Republika Turska

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15876 Re: Republika Turska

Post by _BataZiv_0809 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da te pitam života ti, koji je to sud presudio genocid na Armenima? Sve to što ti pišeš nema veze sa ovim potezom u Holandiji. Ne može današnja Turska biti odgovorna za ono od prije 100-150 godina, ne bez neke valjane sudske instance. Sve ostalo je palamuđenje.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Zločini koje su počinili britanski, španski, portugalski, holandski i drugi kolonizatori nad domorocima kolonija od Amerike, Afrike, Australije...itd je sigurno najveći genoicid u povijesti čovječanstva. To ne bi moglo saprati stotine sudskih presuda. To je genocid epskih razmjera, doslovno su nestajali čitavi narodi, kulture, jezici, pisma, svo pisano znanje pojedinih naroda. A sada trk u rupu iz koje si izmilio i ne javljaj se više. :oops:
Al skoro post za postom :(
jao_situacije

#15877 Re: Republika Turska

Post by jao_situacije »

jeza u ledja wrote:
Bodkin wrote:
jeza u ledja wrote:Sve su zemlje nastale na genocidu. Negdje manje, negdje vise i u ovisnosti koliko daleko ides u historiju. Razmisli malo. Samo sto je genocid nekada davno bio sasvim normalan modus ophodjenja prema okupiranim ili susjedima.

A ova najnovija epizoda sa Erdoganom i Holandijom, zalosno, strasno. Nicim izazvana zemlja tone sve dublje u ponor.
I tebi isto pitanje. Nad kim su englezi ili francuzi pocinili genocid kad su pravili englesku ili francusku?
Kako mozes postavljati ovako djecija pitanja?

Sta za tebe predstavlja "pravljenje Engleske ili Francuske"? Te su se zemlje pravile vijekovima, da ne kazem milenijumu. Kroz te vijekove desilo se vise seoba naroda, desetine genocida, sto pojedinacnih, sto kontinuiranih, protjerivanja, porobljavanja, ubijanja, silovanja, namjernog pokrstavanja ili po-sta vec. Znaci slojevi i slojevi zlocina najgore vrste.
I da, slazem se, ne mogu se isti standardi koristiti za 21, 20, i 15 vijek, ili 10. No Turska u 1918oj ili kad vec nije Bantu vukojebina usred prasume pa da su na nivou razvoja iz broncanog doba. Znali su dobro sta rade, isto kao sto su Englezi i ostali kolonijalisti znali sta rade u Africi, sto usput samo predstavlja vrlo jasno vezu izmedju genocida i nastanka moderne drzave, bilo da se radi o V. Britaniji, bilo Francuskoj.

A konkretno za Englesku dovoljno je znati minimum historije da znamo za njihov odnos prema Ircima i Skotima. Znaci da se ne vracamo u Srednji Vijek. Za Francusku prvo sto mi pada na pamet je izivljavanje nad Hugenotima.
koga zanimaju zločini u nastanku britanskog carstva treba da istražuje ono što englezi zovu wars of the 3 kingdoms
tu su se klali međusobno, kao malo ko
Drvosjeca iz Dejcica

#15878 Re: Republika Turska

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Vrijedi pogledati...

Bodkin

#15879 Re: Republika Turska

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote:
Bodkin wrote:
jeza u ledja wrote:Sve su zemlje nastale na genocidu. Negdje manje, negdje vise i u ovisnosti koliko daleko ides u historiju. Razmisli malo. Samo sto je genocid nekada davno bio sasvim normalan modus ophodjenja prema okupiranim ili susjedima.

A ova najnovija epizoda sa Erdoganom i Holandijom, zalosno, strasno. Nicim izazvana zemlja tone sve dublje u ponor.
I tebi isto pitanje. Nad kim su englezi ili francuzi pocinili genocid kad su pravili englesku ili francusku?
Kako mozes postavljati ovako djecija pitanja?

Sta za tebe predstavlja "pravljenje Engleske ili Francuske"? Te su se zemlje pravile vijekovima, da ne kazem milenijumu. Kroz te vijekove desilo se vise seoba naroda, desetine genocida, sto pojedinacnih, sto kontinuiranih, protjerivanja, porobljavanja, ubijanja, silovanja, namjernog pokrstavanja ili po-sta vec. Znaci slojevi i slojevi zlocina najgore vrste.
I da, slazem se, ne mogu se isti standardi koristiti za 21, 20, i 15 vijek, ili 10. No Turska u 1918oj ili kad vec nije Bantu vukojebina usred prasume pa da su na nivou razvoja iz broncanog doba. Znali su dobro sta rade, isto kao sto su Englezi i ostali kolonijalisti znali sta rade u Africi, sto usput samo predstavlja vrlo jasno vezu izmedju genocida i nastanka moderne drzave, bilo da se radi o V. Britaniji, bilo Francuskoj.

