nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#15851 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ja mislim da je Dodik tako upalio rotaciju u Hrvatskoj i popusio foru 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#15852 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
gdje to?zdruzdjo wrote: Evo prije par dana u onaj lik u laznoj pol. uniformi je nafatao raje i klepio pare.
- Travnički Noćni Šetač
#15853 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Sasvim je jasno slažemo se oko toga... ako ima i svjetlosne i zvučne znakove onda ga član 126. smatra vozilom sa pravom prvenstva ...tempuser wrote: I tu nije sve crno-bijelo kako si opisao, ako ima pratnju je ok, ako je sam nije ok...
Istina, ima dosta onih koji nelegalno koriste blinkere ili ne ispunjavaju uslove da budu vozila pod pratnjom, zbog njih je i cijela zbrka, ALI na cesti imas i jako puno civilnih vozila policije koja sa su ukljcenim blinkerim tj svjetlosnim i zvucnim signalima po cl. 126/1 ZOBS-a vozila sa pravom prvenstva. Problem je u tome sto, kad vidis jedan civilni auto sa blinkerima (tipa jedan od ova dva Passata iz pranje) ti ne mozes znati da li se radi o vozilu policije, koje ima pravo prvenstva, ili "divljaku" koji nema nikakva prava, a po zakonu policiju moras propustiti.
Cijeloj zbrci doprinose i poluobrazovani i poluinformisani novinari koji potenciraju pricu da vozilo pod pratnjom imati dodjeljenu pratnji vozila policije, ali nigdje ne pominju da to vozilo policije ne mora nuzno biti uniformisano. Zato imamo ove strucnjake po cesti tipa relax koji se nakaleme na tu pricu.
Po nacinu obiljezavanja, vozila policije koja se koriste za pratnju imaju crveno-plave rotacije i blinkere. Zato sva vozila saobr. policije, sva sila civilnih vozila pratnje policije i DKPT-a, vojne policije imaju crveno-plave rotacije, a obicna patrolna policijska vozila samo plave.
U suštini mislim da je problem što ljudi ne razlikuju vozila sa pravom prvenstva od vozila pod pratnjom... Dosta često se desi da i vozilo pod pratnjom takođe ima blinkere pa onda se ljudi zbune ko je pod pratnjom a ko policija...
...
Koliko sam ja upoznat stvari idu ovako: vozilo koje je pod pratnjom ne mora imati blinkere i kad je samostalno na cesti nema pravo prvenstva prolaza.... Vozila koja ga prate moraju imati uređaje za davanje svjetlosnih i zvučnih znakova i kada ih koriste imaju pravo prvenstva i tada su to vozila pod pratnjom... to bi trebalo biti sasvim jasno...
...
Sa druge strane vozilo sa pravom prvenstva prolaza mora imati uređaje za davanje svjetlosnih i zvučnih znakova, i kad je samostalno na cesti a koristi svjetlosne i zvučne znakove ima pravo prvenstva ... i ne mora imati nikakve druge oznake ... i takva vozila između ostalih poslova vrše i poslove praćenja vozila pod pratnjom... i to bi trebalo biti sasvim jasno
...
Ono što je meni lično nejasno je što je ZOBS u članu 125 i 126 vezao zajedno upotrebu svjetlosnih i zvučnih signala( ono gore boldirano: koristi se "i" umjesto "ili" ) iako se u praksi dosta često koriste samo svjetlosni signali...
...
A da ima zloupotrebe od pojedinaca naravno da ima i obično tada i dolazi do opasnih situacija ... samo što na cesti ja kao civilni vozač to ne mogu znati...
...
A "moderni" internet novinari su ionako skloni traženju skandala ondje gdje ga i nema i to je samo borba za klikove ništa pametno...
-
tempuser
#15854 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Otprilike si ponovio ono sto sam napisao, odnosno opisao cijelu situaciju oko blinkera itd.Travnički Noćni Šetač wrote: ...
Ono što je meni lično nejasno je što je ZOBS u članu 125 i 126 vezao zajedno upotrebu svjetlosnih i zvučnih signala( ono gore boldirano: koristi se "i" umjesto "ili" ) iako se u praksi dosta često koriste samo svjetlosni signali...
...
Sto se tice "i/ili" zvucnih signala, stvar je zapravo prakticne prirode, putnicima je jednostavno pregldasno da je sirena cijelo vrijeme upaljena, pogotovo kod civilnih auta kojima je sirena ispod haube. Zato je koriste samo kad moraju i to kratko, a istu stvar rade svi koji koriste sirenu.
Last edited by tempuser on 12/01/2019 09:32, edited 1 time in total.
