BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

GOLDZEN

#15801 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by GOLDZEN »

Hrmpallier wrote: 16/02/2022 22:43
GOLDZEN wrote: 16/02/2022 20:54

:-?

Žalosno
Nije žalosno, nego je super. Osim ako privatizacija nije po SDA modelu: obezvrijedi - kupi - razvali - očerupaj - prodaj.

Ovdje je neko nedavno rekao da treba izvršiti privatizaciju IN, barem posrnulog dijela. Proizvodnja municije još i ide, respekr pogotovo za I.K.
AC radi. Na početku su djelatnosti, ali ljudi rade, trude se i bore. Priznanje i za njih i najbolje želje.

ZRAK, BINAS i i BRATSTVO su izlog nemoći, impotentnosti i inferiornosti naše države, društva, vladajuće kaste.

Vrlo strogo kontrolisana i uslovljena privatizacija je jedini mogući izlaz.
Inače sve privatizacije većih i značajnijih kompanija u Bosni ili evo u Federaciji uvijek prođu kako je to po zakonu određeno bez nekakvih sumnjivih aktivnosti :) Zato sam i napisao žalosno. Da zaista ima neko ko bi to preuzeo i od toga napravio dobru "priču" zašto da ne ali ja sam sa opravdanim razlogom skeptik... opet nažalost.
Guadalajara

#15802 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Hoće BNT TMiH da preuzmu kao što je preuzeta BNT Hidraulika.

Problemi, štrajkovi, ovo ono...Hoop... pa je kupi Steel Project ;-)

Isto i sa TRZ-om i Zrakom...Samo na malo drugačiji način.

Ehh sad...Steel project je nastavio da se bavi sa onim sto je vec radio BNT..

Problem kod Zraka i TRZ-a je sto oni nemaju neke specijalne tehnologije. Tako da je moguce da totalno ugase firme. Isto kao i TRZ. U TRZ-u je KM Trade kupio halu i zemljiste. Hajde i oni se bave naoruzanjem i municijom.

Plan je izgleda da se budzasto uzme zemljiste i objekti od Zraka i TRZ-a. Da se nesto radnicima isplati plata i katanac. Mozda da se dio radnika negdje i uhljebi u neku drugu firmu. Prava/realna/trzisna vrijednost zemljista i hala nece biti isplacena 100%. U ovoj kombinaciji su naravno i radnici kojima je ocito nesto obecano. Da se zemljiste i hale prodaju po trzisnim cijenama to bi za firme u namjenskoj industriji znacili sigurno 100-200 miliona...Bila je ova prica vec na temi...

Ovo mi je pod broj 1. suhveli
"Ravojna banka ne može poslovati van BiH, znači za sve što proizvedemo ne može nam se uplatiti na račun Razvojne banke, a nemamo račun u komercijalnoj banci. Dakle, sve i da uradimo nešto, mi ne možemo to naplatiti, jer nemamo račun u komercijalnoj banci", zaključio je Kominlija.
Ovi ne poznaju zakone 100%.
Guadalajara

#15803 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

I da jos nesto dodam. Komercijalne, mislim na strane i privatne banke ne posluju sa drzavnim vojnim fabrikama-firmama. Sta ce Unicredit ili RF ili Sber poslovati sa nasim vojnim firmama ? Nidje veze. Pored domacih razvojnih i komercijalnih banaka u vecinskom drzavnom vlasnistvu da posluju sa nekom stranom i privatnom bankom. :-)
anelsol

#15804 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Zrak je 100 % na meti zbog vrijednih nekretnina. Za ostale ne mogu reći. Apsurd je da firme koje se bave preradom metala u vrijeme kada metalni sektor doživljava ekspanziju, ne mogu naći posao u civilnom sektoru kada već ne mogu da se snađu na trzistu vojne opreme.
Guadalajara

#15805 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

anelsol wrote: 17/02/2022 16:41 Zrak je 100 % na meti zbog vrijednih nekretnina. Za ostale ne mogu reći. Apsurd je da firme koje se bave preradom metala u vrijeme kada metalni sektor doživljava ekspanziju, ne mogu naći posao u civilnom sektoru kada već ne mogu da se snađu na trzistu vojne opreme.
Ima ba posla, vec su ove stvari posrijedi. Treba napraviti problem, da bi se pronaslo rjesenje. A takvo rjesenje je da se opljacka imovina firmi NI. ;-)
Guadalajara

#15806 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Primjer sa situacijom u Novom Travniku.

