Cemu navodnici?славянин wrote: Jeste znam"sve po zakonu"
nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#15826 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
-
noviclan
#15827 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Nisu oni takve sreceFilter wrote:sto bi se lijepo naslagali da je grtalica iza okuke naisla... jbga, nece nas ta buha ujesti
- славянин
#15828 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Navodnici na "zakon" jer isti treba da pravi red u drzavi a ne da osigurava pi*anje po sirotinji - barem u moderno doba. Ali sve po PSutempuser wrote:Cemu navodnici?славянин wrote: Jeste znam"sve po zakonu"
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#15829 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Moze se ovaj nakaradni zakon i promijeniti, jer ovako nešto podsjeca na zakone koji vladaju u Čečeniji, Ruandi, Eritreji,.......tempuser wrote:Koliko se god nama svidjalo ili ne, ovdje je sve po zakonu.славянин wrote:Razgrni kmetove tako je.kakavdanakneiskustvu wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/vozila- ... /190111134
- amar1994
#15830 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ja bi prvi potpisao,prednost da ima hitna,vatrogasci,policija pa onda supci ali pod pratnjom policije ne civilnih auta sa nekakvim blinkerima..
-
condy
#15831 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ja sam jednom u Hrvatskoj naletio na te nase sa blinkerima u civilu nisu smjeli preci 150 km/h na autoputu...
nema mangupisanja i divljanja autocestom ili cestama kao kod nas. Sa zadovoljstvom sam ih presao
Lako se ovdje zajebavat. Ovo kako voze kod nas je divljanje cestom bez ikakve potrebe.
Nigdje nije propisano da imaju pravo divljat !!! Tako da nije tacno da voze po propisu. Niko nema pravo da bude ubica na cesti. Kad citate zakon malo razmislite o terminima koji se koriste o njihovom znacenju...
Nigdje nije propisano da imaju pravo divljat !!! Tako da nije tacno da voze po propisu. Niko nema pravo da bude ubica na cesti. Kad citate zakon malo razmislite o terminima koji se koriste o njihovom znacenju...
- konektovan
#15832 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ovu nakaradu koju je naš sistem legalizovao, najbolje je opisao Japanski ambasador.amar1994 wrote:Ja bi prvi potpisao,prednost da ima hitna,vatrogasci,policija pa onda supci ali pod pratnjom policije ne civilnih auta sa nekakvim blinkerima..
-
condy
#15833 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Sta rece daj recikonektovan wrote:Ovu nakaradu koju je naš sistem legalizovao, najbolje je opisao Japanski ambasador.amar1994 wrote:Ja bi prvi potpisao,prednost da ima hitna,vatrogasci,policija pa onda supci ali pod pratnjom policije ne civilnih auta sa nekakvim blinkerima..
- amar1994
#15834 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ma nema pojma seljak,bolje znaju lole iz šabca i slicnih egzoticnih lokacijakonektovan wrote:Ovu nakaradu koju je naš sistem legalizovao, najbolje je opisao Japanski ambasador.amar1994 wrote:Ja bi prvi potpisao,prednost da ima hitna,vatrogasci,policija pa onda supci ali pod pratnjom policije ne civilnih auta sa nekakvim blinkerima..
Tamo samo premijer ide u lexusu
-
condy
#15835 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Saso mange samo jednog premjera imaju 
- amar1994
- konektovan
#15837 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Nazvao politicare pravim imenom, korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi racuna samo o sebi...condy wrote:Sta rece daj recikonektovan wrote:Ovu nakaradu koju je naš sistem legalizovao, najbolje je opisao Japanski ambasador.amar1994 wrote:Ja bi prvi potpisao,prednost da ima hitna,vatrogasci,policija pa onda supci ali pod pratnjom policije ne civilnih auta sa nekakvim blinkerima..
Covjeku došlo da harakiri uradi zbog njihove sramote,.
-
tempuser
#15838 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Dva passata jesu auta policije, odnosno DKPT. Nigdje neces naci da auta policije moraju biti iskljucivo uniformisana.amar1994 wrote:Ja bi prvi potpisao,prednost da ima hitna,vatrogasci,policija pa onda supci ali pod pratnjom policije ne civilnih auta sa nekakvim blinkerima..
-
tempuser
#15839 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
24. Vozila pod pratnjomcondy wrote:
Član 125.
(1) Vozilima pod pratnjom, u skladu s ovim zakonom, podrazumijevaju se vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, sa motornim vozilima opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih signala i svjetlosnih znakova crvene i plave boje, i to za vrijeme dok se ti znakovi daju.
