Ukrajina

splinter

#158926 Re: Ukrajina

Post by splinter »

pici wrote: 09/05/2023 15:09
"Jučer je stigla vojna zapovijed u kojoj je jasno navedeno da će se, ako napustimo naše položaje u Bahmutu, to smatrati izdajom domovine. To su nam poručili. Ali ako ne bude streljiva, onda ćemo napustiti položaje i upitati tko ovdje zapravo izdaje Rusiju. Očigledno je domovinu izdala osoba koja je potpisala naredbu o nedovoljnoj isporuci streljiva", rekao je Prigožin, a prenosi Sky News.
Kuhar se polaHko kuHa ko žaba u loncu.Nevjerovatan lik, usra i šefa i stanicu.Zar zaista neko misli da sa drogiranim i pijanim placenicima i robijašima moreš dobiti bitku a kamoli rat.
Zasipanjem ukrajinaca fosforom, vbr-ovima, haubicama itd pa slanje nadrogiranih robijasa u sigurnu smrt je taktika... ne znam čega, pa ni majmuni u čoporu nemaju takvu taktiku.Ove ruse treba proucavat kao zasebnu ljudsku vrstu.
Wagner treba Kremlju ali prije svega zbog angažmana u Siriji i Africi, dok je u Ukrajini to druga priča. U Africi je keš, ali je pozornost javnosti na Ukrajini. Sada je kuhar zakukao zbog "uskraćivanja municije" i digao dreku prije svega da bi napravio distrakciju od činjenice da je imao nenorrmalne ljudske gubitke na Bahkmutu i opravdao svoj bespotrebni fanatizam u zasijavanju polja suncokreta oko Bahkmuta. Pa ako su igdje imali bezrezervnu podršku artiljerije i svega što požele, imali su upravo na tom području tamo. No kad utihne artijerijska paljba onda valja izaći iz zaklona i krenuti prsima na elitne jedinice ukrajinske vojske, a tu prolaza živima nema.
geralt

#158927 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Ukrajinci su toliko intenzivirali akcije sa dronovima-kamikazama da su ih poceli masovno slati i na nebitne mete. Toliko imaju dronova da im fali operatera.

Rusi sa svojim jednim Lancetom dnevno daleko zaostaju.
drndalo

#158928 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

qlface wrote: 09/05/2023 11:20
Znači Putinovo "praćenje preko Zooma" je bila američka laž zadnjih sedmica, jutros se izgleda svim silama gura spin o jednom tenku. Tema je baš postala patetična.
Pretpostavljam da je zapad u prenosu digitalno sakrio 2657 Armata u paradi, pa da misle da im je spin upalio, ali ne znaju da postoje mudri raskrinkavaci njihovih spinova...?
ovo_malo_duse

#158929 Re: Ukrajina

Post by ovo_malo_duse »

Dimu1927 wrote: 09/05/2023 14:47 da ponovim za ovog prvoligasa jedino vrijedno citanja sto je napisao je to da je putin kepec, i to 1.3.2022 godine
madner wrote: 01/03/2022 09:43
Da je Ukraina najebala. No da cemo mi profitirati.

Problem sa Kepecom je sto on od 2012 misli da ga zapad pokusava skinuti, njemu cak i neuspjeh u Ukraini nije ogroman problem dok na unustrasnjem planu moze ugusiti slobodno drustvo.