BNT hidraulika koja nije ni imala u ponudi vojni program. Izmuljali su da mogu proizvoditi i prodavati minobacace tj. oni koji su je kupili Steel-project. Znaci cil je da se direktno napravi steta BNT-TMiH i da se na neki nacin vrsi pritisak na BNT TMiH.

Drugi primjer sa Igmanom u Konjicu.

Prica oko tvornice pjesadijske municije koju je navodno trebala ona Turska firma da izgradi u Zivinicama bila je direktna prijetnja Dzahidu, pa su onda uvukli HIFU u vlasnicku strukturu.

Znaci samo prati u medijima vijesti i sve pohvatas. ;-)

baliluk...i i balijska posla
detroit-mercy

#15807 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

Guadalajara wrote: 17/02/2022 16:51 Primjer sa situacijom u Novom Travniku.

BNT hidraulika koja nije ni imala u ponudi vojni program. Izmuljali su da mogu proizvoditi i prodavati minobacace tj. oni koji su je kupili Steel-project. Znaci cil je da se direktno napravi steta BNT-TMiH i da se na neki nacin vrsi pritisak na BNT TMiH.

Prica oko tvornice pjesadijske municije koju je navodno trebala ona Turska firma da izgradi u Zivinicama bila je direktna prijetnja Dzahidu, pa su onda uvukli HIFU u vlasnicku strukturu.

Na svaki komentar, da je citava prica oko NI bila malo preambiciozno postavljena dezurni znalci bi lijepili tiketu, izdajnika, cetnika, ustase. Iako je svima jasno da se iza NI krije dosta lopovluka vladajuce stranke. Islo se je dotle da cemo poceti jos malo proizvoditi oklopna vozila, dronove, ja sam ocekivao cak i fregate i razarace :mrgreen:. Nase vojne potrebe su limitirane i NI ima smisla samo ako ce biti na zdravim poslovnim nogama, sposoban da konkurira/parira svjetskim frimama. Sve drugo, je uludo bacanje novca i uhljebljavanje kojekakvih stranackih lopova kojima je cilj da u mandatu svog direktorovanja obezbijede sebe i trece koljeno.
Maliodmene

#15808 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maliodmene »

Sto prije maknuti zelenu gamad sa vlasti
Guadalajara

#15809 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

detroit-mercy wrote: 17/02/2022 17:03
Guadalajara wrote: 17/02/2022 16:51 Primjer sa situacijom u Novom Travniku.

Na svaki komentar, da je citava prica oko NI bila malo preambiciozno postavljena dezurni znalci bi lijepili tiketu, izdajnika, cetnika, ustase. Iako je svima jasno da se iza NI krije dosta lopovluka vladajuce stranke. Islo se je dotle da cemo poceti jos malo proizvoditi oklopna vozila, dronove, ja sam ocekivao cak i fregate i razarace :mrgreen:. Nase vojne potrebe su limitirane i NI ima smisla samo ako ce biti na zdravim poslovnim nogama, sposoban da konkurira/parira svjetskim frimama. Sve drugo, je uludo bacanje novca i uhljebljavanje kojekakvih stranackih lopova kojima je cilj da u mandatu svog direktorovanja obezbijede sebe i trece koljeno.
Vladajuce stranke?(a nije da ni takvih nema) Ma nemoj, ko je onaj sto je platio clanak na Klixu kad je "propadala" BNT Hidraulika ? Onaj sto je gitare prodavao u Novom Travniku. :D U kakvim je taj bio kombinacijama ? Znas sta je najgore ? Sto su svi ovi projekti realni, druga je stvar sto se hoce razvoj i proizvodnja namjestiti nekim privatnim firmama, tako da profit od tih projekata zavrsi u necijim privatnim dzepovima. Neki su izgleda namirisali da mogu dobro da zarade, pa dok je za vakta da se to privatizuje i da se izvuku pare. I dosadasnji projekti TRZ-a, Binasa, BNT-a bili su uz amin i podrsku NATO-a.

