Sirija

Locked
Kikibombona

#15901 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Moj drug pije, kocka, svalerise se, bogara kad je ljut itd. Sad za ramazan ne pije, mozda ce i u dzamiju jednom otici itd. On sebe smatra muslimanom, vjeruje u Boga.

Od takvog covjeka nikog glava nece zaboliti za razliku od vjerskih fanatika koji su agresivni, nametljivi, skloni kleveti, dehumanizaciji itd.

Imam utisak da od pobunjenika svi polako dizu ruke. Turska se zabavila sobom, Mursi je zbacen i zatvoren, Ameri odustali od slanja oruzja, Evropa ih slijedi... Kao da pobunjenici iskrenu/konkretnu podrsku imaju samo od Saudije, Katara i Izraela. Mislim da to ne znaci puno ako se Ameri snaznije ne zauzmu. S druge strane Rusi u posljednje vrijeme vode proasadovsku propagandu. Nedavno su predocili dokaze da su pobunjenici ispalili raketu punjenu sarinom.

SAA je odradila dobar posao duz libanonske granice. Iz pravca Turske je manje vise usao ko je htio uci. Iracka granica je donekle zatvorena. Jos jedino iz pravca Jordana pobunjenici dobivaju znacajna 'osvjezenja'.

Koliko mogu upratiti, pobunjenicima u Homsu nema spasa. Homs je vazan iz vise razloga, pa i psiholoskog ako hocete. Radi se o milionskom gradu u kojem je pocela pobuna. Ako je vec Homs izgubljen, pobunjenici ne smiju izgubiti provinciju Idlib. Idlib 'cuva ledja' Alepu. Ako SAA ocisti provinciju Idlib, sve snage ce biti usmjerene na Alep koji ce se u takvoj situaciji tesko odbraniti.

Drugi front od krucijalne vaznosti po pobunjenike je po meni oblast i sam grad Dara. Moguce da jug zemlje SAA nece tako snazno napadati. Svakodnevno kroz propusnu granicu sa Jordanom pristizu novi ekstremisti (mozemo ih tako nazvati posto nisu drzavljani Sirije, a u tu drzavu dolaze ratovati), tako da se snage pobunjenika konstantno obnavljaju.

Po meni, ako SAA zauzme Homs, 'oslobodi' provinciju Idlib, pobunjenici Alep nece moci brniti. Ako bi pao Alep rat bi bio gotov. Pobunjenici bi se predali ili razbjezali iz Rake, Deir es Zora, pa u konacnici i Dare na jugu...

Oprostite na eventualnim greskama, koristim se atlasom iz glave :).
Dr_dre

#15902 Re: Sirija

Post by Dr_dre »

Svakodnevno kroz propusnu granicu sa Jordanom pristizu novi ekstremisti (mozemo ih tako nazvati posto nisu drzavljani Sirije, a u tu drzavu dolaze ratovati), tako da se snage pobunjenika konstantno obnavljaju
A jesul drzavljani sirije 40milja hizbulatovaca kojima je p-as-ad obecao drzavljanstvo?
Kikibombona

#15903 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Dr_Dre

Pripadnike Hezbulaha koji se bore u Siriji smatram ekstremistima.

Jedina razlika izmedju siitskih i sunitskih ekstremista/vjerskih fanatika je ta sto ovi prvi ne devastiraju ljudska tijela, ne stavljaju glave na razanj i ne rade slicna zvjerstva. Makar ja do sada nisam zapazio, il se mozda ne vole slikati kao ovi drugi.
rasuta_riza

#15904 Re: Sirija

Post by rasuta_riza »

@kikibombona,

Slažem se sa tvojom opservacijom stanja, dobar si post dao na nekoj od prethodnoj strana po kome se vidi da je revolucija otišla k vragu kada su se počele nametati grupe tipa al-nusra, koje pretežno ne čine sirijci, i opciju države kakvu oni nude, između njih i assada kao između strave i užasa. Jučer su neke jedinice srodni njima ubili jednog od komandanata FSA, naravno jer nisu "dovoljno" muslimani za njih.
sarajevoxxxx

