Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Iker C
#15976 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Gledam vcr prilog iz Cilea i kaze lik da u gradu gdje su temperature preko 30 stepeni nema nijedan slucaj iako se svi krecu, nema zabrana. Dok u glavnom gradu gdje su temp nize ima oko 300 slucajeva
-
Ermin ZM
#15977 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Imal ovde neki medicinski radnik iz Njemacke da pokusa objasnit sto je ovoliko mal broj smrtnih slucajeva u odnosu na zarazene? Sta kaze nauka oficijelno Jel se koristi neka posebna terapija il sta. Fakat ne kontam, Njemci su ako se ne varam najstarija nacija poslije Italijana.
-
ja71
- GAU8
#15979 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mogu ja objasniti, ako nije problem, jer nisam med. radnik, ali upravo slusam izvjestaj iz RKI za danas.Ermin ZM wrote: ↑31/03/2020 19:22 Imal ovde neki medicinski radnik iz Njemacke da pokusa objasnit sto je ovoliko mal broj smrtnih slucajeva u odnosu na zarazene? Sta kaze nauka oficijelno Jel se koristi neka posebna terapija il sta. Fakat ne kontam, Njemci su ako se ne varam najstarija nacija poslije Italijana.
Ili pogledaj sam, na 17-toj minuti spominje tacno to.
Last edited by GAU8 on 31/03/2020 19:28, edited 1 time in total.
-
Ermin ZM
#15980 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vici, moze i linkGAU8 wrote: ↑31/03/2020 19:24Mogu ja objasniti, ako nije problem, jer nisam med. radnik, ali upravo slusam izvjestaj iz RKI za danas.Ermin ZM wrote: ↑31/03/2020 19:22 Imal ovde neki medicinski radnik iz Njemacke da pokusa objasnit sto je ovoliko mal broj smrtnih slucajeva u odnosu na zarazene? Sta kaze nauka oficijelno Jel se koristi neka posebna terapija il sta. Fakat ne kontam, Njemci su ako se ne varam najstarija nacija poslije Italijana.
-
ja71
#15981 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
"ne vjeruj statistici koju licno nisi felsirao", nepoznati mudrac.Ermin ZM wrote: ↑31/03/2020 19:22 Imal ovde neki medicinski radnik iz Njemacke da pokusa objasnit sto je ovoliko mal broj smrtnih slucajeva u odnosu na zarazene? Sta kaze nauka oficijelno Jel se koristi neka posebna terapija il sta. Fakat ne kontam, Njemci su ako se ne varam najstarija nacija poslije Italijana.
imam osjecaj da svi felsiraju na svoj nacin.
Italijani izgleda svakog umrlog ubace u statistiku a Svabe izgleda kontra rade jer fakat su ove razlike nelogicne.
Sta jedni a sta drugi zele time postici, ne kontam.
Isto je nelogicno da se u V. Britaniji relativno sporo siri s obzirom da su kasno uveli mjere odnosno na pocetku slijedili logiku "imunizacije krda"
- GAU8
#15982 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
[youtube]https://youtu.be/Oe3GMPYPASA?t=1030[/youtube]Ermin ZM wrote: ↑31/03/2020 19:26Vici, moze i linkGAU8 wrote: ↑31/03/2020 19:24Mogu ja objasniti, ako nije problem, jer nisam med. radnik, ali upravo slusam izvjestaj iz RKI za danas.Ermin ZM wrote: ↑31/03/2020 19:22 Imal ovde neki medicinski radnik iz Njemacke da pokusa objasnit sto je ovoliko mal broj smrtnih slucajeva u odnosu na zarazene? Sta kaze nauka oficijelno Jel se koristi neka posebna terapija il sta. Fakat ne kontam, Njemci su ako se ne varam najstarija nacija poslije Italijana.
- GAU8
#15983 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
"Tajna" je samo u testiranju.ja71 wrote: ↑31/03/2020 19:27"ne vjeruj statistici koju licno nisi felsirao", nepoznati mudrac.Ermin ZM wrote: ↑31/03/2020 19:22 Imal ovde neki medicinski radnik iz Njemacke da pokusa objasnit sto je ovoliko mal broj smrtnih slucajeva u odnosu na zarazene? Sta kaze nauka oficijelno Jel se koristi neka posebna terapija il sta. Fakat ne kontam, Njemci su ako se ne varam najstarija nacija poslije Italijana.
Italijani izgleda svakog umrlog ubace u statistiku a Svabe izgleda kontra rade jer fakat su ove razlike nelogicne.
