Guadalajara wrote: ↑22/02/2022 00:10
Poseban je jer se proizvodi naprednim tehnologijima o kojim ti veze sa vezom nemas i zato sto ima naprednije karateristike. Ti ljudima koji su osvojili tu proizvodnju kazes to je kita od proizvoda, a veze s vezom nemas koliko je truda ulozeno u to.
Ti pametan, ovi u barutani u Lucanima ludi ? U cemu je ba fol ? I jedan i drugi je dvobazni nitroglicerinski barut.
Nije prvi put da se strucni ljudi ovdje omalovazavaju i to ljudi koji se potpisuju sa svojim punim imenom i prezimenom. Tako da ti je u tom kontekstu i odgovoreno.
Ne pune se neka osnovna barutna punjenja nitroceluloznim barutom, vec drzave koje nemaju savremeniju proizvodnju baruta koriste nitrocelulozni barut jer je jednostavniji za proizvodnju. Oni koji imaju savremenu proizvodnju kompleksnijeg dvobaznog nitroglicerinskog baruta logicno da koriste nitroglicerinski barut. Sto kako sam istrazi.
Znaci ti tvrdis da su sva osnovna barutna punjenja i baruti za sve RPG projektile isti, a ne nudis ni jedan dokaz. Znaci vjeruj ti meni na rijec...To sto nicim ne mozes da dokazes svoje tvrdnje ili ocito ne znas argumentovano dokazati fakat nije moj problem. Znaci to sto pises dokazes aha, evo ti referenca, postoje neki strucniji ljudi. Pusti sta ja, ti kazemo na forumu. A ono jok ne zna naci nikakvu tablicu sa specifikacijama baruta koji se koristi za RPG projetile. Mislim neozbiljno.
A vezano za kumulativne tromblonske mine...Ti rece da nije teska i kompleksna proizvodnja osnovnog barutnog punjenja za RPG projektile. Pa se pitam kako to u ratu nisu znali da proizvedu osnovno barutno punjenja. Ti si znaci to ocito proizvodio pa znas sto posto koliko je kompleksno odnosno jednostavno...jesi al u gu**ci...Znaci opet o necemu pricas o cemu pojma nemas.
Vezano za namjensku industriju u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. Ja vala ne znam da sam ikad bilo koga omalovazao kad je ozbiljna prica u pitanju. De nek i njima neko kaze da od njihovog RPG-a nema nista i da je to kita.
Kako je Igman tokom rata proizveo 100 miliona komada municije?
Da ja tebe nasavjetujem...Da ti za svoje tvrdnje i argumente pocnes koristiti neke reference. Nesto crno na bijelo sto je relevantno. Ovako bez ikakve reference si samo neozbiljan ucesnik na temi. Fino ti kazem bez ikakvog podjebavanja daj tablicu sa specifikacijama osnovnih barutnih punjenja i baruta koji se koriste u proizvodnji projektila za RPG. Ti nista, napravi se i corav i glup, a ne vjerujem da si toliko glup. Ili si lijen da sam nadjes referencu ili si fakat ogranicen.
Pa ja tebe eksperta pitam po cemu je poseban - jer moze tamam toliko koliko i svi ostali RPGovi. Opet ti u tudje ime mister glasnogovornik

ko sta kakvo puno ime dje kud ?? Ko se omalovazava na koji nacin ? Ko je sta rekao osim tebe sto si nalupao svasta nesto.
Cek kazes ne pune se neka barutna (paradox

) punjenja nitroceluloznim barutom (paradox

) - pa onda kazes koriste nitrocelulozni barut (paradox) - sto valjda znaci da pune nitrocelulozom (barutom nitroceluloznim - paradox