- He1972
#15855 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
kako god ja im hebem materešinu a tebe ne kontam što si zapjenio branit' gamadtempuser wrote:I tu nije sve crno-bijelo kako si opisao, ako ima pratnju je ok, ako je sam nije ok...Travnički Noćni Šetač wrote:Mislim da ovakve situacije nisu problem... ali jesu problem situacije kada vozilu nije dodijeljena pratnja policije vec on sam zvizne blinkere iako nije pod pratnjom vec zuri kuci ili ide po zaboravljene dokumente ili kasni na rucak ili nesto slicno nesluzbeno i tada divlja sam po cesti i tumaci da je citirani clan zakona napisan za njega...
Istina, ima dosta onih koji nelegalno koriste blinkere ili ne ispunjavaju uslove da budu vozila pod pratnjom, zbog njih je i cijela zbrka, ALI na cesti imas i jako puno civilnih vozila policije koja sa su ukljcenim blinkerim tj svjetlosnim i zvucnim signalima po cl. 126/1 ZOBS-a vozila sa pravom prvenstva. Problem je u tome sto, kad vidis jedan civilni auto sa blinkerima (tipa jedan od ova dva Passata iz pranje) ti ne mozes znati da li se radi o vozilu policije, koje ima pravo prvenstva, ili "divljaku" koji nema nikakva prava, a po zakonu policiju moras propustiti.
Cijeloj zbrci doprinose i poluobrazovani i poluinformisani novinari koji potenciraju pricu da vozilo pod pratnjom imati dodjeljenu pratnji vozila policije, ali nigdje ne pominju da to vozilo policije ne mora nuzno biti uniformisano. Zato imamo ove strucnjake po cesti tipa relax koji se nakaleme na tu pricu.
Po nacinu obiljezavanja, vozila policije koja se koriste za pratnju imaju crveno-plave rotacije i blinkere. Zato sva vozila saobr. policije, sva sila civilnih vozila pratnje policije i DKPT-a, vojne policije imaju crveno-plave rotacije, a obicna patrolna policijska vozila samo plave.
- Travnički Noćni Šetač
#15856 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ništa iz tvoje rečenice u tom smislu kako si je formulisao nema veze sa mnom niti sa mojim stavom, i mislim da i nije bilo potrebe da tako reaguješ na moj komentar...He1972 wrote: kako god ja im hebem materešinu a tebe ne kontam što si zapjenio branit' gamad
- He1972
#15857 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
ne ti drug nego privremeni korisnikTravnički Noćni Šetač wrote:Ništa iz tvoje rečenice u tom smislu kako si je formulisao nema veze sa mnom niti sa mojim stavom, i mislim da i nije bilo potrebe da tako reaguješ na moj komentar...He1972 wrote: kako god ja im hebem materešinu a tebe ne kontam što si zapjenio branit' gamad
-
tempuser
#15858 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Nit pjenim, nit branim, samo ovima sto imaju namjeru da izigravaju pravnike po cesti pokusavam objasniti sta je po zakonu da ih sutra neko ne izvuce iz auta... Ni meni nisu dragi, ali postujem zakon i znam koje su mi obaveze.He1972 wrote: kako god ja im hebem materešinu a tebe ne kontam što si zapjenio branit' gamad
- Travnički Noćni Šetač
#15859 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
pogrešno shvaćeno...He1972 wrote:ne ti drug nego privremeni korisnikTravnički Noćni Šetač wrote:Ništa iz tvoje rečenice u tom smislu kako si je formulisao nema veze sa mnom niti sa mojim stavom, i mislim da i nije bilo potrebe da tako reaguješ na moj komentar...He1972 wrote: kako god ja im hebem materešinu a tebe ne kontam što si zapjenio branit' gamad
-
tempuser
#15860 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Moram se na ovo nadovezati, nisu to samo i ternet novinar, dobro se sjecam priloga takvog "novinara" na AJB.Travnički Noćni Šetač wrote: ...
A "moderni" internet novinari su ionako skloni traženju skandala ondje gdje ga i nema i to je samo borba za klikove ništa pametno...
-
zdruzdjo
#15861 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Evo prorovih.bitanga_sa_otesa wrote:gdje to?zdruzdjo wrote: Evo prije par dana u onaj lik u laznoj pol. uniformi je nafatao raje i klepio pare.
U hrvatskoj je do duse.
- Travnički Noćni Šetač
#15862 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Bio je lažni policajac sa nekakvim terencem i u Srbiji na autoputu nedavno...
