BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Guadalajara

#15926 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 21/02/2022 20:24 laki je malo nervozan ha :lol: . Jesi za**an coJce - cipelaris po forumima a i to samo u svojoj glavi - ja nemogu da vjerujem sta si sebi umislio - situacija kao sa onim sto si covjeku koji je radio u unisu objasnjavao situaciju pa ti isti poredo sve od do :D .

Ne nego ti znas da je ono sto kod nas zovu sijac - puskomitraljez :D

Da ti pomognem za to opet - postoje dva punjenja za raketu - inicijalno i sekundarno pogonsko / poceo si o pritiscima da lupas misleci ono razlicite rakete razliciti pritisci i tako dok ti nisam ukazao da inicijalni pogon rpg rakete je standardni i navrne se na bilo koji tip rakete - sto ti ekspert namjenske industrije si ono - totalno znao :lol: (dalje biseranje oko apfsds,ap municije,prljanja cijevi itd itd da i ne pocinjem - neka citaju ljudi pa nek se smiju malo :D )

Punjenja inicijalnog pogona su ista - ista sila , ako budes fin pa malo smanjis ribu reci cu ti i razloge zasto je isto :D , i habanje :lol:

Kopcaj se koprcaj neka malo dosta si k**io ovde :D
Nema lakija kod muslimana i Bošnjaka...Kod nas su lijepa imena...takvi su kod tebe. :lol: Taj famozni covjek iz Pretisa nije znao objasniti koja masina za sta sluzi..Kad neko kaze da je radio u Pretisu, a ne zna ni sta se u toj firmi proizvodi...mislim nonsens...ni kako se granata otkiva...ni koliki je dnevni kapacitet za odredjeni kalibar...nidze veze :lol:

Dogovori se sam sa sobom jel puskomitraljez ili je mitraljez. Ne mogu ja tvoje prijatelje u glavi da mirim i dogovaram. :D

Da se mi ipak prvo vratimo na pocetak diskusije. Bila je prica koja je razlika izmedju novog i starog RPG-a. Pa ja kazem koje se tehnologije koriste i koja je razlika izmedju novog i starog modela, koja je prednost novog i tako to. Pa ti kazes ne valja taj RPG/nije nista posebno. Strucnjak koji nije sposoban ni da navede koje se tehnologije koriste u proizvodnji naseg RPG-a, ni koja ga firma proizvodi. neko ko je upucen u vojnu industriju bi trebao to da zna. Ali jok...Tehnologija hladnog rotacionog istiskivanja, kovanja, livenje, valjanja je ista...Jasta su...Iste su mehanicke osobine i karakteristike lansirne cijevi...isti su materijali danas kao i prije 30-40 godina. :lol:

Ako su inicijalna i primarna barutna punjenja ista zasto imaju razlicite oznake baruta i to iz iste fabrike ? I to bez poredjenja sa istim i slicnim barutnim punjenjima od drugih proizvodjaca. I to bez dublje i detaljnije analize se vidi....Naravno kao sto ti je i do sad bilo isto ha ovaj metal ha onaj...ha ova tehnologija ha ona...isto je to...Tako ti je isto i ovo...Mislim ne moze covjek protiv nauke da ide osim ako nije dobar sam sa sobom, a da ne govorim ako se radi o takvoj osobi koja ima i prijatelje u svoj glavi. :D

Ti kazes da su barutna punjenja ista...Ja ti kazem hajde dokazi! Pa ti trazim tablicu/e gdje se to uporedjuje...Medjutim ti ne znas da nadjes tu tablicu...ne znas ni da uporedis...znaci tvrdis nesto za sta se nemas uhvatiti ni za rep ni za rogove. Isto kao i na sudu ha nemas relevantne dokaze...to ti ne pije vode... Paša maši ušima..padaš k'o sa kruške.. :lol:

Znaci ha nema crna na bijelo...nema dokaza...obrisi ti guz**u sa tim... :D
MorningStar

#15927 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 21/02/2022 21:11
Nema lakija kod muslimana i Bošnjaka...Kod nas su lijepa imena...takvi su kod tebe. :lol: Taj famozni covjek iz Pretisa nije znao objasniti koja masina za sta sluzi..Kad neko kaze da je radio u Pretisu, a ne zna ni sta se u toj firmi proizvodi...mislim nonsens...ni kako se granata otkiva...ni koliki je dnevni kapacitet za odredjeni kalibar...nidze veze

Dogovori se sam sa sobom jel puskomitraljez ili je mitraljez. Ne mogu ja tvoje prijatelje u glavi da mirim i dogovaram.

Da se mi ipak prvo vratimo na pocetak diskusije. Bila je prica koja je razlika izmedju novog i starog RPG-a. Pa ja kazem koje se tehnologije koriste i koja je razlika izmedju novog i starog modela, koja je prednost novog i tako to. Pa ti kazes ne valja taj RPG/nije nista posebno. Strucnjak koji nije sposoban ni da navede koje se tehnologije koriste u proizvodnji naseg RPG-a, ni koja ga firma proizvodi. neko ko je upucen u vojnu industriju bi trebao to da zna. Ali jok...Tehnologija hladnog rotacionog istiskivanja, kovanja, livenje, valjanja je ista...Jasta su...Iste su mehanicke osobine i karakteristike lansirne cijevi...isti su materijali danas kao i prije 30-40 godina.

Ako su inicijalna i primarna barutna punjenja ista zasto imaju razlicite oznake baruta i to iz iste fabrike ? I to bez poredjenja sa istim i slicnim barutnim punjenjima od drugih proizvodjaca. I to bez dublje i detaljnije analize se vidi....Naravno kao sto ti je i do sad bilo isto ha ovaj metal ha onaj...ha ova tehnologija ha ona...isto je to...Tako ti je isto i ovo...Mislim ne moze covjek protiv nauke da ide osim ako nije dobar sam sa sobom, a da ne govorim ako se radi o takvoj osobi koja ima i prijatelje u svoj glavi.

Ti kazes da su barutna punjenja ista...Ja ti kazem hajde dokazi! Pa ti trazim tablicu/e gdje se to uporedjuje...Medjutim ti ne znas da nadjes tu tablicu...ne znas ni da uporedis...znaci tvrdis nesto za sta se nemas uhvatiti ni za rep ni za rogove. Isto kao i na sudu ha nemas relevantne dokaze...to ti ne pije vode... Paša maši ušima..padaš k'o sa kruške..

Znaci ha nema crna na bijelo...nema dokaza...obrisi ti guz**u sa tim...
Cuj hajd kod muslimana - ali ni kod Bosnjaka nema Lakija , ja cijelo vrijeme mislio da narod/nacija nije isto sto i vjera - da ne znam bolje pomislio bi da si neki SDAovac ili SDSovac i tako :mrgreen:

Nemam sta sebi ja da ostavljam obidjes malo webstranice tamo gdje je dizajniran PK i RPK pa vidis o cemu se radi, mislim ja ne smijem kada je ovako oko RPG raketa gdje sam mislio da si strucnjak kad ono ne znas ni kako to sta dje kud - da se zavrne primarni pogon na raketu da to nije iz jednog komada i tako. :D

Da bila je prica koja je razlika izmedju starog i novog RPGa pa si ti poceo o vecim pritiscima - neznajuci upravo za ono sto sam iznad spomenuo da inicijalni pogon je standardni i navrce se na sve tipove raketa za rpg :D - o cinjenici da je rpg bestrzajno oruzje gdje su pritisci u cijevi naspram recimo minobacaca,topova,haubica itd itd mnogo mnogo nizi (valjda znas zasto :mrgreen: ) - I onda dodjemo opet na pitanje - stari rpg ispaljuje sve tipove raketa za rpg - "novi" rpg ispaljuje sve to isto - a pazi sada oslikao si ga kao nevjerovatan uspjeh - na sto sam ti nekoliko puta odgovorio sa pitanjem u cemu je kompleksnost rpg lansera,a gdje su nam rakete za isti (koje zahtjevaju malo kompleksnije sirovine od celika i pvc/drveta za lanser :D )

Sto se tice inijalnog primarnog pogona tj. punjenja za isti - isti je upravo jer je rpg dizajniran za njega tj. za toliko pritiska tj. balistika se oslanja na jedan primarni pogon kako nebi nastao haos oko raketa i razlicitih punjenja te koje punjenje moze u koji da ne pufne - a ovih punjenja na sve strane bugari,rumuni,kinezi,rusi,poljaci (koliko se sjecam) stancaju.

