Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
belfy

#15901 Re: Zeničani

Post by belfy »

Ci-Nick wrote:Imam u kući paket svijeća, mislim 20 komada, ako sad nestane još i struje onda ću ih sve zapaliti pa ću imati 20 svijeća rasvjete i 20 svijeća grijanja. Gdje je belfy da sračunamo koliko je to W/h. :lol:
evo me druze stari, a sada znam i nove stvari... :-D

kad smo vec kod grijanja, prvo da napomenem da je neko ucinio ono sto sam pisao poodavno (da li se neko sam sjetio ili moja pisanija ima veze sa tim nemam pojma. volim misliti ovo drugo :D ). naime, prikljucak parovoda kotlova Celicane je preusmjeren prema gradu i to je razlog boljeg grijanja u onom periodu prije nekoliko dana kada su se svi hvalili vrucim radijatorima (a i manje buke u Tetovu). elem, to jos uvijek nije ni blizu nivoa na kojem bi moglo biti. provjerio sam one paropregrijace i moram reci da sam podbacio sa informacijama. puni kapacitet im je oko 150 tona pare na sat, s tim da ne pregrijavaju svi paru na istu temperaturu, ali sam cak i tu podbacio. temperature izlazne pare sa istih je od 380C - 445C. prije 10 godina vrijednost ulaganja u iste je bila oko 20 miliona (ne sjecam se vise da li KM ili USD). imam i slike kao prilog, ali mi ih sada mrsko upload-ovati. ako koga inteteruje kako izgleda nek kaze.

sto se tice svijeca prvo se moramo razici u misljenju da mi ne bude mrsko tabiriti informacije. :mrgreen: :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15902 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

belfy wrote: evo me druze stari, a sada znam i nove stvari... :-D

kad smo vec kod grijanja, prvo da napomenem da je neko ucinio ono sto sam pisao poodavno (da li se neko sam sjetio ili moja pisanija ima veze sa tim nemam pojma. volim misliti ovo drugo :D ). naime, prikljucak parovoda kotlova Celicane je preusmjeren prema gradu i to je razlog boljeg grijanja u onom periodu prije nekoliko dana kada su se svi hvalili vrucim radijatorima (a i manje buke u Tetovu). elem, to jos uvijek nije ni blizu nivoa na kojem bi moglo biti. provjerio sam one paropregrijace i moram reci da sam podbacio sa informacijama. puni kapacitet im je oko 150 tona pare na sat, s tim da ne pregrijavaju svi paru na istu temperaturu, ali sam cak i tu podbacio. temperature izlazne pare sa istih je od 380C - 445C. prije 10 godina vrijednost ulaganja u iste je bila oko 20 miliona (ne sjecam se vise da li KM ili USD). imam i slike kao prilog, ali mi ih sada mrsko upload-ovati. ako koga inteteruje kako izgleda nek kaze.

sto se tice svijeca prvo se moramo razici u misljenju da mi ne bude mrsko tabiriti informacije. :mrgreen: :lol:
Hoce li tako ostati i ako nece dje zapelo? Lova?
Kralj Tvrtko I.

#15903 Re: RE: Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

Amagon wrote:
Jimmy McNulty wrote:
kamberovica polje wrote: Još bolje. :per:
A u qrac, evo propade.Odo sa jaranom popit šta. :-?
Ako budete u ZS, eto i mene :P
Hocu i ja ZS [emoji28]

Image

Alternativno grijanje hahah

Poslano sa mog SM-J710F
kamen spoticanja

#15904 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Freamon Lester wrote:Fudo pao na ispitu. Vanredna situacija njega mane. I jos nije gotovo. :sad:
Oglasila se gradska uprava na onoj fb stranici
mada realno nema drekavac nikakve odgovornosti niti mehanizme da bilo sta promjeni
samo ne razumijem cemu i dalje forsiranje ktg-a kad imamo jos 16 dana da nesto pocnemo raditi
adnan dzonlic fino pored'o
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 1260337732
Freamon Lester

#15905 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

kamen spoticanja wrote:
Freamon Lester wrote:Fudo pao na ispitu. Vanredna situacija njega mane. I jos nije gotovo. :sad:
mada realno nema drekavac nikakve odgovornosti niti mehanizme da bilo sta promjeni
samo ne razumijem cemu i dalje forsiranje ktg-a kad imamo jos 16 dana da nesto pocnemo raditi
Fudo je mogao mnogo sta. Uslo se u noc bez grijanja i bez stabilnog snabdjevanja el. energijom. U normalnim drzavama od portira i cistacice do tete koja dzabne kafe kuha sve bilo na radnom mjestu 0-24. Ovo je situacija koja bukvlano moze uzeti desetine zivota.
belfy

#15906 Re: Zeničani

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote:
belfy wrote: evo me druze stari, a sada znam i nove stvari... :-D