EDIT:
https://www.kurir.rs/crna-hronika/30639 ... ad-beograd
EDIT:
-
zdruzdjo
#15863 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ozbzirom da je siva zona sve oko koristenja toga znam da necu prekrsiti zakon zato sto me on sili iza ledja na nesto. Skloniti se u drugu traku, da. Ali da cu ubrzati na 100km/h da bi se tamo negdje ispred gdje ima mjesta u drugoj traci prestrojio da on moze proci, nema nista od toga. Da cu proci na crveno da bi on iza mogao proci, ma jok ba. Da cu zajahati na trotoar, jok. Da cu skrenuti u bankinu ili krknuti po kocinici ugrozavajuci sebe rizikom da me krhne neko iza ledja jer je njemu izletio neko iz suprotnog smjera dok je preticao po punoj, ne. Itd...
Sve radnje koje su normalne, sigurne po mene i ostale oko mene i logicne, ok. Ovo drugo koje je bahacenje i vitlanje kitom u krug, nema nista od toga.
Znam da namjerno blokirajuci vozila pod pratnjom izazivas jake zakonske sankcije. Ali kada je auto pod pratnjom policije oni to postuju i znaju kako ide po pravilima
Ovi tzv "lone-rider blinkerasi" koji se kuche, u vecini slucajeva je nesto tipa: zurim na vruc burek, svalerka ceka na brzinski kres, zeni nosim svjez travnicki sir.....
Na kraju krajeva kad je neka vip osoba kojoj treba cjela cesta i sto brzi prolaz, blokira se cesta i to je.
Sve radnje koje su normalne, sigurne po mene i ostale oko mene i logicne, ok. Ovo drugo koje je bahacenje i vitlanje kitom u krug, nema nista od toga.
Znam da namjerno blokirajuci vozila pod pratnjom izazivas jake zakonske sankcije. Ali kada je auto pod pratnjom policije oni to postuju i znaju kako ide po pravilima
Ovi tzv "lone-rider blinkerasi" koji se kuche, u vecini slucajeva je nesto tipa: zurim na vruc burek, svalerka ceka na brzinski kres, zeni nosim svjez travnicki sir.....
Na kraju krajeva kad je neka vip osoba kojoj treba cjela cesta i sto brzi prolaz, blokira se cesta i to je.
-
zdruzdjo
#15864 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Travnički Noćni Šetač wrote:Bio je lažni policajac sa nekakvim terencem i u Srbiji na autoputu nedavno...
EDIT:
E to je.
Do mene.nasao neku staru vijest iz hrvatske.
-
tempuser
#15865 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Qurcio se - ne qurcio se, ako je auto s pravom prvenstva (policijski auto) ti si duzan da ga propustis. Koliko god da to nas iritira, da li je on na zadatku ili nosi travnicki sir, nije nase da po cestim odlucujemo i rjesavamo. Ovo je demomratska drzava, svi ste punoljtni i radite sta hocete, ali moj savjet je dobronamjeran. Sa rogatim se ne valja bosti, bio on na zadatku ili zurio na vruc burek, ako dodje do konfirntacije vjerovatno ce na kraju on biti u pravu.zdruzdjo wrote: Ovi tzv "lone-rider blinkerasi" koji se kuche, u vecini slucajeva je nesto tipa: zurim na vruc burek, svalerka ceka na brzinski kres, zeni nosim svjez travnicki sir.....
Nekad je bilo tako, zatvori cestu i cao, ali se narod bunio sto se cesto zatvara saobracaj, pa su presli na tzv "klin" probijaju se kroz saobracaj, a saobrcaja se zatvori bas kad je neko bitan ili velika delegacija.
-
BadBoy
#15866 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Samo prazna serendanja po formu "država vaka, država naka", "fukcioneri gaze kmetove" itd.
Ko je šta uradio da država bude bolja, osim što gleda kako pobjeći? Ko bira funkcionere koji se tako ponašaju? U Americi se gubi predsjednička utrka zbog neprimjerenog uzvika na televiziji, a ovdje Bake može gaziti i opet će biti izabran. Ko je kriv?
Ko je šta uradio da država bude bolja, osim što gleda kako pobjeći? Ko bira funkcionere koji se tako ponašaju? U Americi se gubi predsjednička utrka zbog neprimjerenog uzvika na televiziji, a ovdje Bake može gaziti i opet će biti izabran. Ko je kriv?
-
zdruzdjo
#15867 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
tempuser wrote:........ali moj savjet je dobronamjeran. Sa rogatim se ne valja bosti, bio on na zadatku ili zurio na vruc burek, ako dodje do konfirntacije vjerovatno ce na kraju on biti u pravu.
.......
Ma mozemo se mi svi nesto drciti i mjeriti spolovila. Na kraju dana svima nam je cilj da autom sa tacke A na tacku B stignemo zdravi i citavi. Kako mi vozaci tako i putnici. Isto tako i da ne nosim na dusi nekoga koga sam fiknuo autom zbog nekoga ko je zurio na vruc burek.