Moja prognoza sto se tice rata je da ce za ukupno 6 sedmica Rusija izaci na granice Madjarske i Rumunije i da ce tacno znati ko sta zna u vojsci. 1939 je Wehrmacht u Poljskoj imao puno amaterskih gresaka, komadanta koji su bili nesposobni na pogresnim funkcijama itd... 1940 nisu.
NIje mu to jedina fula. Ja mu fino napisa da se okani prognoza zavrsice ko Cheli
madner wrote: 13/06/2022 22:49 Za Kherson, malo optimisticna prognoza ali haj.
zigzag

#158930 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Gvozdeni1 wrote: 09/05/2023 14:56
sumirprimus wrote: 09/05/2023 13:17 Ovo je jedinstvena prilika za ismijat ruje i sve pobornike treceg irma i dusanovog cartva jer realno sve ove decenije puno su nam muke i crnila nanijeli.
Sad ni krivi ni duzni imamo sansu, da ne kazem otvoreno sta ali mozete pretpostavit, u sveu tome manje vise vojna teorija i analiza nisu toliko ni bitne nit u prvom planu kliko sam osjecaj za filing duboke penetracije, i ja uzivam. :kiss:
Prilika jeste. Ali sta su tebi konkretno ili vama, svejedno rusi nazao ucinili?
Ukrajincima da, i jos ponekima. Ali stv ne znam sta su sad u BiH ucinili kad nemaju nikakvog uticaja ovde. A ni zelje za uticajem
Meni su do prošle godine bili na neki način simpatični. Imao sam direktnog doticaja s njima a i te godine kada je izgledalo da rusija kao država i kao društvo civilizacijski napreduju, pa i kao realna protivteža nekim akcijama sa zapada, sve je to bilo ok.
Ako ništa moralo ih se poštovati jer smo svi mislili da su se stvarno uozbiljili u vođenju države i da su ozbiljna velesila. Što ekonomski, što geopolitički.

A od prošle godine trebalo bi da ih je sramota samih sebe. Mada je ovo nama samo repriza pa mi znamo kako to ide.
SanskiBiser

#158931 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

madner wrote: 09/05/2023 13:24
sumirprimus wrote: 09/05/2023 13:19

Da ali si sigurno upratio, da su ih ljudi smatrali nekom privatnom paravojnom formacijom po uzoru na americki blekvoter ili kako se vec sad zovu. Medjutim nema toga u rusiji, vo je sve pod kontrolom putina. i sam narativ prigozimna, niti jednom nije spomenuo niti oveo u pitanje vodstvo putina, s druge strane, onu dvojicu otvoreno pljuje.Da li je borba za vlast, ili putlerove igre bez granica ko ce ga znat. Bitno je da se kolju mejdusobno :chmoljava:
Ma nije sve pod kontrolom Putina, to je kao i kod Hitlera, on ih pusti da se kolju i ko pobjedi u pravu je. On je vrhovni autoritet, ali Vagner fercera sasvim drugacije od VDVa.

Zato ga i niko ne dovodi u pitanje, on nije jak car koji ima jasnu viziju nego svi imaju dovoljno prostora da svoje provedu. Jedini problem je kada nalete na stvarnost. :D
doktor Robert Baric ko papagaj ponavlja svaki skoro put kad nastupa o patrimonijalnom stilu kod Rusa i o tome da ne drzi Putin sve pod svojom kontrolom i spominje "silovike" koje Putin mora drzati zadovoljnim (Siloviki, najmoćniji Putinovi ljudi od kojih strepe Rusi)..Slicno i jos detaljnije to profesor Vlad Vexler objasnjava na svom kanalu...

s kraja 2022
"Putinov autoritet je narušen"

Pa je nastavio. "I da, naravno, primiri ove elite. Jer ono što sam više puta govorio - to je patrimonijalni stil vladavine, on nije neograničeni vladar. Njegov autoritet je sad narušen. I bez obzira na to što su neki već počeli povlačiti paralele s Nikitom Hruščovom i njegovim 70. rođendanom, kad je vrlo brzo svrgnut. Za sada je Putinova popularnost važan dio stabilnosti režima i nastoji kroz sve ovo naći krivce", kaže.

"Ova ratna partija, siloviki, sad su zadovoljni s tim potezima. To je sve unaprijed napravljeno da se ako je moguće prekine rat sada i da Rusija dobije značajne dobitke, a u najmanju ruku da dobije primirje i zamrznuti sukob da bi mogla obnoviti vojsku i za godinu, dvije krenuti dalje. Ali rat se neće završiti čak i ako Putin padne. A to još nije sigurno, bez obzira na sve prognoze", istaknuo je.

