Sto rece Mladic onomad. 'ta ce 'olandjani, da im nije natoa iza ledja s kim bi oni ratovali. S Belgijom?Krokodajl wrote:Šta će Olanđani.
Zna se odakle su Lale.
Pregazit će ih Sultan ko plitak potok, ili u njihovo slučaju, ko plitko more![]()
Samo oštro predsjedniče, nismo ni trenutka sumnjali da su fašisti i nacisti.
Lebejk ja Redžep
![]()
![]()
Republika Turska
- insomnia78
#15851 Re: Republika Turska
- jeza u ledja
#15852 Re: Republika Turska
Cekaj, ovaj Drvosjeca iz Dejcica pise o genocidima diljem svijeta, a dovodi u pitanje armenski genocid? 
- Drvosjeca iz Dejcica
#15853 Re: Republika Turska
Ti Kiki bez uvrede živiš u nekom paralelnom svijetu. To što ti pišeš ja podržavam ali to je utopija, toga nema. Sila Boga ne moli, to sam naučio na vlastitim leđima. Tu katarzu koju očekuješ od Turske nećeš dobiti ne zato što su Turci bolji ili lošiji od drugih već zato što tako svijet ne funkcioniše. Nijemci i Italijani su doživjeli katarzu tek kada se Ruska i US zastava zaviorila nad hitlerovim bunkerom. Na žalost tako je kako je.Kikibombona wrote:
A kako bi ti nazvao drzavni program POTPUNOG, ne djelimicnog, VEC potpunog unistenja jednog naroda? Pobili su stotine hiljada Armena, stotine hiljada protjerali.
Armenski pakao mozes kvalifikovati kako zelis, uopste nije bitno. Mozes to nazvati 'program potpunog unistenja jednog naroda'. Sta su Turci uradili po tom pitanju? Je li bilo ikakve katarze? Jesu prosli njemacko-italijanski put katarze? Nisu. Sovinisticki odnos prema Armenima se odrzao. Turska uredno bastini tekovine 'programa potpunog unistenja jednog naroda'.
Sta je sa Kurdima? Zasto se nikada nisu odrekli politike kulturnog genocida? Zasto nikada nisu promijenili zlocinacku politiku i pokajali se? Zasto i dan danas imaju fasisticki odnos prema vlastitoj manjini? Zasto im brane pravo na jezik, kulturu, pravo na bilo kakvo okupljanje? Svako okupljanje Kurda je prijetnja za Tursku. I tu se onda postavlja jedno pitanje? Je li turski rezim fasisticki ili su Kurdi genetski otpad, sa usadjenim teroristickim kodom? Isto kao Palestinci. Rodjeni kao teroristi.
Turska se treba pokajati i ziviniti za zlo iz proslosti. Treba odbaciti sovinizam, ksenofobiju, fasizam, aparthejd... Tretirati manjine kao sto to radi Njemacka koja je imala losu proslost ali se promijenila. Ili Australija. Nisu bitne kvalifikacije. Proslost se ne moze vratiti. Problem je sto je turski rezim DANAS fasisticki.
-
Bodkin
#15854 Re: Republika Turska
Nisam pisao o njima. Pisao sam o zapadnim drzavama. Nad kim su englezi izvrsili genocid da naprave englesku?cyprus wrote:Evo jedan vrlo lucidan video o pitanju Izraela/Palestine...Bodkin wrote: Koga su francuzi u francuskoj ili englezi u engleskoj potamanili? Vizigote?
S tim što to suštinski nije video samo o Izraelu/Palestini, nego o velikoj većini država svijeta...
- Drvosjeca iz Dejcica
#15855 Re: Republika Turska
Nije mi bila namjera pisati o genocidu već odnos današnje Holandije prema turskim diplomatama i ministrima pa smo onda skrenuli sa teme. Poenta je da zločin nad Armenima nije ništa strašniji od zločina nad narodima Amerike, Australije, subsaharske Afrike...itd. Ne možeš izigravati demokratu pa kritikovati Tursku a iste te metode ne kritikovati kod zapada. Budimo dosljedni svojih uvjerneja.jeza u ledja wrote:Cekaj, ovaj Drvosjeca iz Dejcica pise o genocidima diljem svijeta, a dovodi u pitanje armenski genocid?
