizor :mrgreen:
beni-bu-man

#15977 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by beni-bu-man »

Bakir1 wrote:Pa onda reci staklo a ne retrovizor :mrgreen:
pa konto sam prvo sve , retrovizor, al sam skonto da more i samo staklo da se promjeni :mrgreen:
Bakir1

#15978 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Tu ti pasu retrovizori od kadrije i od astre F. Oni sa fejslifta lijepi :mrgreen:
beni-bu-man

#15979 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by beni-bu-man »

Bakir1 wrote:Tu ti pasu retrovizori od kadrije i od astre F. Oni sa fejslifta lijepi :mrgreen:
Hvala :thumbup:

naso sve komplet za cenera :mrgreen:
rekoh da ne menjam sve jer je samo staklo puklo
Bakir1

#15980 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Za cvaju ja kupio prije 6 godina za astru jos u boji, i to oba :lol:
aktivacija

#15981 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by aktivacija »

Fokus 2001 1.6 - kad npr u mjestu pritisnem gas i pustim, cuje se karakteristican zvuk povecavanja broja obrtaja, pa ide usporavanje (logicno) :) Medjutim kod mene ovo usporavanje traje dosta duze, nego sto bi trebalo. Ne znam moze li se skontati na sta mislim, ali poenta je da motor “usporava” obrtaje kao da mu odnekud jos dotice gasa, pa dok sve to potrosi, pa tek onda broj obrtaja padne na normalu. Nove dizne od plina sam stavio prosle godine. Auto se slicno ponasa i kod ubrzanja...kao da mu ubrizgava previse plina, pa ne moze da stigne da sve sagori, te tako usporeno i ubrzava. Zamijenio ventil ler gasa i protokomjer zraka.
AsAmHa

#15982 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by AsAmHa »

Pozdrav
U nadi da cu bas na ovoj temi dobiti najvise konstruktivnih odgovora,zelio bi da pitam sljedece?
Kupio sam nedavno jettu 2008,1.9 77kw,auto sa orginalnih 175 000 ima svaki i najmanji racun prilozen sa uredno odradenom servisnom knjizicom.
Generalno auto niti jedna i namanja plastika iz enterijera nije pukla, niti nedostaje.
Moj majstor inace covjek kojemu zaista vjerujem prilikom kupovine utvrdio da je sve ok,osim nekih sitnica na podvozju auta vezano za amortizaciju,cak mi je rekao da veliki servis ne radimo posto je u Belgiji od kud je auto raden veliki na 150 000.
Ja normalno ko klasicni bosnjo -bekan,zadnju marku u auto uvalio(dva seta novih guma,zastita,casco itd).
Auto vozim 10-tak dana i primhetio sam simptome koliko se ja razumijem,da mu je zamajac problem.
Znaci auto vibrira prilikom kretanja,prilikom pritiska papucice kvacila cuje se zvuk trenja dva nepodmazana metala,skoro onako prema zvizdanju,kod saltanja izmedu 3,4,5 osjeti se zakasnjela reakcija u vuci,tacno ispod vozaceva sjedita osjete se veoma male vibracije ,ljuljuskanje auta.
Dva puta isao majstoru poslje toga ,on me uvjerava nakon ponovnog pregleda da je sve ok inace covjek mi je 6 godina odrzavo proslo auto.
Gdje sad da ga forsiram da mi mjenja dio od 1000 maraka tek tako,a on tvrdi da netreba.
Glupo mi vozikati auto drugim ljudima, koji ce mu sto mana naci i gledati da mi pare iz dzepa izbiju.
Ako ima neko ko ima iskustva sa zamajcima i ko bi na osnovu ovog mog detaljnog opisa :-) ,mogao rec u kojoj fazi je ova dotrajalost zamajca i koji signal bi mogao biti
Indikator da ga zaista moram mjenjati,po cijenu i da ga negdje drugo radim?
nookey

