PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
typeOnegative

#15751 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Ovo gore sam govorio o procesoru . grafika chilla na 33 C i i u vezi nje je uvijek i bilo sve tip top :)

Image
Benq

#15752 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

typeOnegative wrote: 09/07/2020 21:35 Ovo gore sam govorio o procesoru . grafika chilla na 33 C i i u vezi nje je uvijek i bilo sve tip top :)
Razumijem, zato sam i postavio sliku jer u GPUZ mi ocitava i temperaturu procesora 37,9C. Istu temperaturu ocitava i Ryzen Master, a u pitanju je Ryzen 5 2500X
typeOnegative

#15753 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Jbg nisam upratio, a iskreno nisam znao da gpu z mjeri i cpu temp :-D
Uspio sam je spustit na 40 ak stepeni na procesoru u idle-u i OC 4.3GHz all core na 1.3 V (ryzen 3600) . Zapao me malo bolji primjerak , moze i vise, ali nema potrebe za sad . Jos da mi je skontat kako da obara voltaze i taktove u idle , e sad ne znam jel do monitoring programa i pogresnih očitanja ili je to kod AMD-a neizvodivo :?

Image
Filadendron96

#15754 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Filadendron96 »

Kakva su misljenja o Kingston SSD A2000 M.2 2280 NVMe 1TB i kakav je Kingston što se tiče ssd-ova (osim a400) u odnosu na recimo Crucial, Samsung, SanDisk, Adata?
Evo ovaj je sada snižen na https://www.computeruniverse.net, total ispadne oko 221 BAM:
Image
Image

Baš sam htio pitati vezano za SATA vs M.2 pošto imam trenutno 500gb 860 evo SATA i za novi build sam planirao još jedan od 500GB, možda i 1TB, SATA ili M.2 pa koja bi kombinacija generalno bila bolja po pitanju performansi i praktičnost?
el_bake007

#15755 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by el_bake007 »

Computeruniverse ima uzasan trustpilot https://www.trustpilot.com/review/www.c ... iverse.net
victom

#15756 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by victom »

el_bake007 wrote: 10/07/2020 02:44 Computeruniverse ima uzasan trustpilot https://www.trustpilot.com/review/www.c ... iverse.net
sunce ti krvavo, crveno sve, ko da je neko krme klao... pa šta je ovo ? u životu nisam vidio lošiji trustpilot review
Last edited by victom on 01/03/2021 02:33, edited 2 times in total.
adsubzero

#15757 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by adsubzero »

U posljednje vrijeme su popustili, ali to mi je malo pretjerano. Istina da skroz slabo odgovaraju iz CU, a ja sam imao dvije narudzbe u posljednjih mjesec i nesto. Jednu su poslali kroz 4-5 dana, a drugu nakon 20 dana, jer se cekao jedan od artikala da im stigne u skladiste (za koji je pisalo btw da je na stanju kada sam narucivao). Obje posiljke su od dana slanja stigle za oko 8 dana do mene.

Sa obzirom na situaciju oko korone, razumljivo je da ce biti nekih kasnjenja, iako se ovdje vecinom zale da posiljka dugo putuje. Ali to nije do njih, jednostavno je sada sve usporilo. Vise mi smeta sto ili nisam dobio nikakav odgovor na moje upite ili im treba 7 dana i duze da odgovore.
Filadendron96

#15758 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Filadendron96 »

adsubzero wrote: 10/07/2020 09:17 U posljednje vrijeme su popustili, ali to mi je malo pretjerano. Istina da skroz slabo odgovaraju iz CU, a ja sam imao dvije narudzbe u posljednjih mjesec i nesto. Jednu su poslali kroz 4-5 dana, a drugu nakon 20 dana, jer se cekao jedan od artikala da im stigne u skladiste (za koji je pisalo btw da je na stanju kada sam narucivao). Obje posiljke su od dana slanja stigle za oko 8 dana do mene.

