Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
biggrin

#15751 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by biggrin »

Strpljiva wrote:Image

:mrgreen:
:lol: :lol: :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#15752 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by pici »

seln wrote:
Lakat Jebić wrote:
Razlika izmedju dobro scifija i loseg je logika. Sci fi je i unaprijed pristajes na izmijenjenu logiku, a ne na nepostojanje bilo kakve logike. U dobrom sci fiju postoje zakoni, ok, namastani i drugaciji, ali ipak zakoni. U trenutku kad se odustaje od tih logickih zakona pod opravdanjem jbg svakako je sve mastarija, drastivno pada kvalitet
Serija nije sci-fi, vec fantasy.

upravo, fantazija a znamo sta je znacenje te rijeci, masta more svasta.
kakavdanakneiskustvu

#15753 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by kakavdanakneiskustvu »

Strpljiva wrote:Image

:mrgreen:
:lol:
Lakat Jebić

#15754 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Lakat Jebić »

pici wrote:
seln wrote:
Lakat Jebić wrote:
Razlika izmedju dobro scifija i loseg je logika. Sci fi je i unaprijed pristajes na izmijenjenu logiku, a ne na nepostojanje bilo kakve logike. U dobrom sci fiju postoje zakoni, ok, namastani i drugaciji, ali ipak zakoni. U trenutku kad se odustaje od tih logickih zakona pod opravdanjem jbg svakako je sve mastarija, drastivno pada kvalitet
Serija nije sci-fi, vec fantasy.

upravo, fantazija a znamo sta je znacenje te rijeci, masta more svasta.
I dalje ne mijenja nista sto sam rekao.
pici

#15755 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by pici »

Lakat Jebić wrote: I dalje ne mijenja nista sto sam rekao.

opet brkas jabuke i kruske... SC FI je naucna fantastika, pazi naucna i tu bi po nekom pravilu trbala biti neka logicnost... fantazija je fantazija i nisu duzni da objasnjavaju nikakvu logiku, GoT je cista fantazija i koga boli ona stvar sto je crvena vjestica poslije jebanja sa stanisom rodila crnu sijenku i ubila mu brata...
drogon2

#15756 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by drogon2 »

Pa o kakvim zakonima pricas bgt. Ako mislis na ovo da se odredjeni likovi ubrzano krecu po razlicitim lokacijama to je vec objasnjeno dosta puta i ovdje a i na razlicitim stranicama. Nigdje ti u seriji nece rec, prikazat proslo je dan, dva, sedmica, mjesec, godina. Pa mi recimo pojma nemamo ni koliko je vremena recimo proslo u seriji od prve epizode dosad, mozemo samo pretpostavljat a niko nam nije rekao. Ne mozes zakljucit ni po godisnjim dobima, jer nisu kao nasa godisnja doba. Tako isto i za one dogadjaje prosle sezone. Setkaju se oni iza zida gore i nedugo nakon toga, mozda par sati laganog i opreznog hoda nalete na onu grupu wightova i posalju Gendrya nazad po Danerys. Prikazu tamo kako pada noc, pa dolazi i jutro al ti ne kazu koliko je proslo. Mozda se radnja nastavlja sutradan, a mozda za 2,3 dana,niko ti ne kaze koliko je sati proslo. I onda dolazi Daenerys sa zmajem i ljudi i tu nalaze problem u fazonu kako zmaj moze letit toliko brzo lol. Pa realno mogu napravit da ide 500km/h ako hoce, jer je serija realno fantazija kao i knjige.
biggrin

#15757 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by biggrin »

ma to nije realno. da zmaj ide 500 na sat onda bi mu vatra išla na guzicu :D
omar little

#15758 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by omar little »

kakve gluposti. SVAKA serija i svako djelo literature ima svoju logiku. u pricama o zombijima se etablira kako se postaje zombi, kuda i kako se krecu, kako se ubijaju, jer price nemaju smisla ako se osnovni elementi mogu mijenjati kako scenaristima zatreba. mislim moze, ali to je jeftino pisanje. u pricama o vampirima se, takodjer, jasno izgradi princip, kako se postaje vampir, ko koga moze/ne moze pretvarati, kako umiru, kako se mogu ubiti, kako se krecu. ne mijenja se od poglavlja do poglavlja ili epizode do epizode.