#15983 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nookey »

AsAmHa wrote:Pozdrav
U nadi da cu bas na ovoj temi dobiti najvise konstruktivnih odgovora,zelio bi da pitam sljedece?
Kupio sam nedavno jettu 2008,1.9 77kw,auto sa orginalnih 175 000 ima svaki i najmanji racun prilozen sa uredno odradenom servisnom knjizicom.
Generalno auto niti jedna i namanja plastika iz enterijera nije pukla, niti nedostaje.
Moj majstor inace covjek kojemu zaista vjerujem prilikom kupovine utvrdio da je sve ok,osim nekih sitnica na podvozju auta vezano za amortizaciju,cak mi je rekao da veliki servis ne radimo posto je u Belgiji od kud je auto raden veliki na 150 000.
Ja normalno ko klasicni bosnjo -bekan,zadnju marku u auto uvalio(dva seta novih guma,zastita,casco itd).
Auto vozim 10-tak dana i primhetio sam simptome koliko se ja razumijem,da mu je zamajac problem.
Znaci auto vibrira prilikom kretanja,prilikom pritiska papucice kvacila cuje se zvuk trenja dva nepodmazana metala,skoro onako prema zvizdanju,kod saltanja izmedu 3,4,5 osjeti se zakasnjela reakcija u vuci,tacno ispod vozaceva sjedita osjete se veoma male vibracije ,ljuljuskanje auta.
Dva puta isao majstoru poslje toga ,on me uvjerava nakon ponovnog pregleda da je sve ok inace covjek mi je 6 godina odrzavo proslo auto.
Gdje sad da ga forsiram da mi mjenja dio od 1000 maraka tek tako,a on tvrdi da netreba.
Glupo mi vozikati auto drugim ljudima, koji ce mu sto mana naci i gledati da mi pare iz dzepa izbiju.
Ako ima neko ko ima iskustva sa zamajcima i ko bi na osnovu ovog mog detaljnog opisa :-) ,mogao rec u kojoj fazi je ova dotrajalost zamajca i koji signal bi mogao biti
Indikator da ga zaista moram mjenjati,po cijenu i da ga negdje drugo radim?
pa to jesu simptomi zamajca, ali ne znači da je baš za zamjenu. Ako ti se strese baš kad ga gasiš, ako te golica po tabanu kad držiš nogu na kvačilu, ako kad otvoriš svoja vrata i izbaciš ga u ler vrata 'poskakuju' lagano, ako osjetiš da čuješ neki zvuk kuckanja neravnomjeran u leru mimo zvuka motora, to su sve simptomi, ali ja ga ne bih još mijenjao jer čim nisi na sigurno to još nije što bi se reklo došlo do duvara...
amar1994

#15984 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

to je vec totalno unisten DMF :-)

https://www.tokic.hr/TehnickeInformacij ... A1tete.pdf

evo stivo , imaju i simptomi i uzrok kvara
Rockefeller

#15985 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Rockefeller »

Najbolje auto je novo auto.
JavierBosnia

#15986 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by JavierBosnia »

Dobar turbo servis u Sarajevu? Treba ocistiti samo turbinu, raspitao sam se to je oko cca 100KM

Swedish nemam dobra iskustva, neki jos?
nepass1

#15987 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nepass1 »

JavierBosnia wrote:Dobar turbo servis u Sarajevu? Treba ocistiti samo turbinu, raspitao sam se to je oko cca 100KM

Bgt koliko si ti platio tog golfa i koliko si jos ulozio u njega?
kabal1337

#15988 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

nepass1 wrote: Bgt koliko si ti platio tog golfa i koliko si jos ulozio u njega?
Je li ovo onaj sto je prosle pretprosle uvezao golfa V za 15 000 KM, ono ima svu servisnu nesto malo km?
corsa

#15989 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by corsa »