- cyprus
#15856 Re: Republika Turska
Pa evo npr... Nekada su Kelti živjeli širom Evrope (a da ne govorimo širom onoga što je danas Engleska), više ne žive...Bodkin wrote:Nisam pisao o njima. Pisao sam o zapadnim drzavama. Nad kim su englezi izvrsili genocid da naprave englesku?cyprus wrote:Evo jedan vrlo lucidan video o pitanju Izraela/Palestine...Bodkin wrote: Koga su francuzi u francuskoj ili englezi u engleskoj potamanili? Vizigote?
S tim što to suštinski nije video samo o Izraelu/Palestini, nego o velikoj većini država svijeta...
-
Bodkin
#15857 Re: Republika Turska
Alo, nastale drzave na genocidu. U svojoj mrznji danasnjeg zapada ne znas ninsam sta pises. Akko ce nastati engleska na genocidu kojeg su pocinili 1000 godina nakon nastanka drzave. Ajd ti nastavi braniti turske koljaceDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ti imaš rupu u elementarnom znanju jer kako drugačije objasniti elementarno nepoznavanje činjenica i termin kolonijalni genocid.Bodkin wrote:Ni jedna od njih. Sve su se obogatile ali ni jedna nije nastala na genocidu kako si ti napisaoDrvosjeca iz Dejcica wrote: Zločinu i izrabljivanju...Holandija, Engleska, Francuska, Španija...![]()
Zločini koje su počinili britanski, španski, portugalski, holandski i drugi kolonizatori nad domorocima kolonija od Amerike, Afrike, Australije...itd je sigurno najveći genoicid u povijesti čovječanstva. To ne bi moglo saprati stotine sudskih presuda. To je genocid epskih razmjera, doslovno su nestajali čitavi narodi, kulture, jezici, pisma, svo pisano znanje pojedinih naroda. A sada trk u rupu iz koje si izmilio i ne javljaj se više.
-
Bodkin
#15858 Re: Republika Turska
Englezi nisu kelte satrli da bi napravili englesku drzavu. Znam ja za floskuli da su sve drzave nastale na zlocinima ali to sto su se plemena ubijala 300 godina prije nove ere se ne moze porediti sa npr turskim genocidom nad armenima koji su zbrisani jer su bili armenicyprus wrote:Pa evo npr... Nekada su Kelti živjeli širom Evrope (a da ne govorimo širom onoga što je danas Engleska), više ne žive...Bodkin wrote:
Nisam pisao o njima. Pisao sam o zapadnim drzavama. Nad kim su englezi izvrsili genocid da naprave englesku?
-
Bodkin
#15859 Re: Republika Turska
I tebi isto pitanje. Nad kim su englezi ili francuzi pocinili genocid kad su pravili englesku ili francusku?jeza u ledja wrote:Sve su zemlje nastale na genocidu. Negdje manje, negdje vise i u ovisnosti koliko daleko ides u historiju. Razmisli malo. Samo sto je genocid nekada davno bio sasvim normalan modus ophodjenja prema okupiranim ili susjedima.
A ova najnovija epizoda sa Erdoganom i Holandijom, zalosno, strasno. Nicim izazvana zemlja tone sve dublje u ponor.
- Drvosjeca iz Dejcica
#15860 Re: Republika Turska
Bodkin wrote: Alo, nastale drzave na genocidu. U svojoj mrznji danasnjeg zapada ne znas ninsam sta pises. Akko ce nastati engleska na genocidu kojeg su pocinili 1000 godina nakon nastanka drzave. Ajd ti nastavi braniti turske koljace
- sunceKOtepsija
#15861 Re: Republika Turska
konacnoi neko ko se usudio stvari nazvati pravim imenom-a nizozemsku banana republikomKrokodajl wrote:Šta će Olanđani.
Zna se odakle su Lale.
Pregazit će ih Sultan ko plitak potok, ili u njihovo slučaju, ko plitko more![]()
Lebejk ja Redžep
![]()
![]()
http://www.reuters.com/article/us-turke ... SKBN16J0IU
Turkey's Erdogan says Netherlands acting like a 'banana republic'
"I call on all international organizations in Europe and elsewhere to impose sanctions on the Netherlands," Erdogan said, after his prime minister earlier said Turkey would retaliate in the "harshest ways", without specifying how.
"Has Europe said anything? No. Why? Because they don't bite each other. The Netherlands are acting like a banana republic," Erdogan said in a speech in Kocaeli province, near Istanbul.