zadnje dvije sezone su najobicnije literarno smece naspram martinovog djela. likovi im se ponasaju nekonzistentno sa karakterom i godinama razvoja. djela nemaju posljedice. meksicko safunjarenje sa obrtima o kojima mi gledaoci nemamo nikakvih indicija. ljudi, rejveni, zmajevi, svi se krecu ne kako logika serije nalaze nego kako narativni corsokak u koji su se scenaristi zabili zahtijeva spasavanje. u jednoj sezoni imas hounda i aryu ili jaime i bri ili kalisi koji se krecu konzistentno jedni s drugim, u konzistentnoj percepciji vremena i prostora, da bi odjednom rejveni letali ko da su supersonic jets, zmajevi jos brze, obicni covjek trcao brzinom zmajeva, ona cijela bitka je holivudsko smece s dna kace. nigdje ni principa ni logike. sutra kad im zatreba da zmaj ili covjek negdje ne stigne, sta ce onda? praviti gledatelje budalama. to se tako radi sa prajm tajm sapunicama i b serijama sa drugorazrednih kanala, a ne hbo i to jos i got.

edit: tajpos
Last edited by omar little on 18/04/2019 14:23, edited 1 time in total.
tuzlak1212

#15759 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by tuzlak1212 »

Meni je unutar logike serije u toj prici jedino cudno kako je ptica sa zida dosla onako brzo na Dragonstone jer Dragonstone je UZASNO DALEKO od Eastwatcha a ptica je ptica jbt nelogicno je da u jednom letu preleti oko pola Westerosa, primjera radi od Winterfella do KingsLandinga putuje se sa realnim odmaranjima 4 sedmice na konjima.. E sad da ptica predje jos veci put u par sati recimo je krajnje idiotizam :D

Mada mi sve to ne smeta, ne znam sto se s tim opterecujete :D :izet:
omar little

#15760 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by omar little »

valjda forum zato i sluzi, da se sere o svemu i svacemo nadugo i nasiroko.
drogon2

#15761 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by drogon2 »

tuzlak1212 wrote:Meni je unutar logike serije u toj prici jedino cudno kako je ptica sa zida dosla onako brzo na Dragonstone jer Dragonstone je UZASNO DALEKO od Eastwatcha a ptica je ptica jbt nelogicno je da u jednom letu preleti oko pola Westerosa, primjera radi od Winterfella do KingsLandinga putuje se sa realnim odmaranjima 4 sedmice na konjima.. E sad da ptica predje jos veci put u par sati recimo je krajnje idiotizam :D

Ljudi su vazda nezadovoljni.Da su kojim slucajem D&D snimili ovu sedmu i osmu sezonu po uzoru na tempo koji je serija imala tokom prvih par sezona mi bi vjerovatno imali jos dvije dodatne sezone,a raja bi u sadasnjoj osmoj sezoni pocela kukat kako je serija izgubila ono nesto i da predugo traje.Il bi se zalili na to da Dzejmiju treba dvije sezone da dodje do Winterfella,da Samu treba 3 sezone da kaze Jonu ko je itd.Ja sam vala zadovoljan sa zadnje dvije sezone,cisto zato sto nema nekih "side questova" nego sve sto prikazu direktno napreduje glavnu pricu.Mada mi nekad zafale oni neki duzi razgovori izmedju likova koje smo imali u recimo drugoj ili trecoj sezoni izmedju Tyriona i Varysa,Varysa i Littlefingera i slicno.Toga je bilo negdje do seste sezone i bilo je super,al mogu shvatit i ove sto su odlucili da to zavrse prije.