#15905 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

rasuta_riza wrote:@kikibombona,

Slažem se sa tvojom opservacijom stanja, dobar si post dao na nekoj od prethodnoj strana po kome se vidi da je revolucija otišla k vragu kada su se počele nametati grupe tipa al-nusra, koje pretežno ne čine sirijci, i opciju države kakvu oni nude, između njih i assada kao između strave i užasa. Jučer su neke jedinice srodni njima ubili jednog od komandanata FSA, naravno jer nisu "dovoljno" muslimani za njih.
FSA puca gdje je najtanja, da nije bilo Nusre bilo bi nešto drugo, nemoguće je u državi koja ima 23 miliona stanovnika i u kojoj izbije revolucija da svi budu pod jednim krovom. S obzirom ko trenutno naoružava sirijsku opoziciju još se dobro drže.

Jedini koje mogao ozbiljnije pomoći sirijskom narodu bila je međunarodna zajednica. Ista je okrenula leđa sirijskom narodu, i ponovio se isti scenarijo kao i kod nas '92. Sada su u situaciji ili da okrenu leđa Saudiji i maksimalno se okrenu sebi pa šta Bog da, ili da prihvate to oružje i pristanu biti saudijska igračka. Odbijanje Nusre ili saudijskog oružja i pomoći značilo bi totalnu neizvjesnost. Nazad definitivno se ne može jer ih čeka metak u čelo od Bešara zbog izdaje.
Last edited by sarajevoxxxx on 14/07/2013 01:21, edited 2 times in total.
MMM1977

#15906 Re: Sirija

Post by MMM1977 »

Čitajući ovaj topic shvatio sam da muslimani zapravo i ne postoje. Za svakog muslimana postoji neki drugi musliman koji tvrdi da ovaj to nije, tako da zapravo musliman postoji samo u teoriji, u praksi ne.
sarajevoxxxx

#15907 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:Dr_Dre

Jedina razlika izmedju siitskih i sunitskih ekstremista/vjerskih fanatika je ta sto ovi prvi ne devastiraju ljudska tijela, ne stavljaju glave na razanj i ne rade slicna zvjerstva. Makar ja do sada nisam zapazio, il se mozda ne vole slikati kao ovi drugi.
Internet je prepun zvjerstava i gorih od onog klanja a sve u režiji Bešarovi bolesnika. Hezbollah nema šta da traži u Siriji i tačka. Uzrokovao je još veću fitnu, dolio ulje na vatru, i debelo odgovoran za trenutni sektaški rat u Siriji. Njihovo učešče je gore od klanja milion puta, prouzrokovali su i pridonjeli su raspirivanju međumuslimanskog sukoba ne samo na nivou Sirije nego i na nivou cijelog regiona da ne nekažem na nivou ummeta, i to im kažu ljudi muslimani koji iskazivaju simpatije prema Iranu sto puta više nego prema Saudiji.
sarajevoxxxx

#15908 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

udrch wrote:i opet bez dokaza da je ovo džamija..
mislim stvarno ne razumijem što se to trudiš..imam najmanje pet prijatelja koji su studirali u Siriji i koji su mi ovo posvjedočili..
još malo pa ćeš mi postaviti vlastiti snimak iz Teherana..

a ova njegova poruka je primjenjiva i na tekfirije i na njega i njegove..
mene što se tiče oni su ista govna..
Ma slabi su to studenti malo tu ima hajra na žalost. Oni i jesu shvatili sirijsku revoluciju kao priliku da se Sirijci riješe Alevija a ne diktatora. Šta me briga što je neko Alevija, kakve to veze ima sa životom, sa Sirijom, sa revolucijom. Insistiranjem na razlikama, spominanje Alevija, priča o šijama kao velikim babarogama, je saudijska spika, i samo tjera normalne ljude da dižu ruke od Sirije.

