Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Romanista 101%

#15851 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Romanista 101% »

u vecini zemalja Bajram je u subotu 18.07, a kod nas u petak :?
m_l

#15852 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Romanista 101% wrote:u vecini zemalja Bajram je u subotu 18.07, a kod nas u petak :?
Ope' stara prica. :-) :mrgreen: Pa, hocemo li mi pojest jedan dan, ili ce oni imati visak jedan? Ko je u pravu? Ili nismo istog dana zapostili?
Romanista 101%

#15853 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Romanista 101% »

istog dana smo zapostili, sto je meni jos cudnije, neko posti 29 a neko 30 dana
zagortenej

#15854 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zagortenej »

Romanista 101% wrote:istog dana smo zapostili, sto je meni jos cudnije, neko posti 29 a neko 30 dana
Sto te cudi, jedni poste10h, a drugi 21h, mene vise to cudi.
Romanista 101%

#15855 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Romanista 101% »

zagortenej wrote:
Romanista 101% wrote:istog dana smo zapostili, sto je meni jos cudnije, neko posti 29 a neko 30 dana
Sto te cudi, jedni poste10h, a drugi 21h, mene vise to cudi.

sve zavisi gdje zivis, ako zivis u Argentini postis samo 9 sati, dok u Svedskoj 20
asurbanipal

#15856 Re: Ramazan, opet ;)

Post by asurbanipal »

U nakšibendijskoj tekiji na Mejtašu najljepša je iftarska sofra sufija

Image

Šejh nakšibendijske tekije Halil ef. Brzina, posmatra s uživanjem i radošću svu tu užurbanost oko sebe i ponosan je na te mlade ljude. Kao da svojim pogledom prostire sofru. Kaže da je danas puno onih koji ne mogu sebi priuštiti ni iftar, ni sehur, da je puno onih koji gladni zaposte, bez sehura.
"Sinko moj, ako ima imalo te ljubavi insanske, osjećaja za drugog, za bespomćne, onda će se izaći u susret takvim ljudima i nahraniti ih, nahraniti postača, nahraniti gladne. Zato svake večeri organiziramo iftare, ovo i jest sufijska sofra radi onih koji je ne mogu sebi priuštiti", kaže šejh Brzina za Agenciju Fena.

...

Zajednička sofra daje posebnu ljepotu, a ljudi ne mogu pojesti isto i sa toliko slasti kada su sami nego kada su za sofrom s drugima.

"To je ujedno i duhovna sofra s koje ašici, zaljubljeni, jedu i piju, a malo je danas takvih sofri. Puno je institucija oformljeno, ali gotovo da ni jedna ne služi ovako dobra jela kao ova sufijska sofra", ističe šejh Brzina.

Šejh Halil pojašnjava da je danas puno obrazovnih institucija, ali one rade s našim tijelima i našim razumom, ni jedna ne radi s našim srcima. Tekija i šejh su jedine institucije koje rade na odgoju srca, kojega valja očistiti od nemara, gafleta, i zikr se čini da bi se srca probudila.
"Na tom putu, postiže se samokontrola, a ja smatram da čovjek ne može ništa postići ukoliko nema samokontrolu. Na ovaj put treba krenuti iskreno, čista nijjeta, namjere, tražiti znanje, tako će srca naša da poprime svojstva Allahovih lijepih i plemenitih imena", govori šejh.
skafiskafsnjak

#15857 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

Ciprol wrote:
skafiskafsnjak wrote:
HadiRa wrote:

hahah, ne jedi vise te ljute ,, biraj blage :)
Volim ljutooo.. I zena mi je ljuta :D

Da ti nije žena iz Krajine? :skoljka:
Sarajka brate hahaha
Rijeka_snova

#15858 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Rijeka_snova »

Ne znam da li samo ja ili ima jos ljudi koji postanu posebno osjetljivi ovih zadnjih dana ramazana. Postanem prava placljivica, na samu pomisao da ima jos par dana i da nisam opet uradila sve sto sam zeljela "okupim" plakat...