Isto je nelogicno da se u V. Britaniji relativno sporo siri s obzirom da su kasno uveli mjere odnosno na pocetku slijedili logiku "imunizacije krda"
Tj. nema tajne. Zamisli da radis nula testova. ne bi imao nijednog zarazenog, ni bolesnog ni umrlog...
I ovaj Sef RKI-a sam govori, da ce stopa smrtnosti postepeno rasti, jer umiranje pocinje tek neko vrijeme nakon infekcije i izvjesnog toka bolesti. I zato sto su od samog pocetka testirali nasiroko, a ne samo ljude sa simtomima. Sada imaju vise testova po starackim domovima i takodjer i zato ocekuju da ce veci broj tih starijih ljudi umirati.
- animals
#15984 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Trajace ovo dugo , dugo..macchiato wrote: ↑31/03/2020 18:33 Već drugi dan zaredom 4000+ novih slučajeva, što je dobro jer polako padaju brojke u odnosu na prethodne sedmice.
Pitam se nakon koliko vremena će brojati desetine ili čak nula slučajeva, s obzirom da ovo sve usporeno ide i da je trebalo skoro tri sedmice karantine da se broj zaraženih dnevno spusti za -1000. Što jeste razlika i pozitivni pomak, ali opet je i 4000+ slučajeva dnevno opet prilično krupna brojka s obzirom na okolnosti.
Sa 4000 će morati nekad spasti na 2000-3000 slučajeva, pa na 1000, pa 800, pa 500, 300, 100 itd.
Smatrati da će se to desiti do sredine aprila je preprepreoptimistično.
zivi bili, pa vidjeli..
ne priprema nas Kurz bezveze..
- Ironmen
#15985 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
GAU8 wrote: ↑31/03/2020 19:24Mogu ja objasniti, ako nije problem, jer nisam med. radnik, ali upravo slusam izvjestaj iz RKI za danas.Ermin ZM wrote: ↑31/03/2020 19:22 Imal ovde neki medicinski radnik iz Njemacke da pokusa objasnit sto je ovoliko mal broj smrtnih slucajeva u odnosu na zarazene? Sta kaze nauka oficijelno Jel se koristi neka posebna terapija il sta. Fakat ne kontam, Njemci su ako se ne varam najstarija nacija poslije Italijana.
Hajde kad preslusas prevedi nam u kratkim crtama...
-
Ermin ZM
#15986 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kontam ja to, al opet kad to sve uzmes u obzir opet je prevelika diskrepancija. Predpostavljam da je u Italiji cifra oboljelih mozda blize milionu nego onome sto se sad vodi. Mislim citao sam o tome da se strucnjaci slazu da je cifra nekoliko puta veca od onoga sto kaze oficijelna statistika. Ja se samo pitam kad ce zemlje puknut i rec hebat ga ko prezivi pricace i sve pustit, nez koliko mogu ekonomije jos ovo podnijetGAU8 wrote: ↑31/03/2020 19:30"Tajna" je samo u testiranju.ja71 wrote: ↑31/03/2020 19:27"ne vjeruj statistici koju licno nisi felsirao", nepoznati mudrac.Ermin ZM wrote: ↑31/03/2020 19:22 Imal ovde neki medicinski radnik iz Njemacke da pokusa objasnit sto je ovoliko mal broj smrtnih slucajeva u odnosu na zarazene? Sta kaze nauka oficijelno Jel se koristi neka posebna terapija il sta. Fakat ne kontam, Njemci su ako se ne varam najstarija nacija poslije Italijana.
Tj. nema tajne. Zamisli da radis nula testova. ne bi imao nijednog zarazenog, ni bolesnog ni umrlog...
I ovaj Sef RKI-a sam govori, da ce stopa smrtnosti postepeno rasti, jer umiranje pocinje tek neko vrijeme nakon infekcije i izvjesnog toka bolesti. I zato sto su od samog pocetka testirali nasiroko, a ne samo ljude sa simtomima. Sada imaju vise testova po starackim domovima i takodjer i zato ocekuju da ce veci broj tih starijih ljudi umirati.