A konkretno za Englesku dovoljno je znati minimum historije da znamo za njihov odnos prema Ircima i Skotima. Znaci da se ne vracamo u Srednji Vijek. Za Francusku prvo sto mi pada na pamet je izivljavanje nad Hugenotima.
Vidi, napisao sam par puta vec da govorimo o nastanku drzava. Znaci zlocine koje su britanci pocinili kroz historiju su sigurno najveci u historiji covjecanstva.

Ali floskula ja da su sve drzave nastale na genocidu. Znaci govorimo da moras pociniti masovni zlocin da bi osnoval drzavu. Nesto kao usa. Nista slicno npr holandija nije napravila. Englezi nisu napravili genocid nad ircima ili skotima da bi napravili englesku
Point.

#15880 Re: Republika Turska

Post by Point. »

Puko Erdogan ko pubertetlijska bubuljica, jebo nanu svoju.
Drvosjeca iz Dejcica

#15881 Re: Republika Turska

_BataZiv_0809 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da te pitam života ti, koji je to sud presudio genocid na Armenima? Sve to što ti pišeš nema veze sa ovim potezom u Holandiji. Ne može današnja Turska biti odgovorna za ono od prije 100-150 godina, ne bez neke valjane sudske instance. Sve ostalo je palamuđenje.
Zločini koje su počinili britanski, španski, portugalski, holandski i drugi kolonizatori nad domorocima kolonija od Amerike, Afrike, Australije...itd je sigurno najveći genoicid u povijesti čovječanstva. To ne bi moglo saprati stotine sudskih presuda. To je genocid epskih razmjera, doslovno su nestajali čitavi narodi, kulture, jezici, pisma, svo pisano znanje pojedinih naroda. A sada trk u rupu iz koje si izmilio i ne javljaj se više. :oops:
Al skoro post za postom :(
:thumbup: Drago mi je Bato da me pratiš i da si jedan od mojih najvjernijih fanova. Plaketa sa zlatnim vezom ti je osigurana. :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15882 Re: Republika Turska

Post by _BataZiv_0809 »

:thumbup: Drago mi je Bato da me pratiš i da si jedan od mojih najvjernijih fanova. Plaketa sa zlatnim vezom ti je osigurana. :lol:
Ne precjenjuj se :D

Mislim drag si ti meni, stvarno jesi, ali sam generalno zapazio tu tvoju crtu da sam sebe demantujes :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#15883 Re: Republika Turska

_BataZiv_0809 wrote:
Ne precjenjuj se :D

Mislim drag si ti meni, stvarno jesi, ali sam generalno zapazio tu tvoju crtu da sam sebe demantujes :thumbup:
Ja znam da ti sporije kontaš pa da ti ne ostanem dužan pojašnjenje. :mrgreen: Pravno gledano ništa od ovoga gore spomenutog nije genocid jer nii jedan ovozemaljski sud nije sudio za ta zlodjela. Ali ako kolege (Kiki i još par njih) govore da je Turska nastala na genocidu onda ne vidim razliku između zločina nad Armenima i zločina Britanaca, Španaca, Portugalaca iz doba kolonijalizma.
Kikibombona

#15884 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ti Kiki bez uvrede živiš u nekom paralelnom svijetu. To što ti pišeš ja podržavam ali to je utopija, toga nema. Sila Boga ne moli, to sam naučio na vlastitim leđima. Tu katarzu koju očekuješ od Turske nećeš dobiti ne zato što su Turci bolji ili lošiji od drugih već zato što tako svijet ne funkcioniše. Nijemci i Italijani su doživjeli katarzu tek kada se Ruska i US zastava zaviorila nad hitlerovim bunkerom. Na žalost tako je kako je.
E to je sad druga stvar, sto pravo, pravda i moral nisu zvijezda vodilja drzvama, narodima...!

