Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Pedja Kojovic

#15951 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Vec par dana se spremam da o tome nesto kazem, ali do sada nisam imao vremena, a i nisam bio siguran - niti sam sada sasvim - sta da kazem.

Nastup u emisiji Posteno je, po mom misljenju los - da sad ne definiram sta znaci politicki los tv nastup.
Ali to bi se, samo po sebi, vjerovatno, brzo zaboravilo.
Ono sto me, a vidim i neke od vas, nakon emisije neprestano "proganja" je iznosenje u javnost dijelova razgovora izmedju Predsj. Budimira i mene.
Za mene, i u ovom trenutku, kao jedna od najstrasnijih stvari koje sam cuo baveci se politikom u posljednje dvije godine, ostaje Budimirova teza da se na neka od pomilovanja, teskih i opasnih kriminalaca, odlucio kako bi sebi i svojoj porodici obezbjedio fizicku zastitu.

Ali, opasnost i budalastost te njegove izjave, sasvim sigurno, treba razdvojiti od mog postupka.
Pitanje je dakle da li je ili nije eticno bilo iznijeti to u javnost?
Da odmah razjasnim; iznosenje nije bilo ad hoc - interni dijalog za i protiv sam vodio cijeli vikend prije emisije.
Argumenti za
(nas sastanak po lokaciji, vremenu i protokolu nije bio licna stvar, niti u jednom momentu nije zatrazena diskrecija, radi se o teskom krivicnom djelu, itd.)
i protuargumenti
( prezumpcija tajnosti razgovora jedan na jedan, ne psojedovanje dokaza mimo moje rijeci, napad na covjeka koji je ionako u teskoj situaciji, itd.)
su, barem po mom sudu, bili toliko uravnotezeni da sam na snimanje emisije otisao bez cvrste odluke. Odluku ipak iznesem sadrzaj naseg razgovora sam donio u momentu kada je g. Lijanovic - opisujuci kako Budimir moli policajce da mu prije hapsenja dozvole da potpise ukaz o jednom vaznom zakonu - krenuo skicirati dirljivo pateticnu scenu hapsenja i karakter Predsjednika FBiH.

I nekoliko dana nakon emisije jos uvijek se dvoumim da li sam ili ne pravilno postupio.
(Ta sumnja ce me, imam osjecaj, jos dugo "grickati")

p.k.
p.s.

I za one koji podrzavaju i za one koji osudjuju izbor koji sam napravio polaziste je, nadam se, da se ovdje zaista radilo o moralnoj dilemi.
Dakle, ne o situaciji u kojoj postoji 100% ispravna, ili neispravna, moralna odluka, nego upravo o onoj vrsti situacija kakve se najcesce i navode kao akademski primjeri moralne dileme. (Opisuje se situacija u kojoj covjek mora da izabere da li da zrtvuje jednu, pet ili svih sest osoba. Ono sto je, po meni, takodje, karakteristicno za moralne dileme je da dio argumenata koji u internoj debati bude nadjacan protuargumentima, deklarisan, ne prestaje biti prisutan i aktivan u svijesti i onda kada je citava situacija odavno stvar proslosti.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#15952 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

@pk
Mogu ti (možemo ti) prigovarati, spočitavati, kritizirati, osporavati .. ali jedno nikako ne... a to je da si uveo na BIH političku scenu jedan novi način komunikacije, ne bježeći pri tom, ni iznijeti svoje moralne dileme, ni eventualne greške. Bilo to farsa ili ne, progresivno je, pozitivno i treba za to imati m***a. :thumbup:
nosara

#15953 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

KatarinaKosaca wrote:@pk
Mogu ti (možemo ti) prigovarati, spočitavati, kritizirati, osporavati .. ali jedno nikako ne... a to je da si uveo na BIH političku scenu jedan novi način komunikacije, ne bježeći pri tom, ni iznijeti svoje moralne dileme, ni eventualne greške. Bilo to farsa ili ne, progresivno je, pozitivno i treba za to imati m***a. :thumbup:
Koji nacin...? Forum na kojem izbjegavas teska i nezgodna pitanja...? Damir Marjanovic ima daleko bolju komunikaciju na svojoj facebook stranici...

