Sirija

Locked
Herr Flick

#15876 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

udrch wrote: ne da neću reći, već tvrdim da su suniti u Siriji vjernici svi odreda..
samo je vaš problem što kada neko nije sekularista odmah je vehabija i terorista, radikal..
na temi Egipat ste to i pokazali..svi odreda MB nazivate radikalnim islamistima, a prešućujete da je na sastanku na kojem je suspendovan Ustav i smijenjen Mursi, osim generala, Baradeja, šejha Azhara i patrijarha bio i vođa stranke Nur, selefističke grupacije sa oko 27% glasova u parlamentu..

U Siriji ne postoji veće zlo od onoga koje ima korijen dubok nekoliko desetina godina terora..
Jedan od primjera :

udrch

#15877 Re: Sirija

Post by udrch »

:lol:
hrustic

#15878 Re: Sirija

Post by hrustic »

Dosta objektivan izvjestaj sa ratista u Siriji

https://www.facebook.com/SupportSyriaFr ... 3684564969
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#15879 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

udrch wrote:
Herr Flick wrote:
udrch wrote:Makedonac, u Siriji nema sekularista, o čemu ti govoriš..
imaju muslimani suniti..ove što ti zoveš sekularistima su alawiti, jer njih nisi mogao vidjeti u džamiji, jer nemaju svoje džamije, a namaz ne klanjaju, ne poste..a oni su svakako sa Assadom..
naravno imaju i kršćani..
Nusra nema presudan uticaj u Siriji, džaba pokušavate stvoriti veće zlo od Assada..
Ma nemoj da nema sekularista u Siriji a da nisu alawiti,ne iznosi lazi.Hoces reci da nema sekularnih sunita u Siriji :?: sto je potpuna neboluza i napisati da Al-Nusra nije vece zlo od Assada je :shock: :shock:
ne da neću reći, već tvrdim da su suniti u Siriji vjernici svi odreda..
samo je vaš problem što kada neko nije sekularista odmah je vehabija i terorista, radikal..
na temi Egipat ste to i pokazali..svi odreda MB nazivate radikalnim islamistima, a prešućujete da je na sastanku na kojem je suspendovan Ustav i smijenjen Mursi, osim generala, Baradeja, šejha Azhara i patrijarha bio i vođa stranke Nur, selefističke grupacije sa oko 27% glasova u parlamentu..

U Siriji ne postoji veće zlo od onoga koje ima korijen dubok nekoliko desetina godina terora..
koji su podržali vojni udar kao što su podržali i mubaraka tokom revolucije
Dr_dre

#15880 Re: Sirija

Post by Dr_dre »

Uprava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada najavila je odobrenje sirijskog državljanstva za 40.000 pripadnika Hezbollaha, koji se u ratu u Siriji bore na strani režima, javio je dopisnik agencije Anadolija. Prema informacijama iz izvora bliskih opoziciji, Assadova vlada donijela je odluku da 40.000 pripadnika Hezbollaha iz Libana i Iraka, koji se bore na strani sirijskog režima, dobije sirijsko državljanstvo. Izvori navode da režim ovim potezom želi izmijeniti demografsku strukturu u regijama gdje živi veliki broj Durzita.
U okviru odluke koja je donesena prošle sedmice, navodi se da će pripadnicima Hezbollaha koji se bore u južnom dijelu Sirije, Es-Suveydi, biti dodijeljena državljanstva.
Pripadnici libanskog Hezbollaha uključili su se u rat sirijske vlasti i pobunjenike prije dva mjeseca, nakon čega je vojska odana Assadu zauzela gradić Kusair, jedno od najvećih pobunjeničkih utočišta.
(AA)
Dr_dre