Gori je zlocin pocinjen nad Armenima u Anadoliji nego nad Kurdima u Iraku. A zlocin nad Kurdima u Iraku je presudjen kao genocid. Sudska presuda time ne cini zlocin nad Kurdima vecim od zlocina nad Armenima. Naprotiv. Sadam je ubio izmedju 50 - 200 000 Kurda. U samom napadu hemijskim oruzjem oko 6 000. Medjutim, Kurdi su prezivjeli, vecina su u gradu Halabdza, simbolu genocida. Opstali su na tom podrucju i sada imaju vlast. Zlocin nad Armenima je neuporedivo veci, brojcano. Turci kazu 300 000, Armeni 1.5 miliona, 'neutralci' oko milion. Crna mrlja covjecanstva. Jedan narod, na jednom podrucju, je unisten ZAUVIJEK.

Nije toliko vazno sto Turci nece priznati kvalifikaciju 'genocid nad Armenima'. Bilo bi dobro kada bi se izvinili, kada bi priznali da je taj program sproveden kako bi se u cjelosti unistio armenski narod na prostoru Anadolije. Bilo bi dobro kada bi armenski narod u Turskoj tretirali kao jednakopravan (ono malo sto je ostalo), a govor mrznje krivicno procesuirali. Umjesto toga Turci umanjuju zlocin, ismijavaju, a prema armenskom narodu gaje otvorenu mrznju. Dakle, katarze nije bilo.

U slucaju Kurda ista prica. Sto je bilo - bilo je. Proslo. Zasto im sada ne dozvole da uce vlastiti jezik, da praktikuju vlastitu kulturu, da se politicki, akademski organizuju, da imaju svoje sportske klubove i sl. Zasto? Pa zato sto su fasisti danas i zato sto fasisticki odnos prema Kurdima ima stogodisnji kontinuitet.

Turska danas ima fasisticki mentalitet i da je pravde dobili bi sankcije. Medjutim, pravde nema, ne rade ovo Holandezi radi fasitickog odnosa prema Kurdima, vec rade iz svojih politickih interesa.

Isto tako, da ne zaboravim, zrtve fasistickog AKP rezima su i Turci koji misle drugacije od fasistickog lidera.

Ako sve ovo sto rade nije za sankcija, onda ne znam...
Last edited by Kikibombona on 12/03/2017 23:20, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15885 Re: Republika Turska

Post by _BataZiv_0809 »

Ja znam da ti sporije kontaš pa da ti ne ostanem dužan pojašnjenje. :mrgreen: Pravno gledano ništa od ovoga gore spomenutog nije genocid jer nii jedan ovozemaljski sud nije sudio za ta zlodjela. Ali ako kolege (Kiki i još par njih) govore da je Turska nastala na genocidu onda ne vidim razliku između zločina nad Armenima i zločina Britanaca, Španaca, Portugalaca iz doba kolonijalizma.
Nije lijepo da vrijedjas matori :(

Skonto sam ja tebe pajdara vrlo dobro, samo te malo arsini zajebavaju. Paradoksalno to je ono sto zamjeris drugima. Jer kao Armeni su bili remetilacki faktor, njih je Rusija gurala da izazovu nestabilnost, a sud nije presudio da je to genocid.

Opet Spanci i Portugaci, tu s pika spominjes genocid, tu nema okolnosti ni suda :wink:
Drvosjeca iz Dejcica

#15886 Re: Republika Turska

_BataZiv_0809 wrote:
Nije lijepo da vrijedjas matori :(

Skonto sam ja tebe pajdara vrlo dobro, samo te malo arsini zajebavaju. Paradoksalno to je ono sto zamjeris drugima. Jer kao Armeni su bili remetilacki faktor, njih je Rusija gurala da izazovu nestabilnost, a sud nije presudio da je to genocid.

Opet Spanci i Portugaci, tu s pika spominjes genocid, tu nema okolnosti ni suda :wink:
A ti si uvredljiv k'o kakva mlada jbt. Ja da sam tako uvredljiv ne bih dolazio na forum. :oops:

Kako god to tvoje stalaište se može posmatrati obratno, Španci i Portugalci zatirali narode ali su inače fina raja a Turci zli jer su nabijali ljude na kolac. Ako ćemo biti dosljedni svojih principa i uvjerenja onda nema selektivnog pristupa a to je na ovakvim temam česta pojava od istih forumaša.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15887 Re: Republika Turska

Post by _BataZiv_0809 »

A ti si uvredljiv k'o kakva mlada jbt. Ja da sam tako uvredljiv ne bih dolazio na forum. :oops:

Kako god to tvoje stalaište se može posmatrati obratno, Španci i Portugalci zatirali narode ali su inače fina raja a Turci zli jer su nabijali ljude na kolac. Ako ćemo biti dosljedni svojih principa i uvjerenja onda nema selektivnog pristupa a to je na ovakvim temam česta pojava od istih forumaša.
Ma osvajaci i pljackasi generalno nisu fina raja. Otkad je svijeta postoji pljacka i otimacina. Bezveze pricu siris na floskule i stereotipe.