Najveci krivac je po meni Martin.Ovo mu je vec najduzi "razmak" izmedju dvije knjige.8 godina je proslo otkako je izbacio Dance of Dragons i da su ova dvojica imali makar jos Winds of Winter pred sestu ili sedmu sezonu siguran sam da bi sve izgledalo bolje,a mozda bi i sama serija duze trajala.Ljudi se pomalo nepravedno ljute na njih,a jbg ne mozes ocekivat da ljudi pisu na nivou Martina koji im je vjerovatno samo otkrio ko ce na kraju ostat ziv i pisi kako znas i umijes.U prvim sezonama je on cak i ucestvovao u pisanju par epizoda,bio je direktno vezan za seriju a u zadnje vrijeme ga nigdje nema.Skokne na premijeru svake sezone i to je to.Imam osjecaj da je i njima dvojici to dopizdilo pa su odlucili zavrsit seriju u osam sezona.
pici

#15762 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by pici »

Image
tuzlak1212

#15763 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by tuzlak1212 »

drogon2 wrote:
tuzlak1212 wrote:Meni je unutar logike serije u toj prici jedino cudno kako je ptica sa zida dosla onako brzo na Dragonstone jer Dragonstone je UZASNO DALEKO od Eastwatcha a ptica je ptica jbt nelogicno je da u jednom letu preleti oko pola Westerosa, primjera radi od Winterfella do KingsLandinga putuje se sa realnim odmaranjima 4 sedmice na konjima.. E sad da ptica predje jos veci put u par sati recimo je krajnje idiotizam :D

Ljudi su vazda nezadovoljni.Da su kojim slucajem D&D snimili ovu sedmu i osmu sezonu po uzoru na tempo koji je serija imala tokom prvih par sezona mi bi vjerovatno imali jos dvije dodatne sezone,a raja bi u sadasnjoj osmoj sezoni pocela kukat kako je serija izgubila ono nesto i da predugo traje.Il bi se zalili na to da Dzejmiju treba dvije sezone da dodje do Winterfella,da Samu treba 3 sezone da kaze Jonu ko je itd.Ja sam vala zadovoljan sa zadnje dvije sezone,cisto zato sto nema nekih "side questova" nego sve sto prikazu direktno napreduje glavnu pricu.Mada mi nekad zafale oni neki duzi razgovori izmedju likova koje smo imali u recimo drugoj ili trecoj sezoni izmedju Tyriona i Varysa,Varysa i Littlefingera i slicno.Toga je bilo negdje do seste sezone i bilo je super,al mogu shvatit i ove sto su odlucili da to zavrse prije.

Najveci krivac je po meni Martin.Ovo mu je vec najduzi "razmak" izmedju dvije knjige.8 godina je proslo otkako je izbacio Dance of Dragons i da su ova dvojica imali makar jos Winds of Winter pred sestu ili sedmu sezonu siguran sam da bi sve izgledalo bolje,a mozda bi i sama serija duze trajala.Ljudi se pomalo nepravedno ljute na njih,a jbg ne mozes ocekivat da ljudi pisu na nivou Martina koji im je vjerovatno samo otkrio ko ce na kraju ostat ziv i pisi kako znas i umijes.U prvim sezonama je on cak i ucestvovao u pisanju par epizoda,bio je direktno vezan za seriju a u zadnje vrijeme ga nigdje nema.Skokne na premijeru svake sezone i to je to.Imam osjecaj da je i njima dvojici to dopizdilo pa su odlucili zavrsit seriju u osam sezona.
Serija je presla iz drame i twistova u akciju sa povremenom dramom i jbg treba se prilagoditi... Ne krivim Martina, nedavno je izjavio da mu je ova knjiga najveci izazov sto je imao jer kao pisac ima cilj da s knjigom nadmasi seriju a jos dobio je veliku masu citalaca koji cekaju kvalitet prije svega. Jedva cekam da je izda da pocastim mozak i mastu kvalitetom :D
Ona sedma knjiga A Dream of Spring nije ni zapoceta :lol: :lol:
drogon2

#15764 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by drogon2 »

Pa ja msm da slabo ko ovdje cita knjige,al eto da znaju da je maksimalno iskomplikovo :D Slabo se i spominje vise izlazak te seste knjige,a ako sedmu bude pisao ovoliko dugo kao sestu vrlo vjerovatno je necemo ni docekat obzirom da je frajeru vec sad 71 godina :D
pici