#15881 Re: Sirija

Post by Dr_dre »

asurbanipal

#15882 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

imaju muslimani suniti..ove što ti zoveš sekularistima su alawiti, jer njih nisi mogao vidjeti u džamiji, jer nemaju svoje džamije, a namaz ne klanjaju, ne poste..a oni su svakako sa Assadom..
Nusra nema presudan uticaj u Siriji, džaba pokušavate stvoriti veće zlo od Assada..
Ovo je velika laž i podvala na koji nasjedaju mnogi. Nema baš mnogo podataka o Alawitima, međutim postoji i druga strana medalje od one koja se prezentira na vehabijskim sajtovima, kao što je gore boldirana. Ko hoće da traži, naći će. :wink:

Herr Flick

#15883 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

udrch wrote::lol:
Smij se ti koliko hoces :D ali istina boli,a ovo sto si ti iznio je cista laz
Herr Flick

#15884 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Operacija u Al Kabunu(Damask) 6.dio -Prije borbe-

AliceInChains

#15885 Re: Sirija

Post by AliceInChains »

US Official: Israel Launched Airstrike in Syria Last Week
http://abcnews.go.com/blogs/politics/20 ... last-week/

Malo se naostrila situacija.
AliceInChains

#15886 Re: Sirija

Post by AliceInChains »

Idemo dalje:

A senior rebel commander in Syria is reported to have been killed by rebels from a rival group linked to al-Qaeda.
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23283079

Inace, ovaj konflikt na sve drugo smrdi, nego na gradansku pobunu. Sve to postaje jasnije. A Turska :lol: ...da ponovim, grade bastine uspjesne Srpske politike. Zamalo se sami ne sjebase. A ucestvovali su u ovom haosu na Bliskom Istoku, da bi maksimirali na bilo koji nacin njihovu vanjskopoliticku ulogu.

Inace, kad ste vec kod suplje rasprave: Kojoj muslimanskoj skupini pripadaju ovi, koji su ubili komandanta FSA, i kojoj vjerskoj skupini pripada sam komandant? :mrgreen: Da malo rasvjetlimo tu medumuslimansku jebaniju, koji su izgleda neki i kod nas jedva docekali.
udrch

#15887 Re: Sirija

Post by udrch »

hrustic wrote:Dosta objektivan izvjestaj sa ratista u Siriji

https://www.facebook.com/SupportSyriaFr ... 3684564969
posebno ovaj dio:
Oko Alepa a i u samom Alepu je došlo do famozne "SEVERNE OLUJE"da bi na kraju gomila analitičara se ipak složila da je ovo bila pred-"OLUJA",u stvari pripremanje terena za pravu "OLUJU"!
kad fasuješ, onda samo kažeš ovo je bila samo olujica :lol: ..
udrch

#15888 Re: Sirija

Post by udrch »

asurbanipal wrote:
Ovo je velika laž i podvala na koji nasjedaju mnogi. Nema baš mnogo podataka o Alawitima, međutim postoji i druga strana medalje od one koja se prezentira na vehabijskim sajtovima, kao što je gore boldirana. Ko hoće da traži, naći će. :wink:

na kojem dijelu snimka se vidi ijedno obilježje što jedan objekat čini džamijom..recimo munara, minber, mihrab, kaligrafija?
ovdje se čak ne vidi ni imam i hatib..
ili je dovoljno prostrijeti perzijske tepihe i dovesti par likova sa nečim što liči ahmediji..

osim toga, ovaj snimak sam vidio nekoliko puta, ali druge snimke nisam vidio nikad..jeli to toliko teško pronaći..koliko ima tih alawita? par stotina? jesu oni ugrožena vrsta pa Unesco ne dozvoljava njihovo snimanje kad klanjaju?
asurbanipal

#15889 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

udrch wrote: na kojem dijelu snimka se vidi ijedno obilježje što jedan objekat čini džamijom..recimo munara, minber, mihrab, kaligrafija?
ili je dovoljno prostrijeti perzijske tepihe i dovesti par likova sa nečim što liči ahmediji..

osim toga, ovaj snimak sam vidio nekoliko puta, ali druge snimke nisam vidio nikad..jeli to toliko teško pronaći..koliko ima tih alawita? par stotina? jesu oni ugrožena vrsta pa Unesco ne dozvoljava njihovo snimanje kad klanjaju?