Evropa je nastala na pljacki i otimacini. Ni Turskoj nije mane po tom pitanju. Princip je isti, ostalo su nijanse.
cyprus

#15888 Re: Republika Turska

Post by cyprus »

_BataZiv_0809 wrote:

Ma osvajaci i pljackasi generalno nisu fina raja. Otkad je svijeta postoji pljacka i otimacina. Bezveze pricu siris na floskule i stereotipe.

Evropa je nastala na pljacki i otimacini. Ni Turskoj nije mane po tom pitanju. Princip je isti, ostalo su nijanse.
Samo su Rusi fini :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15889 Re: Republika Turska

Post by _BataZiv_0809 »

cyprus wrote:
Naravno :oops:
Drvosjeca iz Dejcica

#15890 Re: Republika Turska

cyprus wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

:lol: Slažem se ja sa dosta toga što Bato iznosi samo da sam žensko tačno bi posumnjao da me frajer bari.

Šalim se Bato ne zamjeri. :mrgreen:
Kikibombona

#15891 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Stvar više nije u tome genocid ili ne, ja samo zastupam tezu od početka ove diskusije da sve ono za šta pojedini forumaši vrište na Tursku se može naći na zapadu. Princip je jednostavan, hoćemo li opravdati srozavanje nekih elementarnih demokratskih i diplomatskih principa time šta radi Erdogan? Moj stav je da je to pogrešno je ru suprotnom onda ne vidim problem opravdati ni Erdogana koga načelno ne podržavam ali podržavam pravo Turske na suverenost kao i svake druge zemlje.
Ovo sto kazes je u najmanju ruku diskutabilno.

Da li je moralno podrzavati suverenitet drzave koja manjinskom narodu uskracuje pravo na jezik, kulturu, kulturno i politicko organizovanje, koja ima fasisticki odnos prema tom narodu, cini zlocine i primjenjuje represivne mjere!?? Imali smo slucaj Srbije. Oni su izgubili pravo na suverenitet kada su poceli sikanirati albansku manjinu. Kurdi trpe 10 puta gore nasilje nego su trpili Albanci na Kosovu. Iiiii?

AKP rezim je zasluzio rigorozne sankcije. Niko normalan ih ne bi trebao pustiti u svoju zemlju radi zlocina koje cine. Prije par dana je UN optuzio Tursku za zlocine protiv covjecnosti.

Zasto bi Turska imala pravo na zlocin bez da snosi ikakve sankcije?
prog321

#15892 Re: Republika Turska

Post by prog321 »

zlocin se.dogodio u jeku prvog svjetskog.
turska bi se.trebala izvinuti i ponuditi novcane naknade za zrtve.
sve vise od toga je politikanstvo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15893 Re: Republika Turska

Post by _BataZiv_0809 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: :lol: Slažem se ja sa dosta toga što Bato iznosi samo da sam žensko tačno bi posumnjao da me frajer bari.

Šalim se Bato ne zamjeri. :mrgreen:
:stidljiva:

Drvosjeca, tako si sirov i jak :per:

:lol: :lol:
jeza u ledja

#15894 Re: Republika Turska

Post by jeza u ledja »

Bodkin wrote:
Vidi, napisao sam par puta vec da govorimo o nastanku drzava. Znaci zlocine koje su britanci pocinili kroz historiju su sigurno najveci u historiji covjecanstva.

Ali floskula ja da su sve drzave nastale na genocidu. Znaci govorimo da moras pociniti masovni zlocin da bi osnoval drzavu. Nesto kao usa. Nista slicno npr holandija nije napravila. Englezi nisu napravili genocid nad ircima ili skotima da bi napravili englesku
Sad bih ja tebe pitao da definises "nastanak drzava". Kad malo razmislis o tome onda shvatis da su zemlje o kojima govorimo nastale davno, na temeljima generacija i generacija drzava, kraljevstva, republika, cega vec. Dakle nisu nastale juce, znaci prije 100, 200 godina. Naravno da je Engleska nastala na temeljima genocida, od valova i valova raznih osvajaca i na kostima onih koji su tu bili prije njih. Ono sto mi danas zovemo "Irci" i "Skoti" su samo ostaci tih naroda, i ti ljudi nisu bili ograniceni samo na danasnju Skotsku i Irsku. Tako je sa svim ostalim zemljama. Sve su nastale na temeljima prethodnih civilizacija, plemena, cega vec, samo u razlicitim vremenskim periodima. Sto se tice Engleza ova teza je i lako dokaziva, ne znam da treba o tome uopste i raspravljati.