Sa obzirom na situaciju oko korone, razumljivo je da ce biti nekih kasnjenja, iako se ovdje vecinom zale da posiljka dugo putuje. Ali to nije do njih, jednostavno je sada sve usporilo. Vise mi smeta sto ili nisam dobio nikakav odgovor na moje upite ili im treba 7 dana i duze da odgovore.
Meni djeluje kao dobar sajt i imaju dobre cijene kada su veci popusti, ali koliko vidim customer service im je bas spor ili nikako ne reaguje sto se tice povrata ili informacija o posiljci ili necem drugom. Na https://geizhals.de/?sb=537 su podijeljena misljenja, ali eto danas ili za vikend ocekujem ram koji sam narucio od njih 27.06. jer je vec proslo carinu i dostavnu postu, pa se nadam da ce sve proci ok i da mi nece naplatiti onih 9,50 KM (realno znam da hoce hehe, p.... im materina).
aditon

#15759 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

typeOnegative wrote: 09/07/2020 23:47 Jbg nisam upratio, a iskreno nisam znao da gpu z mjeri i cpu temp :-D
Uspio sam je spustit na 40 ak stepeni na procesoru u idle-u i OC 4.3GHz all core na 1.3 V (ryzen 3600) . Zapao me malo bolji primjerak , moze i vise, ali nema potrebe za sad . Jos da mi je skontat kako da obara voltaze i taktove u idle , e sad ne znam jel do monitoring programa i pogresnih očitanja ili je to kod AMD-a neizvodivo :?

Image
ako sam te shvatio dobro, problem kod tebe je da ti procesor radi non stop na 4.3 i kad je idle?
Pogledaj u BIOSu u sekciji OC Tweaker da li imaš opciju "Turbo boost tehnology"? Ova opcije bi trebala biti omogućena, tj enable ako želiš da ti procesor ne radi ko lud cijelo vrijeme, već mu idle radni takt pada sve dok ne pokreneš neku aplikaciju, tada automatski se performasne procesora dižu.
Također, opciju AVX ratio offset stavi na auto, ona omogućava da ti pri gamingu radni takt procesora ne spada nego da je uvijek maksimalan, tj 4.3 u tvom slučaju.
adsubzero

#15760 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by adsubzero »

Filadendron96 wrote: 10/07/2020 09:46
adsubzero wrote: 10/07/2020 09:17 U posljednje vrijeme su popustili, ali to mi je malo pretjerano. Istina da skroz slabo odgovaraju iz CU, a ja sam imao dvije narudzbe u posljednjih mjesec i nesto. Jednu su poslali kroz 4-5 dana, a drugu nakon 20 dana, jer se cekao jedan od artikala da im stigne u skladiste (za koji je pisalo btw da je na stanju kada sam narucivao). Obje posiljke su od dana slanja stigle za oko 8 dana do mene.

Meni djeluje kao dobar sajt i imaju dobre cijene kada su veci popusti, ali koliko vidim customer service im je bas spor ili nikako ne reaguje sto se tice povrata ili informacija o posiljci ili necem drugom. Na https://geizhals.de/?sb=537 su podijeljena misljenja, ali eto danas ili za vikend ocekujem ram koji sam narucio od njih 27.06. jer je vec proslo carinu i dostavnu postu, pa se nadam da ce sve proci ok i da mi nece naplatiti onih 9,50 KM (realno znam da hoce hehe, p.... im materina).
9,5 KM ako je veci paket, a 3,5 KM ako je manji :D
Ma podijeljena su misljenja, ali to su generalno negativne ocjene od raje koja je navikla na bolje i nema strpljenja.
Moras razumjeti preuzeo si rizik u ovakvoj situaciji da nesto narucis, moras i sacekati malo.
Jedino sto im ocito nedostaje radne snage da se malo ubrza i da redovno komuniciraju sa ljudima, ali sve drugo mi je razumljivo.

Ja sam nekad u martu-aprilu u najgoroj situaciji narucio telefon iz Spanije i cekao sam ga skoro mjesec dana.
Veci dio vremena je izgubljen kod njih dok se pripremi, pa dok predje iz jednog skladista do drugog, pa od GLS-a unutar Spanije do Fedexa, a onda preko Fedexa do BiH nekoliko dana, ali sta je tu je.
typeOnegative

#15761 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

aditon wrote: 10/07/2020 09:56
typeOnegative wrote: 09/07/2020 23:47 Jbg nisam upratio, a iskreno nisam znao da gpu z mjeri i cpu temp :-D