Ja ti kazem da je primarni pogon isti - sila ista sto se manifestuje (sto ti nisi recimo znao opet :D ) u razlicitim startnim brzinama razlicitih raketa - jer pazi sad isto primarno ce brze pogurati laksu raketu nego tezu (WOW :D )

Nema dokaza :lol: nego da te pitam onako , jesi li kada sastavio raketu za rpg tj primarni pogon sa glavninom iste - jesi li kada ono gledao cackao, ispalio mozda :? :D - znas li kako recimo raketa se starta koji mehanizam joj "kaze" "goni" :D a usput i da ovako veterane koji su na forumu priupitamo koji su ispalili pokoji rpg oko ovoga sta mislis :D
Seawolf

#15928 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Seawolf »

Kada puše vjetar sa lijeve strane u odnosu na ispaljeni projektil, u koju stranu zanosi projektil ispaljen iz M79 "Osa", a u koju stranu zanosi projektil ispaljen iz RPG-7?
Guadalajara

#15929 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 21/02/2022 21:33 Cuj hajd kod muslimana - ali ni kod Bosnjaka nema Lakija , ja cijelo vrijeme mislio da narod/nacija nije isto sto i vjera - da ne znam bolje pomislio bi da si neki SDAovac ili SDSovac i tako :mrgreen:

Nemam sta sebi ja da ostavljam obidjes malo webstranice tamo gdje je dizajniran PK i RPK pa vidis o cemu se radi, mislim ja ne smijem kada je ovako oko RPG raketa gdje sam mislio da si strucnjak kad ono ne znas ni kako to sta dje kud - da se zavrne primarni pogon na raketu da to nije iz jednog komada i tako.

Da bila je prica koja je razlika izmedju starog i novog RPGa pa si ti poceo o vecim pritiscima - neznajuci upravo za ono sto sam iznad spomenuo da inicijalni pogon je standardni i navrce se na sve tipove raketa za rpg :D - o cinjenici da je rpg bestrzajno oruzje gdje su pritisci u cijevi naspram recimo minobacaca,topova,haubica itd itd mnogo mnogo nizi (valjda znas zasto :mrgreen: ) - I onda dodjemo opet na pitanje - stari rpg ispaljuje sve tipove raketa za rpg - "novi" rpg ispaljuje sve to isto - a pazi sada oslikao si ga kao nevjerovatan uspjeh - na sto sam ti nekoliko puta odgovorio sa pitanjem u cemu je kompleksnost rpg lansera,a gdje su nam rakete za isti (koje zahtjevaju malo kompleksnije sirovine od celika i pvc/drveta za lanser

Sto se tice inijalnog primarnog pogona tj. punjenja za isti - isti je upravo jer je rpg dizajniran za njega tj. za toliko pritiska tj. balistika se oslanja na jedan primarni pogon kako nebi nastao haos oko raketa i razlicitih punjenja te koje punjenje moze u koji da ne pufne - a ovih punjenja na sve strane bugari,rumuni,kinezi,rusi,poljaci (koliko se sjecam) stancaju.

Ja ti kazem da je primarni pogon isti - sila ista sto se manifestuje (sto ti nisi recimo znao opet :D ) u razlicitim startnim brzinama razlicitih raketa - jer pazi sad isto primarno ce brze pogurati laksu raketu nego tezu (WOW :D )

Nema dokaza :lol: nego da te pitam onako , jesi li kada sastavio raketu za rpg tj primarni pogon sa glavninom iste - jesi li kada ono gledao cackao, ispalio mozda :? :D - znas li kako recimo raketa se starta koji mehanizam joj "kaze" "goni" :D a usput i da ovako veterane koji su na forumu priupitamo koji su ispalili pokoji rpg oko ovoga sta mislis
Za sad ih nema, sto naravno ne znaci da ih nece nekada biti. :mrgreen:

Ljudi u Zastavi u Kragujevcu nazovu stvar pravim imenom i ono se nadje da nesto ljudima prica i da ih ono uci sta je sta. Mislim strasno koliko drskosti i bezobrazluka. To mi oci nisu vidjele. Strasno. Hajde sto oni u Zastavi nemaju pojma, vec nemaju pojma ni u barutani Milan Blagojevic u Lucanima...ha imaju iste barute i iste su njima karakteristike i specifikacije...nista to ne pije vode sto imaju drugacije oznake. Isto je to - jasta je...

Znaci prema tvojoj pameti mi proizvodimo ovu tubu ispod na slici...ha je metno..ha tamo ha vamo...isto je to...ha natrpao toliko baruta...isto je to

Image

Pogresno je to nazivati inicijalni pogon. Inicijalni pogon je ono sto je na inicijalnoj kapisli. ostalo je osnovno barutno punjenje. Mislim nauci se izrazavati i koristiti prave pojmove. Osnovno barutno punjenje slicno izgleda kao i za minobacacku municiju. Znaci ha mozemo da proizvedemo osnovna barutna punjenja za minobacacku municiju...mozemo i za RPG...jer je to valjda isto..

Ima li kakvih pritiska i kakvog uticaja na lansirnu cijev ako projektil ima vecu masu od standardne ? ha 2.6 kg ha 4.5 kg isto je to... :D
Ja ne znam stvarno sto su ovi strucnjaci iz TRZ-a koristili tehnologiju hladnog rotacionog istiskivanja. Prije nego sto se lasnirna cijev istisne na masini prvo se ta kratka cijev mora OTKOVATI. Kao sto se otkuje kosuljica za granatu od 155mm na slici ispod u Pretisu. Znaci oni su u TRZ budale. A i budale su oni koji su u ratu radili u vojnoj industriji. :lol: Isto je to ha cijev za RB M57...ha za RPG-7..isto

Image

Cuj nema dokaza...pa necemo se tako igrati..jbg ti... :-) :D

I nije uopste bitno sta mi mislimo...Crno na bijelo...kaze nauka..to..to...to...Gotovo...sta ces ti tu pametovat... :D
MorningStar

#15930 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Seawolf wrote: 21/02/2022 22:00 Kada puše vjetar sa lijeve strane u odnosu na ispaljeni projektil, u koju stranu zanosi projektil ispaljen iz M79 "Osa", a u koju stranu zanosi projektil ispaljen iz RPG-7?
Jel to spominjes zbog razlicitog smijera rotacije rakete u letu ?

Evo ja sam imao instrukcije za AT4 i RPG7 - prvih ispalio mislim 4 - rpg-ova 2(kao OPFOR oruzje vjezba) i nisu nam ni spomenuli vjetar - zasto ? Nebih ti znao reci osim da mozda su racunali da u tim momentima i nece se moci ganjati brzina vjetra ako je borba i ili/ nece biti bitna.
Seawolf

#15931 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Seawolf »

MorningStar wrote: 21/02/2022 22:06
Seawolf wrote: 21/02/2022 22:00 Kada puše vjetar sa lijeve strane u odnosu na ispaljeni projektil, u koju stranu zanosi projektil ispaljen iz M79 "Osa", a u koju stranu zanosi projektil ispaljen iz RPG-7?

Evo ja sam imao instrukcije za AT4 i RPG7 - prvih ispalio mislim 4 - rpg-ova 2(kao OPFOR oruzje vjezba) i nisu nam ni spomenuli vjetar - zasto ? Nebih ti znao reci osim da mozda su racunali da u tim momentima i nece se moci ganjati brzina vjetra ako je borba i ili/ nece biti bitna.
Ne, nema veze sa rotacijom projektila.

Ima veze sa tim koji projektil ima punjenje koje stvara potisak tokom leta, a kojem projektilu kompletno punjenje sagori u cijevi.
MorningStar

#15932 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 21/02/2022 22:04
Za sad ih nema, sto naravno ne znaci da ih nece nekada biti. :mrgreen:

Ljudi u Zastavi u Kragujevcu nazovu stvar pravim imenom i ono se nadje da nesto ljudima prica i da ih ono uci sta je sta. Mislim strasno koliko drskosti i bezobrazluka. To mi oci nisu vidjele. Strasno. Hajde sto oni u Zastavi nemaju pojma, vec nemaju pojma ni u barutani Milan Blagojevic u Lucanima...ha imaju iste barute i iste su njima karakteristike i specifikacije...nista to ne pije vode sto imaju drugacije oznake. Isto je to - jasta je...

Znaci prema tvojoj pameti mi proizvodimo ovu tubu ispod na slici...ha je metno..ha tamo ha vamo...isto je to...ha natrpao toliko baruta...isto je to

Image

Pogresno je to nazivati inicijalni pogon. Inicijalni pogon je ono sto je na inicijalnoj kapisli. ostalo je osnovno barutno punjenje. Mislim nauci se izrazavati i koristiti prave pojmove. Osnovno barutno punjenje slicno izgleda kao i za minobacacku municiju. Znaci ha mozemo da proizvedemo osnovna barutna punjenja za minobacacku municiju...mozemo i za RPG...jer je to valjda isto..