To je prioritet barem meni. I znam da bi krivica u barem 90% slucajeva bila nasa. Ali bolje kriv a ziv nego obrnuto.
-
tempuser
#15868 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
I ja sam identicnog stajalista... Svi nesto hu-ha, drzava vaka-naka, hebu im materesinu, a kad dodju izbori opet svi za svoje. Nama je odlicno sta zasluzujemo...BadBoy wrote:Samo prazna serendanja po formu "država vaka, država naka", "fukcioneri gaze kmetove" itd.
-
tempuser
#15869 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Nema tu neke filozofije, sta su tvoje obaveze na ovu temu pisu u clanovima 125 i 126, sve ostalo je tvoje demokratsko pravo (i odgovotrnost).zdruzdjo wrote:tempuser wrote:........ali moj savjet je dobronamjeran. Sa rogatim se ne valja bosti, bio on na zadatku ili zurio na vruc burek, ako dodje do konfirntacije vjerovatno ce na kraju on biti u pravu.
.......
Ma mozemo se mi svi nesto drciti i mjeriti spolovila. Na kraju dana svima nam je cilj da autom sa tacke A na tacku B stignemo zdravi i citavi. Kako mi vozaci tako i putnici. Isto tako i da ne nosim na dusi nekoga koga sam fiknuo autom zbog nekoga ko je zurio na vruc burek.
To je prioritet barem meni. I znam da bi krivica u barem 90% slucajeva bila nasa. Ali bolje kriv a ziv nego obrnuto.
-
zdruzdjo
#15870 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Apsolutno. Sami sebi kopamo grobove za mnoge stvari. Evo ovdje pricamo o saobracaju i tu je jedna od velikih lopata.tempuser wrote:.......Nama je odlicno sta zasluzujemo...
U oktobru smo opet imali sansu da nesto promjenimo. Vidjeli smo gdje smo i koliko koristimo sivu masu u glavi.
-
zdruzdjo
#15871 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ne daj Bozetempuser wrote: Nema tu neke filozofije, sta su tvoje obaveze na ovu temu pisu u clanovima 125 i 126, sve ostalo je tvoje demokratsko pravo (i odgovotrnost).
Ali nece nikome od nas u bolesnickom kartonu na krevetu(ili grobnom mjeatu) pisati: Ozljeda nastala usljed postovanja clanova 125 i 126 stoga posebnu paznju obratiti na ovog pacijenta(ili preminulog).
Sve ok. Sve navedeno u clanu cu ja uraditi OSIM ono sto ce mozda ugroziti zivot, zdravlje ili napraviti materijalnu stetu. Ili da to iziskuje krsenje zakona nekig drugog clana.
Ja prosao na crveno jer mi je mahao drot iz vozila pod pratnjom da prodjem pa me maznula kamera. Kao oni ce meni halaliti da ne platim kaznu.
- Sodom1
#15872 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Zakon je banana .tempuser wrote:Nit pjenim, nit branim, samo ovima sto imaju namjeru da izigravaju pravnike po cesti pokusavam objasniti sta je po zakonu da ih sutra neko ne izvuce iz auta... Ni meni nisu dragi, ali postujem zakon i znam koje su mi obaveze.He1972 wrote: kako god ja im hebem materešinu a tebe ne kontam što si zapjenio branit' gamad
Treba se boriti protiv svega sto je nakaradno
- Sodom1
#15873 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ne moze se na izborima nista promjeniti to je javna ubleha da mozezdruzdjo wrote:Apsolutno. Sami sebi kopamo grobove za mnoge stvari. Evo ovdje pricamo o saobracaju i tu je jedna od velikih lopata.tempuser wrote:.......Nama je odlicno sta zasluzujemo...
U oktobru smo opet imali sansu da nesto promjenimo. Vidjeli smo gdje smo i koliko koristimo sivu masu u glavi.
-
tempuser
#15874 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Vjerovao ili ne zakoni u tom segmentu su svugdje manje-vise isti, ali ako ga i treba mijenjati to se ne radai na cesti.Sodom1 wrote:Zakon je banana .tempuser wrote:Nit pjenim, nit branim, samo ovima sto imaju namjeru da izigravaju pravnike po cesti pokusavam objasniti sta je po zakonu da ih sutra neko ne izvuce iz auta... Ni meni nisu dragi, ali postujem zakon i znam koje su mi obaveze.He1972 wrote: kako god ja im hebem materešinu a tebe ne kontam što si zapjenio branit' gamad
Treba se boriti protiv svega sto je nakaradno
- Sodom1
#15875 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Da se bolje izrazim zakoni i bh, nespojivo