Image
ako sam te shvatio dobro, problem kod tebe je da ti procesor radi non stop na 4.3 i kad je idle?
Pogledaj u BIOSu u sekciji OC Tweaker da li imaš opciju "Turbo boost tehnology"? Ova opcije bi trebala biti omogućena, tj enable ako želiš da ti procesor ne radi ko lud cijelo vrijeme, već mu idle radni takt pada sve dok ne pokreneš neku aplikaciju, tada automatski se performasne procesora dižu.
Također, opciju AVX ratio offset stavi na auto, ona omogućava da ti pri gamingu radni takt procesora ne spada nego da je uvijek maksimalan, tj 4.3 u tvom slučaju.
Ti imaš intel i drugi brand ploče i to nije sve tako jednostavno kod AMDa. kod mene je asus ploča i sve se to drugačije zove, ali to nije ni važno sad jer znam za sve te opcije . Ovdje npr nema adaptive modea I speedstep tehnologije kao što sam imao na z170 da obara takt na 800 MHz i napon na 0.8 V nego dere na max sve vrijeme i to mi malo ide na živac :D, offset opcija ne radi tj pc ne boota kad je uključim itd itd. Još imam bolju b450 ploču, strah me i pomisliti šta bi bilo na nekoj jeftinijoj :lol:
Ali, kako sam vidio po netu to tako mora i treba, i pomirio sam se s tim. Sreća pa sam smanjio temperature inače bi ga kroz balkon bacio :D
Uglavnom. što se performansi tiče odličan je, ali po pitanju biosa, ustimavanja i svega ostalog ne može Intelu vode donijet. Previše mušica za moj ukus, al šta je tu je.

@Filadendron96

Ako imaš nvme na ploči nemaš šta razmišljat. Slobodno uzmi taj a2000,kupio sam ga neki dan i disk je odličan :thumbup:
aditon

#15762 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

naravno da je drugačije u smislu naziva itd ali u principu je isto. Mislim da bi te opcije morale (bez obzira na naziv u biosu) biti dostupne i za ryzen i AM4 ploče, jer prethodne serije amd procesora su to imale, ne vidim razlog da su to isključili kao opciju na ryzen procesorima. Ukoliko ipak jesu, ja ne bi ni clockao taj procesor već bi ga ostavio na stock. on će svakako kod gaminga raditi na 4.3 a to je najbitnije...u svakodnevnom radu nema potrebe da radi all the time na 4.3 Ghz.
typeOnegative

#15763 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Stvar je u tome što na papiru sve ima, a u praksi go q
SanskiBiser

#15764 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

typeOnegative wrote: 10/07/2020 12:18 Stvar je u tome što na papiru sve ima, a u praksi go q
koji je to procesor, ne vidim nigdje tj. ne mogu naci da si napisao?
typeOnegative

#15765 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Pisalo je gore u odgovoru benq-u :) .. Od bitnih stvari Ryzen 3600, asus strix b450 e gaming i 2x8 gb corsair 3000cl15
Iskreno, u podsvijesti imam da si davno pisao o tome kad si kupio Ryzena i mislio sam te kontaktirati za par savjeta :D
Filadendron96

#15766 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Filadendron96 »

@typeOnegative

Pa biti će X470 GAMING PLUS MAX ili B450 TOMAHAWK MAX, tako da ću svakako imati slot za njega. Jesi li možda radio speedtest ili prebacivao fajlove sa a2000, kako si zadovoljan brzinom?
Last edited by Filadendron96 on 10/07/2020 13:04, edited 1 time in total.
typeOnegative

#15767 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Jesam, imaš tri četiri stranice iza, samo što mi iz nekog razloga benchmark pokazuje lude brzine { 11.6 gb/s čitanje i 10.7 gb/s pisanje :lol: ).
S brzinom prezadovoljan, npr instalacija windowsa je trajala nepune 4 minute, a prebacivanje ovisi o tipu fajla koji se prebacuje i gdje,prosjek oko 1.8 GBs pisanje.
SanskiBiser

#15768 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

typeOnegative wrote: 10/07/2020 12:32 Pisalo je gore u odgovoru benq-u :) .. Od bitnih stvari Ryzen 3600, asus strix b450 e gaming i 2x8 gb corsair 3000cl15
Iskreno, u podsvijesti imam da si davno pisao o tome kad si kupio Ryzena i mislio sam te kontaktirati za par savjeta :D
Nesto tu ne stima, tj. moras zaboraviti na Intela skroz u pristupu problemu dok se to moglo raditi na 2000 seriji isto kao na Intelu na 3000 seriji toga nema. Performanse za koje si platio iskljucivo zavise od toga koliko dobro je hladjenje procesora i kakva je memorija da ima niske latencije da bude sto blize preporucenom optimumu 3600 Mhz.