(2) Vozač koji na putu susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom i vozač kojeg sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom dužni su da ustupe prvenstvo prolaza, omoguće nesmetan prolaz, a po potrebi zaustave vozilo, umjesto dugih svjetala noću upotrijebe kratka svjetla za osvjetljavanje puta, strogo se pridržavaju naredbi koje im daju lica iz pratnje i kretanje nastave tek kad prođu sva vozila pod pratnjom.
(3) Vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila (član 49), osim u odnosu na vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima ovlašćenog lica, i na njih se ne primjenjuju odredbe: o ograničenju brzine (čl. 44. i 46), o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila (član 61. stav (1) tačka 1)) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član 80), pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.
Po mojoj procjeni ovdje nikog nisu ugrozili + je policajac iz 1. vozila davao naredbu da ve vozila pomaknu. Sto se "struke" tice na ovom snimku je sve regularno, ali si u pravu da cesto divljaju i ne vode bas previse racuna da ne ugrozavaju druge. S druge strane imas vozace koji ne poznaju zakon tipa ovi koji snimaju i koji hvataju "mustulik" jer su uhvatili vozilo pod pratnjom kako pretice preko pune i novinari klixa koji jedva docekaju da do objave.
- relax11
#15840 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Mora imati policijsko vozilo kad vidim policijsko vozilo i njih onda se sklanjam, kad dva auta divlja s blinkerima jer im se zuri kuci ili sta vec ne sklanjam se nikad, znaci moraju imati policjsko vozilo ispred sebetempuser wrote:24. Vozila pod pratnjomcondy wrote:
Član 125.
(1) Vozilima pod pratnjom, u skladu s ovim zakonom, podrazumijevaju se vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, sa motornim vozilima opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih signala i svjetlosnih znakova crvene i plave boje, i to za vrijeme dok se ti znakovi daju.
(2) Vozač koji na putu susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom i vozač kojeg sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom dužni su da ustupe prvenstvo prolaza, omoguće nesmetan prolaz, a po potrebi zaustave vozilo, umjesto dugih svjetala noću upotrijebe kratka svjetla za osvjetljavanje puta, strogo se pridržavaju naredbi koje im daju lica iz pratnje i kretanje nastave tek kad prođu sva vozila pod pratnjom.
(3) Vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila (član 49), osim u odnosu na vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima ovlašćenog lica, i na njih se ne primjenjuju odredbe: o ograničenju brzine (čl. 44. i 46), o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila (član 61. stav (1) tačka 1)) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član 80), pod uslovom da ne ugrožavaju bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.
Po mojoj procjeni ovdje nikog nisu ugrozili + je policajac iz 1. vozila davao naredbu da ve vozila pomaknu. Sto se "struke" tice na ovom snimku je sve regularno, ali si u pravu da cesto divljaju i ne vode bas previse racuna da ne ugrozavaju druge. S druge strane imas vozace koji ne poznaju zakon tipa ovi koji snimaju i koji hvataju "mustulik" jer su uhvatili vozilo pod pratnjom kako pretice preko pune i novinari klixa koji jedva docekaju da do objave.
-
tempuser
#15841 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ima policijsko vozilo, i to ne jedno nego dva, samo sto ti ne poznajes zakon, odnosno izmisljas clanove zakona po kojem policijsko vozilo mora biti uniformisano. Da ponovimo osnovno, nigdje u zakonu ne pise da policijsko vozilo mora biti uniformisano!relax11 wrote:
Mora imati policijsko vozilo kad vidim policijsko vozilo i njih onda se sklanjam, kad dva auta divlja s blinkerima jer im se zuri kuci ili sta vec ne sklanjam se nikad, znaci moraju imati policjsko vozilo ispred sebe
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#15842 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pa naš drug relax znači kad ga pođe crna sedmica presretač zaustavit, prestroji se u drugu traku, jer sedmica nije uniformisana, a ima "nekakve" blinkere
-
tempuser
#15843 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pa to ti je otprilike stanje stvari na "terenu", s jedne strane ima one koji zloupotrebljavaju privilegiju vozila sa pravom prvenstva, bilo da je vozilo policije ili vozilo pod pratnjom, divljaju po cesti, imas one koji nelegalno koriste blinkere i treptace, a s druge strane imas i ove koji zapravo ne poznaju zakon, a po cesti bi ispravljali krive Drine.liaar wrote:Pa naš drug relax znači kad ga pođe crna sedmica presretač zaustavit, prestroji se u drugu traku, jer sedmica nije uniformisana, a ima "nekakve" blinkere
- Travnički Noćni Šetač
#15844 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Mislim da ovakve situacije nisu problem... ali jesu problem situacije kada vozilu nije dodijeljena pratnja policije vec on sam zvizne blinkere iako nije pod pratnjom vec zuri kuci ili ide po zaboravljene dokumente ili kasni na rucak ili nesto slicno nesluzbeno i tada divlja sam po cesti i tumaci da je citirani clan zakona napisan za njega...
