nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#15926 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

bhnapoleon1 wrote: ma mislio sam na vozaca pežoa, da li je on prijavljen za kršenje propis
Znam na koga si mislio, ali je poenta da niko u cijeloj hampi "ne primjeti" kakve je prekrsaje napravila "zrtva", sve ostalo je puno bitnije. :-)
Ja ne znam da li je "zrtva" prijavljena. Buduci da je sve doslo do medija i da se ispitivala odgovornost drota mozda i jeste?!?!
Da bi ga papkar iz Passata prijavio on mora ili legitimisati "zrtvu", pa po povratku u svoju bazu napisati sluzbenu zabiljesku sa svim detaljima koju bi njegova administracija poslala PU u kojoj je napravljen prekrsaj koja bi pokrenula prekrsajni postupak. Druga opcija da ga zadrzi na licu mjesta i pozove nadleznu PU da posalje patrolu, a onda opet u bazi pisati sluzbenu zabiljesku sta i kako. Vjeruj, to nece napraviti nijedan drot kojem ispisivanje naloga nije u nadleznosti, ako se bas nekome nije naklatio na kosti.
zdruzdjo

#15927 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

tempuser wrote:...... U cijeloj prici postoji odgovornost vozaca vozila sa pravom prvenstva da svoje "privilegije" iskoristi na nacin da nikog ne ugrozi, ......
Upravo si sam odgovorio na strucan nacin ono sto pokusavam da ti kazem.

Druga stvar
JA nigdje nisam rekao da se ne sklanjam vozilima sa blinkerima i da ih ignorisem niti da treba to raditi.
Kazem da cu to uvijek uraditi jer nisam rogat niti znam zasto njemu rade blinkeri.
Ali to NECU uraditi nikad ako to iziskuje da tim postupkom stavim sigurnost na panj onoga sto vidim na retrovizoru u djecijoj stolici iza suvozacevog sjedista u svom autu ili da cu ugroziti nekoga ko je u tom trenutku zajedno sa mnom na cesti. pjesak ili vozac. Cim se steknu normalni i sigurni uslovi, bez imalo dvoumljenja cu se skloniti i propustiti.

Nazalost ta nasa sklanjanja blinker-hadzijama su otisla do onoga: das prst, hoce ruku. Tako da sada se vecina njih ponasa na nacin da te aman sile da sidjes sa ceste da bi on prosao. Ili ti masu da prodjes na crveno i zajases na pjesacki.
Hocu jos reci da nekada jednostavno ne mozemo ispunjavati zelje njih ma koliko oni to zeljeli.

A sto se tice ovog snimka u zivinicama: drot seljak da ne moze biti veci.
Njegov postupak sasvim opravdan. Zakonski. Cak sta vise, nisu ni bili nesmotreni. E sad nacin obracanja je za nekog disciplinskog ukora. Ali zivimo tu gdje zivimo i utopijski bi bilo traziti da su nam policijska tjela kulturna u obracanju.
A snimatelj je bio za zestokog kaznjavanja jer je on napravio brat bratu 10-ak zestokih prekrsaja.
tempuser

#15928 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

zdruzdjo wrote:
tempuser wrote:...... U cijeloj prici postoji odgovornost vozaca vozila sa pravom prvenstva da svoje "privilegije" iskoristi na nacin da nikog ne ugrozi, ......
Upravo si sam odgovorio na strucan nacin ono sto pokusavam da ti kazem.

Druga stvar
JA nigdje nisam rekao da se ne sklanjam vozilima sa blinkerima i da ih ignorisem niti da treba to raditi.
Kazem da cu to uvijek uraditi jer nisam rogat niti znam zasto njemu rade blinkeri.
Ali to NECU uraditi nikad ako to iziskuje da tim postupkom stavim sigurnost na panj onoga sto vidim na retrovizoru u djecijoj stolici iza suvozacevog sjedista u svom autu ili da cu ugroziti nekoga ko je u tom trenutku zajedno sa mnom na cesti. pjesak ili vozac. Cim se steknu normalni i sigurni uslovi, bez imalo dvoumljenja cu se skloniti i propustiti.

Nazalost ta nasa sklanjanja blinker-hadzijama su otisla do onoga: das prst, hoce ruku. Tako da sada se vecina njih ponasa na nacin da te aman sile da sidjes sa ceste da bi on prosao. Ili ti masu da prodjes na crveno i zajases na pjesacki.
Hocu jos reci da nekada jednostavno ne mozemo ispunjavati zelje njih ma koliko oni to zeljeli.

