Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#15851 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Autoputevi generisu rast BDP, i kroz izgradnju i kroz eksploataciju, i kroz uticaj na podrucje koje im gravitira.
Nije to samo pista za dokone skorojevice koji imaju nesto para da se vozaju i placaju putarine.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15852 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by izvrsni direktor »

So What! wrote:
last mohicans wrote: Jbt, kad Makedonija poveza i izgradi ovoliko? Nema podatak koliko km,jeste površina zemlje manja u odnosu na BiH, a vidi Kosova! Srbija nema toliku mrezu na svim dijelovima, ali su povezani prema HR i jugu, ostalo grade. Jadni smo i mizerni, kao i u svemu.
Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija su dobili dosta toga prije rata.

Slovenija je nakon osamostaljivanja mrežu proširila i širi je i dalje, ali oni su neka druga priča za nas Balkance, uglavnom, znaju šta rade.

Hrvatska kao svjetska turistička destinacija, sve je uradila da izgradi ovu mrežu kako bi prvenstveno investirala u turizam, u početku su dizali kredite i pravili luđačke aranžmane, dok zadnjih desetak godina uglavnom uzimaju novac od EU, dakle grade pametnije. Drugu cijev tunela Sveti Rok su kopali s jedne strane, iako su s druge bili srpski položaji, ali opredijeljenost Hrvatske ka poboljšanju infrastrukture je bila oduvijek jača nego naša.

Srbija je imala najviše prije rata, gradili su i poslije rata, bilo je tu svega, nema kakvih aranžmana nemaju, ali uglavnom lideri su im, poput onog idiota Vučića, opredijeljeni da grade, pa makar bilo i preko Turske, kao što je kod nas Dodik i to je golema prednost.

Makedonija je naslijedila nešto, nešto su sami pravili, nešto preko Kineza, nešto preko EU, ali eto fina im je mreža, rade još, nisu se zaustavili.

Za Crnu Goru sam više puta ponovio, niko im nije htio pomoći oko autoputa i onda su izabrali posljednju opciju, Kineze, lihvarski aranžman, koji će krvavo otplatiti, ali šta je tu je.

Na Kosovo ne treba ozbiljno gledati, ti ljudi nemaju novca, i da sami vode državu, pitanje je šta bi imali, ali eto ispalti se biti američka kolonija danas, pa sve što vidite su uglavnom platili Amerikanci, većinu gradili Amerikanci i da naravno, to tretiraju kao kredit, pa će to Kosovari morati i da vrate.
Jedni imaju opredijeljenost da grade, drugi ovo, treci ono, cetvrti ovako, peti onako....svima je zajednicko da grade autoputeve a samo kod nas se nadaju da ce dogurati do jednog kilometra mjesecno...
elk

#15853 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by elk »

Oj otuzne li i depresivne fotografije.fakat zivimo u esofdvorld....a kad pogledam kakvi smo taman smo tako i zasluzili. I da imamo amebu terzica za prvog covjeka auto puteva :lol:
sumirprimus

#15854 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

elk wrote:Oj otuzne li i depresivne fotografije.fakat zivimo u esofdvorld....a kad pogledam kakvi smo taman smo tako i zasluzili. I da imamo amebu terzica za prvog covjeka auto puteva :lol:
tacno, stalno ponavljam kakav narod takva i drzva i bolje nismo ni zasluzili.. :D
Thorgerson

#15855 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Ovo je samo još jedan dokaz da bi mi bili karina i da smo Republika. I da nema Dejtona itd.

Bili bi KARINA.

Jel smetaju Srbi u Federaciji? Autocestama? Smetaju jel hrvati. Ok.

Jel smetaju Srbi i Hrvati u Kantonu Sarajevo koji je poslije rata napravio možda 3 km nove trase puta (nove, u smislu da su prokrčili određeni teren i napravili put, ne proširenje postojećeg).

I ko biva sve bi bilo med i mlijeko, samo da nam eto u nazivu stoji Republika i da imamo tekst himne.

Mi smo samo jedna afrička korumpirana do zla boga zemlja, zalutala u središte Evrope.

:run:
drug_profi

#15856 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ja predlazem da se napravi delegacija i da se odemo izviniti švabama što smo ih otjerali i da ih zamolimo da nas opet okupiraju. Platićemo reparacije.
sumirprimus

#15857 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote:Ja predlazem da se napravi delegacija i da se odemo izviniti švabama što smo ih otjerali i da ih zamolimo da nas opet okupiraju. Platićemo reparacije.
zajebo nas tito i partija cijela :lol:
drug_profi

#15858 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote:
drug_profi wrote:Ja predlazem da se napravi delegacija i da se odemo izviniti švabama što smo ih otjerali i da ih zamolimo da nas opet okupiraju. Platićemo reparacije.
zajebo nas tito i partija cijela :lol:
Ma sta ce jadni nisu znali da ce vako ispast. Sad bi i Maršal digo ruke od nas.
So What!

#15859 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Prvi autoput je započet 2000. godine, a u 2019. imamo 210 kilometara, a trebalo bi nam jedno 700 kilometara da možemo reći da imamo finu putnu komunikaciju.