Saudijsko maslo ne da nije za ramazana, gore je od iranskog sto puta.
sarajevoxxxx

#15909 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

....
Last edited by sarajevoxxxx on 14/07/2013 11:32, edited 1 time in total.
McMoy

#15910 Re: Sirija

Post by McMoy »

sarajevoxxxx wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Kikibombona wrote:Dr_Dre

Internet je prepun zvjerstava i gorih od onog klanja a sve u režiji Bešarovi bolesnika. Hezbollah nema šta da traži u Siriji i tačka. Uzrokovao je još veću fitnu, dolio ulje na vatru, i debelo odgovoran za trenutni sektaški rat u Siriji. Njihovo učešče je gore od klanja milion puta, prouzrokovali su i pridonjeli su raspirivanju međumuslimanskog sukoba ne samo na nivou Sirije nego i na nivou cijelog regiona da ne kažem na nivou ummeta, i to im kažu ljudi muslimani koji iskazivaju simpatije prema Iranu sto puta više nego prema Saudiji.
Koja demagogija!? Ispade Hezbollah kriv za sve!! :lol:
Bashar je bio primoran osloniti se na svoje saveznike, jer je na Siriju, suverenu državu, izvršena otvorena agresija od strane najmanje 5 zemalja iz bližeg okruženja plus braća im i naredbodavci (Izrael, SAD, GB...). Džaba hiljade video dokaza i analiza - kriv je Bashar što se brani i što traži savezništvo tamo gdje ga može dobiti.

Nažalost, 70% postova na ovoj temi svedeno je na ovo:
MMM1977 wrote:Čitajući ovaj topic shvatio sam da muslimani zapravo i ne postoje. Za svakog muslimana postoji neki drugi musliman koji tvrdi da ovaj to nije, tako da zapravo musliman postoji samo u teoriji, u praksi ne.
Hiljade čestitih, ali nažalost nepismenih momaka, vjerujući kojekakvim spodobama, agentima ili kako sebe vole nazivati "učenjacima", bore se i ginu u ime Islama, a oni koji ih zatupljuju svojom licemjernom i plitkom propagandom pune im glave da je ispravan samo "njihov Islam", a da su svi ostali kjafiri, nevjernici isl.... otkud vam pravo da vi ocjenjujete koje kakav musliman, koliko je vjernik, da etiketirate ljude i vršite sektaštvo i razdor kod muslimana.
U većini tih paravojnih stranih plaćeničkih opzicionih trupa postoje ljudi od struke koji vode računa o tome u kom se pravcu kreću stvari.
A, za razliku od onih gore spomenutih "boraca za Islam" (topovsko meso) velike sile igraju video igrice sa raznim scenarijima (daću ti oružje, ne dam ti oružje, saveznik si nam, nisi nam saveznik, opasan za Izrael, nije opasan...), a krajnji cilj same igrice je demokratizacija :wink: cijele regije. O kojim se tačno "ljudskim pravima" radi (plin, nafta, sigurnost Izraela, pomjeranje granica, prodaja oružja.....), znaćemo tek za koju godinu.

A ovi branioci vjere i jedino njihovog ispavnog učenja (sekte) nek i dalje snove lijepe sanjaju...
Kikibombona

#15911 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

MMM1977 wrote:Čitajući ovaj topic shvatio sam da muslimani zapravo i ne postoje. Za svakog muslimana postoji neki drugi musliman koji tvrdi da ovaj to nije, tako da zapravo musliman postoji samo u teoriji, u praksi ne.
Ovaj komentar vjerski fanatici trebaju isprintati i citati nekoliko puta dnevno. Toliko jednostavno i toliko tacno napisano.

Do NATO agresije na Irak znao sam za muslimane.. Od tada znam za sunije, sije, rafidije, tekfirije, hanefije, sufije, selefije, vehabije, alevije i mnoge druge ije. Vidim da smo se i mi u Bosni poceli svadjati koja je 'ija' bolje i ispravnija. Ko bi rekao da ce nas to snaci...

Al mora se priznati da su Britanci i drustvo dobro namagarcili Arape i jebali ih za sva vremena. Instalirali im diktatore, pripadnike manjinskih etnickih/vjerskih grupa kao lidere da ih vecina u buducnosti zamrzi, podsticali sektasku mrznju i ratove.. Ti ljudi imaju planove za narednih 50, 100 godina.. Njima je cilj da muslimanski svijet nikad ne bude kompaktan, da nikad ne stane na noge. I po svemu sudeci, uvjeren sam da stvari potpuno drze u svojim rukama i da ce ispuniti dugorocne ciljeve lakse nego su mislili...

Da se Brzezinskom i drugim kreatorima zapadne vanjske politike ponudi ova tema na citanje sijali bi od zadovoljstva. Pomislili bi, ova Bosna jeste mala i nebitna, ali je opet lijepo da i u njoj tinja sektaska konfrontacija i novonastala mrznja.