-
haos1
#15862 Re: Republika Turska
Seldžučko, pa Osmansko carstvo je postojalo sve do ranog 20. stoljeća. Turska je nastala tek sa Ataturkom, ako me ne vara znanje iz historije.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Bodkin wrote: Alo, nastale drzave na genocidu. U svojoj mrznji danasnjeg zapada ne znas ninsam sta pises. Akko ce nastati engleska na genocidu kojeg su pocinili 1000 godina nakon nastanka drzave. Ajd ti nastavi braniti turske koljaceMalo se gubimo? Kako će istom logikom Turska nastati na genocidu kada je nastala cca. 650 godina prije tog genocida?
Last edited by haos1 on 12/03/2017 22:34, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#15863 Re: Republika Turska
Samo zato što su bili Armeni ili što su imali podršku carske Rusije za autonomijom koja je time željela oslabiti Tursku?Bodkin wrote:Englezi nisu kelte satrli da bi napravili englesku drzavu. Znam ja za floskuli da su sve drzave nastale na zlocinima ali to sto su se plemena ubijala 300 godina prije nove ere se ne moze porediti sa npr turskim genocidom nad armenima koji su zbrisani jer su bili armenicyprus wrote:Pa evo npr... Nekada su Kelti živjeli širom Evrope (a da ne govorimo širom onoga što je danas Engleska), više ne žive...Bodkin wrote:
Nisam pisao o njima. Pisao sam o zapadnim drzavama. Nad kim su englezi izvrsili genocid da naprave englesku?
- orinoco
#15864 Re: Republika Turska
Pa što Turci ne krenu na Amsterdam, šta čekaju?sunceKOtepsija wrote: konacnoi neko ko se usudio stvari nazvati pravim imenom-a nizozemsku banana republikomprema misljenima nezavisnih analiticara turska vojska za tri sata moze biti u Damasku, a za najvise 11 sati u Amsterdamu
![]()
- Drvosjeca iz Dejcica
#15865 Re: Republika Turska
Čekaj a Engleska ili Francuska kakvu danas poznajemo je osnovana kada? Turska je sljedbenik Osmanskog carstva jer da ga nije bilo ne bi bilo ni današnje Turske.haos1 wrote:Osmansko carstvo je postojalo sve do ranog 20. stoljeća. Turska je nastala tek sa Ataturkom, ako me ne vara znanje iz historije.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Bodkin wrote: Alo, nastale drzave na genocidu. U svojoj mrznji danasnjeg zapada ne znas ninsam sta pises. Akko ce nastati engleska na genocidu kojeg su pocinili 1000 godina nakon nastanka drzave. Ajd ti nastavi braniti turske koljaceMalo se gubimo? Kako će istom logikom Turska nastati na genocidu kada je nastala cca. 650 godina prije tog genocida?
- Krokodajl
#15866 Re: Republika Turska
sunceKOtepsija wrote:konacnoi neko ko se usudio stvari nazvati pravim imenom-a nizozemsku banana republikomKrokodajl wrote:Šta će Olanđani.
Zna se odakle su Lale.
Lebejk ja Redžep
![]()
![]()
prema misljenima nezavisnih analiticara turska vojska za tri sata moze biti u Damasku, a za najvise 11 sati u Amsterdamu
![]()
http://www.reuters.com/article/us-turke ... SKBN16J0IUTurkey's Erdogan says Netherlands acting like a 'banana republic'
"I call on all international organizations in Europe and elsewhere to impose sanctions on the Netherlands," Erdogan said, after his prime minister earlier said Turkey would retaliate in the "harshest ways", without specifying how.
"Has Europe said anything? No. Why? Because they don't bite each other. The Netherlands are acting like a banana republic," Erdogan said in a speech in Kocaeli province, near Istanbul.
Nisam ni trenutka sumjao u odlučnost i snagu Predsjednika da se suprostavi fašistima, odlučnost čuvara Vatana i Milliyeta da za manje od 11 sati dođu do centra fašizma i islamofobije.
Isti oni koji su utočište pružili onima koji su pokušali da svrgnu Predsjednika i unište Tursku suočit će se sa strašnim ekonomskim sankcijama od kojih se neće moći oporaviti.
Turska svakog dana jača i jača, a farz svim muslimanima je da u Aprilu zaokruže EVET
-
Bodkin
#15867 Re: Republika Turska
Ja nikad nisam rekao da je turska nastala na genocidu. Turska je pocinila genocid kasnije. To su tvoje gluposti koje valjasDrvosjeca iz Dejcica wrote:Bodkin wrote: Alo, nastale drzave na genocidu. U svojoj mrznji danasnjeg zapada ne znas ninsam sta pises. Akko ce nastati engleska na genocidu kojeg su pocinili 1000 godina nakon nastanka drzave. Ajd ti nastavi braniti turske koljaceMalo se gubimo? Kako će istom logikom Turska nastati na genocidu kada je nastala cca. 650 godina prije tog genocida?