- славянин
#15845 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
tempuser wrote:Ima policijsko vozilo, i to ne jedno nego dva, samo sto ti ne poznajes zakon, odnosno izmisljas clanove zakona po kojem policijsko vozilo mora biti uniformisano. Da ponovimo osnovno, nigdje u zakonu ne pise da policijsko vozilo mora biti uniformisano!relax11 wrote:
Mora imati policijsko vozilo kad vidim policijsko vozilo i njih onda se sklanjam, kad dva auta divlja s blinkerima jer im se zuri kuci ili sta vec ne sklanjam se nikad, znaci moraju imati policjsko vozilo ispred sebe

Maknite se peasants ministar prolazi
- Travnički Noćni Šetač
#15846 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
E na te sam mislio... to su pravi problemi....tempuser wrote:
Pa to ti je otprilike stanje stvari na "terenu", s jedne strane ima one koji zloupotrebljavaju privilegiju vozila sa pravom prvenstva, bilo da je vozilo policije ili vozilo pod pratnjom, divljaju po cesti, imas one koji nelegalno koriste blinkere i treptace, a s druge strane imas i ove koji zapravo ne poznaju zakon, a po cesti bi ispravljali krive Drine.
-
tempuser
#15847 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
I tu nije sve crno-bijelo kako si opisao, ako ima pratnju je ok, ako je sam nije ok...Travnički Noćni Šetač wrote:Mislim da ovakve situacije nisu problem... ali jesu problem situacije kada vozilu nije dodijeljena pratnja policije vec on sam zvizne blinkere iako nije pod pratnjom vec zuri kuci ili ide po zaboravljene dokumente ili kasni na rucak ili nesto slicno nesluzbeno i tada divlja sam po cesti i tumaci da je citirani clan zakona napisan za njega...
Istina, ima dosta onih koji nelegalno koriste blinkere ili ne ispunjavaju uslove da budu vozila pod pratnjom, zbog njih je i cijela zbrka, ALI na cesti imas i jako puno civilnih vozila policije koja sa su ukljcenim blinkerim tj svjetlosnim i zvucnim signalima po cl. 126/1 ZOBS-a vozila sa pravom prvenstva. Problem je u tome sto, kad vidis jedan civilni auto sa blinkerima (tipa jedan od ova dva Passata iz pranje) ti ne mozes znati da li se radi o vozilu policije, koje ima pravo prvenstva, ili "divljaku" koji nema nikakva prava, a po zakonu policiju moras propustiti.
Cijeloj zbrci doprinose i poluobrazovani i poluinformisani novinari koji potenciraju pricu da vozilo pod pratnjom imati dodjeljenu pratnji vozila policije, ali nigdje ne pominju da to vozilo policije ne mora nuzno biti uniformisano. Zato imamo ove strucnjake po cesti tipa relax koji se nakaleme na tu pricu.
Po nacinu obiljezavanja, vozila policije koja se koriste za pratnju imaju crveno-plave rotacije i blinkere. Zato sva vozila saobr. policije, sva sila civilnih vozila pratnje policije i DKPT-a, vojne policije imaju crveno-plave rotacije, a obicna patrolna policijska vozila samo plave.
-
tempuser
#15848 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Vidi, sto se samog "zanata" tice, za osobu kojoj je dodjeljena policijska pratnja je procjenjeno da je ugrozena u saobracaju i ima istu zastitu bilo da ide sluzbeno ili na janjetinu, tu ne moze biti zloupotrebe, sad je samo pitanje sigurnosne procjene kolika ce ta zastita biti, medjutim moze biti zloupotrebe kad npr. vozac iz pratnje ili policajac bez potrebe koristi blinkere i divlja po cesti, ali to nije problem koji vozaci na cesti treba da rjesavaju.Travnički Noćni Šetač wrote:E na te sam mislio... to su pravi problemi....tempuser wrote:
Pa to ti je otprilike stanje stvari na "terenu", s jedne strane ima one koji zloupotrebljavaju privilegiju vozila sa pravom prvenstva, bilo da je vozilo policije ili vozilo pod pratnjom, divljaju po cesti, imas one koji nelegalno koriste blinkere i treptace, a s druge strane imas i ove koji zapravo ne poznaju zakon, a po cesti bi ispravljali krive Drine.
Imas primjer onog masnog drota od prije par godina koji je u Zivinicama prijetio batinama glupanu koji je glumio pravnika po cesti pa mu se lijepio za guzicu misleci da je dvljak i sve to snimao. Digla se hampa po medijima, da bi se ispostavilo da papak jeste drot, koji vjerovatno jeste zloupotrebljavao poziciju, ali da je u tom trenutku to bilo policijsko vozilo sa pravom prvenstva da je sve bilo regularno.