Da nam Allah ukabuli post i ibadete, i da naredni ramazan spremniji docekamo i bolje iskoristimo, amin.
Towelie

#15859 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Towelie »

Rijeka_snova wrote:Ne znam da li samo ja ili ima jos ljudi koji postanu posebno osjetljivi ovih zadnjih dana ramazana. Postanem prava placljivica, na samu pomisao da ima jos par dana i da nisam opet uradila sve sto sam zeljela "okupim" plakat...

Da nam Allah ukabuli post i ibadete, i da naredni ramazan spremniji docekamo i bolje iskoristimo, amin.
Allahume amin!
m_l

#15860 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Mah, nasa, razjedinjeno-muslimanska, posla. :-)

Da ti bude malo jasnije, jedan odgovor na pitanje slicno tvom:
Često puta su do sada pokretane inicijative za objedinjavanje početka i kraja posta, odnosno vremena Bajrama, ali bez uspjeha, budući da ima muslimanskih država koje insistiraju na viđenju mlađaka golim okom, a to onemogućava objedinjavanje. Ono je moguće jedino putem astronomskog proračuna, a to neke države odbijaju, oslanjajući se na tumačenje hadisa o viđenju mlađaka. Bošnjaci muslimani se oslanjaju na Takvim Rijaseta Islamske zajednice i po njemu se ravnaju, bez obzira na stav drugih muslimana. Nema potrebe o tome voditi nikakve polemike.

fetva-i-emin prof dr Enes Ljevaković
rijaset.ba
A i ex reis je prije tri godine slao neke pismene apele braci Arapima :mrgreen: :
...mi predlažemo da sluga dvaju harema Mekke i Medine, kralj Abdullah bin Abdulaziz, po ugledu na historijski priznatu znanstvenu tradiciju ustanovi astronomski obzervatorij u Mekki, gdje će se okupiti muslimanski svjetski znanstvenici i zajedno sa tradicionalnom ulemom tačno izračunati kretanje mlađaka i na temelju toga uraditi globalni muslimanski kalendar, kojeg će, zasigurno, muslimani svijeta prihvatiti i slijediti.
Romanista 101%

#15861 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Romanista 101% »

Ovo zadnje u predhodnom postu po meni najbolje rjesenje. Nekako se podrazumjeva da Arapi iz Mekke i Medine odrede kalendar za sve muslimane.
asurbanipal

#15862 Re: Ramazan, opet ;)

Post by asurbanipal »

Pa ne vidi se mlađak iz svih krajeva isto... :mrgreen:
Đulbešećer

#15863 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Đulbešećer »

HadiRa wrote:
Đulbešećer wrote:
Nešto će se naći. :-D Malo pite od prekjučer :) , voće, topa, uštipci od tikvica (od iftara ostalo)...

Meni se sad spava... Naopakog insana, tobe ja Rabbi
uuu kako ti zavidim na ustipcima od tikvicaaa, mmmm ;)

nego, sta je jutros za sehur, naopaki insanu ? :D
Sinoć smo imali veliki iftar kod kuće, pa sam slabo i jela na sehuru (malo bulgura sa mesom), a jutros će biti kolač i voće i samun (nešto ću namazati). Eto mog izvješataja. Mama je i večeras pravila te uštipke za iftar (a ja spavala :D )

Nego, klanjaju li se nafile? 8)
salle_eh1986

#15864 Re: Ramazan, opet ;)

Post by salle_eh1986 »

ljudi, jeste li dali vitre? :D

možda je nerezonski da pitam kome ste ali interesuje me ako neko ima preporučiti nekoga kome bi baš dobro došle (siromašna porodica, samohrana majka/otac sa djecom, porodica bez krova nad glavom i sl.) a da je sarajevu
nekako mi to "preče" nego davanje IZ-u koji ostaje kao opcija ako ne pronađem ovo što tražim

može ogovor i na PP
Capajebo

#15865 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

Đulbešećer wrote:Mama je i večeras pravila te uštipke za iftar (a ja spavala :D )
Pih, jos javno ovo iznositi... pih :mrgreen: :mrgreen:
Đulbešećer

#15866 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Đulbešećer »