A sto se tice ovog snimka u zivinicama: drot seljak da ne moze biti veci.
Njegov postupak sasvim opravdan. Zakonski. Cak sta vise, nisu ni bili nesmotreni. E sad nacin obracanja je za nekog disciplinskog ukora. Ali zivimo tu gdje zivimo i utopijski bi bilo traziti da su nam policijska tjela kulturna u obracanju.
A snimatelj je bio za zestokog kaznjavanja jer je on napravio brat bratu 10-ak zestokih prekrsaja.
Bogati, koji dio "niko ne ocekuje od tebe da ugrozis svoju bezbjednost", da se bezglavo bacas sa ceste, prolazis kroz crveno i pjesake nije jasan?
Sve sto trebas su dva bezbjedna poteza koja u svakoj situaciji u 30m mozes uraditi, pustiti nogu s gasa i pomjeriti se udesno sto vise mozes, a da si bezbjedan. Ako on i pored toga nema prostora to je njegov problem, ti si uradio sve sto te zakon obavezuje.
Ako ti nije jasno, pogledal snimak papka u passatu na 0:19 i vidi sta covjek u P-206 radi, dok srebreni Go-IV i Pug 307 SW ne rade tj ne postuju propise.
Sto se razmjera blinkeranja tice, Japanac je apsolutno upravu, ali protiv toga se ne treba boriti ingnorisanjem propisa, nego nadjes stranku koja ce predloziti i progurati izmjenu zakona da se vozila pod pratnjom i policijska zastita dodijeli samo par ljudi, svi ostali obicni sluzbeni auti na kojima ne smije biti blinker ai putuj Igumane. Ovo sto se sad "propagira" je isto kao kad bi prestali placati doprinose jer budzetlije imaju prevelike plate.
zdruzdjo

#15929 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

tempuser wrote:
Ako ti nije jasno, pogledal snimak papka u passatu na 0:19 i vidi sta covjek u P-206 radi, dok srebreni Go-IV i Pug 307 SW ne rade tj ne postuju propise......
Pa lik je u 206-ici to fino mogao uraditi jer je pored sirine asfalta imao dobrih 50-ak cm pored pa da se skloni i u tom momentu u lijevoj traci nema nikoga. Ova dvojica sta je god razlog, njihov je i ne pravdam ga.

Ovaj u mom slucaju je mahao(isaretio) peugu da ide dalje i blicao. On nije ima
Fakat frajer u peugu bi se mozda i mogao skloniti malo desno. Mozda do auta do njega ali onda bi se i ovi svi lijevo morali doooobro ispomjerati da bi njemu napravili mjesta. I sigurno bi neko morao!!!! Izaci na pjesacki. Ne znam ko je bio dalje ispred niti sam gledao, ali ima i sirokih auta. Znaci isao je na to "napravi prekrsaj pa da ja prodjem".
I jos jedna veoma vazna stvar. To nije bio neki "konvoj" od dva-tri auta pod blinkerima. Jedan jedini "lone-rider". Sto ce reci veeeelika sansa da je bila zurba na burek. Kad idu neki vip clanovi vlade, ministri i sl. obicno su tu dva i vise auta.
tempuser

#15930 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

zdruzdjo wrote:
Pa lik je u 206-ici to fino mogao uraditi jer je pored sirine asfalta imao dobrih 50-ak cm pored pa da se skloni i u tom momentu u lijevoj traci nema nikoga. Ova dvojica sta je god razlog, njihov je i ne pravdam ga.

Ovaj u mom slucaju je mahao(isaretio) peugu da ide dalje i blicao. On nije ima
Fakat frajer u peugu bi se mozda i mogao skloniti malo desno. Mozda do auta do njega ali onda bi se i ovi svi lijevo morali doooobro ispomjerati da bi njemu napravili mjesta. I sigurno bi neko morao!!!! Izaci na pjesacki. Ne znam ko je bio dalje ispred niti sam gledao, ali ima i sirokih auta. Znaci isao je na to "napravi prekrsaj pa da ja prodjem".
I jos jedna veoma vazna stvar. To nije bio neki "konvoj" od dva-tri auta pod blinkerima. Jedan jedini "lone-rider". Sto ce reci veeeelika sansa da je bila zurba na burek. Kad idu neki vip clanovi vlade, ministri i sl. obicno su tu dva i vise auta.
Pogledaj bolje, Peugeot se pomjerio unutar trake do bocne linije, nista dalje do toga, tako da je prica o prostoru pored asfalta nidge veze. Naveo sam ti sirinu trake, u gradu 2,75, na otvorenoj cesti i vise, tako da uvijek imas prostora da se pomjeris, bez obzira, desna traka na Otici ili magistrala u Zivinicama.