-
Milenkov buraz
#15987 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ukratko kaže da su do sada u ranoj fazi imali uglavnom mlađu populaciju koju su dosta testirali ali da očekuju da procenat umrlih od korone raste jer sada već imaju slučajeve zarađenih po staračkim domovima. Bili su dobro pripremljni i poduzeli su sve potrebne mjere. Sada na žalost očekuju da će i kod njih rasti broj umrlih.Ironmen wrote: ↑31/03/2020 19:38GAU8 wrote: ↑31/03/2020 19:24Mogu ja objasniti, ako nije problem, jer nisam med. radnik, ali upravo slusam izvjestaj iz RKI za danas.Ermin ZM wrote: ↑31/03/2020 19:22 Imal ovde neki medicinski radnik iz Njemacke da pokusa objasnit sto je ovoliko mal broj smrtnih slucajeva u odnosu na zarazene? Sta kaze nauka oficijelno Jel se koristi neka posebna terapija il sta. Fakat ne kontam, Njemci su ako se ne varam najstarija nacija poslije Italijana.
Hajde kad preslusas prevedi nam u kratkim crtama...
- insaneinthebrain
#15988 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
francuska 7500 zarazenih danas

- Diwan
#15989 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koliko će od ovih 100 miliona koliko smo dobili za borbu protiv korone, završiti u privatnim džepovima?
-
immuno
#15990 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U Austriji je treca hefta izolacije od jucer jos ostrije mjere.... U bolnicama bilo prilicno mirno al krenulo je, ocekujemo slijedece 2 sedmice ce biti haooooos. Na pocetku su mladje generacije bile inficirane sa prilicno blagim tokom bolesti medjutim sad su stariji i oni vrlo cesto moraju biti hospitalizirani. Sve ovo veliko je pitanje dokle de trajati jer da vece temp djeluju na virus ne bi ga bilo u Kuvajtu, Omanu, Qataru tamo su temp vec preko 30 stepeni.
-
pinkman
#15991 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma znam, ali evo ja sam ovdje procitao razne teorije zavjera, zatim o HIV-u i slicno, tako da me nista ne iznenadjuje.
-
breba
#15992 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kao i Svedska gdje su mjere vrlo blage a nema masovnog sirenja (za sada, mada bi vec trebalo biti bez mjera)ja71 wrote: ↑31/03/2020 19:27"ne vjeruj statistici koju licno nisi felsirao", nepoznati mudrac.Ermin ZM wrote: ↑31/03/2020 19:22 Imal ovde neki medicinski radnik iz Njemacke da pokusa objasnit sto je ovoliko mal broj smrtnih slucajeva u odnosu na zarazene? Sta kaze nauka oficijelno Jel se koristi neka posebna terapija il sta. Fakat ne kontam, Njemci su ako se ne varam najstarija nacija poslije Italijana.
Vrlo cudni brojevi i ne znam da li se mogu porediti kada svaki zdravstveni sistem testira po drugacijim kriterijima i zbraja drugacije.
Ili su brojevi bezze ili nesto drugo utice na brzinu sirenja, zaraznost i tezinu simptoma.
-
palermo
#15993 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ermin ZM wrote: ↑31/03/2020 19:22 Imal ovde neki medicinski radnik iz Njemacke da pokusa objasnit sto je ovoliko mal broj smrtnih slucajeva u odnosu na zarazene? Sta kaze nauka oficijelno Jel se koristi neka posebna terapija il sta. Fakat ne kontam, Njemci su ako se ne varam najstarija nacija poslije Italijana.
ako tražiš odgovore na pravom si mjestu
-
zposao
#15994 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
freelancerBIH wrote: ↑31/03/2020 17:43 Italija, Njemacka, Austrija, Hrvatska... Sve zemlje u nasem regionu pokazuju znakove usporavanja infekcija... Ovo je jako pozitivna stvar jer smo mi upravo iz ovih zemalja "uvezli" prve slucajeve. Jos samo da se mi odrzimo ispod 1000 detektovanih do 15. Aprila , ovo ce biti super![]()
Nikakav problem. Treba samo nastaviti sa netestiranjem i održat će se ispod 1000 detektovanih
- Bloo
- Globalna šefica
#15995 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pitaju ljudi kako znamo da koronavirus nisu napravili Kinezi (ili Amerikanci, ili već neko drugi). Pa sam im napisao odgovor, i evo ga i ovde - slobodno kopirajte i delite gde treba.
Mi koji se bavimo bioinženjeringom imamo niz alatki koje su nam dostupne za to. Od klasičnih enzima (endonukleaze, rekombinaze, itd.) preko novijih tehnologija (CRISPR) sve do upotrebe hemijski izmenjenih bioloških molekula (recimo upotreba klik-hemije u molekularnoj biologiji), dizajn se može uraditi na mnogo različitih načina. Svaki od tih načina iza sebe ostavlja i vrlo jasne tragove, kojima se može prepoznati dizajnirani organizam, gen, ili deo organizma.