Sa ovim podvucenim se slazem. Samo sve javno i transparentno ! Ne branim nikoga bmk!
detroit-mercy

#15810 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

Guadalajara wrote: 17/02/2022 17:18
Vladajuce stranke?(a nije da ni takvih nema) Ma nemoj, ko je onaj sto je platio clanak na Klixu kad je "propadala" BNT Hidraulika ? Onaj sto je gitare prodavao u Novom Travniku. :D U kakvim je taj bio kombinacijama ? Znas sta je najgore ? Sto su svi ovi projekti realni, druga je stvar sto se hoce razvoj i proizvodnja namjestiti nekim privatnim firmama, tako da profit od tih projekata zavrsi u necijim privatnim dzepovima. Neki su izgleda namirisali da mogu dobro da zarade, pa dok je za vakta da se to privatizuje i da se izvuku pare. I dosadasnji projekti TRZ-a, Binasa, BNT-a bili su uz amin i podrsku NATO-a.

Sa ovim podvucenim se slazem. Samo sve javno i transparentno ! Ne branim nikoga bmk!
Pa zar Dilfas nema svoje prste u namjenskoj :mrgreen:
Guadalajara

#15811 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

detroit-mercy wrote: 17/02/2022 17:23
Guadalajara wrote: 17/02/2022 17:18

Pa zar Dilfas nema svoje prste u namjenskoj :mrgreen:
Ima, ima i firmu preko puta Pretisa, ja je metnuo na temu :D
I umjesto da Pretis nabavi elektro-indukcionu pec za topljenje bakra i mesinga, logicno on(njegova firma) je kupila pec za topljenje i sebi namjesto posao od milion KM, preko direktorice koju je on postavio na poziciju. Mislio sam da je vec to poznato na temi.
iz zadnje klupe

#15812 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iz zadnje klupe »

Bio sam skoro u Novom Travniku i tada mi je jos rekao jedan inženjer da sve firme u industriskoj zoni BNT-a, osim BNT TMIH, solidno rade, posebno Slovenci koji razvaljuju i sire se.
Ako je to tako, i vi ste npr dobar masinski inzenjer, zasto bi ostali u BNT TMIH gdje nema plata i direktora je postavila politika, a ne strucnost, zasto ne bi ste samo presli u susjednu fabriku?
Guadalajara

#15813 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

iz zadnje klupe wrote: 17/02/2022 22:48 Bio sam skoro u Novom Travniku i tada mi je jos rekao jedan inženjer da sve firme u industriskoj zoni BNT-a, osim BNT TMIH, solidno rade, posebno Slovenci koji razvaljuju i sire se.
Ako je to tako, i vi ste npr dobar masinski inzenjer, zasto bi ostali u BNT TMIH gdje nema plata i direktora je postavila politika, a ne strucnost, zasto ne bi ste samo presli u susjednu fabriku?
Slovenci drže kovačnicu koju su modernizirali i drže ADK koji proizvodi velike mobilne hidraulične dizalice koje koristi i njemačka vojska.

Bitna je referenca. Nije isto kad napišeš u CV-u da si radio na proizvodnji topova i haubica i kad kažeš da si pravio dizalice u Bosni.

U Evropi nema deset tvornica topova i haubica, a dizalica ima mašala.
GOLDZEN

#15814 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by GOLDZEN »

Kontrola naoružanja i municije jedna je od glavnih uloga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Ove sedmice, načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Szilard Gerὄfi posjetio je fabriku oružja i rezervnih dijelova kako bi se uvjerio u procedure koje osiguravaju poštivanje zakona u vezi sa kontrolom proizvodnje oružja.
Image
Image
Image
Image
Škobo Habu

#15815 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Škobo Habu »

Po ovdašnjim komentarima sam, isto tako, stekao utisak da ćemo do godine imati i svemirski program.