Ako se muslimani zele boriti za prevlast u svijetu, to sa ovakvom politikom nikada nece uspjeti. Cak naprotiv, naivni i zeleni kakvi jesu sebe kolektivno vode u ponor iz kojeg nikad nece izaci.

Da sam Arap prigrlio bih Perzijanca. Ja imam naftu, on ima pamet. Svi vidimo da na Arabijskom poluotoku ni zvaku sami ne znaju napraviti. Zar ovdje niste pisali da je Muhamed napisao, 'da je znanje zvijezda danica, dohvatili bi je Perzijanci'. Zasto Arapi ne dohvate Perzijance, zasto ih mrze? Nisu li se Perzijanci u USA pokazali kao najobrazovanija etnicka grupa? Cini mi se da sam ovdje procitao da 70% Perzijanaca zavrsava fakultet u USA.

Zasto Arapi insistiraju na podjelama medju muslimanima? Ne valjaju Perzijanci zato sto su sije, ne valjaju Turci i Bosnjaci zato sto vole vopi i guzove koliko i islam, ne valjaju Aleviti, ne valjaju Kurdi, ne valjaju ovi, ne valjaju oni...

A hoce prevalast u svijetu? Kako? Prevlast mozes ostvariti jedinstvom i obrazovanjem. Arapi i ostali muslimani nemaju nijedno ni drugo.

Zato imaju Ikanovica koji sa sabljom i kalasem planira zauzeti Rim. Takvim se dive pojedinci (i na ovom forumu), u takvim vide nadu. Mogu misliti zadovoljstva i ushicenja dok gledaju pripadnike Nusre i Tehvida u akciji. Vidi samo kako su zajebani, te brade, ta gordost, ta fanaticnost... Sigurno ce nekad zauzeti Rim.

Da se covjeku sazali na takve likove. Evo sta po meni ceka muslimane ako im Nusra i slicni budu glavne perjanice snage i prosperiteta...

Kada nafta iz ovog ili onog razloga izgubi na znacaju, sto ce se neminovno desiti, Arapi se i definitivno vracaju u kameno doba. Dozivit ce svaki moguci kolaps koji sada dolarima uspjeva zadrzati. Ameri i Izrael ce ih zicom ograditi da ne ugrozavaju sigurnost civila. Ako se radikalizuju Arapi u zapadnim zemljama, na vlast ce doci neki Vilders koji ce ih sve protjerati u rezervate u kojim su 'zatocili' njihovu bracu. Iz toga ce se vjerovatno izvuci Turci koji nisu budale, nisu naivni... Izvuci ce se Perzijanci, izvuci ce se vjerovatno jos neke sjeverno - africke drzave ako se opamete.. Arabijski poluotok ce neminovno biti jad i bijeda. To se vec sada moze vidjeti.
hrustic

#15912 Re: Sirija

Post by hrustic »

Najveca mobilizacija u Rusiji posle raspada SSSR-a 160 000 ljudi. I to nakon sto je SAD potvrdio da je Izrael napao ruske rakete u Latakiji...

http://beforeitsnews.com/alternative/20 ... i4q8tjJouv

Evo od ruskih medija prenio je itar tass
http://www.itar-tass.com/c96/806448.html

Sudjeluju 160 000 vojnika, 1000 tenkova i oklopnih vozila, skoro 130 aviona i helihoptera i 70 brodova.

http://www.freenewspos.com/news/article ... e-minister
Herr Flick

#15913 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Hoce Putin da ih malo zastrasi ili drugim rijecima da kaze Izraelu:Jos jedan izlet u Siriju i necete se dobro provest :D :D
asurbanipal

#15914 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Baš kao i što sam pretpostavljao zbog čega oni pregovori između Amera i talibana.
Pakistani Taliban set up base in Syria: Report

http://www.presstv.ir/detail/2013/07/12 ... ia-report/
"Deseci Pakistanaca čekaju u liniji da se pridruže borbi protiv sirijske vojske, no savjet koji dobivamo u ovom trenutku je taj da već ima dovoljno ljudstva u Siriji" rekao je Amin u razgovoru za britanski BBC.