Ima li kakvih pritiska i kakvog uticaja na lansirnu cijev ako projektil ima vecu masu od standardne ? ha 2.6 kg ha 4.5 kg isto je to... :D
Ja ne znam stvarno sto su ovi strucnjaci iz TRZ-a koristili tehnologiju hladnog rotacionog istiskivanja. Prije nego sto se lasnirna cijev istisne na masini prvo se ta kratka cijev mora OTKOVATI. Kao sto se otkuje kosuljica za granatu od 155mm na slici ispod u Pretisu. Znaci oni su u TRZ budale. A i budale su oni koji su u ratu radili u vojnoj industriji. :lol: Isto je to ha cijev za RB M57...ha za RPG-7..isto

Image

Cuj nema dokaza...pa necemo se tako igrati..jbg ti... :-) :D

I nije uopste bitno sta mi mislimo...Crno na bijelo...kaze nauka..to..to...to...Gotovo...sta ces ti tu pametovat... :D
Samo se koprcaj - interesantno mi je :D
Ljudi u zastavi kragujevac zovu m84 mitraljezom na jednoj strani - na drugoj puskomitraljezom / sto je naslijedjeno iz JNA dezignacija koje su bile pogresne i paradoksalne jer po istim kada dignes mitraljez sa postolja on postaje puskomitraljez :D (Jer pazi sada oni koji su dizajnirali to oruzje - a to su Rusi su ih dezignirali sa razlogom drugacije RPK te PK )- kao i ameri koji imaju razliku a ono sto ti zoves puskomitraljezom oni zovu IAR ali bgm mrka kapa da ces to pofatati sta je tu u pitanju.

Ako cemo po direktno onda nije ni osnovno barutno punjenje nego "booster" - a sad cu ti jos nesto da oktrijem :D jos jedan problem sa tvojim brkanjem oko "osnovnog barutnog punjenja" je i to sto neki rpg booster koriste nitrocelulozu :lol: tako da ne znam kako ce ti se to uklopiti u barut ( a da te preduhitrim - opet pogonska sila ista - radi sa svakim rpg om i projektilom)

Mozda mozemo - booster je jednostavan prilicno - aluminij-papir-barut/nitroceluloza i eto ga - nego sta dalje onda - sa ostatkom rakete (ah mene smijesnog zaboravi da vitezit punom parom gazi i imamo 3 barutane jos)
Zasto su u TRZ koristili tu tehnologiju - pa pitaj ih - mozda jer imaju nove masine pa zasto da ne ? Jer kakva je razlika stari ispali raketu "novi" ispali raketu ??? sta dje kud.
Eno tamo na drugoj temi RPGove nazivaju "kamenjem" a ovde je to vrhunac tehnologije - mislim dobro je super sto se proizvodi i prodaja da krene eto u ukrajini belaj tamam.Medjutim to sto ti prosipas kako se proizvodi ovo i ono u kontekstu nedaj boze rata - pa onda nedo bog rat a nemas eksplozive ni barute da napravis raketu - sto znaci nemas ni za granatu - sto znaci i navuci potegni za metak barut mi samo personificira svu nesretnu politiku i upravu koja radi kako radi.
MorningStar

#15933 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Seawolf wrote: 21/02/2022 22:10
MorningStar wrote: 21/02/2022 22:06

Ne, nema veze sa rotacijom projektila.

Ima veze sa tim koji projektil ima punjenje koje stvara potisak tokom leta, a kojem projektilu kompletno punjenje sagori u cijevi.
Sad sam procitao da OSA tj. LRAC sav propelent sagori pri lansiranju - pa bih rekao da ima znacajno vecu inicajalnu brzinu od RPGa (vjerovatno i manje devijacije onda zbog vjetra)
Guadalajara

#15934 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 21/02/2022 22:20 Samo se koprcaj - interesantno mi je :D
Ljudi u zastavi kragujevac zovu m84 mitraljezom na jednoj strani - na drugoj puskomitraljezom / sto je naslijedjeno iz JNA dezignacija koje su bile pogresne i paradoksalne jer po istim kada dignes mitraljez sa postolja on postaje puskomitraljez :D (Jer pazi sada oni koji su dizajnirali to oruzje - a to su Rusi su ih dezignirali sa razlogom drugacije RPK te PK )- kao i ameri koji imaju razliku a ono sto ti zoves puskomitraljezom oni zovu IAR ali bgm mrka kapa da ces to pofatati sta je tu u pitanju.

Ako cemo po direktno onda nije ni osnovno barutno punjenje nego "booster" - a sad cu ti jos nesto da oktrijem :D jos jedan problem sa tvojim brkanjem oko "osnovnog barutnog punjenja" je i to sto neki rpg booster koriste nitrocelulozu :lol: tako da ne znam kako ce ti se to uklopiti u barut ( a da te preduhitrim - opet pogonska sila ista - radi sa svakim rpg om i projektilom)

Mozda mozemo - booster je jednostavan prilicno - aluminij-papir-barut/nitroceluloza i eto ga - nego sta dalje onda - sa ostatkom rakete (ah mene smijesnog zaboravi da vitezit punom parom gazi i imamo 3 barutane jos)
Zasto su u TRZ koristili tu tehnologiju - pa pitaj ih - mozda jer imaju nove masine pa zasto da ne ? Jer kakva je razlika stari ispali raketu "novi" ispali raketu ??? sta dje kud.
Eno tamo na drugoj temi RPGove nazivaju "kamenjem" a ovde je to vrhunac tehnologije - mislim dobro je super sto se proizvodi i prodaja da krene eto u ukrajini belaj tamam.Medjutim to sto ti prosipas kako se proizvodi ovo i ono u kontekstu nedaj boze rata - pa onda nedo bog rat a nemas eksplozive ni barute da napravis raketu - sto znaci nemas ni za granatu - sto znaci i navuci potegni za metak barut mi samo personificira svu nesretnu politiku i upravu koja radi kako radi.
Pa ja ne znam ko se koprca osim tebe... :D

Ovdje indirektno i direktno isproziva i ove u Tehnickom remontnom zavodu u Hadzicima, one u Pretisu u Vogosci, pa one u barutani u Lucanima, pa ove iz Zastave u Kragujevcu. Mislim stvarno, firme u kojima radi par hiljada ljudi i par stotina inzinjera, skolovanih akademskih gradjana ono se nadje da nekoga proziva i da pametuje. Moze na forumu, ma ni tu, u stvarnom zivotu mrka kapa. :D

Bosanski forum, pricajmo bosanski da te cijeli svijet razumije...Nema satrologije te ruski, te engleski...Sluzbeni jezici su B/H/S i opet ti nesto pametujes. Sta ba naslijedjeno iz JNA...pa vecina je i sluzila u JNA..U Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj se kaze osnovno barutno punjenje. Oni koji nisu ovdje neka ga zovu kako hoce. Ali ovdje kod nas imaju takav naziv.

Opet se ti uhvatio...Gdje je tablica da vidimo kakva je razlika izmedju tog nitroceluloznog baruta i nitroglicerinskog? :D Kakve su im specifikacije i karakteristike. Ti si mjerio pogonsku silu pa cemo ti vjerovati na rijec. Testirao sve vrste municije pa cemo ti vjerovati. E to tako na forumu ovdje ne funkcionise. Samo ono sto je crno na bijelo. Znaci dokumentuj-argumentuj pa se tvoja tvrdnja moze uzeti za ozbiljnu i relevantnu.

Kako je jednostavno napraviti osnovno barutno punjenje kad je najmasovnija artiljerija kod nas tokom rata bila kumulativna tromblonska mina?
Hajde sto su budale u Tehnickom remontnom zavodu u Hadzicima, vec su i budale u Prvoj Petoletki u Trsteniku. Ja ne znam stvarno kako toliko budala ima, a ovdje se pronasao jedan strucnjak da omalovazi stotine ljudi po firmama i farbika i u Bosni i Srbiji. A za eksploziv ima azotara tako da toga ne moze da nedostaje, zagadiste Lukavac koliko proizvode hemikalija.
MorningStar

#15935 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 21/02/2022 22:49

Pa ja ne znam ko se koprca osim tebe... :D

Ovdje indirektno i direktno isproziva i ove u Tehnickom remontnom zavodu u Hadzicima, one u Pretisu u Vogosci, pa one u barutani u Lucanima, pa ove iz Zastave u Kragujevcu. Mislim stvarno, firme u kojima radi par hiljada ljudi i par stotina inzinjera, skolovanih akademskih gradjana ono se nadje da nekoga proziva i da pametuje. Moze na forumu, ma ni tu, u stvarnom zivotu mrka kapa. :D

Bosanski forum, pricajmo bosanski da te cijeli svijet razumije...Nema satrologije te ruski, te engleski...Sluzbeni jezici su B/H/S i opet ti nesto pametujes. Sta ba naslijedjeno iz JNA...pa vecina je i sluzila u JNA..U Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj se kaze osnovno barutno punjenje. Oni koji nisu ovdje neka ga zovu kako hoce. Ali ovdje kod nas imaju takav naziv.