- cyprus
#15868 Re: Republika Turska
Englezi su nastali od germanskih plemena Angla i Sasa, nakon što su isti prije 1500 godina migrirali u Britaniju... Naravno, Britanija nije bila nenaseljena prije toga... I šta misliš kako je Britanija postala dominantno anglosaksonska? Tako što su ovi dijelili promotivne letke zatečenom stanovništvu?Bodkin wrote:Englezi nisu kelte satrli da bi napravili englesku drzavu. Znam ja za floskuli da su sve drzave nastale na zlocinima ali to sto su se plemena ubijala 300 godina prije nove ere se ne moze porediti sa npr turskim genocidom nad armenima koji su zbrisani jer su bili armenicyprus wrote:Pa evo npr... Nekada su Kelti živjeli širom Evrope (a da ne govorimo širom onoga što je danas Engleska), više ne žive...Bodkin wrote:
A što se tiče poređenja, ja to ne radim... Naravno da genocid novijeg datuma ima veću težinu od genocida starijeg datuma... Iz bezbroj razloga, ali prvenstveno iz tog razloga što je genocid nekada bio uobičajeno i maltene 'normalno' sredstvo društveno-političkog djelovanja, a u XX stoljeću je postao ipak nešto nespojivo sa dostignutim civilizacijskim normama...
U tvojoj diskusiji sa Drvosječom ja naravno držim tvoju stranu, naravno da je genocid nad Armenima, kao jedan od najstrašnijih zločina XX stoljeća, moralno breme i današnjoj Turskoj, posebno zato što se ona odbija suočiti sa istim, ali samo želim reći da bi trebao izbjegavati da upadaš u ovakve ofsajde kad si već načelno upravu... Toliko
- cyprus
#15869 Re: Republika Turska
Nego sad mi pade na um... Sjeća li se neko onog über turkofila što je imao stotinu nikova, a pritom je trajno nastanjen u Holandiji? Kako li je njemu ovih dana 
- Drvosjeca iz Dejcica
#15870 Re: Republika Turska
Stvar više nije u tome genocid ili ne, ja samo zastupam tezu od početka ove diskusije da sve ono za šta pojedini forumaši vrište na Tursku se može naći na zapadu. Princip je jednostavan, hoćemo li opravdati srozavanje nekih elementarnih demokratskih i diplomatskih principa time šta radi Erdogan? Moj stav je da je to pogrešno je ru suprotnom onda ne vidim problem opravdati ni Erdogana koga načelno ne podržavam ali podržavam pravo Turske na suverenost kao i svake druge zemlje.
- Drvosjeca iz Dejcica
#15871 Re: Republika Turska
To se ti izdogovaraj sa svojim jaranima na forumu.Bodkin wrote:Ja nikad nisam rekao da je turska nastala na genocidu. Turska je pocinila genocid kasnije. To su tvoje gluposti koje valjasDrvosjeca iz Dejcica wrote:Bodkin wrote: Alo, nastale drzave na genocidu. U svojoj mrznji danasnjeg zapada ne znas ninsam sta pises. Akko ce nastati engleska na genocidu kojeg su pocinili 1000 godina nakon nastanka drzave. Ajd ti nastavi braniti turske koljaceMalo se gubimo? Kako će istom logikom Turska nastati na genocidu kada je nastala cca. 650 godina prije tog genocida?
- jeza u ledja
#15872 Re: Republika Turska
Kako mozes postavljati ovako djecija pitanja?Bodkin wrote:I tebi isto pitanje. Nad kim su englezi ili francuzi pocinili genocid kad su pravili englesku ili francusku?jeza u ledja wrote:Sve su zemlje nastale na genocidu. Negdje manje, negdje vise i u ovisnosti koliko daleko ides u historiju. Razmisli malo. Samo sto je genocid nekada davno bio sasvim normalan modus ophodjenja prema okupiranim ili susjedima.
A ova najnovija epizoda sa Erdoganom i Holandijom, zalosno, strasno. Nicim izazvana zemlja tone sve dublje u ponor.