) / Ne znam jel primjecujes ali u istoj recenici sam sebe pobijas.
"nitroglicerinski barut" - pa kako to crni marko

kako nitroglicerin i barut u isto vrijeme (isto situacija sa nitrocelulozom) - i vidi sad , otvorio sam jedan primarni pogon koji je upravo sadrzavao nitroglicerinske listice - pazi sada , jel znas kako to izgleda ?
Da tvrdim da su svi primarni pogoni (boosteri) za rpg rakete iste sto se tice dimenzija i potisne sile - svaki se moze zavrnuti na svaku raketu, sto ti je prikazano na mnogobrojnim slikama,dijagramima - pa onda i objasnjeno zbog kojeg razloga - pa onda i jos pojednostavljeno informacijama o pocetnim brzinama razlicitih tipova raketa. Sada da trazim koliko energije oslobadja primarni pogon neda mi se - jer jel ocekujem da ti posto ti sve ovo nije dovoljno tvrdis nesto drugo - pa onda mogao bi da malo ojacas tu svoju tezu da imas primarne pogone razlicitih snaga za rpg rakete - sta mislis o tome ??
Recimo znas interesantno opet kako stavljas sliku tipova baruta na kojoj ti stoji nekoliko tipova raketa za rpg - medjutim kada bi se malo otpetljao iz vlastitih pokusaja da se iscupas i napravis da znas o cemu pricas - promice ti cinjenica da opet - primarni pogon/barutno punjenje ide na svaki tip rakete - tako da tu slicicu sto si postavio mozda ti moze da insinuira da se radi u sekundarnom pogonu jer pazi sada navode raketu tip pa onda barut a u slucaju primarnog pogona tip rakete je nebitan- ako malo pocnes da kontas / cak i kada to nebi bio slucaj tip baruta opet nebi igrao ulogu u snazi primarnog pogona jer snaga bi morala biti ista (jer po 149 put RPG je projektovan da podnosi odredjene pritiske te su napravili standardizovani primarni pogon koji se proizvodi u brdo zemalja ) kao sto je ista i kada se koristi nitroceluloza nitroglicerin.
Cek cek za primarno barutno punjenje - kazes da nije tacno da je relativno lako (sa naglaskom na relativno) a jel ti ono ne napisa da se za granate mescini to proizvodilo u ratu (isti tip baruta) ? Dalje pored ovog sad napisanog poenta nije bila u tezini toga - nego od svih komponenti ekspolozivnih tj je najjednostavnija - sta ce u glavu rateke (ah zaboravi danas si napisao vitezit i azotara ima eksploziv ide u 3 smjene)
Sto se tice omalovazavanja - pa koliko sam ja primjetio ti ihihi lupas oko Srbijanske namjenske industrije (ili kako ono naMenska

) a kod nas tehnologije sijevaju , to proizvodnja eksploziva,barutane,transporteri,agl ovi,samohodne haubice na traci, dronovi u planu i tako.
Ko je rekao da nema od njihovog RPGa nista (k*ta kako ti kazes) de samo citiraj - ako nije tesko, mescini da si vjernik ? Pa ono nebi trebalo da lazes

mada sam se par puta zapitao , ali reko ma ne laze gdje ce to

Nego sam na tvoje preuvelicavanje posebnosti naseg RPGa jer je valjda nas a poseban je u tome jer je napravljen boljim procesom i tako - a efekat i upotreba... ista - ja pitam sta to ne moze uraditi RPG proizveden starim procesima sto moze "novi" rpg (to kompleksno oruzje)
Koliko je igman proizveo - 100 mil jel - koliko sada proizvodi,koliko treba za potrebe nedo bog rata - moze li prozivoditi metak bez da se neka sirovina ili dio istog uvozi iz inostranstva ?
Nisam se ja nista napravio nego sam ti odgovorio i predstavio informacije (pored svog licnog iskustva) koje je veoma veoma lako shvatiti - ako se zeli shvatiti - sto ti ne zelis jer pricas ovako kao i cesto o stvarima o kojim ne znas (preuvelicavas i tako) pa onda posle te vrdaj lijevo vrdaj desno - umjesto jednostavno da ne postavis ti specifikacije i slike razlicitih primarnih pogona - boostera - barutnih punjenja ili kako hoces da zoves tu komponentu i dokazes da za rpg rakete postoje ista sa razlicitim snagama - sto bi pobilo sve ono sto sam ja postavio-napisao itd pa cak i zdrav razum iz razloga koje sam takodje naveo a to su nisani,balistika itd.
I jedini koji preskace pitanja si ti - eto imas ih desetak koja su ti promakla siguran sam sasvim slucajno u poslednjih par strana, kao ona o apfsds tezini granate,zasto AP metak steti cijevi,zasto se prlja vise cijev od "tromblonskog punjenja" , jesi li drzao/sklopio rpg raketu ili ispalio istu itd itd imas tih pitanja koja ti izmicu pocesto.