-
zdruzdjo
#15849 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Svi mi vrlo dobro znamo da je "po zakonu" to da vozila sa rotacijama imaju nekakvu prednost.
Samo problem je ovdje sto policija kao institucija nema skoro nikakvu jurisdikciju nad ovima koji tu prednost koriste nelegalno i zloipotrebljavaju istu. Neki dan idem od bazena na otoci prema gradu. Vozim srednjom trakom. Pored mene u desnoj malo naprijed malo nazad ide neki mali peug, iza njega priblizava se blinkerash(legalan ili ne ne znam). Kako se priblizavamo traka za skretanje na otoku je puna, u srednjoj je vec dosta nas. Blinkeras je skontao da ce ostati da ceka iza peuga i pocinke da blica i svira da ovaj prodje na crveno pa da se valjda skloni da bi on mogao proci. Da je to uradio, peug bi stao na sred pjesackog. Frajer ga je samo mirno zakocio na svoje crveno i lagano ga iskilirao. Ovaj je malo mlatarao rukicama i tako sretno svi krenusmo na zeleno u koloni u podnevnoj guzvi.
Sta cu reci. Ne postoji vozilo pod pratnjom koje ce mene natjerati da prekrsim zakon i ugrozim nekoga. U ovom slucaju pjesake. Ili da ja najasem na trotoar da bi on prosao. Jer sam siguran da je ovaj sa peugom nekoga udario taj blinkeras ne bi stao da kaze: e jes' zbog meme je to, nije kriv covjek".
Sve je to po zakonu. Ali kad se desi neki belaj u slucajevima dok neko koristi taj zakon za svoj hajr, a neko osta krivih ledja, taj isti zakon sigurno nece stati u zastitu ovog sa krivim ledjima.
Evo prije par dana u onaj lik u laznoj pol. uniformi je nafatao raje i klepio pare. Svi ljudi su stali po zakonu kad ih je zaustavio. Kako ondazna da li je nekoilegalan tu ili nije. E ista stvar je i sa pratnjama. Samo sto je toliko zloupotreba da vise ne mozes znati.
Samo problem je ovdje sto policija kao institucija nema skoro nikakvu jurisdikciju nad ovima koji tu prednost koriste nelegalno i zloipotrebljavaju istu. Neki dan idem od bazena na otoci prema gradu. Vozim srednjom trakom. Pored mene u desnoj malo naprijed malo nazad ide neki mali peug, iza njega priblizava se blinkerash(legalan ili ne ne znam). Kako se priblizavamo traka za skretanje na otoku je puna, u srednjoj je vec dosta nas. Blinkeras je skontao da ce ostati da ceka iza peuga i pocinke da blica i svira da ovaj prodje na crveno pa da se valjda skloni da bi on mogao proci. Da je to uradio, peug bi stao na sred pjesackog. Frajer ga je samo mirno zakocio na svoje crveno i lagano ga iskilirao. Ovaj je malo mlatarao rukicama i tako sretno svi krenusmo na zeleno u koloni u podnevnoj guzvi.
Sta cu reci. Ne postoji vozilo pod pratnjom koje ce mene natjerati da prekrsim zakon i ugrozim nekoga. U ovom slucaju pjesake. Ili da ja najasem na trotoar da bi on prosao. Jer sam siguran da je ovaj sa peugom nekoga udario taj blinkeras ne bi stao da kaze: e jes' zbog meme je to, nije kriv covjek".
Sve je to po zakonu. Ali kad se desi neki belaj u slucajevima dok neko koristi taj zakon za svoj hajr, a neko osta krivih ledja, taj isti zakon sigurno nece stati u zastitu ovog sa krivim ledjima.
Evo prije par dana u onaj lik u laznoj pol. uniformi je nafatao raje i klepio pare. Svi ljudi su stali po zakonu kad ih je zaustavio. Kako ondazna da li je nekoilegalan tu ili nije. E ista stvar je i sa pratnjama. Samo sto je toliko zloupotreba da vise ne mozes znati.
- Sodom1
#15850 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Citava drzava (ako je ima) pociva na zakonima, to tako sve fino gunkcionise da svi bjeze iz nje ko od kakve gubecondy wrote:Ja sam jednom u Hrvatskoj naletio na te nase sa blinkerima u civilu nisu smjeli preci 150 km/h na autoputu...nema mangupisanja i divljanja autocestom ili cestama kao kod nas. Sa zadovoljstvom sam ih presao
Lako se ovdje zajebavat. Ovo kako voze kod nas je divljanje cestom bez ikakve potrebe.