Hoce li tako ostati i ako nece dje zapelo? Lova?
vec sam pisao o tome. nije isti rezim rada Celicane kao nekada i ne isporucuje konstantno paru - kao nekada. pri tome (ponavljam) ne znam koliko su paropregrijaci pomagali, jer iste nisam zatekao u radu, niti se previse raspitivao o istim. sigurno ce ostati trenutni prikljucak, jer je to i u interesu Mittala. vece je pitanje da li ce se raditi na ukljucenju paropregrijaca. ako bih zelio baciti onako laicko misljenje o ovome (paropregrijaci su pravljeni 1979.) onda danas mora postojati puno bolja opcija. da li se isplati ulagati u stare (jer su skoro besmrtni) ili u nove koji bi bili jos bolji - je pitanje na koje ja ne mogu dati odgovor. jednostavno znam premalo o tome, a nemam interesa da se bacim u tu i takvu tematiku.

no, na kraju je uvijek u pitanju ponajvise lova, ali ne i samo ona. sada cu pokusati malo dublje uci u temu, ali ovo je samo moje razmisljanje! (dakle ne znam da li je izvodivo i kako i u kojem obimu).

Mittal pocinje prodaju svojih pogona. po mom saznanju jedan je vec prodat, a dva cekaju musteriju i povoljne uslove. po toj logici i ovaj dio pogona bi bilo moguce prodati, recimo Grijanju. uslove dogovore sa Mittalom i preuzmu taj dio pogona. tu je sada samo pitanje jako mnogo uslova koje bi postavili jedni drugima. po meni je najveci taj sto Celicana ne moze obezbijediti rad kotlova 24/7. da li to pogon paropregrijaca moze nadoknaditi - ne znam. koliko bi grad (ili Grijanje u mom primjeru)trebao uloziti da to bude konstantno - ne znam, ali sam siguran da bi bilo dosta jeftinije od KTG-a. jer bi Grad (ili Grijanje) trebalo da placa samo plin za dodatno zagrijavanje kotlova 8-12 sati sedmicno da bi cijeli sistem radio konstantno.

no, ovakav sistem bi trazio i neke rekonstrukcije kotlova (mada mislim ne prevelike), koje mislim da bi pasale i samom Mittalu i tu bi bilo mjesta za dogovor. cak i ako bi na same paropregrijace u tih 8-12 sati sedmicno trebalo da se koristi zemni plin mislim da bi bilo dosta isplativije Gradu i Grijanju od postojecih kotlova.

opet za kraj da napomenem da je ovo samo moje misljenje i da se nikada nisam upustao u ovu problematiku od kada sam znao da je pogon paropregrijaca otpisan. cak nisam vjerovao da ce se sjetiti ni ovu paru koja je bacana u zrak preusmjeriti prema Gradu...
kamen spoticanja

#15907 Re: Zeničani

Freamon Lester wrote:
kamen spoticanja wrote:
Fudo je mogao mnogo sta. Uslo se u noc bez grijanja i bez stabilnog snabdjevanja el. energijom. U normalnim drzavama od portira i cistacice do tete koja dzabne kafe kuha sve bilo na radnom mjestu 0-24. Ovo je situacija koja bukvlano moze uzeti desetine zivota.
http://www.zenicablog.com/gradske-sluzb ... pravnosti/
sta god to znacilo
btw branim vakufsku varalicu :lol:
fakat hladno :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15908 Re: Zeničani

Post by Truba »

ljudi jeste živi

šta se ovo događa
avenija

#15909 Re: Zeničani

Post by avenija »

Black swan wrote:ljudi jeste živi

šta se ovo događa
Sta je bilo?
Casual's

#15910 Re: Zeničani

Post by Casual's »

šta se ovo događa
?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15911 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

šta se ovo događa
Labuditju hvala na pokazanoj brizi, ali moji sugradjani su hrabri i navikli na nedace. Ljudi od celika :wink:
jefferson

#15912 Re: Zeničani

Post by jefferson »

Da se ovo desilo prije rata SIV bi sada zasjedao u BGD.
U Sarajevu sve dok Opcina Centar ima grijanje, boli ih tuki.
Mustang1

#15913 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Ne samo da nece popraviti nocas, nego nece uopste raditi na tome do ujutro :lol:
jefferson

#15914 Re: Zeničani

Post by jefferson »

Freamon Lester wrote:
kamen spoticanja wrote:
U normalnim drzavama bi drzavna vlada zasjedala.
Nekad je SIV zajedao kada se u Zenici povec zagadjenje a danas u Sarajevu ih boli tuki za sve sto se deava a nije geografski na podrucju od Bascarsije do Marin Dvora.
lacrima

#15915 Re: Zeničani

Post by lacrima »

Dođe udbaš Omer Škaljo, okreči džamiju u Blatuši i dobije 200 glasova, na taj način pokrade izbore, uđe u parlament, prima 5.000 km mjesečno a niko i ne zna za njega. Šuti i ne progovara do idućih izbora a onda dođe koji put u džamiju i Zeničani ga opet izaberu u parlament. Zato gospodo nemate grijanja i struje, nije vam Sarajevo krivo.
belfy

#15916 Re: Zeničani

Post by belfy »

jefferson wrote:Da se ovo desilo prije rata SIV bi sada zasjedao u BGD.
U Sarajevu sve dok Opcina Centar ima grijanje, boli ih tuki.
ako cemo pravo, svako (prijeratno) zaustavljanje Zeljezare Zenica je smatrano diverzijom. jako puno bi ih odgovaralo... :D
kamen spoticanja

