Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1576 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

Tvoj komentar je itekako tacan. Svi mi volimo pasti pod uticaj medija i idealizovati stvari. Njih dvoje nisu bili nikakav izuzetak nego su bili jedan od mnogih sarajevskih parova, pa cak i mijesanih, koji su se beskrajno voljeli maja 93. Da li to znaci daz je svako od njih mogao/trebao da uradi isto? Takodjer, vrlo naivno i romanticarki su se postavile stvar da Bosko nije htio ni u jednu vojsku. Gledajuci s druge strane sa 25 god Bosko je bio vojni obveznik u punoj snazi koji je do maja 93 vec uveliko trebao da bude u rovu, ali je zahvaljujuci poznanstvima i Celinom okruzenju uzivao privilegiju koju su mnogi sanjali, da ga niko ne dira dok je, kako mnogi tvrde, sa izvjesnim Misom trgovao i svercao sve dok Miso kao neki komandir u VP nije pobjegao na drugu stranu sve skupa za motorolom cime je Bosko ostao zavaljen, da bi na kraju taj isti nemobilisani Bosko uspio sam sebi da dogovori prelazak sto je za 99% 25-godisnjaka bio SF.
Takodjer dalo bi se razgovarati o tome kakav je tretnman prema vojnom obvezniku koji je prakticno dezerter ako zatecen kako bez dozvole odlazi (pogotovo neprijatelju) i koliko su lica koja na nicijoj zemlji trce prema neprijatelju legitimne voje mete.
Jako tačno :thumbup:
Meni je ova priča zanimljiva baš sa te strane šverca, trgovanja sa drugom stranom, izlaska Boškove majke autom preko Ilidže u jesen 1992, Ćeline svadbe itd... Možda se baš radi razloga koje si naveo i nije romantičarski shvatila u gradu odmah nakon njihove pogibije. Dapače... To se i vidi u jednom od komentara Admirinog tate na nekom od linkova.
goran16v

#1577 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

KatarinaKosaca wrote:
Tvoj komentar je itekako tacan. Svi mi volimo pasti pod uticaj medija i idealizovati stvari. Njih dvoje nisu bili nikakav izuzetak nego su bili jedan od mnogih sarajevskih parova, pa cak i mijesanih, koji su se beskrajno voljeli maja 93. Da li to znaci daz je svako od njih mogao/trebao da uradi isto? Takodjer, vrlo naivno i romanticarki su se postavile stvar da Bosko nije htio ni u jednu vojsku. Gledajuci s druge strane sa 25 god Bosko je bio vojni obveznik u punoj snazi koji je do maja 93 vec uveliko trebao da bude u rovu, ali je zahvaljujuci poznanstvima i Celinom okruzenju uzivao privilegiju koju su mnogi sanjali, da ga niko ne dira dok je, kako mnogi tvrde, sa izvjesnim Misom trgovao i svercao sve dok Miso kao neki komandir u VP nije pobjegao na drugu stranu sve skupa za motorolom cime je Bosko ostao zavaljen, da bi na kraju taj isti nemobilisani Bosko uspio sam sebi da dogovori prelazak sto je za 99% 25-godisnjaka bio SF.
Takodjer dalo bi se razgovarati o tome kakav je tretnman prema vojnom obvezniku koji je prakticno dezerter ako zatecen kako bez dozvole odlazi (pogotovo neprijatelju) i koliko su lica koja na nicijoj zemlji trce prema neprijatelju legitimne voje mete.
Jako tačno :thumbup:
Meni je ova priča zanimljiva baš sa te strane šverca, trgovanja sa drugom stranom, izlaska Boškove majke autom preko Ilidže u jesen 1992, Ćeline svadbe itd... Možda se baš radi razloga koje si naveo i nije romantičarski shvatila u gradu odmah nakon njihove pogibije. Dapače... To se i vidi u jednom od komentara Admirinog tate na nekom od linkova.
Taj detalj sam skroz ispustio, da mu je partner Miso pobjegao na drugu stranu tok je trajala Celina svadba na kojoj su bili njih dvoje. Vjerovatno to nikad nece u potpunosti izaci na vidjelo, ali stvari o kojima se pricalo i s kojima su ga povezivali kao sto su sverc, trgovina, hiljade DM, bjeg ortaka na drugu stranu, izbacivanje rodbine, kretanje u Celinom okruzenju, dogovaranje sopstvenog prelaska gdje pokrivaju prijatelji sa obje strane vojnog obveznika u svovoj 25. godini bacaju drugacije svjetlo na idealizovanog i neduznog Romea. Uz svo postovanje prema zrtvama i ne sporeci da je ovo tragedija, sto se mene tice on je Romeo samo zahvaljujuci novinarkim bajkama, jer da su prosli bio bi samo jos jedan mutan tip koji je sa jaranima na obje strane i parama koje je ko zna kako zaradio zavrsio izlazak za dvoje preko neprijateljske teritorije.
Last edited by goran16v on 18/09/2013 17:18, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#1578 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