Ali ako hoces vec mak na konac, sve moderne zapadnoevropske drzave u obliku u kakvom su danas su nastale nakon kolonijalnih osvajanja tih istih zemalja. Samo to daje mom argumentu da su nastale na genocidu dovoljan dokaz, na nacin na koji ti izgleda definises.

No opet se vrati na to da definises nastanak drzava, i ako u to udjemo u detalje trebalo bi biti dovoljno da ti prezentuje dokaz da sve zemlje definitivno jesu nastale na genocidu.
Gojeni H

#15895 Re: Republika Turska

Post by Gojeni H »

Bodkin wrote:

@jez, jastreb americke imperijalisticke politike, ponovo jase. :D

SAD, Australija i Kanada jesu nastale na genocidu. Britanija, Holandija, Bosna - nisu. Asimilacija stanovnistva i prihvatanje vise ili manje dominantne kulture i jezika je sasvim druga prica.
jeza u ledja

#15896 Re: Republika Turska

Post by jeza u ledja »

Gojeni H wrote: @jez, jastreb americke imperijalisticke politike, ponovo jase. :D

SAD, Australija i Kanada jesu nastale na genocidu. Britanija, Holandija, Bosna - nisu. Asimilacija stanovnistva i prihvatanje vise ili manje dominantne kulture i jezika je sasvim druga prica.
Hahaha :lol: :lol:
Asimilacija, prihvatanje dominantne kulture. :lol: :lol: :lol:

Jest, tako su i Indijanci isto. :oops:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15897 Re: Republika Turska

Post by Truba »

prog321 wrote:zlocin se.dogodio u jeku prvog svjetskog.
turska bi se.trebala izvinuti i ponuditi novcane naknade za zrtve.
sve vise od toga je politikanstvo.
Da muslimanski narodi imaju opravdanje

Dok ostali nemaju

Za zlocine :thumbup:
prog321

#15898 Re: Republika Turska

Post by prog321 »

kako si to mogao zakljuciti iz mojih rijeci? :roll:

sta vise ocekujes od jedne drzave?
nije ni Njemacka vise uradila za Zidove.

mnogo bi znacilo da Srbija i ostale zemlje prihvate da se zlocin dogodio nad musllmanskim stanovnistvom kada su se Turci povukli sa njihovih teritorija .
i da ponude financijske naknade.
onda bi se moglo pricat o nekom evolucijskom skoku.
aurora313

#15899 Re: Republika Turska

Post by aurora313 »

Zapetljaćemo se oko toga ko je koga 'uništio' stvarajući ovu ili onu državu. Naime, treba poći od činjenice da su sve države, religije, zakoni, sudska praksa, pa i novac samo dio naše fikcionalne realnosti. Sve je izmišljeno radi praktičnosti ili potrebe i ništa više.

Ne znam ni čemu diskutovati oko genocida sa Armenicima. Za isti ima isuviše dokaza da se dogodio. Vidjeh da neko ovdje želi da maltene vidi sudsku odluku potvrde da se genocid dogodio... :-)

Nego nazivati Holandiju fašističkom a posebno 'nacističkom' može samo neznalica. Ili manipulator kome treba unutarnja potpora za nešto drugo. A sam pokušaj poređenja demokratije i vladavine prava unutar Holandije i Turske je iluzoran. Na kraju krajeva, nisu holandezi imigranti u Turskoj nego je obrnuto. Znači, ako je život u drugoj zemlji vlastiti izbor, onda u gostoprimljivoj zemlji budi dobar podanik i poštovalac svih prava i običaja, a vraćaj se u maticu kada god želiš i iz bilo kog razloga.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15900 Re: Republika Turska

Post by Truba »

ne očekujem ništa ni od koga
pogotovo ne od država

samo pokušavam biti kao drugi forumaši

kritika s visoka :D i moraliziranje :thumbup:
Post Reply