Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
VjecitiStudent

#15826 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

udrch wrote:vjernici i deklarisani vjernici..
zar to nije velika razlika..
kao recimo komunisti i deklarisani komunisti..
Za ovu diskusiju, potpuno je to nebitno.
Ono što jeste bitno je da je politici "manjeg zla", a većih fotelja, i sekularni i religijski i politički moral, potpuno ostavljen po strani.
udrch

#15827 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by udrch »

kakav moral ti spominješ na pdf politika..toga nema ni na pdf religija od kako tamo ordinira ekipa fatamorgana-odron-harač..
VjecitiStudent

#15828 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

udrch wrote:kakav moral ti spominješ na pdf politika..toga nema ni na pdf religija od kako tamo ordinira ekipa fatamorgana-odron-harač..
Kad se nema odgovora na suštinska pitanja, magla uvijek dobro dođe.
veljaca

#15829 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Forumasi, ko Boga vas molim - imate temu o Esedu , pa tamo opletite ....

Ovo je tema NS i pitanja za njih ....

Veljaca,
s.r.
turbaninjo

#15830 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by turbaninjo »

veljaca wrote:Forumasi, ko Boga vas molim - imate temu o Esedu , pa tamo opletite ....

Veljaca,
s.r.
mrš u hrvatsku pa tamo govori gdje će ko pisat. Baš volim temu ovu jer tu je naš P.K. s pasošem od Delića i . ;)
veljaca

#15831 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

turbaninjo wrote:
veljaca wrote:Forumasi, ko Boga vas molim - imate temu o Esedu , pa tamo opletite ....

Veljaca,
s.r.
mrš u hrvatsku pa tamo govori gdje će ko pisat. Baš volim temu ovu jer tu je naš P.K. s pasošem od Delića i . ;)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ovaj gadja ko neki nasi strijelci ....

Cuj ja i Hrvatska .... :lol: :lol: :lol: :lol:

Moja je domovina Drzava Bosna i Hercegovina ravnopravnih Bosnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih na svakom njenom pedlju ....

:bih:
turbaninjo

#15832 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by turbaninjo »

veljaca wrote:
turbaninjo wrote:

Veljaca,
s.r.

Moja je domovina Drzava Bosna i Hercegovina ravnopravnih Bosnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih na svakom njenom pedlju ....

Ma to što si napamet naučila "moja je drzava bosnia i hercegovina ravnopravnih..." govori samo o tome kolika si budala ti i oni koji tako razmišljaju. Kao ovaj delegat http://www.youtube.com/watch?v=J18jPBy72Eg . Istorija dobra učiteljica :skoljka:
veljaca

#15833 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

turbaninjo wrote:
veljaca wrote:
turbaninjo wrote:

Ma to što si napamet naučila "moja je drzava bosnia i hercegovina ravnopravnih..." govori samo o tome kolika si budala ti i oni koji tako razmišljaju. Kao ovaj delegat http://www.youtube.com/watch?v=J18jPBy72Eg . Istorija dobra učiteljica :skoljka:

Cijenjeni Pedja, izvinjavam se sto cu mu odgovoriti ....

Opet promaseni strijelac ( da nisi i ti bio na nekim olimpijadama ) ..... Musko sam .... na radost moje hanume ....

To sto mi kazes da sam budala, ima ona " .. nije vazno sta ti kaze, nego ko ti kaze ...."

Moja je domovina Drzava Bosna i Hercegovina ravnopravnih Bosnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih na svakom njenom pedlju .... ovo nisam napamet naucio - to je duboko urezano u meni, i tako sam vaspitan u svojoj kuci ... i tako vaspitavam svoju djecu ....

Veljaca,
s.r.
turbaninjo

#15834 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by turbaninjo »

:bih:[/quote]

Ma to što si napamet naučila "moja je drzava bosnia i hercegovina ravnopravnih..." govori samo o tome kolika si budala ti i oni koji tako razmišljaju. Kao ovaj delegat http://www.youtube.com/watch?v=J18jPBy72Eg . Istorija dobra učiteljica :skoljka:[/quote]

Cijenjeni Pedja, izvinjavam se sto cu mu odgovoriti ....

Opet promaseni strijelac ( da nisi i ti bio na nekim olimpijadama ) ..... Musko sam .... na radost moje hanume ....

To sto mi kazes da sam budala, ima ona " .. nije vazno sta ti kaze, nego ko ti kaze ...."

Moja je domovina Drzava Bosna i Hercegovina ravnopravnih Bosnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih na svakom njenom pedlju .... ovo nisam napamet naucio - to je duboko urezano u meni, i tako sam vaspitan u svojoj kuci ... i tako vaspitavam svoju djecu ....