Taj detalj sam skroz ispustio, da mu je partner Miso pobjegao na drugu stranu tok je trajala Celina svadba na kojoj su bili njih dvoje. Vjerovatno to nikad nece u pitpunosti izaci na vidjelo, ali stvari o kojima se pricalo, sverc, trgovina, hiljade DM, bjeg ortaka na drugu stranu, izbacivanje rodbine, kretanje u Celinom okruzenju, dogovaranje sopstvenog prelaska gdje te pokrivaju prijatelji sa obje strane vojnog obveznika u svovoj 25. godini bacaju drugacije svjetlo na idealizovanog i neduznog Romea. Uz svo postovanje prema zrtvama i ne sporeci da je ovo tragedija, sto se mene tice on je Romeo samo zahvalujuci novinarkim bajkama, jer da su prosli bio bi samo jos jedan mutan tip koji je sa jaranima na obje strane zavrsio izlazak za dvoje preko neprijateljske teritorije.
Sve rečeno.. Idealiziran je samo kod stranih novinara, ovdje nešto i nije. Tragična sudbina, ali znamo kako se gledalo na Sarajlije koji prelaze kod četnika..
goran16v

#1579 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

KatarinaKosaca wrote:
Sve rečeno.. Idealiziran je samo kod stranih novinara, ovdje nešto i nije. Tragična sudbina, ali znamo kako se gledalo na Sarajlije koji prelaze kod četnika..
Iskreno, tek sam sad pogledao dokumentarac u kojem Cuk i Celo otvoreno govori kako su Cuk i Bosko svercovali gorivu, kafu, cigare sa UN-om, a sve ranije o Misi, svercu, talovima pozadini i idealizaciji sam napisao prije toga. Prica o Romeu i Juliji, odnosno o Romeu je klasicna novinarska prica koja se dobro pridaje, a zapravo je idealizacija klasicnog ratnog profiera bliskog kriminalcima sto se generalno malo ko spominje. Eto on fin, ne voli oruzje, nece u vojsku pa zato hoce da zivio u miru i tu sve staje, nista mobilizacija,nista gorivo, nista cigare, nista kafa, nista hiljade DM... Patetika.
Vise je nego jasno da cime se taj iskljucivo bavio u Sarajevu i ko zna kakvi su tu sve talovi i aferimi bili u pitanju, ali je jasno da je prvenstveno zbog aferima i talova morao otici, sto i sam Celo priznaje, i ko zna ko je bio izostavljen iz tih talova pa se ovako zavrsilo. Ako cemo ogoliti stvar do kraja, mozda motiv nije (samo) bio da je neko izostavljen iz tala nego revolt zbog ratnog profitera koji je muzao pare dok je mogao a onda sebi kupio izlaz na neprijateljsku teritoriju, a ratni profiteri nisu bili bas najcjenjeniji ljudi tih godina u Sarajevu.