Evo Assada, klanja Kurban bajram. Imaš kaligrafiju, mihrab. Doduše, drugi je snimak. :D

A povodom 50. obljetnice sirijskog dnevnog lista Al-Thawra sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je dao ekskluzivni intervju u kojem je spomenuo i ovo: "Rješenje je u Kur'anu u kojem su jasne riječi Božje. Islam je vjera milosti i oprosta, riječ 'milosrđe' se spominje više od 70 puta u Kur'anu. Islam se temelji na promicanju ljudskih vrijednosti, uzdiže milosrđe i ljubav i zabranjuje ubistvo. Nije li poslanik Muhamed rekao u Hadis-i šerifu: "Lakše će Bog oprostiti smrt univerzuma od nezakonitog ubijanja vjernika." Kur'an i Hadis su i jasni u promicanju ljubavi, oprosta, pravde i humanosti. Oni koji tvrde da oponašaju poslanika Muhameda trebaju imati na umu njegovo ponašanje kao ljudskog stvorenja, prije i nakon što je postao Poslanik. Htio bih postaviti pitanje za vas i vaše čitatelje. Te vehabije i tekfiristi i njihova djela, nalikuju li u bilo kojem obliku na ponašanje našeg velikog Poslanika za vrijeme njegova života; bilo prije ili nakon što je postao Poslanikom ? Tokom mojih susreta sa sveštenicima (op.a. imamima), često sam znao reći da život poslanika Muhameda treba dublje proučiti na svim razinama, od strane klerika i među studentima, jer Poslanik nije samo prenosio riječi Božje, on je utjelovio njihovo značenje i prakticirao ono što je propovijedao. Ako se vratimo Kur'anu i na život i ponašanje Poslanika, vidjet ćemo nešto sasvim suprotno od onoga što ti teroristi propovijedaju.
udrch

#15890 Re: Sirija

Post by udrch »

i opet bez dokaza da je ovo džamija..
mislim stvarno ne razumijem što se to trudiš..imam najmanje pet prijatelja koji su studirali u Siriji i koji su mi ovo posvjedočili..
još malo pa ćeš mi postaviti vlastiti snimak iz Teherana..

a ova njegova poruka je primjenjiva i na tekfirije i na njega i njegove..
mene što se tiče oni su ista govna..
Hrulj

#15891 Re: Sirija

Post by Hrulj »

Basar i njegova vjerska skupina nisu muslimani. To je samo mjesavina Judaizma, Krscanstva i islama
asurbanipal

#15892 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

udrch wrote:i opet bez dokaza da je ovo džamija..
mislim stvarno ne razumijem što se to trudiš..imam najmanje pet prijatelja koji su studirali u Siriji i koji su mi ovo posvjedočili..

Rekao si
udrch wrote:na kojem dijelu snimka se vidi ijedno obilježje što jedan objekat čini džamijom..recimo munara, minber, mihrab, kaligrafija?
Poslao sam ti snimak na kojem se jasno vidi većina onoga što si tražio, i opet ne vjeruješ. Još čovjek klanja, i onda ovaj iznad mene kaže nisu muslimani. Pa dobro, vjerovatno ima i među njima onih koji piju i rade neke stvari koje se kose sa Islamom, a imaš takvih i kod nas. Evo, prođi Ferhadijom uz Ramazan u sred bijela dana, šta misliš šta bi neki Pakistanac ili Iranac rekli ? Kave li su one sunnije... :D
Herr Flick

#15893 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Hrulj wrote:Basar i njegova vjerska skupina nisu muslimani. To je samo mjesavina Judaizma, Krscanstva i islama
Sta onda reci za nas ovde u Bosni? Masa ih se opija tokom Ramazana,sjede u kaficima..Kad dodje Bajram imamo tzv.Bajramsko disko,slavimo Novu godinu itd,itd...Nismo ni mi muslimani onda..tj oni koji to rade nisu muslimani
udrch

#15894 Re: Sirija

Post by udrch »

asurbanipal wrote:
udrch wrote:i opet bez dokaza da je ovo džamija..