#15765 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by pici »

drogon2 wrote:Pa ja msm da slabo ko ovdje cita knjige,al eto da znaju da je maksimalno iskomplikovo :D Slabo se i spominje vise izlazak te seste knjige,a ako sedmu bude pisao ovoliko dugo kao sestu vrlo vjerovatno je necemo ni docekat obzirom da je frajeru vec sad 71 godina :D

debeli prdonja je napisao kraj tako da se ne sekirajte mnogo, upravo to su trazili od njega i izdavaci knjiga i serije... dobio je masnu lovu zato, tako da i ja nebi na njegovom mjestu nista pisao samo bih jeo, pio i guzio :mrgreen:
banjaluka078

#15766 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by banjaluka078 »

pici wrote:
drogon2 wrote:Pa ja msm da slabo ko ovdje cita knjige,al eto da znaju da je maksimalno iskomplikovo :D Slabo se i spominje vise izlazak te seste knjige,a ako sedmu bude pisao ovoliko dugo kao sestu vrlo vjerovatno je necemo ni docekat obzirom da je frajeru vec sad 71 godina :D

debeli prdonja je napisao kraj tako da se ne sekirajte mnogo, upravo to su trazili od njega i izdavaci knjiga i serije... dobio je masnu lovu zato, tako da i ja nebi na njegovom mjestu nista pisao samo bih jeo, pio i guzio :mrgreen:
Ja sam sve pročitala i jako me zanima kako će on završiti stvari koje su u seriji potpuno različite. Kaže da je s producentima razgovarao i da je kraj sličan/isti što se tiče glavne radnje.

Ne zvuči on meni kao se žuri.
https://www.nme.com/news/tv/george-rr-m ... ed-2477851
drogon2

#15767 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by drogon2 »

Ma hajde treba razumit covjeka.Vjerovatno je jako komplikovano dovrsit ovako nesto obzirom na magnitudu svega,samo je eto malo zalosno kad znas da je serija mogla bit jos mnogo bolja da je barem Winds of WInter izasao.
pici

#15768 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by pici »

oni su prve dvije sezone se drzali knjiga i onda su otisli svojim putem... debeli je dobio masnu lovu za kraj serije i za knjige koje ce odudarati od serije al ce nekestvari biti priblizno iste kao i sam kraj... tako da 19 maja GoT allajhmanet :mrgreen:
Lakat Jebić

#15769 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Lakat Jebić »

omar little wrote:kakve gluposti. SVAKA serija i svako djelo literature ima svoju logiku. u pricama o zombijima se etablira kako se postaje zombi, kuda i kako se krecu, kako se ubijaju, jer price nemaju smisla ako se osnovni elementi mogu mijenjati kako scenaristima zatreba. mislim moze, ali to je jeftino pisanje. u pricama o vampirima se, takodjer, jasno izgradi princip, kako se postaje vampir, ko koga moze/ne moze pretvarati, kako umiru, kako se mogu ubiti, kako se krecu. ne mijenja se od poglavlja do poglavlja ili epizode do epizode.

zadnje dvije sezone su najobicnije literarno smece naspram martinovog djela. likovi im se ponasaju nekonzistentno sa karakterom i godinama razvoja. djela nemaju posljedice. meksicko safunjarenje sa obrtima o kojima mi gledaoci nemamo nikakvih indicija. ljudi, rejveni, zmajevi, svi se krecu ne kako logika serije nalaze nego kako narativni corsokak u koji su se scenaristi zabili zahtijeva spasavanje. u jednoj sezoni imas hounda i aryu ili jaime i bri ili kalisi koji se krecu konzistentno jedni s drugim, u konzistentnoj percepciji vremena i prostora, da bi odjednom rejveni letali ko da su supersonic jets, zmajevi jos brze, obicni covjek trcao brzinom zmajeva, ona cijela bitka je holivudsko smece s dna kace. nigdje ni principa ni logike. sutra kad im zatreba da zmaj ili covjek negdje ne stigne, sta ce onda? praviti gledatelje budalama. to se tako radi sa prajm tajm sapunicama i b serijama sa drugorazrednih kanala, a ne hbo i to jos i got.