Nazalost ovo jako grubo zvuci s obzirom na tragediju, ali to su cinjenice koje ostaju kad se skine sminka.
Last edited by goran16v on 18/09/2013 19:13, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#1580 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

goran16v wrote:Iskreno, tek sam sad pogledao dokumentarac u kojem Cuk i Celo otvoreno govori kako su Cuk i Bosko svercovali gorivu, kafu, cigare sa UN-om, a sve ranije o Misi, svercu, talovima pozadini i idealizaciji sam napisao prije toga. Prica o Romeu i Juliji, odnosno o Romeu je klasicna novinarska prica koja se dobro pridaje, a zapravo je idealizacija klasicnog ratnog profiera bliskog kriminalcima sto se generalno malo ko spominje. Eto on fin, ne voli oruzje, nece u vojsku pa zato hoce da zivio u miru i tu sve staje, nista mobilizacija,nista gorivo, nista cigare, nista kafa, nista hiljade DM... Patetika.
Vise je nego jasno da cime se taj iskljucivo bavio u Sarajevu i ko zna kakvi su tu sve talovi i aferimi bili u pitanju, ali je jasno da je prvenstveno zbog aferima i talova morao otici i ko zna ko je bio izostavljen iz tih talova pa se ovako zavrsilo.
Nazalost ovo jako grubo zvuci s obzirom na tragediju, ali to su cinjenice koje ostaju kad se skine sminka.
Kad već otvoreno govorimo... Bato je predratni propali vječiti student.. i Admira slično. U ratu mislim da je preko Ćele i Kenana Banane ušao u šverc naftom, ali ne mislim da je to bila veeeeelika lova (opet ne znam). Mislim, prije, da je bio sitni švercer preko ove poluveze, jer je njegov brat izašao sa majkom u Srbiju, koji je bio Ćelin školski. Poslije odlazi taj BInsr sa Koševskog u Beograd, i Kenanu Banani postaje teško da krije dezertera i to smatram pravim razlogom izlaska.
goran16v

#1581 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

KatarinaKosaca wrote:
Kad već otvoreno govorimo... Bato je predratni propali vječiti student.. i Admira slično. U ratu mislim da je preko Ćele i Kenana Banane ušao u šverc naftom, ali ne mislim da je to bila veeeeelika lova (opet ne znam). Mislim, prije, da je bio sitni švercer preko ove poluveze, jer je njegov brat izašao sa majkom u Srbiju, koji je bio Ćelin školski. Poslije odlazi taj BInsr sa Koševskog u Beograd, i Kenanu Banani postaje teško da krije dezertera i to smatram pravim razlogom izlaska.
Otvoreno, sto direktno, sto izmedju redova, su prije nas rekli Cuk i Celo u dokumentarcu, Bosko nije bio nevinasce i pacifista kakvim ga prikazuju u novinarskim bajkama nego svercer i profiter, manji - veci nije bitno, blizak kriminalim krugovima.
Eto had se hipoteticki iz price eliminise sta je sve predhodilo pogibiji i sta je bilo ugovoreno, cinjenica je da su njih dvoje zateceni kako na nicijoj zemlji prelaze na neprijateljski teritorij, s tim da je on potencijali dezerter. Ne znam sta ratno pravo i pravila kazu za takve slucajeve. Da li civili tek tako bez ikake najave mogu izaci ispred linija i krenuti prema neprijatelju i da li onda gube status civila? Cisto sumjam da moze jer bi onda prakticno svaki vojnik mogao skinuti uniformu i vrljati po izmedju linija u statusu civila na kojeg se ne puca. Sta se radi ako ugledas kako neidentifikovani civil bjezi, da li ga pustas, da li pucas ili ganjas po nicijoj zemlji ne bi li ga uhapsio, osudio za dezerterstvo i na kraju mobilisao?
Nekako s proljeća