Rekao si
udrch wrote:na kojem dijelu snimka se vidi ijedno obilježje što jedan objekat čini džamijom..recimo munara, minber, mihrab, kaligrafija?
Poslao sam ti snimak na kojem se jasno vidi većina onoga što si tražio, i opet ne vjeruješ. Još čovjek klanja, i onda ovaj iznad mene kaže nisu muslimani. Pa dobro, vjerovatno ima i među njima onih koji piju i rade neke stvari koje se kose sa Islamom, a imaš takvih i kod nas. Evo, prođi Ferhadijom uz Ramazan u sred bijela dana, šta misliš šta bi neki Pakistanac ili Iranac rekli ? Kave li su one sunnije... :D
skrolaj bolan do vrha, pa pogledaj šta si ti od mojih riječi uvećao, pa postavio neki snimak da dokažeš kako oni imaju džamije..žao mi da jedan postač sam sebi u stomak skače..
udrch

#15895 Re: Sirija

Post by udrch »

Herr Flick wrote:
Hrulj wrote:Basar i njegova vjerska skupina nisu muslimani. To je samo mjesavina Judaizma, Krscanstva i islama
Sta onda reci za nas ovde u Bosni? Masa ih se opija tokom Ramazana,sjede u kaficima..Kad dodje Bajram imamo tzv.Bajramsko disko,slavimo Novu godinu itd,itd...Nismo ni mi muslimani onda..tj oni koji to rade nisu muslimani
jedno su temelji vjere, a drugo su vjerske obaveze..
kod alawita je sporan sam šehadet..
Kikibombona

#15896 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

.
Last edited by Kikibombona on 13/07/2013 20:23, edited 1 time in total.
Hrulj

#15897 Re: Sirija

Post by Hrulj »

Herr Flick wrote:
Ti su ispali iz islama grijesima. Alewiti nisu muslimani uopce. Stavljaju i pripisuju druga Bogu. U ovom slucaju Aliju i nez jel Muhamed ili Isus, nisam siguran. Uglavnom dio su trojstva te osobe.
rasuta_riza

#15898 Re: Sirija

Post by rasuta_riza »

Alewiti, hm, oni za sebe tvrde da su muslimani,većina muslimana misli da nisu, pa šta i ako nisu? Treba ih zbog toga, šta? Stjerati u Sredozemlje? Kako jedan reče, kada bi se pogledalo metodom slučajnog uzorka, većina Bošnjaka ispadaju deklarativno muslimani. Assad nije ni alewit ni sunit ni šiit, on je sve to po potrebi ili ništa od toga, njemu je bitna samo vlast i položaj. Po porijeklu alewit, a po potrebi će 5 vakata i teraviju sa sunitskim muftijama da klanja u svrhu promovisanja, Assada živo zaboli za religijom.
Nego, kako sam i predviđao došlo je sukoba između FSA i ekstrema, pitanje je dana bilo, ali u najgore vrijeme po njih jer su u priličnoj defanzivi, ipak bolje je da se stvari razdvoje mada su trebale biti odavno.
Herr Flick

#15900 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Hrulj wrote:
Ti su ispali iz islama grijesima. Alewiti nisu muslimani uopce. Stavljaju i pripisuju druga Bogu. U ovom slucaju Aliju i nez jel Muhamed ili Isus, nisam siguran. Uglavnom dio su trojstva te osobe.
Jest Aliju,Muhameda i Selmana...
Locked