Doduse, on nesto konkretno radi...
I za one koji podrzavaju i za one koji osudjuju izbor koji sam napravio polaziste je, nadam se, da se ovdje zaista radilo o moralnoj dilemi.
Dakle, ne o situaciji u kojoj postoji 100% ispravna, ili neispravna, moralna odluka, nego upravo o onoj vrsti situacija kakve se najcesce i navode kao akademski primjeri moralne dileme. (Opisuje se situacija u kojoj covjek mora da izabere da li da zrtvuje jednu, pet ili svih sest osoba. Ono sto je, po meni, takodje, karakteristicno za moralne dileme je da dio argumenata koji u internoj debati bude nadjacan protuargumentima, deklarisan, ne prestaje biti prisutan i aktivan u svijesti i onda kada je citava situacija odavno stvar proslosti.
Pravnice, fulio si poentu... Ako je to sto si bubnuo na javnom servisu tacno, to si trebao (morao) izjaviti sluzbeno, tamo gdje se takve stvari, interesantne za neku istragu, iznose, a ne prvo na tv-u (dosad valjda SAMO na tv-u)... Dakle isprovocirala te "lazna" slika o Budimiru, a ti si prikrivanjem tog "fakta" koji si spomenuo doprinio stvaranju takve slike... Suplja... Trac... Mahalska... Sasvim na nivou strancice kojoj pripadas... :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#15954 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

Pedja Kojovic wrote: Za mene, i u ovom trenutku, kao jedna od najstrasnijih stvari koje sam cuo baveci se politikom u posljednje dvije godine, ostaje Budimirova teza da se na neka od pomilovanja, teskih i opasnih kriminalaca, odlucio kako bi sebi i svojoj porodici obezbjedio fizicku zastitu.
Pošto nisam gledao tu emisiju mene Đape zanima kada ti je i u kojoj prilici to Budimir rekao? Prije hapšenja i kada ili poslije hapšenja i kada?
Panini

#15955 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Panini »

mujice ima kompletna emisija na stranici od federalne televizije http://www.federalna.ba/bhs/vijest/62526/posteno ,snimak posljednje emisije pa mozes pogledati a budimir mu je to rekao prije hapsenja mjesec ili dva

pedja je bio fantastican u ovoj emisiji
maher

#15956 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by maher »

mislim da je ova pedjina izjava ipak sustinsko pitanje i najvrijednija u cijeloj emisiji...i bolje je da je iznio u javnost nego da je presutio...jer i ovom slucaju kao i obicno mi sve personaliziramo...pa pricamo o zivku,a ne o predsjedniku federacije koji na iznenadjenje mnogih ima ovlasti koje nasa paritokracija ne moze da svari nikako...mislili su kako su ga postavili tako ce ga i smjeniti...

u ovom slucaju moralo se voditi racuna o vaznosti funkcije, i hapsenje se nije smjelo desiti prije nego se izvrsi smjena sa funkcije...iako je poredjenje neprimjereno i sanader je smijenjen sa svih funkcija, pa onda uhapsen u kuci...helmut kol je tek kad mu je istekao mandat optuzen za korupciju...nije praksa nigdje u svijetu da se hapse predsjednici i premijeri dok su na funkcijama, pa ni poslije...vrlo je malo takvih slucajeva...ne zbog pojedinaca nego zbog digniteta funkcije...

takodjer, koliko god ima predsjednik federacije odgovornosti sto je dozvolio sebi da se nadje u ovakvoj situaciji bez obzira na ishod ovog slucaja...ovdje su zakazale i odgovarajuce sluzbe koje su morale preventivno reagovati i na vrijeme zastiti ili sprijeciti predsjednika federacije da se uopste nadje u ovakovoj situaciji...moralo se voditi racuna o timu oko predsjednika, kontaktima, pritiscima, prijetnjama kojih je ocito bilo....
JoseMujica

#15957 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

Panini wrote:mujice ima kompletna emisija na stranici od federalne televizije http://www.federalna.ba/bhs/vijest/62526/posteno ,snimak posljednje emisije pa mozes pogledati a budimir mu je to rekao prije hapsenja mjesec ili dva

mjesec dana prije :shock: ovo je potpuni poraz svih institucija, prava i politike uopće

i sramota da takvo što nije prijavljeno Tužilaštvu odmah nego se javno iznosi kada treba amortizirati pravosudni udar na Živka pomilka
nosara

#15958 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

pedja je u emisiji opet izvrsio malo fantasticno politicko samoubistvo... Cinkaros i zataskivac u jednom... :D
nosara