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-23285245
sarajevoxxxx

#15915 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

McMoy wrote: Koja demagogija!? Ispade Hezbollah kriv za sve!! :lol:
Bashar je bio primoran osloniti se na svoje saveznike, jer je na Siriju, suverenu državu, izvršena otvorena agresija od strane najmanje 5 zemalja iz bližeg okruženja plus braća im i naredbodavci (Izrael, SAD, GB...).
Neka se oslone na koga hoće džaba mu. Bolesni um ratnog zločinca naravno da traži slamku spasa, i zapravo i da nije tražio Hezbollah bi se pojavio jer je u Siriji da štiti interese Irana, ne bezmudog idiota i kasapina koji skudovima i avionima ravna Siriju.
Džaba hiljade video dokaza i analiza - kriv je Bashar što se brani i što traži savezništvo tamo gdje ga može dobiti.
Bešar kasapin, naravno da je kriv. Njegova gordost i oholost ista ona koja mu je ''krasila'' njegovog babu (koji je u sirijskom gradu Hami početkom osamdesetih pobio 30-40 hiljada Sirijaca) je do sada koštala Sirijce stotinu hiljada života. Marljivo i vrijedno se trudio da zapoćne pokolj u Siriji. Niko mu nije rekao da nije vrijeme da se sačuva njegov bolesni ponos, da su životi Sirijaca važniji od njegovog ponosa, jer se okružio isto tako oholim savjetnicima koji nemaju trun mozga u glavi. Mislili su da je ubijanje ljudi iz snajpera, racije, i masakriranje dječaka od 12 godina najbolji način da Siriju izvedu na pravi put, a zapravo odveli su je u pakao.
Hiljade čestitih, ali nažalost nepismenih momaka, vjerujući kojekakvim spodobama, agentima ili kako sebe vole nazivati "učenjacima", bore se i ginu u ime Islama, a oni koji ih zatupljuju svojom licemjernom i plitkom propagandom pune im glave da je ispravan samo "njihov Islam", a da su svi ostali kjafiri, nevjernici isl.... otkud vam pravo da vi ocjenjujete koje kakav musliman, koliko je vjernik, da etiketirate ljude i vršite sektaštvo i razdor kod muslimana.
Saudijskom raspirivanju mržnje i sektaštvu svi smo se uvjerili, zaista jedna posebna vrsta bolesti, ali ulaskom Hezbollaha u Siriju to sektaštvo je tek tada počelo uzimati maha. Tako da se Hezbollah pokazao najvjernijim saudijskim igračem. Pouzdan, tačan, legao je bolesnim zaljevski umovima kao kec na desetku. Hezbollah je svojim ulaskom u Siriju na trenutak pomogao kasapinu i ispisao svoju najprljaviju istoriju od svog postojanja, ali njegov pravi učinak smo vidjeli u Iraku, Libanonu, gdje je sektaški rat do sada odnio hiljade života.

Hezbollah se pokazao kao sebična grupa idiota, priznao da je samo jedna obična perzijska marioneta, koja će ratovati i ubijati sve i svakoga, nemaju nikakvih granica, nemaju nikakvih principa, postali su obični plaćenici, psi rata koji za druge velike sile odrađuju najprljaviji posao. Preko noći su od heroja ummeta postali omraženiji u očima običnih miliona muslimana gori i od same Nusre.
U većini tih paravojnih stranih plaćeničkih opzicionih trupa postoje ljudi od struke koji vode računa o tome u kom se pravcu kreću stvari.
A, za razliku od onih gore spomenutih "boraca za Islam" (topovsko meso) velike sile igraju video igrice sa raznim scenarijima (daću ti oružje, ne dam ti oružje, saveznik si nam, nisi nam saveznik, opasan za Izrael, nije opasan...), a krajnji cilj same igrice je demokratizacija :wink: cijele regije. O kojim se tačno "ljudskim pravima" radi (plin, nafta, sigurnost Izraela, pomjeranje granica, prodaja oružja.....), znaćemo tek za koju godinu.
Pa šta Hezbollah radi ? Ko sa njim igra video igrice ? Čije su oni topovsko meso ? I još pride ljudi borci za islam ?
A ovi branioci vjere i jedino njihovog ispavnog učenja (sekte) nek i dalje snove lijepe sanjaju...
Nema većih saveznika vehabijama ili selefijama od zaguljenih šija, Hezbollaha i sličnih mu. Napravili su razdor u ummetu. Podgrijavaju sektaštvo, zbog njihovih bolesnih ideologija svaki dan desetine ili stotine muslimana ginu od Iraka, Libanona, Sirije, Pakistana. Važnija im je njihova ideologija od ljudskih života. Šiiti su sa Hezbollahom samo kazali da i oni imaju konja za trku, da su se i oni spremni preko noći pretvoriti u bolesne ubice, postati pouzdane marionete. Ne razlikuju se ničim od drugih muslimanskih ideologija. Tu su uvijek na prvom mjestu politički interesi, ideologija, a na margini su im ljudski životi, stradanja nevinih, žena, djece.
Kikibombona

