Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
Seyfo
#15827 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Na pojedinim bukobranima duž dionice Vlakovo -Tarčin su nacrtane laste, cvijeće, isl. Ako to ne podiže cijenu, šta onda podiže??
Samo u BiH
Samo u BiH
- So What!
#15828 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Državnoj također, ali konkretno državnom ministarstvu transporta, dok su carine u nadležnosti UIO-a.Matzan wrote:A u čijij nadležnosti je most?
-
Naslovnica
#15829 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Negdje sam pročitao da je to uradila nekakva NGO, nešto tako, nekakva kampanja, akcija, šta li...Seyfo wrote:Na pojedinim bukobranima duž dionice Vlakovo -Tarčin su nacrtane laste, cvijeće, isl. Ako to ne podiže cijenu, šta onda podiže??
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Samo u BiH
- drug_profi
#15830 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jeste, to su neka djeca radila ako se dobro sjećam.
- Matzan
#15831 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
So What! wrote:Državnoj također, ali konkretno državnom ministarstvu transporta, dok su carine u nadležnosti UIO-a.Matzan wrote:A u čijij nadležnosti je most?
Ma, cijela priča je bila o tome ko je investitor mosta Svilaj.
Federalna vlada i Fadil Novalić nemaju ništa s tim.
- So What!
#15832 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
To stoji naravno.Matzan wrote:Ma, cijela priča je bila o tome ko je investitor mosta Svilaj.
Federalna vlada i Fadil Novalić nemaju ništa s tim.
-
last mohicans
#15833 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Maksimalno su spori, ja ne mogu da shvatim tu struku. Nisam građevinar, eto pitam relevantnije. Kako jedan kinez ga na nebu napravi, maltene, a nas iznenadi geoloska struktura tla. Pa koliko godina postoje građevinski, pa i arhitektonski fakultet. Kakve projekte su radili jugoslovenski građevinari, mi ostali u prošlom stoljecu. Petnaest članaka je izašlo o spajanju vijadukta novom metodom gradnje, i to samo jedne strane vijadukta. Necemo valjda maltu mješati uz pomoc mješalice i izljevati beton u 21 stoljecu za izgradnju autoputa. Struka i ekspertiza nam je totalno zakazala. Daj drugom kad ne umiješ i tačka. Pa mi renoviramo tunel godinu dana i tri puta se probija rok za prvu fazu, a da ne spominjemo konačni završetak radova. U nekoj drugoj, normalnijoj zemlji, garantujem da bi ljudi izgradili potpuno nov tunel za isto vremena.probook wrote:To je ok ali da RADE u normalnim ROKOVIMA. Ovako nabijaju neke rokove od par godina koje na kraju ne ispune.Concord wrote:Nije EU kriva sto smo gamad od naroda. Ne poznajem dobro te direktive ali prirodno je razmisljanje da je bolje domacem investitoru dati da radi, podstices privredu, ekonomiju, razvijas domace firme i ljude i sl. Ali nismo mi stoka za ljudskih pravila.last mohicans wrote:Kad ovakve stvari vidiš tuga te uhvati. Ja da se pitam, a ne pitam se ko vecina nas smrtnika, sve bih dao kinezima i turcima, da ga u rekordnom roku urade. Nasi samo podizvođači da budu. Nek se jebe i EU i njihove direktive.
Ja bih sve dao Kinezima da rade, cijeli autoput
- drug_profi
#15834 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Željko Joksimović je prihvaćen kao oficijelno lice JPAC FBiH.
Njegova pjesma "Niti metar niti milimetar" postaje himna ovog preduzeća.
- studeni76
#15835 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hahaadrug_profi wrote:Željko Joksimović je prihvaćen kao oficijelno lice JPAC FBiH.
- So What!
#15836 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mi smo idioti i svašta nas iznenadi, hoštaplerski se pripremaju ti projekti i sve to stoji.last mohicans wrote: Maksimalno su spori, ja ne mogu da shvatim tu struku. Nisam građevinar, eto pitam relevantnije. Kako jedan kinez ga na nebu napravi, maltene, a nas iznenadi geoloska struktura tla. Pa koliko godina postoje građevinski, pa i arhitektonski fakultet. Kakve projekte su radili jugoslovenski građevinari, mi ostali u prošlom stoljecu. Petnaest članaka je izašlo o spajanju vijadukta novom metodom gradnje, i to samo jedne strane vijadukta. Necemo valjda maltu mješati uz pomoc mješalice i izljevati beton u 21 stoljecu za izgradnju autoputa. Struka i ekspertiza nam je totalno zakazala. Daj drugom kad ne umiješ i tačka. Pa mi renoviramo tunel godinu dana i tri puta se probija rok za prvu fazu, a da ne spominjemo konačni završetak radova. U nekoj drugoj, normalnijoj zemlji, garantujem da bi ljudi izgradili potpuno nov tunel za isto vremena.