#1582 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Ma to je nama ratnicima jasno, da jasnije ne može biti. Dezerter i tačka. Ne ulazeći u daljnju pozadinu . Ipak, i dalje smatram da njihovo ubistvo treba da bude kvalifikovano kao ratni zločin, bez ikakve sumnje. Oboje su ustrijeljeni u neposrednoj blizini jedno od drugog. Ako je Ismet bio taj sa strane iz grada, ja na drugoj strani kao da vidim Dragišu. A Dragiša se nije gotivio u redovima boraca (četnika) na ovom potezu , jer mu nisu zaboravili ono njegovo bacanje bombe u cik zore i pred sami napad nekog 21 Aprila 1992, kada je to ''bombašenje bez povoda ''protumačeno kao namjerno upozoravanje nas na predstojeći napad. Dragiša se je sukobljavao i sa onim kretenom Batkom , ne iz nekih moralnih ili etičkih pobuda. Trgovalo se ljudima tada , kao nikada poslije. Po spisku...pojma nema jedan dio stanovnika ex Trga Pere Kosorića pravoslavne vjeroispovijesti, da su njihova prava i slobode ugrožavali ''naši kriminalci'' plaćani da ih pokrenu iz njihovih domova ka Grbavici . Plaćeni od onih, isto tako kriminalaca sa Grbavice, koji su im se tada predstavljali kao ''spasioci''.Tim kriminalnim strukturama je posao cvjetao kao nikada , otmica tada nije bilo najteže krivično djelo nakon ubistva, kako je u miru tretiran taj čin. Jebat' mu mater balijsku, četničku, ustašku ...i tako dok smo mi trčali od linije do linije, od jednog dijela grada do drugog. To je već priča o mačkama kojih nema i miševima koji otriju da znaju igrati...

''Trebevići'' su priča za druge teme, ali nije zgoreg reći da se sa tim akcijama presjeklo dosta toga negativnog . Prije se nije imalo snage, kriminalci su postali NAORUŽANI heroji.

Zašto ja ovo malo naprđujem :)

Jer smatram da ne bi bilo dovoljno da sam samo napisao '' Nemoj da vam po pitanju ovog slučaja-ratnog zločina razum bude opterećen predrasudom tipa ''ko mu jebe mat'er dezertersku , profitersku, vlašku ...ili kakva druga slična kvalifikacija'' .Ne, pogriješit' ćete sigurno. Oni su ubijeni, dakle mora postojati ubica. Pa i ako ih je više, to su saučesnici u ubistvu. A žrtve su platile cijenu, onu najveću koja se može platiti za sve neke njihove eventualno počinjene grijehe. Jedno je sigurno, od mene im bilo halal što su se voljeli.

Voljele su svoj grad Suada i Olga, pa!?
goran16v

#1583 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Nekako s proljeća wrote:
Zašto ja ovo malo naprđujem :)

Jer smatram da ne bi bilo dovoljno da sam samo napisao '' Nemoj da vam po pitanju ovog slučaja-ratnog zločina razum bude opterećen predrasudom tipa ''ko mu jebe mat'er dezertersku , profitersku, vlašku ...ili kakva druga slična kvalifikacija'' .Ne, pogriješit' ćete sigurno. Oni su ubijeni, dakle mora postojati ubica. Pa i ako ih je više, to su saučesnici u ubistvu. A žrtve su platile cijenu, onu najveću koja se može platiti za sve neke njihove eventualno počinjene grijehe. Jedno je sigurno, od mene im bilo halal što su se voljeli.

Voljele su svoj grad Suada i Olga, pa!?
Vidi, ja detalje oko Boska nisam napisao sa ciljem da se stvar zakljuci sa ''ko mu jebe mat'er dezertersku , profitersku, vlašku" nego da se vidi koliko je cijela novinarka prica o sarajevskim Romeu i Juliji idealizovana i usminkana da se bolje proda jer je u Sarajevu bilo bezbroj takvih parova koji nista manje nisu zeljeli da izadju i zapocnu zivot vani ali nisu imali "infrastrukturu" da to dogovore. Mi se mozemo sloziti da je pucati u dvoje mladih koji se vole zlocin i ubistvo, ali ostaje to gdje su i pod kojim okolnostima ubijeni zbog cega to za neke to nije zlocin niti drugacija smrt od ostalih smrti na linijama. Ja fakat ne znam kako bi se taj slucaj tretirao u ratnim pravilima i pravu da li kao ubistvo civila ili legitimna vojna meta.
Nekako s proljeća

#1584 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ubistvo nenaoružanih civila, nema tu dileme. A za ostalo...pa mediji su upravo i stvorili klimu za nezapamćenu destrukciju.
goran16v