Realno mi smo šaka jada. Kvazi-patriote nam drže predavanja kako se možemo osloniti na vlastitu NI. :lol:

Gomila najavljeni projekata - 0 rezultata. Spinovanje na entu. Uglavnom SDA metuzalemi i ljubitelji airsofta nas ubiše sa napretkom.

Ništa konkretno vezano ni za "prvu BH haubicu", "prvu bh pušku" i gomilu sličnih najava od minobacača do bornih vozila.
tramvajtrojka

#15816 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by tramvajtrojka »

Škobo Habu wrote: 18/02/2022 10:30

Po ovdašnjim komentarima sam, isto tako, stekao utisak da ćemo do godine imati i svemirski program.

Realno mi smo šaka jada. Kvazi-patriote nam drže predavanja kako se možemo osloniti na vlastitu NI. :lol:

Gomila najavljeni projekata - 0 rezultata. Spinovanje na entu. Uglavnom SDA metuzalemi i ljubitelji airsofta nas ubiše sa napretkom.

Ništa konkretno vezano ni za "prvu BH haubicu", "prvu bh pušku" i gomilu sličnih najava od minobacača do bornih vozila.
kao i sve sto SDA promovise jad i cemer jer nemaju pojma za posten i castan rad u svim sferama je tako od autoputa, termoelektrane do puške gdje su dosli sda hvalospjevi i napuhana reklama to je propalo
Hrmpallier

#15817 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

U Goraždu i Konjicu se radi, ali to je uglavnom municija i to što uradi AC Unity. Njima svaka čast.

Činjenica je da je kod nas industrija uvezena i "nametnuta" u vrijeme bivše države umnogome zahvaljujući godinama blagostanja i napretka za vrijeme drugova Branka i Hamdije. Samo u to, relativno kratko doba ( 1970 ÷ 1990 ), u BiH je bilo nešto malo R&D, skoncentrisano uglavnom u E-investu (neka me neko ispravi ako je bilo šta u UNIS-u).

IN u BiH se zasnivala na licencama i znanju iz VTI, koje je često i samo bilo na licencama zasnovano (D-30).
Sada, kada je došla narodna vlast, sve je vraćeno u normalno stanje. Nešto struganja, rezanja, šarafanja i to je to. Ništa novo, a pogotovo domaća pamet.

Ono što ni danas ne mogu da razumijem je kako je neko mogao da bude toliki idiot da započne taj projekat sa haubicom zasnivajući je na znanju iz - Beograda. Jedino objašnjenje je da se radi o Bošnji. Nema drugog. Srbija će pomoći nama da napravimo haubicu da se branimo - od njih 🤪.

Da ne spominjem sad RPG koji nismo u stanju da proizvedemo, a radi se o oružju od prije valjda 7 decenija.
Guadalajara

#15818 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

GOLDZEN wrote: 18/02/2022 10:20 Kontrola naoružanja i municije jedna je od glavnih uloga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Ove sedmice, načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Szilard Gerὄfi posjetio je fabriku oružja i rezervnih dijelova kako bi se uvjerio u procedure koje osiguravaju poštivanje zakona u vezi sa kontrolom proizvodnje oružja.
Image
Image
Image
Image
Ovi kad dodju uvijek imaju neke zabrinute face.
Guadalajara

#15819 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Evo nam i šupljatora sa pod-foruma Politika.
Škobo Habu

#15820 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Škobo Habu »

Guadalajara wrote: 18/02/2022 12:00 Evo nam i šupljatora sa pod-foruma Politika.
I to kaže najveći šupljator na temi Namjenska Industrija. :lol:

Šta kaje šupljator: na sajmu u Južnoj Americi predstavljena nova puška iz Goražda. Mora da si je samo ti vidio. :lol:
Guadalajara

#15821 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Škobo Habu wrote: 18/02/2022 12:12
Guadalajara wrote: 18/02/2022 12:00 Evo nam i šupljatora sa pod-foruma Politika.
I to kaže najveći šupljator na temi Namjenska Industrija. :lol:

Šta kaje šupljator: na sajmu u Južnoj Americi predstavljena nova puška iz Goražda. Mora da si je samo ti vidio. :lol:
De ti nauci prvo koristiti Pretragu na forumu :lol:

viewtopic.php?f=1&t=73756&p=17746689&hi ... #p17746689
Guadalajara

#15822 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Hrmpallier wrote: 18/02/2022 11:45

U Goraždu i Konjicu se radi, ali to je uglavnom municija i to što uradi AC Unity. Njima svaka čast.