Dodao je da se ne zaboravi da u ruskoj javnosti "još uvijek postoji potpora vođenju rata", ali ne potpora mobilizaciji. Rusi su jako loši na bojištu, što se sada vidi. Ukrajinska ofenziva se usporila, dodaje Barić.
Siloviki

Putinovi takozvani siloviki, ljudi koji vode „najmoćnija ministarstva“, osobito policiju i sigurnosne agencije, dijele ključna uvjerenja i vrijednosti. Doduše, više ih ne motivira komunistička ideologija, premda su većinom nekadašnji članovi Komunističke partije. Vjeruju, međutim, u ekonomski nacionalizam, centraliziranu, autoritarnu vladu i obnovu navodne veličine Sovjetskog Saveza. S Putinom dijele nostalgiju prema sovjetskoj eri, kad je rusko carstvo obuhvaćalo republike srednje Azije, Kavkaza, Ukrajinu i Baltik, a Moskva imala čvrstu kontrolu nad istočnoeuropskim državama. Kao i Putin, siloviki imaju duboko ukorijenjen strah od demokratskih pokreta blizu ruskih granica, kao što je slučaj s Ukrajinom, gdje događanja promatraju kao ona koja je Zapad nadahnuo s ciljem da potkopaju rusku vladu. Usto su oprezni prema internetu kojem sada može pristupiti više od 70 posto odraslog ruskog stanovništva. Poznata je Putinova rečenica iz travnja 2014. na medijskom forumu: „Dobro znate da je sve to počelo kad se prvi put pojavio internet kao poseban projekt CIA-e. A tako se i dan-danas razvija.“

Ipak, siloviki nisu imuni na privlačnosti zapadnog kapitalizma, premda su, za razliku od istaknutih ruskih oligarha, javni službenici. Svi se sa strane bave nekim biznisom – drvom, čelikom, plinom i naftom, zrakoplovnim kompanijama ili bankarstvom – obilato gomilajući osobno bogatstvo zahvaljujući povlaštenim ugovorima s državom dobivenima mimo konkurencije te koristeći članove obitelji za pospremanje nezakonitih prihoda koji često dolaze iz vladinih trezora. (Službe sigurnosti također zarađuju goleme svote novca nudeći zaštitu – takozvanu krišu ili „krov“ – na crno ruskim kompanijama).

Prije nego što su 2014. nastupile zapadne sankcije protiv mnogih silovika, oni su odlazili na skijanje u Švicarsku, sunčali se na španjolskoj ili francuskoj rivijeri i gradili raskošne vile u Grčkoj. Slali su svoju djecu da se obrazuju u ekskluzivnim školama na Zapadu. (Aktualni ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je – premda se ne ubraja u silovike – dio njihova kulta i žučljiv kritičar Zapada, svoju je kćer poslao da studira na Londonskoj školi ekonomije.) Sankcije koje su uvedene nakon invazije na Krim ostavile su traga na životnom stilu silovika, no i dalje imaju svoje rezidencije u moskovskim predgrađima. I, premda više ne mogu uživati u sirevima s europskog kontinenta (jer je Rusija uvela zabranu), još se uvijek mogu častiti svojim omiljenim francuskim vinima, doduše, po vrlo visokim cijenama s obzirom na pad vrijednosti rublja.