:lol: Nije do mene...
Capajebo

#15867 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

Đulbešećer wrote::lol: Nije do mene...
Haj, ovaj put cemo ti halaliti, ali nemoj da se vise ponavlja :oops: :mrgreen:
Đulbešećer

#15868 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Đulbešećer »

Capajebo wrote:
Đulbešećer wrote::lol: Nije do mene...
Haj, ovaj put cemo ti halaliti, ali nemoj da se vise ponavlja :oops: :mrgreen:
:zvijezda:
Capajebo

#15869 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

Sutra Leletul-kadr, prekosutra mi Sarajevo igra, u petak Bajram. Pa ove hefte 3 aBd praznika :kiss:
Jos da me iznenade sa regresom, pa da bude a mirikl :zoka: :mrgreen:
Đulbešećer

#15870 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Đulbešećer »

Capajebo wrote:Sutra Leletul-kadr, prekosutra mi Sarajevo igra, u petak Bajram. Pa ove hefte 3 aBd praznika :kiss:
Zar nisu više te utakmice završene?

Ih, i ja bih regres... Ili makar onaj povrat poreza. :sad:
Capajebo

#15871 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

Đulbešećer wrote:
Capajebo wrote:Sutra Leletul-kadr, prekosutra mi Sarajevo igra, u petak Bajram. Pa ove hefte 3 aBd praznika :kiss:

Đulbešećeru polahko se priblizavas crvenoj liniji :oops:
FK Sarajevo tek sada pocinje svoj put ka zvijezdama, tacnije od utorka, inshaAllah :mrgreen:
A regres, nama rekose prvo do 1.7... a kol'ko sam vidio na racunu da nije bilo... sad jedino da mozda ja nisam malo previse trosio pa nisam ni skont'o da je bio :lol:
Đulbešećer

#15872 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Đulbešećer »

Capajebo wrote:
Đulbešećer wrote:

Đulbešećeru polahko se priblizavas crvenoj liniji :oops:
FK Sarajevo tek sada pocinje svoj put ka zvijezdama, tacnije od utorka, inshaAllah :mrgreen:
A regres, nama rekose prvo do 1.7... a kol'ko sam vidio na racunu da nije bilo... sad jedino da mozda ja nisam malo previse trosio pa nisam ni skont'o da je bio :lol:
Ma nemam ja ništa protiv utakmica, daleko je naša liga od mene. :-D Nego, žao mi igrača. :lol:
Capajebo

#15873 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

Đulbešećer wrote: Ma nemam ja ništa protiv utakmica, daleko je naša liga od mene. :-D Nego, žao mi igrača. :lol:
Igraju aBd Ligu prvaka :ljulja:
Nego, htjedoh odma pitat al' mi nesto bi naugodno, u kojoj to drzavi ima povrat poreza? Ja i ne znam sta je to :lol:
Đulbešećer

#15874 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Đulbešećer »

Capajebo wrote:
Đulbešećer wrote: Ma nemam ja ništa protiv utakmica, daleko je naša liga od mene. :-D Nego, žao mi igrača. :lol:
Igraju aBd Ligu prvaka :ljulja:
Nego, htjedoh odma pitat al' mi nesto bi naugodno, u kojoj to drzavi ima povrat poreza? Ja i ne znam sta je to :lol:
Moram se malo educirati; ja mislila završena sezona sportova. Reko' samo se još tenis igra. 8-)

Ma, u 'vamo jednoj vraćaju 20 KM godinu dana. Da je ne imenujemo, bit će raja ljubomorna. :oops:

Hajmo jest'. :jedekolac:
Capajebo

#15875 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Capajebo »

Đulbešećer wrote: Moram se malo educirati; ja mislila završena sezona sportova. Reko' samo se još tenis igra. 8-)

Ma, u 'vamo jednoj vraćaju 20 KM godinu dana. Da je ne imenujemo, bit će raja ljubomorna. :oops:

Hajmo jest'. :jedekolac:
S'o bi rek'o Vugdalic, fudbal kao najsporednija stvar na svijetu... :mrgreen:
Raja je vec ljubomorna, gotovo. Cim si spomenula povrat poreza :zoka: :mrgreen:
Locked