Opet se ti uhvatio...Gdje je tablica da vidimo kakva je razlika izmedju tog nitroceluloznog baruta i nitroglicerinskog? :D Kakve su im specifikacije i karakteristike. Ti si mjerio pogonsku silu pa cemo ti vjerovati na rijec. Testirao sve vrste municije pa cemo ti vjerovati. E to tako na forumu ovdje ne funkcionise. Samo ono sto je crno na bijelo. Znaci dokumentuj-argumentuj pa se tvoja tvrdnja moze uzeti za ozbiljnu i relevantnu.

Kako je jednostavno napraviti osnovno barutno punjenje kad je najmasovnija artiljerija kod nas tokom rata bila kumulativna tromblonska mina?
Hajde sto su budale u Tehnickom remontnom zavodu u Hadzicima, vec su i budale u Prvoj Petoletki u Trsteniku. Ja ne znam stvarno kako toliko budala ima, a ovdje se pronasao jedan strucnjak da omalovazi stotine ljudi po firmama i farbika i u Bosni i Srbiji. A za eksploziv ima azotara tako da toga ne moze da nedostaje, zagadiste Lukavac koliko proizvode hemikalija.
To ti kazes jer sad se stavljas u poziciju da si ti= TRZ,PRETIS itd - jer pazi sad , ti si rekao da je RPG koji se tu proizvodi poseban jer moze da podnese neke pritiske - a ono svi boosteri ili ti primarni pogoni isti za rpg rakete (po 125 put :lol: ) - to nisu oni rekli to si ti rekao - mislim jesi strucnjak ali nema veze sto nisi ni znao kako funkcionise rpg raketa tj. da se navrne primarni pogon na istu :D Pa onda dalje kreces da lupas oko akademika i ovih i onih (pretpostavljam da govoris i u njihovo ime jelde :lol: )

BHS aha - ok "Osnovno barutno punjenje" - i kako to funkcionise kada u istom nema baruta jer se neki primarni pogoni (boosteri) za rpg pune nitrocelulozom.

Evo bas mjerim evo - sad cu :lol: jer ako ne izmjerimo onda si ti u pravu jel tako ??? :lol: :lol: :lol: iako naprimjer ne pada ti napamet da postoje razlicite snage primarnih pogona da bi onda i nisani postali bezvrijedni- da ne pricamo kako bi onda rakete prebacivale podbacivale mozda i rpg lanseri eksplodirali ako bi stavili jace primarne pogone - jer nije tesko zakljuciti da je RPG lanser kakav jeste optimalan upravo za pritisak koji proizvede primarni pogon namjenjen za raketu istog / ili mozda jeste tesko zakljuciti :D .

De mi pojasni to barutno punjenje i poveznicu sa kumulativnom tromblonskom minom ?

E sad dalje malo ti govoris u ime komplet namjenske industrije u BiH i Srbiji - jer naravno ti si glasnogovornik :lol: . Vidis kazes eksploziva ima azotara (barut imamo tri barutane to si danas naveo) - nego jel ta azotara bila na slobodnoj teritoriji i u ratu kao i igman - (a sto ce ti azotara kad si vec danas rekao da vitezit nema stanca sta stigne punom parom ide) medjutim otkud onda problemi u ratu sa nedostatkom municije,granata i svega ostalog ?? Ustvari mozda i nije nedostajalo sve je bilo nego ljudi lazu - jele :lol:

Samo nastavi korpcaj se - vidi mozda najbolje da probas sa strategijom da pocnes lagano ono uvlaciti u nevezane teme ili jednostavno da napises jedno 20 postova sa nekim slikama nesto pa da ti ne vide postove ove sto si pisao :D , sve ima lijepo da ljudi mogu da citaju da vide ekspertcine sa apfsds,ap metcima itd - ima materijala evo 5-6 stranica :D

O i jos jedno pitanje ti izmace - jesi li kada uzeo rpg raketu u ruke ono, mozda navrnuo primarni pogon ili kako ga vec zoves,cackao -mozda ispalio istu ?
Guadalajara

#15936 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 21/02/2022 23:04 To ti kazes jer sad se stavljas u poziciju da si ti= TRZ,PRETIS itd - jer pazi sad , ti si rekao da je RPG koji se tu proizvodi poseban jer moze da podnese neke pritiske - a ono svi boosteri ili ti primarni pogoni isti za rpg rakete (po 125 put :lol: ) - to nisu oni rekli to si ti rekao - mislim jesi strucnjak ali nema veze sto nisi ni znao kako funkcionise rpg raketa tj. da se navrne primarni pogon na istu :D Pa onda dalje kreces da lupas oko akademika i ovih i onih (pretpostavljam da govoris i u njihovo ime jelde :lol: )

BHS aha - ok "Osnovno barutno punjenje" - i kako to funkcionise kada u istom nema baruta jer se neki primarni pogoni (boosteri) za rpg pune nitrocelulozom.

Evo bas mjerim evo - sad cu :lol: jer ako ne izmjerimo onda si ti u pravu jel tako ??? :lol: :lol: :lol: iako naprimjer ne pada ti napamet da postoje razlicite snage primarnih pogona da bi onda i nisani postali bezvrijedni- da ne pricamo kako bi onda rakete prebacivale podbacivale mozda i rpg lanseri eksplodirali ako bi stavili jace primarne pogone - jer nije tesko zakljuciti da je RPG lanser kakav jeste optimalan upravo za pritisak koji proizvede primarni pogon namjenjen za raketu istog / ili mozda jeste tesko zakljuciti :D .

De mi pojasni to barutno punjenje i poveznicu sa kumulativnom tromblonskom minom ?

E sad dalje malo ti govoris u ime komplet namjenske industrije u BiH i Srbiji - jer naravno ti si glasnogovornik :lol: . Vidis kazes eksploziva ima azotara (barut imamo tri barutane to si danas naveo) - nego jel ta azotara bila na slobodnoj teritoriji i u ratu kao i igman - (a sto ce ti azotara kad si vec danas rekao da vitezit nema stanca sta stigne punom parom ide) medjutim otkud onda problemi u ratu sa nedostatkom municije,granata i svega ostalog ?? Ustvari mozda i nije nedostajalo sve je bilo nego ljudi lazu - jele :lol:

Samo nastavi korpcaj se - vidi mozda najbolje da probas sa strategijom da pocnes lagano ono uvlaciti u nevezane teme ili jednostavno da napises jedno 20 postova sa nekim slikama nesto pa da ti ne vide postove ove sto si pisao :D , sve ima lijepo da ljudi mogu da citaju da vide ekspertcine sa apfsds,ap metcima itd - ima materijala evo 5-6 stranica :D

O i jos jedno pitanje ti izmace - jesi li kada uzeo rpg raketu u ruke ono, mozda navrnuo primarni pogon ili kako ga vec zoves,cackao -mozda ispalio istu ?
Poseban je jer se proizvodi naprednim tehnologijima o kojim ti veze sa vezom nemas i zato sto ima naprednije karateristike. Ti ljudima koji su osvojili tu proizvodnju kazes to je kita od proizvoda, a veze s vezom nemas koliko je truda ulozeno u to.

Ti pametan, ovi u barutani u Lucanima ludi ? U cemu je ba fol ? I jedan i drugi je dvobazni nitroglicerinski barut.
Image

Nije prvi put da se strucni ljudi ovdje omalovazavaju i to ljudi koji se potpisuju sa svojim punim imenom i prezimenom. Tako da ti je u tom kontekstu i odgovoreno.

Ne pune se neka osnovna barutna punjenja nitroceluloznim barutom, vec drzave koje nemaju savremeniju proizvodnju baruta koriste nitrocelulozni barut jer je jednostavniji za proizvodnju. Oni koji imaju savremenu proizvodnju kompleksnijeg dvobaznog nitroglicerinskog baruta logicno da koriste nitroglicerinski barut. Sto kako sam istrazi.

Znaci ti tvrdis da su sva osnovna barutna punjenja i baruti za sve RPG projektile isti, a ne nudis ni jedan dokaz. Znaci vjeruj ti meni na rijec...To sto nicim ne mozes da dokazes svoje tvrdnje ili ocito ne znas argumentovano dokazati fakat nije moj problem. Znaci to sto pises dokazes aha, evo ti referenca, postoje neki strucniji ljudi. Pusti sta ja, ti kazemo na forumu. A ono jok ne zna naci nikakvu tablicu sa specifikacijama baruta koji se koristi za RPG projetile. Mislim neozbiljno.