#15959 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

JoseMujica wrote:
Panini wrote:mujice ima kompletna emisija na stranici od federalne televizije http://www.federalna.ba/bhs/vijest/62526/posteno ,snimak posljednje emisije pa mozes pogledati a budimir mu je to rekao prije hapsenja mjesec ili dva

mjesec dana prije :shock: ovo je potpuni poraz svih institucija, prava i politike uopće

i sramota da takvo što nije prijavljeno Tužilaštvu odmah nego se javno iznosi kada treba amortizirati pravosudni udar na Živka pomilka
Sta ti znas, pedja je pravnik... :-)

On je od "struktura" koje su ovo organizovale dobio zeleno svjetlo da "izjavi" i da ga niko nece pitat "A zasto si do sad sutio, junacino?"... pedja je "osiguran siguran"... Od svega osim od politicke propasti, koja ce se desit prvi put kad se pojavi na nekoj listi...
Last edited by nosara on 10/05/2013 10:38, edited 1 time in total.
Panini

#15960 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Panini »

pa vidi da je pedja prijavio bila bi njegova rijec protiv budimirove a ovako je to jos bolje doslo, pedja je po meni briljirao u ovoj emisiji I stvarno je ovo izjavio u pravi momenat I odagnao sumnje da se radi o politicki montiranom procesu kako ga se pokusava predstaviti iz ugla SDA Ndrangheta klana
JoseMujica

#15961 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

nosara wrote:pedja je u emisiji opet izvrsio malo fantasticno politicko samoubistvo... Cinkaros i zataskivac u jednom... :D
:D don't be naive...sve zavisi s kim si u koaliciji :D
nosara

#15962 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

Panini wrote:pa vidi da je pedja prijavio bila bi njegova rijec protiv budimirove a ovako je to jos bolje doslo, pedja je po meni briljirao u ovoj emisiji I stvarno je ovo izjavio u pravi momenat I odagnao sumnje da se radi o politicki montiranom procesu kako ga se pokusava predstaviti iz ugla SDA Ndrangheta klana
Ovo jeste politicki montirano, bez obzira CAK i na potencijalnu cinjenicu o tim pomilovanjima za lovu... Da je igrao kako su rahmetlije trazile, jos bi on milovao koga bi god htio...

sda je sve prihvatljivija opcija na izborima, uz sve svoje mahane... Naprosto, politicki protivnici su toliko losi, glupi, nesposobni...
nosara

#15963 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

JoseMujica wrote:
nosara wrote:pedja je u emisiji opet izvrsio malo fantasticno politicko samoubistvo... Cinkaros i zataskivac u jednom... :D
Moras dobit glasove, pa ondar koalicija... Ko ce mu dat glas...? Hoces ti...? :D
Maystor

#15964 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

Emisiju nisam gledao, ali ove uvrede na Peđin račun ne stoje. Kristalno je jasno da je Budimir nedostojan vršenja dužnosti predsjednika Federacije i još je jasnije zašto ga SDA brani. Peđin najveći grijeh je koalicija sa SDA u Sarajevu i vrijeđanje vlastitih glasača u nastojanju da opravda istu. Sve ostalo - više nego dobro.

A ovaj što kaže da treba rušiti SIPA-u jer je Zubac tamo mi je najjači :lol:
Panini

#15965 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Panini »

nosara wrote:
Panini wrote:pa vidi da je pedja prijavio bila bi njegova rijec protiv budimirove a ovako je to jos bolje doslo, pedja je po meni briljirao u ovoj emisiji I stvarno je ovo izjavio u pravi momenat I odagnao sumnje da se radi o politicki montiranom procesu kako ga se pokusava predstaviti iz ugla SDA Ndrangheta klana
Ovo jeste politicki montirano, bez obzira CAK i na potencijalnu cinjenicu o tim pomilovanjima za lovu... Da je igrao kako su rahmetlije trazile, jos bi on milovao koga bi god htio...

sda je sve prihvatljivija opcija na izborima, uz sve svoje mahane... Naprosto, politicki protivnici su toliko losi, glupi, nesposobni...
kako za koga, retrogradne snage poput SDA nisu niti ce ikada biti prihvatljive za normalan svijet koji tezi zapadu a ne istoku kako bi to ovi iz SDA htjeli a zasto SDA blokira sve procese jasno je I pticama na grani, boje se otvaranja pregovora sa EU I poglavlja 23 I 24

budimir je kriminalac koji je za pare milovao osudjene ubice, silovatelje I zadnji sljam naseg drustva
Last edited by Panini on 10/05/2013 10:45, edited 1 time in total.
Co0l

