Od takvog covjeka nikog glava nece zaboliti za razliku od vjerskih fanatika koji su agresivni, nametljivi, skloni kleveti, dehumanizaciji itd.
Imam utisak da od pobunjenika svi polako dizu ruke. Turska se zabavila sobom, Mursi je zbacen i zatvoren, Ameri odustali od slanja oruzja, Evropa ih slijedi... Kao da pobunjenici iskrenu/konkretnu podrsku imaju samo od Saudije, Katara i Izraela. Mislim da to ne znaci puno ako se Ameri snaznije ne zauzmu. S druge strane Rusi u posljednje vrijeme vode proasadovsku propagandu. Nedavno su predocili dokaze da su pobunjenici ispalili raketu punjenu sarinom.
SAA je odradila dobar posao duz libanonske granice. Iz pravca Turske je manje vise usao ko je htio uci. Iracka granica je donekle zatvorena. Jos jedino iz pravca Jordana pobunjenici dobivaju znacajna 'osvjezenja'.
Koliko mogu upratiti, pobunjenicima u Homsu nema spasa. Homs je vazan iz vise razloga, pa i psiholoskog ako hocete. Radi se o milionskom gradu u kojem je pocela pobuna. Ako je vec Homs izgubljen, pobunjenici ne smiju izgubiti provinciju Idlib. Idlib 'cuva ledja' Alepu. Ako SAA ocisti provinciju Idlib, sve snage ce biti usmjerene na Alep koji ce se u takvoj situaciji tesko odbraniti.
Drugi front od krucijalne vaznosti po pobunjenike je po meni oblast i sam grad Dara. Moguce da jug zemlje SAA nece tako snazno napadati. Svakodnevno kroz propusnu granicu sa Jordanom pristizu novi ekstremisti (mozemo ih tako nazvati posto nisu drzavljani Sirije, a u tu drzavu dolaze ratovati), tako da se snage pobunjenika konstantno obnavljaju.
Po meni, ako SAA zauzme Homs, 'oslobodi' provinciju Idlib, pobunjenici Alep nece moci brniti. Ako bi pao Alep rat bi bio gotov. Pobunjenici bi se predali ili razbjezali iz Rake, Deir es Zora, pa u konacnici i Dare na jugu...
Oprostite na eventualnim greskama, koristim se atlasom iz glave