A vezano za kumulativne tromblonske mine...Ti rece da nije teska i kompleksna proizvodnja osnovnog barutnog punjenja za RPG projektile. Pa se pitam kako to u ratu nisu znali da proizvedu osnovno barutno punjenja. Ti si znaci to ocito proizvodio pa znas sto posto koliko je kompleksno odnosno jednostavno...jesi al u gu**ci...Znaci opet o necemu pricas o cemu pojma nemas.

Vezano za namjensku industriju u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. Ja vala ne znam da sam ikad bilo koga omalovazao kad je ozbiljna prica u pitanju. De nek i njima neko kaze da od njihovog RPG-a nema nista i da je to kita.

Kako je Igman tokom rata proizveo 100 miliona komada municije?

Da ja tebe nasavjetujem...Da ti za svoje tvrdnje i argumente pocnes koristiti neke reference. Nesto crno na bijelo sto je relevantno. Ovako bez ikakve reference si samo neozbiljan ucesnik na temi. Fino ti kazem bez ikakvog podjebavanja daj tablicu sa specifikacijama osnovnih barutnih punjenja i baruta koji se koriste u proizvodnji projektila za RPG. Ti nista, napravi se i corav i glup, a ne vjerujem da si toliko glup. Ili si lijen da sam nadjes referencu ili si fakat ogranicen.
MorningStar

#15937 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 22/02/2022 00:10

Poseban je jer se proizvodi naprednim tehnologijima o kojim ti veze sa vezom nemas i zato sto ima naprednije karateristike. Ti ljudima koji su osvojili tu proizvodnju kazes to je kita od proizvoda, a veze s vezom nemas koliko je truda ulozeno u to.

Ti pametan, ovi u barutani u Lucanima ludi ? U cemu je ba fol ? I jedan i drugi je dvobazni nitroglicerinski barut.
Image

Nije prvi put da se strucni ljudi ovdje omalovazavaju i to ljudi koji se potpisuju sa svojim punim imenom i prezimenom. Tako da ti je u tom kontekstu i odgovoreno.

Ne pune se neka osnovna barutna punjenja nitroceluloznim barutom, vec drzave koje nemaju savremeniju proizvodnju baruta koriste nitrocelulozni barut jer je jednostavniji za proizvodnju. Oni koji imaju savremenu proizvodnju kompleksnijeg dvobaznog nitroglicerinskog baruta logicno da koriste nitroglicerinski barut. Sto kako sam istrazi.

Znaci ti tvrdis da su sva osnovna barutna punjenja i baruti za sve RPG projektile isti, a ne nudis ni jedan dokaz. Znaci vjeruj ti meni na rijec...To sto nicim ne mozes da dokazes svoje tvrdnje ili ocito ne znas argumentovano dokazati fakat nije moj problem. Znaci to sto pises dokazes aha, evo ti referenca, postoje neki strucniji ljudi. Pusti sta ja, ti kazemo na forumu. A ono jok ne zna naci nikakvu tablicu sa specifikacijama baruta koji se koristi za RPG projetile. Mislim neozbiljno.

A vezano za kumulativne tromblonske mine...Ti rece da nije teska i kompleksna proizvodnja osnovnog barutnog punjenja za RPG projektile. Pa se pitam kako to u ratu nisu znali da proizvedu osnovno barutno punjenja. Ti si znaci to ocito proizvodio pa znas sto posto koliko je kompleksno odnosno jednostavno...jesi al u gu**ci...Znaci opet o necemu pricas o cemu pojma nemas.

Vezano za namjensku industriju u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. Ja vala ne znam da sam ikad bilo koga omalovazao kad je ozbiljna prica u pitanju. De nek i njima neko kaze da od njihovog RPG-a nema nista i da je to kita.

Kako je Igman tokom rata proizveo 100 miliona komada municije?

Da ja tebe nasavjetujem...Da ti za svoje tvrdnje i argumente pocnes koristiti neke reference. Nesto crno na bijelo sto je relevantno. Ovako bez ikakve reference si samo neozbiljan ucesnik na temi. Fino ti kazem bez ikakvog podjebavanja daj tablicu sa specifikacijama osnovnih barutnih punjenja i baruta koji se koriste u proizvodnji projektila za RPG. Ti nista, napravi se i corav i glup, a ne vjerujem da si toliko glup. Ili si lijen da sam nadjes referencu ili si fakat ogranicen.
Pa ja tebe eksperta pitam po cemu je poseban - jer moze tamam toliko koliko i svi ostali RPGovi. Opet ti u tudje ime mister glasnogovornik :lol: ko sta kakvo puno ime dje kud ?? Ko se omalovazava na koji nacin ? Ko je sta rekao osim tebe sto si nalupao svasta nesto.

Cek kazes ne pune se neka barutna (paradox :lol: ) punjenja nitroceluloznim barutom (paradox :lol: ) - pa onda kazes koriste nitrocelulozni barut (paradox) - sto valjda znaci da pune nitrocelulozom (barutom nitroceluloznim - paradox :lol: ) / Ne znam jel primjecujes ali u istoj recenici sam sebe pobijas.

"nitroglicerinski barut" - pa kako to crni marko :lol: kako nitroglicerin i barut u isto vrijeme (isto situacija sa nitrocelulozom) - i vidi sad , otvorio sam jedan primarni pogon koji je upravo sadrzavao nitroglicerinske listice - pazi sada , jel znas kako to izgleda ?

Da tvrdim da su svi primarni pogoni (boosteri) za rpg rakete iste sto se tice dimenzija i potisne sile - svaki se moze zavrnuti na svaku raketu, sto ti je prikazano na mnogobrojnim slikama,dijagramima - pa onda i objasnjeno zbog kojeg razloga - pa onda i jos pojednostavljeno informacijama o pocetnim brzinama razlicitih tipova raketa. Sada da trazim koliko energije oslobadja primarni pogon neda mi se - jer jel ocekujem da ti posto ti sve ovo nije dovoljno tvrdis nesto drugo - pa onda mogao bi da malo ojacas tu svoju tezu da imas primarne pogone razlicitih snaga za rpg rakete - sta mislis o tome ?? :lol:

Recimo znas interesantno opet kako stavljas sliku tipova baruta na kojoj ti stoji nekoliko tipova raketa za rpg - medjutim kada bi se malo otpetljao iz vlastitih pokusaja da se iscupas i napravis da znas o cemu pricas - promice ti cinjenica da opet - primarni pogon/barutno punjenje ide na svaki tip rakete - tako da tu slicicu sto si postavio mozda ti moze da insinuira da se radi u sekundarnom pogonu jer pazi sada navode raketu tip pa onda barut a u slucaju primarnog pogona tip rakete je nebitan- ako malo pocnes da kontas / cak i kada to nebi bio slucaj tip baruta opet nebi igrao ulogu u snazi primarnog pogona jer snaga bi morala biti ista (jer po 149 put RPG je projektovan da podnosi odredjene pritiske te su napravili standardizovani primarni pogon koji se proizvodi u brdo zemalja ) kao sto je ista i kada se koristi nitroceluloza nitroglicerin.

Cek cek za primarno barutno punjenje - kazes da nije tacno da je relativno lako (sa naglaskom na relativno) a jel ti ono ne napisa da se za granate mescini to proizvodilo u ratu (isti tip baruta) ? Dalje pored ovog sad napisanog poenta nije bila u tezini toga - nego od svih komponenti ekspolozivnih tj je najjednostavnija - sta ce u glavu rateke (ah zaboravi danas si napisao vitezit i azotara ima eksploziv ide u 3 smjene)

Sto se tice omalovazavanja - pa koliko sam ja primjetio ti ihihi lupas oko Srbijanske namjenske industrije (ili kako ono naMenska :lol: ) a kod nas tehnologije sijevaju , to proizvodnja eksploziva,barutane,transporteri,agl ovi,samohodne haubice na traci, dronovi u planu i tako.

Ko je rekao da nema od njihovog RPGa nista (k*ta kako ti kazes) de samo citiraj - ako nije tesko, mescini da si vjernik ? Pa ono nebi trebalo da lazes :D mada sam se par puta zapitao , ali reko ma ne laze gdje ce to :D Nego sam na tvoje preuvelicavanje posebnosti naseg RPGa jer je valjda nas a poseban je u tome jer je napravljen boljim procesom i tako - a efekat i upotreba... ista - ja pitam sta to ne moze uraditi RPG proizveden starim procesima sto moze "novi" rpg (to kompleksno oruzje)

Koliko je igman proizveo - 100 mil jel - koliko sada proizvodi,koliko treba za potrebe nedo bog rata - moze li prozivoditi metak bez da se neka sirovina ili dio istog uvozi iz inostranstva ?