Image

Kao sto napisah, da su se svi ispomjerali, a blinkerdzija nije mogao proci to je njegov i samo njegov problem, sto nije bolje procjenio jer mu je to u opisu posla.
Vezano za tu jos jednu vaznu stvar... U stilu najvecih forumskih i cestovnih pravnika analiziras necega sto ne mozes znati, a i da znas za tebe kao vozaca ne predstavlja nikakvu razliku. Cisto da znas da imas gro onih cija je pratnja s njima u jednom autu policije koje je, jelte, vozilo s pravom prvenstva.
relax11

#15931 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by relax11 »

Necu ti se skloniti nikad :D
славянин

#15932 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by славянин »

Mene ako stignu vala stacu odma pored ceste :D :lol:

Salu na stranu, sumnjam da ima iko problem sa autoritetom i drzavom.. ali sve to je odgovornost i razum da se koristi a ne divljanje od strane drzavnog aparata.Kako da covjek postuje te blinkere kada isti divljaju bez potrebe i nerijetko bez logikom opravdanih razloga osim prosipanja sile.Ne razumijem da svaki ministar,poslanik sta vec ne ima pratnju (a mislio svi u Sarajevu iznajmljuju stanove i naplacuju odvojeni zivot i ostale .. potrebstine) Sve to - pa jeli moguce da je dopusteno da se ugrozava saobracaj i rizikuje pogibija ljudi radi pola sata sto ce ranije neki vazni i zaposleni ministar poslanik savjetnik stici kuci ? Ici magistralom 100 na sat i preticati po punoj liniji je ugrozavanje ljudskih zivota - Ali kao kada se neko pozali na to i prezire takve stvari onda ispade 'krkan sto ne postuje zakon i autoritet" ...
zdruzdjo

#15933 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

tempuser wrote:
Pogledaj bolje, Peugeot se pomjerio unutar trake do bocne linije, nista dalje do toga, tako da je prica o prostoru pored asfalta nidge veze. Naveo sam ti sirinu trake, u gradu 2,75, na otvorenoj cesti i vise, tako da uvijek imas prostora da se pomjeris, bez obzira, desna traka na Otici ili magistrala u Zivinicama.

Image

Kao sto napisah, da su se svi ispomjerali, a blinkerdzija nije mogao proci to je njegov i samo njegov problem, sto nije bolje procjenio jer mu je to u opisu posla.
Vezano za tu jos jednu vaznu stvar... U stilu najvecih forumskih i cestovnih pravnika analiziras necega sto ne mozes znati, a i da znas za tebe kao vozaca ne predstavlja nikakvu razliku. Cisto da znas da imas gro onih cija je pratnja s njima u jednom autu policije koje je, jelte, vozilo s pravom prvenstva.
Kazem da je imao mjesta i pored asfalta za eventualno siguran manevar jer desno od njega je 50-ak cm nicega pa onda tek kraj pa tek onda nesto. Znaci nema opasnosti niti drugog auta sa desne strane.
Eto ja ti kazem da fakat ovaj peug iz mog primjera nije imao bas puno prostora za manevar osim naprijed. I ovaj je to vidio pa je pokusao sa onom "ako prodje"
Nevazno.

Za burek se malo vise zajebavam. Ja ti kazem, cak i jedan lone rider sa blikerima bi meni bio dovoljan razlog da se na sigurnom mjestu sklonim da prodje.

Samo sljedeci put, law abiding citizen-e, u slicnoj situaciji u kojoj si se nasao u nedima filipovica postupi po zakonu prije nego izadjes sa sporedne ulice na cestu sa prvenstvom i uvjeri se da je to sigurno. Izvedi saputnika iz auta da te navigira. Nije tvoj problem sto neko je parkirao auto na nedozvoljeno, a neko drugi vozi kroz naseljeno 80km/h i tako krse zakon. Ako ne mozes to uraditi sigurno, onda nazovi policiju i sacekaj da dodju pa da nepropisno parkiranom zakace kaznu a tebe bezbjedno izvedu.
To se ocekuje od tebe ako nista u ogledalu jer furas taj film i propagiras ga.
Ja ne tvrdim da sam to ja. Niti sam ikada bio.