Veljaca,
s.r.[/quote]

Hahahahah "tako vaspitan" i to dobro urezano u tebi? hahha To ti za rezanja?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#15835 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “vrijeđanje”
» turbaninjo

:-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#15836 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

udrch wrote:
JoseMujica wrote:Apsolutno druže udrch jer Eso je moralna vertikala napaćenog Bošnje i stub vlade struĆnjaka našeg Kurtona
apsolutno..od tebe očekujem da svog saborca braniš do posljednjeg slova na tastaturi..
ako me razumiš...meni je Eso što su tebi Izmetbegovići
rafaell

#15837 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by rafaell »

Pedja!

Da se ne zamajavamo,nismo djeca!
Realno je ocekivati da BiH nece u EU prije 2028- 2035.
Da li ce tada BiH , po tvom misljenju, uci kao drzava bosanaca i hercegovaca, ili kao drzava tri konstitutivna naroda, ili kao drzava bosnjaka, ili kao?

Hvala!
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#15838 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

ultima_palabra wrote:
udrch wrote:a gdje sam to revalitizirao..
činjenica da im je Radeljaš trebao kako bi formirali vlast..po meni su izabrali manje zlo..to što ti navijaš za SDP-SBB ne mijenja činjenicu da ja smatram da su faHraon i njegovi mogli nanijeti više štete nego jedan Radeljaš..
a ni tvoji SDP-ovci nisu pokazali neke visokomoralne kvalitete kod izbora svojih igrača..
Ja nemam "svojih", može to potvrditi bilo koji stariji forumaš.

SDP-SBB su jednako loši kao i SDA, ali ova banda koju je SDA okupila u KS je probila dno dna i ide prema neistraženim dubinama.
To što su im Radeljaš, Čardžić, Zeković, Vajzovićka i ostali trebali da formiraju vlast, opravdava sve redaljke koje ovi vrše nad građanima KS?
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Polemisati sa neformalnim advokatima stranke koja nas je dovela do toga da smo najnerazvijenija , najsiromašnija i najneobrazovanija evropska država je potpuno iluzorno , besmisleno.
Nije riječ samo o "ekspertskoj" vladi u Kantonu Sarajevo od 2012 godine (Kifla dobar dan) već je riječ o svim vladama na svim nivoma od 1996 do danas sa svim načelnicima opština (Samire dobar dan) jer su uspjele da naprave nešto na čemu bi im pozavidjeli mnogi afrički "predsjednici"- Bosna i Hercegovina danas kao suštinski simbol afričke privrede i naobrazbe u Evropi .
VjecitiStudent

#15839 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Svaka čast
Grad ukida naknade za porodilje iz četiri općine. Novca neće biti ni za realizaciju projekta "Posao za sve".
U prošlom sazivu Grada broj uposlenih je povećan sa 76 na 120.
Pedja Kojovic

#15840 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjecitistudent

Moja je procjena da ce se slicne stvari poceti dogadjati i u drugim oblastima i na drugim nivoima vlasti.
(Nedavno sam, mislim u nekom intervjuu, rekao, da ne vjerujem da ce socijalni mir izdrzati do 2014.).
Budzetski prihodi padaju, a javna potrosnja, ukljucujuci i dio iz kojeg se isplacuje drzavne plate, raste.
(Da i ne govorim o tome kako su prijedlozi budzeta iskonstruisani da budu veci nego sto bi, na osnovu ekonomskih pokazatelja, mogli biti).
Ocekivana posljedica takvog ponasanja vlasti je kolabiranje javnih servisa, dakle, nemogucnost drzave da ispuni funkcije koje joj opravdavaju postojanje i finansiranje. FInansijskih stimulansa za prevazilazenje recesije nikada nismo ni imali, niti su, recimo, u nasim budzetima ranije postojali adekvatni fondovi za kulturu, ali servisi drzave o kojima govorim su bazicne prirode; bezbjednost imovine i gradjana (policija, granicari), isplata penzija i socijalne pomoci, kupovina lijekova i energenata, finansiranje obrazovnog sistema, javnih ustanova...
Tada, kada gradjani zaposleni u realnom sektoru procjene da je pet sati dnevno koliko rade da bi finansirali drzavu losa investicija i da je jedina mogucnost izbjeci buducu stetu po svoju zaradu, kontinuitet BiH prestaje biti iskljucivo politicko i postaje i ekonomsko pitanje.