Nisam se ja nista napravio nego sam ti odgovorio i predstavio informacije (pored svog licnog iskustva) koje je veoma veoma lako shvatiti - ako se zeli shvatiti - sto ti ne zelis jer pricas ovako kao i cesto o stvarima o kojim ne znas (preuvelicavas i tako) pa onda posle te vrdaj lijevo vrdaj desno - umjesto jednostavno da ne postavis ti specifikacije i slike razlicitih primarnih pogona - boostera - barutnih punjenja ili kako hoces da zoves tu komponentu i dokazes da za rpg rakete postoje ista sa razlicitim snagama - sto bi pobilo sve ono sto sam ja postavio-napisao itd pa cak i zdrav razum iz razloga koje sam takodje naveo a to su nisani,balistika itd.

I jedini koji preskace pitanja si ti - eto imas ih desetak koja su ti promakla siguran sam sasvim slucajno u poslednjih par strana, kao ona o apfsds tezini granate,zasto AP metak steti cijevi,zasto se prlja vise cijev od "tromblonskog punjenja" , jesi li drzao/sklopio rpg raketu ili ispalio istu itd itd imas tih pitanja koja ti izmicu pocesto. :D
Guadalajara

#15938 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 22/02/2022 00:37 Da tvrdim da su svi primarni pogoni (boosteri) za rpg rakete iste sto se tice dimenzija i potisne sile - svaki se moze zavrnuti na svaku raketu, sto ti je prikazano na mnogobrojnim slikama,dijagramima - pa onda i objasnjeno zbog kojeg razloga - pa onda i jos pojednostavljeno informacijama o pocetnim brzinama razlicitih tipova raketa. Sada da trazim koliko energije oslobadja primarni pogon neda mi se - jer jel ocekujem da ti posto ti sve ovo nije dovoljno tvrdis nesto drugo - pa onda mogao bi da malo ojacas tu svoju tezu da imas primarne pogone razlicitih snaga za rpg rakete - sta mislis o tome ?? :lol:

Cek cek za primarno barutno punjenje - kazes da nije tacno da je relativno lako (sa naglaskom na relativno) a jel ti ono ne napisa da se za granate mescini to proizvodilo u ratu (isti tip baruta) ? Dalje pored ovog sad napisanog poenta nije bila u tezini toga - nego od svih komponenti ekspolozivnih tj je najjednostavnija - sta ce u glavu rateke (ah zaboravi danas si napisao vitezit i azotara ima eksploziv ide u 3 smjene)

Sto se tice omalovazavanja - pa koliko sam ja primjetio ti ihihi lupas oko Srbijanske namjenske industrije (ili kako ono naMenska :lol: ) a kod nas tehnologije sijevaju , to proizvodnja eksploziva,barutane,transporteri,agl ovi,samohodne haubice na traci, dronovi u planu i tako.

Ko je rekao da nema od njihovog RPGa nista (k*ta kako ti kazes) de samo citiraj - ako nije tesko, mescini da si vjernik ? Pa ono nebi trebalo da lazes :D mada sam se par puta zapitao , ali reko ma ne laze gdje ce to :D Nego sam na tvoje preuvelicavanje posebnosti naseg RPGa jer je valjda nas a poseban je u tome jer je napravljen boljim procesom i tako - a efekat i upotreba... ista - ja pitam sta to ne moze uraditi RPG proizveden starim procesima sto moze "novi" rpg (to kompleksno oruzje)

Koliko je igman proizveo - 100 mil jel - koliko sada proizvodi,koliko treba za potrebe nedo bog rata - moze li prozivoditi metak bez da se neka sirovina ili dio istog uvozi iz inostranstva ?

Nisam se ja nista napravio nego sam ti odgovorio i predstavio informacije (pored svog licnog iskustva) koje je veoma veoma lako shvatiti - ako se zeli shvatiti - sto ti ne zelis jer pricas ovako kao i cesto o stvarima o kojim ne znas (preuvelicavas i tako) pa onda posle te vrdaj lijevo vrdaj desno - umjesto jednostavno da ne postavis ti specifikacije i slike razlicitih primarnih pogona - boostera - barutnih punjenja ili kako hoces da zoves tu komponentu i dokazes da za rpg rakete postoje ista sa razlicitim snagama - sto bi pobilo sve ono sto sam ja postavio-napisao itd pa cak i zdrav razum iz razloga koje sam takodje naveo a to su nisani,balistika itd.

I jedini koji preskace pitanja si ti - eto imas ih desetak koja su ti promakla siguran sam sasvim slucajno u poslednjih par strana, kao ona o apfsds tezini granate,zasto AP metak steti cijevi,zasto se prlja vise cijev od "tromblonskog punjenja" , jesi li drzao/sklopio rpg raketu ili ispalio istu itd itd imas tih pitanja koja ti izmicu pocesto. :D
Pa zar nismo ravnopravni ucesnici na forumu i na temi ? Ili mislis da neko ovdje ima neke vise funkcije od obicnih forumasa? Ako si to mislio pogresno si ocito mislio. :lol:

Znaci ti si negdje procitao da je nitroceluloza i nitroglicerin isto. Dobro ti si to rekao! :lol:

I ti sad o listicima a nigdje listica vec trakice. Jos ti fino ljudi iz barutane u Lucanima napisali :lol:
Ne moras ispravno pisati radi mene, vec zbog ovih koji te citaju.

Sve sto su konkreno napravili u NI u Srbiji nisam ja nista omalovazao. Kupili masine za ovo - OK. Kupili masine za ono - OK. Cak sam ja postavio na temu njihovu kovacku bateriju od 155mm na temu. Cudo ti strucnjak nisi postavio...Sto li kad se razumijes?

Strategijom razvoja NI, sve firma iz grupacije NI imaju skladista za proizvodnju odredjene kolicne NVO. Privatne firme poput PTG-a, Pobjede-Rudet, AC Unity mogu lagerovati koliko hoce sirovina i koliko imaju finansijskih sredstava. Igman ima i novo i dodatno skladiste repromaterijala.

Nema ovdje nikakvog vrdanja osim tvojeg jer ne znas da odgovoris na pitanje. A ja sam te pitao bez ikakvog podjeb*avanja na temi. Bez potrebe za ulazenja u dublju diskusiju i da ne peglam sa komparacijama sa drugim proizvodjacima baruta. I fino ti postavim screenshot sa weba od barutane iz Lucana i fino ti sve nadjem, gdje se fino navodi koje barute koriste. I pored te bitne informacije nisi znao da das koliko-toliko konkretan odgovor.

Zdrav razum kazes..nista matematika, hemija...sto? kako ? zbog cega ? nisi bio dobar u skoli i na fakultetu...ha :D

Napisao si nesto i nisi postavio nikakvu referencu. To isto da sam ja pisao da Pretis ima kovacku presu, ima ovo, ima ono...A gdje je slika ? a gdje je video ? gdje je neki naucni rad ? igdje ista ?

Postavljanjem kontra pitanja neces pobjeci od mojeg pitanja ;-)
MorningStar

#15939 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 22/02/2022 01:10
Pa zar nismo ravnopravni ucesnici na forumu i na temi ? Ili mislis da neko ovdje ima neke vise funkcije od obicnih forumasa? Ako si to mislio pogresno si ocito mislio.

Znaci ti si negdje procitao da je nitroceluloza i nitroglicerin isto. Dobro ti si to rekao! :lol:

I ti sad o listicima a nigdje listica vec trakice. Jos ti fino ljudi iz barutane u Lucanima napisali :lol:
Ne moras ispravno pisati radi mene, vec zbog ovih koji te citaju.

Sve sto su konkreno napravili u NI u Srbiji nisam ja nista omalovazao. Kupili masine za ovo - OK. Kupili masine za ono - OK. Cak sam ja postavio na temu njihovu kovacku bateriju od 155mm na temu. Cudo ti strucnjak nisi postavio...Sto li kad se razumijes?

Strategijom razvoja NI, sve firma iz grupacije NI imaju skladista za proizvodnju odredjene kolicne NVO. Privatne firme poput PTG-a, Pobjede-Rudet, AC Unity mogu lagerovati koliko hoce sirovina i koliko imaju finansijskih sredstava. Igman ima i novo i dodatno skladiste repromaterijala.

Nema ovdje nikakvog vrdanja osim tvojeg jer ne znas da odgovoris na pitanje. A ja sam te pitao bez ikakvog podjeb*avanja na temi. Bez potrebe za ulazenja u dublju diskusiju i da ne peglam sa komparacijama sa drugim proizvodjacima baruta. I fino ti postavim screenshot sa weba od barutane iz Lucana i fino ti sve nadjem, gdje se fino navodi koje barute koriste. I pored te bitne informacije nisi znao da das koliko-toliko konkretan odgovor.