#1585 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Nekako s proljeća wrote:Ubistvo nenaoružanih civila, nema tu dileme. A za ostalo...pa mediji su upravo i stvorili klimu za nezapamćenu destrukciju.
Nenaurozan civil nenajavljen na nicijom zemlji... hm...
Nekako s proljeća

#1586 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Da, jer nije bilo pucnjeva upozorenja ili pucnjeva da se ranjavanjem spriječi daljnje kretanje. Ubistvo . Haman sve ostalo je konstrukcija i rekonstrukcija. Malo kroz ''pušenje'', malo kroz ''japance'' , malo kroz ''RTS'', malo kroz naša naprđivanja ovdje...

Ja to mogu shvatiti, pristigla je čitava jedna generacija mladih ljudi ...Miljacka jeste i paljanska i mokranjska i sarajevska. Latinska ćuprija ili Principov most, Vrabanja ili most Suade i Olge, e o tom' se da, može i treba voditi dijalog. Ne znam za druge , al' ja sam i kad pišem na ovoj temi ratnik, bez obzira na to što pišemo o vremenu od prije dvije decenije.

A evo pišemo i o jednom od tragičnih događaja koji se desio na prostoru pod okupacijom. Ako je na ''ničijoj zemlji'' zašto je smješten baš ovdje . Ja i dalje vidim kristalno jasno most Suade i Olge. A vi kako hoćete.
karanana

#1587 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

dezerterstvo i jos gore prelazak na neprijateljsku stranu gdje bi ga vojvoda aleksic vec mozda sutradan posadio na jevrejsko.

koliko u sarajevu ima nepoznatih romea i julija i njihovih prica a ovi se uhvatili ovo dvoje i njihovog sumnjivog prelaska.
goran16v

#1588 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

karanana wrote: koliko u sarajevu ima nepoznatih romea i julija i njihovih prica a ovi se uhvatili ovo dvoje i njihovog sumnjivog prelaska.
Upravo zbog njih su neka idealiziranja i sminkanja nefer.
Dezurni_kriticar

#1589 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dezurni_kriticar »

Hebi ga. Imao sam i ja tokom rata ljubavi, djevojke. Pa nisam gledao kako da sa njima zdimim iz opkoljenog grada. A moglo se brate kroz crvenu zgradu ili kroz "kiflu" otići kako si htio. Pa eto, tuda ode i naš kolega iz jedinice Vasilić Predrag...
drift

#1590 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by drift »

Dojam je da je nefer na ovaj nacin pricati o Bosku i Admiri, prije svega jer su oni definitivno simbol i kao takvi morali su stradati, a i njihovo stradanje je simbol, jer su podmuklo ubijeni za primjer drugima (ko god da ih je ubio), tako da njihova tragedija odista jest veca od zivota i shexpirijanska.

Bosko i Admira su simbol jednog drustva: drustva koje je prakticki samo sebe izgradilo, samo sebi bilo dovoljno i na kraju samo sebe i pojelo.

Njihova smrt je simbol i primjer logike "ko igra taktiku i zanemaruje raju zavrsice karijeru ko Bosko i Admira".

Da su se slucajno izvukli iz svega i bili sretni, to bi bio kost u grlu vladajucem establishmentu (koji je svuda isti da ne bude zabune) jer bi oni tad bili zivi dokaz da je moguce samostalno prevazici nametnute ti nedace i sta ce ti onda establishment uopste? Zato su ubijeni tako da se ne zna pouzdano ko i zasto je to uradio i da budu nauk svima podjednako.

Bilo gdje, a kod nas pogotovo niko ne trpi nezavisnost, solo igrace i solo uspijeh van "zvanicno odobrenih" tokova.
hape

#1591 Re: AW: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by hape »

Sta ima romanticar, nisam te prepoznao. Haj' nam malo o simbolici pricaj a rat bio u pitanju. Pokojni Bosko je bio svercer i dezerter i tu se nema sta dodati. Odlucio otici na cetnicku stranu i najvjerovatnije bi ga mobilisali kao masu drugih izdajnika.