JavierBosnia wrote:Dobar turbo servis u Sarajevu? Treba ocistiti samo turbinu, raspitao sam se to je oko cca 100KM

Gabeljic.
zdruzdjo

#15990 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

Savjet nekoga ko se susretao sa ovim.
Odljepilo se "nebo" jebo ga nebo.
Znam da ide neko ljepilo za tkaninu ili neki slican qu...
Gdje ga kupiti.
JavierBosnia

#15991 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by JavierBosnia »

nepass1 wrote:

Bgt koliko si ti platio tog golfa i koliko si jos ulozio u njega?
Placen 9.500, do sad ni marka u njega nije ulozena.
Treba se odraditi mali servis, kasnim vec 4 milje, toliko o odrzavanju, a ovo za turbinu nema vecih smetnji, nego jednom se desi u mjesec dana

A to je drugo sto se ja stalno raspitujem oko nekih stvarcica, znatizeljan malo
JavierBosnia

#15992 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by JavierBosnia »

zdruzdjo wrote:Savjet nekoga ko se susretao sa ovim.
Gdje ga kupiti.
Ja za 40 KM rjesio to kod profesionalca, novu tkaninu stavio. Lijepljenje stare ti nema smisla, nece valjati nicemu, skidaj, radi, stavljaj i ne valja na kraju.

Vidi kod nekog sto presvlaci namjestaj, znaju ljudi
klixoris

#15993 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by klixoris »

zdruzdjo wrote:Savjet nekoga ko se susretao sa ovim.
Gdje ga kupiti.
Imas ono ljepilo u spreju, super za te stvari. Bilo je u Penny prodavnicama
JavierBosnia

#15994 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by JavierBosnia »

kabal1337 wrote:
nepass1 wrote: Bgt koliko si ti platio tog golfa i koliko si jos ulozio u njega?
Je li ovo onaj sto je prosle pretprosle uvezao golfa V za 15 000 KM, ono ima svu servisnu nesto malo km?
Evo i tebi da odgovorim
Jeste ima nesto malo km, to za cijenu ne znam odakle ti
Servisnu ima, redovno u inostranstvu u ovlastenim servisiran
Do sad u njega samo sipao i vozio, sad trebam odraditi mali i provjeriti generalno stanje pred put na more i slicne ljetne egzibicije
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#15995 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by liaar »

Kupiš auto, ne uradiš servise, prekoračiš 4000 km a bitnije ti očistiti turbinu, a to što je filter zraka ko da gledam ko ugalj crn to nikom ništa. E moj bošnjo.

Al' dobro, to je tedei svevišnji
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#15996 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by liaar »

I da, je l' iko ikad kupio auto osim mene iz uvoza, a da nije servisiran po ovlaštenim i samo ovlaštenim ?
Optimist

#15997 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Nije strasno ako je trebao promijeniti na 10 a on presao 14. Strasno je ako mijenja na 15 a do sada presao 19. :-)
amar1994

#15998 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

liaar wrote:Kupiš auto, ne uradiš servise, prekoračiš 4000 km a bitnije ti očistiti turbinu, a to što je filter zraka ko da gledam ko ugalj crn to nikom ništa. E moj bošnjo.

Al' dobro, to je tedei svevišnji
:lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#15999 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

liaar wrote:I da, je l' iko ikad kupio auto osim mene iz uvoza, a da nije servisiran po ovlaštenim i samo ovlaštenim ?
moj nikad nije ni servisiran... :lol:
nepass1

#16000 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nepass1 »

liaar wrote:I da, je l' iko ikad kupio auto osim mene iz uvoza, a da nije servisiran po ovlaštenim i samo ovlaštenim ?
Ja nmg vjerovati da jos neko vjeruje u servisne knjizice i ovlastene servise u njemackoj za auta stara preko 10g.
Da opcenito neko vjeruje da ima g5 sa 200kkm na satu za 10kKM, uvezen 2016/17g.
Post Reply