Da nije tako, između ostalog, ne bi smo imali raspravu oko GMO, jer bi kompanije mogle da naprave GMO organizme i da prosto kažu da su to prirodne stvari. Ali ne mogu.
Povrh toga, imamo i par dodatnih činilaca. Naše trenutne sposobnosti dizajniranja bilo čega su ograničene u određenim aspektima koji su komplikovani za objašnjavanje; ali ukratko, može se reći da mi ili moramo da dizajniramo od nule, ili da "ukrademo" nešto što već postoji u prirodi.
Recimo, ja bih mogao da uzmem genom ljudskog koronavirusa i da u njega ugradim neki protein iz šišmiša, i da time proizvedem opasniji virus (ovo je zapravo i urađeno jednom pre šest godina u seriji studija koje su istraživale kako nastaju opasni virusi, i kako možemo da ih brže detektujemo i da se od njih odbranimo). Ali onda bih time napravio virus koji je očigledno inženjerisan, pošto ima gene ljudskog koronavirusa i onda paf, jedan deo koji je prekopiran iz druge vrste.
Ako ne radim tako, morao bi da dizajniram od nule, što em proizvodi jako loše rezultate za sada, em proizvodi gene koji ne liče ni na šta iz prirode (i otud su opet prepoznatljivi kao inženjerisani).
Ničega od toga nema u SARS-CoV-2 virusu. Naprotiv, u sekvenci jasno vidimo tragove postepene evolucije kojom se virus prilagodio da inficira ljude. Dva specifična dela virusa koja su kritična za epidemiju ne samo što pokazuju prethodnu evoluciju, već nastavljaju da evoluiraju pred našim očima kako se virus širi i deli u nove sojeve. Za kompletnu studiju po ovom pitanju pogledajte ovde:
https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9
Dokazi su prilično apsolutni. Ako znamo nešto o ovom virusu, znamo da on nije nastao veštački.
I kad smo već na temi, vredi primetiti još nešto. Virolozi i epidemiolozi već pedeset godina upozoravaju da je naš moderni, povezani svet veoma ranjiv prema novim virusima. HIV epidemija je odličan primer (HIV je nastao iz SIV virusa koji inficira šimpanze u Africi). Ebola i Marburg su zapretili nekoliko puta. Prvi SARS virus je trebalo da bude ogromno upozorenje. Na srednjem istoku se pre par godina pojavio MERS virus, takođe vrsta koronavirusa, koji je prešao na ljude iz kamila, i koji ubija 60% zaraženih - ali se na sreću jako sporo prenosi.
Dakle, imali smo gomilu upozorenja. Rešenje koje je predloženo je svetska mreža klinika koje prate zoonotičke viruse (tj. viruse koji nastaju u životinjama i prenesu se na ljude), i koje bi imale sposobnost da brzo detektuju viruse i uvedu karantine i ranu detekciju. Da bi se sprečila upravo ova situacija u kojoj se nalazimo danas.
To nije uspelo, pošto mnoge države ne žele da imaju u sebi jedinice koje internacionalno dele podatke o zdravstvu; a povrh toga, bila je priča da je prosto preskupo održavati tako nešto. Američki predsednik Obama je uveo mini-verziju takve mreže kroz CDC; ali je predsednik Tramp odmah 2017-te godine ugasio najveći deo tih laboratorija.
Tako da ako vam treba neka politička meta, uzmite ovo. Za sada nema pomoći, ova epidemija mora da se prebrodi. Ali kad je prebrodimo, i kada se stvari vrate u neku normalu, setite se da političare treba gurati da se uvede epidemiološka mreža na svetskom nivou, i da se počne sa ozbiljnim stručnim praćenjem virusa. Umesto političkih prepucavanja, i raznih priča o zaverama. To bi bila daleko konstruktivnija upotreba vremena i novca nego praktično bilo šta drugo.
-
freelancerBIH
- GAU8
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
- pizarro
#15999 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ne valja ni previse jak imunitet
-
MMM1977
#16000 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Reklo bi se da ipak temperatura igra značajnu ulogu u širenju virusa, možda su baš zbog toga manje ugrožene zemlje poput Indije, Pakistana, Bangladeša i sl. koje bi, po svim parametrima, a posebno onim higijenskim, trebale biti baš na udaru. Dodatno, naseljenost, slabost zdravstvenog sistema, neuslovne kuće i stanovi...