Ali odgovor kako to Kinezi izvode je u sljedećem članku, oni nemaju radnu snagu, oni imaju robove. U pet godina 4 radnika im na gradilištu manjem od 40 kilometara autoputa u Crnoj Gori pogine ...
Poginuo četvrti radnik iz Kine na gradnji autoputa u Crnoj Gori
Nezavisne
Četrdesetčetvorogodišnji kineski državljanin poginuo je danas na gradilištu autoputa Bar-Boljare, saopšteno je iz Uprave policije MUP-a Crne Gore.
U saopštenju se navodi da je tijelo nastradalog radnika čiji su inicijali R.V. dovezeno u Urgentni centar Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici u 18.27 časova.
Ovo je četvrti smrtni slučaj od početka izgradnje autoputa.
U oktobru prošle godine prilikom izvođenja radova na autoputu u tunelu "Klopot" došlo je do nesreće u kojoj je poginuo jedan radnik iz Kine, dok je drugi bio povrijeđen.
U decembru prošle godine je poginuo kineski državljanin Pjang Jing Long.
Krajem februara poginuo je, takođe, kineski radnik Z.X. kada je preko njega prešao kamion.
Na projektu autoputa Bar-Boljare, koji gradi kineska kompanija "CRCB" angažovana su 3.164 radnika, od kojih 1.981 državljanin Kine.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#15837 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zakljucak: samo robovi mogu graditi brze od nasih ubleha.
- So What!
#15838 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ti robovi su haman brži od svakoga, Kina je ubjedljiva no. 1 sad u izgradnji putne infrstrukture.izvrsni direktor wrote:Zakljucak: samo robovi mogu graditi brze od nasih ubleha.
- So What!
-
Tempo
- ZeModerator
#15840 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
najgori smo od sve djece
-
Nivelacija
#15841 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Svu masineriju usmjeriti na spajanje Doboja i Zenice.
Onda bi i mi mogli reci imamo nešto opipljivo autoputa.
Onda bi i mi mogli reci imamo nešto opipljivo autoputa.
-
last mohicans
#15842 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sve to stoji, ali pogledaj broj radnika. Odmah mi je zapalo za oko. Turci kad su radili prema Tarčinu, ne znam napamet, ali su bruku radnika imali. Zato su ga i napravili brzo. Pročitaj koliko je kod nas radnika na gradilistima. Uvijek je to u par stotina, 200-300. Apsolutno je jasno koliko moze uraditi 200-300 radnika na jednoj dionici, a koliko hiljade takvih. AC FBiH su pristali na njihove veoma duge rokove, zato sto te kompanije nemaju dovoljan broj radnika, maksimalno razvlače ono što imaju, a ne zaposljavaju nove. Mislim da trenutno na svim dionicama nema cirka 1000-2000 radnika. Dosta bi se i tu problema riješilo. Da uz standardne tenderske procedure najbolje ponude ide i rok izgradnje kao bitan faktor. Nekad bih prihvatio i skuplju ponudu, ako ce jednako biti kvalitetna, ali brza. A ovo sto Kinezi izrabljuju do smrti je također nehumano. Mozda nisu ni dovoljno obučeni svi, nisu navikli na ovakve uslove rada, itd..So What! wrote:Mi smo idioti i svašta nas iznenadi, hoštaplerski se pripremaju ti projekti i sve to stoji.last mohicans wrote: Maksimalno su spori, ja ne mogu da shvatim tu struku. Nisam građevinar, eto pitam relevantnije. Kako jedan kinez ga na nebu napravi, maltene, a nas iznenadi geoloska struktura tla. Pa koliko godina postoje građevinski, pa i arhitektonski fakultet. Kakve projekte su radili jugoslovenski građevinari, mi ostali u prošlom stoljecu. Petnaest članaka je izašlo o spajanju vijadukta novom metodom gradnje, i to samo jedne strane vijadukta. Necemo valjda maltu mješati uz pomoc mješalice i izljevati beton u 21 stoljecu za izgradnju autoputa. Struka i ekspertiza nam je totalno zakazala. Daj drugom kad ne umiješ i tačka. Pa mi renoviramo tunel godinu dana i tri puta se probija rok za prvu fazu, a da ne spominjemo konačni završetak radova. U nekoj drugoj, normalnijoj zemlji, garantujem da bi ljudi izgradili potpuno nov tunel za isto vremena.
Ali odgovor kako to Kinezi izvode je u sljedećem članku, oni nemaju radnu snagu, oni imaju robove. U pet godina 4 radnika im na gradilištu manjem od 40 kilometara autoputa u Crnoj Gori pogine ...
Poginuo četvrti radnik iz Kine na gradnji autoputa u Crnoj Gori
Nezavisne
Četrdesetčetvorogodišnji kineski državljanin poginuo je danas na gradilištu autoputa Bar-Boljare, saopšteno je iz Uprave policije MUP-a Crne Gore.
U saopštenju se navodi da je tijelo nastradalog radnika čiji su inicijali R.V. dovezeno u Urgentni centar Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici u 18.27 časova.