Siloviki igraju po svojim pravilima, što podrazumijeva i laži o njihovim akademskim kvalifikacijama. Osim lojalnosti Putinu, ključ uspjeha za dobivanje visoke dužnosti na području pravosuđa i sigurnosti jest i to da se stekne doktorat, kao što je učinio Putin. Prema riječima ruskog blogera Sergeja Parhomenka, „postoji opće pravilo: ako želite biti čelnik nečega – sredite kandidata ili doktorsku titulu“. Parhomenko, dio skupine online aktivista koja se nazvala „Dissernet“, proveo je temeljito istraživanje disertacija glavešina ruskih unutarnjih poslova i ustanovio da su većinom, kao što je slučaj s Putinom, očiti plagijati. U slučaju čelnika Ministarstva unutarnjih poslova Vladimira Kolokolčeva i nekadašnjeg kralja droge Viktora Ivanova postojala je čak i „ukrižana diseminacija“: međusobno su ekstenzivno kopirali disertacije, koje su već bile plagijati!
Nedvojbeno je da je među silovikima bilo međusobnih obračuna, uz pojavu klanova, kao što se to često događa u politici koja se vodi u mafijaškom stilu. Frakcije se okupljaju u raznim sigurnosnim i obavještajnim službama, korporacijama u vlasništvu države te obiteljskim klanovima. (Zapanjuje broj brakova koje su međusobno sklopila djeca silovika, što podsjeća na Staljinovo doba.) No siloviki se pred javnošću uglavnom predstavljaju kao jedinstvena fronta. Ne mogu si dopustiti da bude drukčije, ako žele zadržati svoje bogatstvo i pozicije moći. Svi su suučesnici u mračnoj raboti političkih ubojstava, ili kao počinitelji tih zločina u Putinovo ime, ili kao tobožnji istražitelji. Tko su ti ljudi i koje službe predstavljaju?
https://www.nacional.hr/feljton-silovik ... repe-rusi/

Ima i kod nas vala ovih ko sto su ovi silovici :-)
VladaFBiH

#158932 Re: Ukrajina

Post by VladaFBiH »

sumirprimus wrote: 09/05/2023 13:17 Ovo je jedinstvena prilika za ismijat ruje i sve pobornike treceg irma i dusanovog cartva jer realno sve ove decenije puno su nam muke i crnila nanijeli.
Sad ni krivi ni duzni imamo sansu, da ne kazem otvoreno sta ali mozete pretpostavit, u sveu tome manje vise vojna teorija i analiza nisu toliko ni bitne nit u prvom planu kliko sam osjecaj za filing duboke penetracije, i ja uzivam. :kiss:
Ukrajincima da, i jos ponekima. Ali stv ne znam sta su sad u BiH ucinili kad nemaju nikakvog uticaja ovde. A ni zelje za uticajem
nadam se da je ovo sarkazam jer je spisak poprilično dugačak a uticaja imaju itekako na sve što se ovdje događa
SanskiBiser

#158933 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

sumirprimus wrote: 09/05/2023 13:55

nastavak prigozina i prozivki, 72 ga pobjegla i 500 wagnerovaca suncokretilo :zzzz:
72 pobjegla jer je i sama nagrdjena, i Kenneth i Cooper spominju kontranapad Ukrajinaca u Bahmutu koji je bio uspjesan, Cooper spominje upotrebu visestrukih voleja HIMARs raketa, Kenneth ce tek sutra detaljnije pisati o tome ceka da prodje jos 24 sata.
karanana

#158934 Re: Ukrajina

Post by karanana »

negdje procitah da je ovaj celavac reko da je himars pogodila zgradu u kojoj se cuvaju ukr zarobljenici.
SanskiBiser

#158935 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Kenneth Gregg osvrt nakon parade...
Zatim smo čuli govor majstora turiste i vidjeli njegovu zaista jadnu paradu.

Da li još neko misli da imaju velike zalihe materijala? Onda je vrijeme za razmišljanje.

Artiljerija, oklopna vozila i avioni su potpuno nestali. Lukašenkova gestikulacija kada je parada bila gotova govori sve; je li ovo sve??? Možda je vrijeme da se počnemo izvlačiti iz čvrstog stiska Majstora turista!!! Čak su i lica takozvane "brojne" publike bila iscrpljena.