"Speed step" radi i kod overkloka tj. moze se ukljuciti na ploci u AMD CSB meniju.

Image

Sve na auto osim tog C States control njega na Enable stavis.

Moja preporuka ti je da ne radis overclock jer ukupne peformanse ce ti biti za mrvu bolje i to samo ako radis stalno neki rendering ili video konverzije.
Napon pod punim opterecenjem sa jakim strujama (high current load) koji je 100% siguran za 24 sata rad ti je do 1.325V a sa slabim strujama tj. low current load je 1.47V. Ako se ne pridrzavas toga kod all core overkloka na citavoj 3000 seriji rizikujes brzu degradaciju procesora, od 3-6 mjeseci plafon ako se puno koristi racunar i ako se opterecuje a nece ti niko priznati garanciju na degradiran procesor.

Ja sam se igrao sa overklokom kad sam istom uzeo sve i maksimalno stabilan overklok na all core za stalni rad do tog sigurnog napona je bio 4075 Mhz. Medjutim procesor u auto modu u to vrijeme (imao sam AIO hladjnje koje sam brikovao prilikom update firmware...) se sam dizao na all core boost 4075 i više do 4095 ali kratkotrajno a single core do 4200 sto je i obecano od AMD ali tek nakon AGESA update Biosa. Tako da sam shvatio da nemam nikakve koristi od all core overkloka.

Poslije stavim Hyper EVO 212 Black umjesto AIO kulera i gubitak performansi je neznatan.

Image
Image

U idle napon padne na 1.031 a kad ne radis nista duze vremena mislim da padne i nize kao i radna frekvencija inace je drzi na oko 3200Mhz na tom niskom naponu.

Trenutno je u sobi 29.9C znaci jako visoka temepratura ambijenta i ovo je njegov max auto all core boost trenutni na toj temperaturi 3917 Mhz da je temperatura u sobi do 25 C taj bi boost bio nesto preko 4000 i sa Evo 212, znaci ako hoces vece performanse hladi ga dobro i to je to. Obrati paznju na napon pri tom opterecenju o cemu sam gore vec pisao...

Image
Last edited by SanskiBiser on 10/07/2020 13:45, edited 1 time in total.
DonieBrasco

#15769 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Kad su u pitanju Ryzen procesori ukljcite XMP profil za memoriju (na Asus i jos nekim plocama mislim da se zove drugacije ali je ista stvar) ovo ostalo na automatsko ili na vec zadato (tvornicki) i to vam je dosta.
soha96

#15770 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by soha96 »

M416

#15771 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by M416 »

soha96 wrote: 10/07/2020 13:54 Raja sta mislite o ovom monitoru: https://shop.imel.ba/artikal/monitor-ao ... g2u-bk-2k/
VA curved monitor.Svi VA zakrivljeni paneli pate manje ili vise od cloudinga.Ovaj bi bio bolja opcija.

https://www.olx.ba/artikal/38218135/aoc ... ync-pivot/
typeOnegative

#15772 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

SanskiBiser wrote: 10/07/2020 13:28
typeOnegative wrote: 10/07/2020 12:32 Pisalo je gore u odgovoru benq-u :) .. Od bitnih stvari Ryzen 3600, asus strix b450 e gaming i 2x8 gb corsair 3000cl15
Nesto tu ne stima, tj. moras zaboraviti na Intela skroz u pristupu problemu dok se to moglo raditi na 2000 seriji isto kao na Intelu na 3000 seriji toga nema. Performanse za koje si platio iskljucivo zavise od toga koliko dobro je hladjenje procesora i kakva je memorija da ima niske latencije da bude sto blize preporucenom optimumu 3600 Mhz.

"Speed step" radi i kod overkloka tj. moze se ukljuciti na ploci u AMD CSB meniju.

Image

Sve na auto osim tog C States control njega na Enable stavis.

Moja preporuka ti je da ne radis overclock jer ukupne peformanse ce ti biti za mrvu bolje i to samo ako radis stalno neki rendering ili video konverzije.
Napon pod punim opterecenjem sa jakim strujama (high current load) koji je 100% siguran za 24 sata rad ti je do 1.325V a sa slabim strujama tj. low current load je 1.47V. Ako se ne pridrzavas toga kod all core overkloka na citavoj 3000 seriji rizikujes brzu degradaciju procesora, od 3-6 mjeseci plafon ako se puno koristi racunar i ako se opterecuje a nece ti niko priznati garanciju na degradiran procesor.