Sto se tice konkretnog slucaja...
Gradska Uprava je u prethodnom mandatu velika sredstva trosila na neke projekte koji nisu u njenoj nadleznosti.
Osim sto su gradonacelniku omogucili da se na racun poreskih obveznika bavi humanitarnim radom njihov realni efekat je nepoznat ili nemjerljiv.
Broj i strucnost zaposlenih u GU je bio problem jos 2008. i mi smo tada pokusali rijesiti problem.
(Ugovorena je dokvalifikacija brojcanog i tehnoloskog viska za potrebe moderne, e-gradske uprave i aplikacione procese za EU fondove - odbijena od svakog radnika pojedinacno i tuzba podignuta protiv predlagaca). Nismo dobili podrsku gradonacelnika - par mjeseci kasnije raskinuli smo partnerstvo sa SDP-om i izasli iz vlasti.

p.k.
VjecitiStudent

#15841 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

I onda umjesto da se zalažete za ukidanje ove potpuno nepotrebne institucije u ovakvom ustavnom uređenju BiH i FBiH, vi ste vašim glasovima dali legitimitet novoj gradskoj koaliciji da još četiri godine gutaju javne novce.

Gradska uprava sada ima preko 120 zaposlenih koji će sljedeće godine raditi konkretno šta?
Pedja Kojovic

#15842 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjecitistudent

Mi se ocigledno ne slazemo po ovom pitanju.
Ja, za razliku od vas, mislim da grad Sarajevo treba da ima i direktno bira svog gradonacelnika.
Dakle, jednostavno receno, mi se zalazemo da se grad Sarajevo i njegova uprava organizuje na isti nacin na koji su organizovane gradske uprave glavnih gradova u regiji i u EU.

Ostatak vaseg posta, o nekom legitimiranju "nove koalicije" da trosi javne novce (mislite da je to trebalo prepustiti staroj koaliciji?), aluzija na nasu odgovornost za 120 zaposlenih, je nejasan, nerazumljiv - osim u dijelu u kojem vas ton sugerise bijes.
(Ta emocija, koja je karakteristicna za skoro svaki vas post o NS-u je i ovaj put neutemeljena na cinjenicama i usmjerena u politicki pogresnom pravcu).

Ali.
Ja sam siguran da postoje oni koji cijene vas anti-NS aktivizam na ovom forumu.

p.k.
VjecitiStudent

#15843 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:vjecitistudent

Mi se ocigledno ne slazemo po ovom pitanju.
Ja, za razliku od vas, mislim da grad Sarajevo treba da ima i direktno bira svog gradonacelnika.
Dakle, jednostavno receno, mi se zalazemo da se grad Sarajevo i njegova uprava organizuje na isti nacin na koji su organizovane gradske uprave glavnih gradova u regiji i u EU.

Ostatak vaseg posta, o nekom legitimiranju "nove koalicije" da trosi javne novce (mislite da je to trebalo prepustiti staroj koaliciji?), aluzija na nasu odgovornost za 120 zaposlenih, je nejasan, nerazumljiv - osim u dijelu u kojem vas ton sugerise bijes.
(Ta emocija, koja je karakteristicna za skoro svaki vas post o NS-u je i ovaj put neutemeljena na cinjenicama i usmjerena u politicki pogresnom pravcu).

Ali.
Ja sam siguran da postoje oni koji cijene vas anti-NS aktivizam na ovom forumu.

p.k.
Sve lijepo i krasno, no objasni mi smisao gradske uprave cija ce se nadleznost zavrsavati na Kobiljoj glavi, Stupu, ...?
Kako tako definisana gradska uprava moze rjesavati probleme javnog saobracaja, cistoce zraka, vodosnabdijevanja, ... ?

Aluzija o vasoj suodgovornosti 120 zaposlenih je itekako razumljiva, jer i vase rucice ovaj put ucestvuju u segmentu vlasti koji ce se sljedece četiri godine starati iskljucivo o svojim platama.
Inače bi na vrijeme principijelno odbili da sudjelujete u ovako sramotnom traćenju NAŠEG novca.

Edit: Ima li ikada odgovora u vezi izgradnje skupog vodovoda za Poljine?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#15844 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

Djape u trenutnom;poltičkom sisemu as it is Grad Sarajevo je besmislica i rasipanje sredstava .......da ih imamo pa haj al mi ta sredstva nemamo već"uzimamo kredit"da"bi razbacivali novac :-)

Ako već gurate neke političke"principe"onda bojkotujte ovu besmislenu institucijsku lakrdiju...ah zaboravljam"da ste vi FGR i da je za vas Grad država
Pedja Kojovic

#15845 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

JoseMujica

Po meni, osim modela po kome postoji drzavna i opstinske/gradske vlasti nijedan drugi nema ekonomsko opravdanje.
Takodje, po meni, opstinske i gradske vlasti su "najblize" gradjanima i trebale bi raspolagati najvecim dijelom poreskog novca svojih stanovnika i biti nadlezne za najveci dio pitanja koja se ticu svakodnevnog zivota.