#15917 Re: Zeničani

Mustang1 wrote:Ne samo da nece popraviti nocas, nego nece uopste raditi na tome do ujutro :lol:
Kae mahala da veze nemaju ni sta ce raditi niti kako da poprave naku elektroniku
Mustang1

#15918 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

kamen spoticanja wrote:
Mustang1 wrote:Ne samo da nece popraviti nocas, nego nece uopste raditi na tome do ujutro :lol:
Kae mahala da veze nemaju ni sta ce raditi niti kako da poprave naku elektroniku
A da to kazu u javnost i da traze pomoc sa strane? :D
Eno Sanja vec proziva :D
kamen spoticanja

#15919 Re: Zeničani

Mustang1 wrote:
kamen spoticanja wrote:
A da to kazu u javnost i da traze pomoc sa strane? :D
Eno Sanja vec proziva :D
Valjda ce doci sutra neki prof.dr. za elektroniku
kontam da nije onaj iz lukovog polja sto auta radi :mrgreen:
Kikibombona

#15920 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

_BataZiv_0809 wrote:Zato znaci radio Zenit stade :-? Drz'te se sugradjani!

Casual's wrote:Ovdje trenutno vlada drugačija atmosfera, i to već mjesec-dva. Priča se o Čeliku, lutalicama, kladionicama, zatim pokretanju nekih mrtvih stvari, a ne o Njemačkoj.
Nedavno su se zaposlila dva momka iz moje mahale i to sa liste onih kojima niko u porodici ne radi. Čujem da je tako i po drugim mahalama. Recimo, u Vitezu su se fino zabrinuli zbog izjava Fuada o odlasku novca gora, čak neki pričaju i o svojim direkcijama u Zenici. Gore je 80% ljudi u kancelarijama iz Zenice. Fali im stručnog kadra.
To mi je drago cuti ako je tako, ali i dalje mislim da je do tvog okruzenja. I ja se ovdje sto poslovno, sto privatno druzim sa situiranim ljudima i Njemacka uopste nije tema ili je vrlo rijetko. Medjutim kad dodjem u svoju mahalu i u svoju staru raju, Njemacka je medju glavnim temama. Tacno vidis razliku i skonto sam da je to ono sto me najvise ubi u pojam :(

Ti momci sto su se zaposlili, jesu li fakat u Mital primljeni ili gdje vec? Znam da je doFu to pricao ali nisam mu bas vjerovao previse :-?

A firme iz Viteza bi selile direkcije u Zenicu ako sam te dobro skontao?
Ja sam pesimist totalni glede buducnosti ali moram priznati da se osjeti dasak pozitivne energije. Manje se Njemacka spominje od kada je Fudo dosao na vlast. Javila se neka nada, samo da se ne ugasi. Sva sreca pa onaj zvaljo iz SDA nije pobijedio. To bi bila katastrofa.

PS

Ako se narod nastavi grijati na grijalice, otici ce sve u pm. Neki dan sam bas o tome pricao sa jednim strucnjakom za tu oblast. Neko hitno treba upozoriti gradjane i pozvati ih da trose sto manje. Dotrajala mreza ovoliku potrosnju ne moze izdrzati. Ja imam cetiri konvektora a trenutno mi radi samo jedan.
kakavdanakneiskustvu

#15921 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

a tek ujutro kad u kancelarijama se popale grijalice
Truba

#15922 Re: Zeničani

Post by Truba »

avenija wrote:

šta se ovo događa
Sta je bilo?
nista

nema struje ni grijanja
idealno :mrgreen:

pa meni pec na maksimumu i jedva 18
smrzavam se
hodam u dughim gacama i duplim carapama a ponekad i sal

a ti pitas sta je bilo
:mrgreen: nista ako vam je dobro brez grijanja
onda nista :|
kakavdanakneiskustvu

#15923 Re: Zeničani

Black swan wrote:
avenija wrote:

šta se ovo događa
Sta je bilo?
nista

nema struje ni grijanja
idealno :mrgreen:

pa meni pec na maksimumu i jedva 18
smrzavam se
hodam u dughim gacama i duplim carapama a ponekad i sal

a ti pitas sta je bilo
:mrgreen: nista ako vam je dobro brez grijanja
onda nista :|

to ti u zenici?
Truba

#15924 Re: Zeničani

Post by Truba »

kamen spoticanja wrote:
ako je talijanska....cekacete 15 dana
Ljudi ovo je tako ozbiljna situacvija

samo da ne bude umrlih :|

danak ba nisam samo mi je hladno a imam grijanje i struju
kakavdanakneiskustvu

#15925 Re: Zeničani

Black swan wrote:
kamen spoticanja wrote:
ako je talijanska....cekacete 15 dana
Ljudi ovo je tako ozbiljna situacvija

samo da ne bude umrlih :|

danak ba nisam samo mi je hladno a imam grijanje i struju
:thumbup:
Post Reply