Bude mi pomalo i muka kad slusam Admirinog oca. Ti si jarane kriv za njenu smrt kao i oni sto su pucali u mladi par. 18 godina imala i ti dopustas da ode sa slobodne na cetnicku teritoriju. Fuj.

Da bude jasno, strasno je sto im se desilo i zao mi je sto se ne procesuira taj zlocin nad mladim ljudima. Ali sad napraviti neki simbol od njih, jok vala. Imamo mi dovoljno simbola koji pricaju o borbi mladih ljudi za ljubav i slobodu. Obidji samo groblja sirom Sarajeva pa ces ih vidjeti.
karanana

#1592 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

drift wrote:Dojam je da je nefer na ovaj nacin pricati o Bosku i Admiri, prije svega jer su oni definitivno simbol i kao takvi morali su stradati, a i njihovo stradanje je simbol, jer su podmuklo ubijeni za primjer drugima (ko god da ih je ubio), tako da njihova tragedija odista jest veca od zivota i shexpirijanska.

Bosko i Admira su simbol jednog drustva: drustva koje je prakticki samo sebe izgradilo, samo sebi bilo dovoljno i na kraju samo sebe i pojelo.

Njihova smrt je simbol i primjer logike "ko igra taktiku i zanemaruje raju zavrsice karijeru ko Bosko i Admira".

Da su se slucajno izvukli iz svega i bili sretni, to bi bio kost u grlu vladajucem establishmentu (koji je svuda isti da ne bude zabune) jer bi oni tad bili zivi dokaz da je moguce samostalno prevazici nametnute ti nedace i sta ce ti onda establishment uopste? Zato su ubijeni tako da se ne zna pouzdano ko i zasto je to uradio i da budu nauk svima podjednako.

Bilo gdje, a kod nas pogotovo niko ne trpi nezavisnost, solo igrace i solo uspijeh van "zvanicno odobrenih" tokova.
pa nisu oni jedini takav par. bilo ih je i koji su se izvukli, sto preko cetnicke sto preko nase teritorije. briga vladajuci establishment za njih kad su oni po kanadi i americi.
KatarinaKosaca

#1593 Re: AW: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

hape_hapica wrote:Bude mi pomalo i muka kad slusam Admirinog oca. Ti si jarane kriv za njenu smrt kao i oni sto su pucali u mladi par. 18 godina imala i ti dopustas da ode sa slobodne na cetnicku teritoriju. Fuj.
Admira je bila 1968 godište, dakle 1993 je imala puno više od 18 godina. A i da je 18, ne može je otac vezati. Jasno je da njen otac nije bio za prijelaz preko Grbavice, čak se sa njim nije ni pozdravila, njena nena u razgovoru na ovom videu jasno kaže da je i ona odvraćala.. šta ćeš odraslom čovjeku, makar si mu roditelj?
drift

#1594 Re: AW: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by drift »

hape_hapica wrote:Sta ima romanticar, nisam te prepoznao. Haj' nam malo o simbolici pricaj a rat bio u pitanju. Pokojni Bosko je bio svercer i dezerter i tu se nema sta dodati. Odlucio otici na cetnicku stranu i najvjerovatnije bi ga mobilisali kao masu drugih izdajnika.

Bude mi pomalo i muka kad slusam Admirinog oca. Ti si jarane kriv za njenu smrt kao i oni sto su pucali u mladi par. 18 godina imala i ti dopustas da ode sa slobodne na cetnicku teritoriju. Fuj.

Da bude jasno, strasno je sto im se desilo i zao mi je sto se ne procesuira taj zlocin nad mladim ljudima. Ali sad napraviti neki simbol od njih, jok vala. Imamo mi dovoljno simbola koji pricaju o borbi mladih ljudi za ljubav i slobodu. Obidji samo groblja sirom Sarajeva pa ces ih vidjeti.
E dje si jaro, ja nako a ti?

Admira nije imala 18 godina tada vec 25, a mislim da su se stari i porodica protivili njenom odlasku.