Govor majstora turiste bio je nešto najpatetičnije što je održao, samo ponavljanja 15 mjeseci repovanja. Sada dobro razumem zašto mu je bila potrebna pobeda u Bakhmutu i Avdijevki. Umjesto da ojačaju svoju poziciju na domaćem planu, ovaj događaj je vjerovatno bio više ekser u njegovom lijesu, elita će sutra biti u još većoj panici.

Za nas u Oružanim snagama Ukrajine, to je bio skok u kojem su rezultati naših nedavnih napora u Bakhmutu, Avdiivki i Vuhledaru prikazani u ukupnoj slici, naši prorijeđeni prstenovi su se isplatili.

Na zapadu ste zbunjeni spektaklom, a verbalne prijetnje turističke zemlje sve više liče na smrtonosnu standup komediju.Sve sam više uvjeren da je rat praktički završen do sredine ljeta.

SLAVA UKRAJINI
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#158936 Re: Ukrajina

Post by pici »

KuHar svoj neuspjeh prebacuje na druge.Pa zamislite tog komadanta koji prizna da mu je bataljon izginuo radi tamo neke brigade koja je bjezala ili probijena.To su klasicni idioti.Znate sta je pljevljak za ove, Napoleon.
Gvozdeni1

#158937 Re: Ukrajina

Post by Gvozdeni1 »

VladaFBiH wrote: 09/05/2023 15:35
nadam se da je ovo sarkazam jer je spisak poprilično dugačak a uticaja imaju itekako na sve što se ovdje događa
Ako nije problem da objasnis?
Nije sarkazam. Nikada nisu bili neprijatelji BiH s moje tacke gledista.
Dok s druge strane, nikada ni Srbiji nisu bog zna kako pomogli i sta bitno uradili.
Vise je oruzja 90ih dobila Hrvatska nego Srbija, o RS da ne govorim. Bpr mi24 koji nam je zadao velike probleme nije mogao doci hrvatima bez rusa.
I ovo kasnije se sve svelo samo na pricu.
zigzag

#158938 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

pici wrote: 09/05/2023 16:16 KuHar svoj neuspjeh prebacuje na druge.Pa zamislite tog komadanta koji prizna da mu je bataljon izginuo radi tamo neke brigade koja je bjezala ili probijena.To su klasicni idioti.Znate sta je pljevljak za ove, Napoleon.
Da je pametan da im se osveti sad. Da se on povuče sa nekog fronta , a bataljon regularne vojske da izgine. Pa neka i oni vide kako je.
madner

#158939 Re: Ukrajina

Post by madner »

Oni su vasi saveznici, a prijatelj neprijetelja je neprijetelj.

To sto nema previse veze sa stvarnim zbivanjima je sporedno, nema po Bosnjake gorih od Turske, ali emotivni naboj je tu.
zigzag

#158940 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Turska bi nas "prodala" za jedno brdo na Al Ghab planini. A i rusi bi "otpisali" sve ovdje za nešto slično.
A onda skontaš, da izvineš, i nama je Japan na trećem mjestu(da smo neka sila, jelte).
pici

#158941 Re: Ukrajina

Post by pici »

U paketu se, objavilo je američko ministarstvo obrane, nalazi sljedeće:

dodatni sustavi protuzračne obrane i streljivo za njih
oprema za integraciju zapadnih lansera protuzračnih projektila i raketa te radara s ukrajinskim sustavima protuzračane obrane
streljivo za upotrebu protiv bespilotnih letjelica
artiljerijsko streljivo kalibra 155 mm
podrška vezana za obuku vojnika i održavanje vojnih sustava
PVO, municija, odrzavanje.Zavrsne pripreme pred ofanzivu.
DaysleepeR

#158942 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

madner

#158943 Re: Ukrajina

Post by madner »

Turska nas je prodala, Rusija je ipak omogucila Srbiji nezavisnost. Kada smo ih pregazili kao plitak potok car je vidio sansu i tako je Srbija dobila nezavisnost.
House