Ja sam se igrao sa overklokom kad sam istom uzeo sve i maksimalno stabilan overklok na all core za stalni rad do tog sigurnog napona je bio 4075 Mhz. Medjutim procesor u auto modu u to vrijeme (imao sam AIO hladjnje koje sam brikovao prilikom update firmware...) se sam dizao na all core boost 4075 i više do 4095 ali kratkotrajno a single core do 4200 sto je i obecano od AMD ali tek nakon AGESA update Biosa. Tako da sam shvatio da nemam nikakve koristi od all core overkloka.

Poslije stavim Hyper EVO 212 Black umjesto AIO kulera i gubitak performansi je neznatan.

Image
Image

U idle napon padne na 1.031 a kad ne radis nista duze vremena mislim da padne i nize kao i radna frekvencija inace je drzi na oko 3200Mhz na tom niskom naponu.

Trenutno je u sobi 29.9C znaci jako visoka temepratura ambijenta i ovo je njegov max auto all core boost trenutni na toj temperaturi 3917 Mhz da je temperatura u sobi do 25 C taj bi boost bio nesto preko 4000 i sa Evo 212, znaci ako hoces vece performanse hladi ga dobro i to je to. Obrati paznju na napon pri tom opterecenju o cemu sam gore vec pisao...

Image
To mi je jasno već da trebam zaboravit na Intel :D. hlađenje je arctic esports duo 34, a airflow u kućištu je dobar, imam 3 venta za upuh i 3 za ispuh . Što se napona tiče na 4.3 allcore traži 1.3v tacno uz temperature oko 65C. Poigrat ću se još malo i naći neki sweetspot

@donnie

To i je problem kod mene. Kad je sve na auto uz xmp (kod asusa je to D. O. C. P.), temperature u idleu 50+ i naponi 1.4 V uz neobaranje voltaze i takta nikako... katastrofa.
Temperature i napon manji sad sa 400 + većim taktom nego po defaultu, to i je apsurd u cijeloj priči.
adsubzero

#15773 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by adsubzero »

DonieBrasco wrote: 10/07/2020 13:42 Kad su u pitanju Ryzen procesori ukljcite XMP profil za memoriju (na Asus i jos nekim plocama mislim da se zove drugacije ali je ista stvar) ovo ostalo na automatsko ili na vec zadato (tvornicki) i to vam je dosta.
Zasto? Mnoge se mogu fino nastimati i da dobijes bukvalno besplatno bolje performanse. Pogotovo ako je ryzen u pitanju.
SanskiBiser

#15774 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

typeOnegative wrote: 10/07/2020 14:44 [

To mi je jasno već da trebam zaboravit na Intel :D. hlađenje je arctic esports duo 34, a airflow u kućištu je dobar, imam 3 venta za upuh i 3 za ispuh . Što se napona tiče na 4.3 allcore traži 1.3v tacno uz temperature oko 65C. Poigrat ću se još malo i naći neki sweetspot

@donnie

To i je problem kod mene. Kad je sve na auto uz xmp (kod asusa je to D. O. C. P.), temperature u idleu 50+ i naponi 1.4 V uz neobaranje voltaze i takta nikako... katastrofa.
Temperature i napon manji sad sa 400 + većim taktom nego po defaultu, to i je apsurd u cijeloj priči.

AKo imas 4.3 all core na tom 1.3v naponu onda si dobio na Silicon Lottery sto bi se reklo jer to su rezultati koji se mogu dobiti na 3600X obicno bez problema na all core. Za 3600 ako na 1.325 V dobijes da radi stabilno na 4.2 imas razlog da otvaras sampanjac vec :D

Moguce i da je do ploce i BIOSa neke ploce imaju preagresivna auto podesavanja mislim da cak u zadnjem HWinfo mozes i pratiti koliko ploca pretjeruje preko Power Reporting Deviation opcije:
https://www.hwinfo.com/forum/threads/e ... info.6456/

Kod mene je ASUS X570 TUF i na Auto radi odlicno sve bas kako i treba inace bi morao rucno sve podesavati na neke optimalne preporucene vrijednosti da primjetim bilo kakve devijacije. :-)
M416

#15775 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by M416 »

Ako je neko naumio kupovati mehanicku tastaturu evo top ponude.

https://www.olx.ba/artikal/38845969/meh ... y-fps-rgb/
Post Reply