#15916 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Sarajevoxxx

Kazes da su pripadnici Hezbulaha krivi za nasilje motivisano sektaskim razlikama?

A Nusra? Zar oni nisu prvi dosli u Siriju? Zar oni ne igraju neuporedivo znacajniju ulogu od Hezbulaha?

Ok, Asadu je pomogao Hezbulah duz libanonske granice... FSA pomazu Iracani, Ceceni, Jordanci, Libanonci, Saudijci, Talibani, Indonezani, Bosanci :) itd.. I svi su oni tu od pocetka da bi podrzali svoju sektu.

Apsolutna vecina pripadnika SAA su Sirijci/suniti, dok kod pobunjenika glavnu rijec vode stranci.

Ako ti ne vidis da su pobunjenici odgovorniji za raspirivanje sektaske mrznje, onda ne znam.

SAA je multietnicka i multireligijska vojska, dok su pobunjenici 99% suniti (u dobroj mjeri ekstremni)..
tesanj

#15917 Re: Sirija

Post by tesanj »

Kikibombona wrote:Sarajevoxxx

Kazes da su pripadnici Hezbulaha krivi za nasilje motivisano sektaskim razlikama?

A Nusra? Zar oni nisu prvi dosli u Siriju? Zar oni ne igraju neuporedivo znacajniju ulogu od Hezbulaha?

Ok, Asadu je pomogao Hezbulah duz libanonske granice... FSA pomazu Iracani, Ceceni, Jordanci, Libanonci, Saudijci, Talibani, Indonezani, Bosanci :) itd.. I svi su oni tu od pocetka da bi podrzali svoju sektu.

Apsolutna vecina pripadnika SAA su Sirijci/suniti, dok kod pobunjenika glavnu rijec vode stranci.

Ako ti ne vidis da su pobunjenici odgovorniji za raspirivanje sektaske mrznje, onda ne znam.

SAA je multietnicka i multireligijska vojska, dok su pobunjenici 99% suniti (u dobroj mjeri ekstremni)..
problem je sto Sarajevo negleda, on slusa.
sarajevoxxxx

#15918 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:Sarajevoxxx

Kažem. I ne samo to, tvrdim da su najbolji saveznik selefija, da ih nema trebalo bi ih izmisliti, da bez njih čitava selefijska priča o šiitima kao velikim babarogama ne bi imala nikakvog smisla, da su odnose između muslimana sunita i muslimana šiita vratili najmanje dvadeset godina unazad. Da su udarili zadnji čavao u kovčeg međumuslimanskih odnosa, da su zatrpali i onu zadnju nadu da taj odnos može iči naprijed. Da su direktni krivci za trenutno sektaško nasilje u Iraku i Libanonu, ne Nusra niti al Kaida već samo i isključivo oni.
Kad je u pitanju sektaštvo slažem se da ga je bilo i prije Hezbollaha, i za to snosi odgovornost prije svega saudijska ideologija koja je decenijama pažljivo radila na ideji o šiitima kao potencijalnoj prijetnji. Tako da je Nusra došla na gotovo, podsjećanja radi ona se spominje prvi put tek nakon osam mjeseci sirijske klaonice. Tih osam mjeseci svi su ukazivali na opasnost radikalizacije sirijskog društva, normalan svijet u Siriji je priželjkivao stranu intervenciju, jer je Kasapin bio u naponu snage, zatvarao, mučio, ubijao, snajperisao po civilima, počinio najstrašnije zločine nad bukvalno nenaoružanim civilima.