Zdrav razum kazes..nista matematika, hemija...sto? kako ? zbog cega ? nisi bio dobar u skoli i na fakultetu...ha

Napisao si nesto i nisi postavio nikakvu referencu. To isto da sam ja pisao da Pretis ima kovacku presu, ima ovo, ima ono...A gdje je slika ? a gdje je video ? gdje je neki naucni rad ? igdje ista ?

Postavljanjem kontra pitanja neces pobjeci od mojeg pitanja
Vidi ja ocekivao nesto konkretno, te odgovore na ova mnogobrojna pitanja koja ti upucujem vezano za tvoje tvrdnje jer ipak usvajam znanje od eksperta tj. tebe - kad ono porco dieu sto bi rekli italijani :mrgreen: .

Nemam pojma o cemu pricas i na sta mislis sa tim "neki ovdje imaju vise funkcije" o cemu ti ?

Ko je napisao da je nitroceluloza i nitroglicerin isto - moze samo quote , ono ipak ti si ono vjernik a ja nevjernik - a znamo da vjernici nece slagiti jel tako , pa de izvoli :D

A jesi me zafrkao :lol: "nisu listici nego trakice" pa tako sam se izrazio listic - ko wrigley zvaka listic samo tanje i duze - duguljasto pravougaonog oblika i hvala im ti sto su mi rekli kako to izgleda iz barutane u lucanima jer ja to nisam recimo vidio nakon sto nisam na jednom boosteru koji je bio malo ostecen poderao karton da vidim sta ima unutra (znatizelja sta ces :mrgreen: ) da nebi tih iz te barutane kako bi ja tebi to napisao, sreca oni mi objasnise.
Nego sta si ti postavio sa stranice te barutane - de mi pojasni sta si ti postavio sto ukazuje da primarni pogon za sve rpg rakete nije iste snage,dimenzija itd tj. da nije standardan serijski (za materijal unutra smo vec utvrdili da se moze raditi o razlicitim nitroceluloza,nitroglicerin,barut itd)-sto opet ne mijenja ispred zagrade navedeno)- ajde samo mi pojasni.Da ne znam bolje rekao bi da vrdas migoljis :D

Ma kakvi nisam bio dobar na fakultetu evo sada srecom vidi forumi pa imam priliku da pricam sa ekspertima poput tebe , a zdrav razum pa dobro sad to je neophodno za bilo koje znanje,nauku i tako ... valjda - a mozda i ne treba :D

Nikakvu referencu osim slika kako razlicite rakete rpg-a a isti primarni pogoni navrnuti na sve, pa onda inicijalne brzine raketa (tu sam se jos oslonio i na zdrav razum moguce greska :lol: )

I vidi sada, broj pitanja se nakuplja jer u svakom postu pises, pa onda na upite oko pisanja... samo ti vecina stvari ili izmakne odma ili kad se malo vise udje u temu samo nestanu ta pitanja kao da nikada nisu ni postojala - ono zatvoris oci i nema pitanja, skrolas malo dole i pitanje nestaloooo bravo :lol:

Mislim jasno je tebi sve , ali ti je narusen proizvod kojeg prodajes ovako po temi a taj proizvod se zove "ja sam ekspert" pa tako zavrsis u temama rpg raketa,apfsds projektila,ap municije itd pa onda kad se malo oko tih tema zaprica onda pocne stojadin da skripi otpadaju djelovi sa eksperta :D poput evo ovoga o kojem sad pricamo a to je cinjenica da nisi ni znao da raketa za rpg je zapravo sastavljena iz dva stepena tj. ima dva pogona / ali to te nije naprimjer sprijecilo da vrsis ekspertizu RPGa i zasto je bitan izdrzljiviji lanser pa si bubnuo za pritiske neznajuci da opet , primarni pogon tj. sila,dimenzije itd istog su standardne.
Necemo opet kao sto sam vec spomenuo ni poceti o cinjenici da je RPG bestrzajno oruzje sto bi ti jos jednu lampicu trebalo upaliti koliko apsurdna je"ekspertiza" razloga zasto je RPG iz TRZ napravljen novijim procesom.

I de bolan nakupilo ti se svasta a tebi postovi sve siromasniji i kraci :D :D
GOLDZEN

#15940 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by GOLDZEN »

Mogli bi ovdje malo moderatori intervenisati poyy
Hrmpallier

#15941 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Booster - startni raketni motor ( u JNA terminologiji )
Sustainer - marševski r. m. u istoj terminologii

U žaru borbe, niko da mi objasni ono što sam pitao, a čini mi se interesantno.

Još jednom: zašto strog zahtjev za cijev VBR-a ili RPG-a, kada je sila koaksijalna sa cijevi, a izgaranje reativno dug proces u odnosu na eksploziju, pa je još i cijev sa zadnje strane otvorena.

Da li zbog nabrojanog stvarno ima potrebe za nečijim ozbiljnijim od neke komercijalne cijevi iz bolje opremljene gvožđare, ili je to zbog "naprednih tehnologija" koje smo jel'te mi, u BiH razvili ?
MorningStar

#15942 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Hrmpallier wrote: 22/02/2022 09:27 Booster - startni raketni motor ( u JNA terminologiji )
Sustainer - marševski r. m. u istoj terminologii

U žaru borbe, niko da mi objasni ono što sam pitao, a čini mi se interesantno.

Još jednom: zašto strog zahtjev za cijev VBR-a ili RPG-a, kada je sila koaksijalna sa cijevi, a izgaranje reativno dug proces u odnosu na eksploziju, pa je još i cijev sa zadnje strane otvorena.

Da li zbog nabrojanog stvarno ima potrebe za nečijim ozbiljnijim od neke komercijalne cijevi iz bolje opremljene gvožđare, ili je to zbog "naprednih tehnologija" koje smo jel'te mi, u BiH razvili ?
I ja cekam odgovor na to isto pitanje (sta je to razlika izmedju "starog" i "novog" rpg-a u smislu funkcije) al izgleda da je ekspert "u poslu" sto bi rekli :D
dragonz

#15943 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by dragonz »

https://www.tacno.net/sarajevo/unistava ... dino-zrak/

Izvještaj Finansijske policije - https://disk.yandex.com/i/2huU03As1EpVFw
Sve mašine su kupljene bez javnog konkursa, bez specifikacije od strane razvoja i šefa mašinske proizvodnje, mašine došle bez dokumentacije i uputstva za rukovanje.
A cijena je preuveličana a mašine jedva rade.
Škobo Habu

#15944 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Škobo Habu »

Naša Namjenska Industrija by Gvadalahara. :lol:

]
archi_a

#15945 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Konstruktori ovog RPG-a tvrde da bacač može izdržati više od 1000 ispaljivanja, što je velika prednost u odnosu na slične proizvode drugih proizvođača. Ovo standardno protuoklopno oružje za višekratnu upotrebu lansera ima efektivni domet od 800 metara kod statičnih meta, dok mete u pokretu pogađa raketom na udaljenosti od 400 metara.
Nastao je na temelju bacača RPG-7 sovjetske proizvodnje koji se proizvodio u nekadašnjem zavodu bivše JNA - TRZ-u Hadžići. Riječ je o bacaču kalibra cijevi lansera 40 milimetara koji bojevom glavom probija homogenost čelika do 600 milimetara. Rakete koje koristi mogu biti probojne, fragmentacijske i termobarične, a koristi i optički nišan domaće proizvodnje.
Ako se malo zarovimo, naći ćemo podatak da su rpg oružja, kao protuoklopna oružja za višekratnu upotrebu specifična i po tome što za razliku od nekih drugih mogu više puta da se koriste za ispaljenje :D pa čak (zamislite sad) i 400 do 800 puta (zavisno od modela), onda je sasvim jasno zašto proizvođač u ovom slučaju ide i sa naglašavanjem poruke o načinu proizvodnje same cijevi i izdržljivosti ovog rpg-a iz TRZ-a.
A vi sad naklikajte još dvije tri stranice u raspravi, pokušavajući da "srušite" ili "omalovažite" NI BiH. :lol:
MorningStar