Eto pregrst slucjeva parova koji su se izvukli i postali dobri amerikanci i kanadjani i niko ne zna za njih. Da ne bi onog Kurta Shroka ili kako vec ni za Boska i Admiru se nebi znalo. Mislim da ni pola Sarajeva u to vrijeme nije znalo za njih, a gdje ce neko drugi. Zato bih reko da su uzeti kao simbol: "evo sta ce vam se desiti ako ne budete poslusni".
Nekako s proljeća

#1595 Re: AW: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

drift wrote:
E dje si jaro, ja nako a ti?

Admira nije imala 18 godina tada vec 25, a mislim da su se stari i porodica protivili njenom odlasku.

Eto pregrst slucjeva parova koji su se izvukli i postali dobri amerikanci i kanadjani i niko ne zna za njih. Da ne bi onog Kurta Shroka ili kako vec ni za Boska i Admiru se nebi znalo. Mislim da ni pola Sarajeva u to vrijeme nije znalo za njih, a gdje ce neko drugi. Zato bih reko da su uzeti kao simbol: "evo sta ce vam se desiti ako ne budete poslusni".
Image
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#1596 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by anthraxQ »

Romanticna prica o njima je nastala iskljucivo sto su "mjesoviti" par, da se tako izrazim. Srbin i bosnjakinja, u sred rata, ljubav. A drugi razlog je sto su ubijeni.

Nema tu puno dileme...
goran16v

#1597 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

drift wrote:Dojam je da je nefer na ovaj nacin pricati o Bosku i Admiri, prije svega jer su oni definitivno simbol i kao takvi morali su stradati, a i njihovo stradanje je simbol, jer su podmuklo ubijeni za primjer drugima (ko god da ih je ubio), tako da njihova tragedija odista jest veca od zivota i shexpirijanska.

Pusti se te romantike i simbolizma. Od, nazalost neuspjelog, ali placenog i dogovorenog izlaska, iz cega ne treba istaviti detalje pita ko je i s kim tad mogao dogovarati i platiti izlaz, je napravljena bezgresna sekspirijanska tragedija koja se dobro prodavala, a da je sve proslo kako treba, to ne bi bili nikakvi Romeo i Julija, a kamo li kost u grlu nego jos jedan u nizu mutnih likova koji je sa curom, zenom, komplet familijom, nebitno nelegalno izasao iz grada.
agent_zero

#1598 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

Dobro, ali čemu toliko priče o tom događaju? Dobre tri stranice samo o tome. Nije problem, ali otvorite novu temu o bošku i admiri.
goran16v

#1599 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

agent_zero wrote:Dobro, ali čemu toliko priče o tom događaju? Dobre tri stranice samo o tome. Nije problem, ali otvorite novu temu o bošku i admiri.
Zato sto se radi o idilicnoj novinarskoj bajci iz koje je puno toga bitnog izostavljeno koja se valjda se lokacijsku uklapa u temu...
KatarinaKosaca

#1600 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

goran16v wrote:
agent_zero wrote:Dobro, ali čemu toliko priče o tom događaju? Dobre tri stranice samo o tome. Nije problem, ali otvorite novu temu o bošku i admiri.
Zato sto se radi o idilicnoj novinarskoj bajci iz koje je puno toga bitnog izostavljeno koja se valjda se lokacijsku uklapa u temu...
Lokacijski se u klapa u temu, a i zanimljivo je čuti ko, koga, kako i gdje. Odnosno kanale suranje, šverca, štimanja itd. Osim toga, jako suptilno, ali tako tipično za strance nam se nameću potpuno novi kriterijumi (hoću reći, nastoje nam se nametnuti) oko rata, prelaska na Grbavicu, šverca itd. Strancima je za premedet da su kao postojali neki Srbin i neka Bošnjakinja u vezi, nama je to sasvim normalno. Strancima je sasvim normalno kao preći na Grbavicu, meni je to bar izazivalo jezu u kičmi i ne bih ni pomislila od straha, na stranu sad moralni aspekt. Utolko je ova priča nama koji smo bili u Sarajevu ratnih godina sa novinarske strane, da blago kažem, neobična.
Post Reply