Sta za tebe predstavlja "pravljenje Engleske ili Francuske"? Te su se zemlje pravile vijekovima, da ne kazem milenijumu. Kroz te vijekove desilo se vise seoba naroda, desetine genocida, sto pojedinacnih, sto kontinuiranih, protjerivanja, porobljavanja, ubijanja, silovanja, namjernog pokrstavanja ili po-sta vec. Znaci slojevi i slojevi zlocina najgore vrste.
I da, slazem se, ne mogu se isti standardi koristiti za 21, 20, i 15 vijek, ili 10. No Turska u 1918oj ili kad vec nije Bantu vukojebina usred prasume pa da su na nivou razvoja iz broncanog doba. Znali su dobro sta rade, isto kao sto su Englezi i ostali kolonijalisti znali sta rade u Africi, sto usput samo predstavlja vrlo jasno vezu izmedju genocida i nastanka moderne drzave, bilo da se radi o V. Britaniji, bilo Francuskoj.
A konkretno za Englesku dovoljno je znati minimum historije da znamo za njihov odnos prema Ircima i Skotima. Znaci da se ne vracamo u Srednji Vijek. Za Francusku prvo sto mi pada na pamet je izivljavanje nad Hugenotima.
- Drvosjeca iz Dejcica
#15873 Re: Republika Turska
Zna on to dobro već se pravi naivan. Lik je vjerujem osobno jedan od najvećih mrzitelja muslimana i islama generalno, kroz svaki svoj post to pokazuje na hinjski i perfidan način. Više problem nije Erdogan već Turska kao država a to se može vidjeti što se konstantno, nekad više a nekad manje, priziva otvoreno raspad Turske kao države. Jbt. da to isto kažem recimo za neku zapadnu zemlju dobio bi ban.jeza u ledja wrote:Kako mozes postavljati ovako djecija pitanja?Bodkin wrote:I tebi isto pitanje. Nad kim su englezi ili francuzi pocinili genocid kad su pravili englesku ili francusku?jeza u ledja wrote:Sve su zemlje nastale na genocidu. Negdje manje, negdje vise i u ovisnosti koliko daleko ides u historiju. Razmisli malo. Samo sto je genocid nekada davno bio sasvim normalan modus ophodjenja prema okupiranim ili susjedima.
Sta za tebe predstavlja "pravljenje Engleske ili Francuske"? Te su se zemlje pravile vijekovima, da ne kazem milenijumu. Kroz te vijekove desilo se vise seoba naroda, desetine genocida, sto pojedinacnih, sto kontinuiranih, protjerivanja, porobljavanja, ubijanja, silovanja, namjernog pokrstavanja ili po-sta vec. Znaci slojevi i slojevi zlocina najgore vrste.
I da, slazem se, ne mogu se isti standardi koristiti za 21, 20, i 15 vijek, ili 10. No Turska u 1918oj ili kad vec nije Bantu vukojebina usred prasume pa da su na nivou razvoja iz broncanog doba. Znali su dobro sta rade, isto kao sto su Englezi i ostali kolonijalisti znali sta rade u Africi, sto usput samo predstavlja vrlo jasno vezu izmedju genocida i nastanka moderne drzave, bilo da se radi o V. Britaniji, bilo Francuskoj.
A konkretno za Englesku dovoljno je znati minimum historije da znamo za njihov odnos prema Ircima i Skotima. Znaci da se ne vracamo u Srednji Vijek. Za Francusku prvo sto mi pada na pamet je izivljavanje nad Hugenotima.
- jeza u ledja
#15874 Re: Republika Turska
Isti kurac drugo pakovanje.haos1 wrote: Seldžučko, pa Osmansko carstvo je postojalo sve do ranog 20. stoljeća. Turska je nastala tek sa Ataturkom, ako me ne vara znanje iz historije.
Vrlo slicno kao i Britanija, Francuska, Holandija, Belgija, Spanija ili Portugal, sa ili bez svojih kolonija, ili SSSR/Rusija sa ili bez susjednih zemalja, ili cak i A-U bez ono U i ostatka klape.
-
Bodkin
#15875 Re: Republika Turska
Ma tvoje standardno baljezganje. Ne znas na sta odgovaras. Na postove sigurno neDrvosjeca iz Dejcica wrote:To se ti izdogovaraj sa svojim jaranima na forumu.Bodkin wrote:
Ja nikad nisam rekao da je turska nastala na genocidu. Turska je pocinila genocid kasnije. To su tvoje gluposti koje valjas