Sad kad je to receno, potpuno se slazem da sadasnji model GU i nadleznosti koje grad ima ne opravdavaju utroseni poreski novac, ali se nadam da ce implementacijom zakona o lokalnoj samoupravi i statutom koji ce omoguciti direktan izbor gradonacelnika to biti promjenjeno i da ce grb "na ustrb" opstina i kantona dobiti svoju imovinu, prihode i nadleznosti.

Po meni, teret dokazivanja svrsishodnosti postojanja je daleko tezi za vise nego za nize organe drzavne uprave.

Malo me sta iritira, a to je, po nesreci, kolokvijalna uzrecica sadasnjeg premijera KS, kao pojam "FGR".
Mnogo sam puta vec pisao i govorio o "klocavosti" cijelog koncepta po kojem se rodjenjem u Sarajevu sticu neka posebna prava.
Sarajevo, za moju generaciju, odnosno, moj krug prijatelja, nikad nije bila geografska lokacija nego, kako je to definisao A.Hemon tada, odredjeno stanje svijesti.
Ja sam, inace, rodjen u Travniku.

p.k.
VjecitiStudent

#15846 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:JoseMujica

Po meni, osim modela po kome postoji drzavna i opstinske/gradske vlasti nijedan drugi nema ekonomsko opravdanje.
Takodje, po meni, opstinske i gradske vlasti su "najblize" gradjanima i trebale bi raspolagati najvecim dijelom poreskog novca svojih stanovnika i biti nadlezne za najveci dio pitanja koja se ticu svakodnevnog zivota.

Sad kad je to receno, potpuno se slazem da sadasnji model GU i nadleznosti koje grad ima ne opravdavaju utroseni poreski novac, ali se nadam da ce implementacijom zakona o lokalnoj samoupravi i statutom koji ce omoguciti direktan izbor gradonacelnika to biti promjenjeno i da ce grb "na ustrb" opstina i kantona dobiti svoju imovinu, prihode i nadleznosti.

Po meni, teret dokazivanja svrsishodnosti postojanja je daleko tezi za vise nego za nize organe drzavne uprave.
....
p.k.
I opet:

Sve lijepo i krasno, no objasni mi smisao gradske uprave cija ce se nadleznost zavrsavati na Kobiljoj glavi, Stupu, ...? Pregovarace sa Kantonom oko vodosnabdijevanja i usluga GRAS-a?

Hoce li mozda imati vlastite tramvaje koji nece voziti dalje od Stupa i autobuse koji nece saobracati dalje od Vogosce?
Kako tako definisana gradska uprava moze rjesavati probleme javnog saobracaja, cistoce zraka, vodosnabdijevanja, ... ?

Teritorija predratnog Grada se skoro preklapala sa povrsinom sadasnjeg Kantona i to nije bio rezultat birokratskog hira, već rezultat konkretnih potreba i brizljivih analiza.

Ovakav grad od četiri općine je obični besplodni gutač NAŠEG novca i tu strukturnu nelogičnost nikakve preraspodjele nadležnosti neće biti u stanju da poprave.
Pedja Kojovic

#15847 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjecitistudent

Vi predlazete da grad Sarajevo obuhvati, manje-vise, teritoriju koju je imao prije rata?

p.k.
Challenger__

#15848 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

JoseMujica wrote:Djape u trenutnom;poltičkom sisemu as it is Grad Sarajevo je besmislica i rasipanje sredstava .......da ih imamo pa haj al mi ta sredstva nemamo već"uzimamo kredit"da"bi razbacivali novac :-)

Ako već gurate neke političke"principe"onda bojkotujte ovu besmislenu institucijsku lakrdiju...ah zaboravljam"da ste vi FGR i da je za vas Grad država
Shvatam da kao Ilidžanac želiš da biraš i gradsku vlast, ali mislim da ako bi te opštine ušle u sastav Grada, to bi bio kraj bilo kakve građanske opcije u Sarajevu i njegovo definitivno i nepovratno poseljačenje.
VjecitiStudent

#15849 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:vjecitistudent

Vi predlazete da grad Sarajevo obuhvati, manje-vise, teritoriju koju je imao prije rata?

p.k.
Ukinuti birokratsku tvorevinu - postojeću gradsku upravu, a gradonačelnika koji bi ujedno bio i predsjednik kantonalne Vlade, birali bi na direktnim izborima.
Vraćanje gradskih granica na predratne, je u daytonskoj BIH, ipak prekrupan zalogaj.
Challenger__

#15850 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

Teritorija predratnog Grada se skoro preklapala sa povrsinom sadasnjeg Kantona i to nije bio rezultat birokratskog hira, već rezultat konkretnih potreba i brizljivih analiza.
u izbornom inžinjeringu.
Locked