EOD sa moje strane.
Travnički Noćni Šetač

#15934 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Travnički Noćni Šetač »

Pošto sam danas bio u situaciji da propustim vozilo sa pravom prvenstva prolaza dok je davalo svjetlosne i zvučne znakove, ja bi kao doprinos ovoj temi pokazao kako sam to uradio... Vjerujem da je bilo dovoljno bezbjedno a ipak efikasno za protok saobraćaja te u skladu sa zakonskim propisima.... Situacija je snimljena neposredno nakon izlaza iz tunela Vranduk....

tempuser

#15935 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

:thumbup:
Ko iz citanke, nit skakanja na branik, nit metara prostora pored asfalta, a sve sigurno!
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#15936 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by konektovan »

Travnički Noćni Šetač wrote:Pošto sam danas bio u situaciji da propustim vozilo sa pravom prvenstva prolaza dok je davalo svjetlosne i zvučne znakove, ja bi kao doprinos ovoj temi pokazao kako sam to uradio... Vjerujem da je bilo dovoljno bezbjedno a ipak efikasno za protok saobraćaja te u skladu sa zakonskim propisima.... Situacija je snimljena neposredno nakon izlaza iz tunela Vranduk....

Gospodin ćojek. :mrgreen: :thumbup:
tempuser

#15937 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

славянин wrote:Kako da covjek postuje te blinkere kada isti divljaju bez potrebe i nerijetko bez logikom opravdanih razloga osim prosipanja sile.Ne razumijem
Ali kao kada se neko pozali na to i prezire takve stvari onda ispade 'krkan sto ne postuje zakon i autoritet" ...
Pa ti krenu od toga kako da ne mozes ppstovat pa se zalis sto ispadne da ne postujes zakon.
zdruzdjo

#15938 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

Pitanje je malo ot ali ovdje znam da ce biti odgovoreno ako ko znadne.

Da li je moguce insistirati na vadjenju krvi u cilju dokazivanja alkoholiziranosti.
Prijatelj je sinoc iako nije popio ni kapi pokazalo 1.6
Malo prije ulaska u auto prsnuo je neki sprej za osvjezavanje daha. Cim je krenuo autom nakon 200-300 metara su ga zaustavili. I napuse toliko. Priveli ga i on insistirao da mu vade krv. Nisu htjeli nego ga tjerali da potpise. Nije htio. Nakon ubjedjivanja da nije pio u stanici sat dva trazio da ponovo puse. Napuse 0.0. e onda su malo "omeksali". Nema teoretske sanse da se moze spustiti na 0.0 za tako kratak period. Bar mislim.
Ali mene zbunilo sto nisu htjeli da ga vode na vadjenje krvi kao nije napravio sudar ili slicno.

Ah da, kasnije kad je pogledao taj sprej, kolicina alkohola u njemu izmedju ostalog je 58%
BadBoy

#15939 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by BadBoy »

zdruzdjo wrote:Pitanje je malo ot ali ovdje znam da ce biti odgovoreno ako ko znadne.

Da li je moguce insistirati na vadjenju krvi u cilju dokazivanja alkoholiziranosti.
Malo prije ulaska u auto prsnuo je neki sprej za osvjezavanje daha. Cim je krenuo autom nakon 200-300 metara su ga zaustavili. I napuse toliko. Priveli ga i on insistirao da mu vade krv. Nisu htjeli nego ga tjerali da potpise. Nije htio. Nakon ubjedjivanja da nije pio u stanici sat dva trazio da ponovo puse. Napuse 0.0. e onda su malo "omeksali". Nema teoretske sanse da se moze spustiti na 0.0 za tako kratak period. Bar mislim.
Ali mene zbunilo sto nisu htjeli da ga vode na vadjenje krvi kao nije napravio sudar ili slicno.

Ah da, kasnije kad je pogledao taj sprej, kolicina alkohola u njemu izmedju ostalog je 58%
Naravno. Nije prvi takav slučaj. Neka traži sudsko odlučivanje i neka odmah ode u laboratoriju izvaditi krv i neka testiraju na prisutnost alkohola u krvi.
Optimist

#15940 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Optimist »

zdruzdjo wrote:Pitanje je malo ot ali ovdje znam da ce biti odgovoreno ako ko znadne.

