udrch wrote:
ovo sam napisao više puta na forumu i pitao šta je rješenje..
pa evo tebe da upitam s obzirom da se može razgovarati sa tobom..
koje rješenje su ove arapske zemlje imale..
karte su im pravolinijski iscrtane, Kurdi podijeljeni u četiri države, podvaljen im arapski komunizam..sve ijedan diktator ne zna se koji je luđi i gori..
je li rješenje Libije sa Gadafijem i sinovima mu bilo dobro rješenje?
je li Mubarak i sinovi mu rješenje za Egipat doživotno?
je li Sadam bio rješenje za Irak?
je li porodica Assad najbolje što Sirija može?
je li arapski poluotok zaslužio ovu bolesnu porodicu na vlasti u KSA, je li im trebaju ove marionetske države kao što su Kuvajt, UAE, Katar, Bahrej, Oman i sl.?
iz haosa će se nešta izroditi..čekali su decenije, svi odoše naprijed, a njima se igraju kao kakvim igračkama i smiju im se..bogastvo od nafte neće trajati zauvijek da bi se mogao kupovati unutrašnji mir..
Rjesenje nisu imali. Prihvatam da nisu dorasli trenutku u vremenu kada su se crtale granice. Za tim vremenim ne treba zaliti, treba gledati kako napraiviti pozitivan iskorak.
I naravno da su nabrojani lose rjesenje. Nece Britanci i drustvo raditi u korist svoje stete. Sve je to uradjeno i instalirano da iz kanalizacije nikad ne isplivaju.
Sta je onda problem? Problem je sto se Arapi ne micu sa mjesta, sto iz godine u godinu zaostaju za svijetom. Ako nesto ne urade u skorije vrijeme, ne gine im visestoljetna patnja. I kada bi sada poceli nisam optimista s obzirom na probleme koje imaju.
Najveci problem vidim u religiji. Religija koja je vinula Arape sada ih gura u ambis bez dna i povratka. Vidi na primjeru Evrope. Sta nam tu istorija govori? Je li Evropa krenula putem prosperiteta kada je religiju makla iz politickog zivota, kada je u dobroj mjeri svela na minumum destruktivno djelovanje iste?
Navest cu ti samo jedan primjer da ti bude jasno o cemu pricam. Zamisli da Francuzi i Njemci ne mogu sjesti za isti stol zato sto pripadaju razlicitim sektama. Zamisli da Evropa na sve moguce nacine ugnjetava i obezvrijedjuje naucnike koji se izjasnjavaju kao 'nevjernici'. Ja mislim da bi doslo do sukoba manjeg i vecg intenziteta koji bi se godinama razvlacili, da bi doslo do zastoja u razovju i tehnoloskim otkricim, da bi drustvo potonulo u svakom pogledu...
Arapi bi napravili veliki iskorak kada bi rasirenih ruku prihvatili siite, alavite i mnoge druge sekte, kada bi prihvatili ateiste i ljude koji su vise tradicionalisti nego vjernici (poput nas u Bosni ili recimo Turaka).. Mogli bi dosta nauciti i imati veliku korist od tih koje odbacuju.
Trebaju mijenjati mentalitet. Trebaju olabaviti agresivan karakter, izbrisati predrasude... Zadrtost i iskljucivost ih gura u provaliju. Amer nije zadrt ni kad te hoce zgaziti. Nedavno sam prodavao stan... Javio se jedan Arapin, visokoobrazovan, programer, radi za neku katarsku firmu.. Kada su vidjele komsije koga vodim da pogleda stan, vjeruj da su me molili da njemu ne prodam stan. Mnogi od tih ljudi su vjernici, jedan i hadzija cini mi se. Niko ne voli zadrtost, agresivnost, iskljucivost.. I meni se desi da nekom od tih ljudi nazovem 'dobar dan', a da me on pogledao kao da sam mu oca ubio. A nikad isti taj ne zna kad i kako mu mogu valjati. Guzicom zatvaraju vrata, sto bi nas narod rekao.
Definitivno moraju mijenjati mentalitet. Moraju biti otvoreniji, tolerantniji... Bez toga nema napretka.
Obrazovanje. Zar nije Muhamed posebno isticao obrazovanje kao nuznost za muslimana? Sta rade oni na Arabijskom poluotoku. Mrsko im sve, kontaju, 'imamo, koji ce nam q'. A sta kad ne budu imali, misle li na svoju djecu?
Oni sada ni zvaku nisu sposobni napraviti. Svijet nije vidio narod koji ima vece mogucnosti (novac) i manje zelje za napredovanjem i usavrsavanjem. Neko mora pokrenuti taj narod.
Nista se nece promijeniti dok oni ne promjene sebe i odnos prema drustvu. Ameri, Izrael i drustvo ce ih bez puno mozganja i truda gurnuti na dno provalije.