Meni ova mapa nije tužna, ona je odraz nas, ovo smo mi na mapi. Ne bi bilo loše znati da smo počeli od 0 i generalno nismo ni znali kako da ih pravimo, ako Crna Gora prve kilometre dobiva tek sljedeće godine, mi definitivno nismo najlošiji u regiji.
sumirprimus

#15860 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

od tog broja je polovicu dodik izgradio za par godina da se ne lazemo.
VladaFBiH

#15861 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

sumirprimus wrote:od tog broja je polovicu dodik izgradio za par godina da se ne lazemo.
ime teme je autoputovi u BiH a ne u FBiH tako da...
drug_profi

#15862 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ne bi bilo ruzno ni tuzno da je ovo maksimum koji se mogao psotici, ali Em je na samom pocetku skripalo, dok Behmen nije prvu dionicu udario, em je poslije usporavano u SDA vladama, a u aktuelnoj i skroz zakoceno.

Znamo da pare nisu problem vec 5-6 godina. Taman toliko dugo kako nema "ni metra ni milimetra".
Ali zato ima rendera, video animacija obecanja od kilometra mjesecno. sto bi znacilo cca 18 godina da se koridor zavrsi.
I to je kao dobro?
Cirka 40 godina za izgradnju 320 km autoputa? To je dobro?
So What!

#15863 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drug_profi wrote:Ne bi bilo ruzno ni tuzno da je ovo maksimum koji se mogao psotici, ali Em je na samom pocetku skripalo, dok Behmen nije prvu dionicu udario, em je poslije usporavano u SDA vladama, a u aktuelnoj i skroz zakoceno.

Znamo da pare nisu problem vec 5-6 godina. Taman toliko dugo kako nema "ni metra ni milimetra".
Ali zato ima rendera, video animacija obecanja od kilometra mjesecno. sto bi znacilo cca 18 godina da se koridor zavrsi.
I to je kao dobro?
Cirka 40 godina za izgradnju 320 km autoputa? To je dobro?
Ispravku sam napravio, nije Behmen, nego Bičakčić, a Hadžišpašić je otvorio.

SDA je pravila autoputeve dok je to bilo jednostavno, pratiti rijeku Bosnu i udri, eh kada se došlo do brda Zenice, tu su stali.

Ja kažem, nešto je uvijek bolje nego ništa, mogli smo poput nekih evropksih zemalja da nemamo nikakve autoputeve, na svu sreću u regiji su svi opredijeljeni za izgradnju, pa naši političari, valjda ne mogu kriti da to nije nešto što je nužno za nas.
sumirprimus

#15864 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

VladaFBiH wrote:
sumirprimus wrote:od tog broja je polovicu dodik izgradio za par godina da se ne lazemo.
ime teme je autoputovi u BiH a ne u FBiH tako da...
naravno zato i kazem pola od od toga je dodik uradio, a ne nasi nesposobnjakovici koji kad ne znaju sta ce krive dodika za vlastite nauspjehe i nesposobnost.
Logovan

#15865 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Logovan »

So What! wrote:I naš vrli @ww87 je napravio updateovanu mapu, klikom na sliku, otvarate veću rezoluciju.

Image
Kad god ovu sliku pogledam dođe mi da zaplačem. :oops:
So What!

#15866 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Logovan wrote:Kad god ovu sliku pogledam dođe mi da zaplačem. :oops:
Mogli smo proći kao Crna Gora. :D
Logovan

#15867 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Logovan »

So What! wrote:
Logovan wrote:Kad god ovu sliku pogledam dođe mi da zaplačem. :oops:
Mogli smo proći kao Crna Gora. :D
Sad će oni nas prestići. :lol:
geralt

#15868 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by geralt »

So What! wrote:I naš vrli @ww87 je napravio updateovanu mapu, klikom na sliku, otvarate veću rezoluciju.

Image
Jedno pitanje ako mozda znas, zar ne bi trebao ovaj planirani krak od Banja Luke do Mrkonjic Grada da nastavlja dalje juzno prema Livnu i Splitu? Ili je ta trasa obicna Dodikova fantazija oko koje ne postoji konsenzus sa Federacijom i Hrvatskom?
sumirprimus

#15869 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

to je brzacesta..
on ide na spajanje doboja. pa brcko bijeljina..
Thorgerson

#15870 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Jos kad skontas da smo izgradili ono relativno najlakse sto se moglo izgraditi (osim ovog dijela sto RS treba da uradi i gore dalje prema Odzaku).

Tek onda skontas da smo najebali.

Valja spojiti Tarčin sa Mostarom. :shock: Mislim da mi to necemo dozvijeti.
sumirprimus

#15871 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

ja se uzdam u vucica i dodika da ce spojit bijeljinu i brcko i tako na sat cemo imat izlaz u svijet... :D
Laertes

#15872 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

sumirprimus wrote:ja se uzdam u vucica i dodika da ce spojit bijeljinu i brcko i tako na sat cemo imat izlaz u svijet... :D
Imamo i ovako na sat vremena, od Doboja.
So What!

#15873 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Logovan wrote:Sad će oni nas prestići. :lol:
Tehnički nemoguće. :D
jednonogi_Jack

#15874 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jednonogi_Jack »

sumirprimus wrote:ja se uzdam u vucica i dodika da ce spojit bijeljinu i brcko i tako na sat cemo imat izlaz u svijet... :D
Nek on spoji Doboj i Modriču(Odžak) i eto izlaza u svijet.
So What!

#15875 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Malo je starija mapa, ali uglavnom jedini bosanskohercegovački grad spojen na evropsku mrežu autocesta je Međugorje / Ljubuški. :D

Image
Post Reply