#15966 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Co0l »

Da je prijavio prije hapsenja bilo bi njegova rijec protiv Budimirove a sad nije?Pedja to izjavio i time odagnao sumnju da je rijec o montiraniom procesu!? :lol: :lol:
nosara

#15967 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

Maystor wrote:Emisiju nisam gledao, ali ove uvrede na Peđin račun ne stoje. Kristalno je jasno da je Budimir nedostojan vršenja dužnosti predsjednika Federacije i još je jasnije zašto ga SDA brani. Peđin najveći grijeh je koalicija sa SDA u Sarajevu i vrijeđanje vlastitih glasača u nastojanju da opravda istu. Sve ostalo - više nego dobro.

A ovaj što kaže da treba rušiti SIPA-u jer je Zubac tamo mi je najjači :lol:
I hadezei, esbbei, esbihovci i jos naramak ostalih... s druge strane je samo rahmetli stranka i, "odnekidan", pedja... :D
Panini

#15968 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Panini »

apsolutno jer nikada pa ni u skupstini nije pokazao ljubav prema sdp I sbb cak sta vise bio sam ubjedjen da su u precutnoj koaliciji sa SDA
JoseMujica

#15969 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

nosara wrote:
JoseMujica wrote:
Moras dobit glasove, pa ondar koalicija... Ko ce mu dat glas...? Hoces ti...? :D
mislim na to s kim si trenutno u koaliciji pa lagano od Živka pomilka sliku anđela gradiš :D eto jadan moro je..prijetili mu, a niko ne zna :-)

a potpuno se slažem da je Živko mogo milovat još koju godinu da nije bio politički problem
nosara

#15970 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

Panini wrote:
nosara wrote:

kako za koga, retrogradne snage poput SDA nisu niti ce ikada biti prihvatljive za normalan svijet koji tezi zapadu a ne istoku kako bi to ovi iz SDA htjeli a zasto SDA blokira sve procese jasno je I pticama na grani, boje se otvaranja pregovora sa EU I poglavlja 23 I 24

budimir je kriminalac koji je za pare milovao osudjene ubice, silovatelje I zadnji sljam naseg drustva
Retrogradne snage... :lol:

Budimir je nevin dok se ne osudi, inace si i ti kriminalac, kao i ja i svi ostali...
Panini

#15971 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Panini »

naravno SDA je bila I ostala retrogradna po nas bosnjake jer nas samounistavaju svojom politikom nepotizma I korupcije

da ti nabrojim par primjera Brankovic, Cengic, Bicakcic, Mujezinovic, Hadzipasic jel dosta? da ti saberem koliko su nas ovi jadovi zaduzili I pretvorili u duznicko roblje
nosara

#15972 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

Panini wrote:naravno SDA je bila I ostala retrogradna po nas bosnjake jer nas samounistavaju svojom politikom nepotizma I korupcije

Do mene...

sda je uzimala i davala... Najsocijalnija partija u drzavi, uvela u pravo stotine hiljada gradjana, zaposlila sepetima... Skoro ko SK...

Stranu na salu, nije im mahane, ali osvi drugi su, nekako, gluplji, lice na kurce sve vise i vise... Bez zezanja... Osim covica i dode, oni su ko dva kubika prvoklasne bukovine, niko im ne more pero odbit...
Last edited by nosara on 10/05/2013 10:59, edited 4 times in total.
miki.ba

#15973 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by miki.ba »

Šta je rješenje?
Možda da ga puste iz zatvora i ostane na funkciji do kraja mandata, pod uslovom da ne miluje više? :D
Panini

#15974 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Panini »

necu trolu vec cu kod Senada Sepica na akademiju :lol: I prestani trollati ovu temu idealima iz SDA ndranghete
nosara

#15975 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

miki.ba wrote:Šta je rješenje?
Možda da ga puste iz zatvora i ostane na funkciji do kraja mandata, pod uslovom da ne miluje više? :D
Neka mu pridruze Davis cup reprezentaciju BiH, bice potaman...

Mozda pedja zna nesto o nekom njihovom "mecu"...? Treba organizovat novu emisiju, jer on samo pod svjetlima reflektora otvara dusu... :D
Locked