Jako tačnoTvoj komentar je itekako tacan. Svi mi volimo pasti pod uticaj medija i idealizovati stvari. Njih dvoje nisu bili nikakav izuzetak nego su bili jedan od mnogih sarajevskih parova, pa cak i mijesanih, koji su se beskrajno voljeli maja 93. Da li to znaci daz je svako od njih mogao/trebao da uradi isto? Takodjer, vrlo naivno i romanticarki su se postavile stvar da Bosko nije htio ni u jednu vojsku. Gledajuci s druge strane sa 25 god Bosko je bio vojni obveznik u punoj snazi koji je do maja 93 vec uveliko trebao da bude u rovu, ali je zahvaljujuci poznanstvima i Celinom okruzenju uzivao privilegiju koju su mnogi sanjali, da ga niko ne dira dok je, kako mnogi tvrde, sa izvjesnim Misom trgovao i svercao sve dok Miso kao neki komandir u VP nije pobjegao na drugu stranu sve skupa za motorolom cime je Bosko ostao zavaljen, da bi na kraju taj isti nemobilisani Bosko uspio sam sebi da dogovori prelazak sto je za 99% 25-godisnjaka bio SF.
Takodjer dalo bi se razgovarati o tome kakav je tretnman prema vojnom obvezniku koji je prakticno dezerter ako zatecen kako bez dozvole odlazi (pogotovo neprijatelju) i koliko su lica koja na nicijoj zemlji trce prema neprijatelju legitimne voje mete.
Meni je ova priča zanimljiva baš sa te strane šverca, trgovanja sa drugom stranom, izlaska Boškove majke autom preko Ilidže u jesen 1992, Ćeline svadbe itd... Možda se baš radi razloga koje si naveo i nije romantičarski shvatila u gradu odmah nakon njihove pogibije. Dapače... To se i vidi u jednom od komentara Admirinog tate na nekom od linkova.