#15946 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

archi_a wrote: 22/02/2022 11:33
Konstruktori ovog RPG-a tvrde da bacač može izdržati više od 1000 ispaljivanja, što je velika prednost u odnosu na slične proizvode drugih proizvođača. Ovo standardno protuoklopno oružje za višekratnu upotrebu lansera ima efektivni domet od 800 metara kod statičnih meta, dok mete u pokretu pogađa raketom na udaljenosti od 400 metara.
Nastao je na temelju bacača RPG-7 sovjetske proizvodnje koji se proizvodio u nekadašnjem zavodu bivše JNA - TRZ-u Hadžići. Riječ je o bacaču kalibra cijevi lansera 40 milimetara koji bojevom glavom probija homogenost čelika do 600 milimetara. Rakete koje koristi mogu biti probojne, fragmentacijske i termobarične, a koristi i optički nišan domaće proizvodnje.
Ako se malo zarovimo, naći ćemo podatak da su rpg oružja, kao protuoklopna oružja za višekratnu upotrebu specifična i po tome što za razliku od nekih drugih mogu više puta da se koriste za ispaljenje :D pa čak (zamislite sad) i 400 do 800 puta (zavisno od modela), onda je sasvim jasno zašto proizvođač u ovom slučaju ide i sa naglašavanjem poruke o načinu proizvodnje same cijevi i izdržljivosti ovog rpg-a iz TRZ-a.
A vi sad naklikajte još dvije tri stranice u raspravi, pokušavajući da "srušite" ili "omalovažite" NI BiH. :lol:
Prvo , znam vec tvoj "stav" koji otprilike ide - bilo sta sto nije hvalospjev, nagadjanje o pravljenu ovoga i onoga te ruzicasta slika namjenske industrije = omalovazavanje / naravno ne zaboravi da svako ko postavi neko pitanje a koje nije pompezno lupanje u vecini slucajeva ( a evo par primjera lupanja od kolege glad ti na prethodnim stranama pocevsi od ap municije preko apfsds granata do tri barutane i vitezita u punom pogonu , prototipa agl samo sto nisu u serijsku itd itd) jeste jednko guslar,cetnik,uzp ili sta vec.

To je jedno stanje pomracenja uma gdje kritike i osvrta na realnost nema nego se konverzacije vode na nivou 15 godisnjaka koji se krenuo loziti na nacionalizam.

E sad da oko tehnickog dijela - moze izdrzati cak 1000 ispaljenja - mozes li navesti a koliko to "obicni stari" rpg moze da izdrzi ispaljenja.

Jer recimo evo na ovoj slici je jedan koji izgleda veoma lose odrzavan, ispalio bog zna koliko raketa i rokaj.

Image

E sad dalje elaboracija
-- proizvodnja rpg lansera je dobra stvar , sve sto se proizvede domace super.

-- proizvodnja rpg lansera nije nesto posebno ni u blizu, na svijetu ih pravio ko je stigao 10 ak i vise miliona lansera nastancano / sto se tice odbrane problem bi po prilici bio druge prirode a to su rakete (ali eno gladijara rece imamo 3 barutane, vitezit radi punom parom, azotaru tako da nema frke mozemo i raketu proizvesti siguran sam cas posla).

Sad mali i osvrt na tekst koji si quatao - kaze bojevom glavom probojnost 600 mm rha - ok samo fali jos kojom bojevom glavom tj kojom raketom - jer probojnost ne zavisi od lansera jelde ?

I addendum na tvoju malu pametnu upadicu "mogu vise puta da se koriste za ispaljenje :D " hvala na toj vrijednoj informaciji - i da te pitam jel tebi posluzila ona kako otkociti m4/m16 jer ako se sjecam dobro malo si se nesto brkao oko gdje safe-fire-auto / pa da ti nebi junacki juris a ono ... :wink:
archi_a

#15947 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Majstore, jedno je iznijeti stav, kritiku, a drugo nakucati tri, četiri, pet stranica na forumu, u toku cijelog dana, od ujutru do naveče na temu nekog proizvoda. To je, malo je reć, bolesno. Neću ja raspravljati sa tobom, al je očigledno da si se pronašao iako te nisam imenovao. Vezano za kvalitet, izdržljivost i otpornost, to je objašnjenje proizvođača i na kraju samog korisnika proizvoda, neću ja ulaziti u raspravu sa konstruktorima. Kada govoriš o ispravnosti i mogućnostima nekog proizvoda postavljajući sliku rpg-a negdje iz somalije.... Da, vjerovatno možeš ispaliti projektil i iz nekog oružja koje je "malo" oštećeno, izrabljeno ili kojem fali neki dio, a tu već govorimo o sigurnosti operatora koji vrši ispaljenje i ulazimo u sferu rasprave koja država ili koja vojska kako pristupa sigurnosti svojih pripadnika. Ona koja brine o svojim postrojbama će se vjerovatno odlučiti da kupi nov, siguran i izdržljiv proizvod, ako se već odluči na kupovinu i ima budžet za tu kupovinu.
U svakom slučaju, obradovala me je informacija o mogućnostima proizvodnje rpg-a u Bosni i Hercegovini, pogotovo kada se prisjetim koliko nam je značilo posjedovanje ovakvog primjerka na određenom ratištu u toku agresije na našu državu.
P. S. Naveo sam koliko slični proizvodi imaju zagarantovanih ispaljenja, a koja se podvode pod sigurno korištenje oružja. (400-800, zavisno od modela). Izvoli istražuj ako te interesuje, a vidim da si stvarno zagrizao da nešto "dokažeš". Šta god? :wink:
plavi_E

#15948 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by plavi_E »

Na rijetko jojem forumu se podere vise konjskih repnih dlaka kao na ovom forumu i na ovoj temi.
MorningStar

#15949 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

archi_a wrote: 22/02/2022 12:58 Majstore, jedno je iznijeti stav, kritiku, a drugo nakucati tri, četiri, pet stranica na forumu, u toku cijelog dana, od ujutru do naveče na temu nekog proizvoda. To je, malo je reć, bolesno. Neću ja raspravljati sa tobom, al je očigledno da si se pronašao iako te nisam imenovao. Vezano za kvalitet, izdržljivost i otpornost, to je objašnjenje proizvođača i na kraju samog korisnika proizvoda, neću ja ulaziti u raspravu sa konstruktorima. Kada govoriš o ispravnosti i mogućnostima nekog proizvoda postavljajući sliku rpg-a negdje iz somalije.... Da, vjerovatno možeš ispaliti projektil i iz nekog oružja koje je "malo" oštećeno, izrabljeno ili kojem fali neki dio, a tu već govorimo o sigurnosti operatora koji vrši ispaljenje i ulazimo u sferu rasprave koja država ili koja vojska kako pristupa sigurnosti svojih pripadnika. Ona koja brine o svojim postrojbama će se vjerovatno odlučiti da kupi nov, siguran i izdržljiv proizvod, ako se već odluči na kupovinu i ima budžet za tu kupovinu.
U svakom slučaju, obradovala me je informacija o mogućnostima proizvodnje rpg-a u Bosni i Hercegovini, pogotovo kada se prisjetim koliko nam je značilo posjedovanje ovakvog primjerka na određenom ratištu u toku agresije na našu državu.
P. S. Naveo sam koliko slični proizvodi imaju zagarantovanih ispaljenja, a koja se podvode pod sigurno korištenje oružja. (400-800, zavisno od modela). Izvoli istražuj ako te interesuje, a vidim da si stvarno zagrizao da nešto "dokažeš". Šta god? :wink:
Ja sam iznio ne kritiku nego pitanje vezano za to sto je napravljeno cudo od novog rpg lanserasvemirskim tehnologijama - u cemu je razlika izmedju tog i onog iz 1980 godine. Pa ti je kolega jaran po stavu poceo da lupa - da nije mislis da bi pisao ja ovako ??
Evo sad tvoja informacija 400-800 ispaljenja u zavianosti od modela - a novi nas rpg lanser moze i preko hiljadu , super ok znaci moze 200ak raketa vise u zivotnom vijeku ispaliti - i da je tako necu provjeravati nista - jel to ta spektakularna tehnologija i cudo ??

A zagrizao sam jer ima par ovako vas na temi koji postupate kao sto sam u postu prije naveo - tako kad ovako citam malo strane odbranbene forume i ovde otvorim pomislim jel moguce da se ovo.
archi_a

#15950 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Povećanje od 20% do 30% na izdržljivosti ili kvaliteti nekog proizvoda jeste dostignuće, bez obzira o kojem se proizvodu radilo. To samo po sebi jeste i spektakularan pomak i čudo. Ako je čovjek realan. :wink:
Druga stvar, ako već postoji neko ograničenje, da li u 400, 500, 800 ili 1000 opaljenja, znači ipak da postoje i neka sagorijevanja i opterećenja same cijevi prilikom ispaljenja projektila, a što direktno opovrgava vaša tumačenja da se radi o običnoj šupljoj cijevi iz koje se eto kao ispaljuje projektil, da se u njoj osim startnog punjenja za lansiranje ništa ne dešava, ništa važno i da je kompletan proces i sagorijevanja i eksplozije izvan same cijevi rpg-a. De se vi dogovorite, ustvari šta želite da dokažete.
Last edited by archi_a on 22/02/2022 14:25, edited 1 time in total.
Post Reply