#158944 Re: Ukrajina

Post by House »

nema zajebancije sa poljacima 👍 tjeraj ruska govna.
madner

#158945 Re: Ukrajina

Post by madner »

To bi bio prvi put u zadnjih 500 godina, doduse i 1920 su napravili rezultat.
DahZmaja

#158946 Re: Ukrajina

Post by DahZmaja »

Gvozdeni1 wrote: 09/05/2023 16:17
Dok s druge strane, nikada ni Srbiji nisu bog zna kako pomogli i sta bitno uradili.
Vise je oruzja 90ih dobila Hrvatska nego Srbija, o RS da ne govorim. Bpr mi24 koji nam je zadao velike probleme nije mogao doci hrvatima bez rusa.
[youtube]https://youtu.be/W1LSiIZwb7Q[/youtube]

Treba li još ?

Bosanskim srbima, pogana ruščad su uvijek bila vjetar u leđa.
To što je po tebi to OK dovoljno govori zašto ćemo uvijek biti na kontra stranama.
Sad treba da izjaviš da nam ni srbi nisu ništa uradili, zanemarujući "memorandum" gdje su tebe etiketirali "Srbinom" a mene "Turčinom" samo da bi lakše mogao zamrziti Turčina iz Teherana. I ti prvi tu podvalu progutaš samo tako....

A u sred BG i tebe i mene istim imenom nazivaju, Bosanac.

Ovdje će bit ljepota kada ti shvatiš da sam ti ja bliži i od Gazimestana i Kalamegdana. Ja znam da bez sreće ljudi u BL itd...ne mogu biti sretan u Sarajevu.
Last edited by DahZmaja on 09/05/2023 16:37, edited 1 time in total.
geralt

#158947 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Thread o stanju u ruskoj odbrambenoj industriji.

DahZmaja

#158948 Re: Ukrajina

Post by DahZmaja »

madner wrote: 09/05/2023 14:41 Napisem da mi se ne raspravlja, dobijem 4 notifikacije. Pola od lika koji jos nije napisao nista vrijedno citanja, figurativna skoljka jaja.
Pusti se školjki od jaja, daj nam neku frišku prvoligašku analitiku.
pici

#158949 Re: Ukrajina

Post by pici »

Anglosasi znaju da je jedina boljka za ofanzivu, nebo.Masovno dizanje tupoljeva i izbacivanje krstarecih iz istih na odredjeni dio fronta pri proboju.Balistickih raketa, masovnih avio udara itd, itd.Zato dolazi ogromna kolicina PVO-a i municije za iste.Mora nebo biti koliko toliko cisto, ne moze idealno i proci ce neka krstareca, avion, dron itd al u vecoj mjeri ne smije inace su Ukri zaglavili i moze propasti ofanziva.
Do sada su rusi bili iznenadjeni jer su bili bahati.Sad vec govno im je u grlu, nema iznenadjenja.Skontali su i da je Bakhmut varka tj zamka.
Ukri ce ici na probijanje vise pravaca i tamo gdje probiju iz Zaporozja stizu nove trupe i nastavljaju.Zivi bili pa vidjeli.
VladaFBiH

#158950 Re: Ukrajina

Post by VladaFBiH »

Gvozdeni1 wrote: 09/05/2023 16:17
recimo krenemo od nesretnih 90tih - hiljade Rusa je ratovalo u BiH https://balkans.aljazeera.net/teme/2019 ... rata-u-bih ili da spomenem rezoluciju o Srebrenici koju su blokirali Rusi ili da spomenem uslovljavanja i neglasanja za visokog predstavnika ili da spomenem izdvojena mišljenja u PIC-u... stvarno ne znam odakle da krenem jer je spisak jako dugačak "nemiješanja" u unutrašnje stvari BiH...
https://youtu.be/siibLl8jZE8
Last edited by VladaFBiH on 09/05/2023 16:46, edited 4 times in total.
Post Reply