Umjesto intervencije, cijeli svijet, ne samo Saudija i društvo, Sirijcima su dali strane borce. Dakle, nisu rezultat šiitsko-alevitske propagande već isključivo jednog mahnitog diktatorskog djelovanja te nijemog posmatranja cijele međunarodne zajednice kako jedan divljački režim ubija svoje građane. Čak i najzaguljeniji džihadisti i šejhovi ili mentori džihadista govorili su da je u Siriji prije svega diktator, a potom sve ostalo.

Kod Hezbollaha je bilo ''nećemo im dati da sruše Zejnebin kabur u Damasku'' ??? Kad su osvojili Kusajr postavili su zastavu na kojoj piše Husein ??? Igrali su baš onako kako Saudiji odgovara. Iznevjerili su povjerenje miliona muslimana. Namagarčili sve ljude dobre volje među sunitima koji su vjerovali u pomirenje šiita i suniita. Preko noći su postali klasična sektaška formacija.

Ima toga još ali moram da idem, javim se drugi put ako Bog da.
Hrulj

#15919 Re: Sirija

Post by Hrulj »

Ulazak hezbolaha je gradjanski rat pretvorio u vjerski.
Herr Flick

#15920 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Negdje sam citao da se Sirijska Arapska Armija bori za Siriju a ne za Assada..Gledao sam neki klip gdje grupa vojnika pjeva Allah,Sirija i Basar dok ostali kuliraju :-) :-)
udrch

#15921 Re: Sirija

Post by udrch »

Postao/la Kikibombona
Al mora se priznati da su Britanci i drustvo dobro namagarcili Arape i jebali ih za sva vremena. Instalirali im diktatore, pripadnike manjinskih etnickih/vjerskih grupa kao lidere da ih vecina u buducnosti zamrzi, podsticali sektasku mrznju i ratove.. Ti ljudi imaju planove za narednih 50, 100 godina.. Njima je cilj da muslimanski svijet nikad ne bude kompaktan, da nikad ne stane na noge. I po svemu sudeci, uvjeren sam da stvari potpuno drze u svojim rukama i da ce ispuniti dugorocne ciljeve lakse nego su mislili..
ovo sam napisao više puta na forumu i pitao šta je rješenje..
pa evo tebe da upitam s obzirom da se može razgovarati sa tobom..
koje rješenje su ove arapske zemlje imale..
karte su im pravolinijski iscrtane, Kurdi podijeljeni u četiri države, podvaljen im arapski komunizam..sve ijedan diktator ne zna se koji je luđi i gori..
je li rješenje Libije sa Gadafijem i sinovima mu bilo dobro rješenje?
je li Mubarak i sinovi mu rješenje za Egipat doživotno?
je li Sadam bio rješenje za Irak?
je li porodica Assad najbolje što Sirija može?
je li arapski poluotok zaslužio ovu bolesnu porodicu na vlasti u KSA, je li im trebaju ove marionetske države kao što su Kuvajt, UAE, Katar, Bahrej, Oman i sl.?

iz haosa će se nešta izroditi..čekali su decenije, svi odoše naprijed, a njima se igraju kao kakvim igračkama i smiju im se..bogastvo od nafte neće trajati zauvijek da bi se mogao kupovati unutrašnji mir..
vivaldi

#15922 Re: Sirija

Post by vivaldi »

dobra su ti pitanja nema sta, ali vjerovatno niko ziv nema odgovor
McMoy

#15923 Re: Sirija

Post by McMoy »

Bio sam skeptičan, a kako dešavanja pokazuju sve više sam ubijeđen da tzv "Arapsko proljeće" nema nikakve veze sa buđenjem Arapa muslimana. Svi ti sukobi, "revolucije", svrgavanje diktatora, nisu polučili nikakav boljitak narodima tih država. Pokazalo se, nažalost, da nemaju ni jasne ciljeve, ni ljude sposobne da organizuju i pokrenu društvo ka nekom normalnijem duštvenom uređenju. Jedina "strategija" koju su pokazali jeste da jednu lošu diktaturu zamijene nekom novom, obično upakovanom u neke davno prevaziđene šerijatske zakone.
Zbog ovoga baš i nisam optimista da će ovaj kontrolisani haos dati neke pozitivne rezultate.
sarajevoxxxx