Mozda je puno prsko sajbu sa onim sredstvom za pranje koje isto u sebi sadrzi alkohol. Plus taj sprej ako ima toliku kolicinu alkohola.
drug_profi

#15941 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Mislim da imas pravo da osporis nalaz duvanja i trazis nalaz iz krvi, jer postoje medicinska stanja koja mogu lazirati alkotest duvanjem.
Mislim da se taj zahtjev daje u pisanoj formi u zapisnik koji se ispunjava prilikom alkotestiranja.
Alkotest iz krvi se placa, ali nisam siguran da li se placa ako bude negativan, ili tada ide na trosak PU. Doduse placa se i test duvanjem 20 maraka, ako si prebacio limit. Bar u KS. Pa na to plus kazna.
Neko je nedavno navodio clanove zakona i proceduru koja ide uz to. Mozda se taj neko opet javi.
BadBoy

#15942 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by BadBoy »

Nemaš šta od "njih" tražiti da ti vade krv jer je riječ o rutinskoj saobraćajnoj kontroli. Vađenje krvi se radi "po službenoj dužnosti" samo u slučaju saobraćajne nezgode, u kojoj je bilo poginulih ili povrijeđenih lica ili je nastala veća materijalna šteta.

Policija je ovlaštena da, u sklopu rutinske kontorle, utvrđuje nivo alkohola u krvi putem posebnih aparata za mjerenje alkoholiziranosti (alko-test), što su i uradili.

Ako ti tvrdiš da nisi pio onda je na tebi teret dokazivanja toga, što znači da sam moraš otići na analizu krvi.
славянин

#15943 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by славянин »

BadBoy wrote:Nemaš šta od "njih" tražiti da ti vade krv jer je riječ o rutinskoj saobraćajnoj kontroli. Vađenje krvi se radi "po službenoj dužnosti" samo u slučaju saobraćajne nezgode, u kojoj je bilo poginulih ili povrijeđenih lica ili je nastala veća materijalna šteta.

Policija je ovlaštena da, u sklopu rutinske kontorle, utvrđuje nivo alkohola u krvi putem posebnih aparata za mjerenje alkoholiziranosti (alko-test), što su i uradili.

Ako ti tvrdiš da nisi pio onda je na tebi teret dokazivanja toga, što znači da sam moraš otići na analizu krvi.
Imas pravo da platis kaznu , sjeti se samo je 50% ako u sedam dana uplatis ili 14 ono bi.I ne zaboravi zimsku opremu u autu. :D
Sodom1

#15944 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Sodom1 »

A svjetla po danu?
Ako nemas svjetla to je za zatvora
Travnički Noćni Šetač

#15945 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Travnički Noćni Šetač »

Ja ne mogu nikako ugasiti svjetla pa se toga ne bojim....
tempuser

#15946 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Oce on prvo na cevape pa u zene! :D
drug_profi

#15947 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

BadBoy wrote:Nemaš šta od "njih" tražiti da ti vade krv jer je riječ o rutinskoj saobraćajnoj kontroli. Vađenje krvi se radi "po službenoj dužnosti" samo u slučaju saobraćajne nezgode, u kojoj je bilo poginulih ili povrijeđenih lica ili je nastala veća materijalna šteta.

Nece bas tako biti.
Imas pravo (barem je uvijek tako bilo) na precizniju analizu od analize daha koja moze biti na x nacina pogresna.
Osporis nalaz aparata odbijanjem potpisa zapisnika i stavljanjem u isti zapisnik svog pismenog zahtjeva za analizu krvi.
Naravno platices i analizu i alko test u slucaju da si preko limita, pa je u tom slucaju bolje platiti 50% kazne nego se zafrkavati.
Jedino ako znas da imas neku bolest, ili si tek popio casu vina pa je alkohol iz pljuvacke jos uvijek u dahu.
Ili ovaj slucaj sa sprejem za usta.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#15948 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bitanga_sa_otesa »

a ovo :evil:
Image
drug_profi

#15949 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Pa npr. Listerine ce te podicci preko svake granice. Npr. popijes pivo uz rucak. Imas astanak sa curom, operes zube, isperes usta listerinom, i nakon 10 minuta te drot zaustavi. Pita jesi li pio, Ti kazes jesam jedno pivo, Hajde duvaj. kad ono 2-3 promila... Dugo listerin kvari nalaz.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#15950 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:a ovo :evil:
Image
Sa ovim mozes duvati koliko oces, ništa, ali zato cukar u krvi.... :mrgreen:
Post Reply