THANK YOU :D
pici

#15770 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by pici »

Lakat Jebić wrote:
omar little wrote:kakve gluposti. SVAKA serija i svako djelo literature ima svoju logiku. u pricama o zombijima se etablira kako se postaje zombi, kuda i kako se krecu, kako se ubijaju, jer price nemaju smisla ako se osnovni elementi mogu mijenjati kako scenaristima zatreba. mislim moze, ali to je jeftino pisanje. u pricama o vampirima se, takodjer, jasno izgradi princip, kako se postaje vampir, ko koga moze/ne moze pretvarati, kako umiru, kako se mogu ubiti, kako se krecu. ne mijenja se od poglavlja do poglavlja ili epizode do epizode.

THANK YOU :D
Image
Lakat Jebić

#15771 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Lakat Jebić »

Mi smo u seriji za sve isfantazirane stvari dobili odgovor sta su, otkud i kako funkcionisu. Dragonglass, valirijski celik itd. Ali za jebenog zmaja koji vise nije zmaj jer je sad nesto ledeno, ne znamo sta bljuje. A nije da nisu mogli esatblish i taj plot u prethodnim sezonama umjesto silnih nepotrebnih fillera. Game of thrones je vrhunska fantazija jer se do zadnje dvije sezone nije oslanjao na argument haj svakako je fantazija sta ima veze. Da su otpocetka bile ovakve rupe i nekonzistencije ne bi sigurno postala jedna od najboljih serija ikad snimljenih nego bi ostala na nivou harry potter filmova (naglasavam filmova, koji su smeće za razliku od knjiga, bas zbog odsustva unutrasnje logike)
90minut

#15772 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by 90minut »

Harry Potter je savršenstvo.
tuzlak1212

#15773 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by tuzlak1212 »

Lakat Jebić wrote:Mi smo u seriji za sve isfantazirane stvari dobili odgovor sta su, otkud i kako funkcionisu. Dragonglass, valirijski celik itd. Ali za jebenog zmaja koji vise nije zmaj jer je sad nesto ledeno, ne znamo sta bljuje. A nije da nisu mogli esatblish i taj plot u prethodnim sezonama umjesto silnih nepotrebnih fillera. Game of thrones je vrhunska fantazija jer se do zadnje dvije sezone nije oslanjao na argument haj svakako je fantazija sta ima veze. Da su otpocetka bile ovakve rupe i nekonzistencije ne bi sigurno postala jedna od najboljih serija ikad snimljenih nego bi ostala na nivou harry potter filmova (naglasavam filmova, koji su smeće za razliku od knjiga, bas zbog odsustva unutrasnje logike)
U prvih 5 knjiga malo pisano o bjelim čikama sa sjevera, pogotovo o zombijima Wights-ima tako da se malo moze znat i o samom zmaju wightu, sumnjam da ce u seriji ista otkrit jer zasto na to gubit vrijeme pitanje je dobro ali ne toliko bitno spram radnje, morat ce se cekat knjige. Istina je da je serija bas predaleko od knjiga otisla. O Wightsima se zna tek toliko da rade po principu normalnih ljudi ali mozgom im upravlja neko drugi et ima u njima memorije iz dijela zivota prije smrti i nezz koliko to moze prevladat u odnosu na walkera koji upravlja njime, po nekoj mojoj logici kad bi ta memorija bila previse uticajna walker bi ga vratio u smrt gdje je i bio.
omar little

#15774 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by omar little »

tvrditi da samo zato sto je nesto fantazija nema potrebe za logikom i principom i da se stvari bez razloga mogu mijenjati, jer,zaboga to je fantazija, je, za pocetak, literarno nepismeno. da ne idem dalje.
biggrin

#15775 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by biggrin »

ma idi, sta ima veze...a mozes i ovo do sad malo razraditi
Post Reply