Činjenica je da je kod nas industrija uvezena i "nametnuta" u vrijeme bivše države umnogome zahvaljujući godinama blagostanja i napretka za vrijeme drugova Branka i Hamdije. Samo u to, relativno kratko doba ( 1970 ÷ 1990 ), u BiH je bilo nešto malo R&D, skoncentrisano uglavnom u E-investu (neka me neko ispravi ako je bilo šta u UNIS-u).

IN u BiH se zasnivala na licencama i znanju iz VTI, koje je često i samo bilo na licencama zasnovano (D-30).
Sada, kada je došla narodna vlast, sve je vraćeno u normalno stanje. Nešto struganja, rezanja, šarafanja i to je to. Ništa novo, a pogotovo domaća pamet.

Ono što ni danas ne mogu da razumijem je kako je neko mogao da bude toliki idiot da započne taj projekat sa haubicom zasnivajući je na znanju iz - Beograda. Jedino objašnjenje je da se radi o Bošnji. Nema drugog. Srbija će pomoći nama da napravimo haubicu da se branimo - od njih 🤪.

Da ne spominjem sad RPG koji nismo u stanju da proizvedemo, a radi se o oružju od prije valjda 7 decenija.
Prezvakana prica...

I ti prvo da naucis koristiti Pretragu na forumu :lol:

viewtopic.php?f=1&t=73756&p=14571625&hi ... #p14571625

https://thearmstradetreaty.org/download ... c6c6ccb508
detroit-mercy

#15823 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

tramvajtrojka wrote: 18/02/2022 10:37

kao i sve sto SDA promovise jad i cemer jer nemaju pojma za posten i castan rad u svim sferama je tako od autoputa, termoelektrane do puške gdje su dosli sda hvalospjevi i napuhana reklama to je propalo
Za sve je potreban sistem, razradjen sistem, ako neke stvari svedes na individualnu sposobnost/nesposobnost direktora onda si jeban. U nasem slucaju mi imamo dobro razradjen sistem kako obezvrijediti i opljackati firme, za vise od toga potrebno je malo znanja i vizije.
Škobo Habu

#15824 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Škobo Habu »

Guadalajara wrote: 18/02/2022 12:15

De ti nauci prvo koristiti Pretragu na forumu :lol:

viewtopic.php?f=1&t=73756&p=17746689&hi ... #p17746689
Nikakva puška iz Goražda nije predstavljena u Kolumbiji?

Pogleda prvo pod IKON, pa onda širi svoju propagandu i spinove trećerazrednih portaldžinica:

https://atlanticfirearms.com/manufacturers/ikon-weapons
Guadalajara

#15825 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

detroit-mercy wrote: 18/02/2022 13:02
tramvajtrojka wrote: 18/02/2022 10:37

Za sve je potreban sistem, razradjen sistem, ako neke stvari svedes na individualnu sposobnost/nesposobnost direktora onda si jeban. U nasem slucaju mi imamo dobro razradjen sistem kako obezvrijediti i opljackati firme, za vise od toga potrebno je malo znanja i vizije.
Dzahid iz Igmana je dobar primjer kako treba raditi. Ona direktorica Ginexa isto - Ovo kad su ove drzavne firme u pitanju.

Dobru pricu je napravio Bekto sa svojim firmama ACU i BSI u Gorazdu. Isto i oni Amerikanci u PTG-u u Gorazdu, Turci sa Pobjedom Rudet.

Kod ovih firmi u Gorazdu je primjer kako firme mogu dobro da posluju kad je vec neko u poslu sa NVO, metalskom industrijom. Dok se firma koja je kupila Pobjedu Rudet primarno bavi gradjevinarstvom, rusenjem u kamenolomima, izgradnjom autoputeva..
Post Reply