sema911s wrote:SA 071 wrote:Sličan post sam postavio na nekoj drugoj temi, ali sam skontao da je primjereniji možda ovdje.
Helem, zanimljivo mi je kada raja koja se ne razumije u "informatiku" i ne koristi neke "zajebane" aplikacije i ne igraju igrice kažu "ma kakav WP, Android je zakon", a u principu njihove potrebe za telefonom mogu biti zadovoljene skoro pa i nekim običnim mobitelom. Ili kada im je standard da procesor mora imat x jezgra, RAM memorija x GB i sl. iako za WP baš kao i za iOS zbog dobre optimizacije nema potrebe za tim nekim "strašnim" kapacitetima hardwera. Kao kad bi imao auto od 2 tone i 200 KS (android) i auto od 1 tone i 150 KS (WP ili iOS), i iako je ovaj sa manje konja i brži i startniji ti kažeš "fali mu konja". Nigdje veze...
Posebno mi je interesantno ovo utrkivanje sa veličinom displeja. Nekada je standard bio da je telefon što manji, pa makar ljudi nisu mogli ni poruke kucati kako treba. Danas je standard da je displej što veći, pa makar ljudi ne mogu telefon ni nositi u džepu zbog veličine već moraju imati torbicu sa sobom. Nisu valjda svi zaboravili na riječ "optimalno", ono da je displej dovoljno velik, a da opet telefon nije prevelik. Ako neko želi velik displej i taj doživljaj surfanja, igranja igrica, gledanja videa, pa valjda zato postoje tableti?
svi ti sto pricaju da je android zakon(imam tel sa tim operativnim sis) rade neko root-ove (to je ono ka na nokiama temu promjenit -bar ja tako skontah) pa se fale nesto ko sada brze, snime neki program i on im cuva bateriju,. pricaju o nekim strucnim izrazima koje su jedva skontali sta je na vikipedia,. al glavna fora je da je android zakon, bog, majka,TITO,. samo zato sto kada ukucas u app market calculator izbaci ti sto miliona calculatora,. (pa majku mu hocu digitron da nesto nabrzinu saberem nevidim prste na nogama a neznam napamet) i zbog tog izbora je ko to nesto dobro(ono je operativni dobar) al sve to ima simbian, bada, ios, sada i linux,.
al najbolje je kako te osobe sto dizu android do nebesa kako mjenjaju misljenja o uredjajima,., do prije nekoliko dok je simbian bio tata mata i bilo ga zanimljivo cackat ko nesto su probali, onda su presli na sony ericson k850, k500, pa su dosli neki samsung-i sa wp7, i naposlijetku kada je android stao na noge sada je to ono aman zamanm,m oni nesto ruutaju sta vec ikone mjenjaju, neke kernele mjenjaju(ustvari rade copy paste sa nekih foruma,. al govore da su to oni) onda dodjes do ekrana i price kako mnogi napaceni bosnjaci korisnici androida vide golim okom razliku izmedju lcd i tft i cega vec ne,. vidi gustinu piksela,. jedan na android temi trazi nacin kako da povec fps jer mu je u toj nekoj igri 40malo (a ljudsko oko moze da primjeti razliku do 27-30fps), al oni vide,. onda kazu da njihovi ekrani mogu 5 taci u isto vrijeme da dotaku i da reaguju(koristim mobace vec 10-tak god i nisam osjetio potrebu da pritisnem 5+tipki odjednom) al eto kazu oni njima treba i to android nudi,. onda ti procesori gadjaju se tim mega hercima, i gigabajtima ko da su kamenje(megaheraca i budala nikada dosta) i onda ona finalna ko slag na tortu taj google LG nexus 4 i njegova baterija i neprosiriva memorija( imam 2 tel svakom se moze zamjenit baterija i prosirit memorija na nokia 5800ima nekih 3gb pjesama koje preslusam godisnje po koju, nekih slika, koje idu na sync pa nakomp, i jedino tu memoriju od 16koliko ima na kartici zauzela je navigacija 1gb koju koristim sedmicno, na ovom drugom ima 32gb i prazan je,. ima nekih igrica i to je sve) kaze jedan ima 200igrica i tako nesto aplikacija pa koji ce ti klinac tolike igre i aplikacije zar to sve koristi svaki dan(isto ko da nosas svaki dan svu svoju imovinu zao ti je ostavit u kuci),.
tak pozdrav androidoljubci zavisnici od velicine ekrana(male cune), bolesnici od mhz, opsjednuti gb i skidanjem baterija moja nokia iz 2009 moze mnogo vise nego sto vi mozete sa svojim novim 5"displey, 1,6mhz procesorom sa 124jezgre, 150gb prosirivom memorijom, i zamjenjivom baterijom od 1600ah,. mozete tako pricat dok babo/tata/, mama, dajdza upuju telefone,. uvesce vam bhtlecom lte pa te 2 km potrosite na brzi saobracajj