Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ti Kiki bez uvrede živiš u nekom paralelnom svijetu. To što ti pišeš ja podržavam ali to je utopija, toga nema. Sila Boga ne moli, to sam naučio na vlastitim leđima. Tu katarzu koju očekuješ od Turske nećeš dobiti ne zato što su Turci bolji ili lošiji od drugih već zato što tako svijet ne funkcioniše. Nijemci i Italijani su doživjeli katarzu tek kada se Ruska i US zastava zaviorila nad hitlerovim bunkerom. Na žalost tako je kako je.
E to je sad druga stvar, sto pravo, pravda i moral nisu zvijezda vodilja drzvama, narodima...!
Gori je zlocin pocinjen nad Armenima u Anadoliji nego nad Kurdima u Iraku. A zlocin nad Kurdima u Iraku je presudjen kao genocid. Sudska presuda time ne cini zlocin nad Kurdima vecim od zlocina nad Armenima. Naprotiv. Sadam je ubio izmedju 50 - 200 000 Kurda. U samom napadu hemijskim oruzjem oko 6 000. Medjutim, Kurdi su prezivjeli, vecina su u gradu Halabdza, simbolu genocida. Opstali su na tom podrucju i sada imaju vlast. Zlocin nad Armenima je neuporedivo veci, brojcano. Turci kazu 300 000, Armeni 1.5 miliona, 'neutralci' oko milion. Crna mrlja covjecanstva. Jedan narod, na jednom podrucju, je unisten ZAUVIJEK.
Nije toliko vazno sto Turci nece priznati kvalifikaciju 'genocid nad Armenima'. Bilo bi dobro kada bi se izvinili, kada bi priznali da je taj program sproveden kako bi se u cjelosti unistio armenski narod na prostoru Anadolije. Bilo bi dobro kada bi armenski narod u Turskoj tretirali kao jednakopravan (ono malo sto je ostalo), a govor mrznje krivicno procesuirali. Umjesto toga Turci umanjuju zlocin, ismijavaju, a prema armenskom narodu gaje otvorenu mrznju. Dakle, katarze nije bilo.
U slucaju Kurda ista prica. Sto je bilo - bilo je. Proslo. Zasto im sada ne dozvole da uce vlastiti jezik, da praktikuju vlastitu kulturu, da se politicki, akademski organizuju, da imaju svoje sportske klubove i sl. Zasto? Pa zato sto su fasisti danas i zato sto fasisticki odnos prema Kurdima ima stogodisnji kontinuitet.
Turska danas ima fasisticki mentalitet i da je pravde dobili bi sankcije. Medjutim, pravde nema, ne rade ovo Holandezi radi fasitickog odnosa prema Kurdima, vec rade iz svojih politickih interesa.
Isto tako, da ne zaboravim, zrtve fasistickog AKP rezima su i Turci koji misle drugacije od fasistickog lidera.
Ako sve ovo sto rade nije za sankcija, onda ne znam...