Ovo je četvrti smrtni slučaj od početka izgradnje autoputa.
U oktobru prošle godine prilikom izvođenja radova na autoputu u tunelu "Klopot" došlo je do nesreće u kojoj je poginuo jedan radnik iz Kine, dok je drugi bio povrijeđen.
U decembru prošle godine je poginuo kineski državljanin Pjang Jing Long.
Krajem februara poginuo je, takođe, kineski radnik Z.X. kada je preko njega prešao kamion.
Na projektu autoputa Bar-Boljare, koji gradi kineska kompanija "CRCB" angažovana su 3.164 radnika, od kojih 1.981 državljanin Kine.
-
last mohicans
#15843 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jbt, kad Makedonija poveza i izgradi ovoliko? Nema podatak koliko km,jeste površina zemlje manja u odnosu na BiH, a vidi Kosova! Srbija nema toliku mrezu na svim dijelovima, ali su povezani prema HR i jugu, ostalo grade. Jadni smo i mizerni, kao i u svemu.
- So What!
#15844 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija su dobili dosta toga prije rata.last mohicans wrote: Jbt, kad Makedonija poveza i izgradi ovoliko? Nema podatak koliko km,jeste površina zemlje manja u odnosu na BiH, a vidi Kosova! Srbija nema toliku mrezu na svim dijelovima, ali su povezani prema HR i jugu, ostalo grade. Jadni smo i mizerni, kao i u svemu.
Slovenija je nakon osamostaljivanja mrežu proširila i širi je i dalje, ali oni su neka druga priča za nas Balkance, uglavnom, znaju šta rade.
Hrvatska kao svjetska turistička destinacija, sve je uradila da izgradi ovu mrežu kako bi prvenstveno investirala u turizam, u početku su dizali kredite i pravili luđačke aranžmane, dok zadnjih desetak godina uglavnom uzimaju novac od EU, dakle grade pametnije. Drugu cijev tunela Sveti Rok su kopali s jedne strane, iako su s druge bili srpski položaji, ali opredijeljenost Hrvatske ka poboljšanju infrastrukture je bila oduvijek jača nego naša.
Srbija je imala najviše prije rata, gradili su i poslije rata, bilo je tu svega, nema kakvih aranžmana nemaju, ali uglavnom lideri su im, poput onog idiota Vučića, opredijeljeni da grade, pa makar bilo i preko Turske, kao što je kod nas Dodik i to je golema prednost.
Makedonija je naslijedila nešto, nešto su sami pravili, nešto preko Kineza, nešto preko EU, ali eto fina im je mreža, rade još, nisu se zaustavili.
Za Crnu Goru sam više puta ponovio, niko im nije htio pomoći oko autoputa i onda su izabrali posljednju opciju, Kineze, lihvarski aranžman, koji će krvavo otplatiti, ali šta je tu je.
Na Kosovo ne treba ozbiljno gledati, ti ljudi nemaju novca, i da sami vode državu, pitanje je šta bi imali, ali eto ispalti se biti američka kolonija danas, pa sve što vidite su uglavnom platili Amerikanci, većinu gradili Amerikanci i da naravno, to tretiraju kao kredit, pa će to Kosovari morati i da vrate.
-
sumirprimus
#15845 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
sjest i bogu plakat.. ako smo mi nesposobni i ne mozemo, daj nekom ko moze i zavrsi autoputeve u nasem zivotnom vijeku.
- drug_profi
#15846 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sto se tice Kineza i potrosnje zivota, procjenjujem 3-5 poginulih na gradilistu u Hercegovini. Kod njih ljudski zivot jednostavno nema toliku vrijednost kao u Evropi. Olako se shvata zastita i sav je fokus na rokovima.
-
BadBoy
#15847 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Koliko ima stalnih komentatora na ovoj temi? U vrh glave, možda desetak ljudi. Eto toliko građana ove države je zainteresovano za izgradnju autoputeva u BiH. Ostalima je nacionalizam daleko najvažnija stavka u životu.
- Haris033
#15848 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nešto što mi najteže pada je ova sramota od mreže AP u BiH. 
-
Naslovnica
#15849 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Gdje ti vidiš "mrežu".Haris033 wrote:Nešto što mi najteže pada je ova sramota od mreže AP u BiH.
- Haris.ba
#15850 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Na koga ne treba ozbiljno gledati? Pa pogledaj kartu, pa šta su imali i šta sad imaju, šta grade, i šta će izgraditi.So What! wrote:
Na Kosovo ne treba ozbiljno gledati, ti ljudi nemaju novca, i da sami vode državu, pitanje je šta bi imali, ali eto ispalti se biti američka kolonija danas, pa sve što vidite su uglavnom platili Amerikanci, većinu gradili Amerikanci i da naravno, to tretiraju kao kredit, pa će to Kosovari morati i da vrate.
Mi smo najneozbiljniji. I to naročito FBiH. RS je malo bolja u zadnje vrijeme.