akcid wrote:Drinski wrote:Evo, u Sarajevu 9 maja, novi Plenum Plenuma + antiglobalisti iz Engleske. Stvarno to treba rastjerati pendrecima.
Marš slobode - Put bez povratka
Nije mi jasno ko osmišljava ovakve nebulozne nazive
"Marš slobode" - kakve slobode, kome je u BiH ograničena sloboda, koja sloboda, čega, pa da bi neko marširanjem bio oslobođen (ne vjerujem da neko traži oslobađanje "zeničkih" zatvorenika, jedino je njima ograničena sloboda

)
"Put bez povratka" - Ovakva rečenica i poruka koju nosi ne može se ni komentirati
Osim toga, najavljeni skup u Sarajevu nije plenum, radi se o najobičnijem protestnom okupljanju s nedefiniranim ciljem i razlogom. Navodno, Vlada FBiH nije ispunila zahtjeve, pa će...: "
Pred Parlamentom FBiH će, kažu, ostati sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, a jedan od ključnih je ostavka Vlade Federacije."
Dajem sebi za pravo da objasnim znacenja onog sto tebi nije jasno. Ne smatram se ,kako to nas narod kaze "sveznanom", ali prateci sta se desava u BiH, prateci plenume, proteste, izjave osoba koje su u svemu tome, mislim da sam shvatila do sad sta se misli pod nazivom "MARS SLOBODE-PUT BEZ POVARTKA"...(mozda i grijesim, ali, neka me neko dopuni/ispravi, ne ljutim se. Forum je otvoren za sve, kako istomisljenike tako i ove druge). Dakle...ponavljam po mom licnom shvatanju MARS SLOBODE nosi simbolican naziv u smislu oslobođenja napacenog naroda BiH, jer kako kazu narod u BiH je na ivici siromastva, glad i bijeda su otvorili oci mnogima, ljudi koji su se borili za odbranu BiH danas nisu nikome potrebni, a borili su se za ovakvu biH: korupcija, lopovluk, veliki jaz medju građanima u ekonomskom smislu...a slabo ko da smije nesto javno reci protiv vlasti, jer evo vec su pocela hapsenja demonstranata...zasto? U Titovo vrijeme sta se imalo zamjeriti? Samo Goli otok? U ovaj vakat kad nema Golog O. sta se ima zamjeriti? U tom smislu put demonstranata od TZ do Sa nosi naziv MARS SLOBODE, dakle oslobođenje građana od muka, a PUT BEZ POVRATKA nosi naziv koji itekako mnogo govori. Receno je u polasku demonstranata da nece napustiti Sarajevo dok se ne ispune njihovi zahtjevi koji su na vrijeme poslani i prosledjeni Vladi BiH, kao i svim medijima , e sad dal' su ih neki mediji stavili na ignor ili ne, to mi je nepoznato. Za sada vidim da su vijesti objavljene na par portala.
Ovo zadnje sto si napisao : na neki nacin, opet po mom shvatanju, i jeste skup plenuma par gradova, ali ujedno i građana i demonstranata udruzenih u jednu snagu koji se okupljaju samo zbog jednog cilja, a to smo svi imali prilike procitati o kakvim ciljevima je rijec.
I na kraju da dodam: nadam se da ce protesti proteci u najboljem redu....
edit: Trebalo bi 10 puta razmislit pa osudit ljude koji marsiraju prema Sarajevu...jer među njima su borci, RVI, oni koji su se borili za moju Bosnu i Hercegovinu, moju zemlju, moj zivot...ja zahvaljujuci njima disem, putujem, zivim, hodam...meni je bilo tesko u podrumu prezivit rat, a tek kako li je bilo njima, to ne mogu ni da pomislim...neponovilo se!