#15924 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

McMoy wrote:Bio sam skeptičan, a kako dešavanja pokazuju sve više sam ubijeđen da tzv "Arapsko proljeće" nema nikakve veze sa buđenjem Arapa muslimana. Svi ti sukobi, "revolucije", svrgavanje diktatora, nisu polučili nikakav boljitak narodima tih država. Pokazalo se, nažalost, da nemaju ni jasne ciljeve, ni ljude sposobne da organizuju i pokrenu društvo ka nekom normalnijem duštvenom uređenju. Jedina "strategija" koju su pokazali jeste da jednu lošu diktaturu zamijene nekom novom, obično upakovanom u neke davno prevaziđene šerijatske zakone.
Zbog ovoga baš i nisam optimista da će ovaj kontrolisani haos dati neke pozitivne rezultate.
Mursi je taraba, ihvanije su taraba još veća, dok nisu znali i mogli nači boljeg lidera od njega. Baradei je sigurno bolji čovjek za Egipat od Mursija, ako je suditi po dosadašnjim njegovim izjavama čovjek ima šta ponuditi Egiptu i Egipćanima. Ali birajući Mubarakovu diktaturu i proizvod arapskog proljeća, Mursija i ihvanije, uvijek bih dao prednost ovim drugim. Diktatura je bolest, mrak za čovječanstvo, prevaziđen oblik vladavine, stvar koja narode zatupljuje, što se najbolje vidjelo na primjeru Egipta.

Kada vidim sa kolikim žarom je srušen Mursi, kako se poslije dijele milijarde, i to ko ih dijeli, kako svi odreda čestitaju vojsci na dobro odrađenom poslu, Mursi mi je najdraži čovjek na svijetu. Treba čovjeku skinuti kapu do poda, nakloniti mu se, sve mu halaliti. Vidjeti kako KSA ničim izazvana čestita na jednom anticivilizacijskom činu, kako poslije toga dijeli milijarde, neprocjenjivo, u smislu da padaju maske, da se ipak i uprkos svim turbulencijama održava na površini onaj krajnji cilj arapskog proljeća a to je da nema nedodirljiv ni osoba ni režima, i da svi odreda strahuju od njega.

Arapsko proljeće kakvo god da je očigledno da pogađa u suštinu stvari. Na momente upadaju igrači, jako močni, da okrenu sve u svoju korist, ali džaba im. Točak promjena se zakotrljao, na muslimanima je da ga usmjeravaju, koliko će u tome uspjeti, to ponekad najmanje zavisi od njih samih. Mnogi su koji stoje u redu da još više zakuhaju u islamskom svijetu, da zalude muslimane, da ih ubijede da su ovce, i da je za njih diktatura u najboljem slučaju monarhija najbolje riješenje.
sarajevoxxxx

#15925 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Sirijska vojska pogubila 20 ljudi u Homsu: Među žrtvama devetero djece i tri žene!

Piše: Agencija Anadolija
Objavljeno prije 3 sata

Sirijska vojska pogubila 20 ljudi u Homsu: Među žrtvama devetero djece i tri žene!

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

U SELU Husviye kod Homsa sigurnosne snage odane režimu predsjednika Sirije Bashara al-Assada pogubile su 20 osoba, među kojima se nalazi devetero djece i tri žene, izvijestio je Lokalni koordinacijski odbor Sirije (LCC). Među nastradalima nalaze se i svi članovi jedne obitelji, istaknuo je LCC, nazvavši nemili događaj "masakrom".

Snage sigurnosti teškim naoružanjem gađaju Kabun, dio Damaska. Na tisuće osoba je bilo prisiljeno napustiti Kabun i Berze, izvijestilo je Generalno vijeće Sirije. Dok se u Kabunu vode teške borbe između opozicijskih snaga i Assadove vojske, u Omerovoj džamiji u Kabunu snage režima zatočile su više od 200 osoba među kojima su žene i djeca, istaklo je Vijeće. Snajperisti neselektivno otvaraju vatru i na taj način otežavaju ljudima da dođu do osnovnih životnih namirnica, naglasilo je Generalno vijeće Sirije.

Assadovi vojni avioni bombardirali su dijelove Damaska Zemelku, Arbin, Cobar i Istočnu Gutu, dok su dijelovi Damaska Babil, Dareyya, Yemruk i Haresta izloženi topovskoj i raketnoj paljbi.

index
Locked